Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο ελληνικός τουρισμός θα αντέξει"
  • [02] Παράταση για τις άδειες σταθμών
  • [03] Νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ
  • [04] Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το όνομα της ΠΓΔΜ
  • [05] Ανθρωπιστική τραγωδία στο Κονγκό
  • [06] "Τρέφουν την καπιταλιστική κρίση"
  • [07] "Να βάλει τους όρους της η κοινωνία"
  • [08] "Να κινηθεί η αγορά"
  • [09] Σχέδιο "νέας διακυβέρνησης"
  • [10] Αρχίζουν τη Δευτέρα οι καταθέσεις
  • [11] Σε θέση μάχης

  • [01] "Ο ελληνικός τουρισμός θα αντέξει"

    Την πίστη του στις δυνάμεις του ελληνικού Τουρισμού και την αισιοδοξία του ότι, παρά το αντίξοο διεθνές οικονομικό κλίμα, ο ελληνικός τουρισμός θα αντέξει, εξέφρασε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, εγκαινιάζοντας την 24η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA στη Θεσσαλονίκη, κηρύσσοντας παράλληλα την έναρξη των εργασιών του 1ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Τουρισμού με θέμα «Ποιότητα στον Τουρισμό & Προοπτικές Ανάπτυξης» (σ.σ. οι κύριες εργασίες θα αναπτυχθούν αύριο).

    Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική συγκυρία, ο Υπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Άποψη μου είναι ότι πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας δύο δεδομένα: Πρώτον, η κρίση διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες που βίωσε, τα τελευταία χρόνια, ο διεθνής τουρισμός. Δεν αφορά στην ασφάλεια του πολίτη, και δεν αφορά στην υγεία του. Δεύτερον, οι διακοπές, αποτελούν για τον σύγχρονο άνθρωπο ανάγκη, δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Αυτό σημαίνει ότι η μεν διάθεση για διακοπές θα παραμείνει υψηλή -ενδεχομένως και να ενταθεί- η δε πρόθεση μπορεί να υποχωρήσει, αλλά αργά ή γρήγορα, θα επανέλθει ίσως και δριμύτερη».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός επεσήμανε ότι, «υπό το πρίσμα των διεθνών συγκυριών ο τουρισμός είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός τομέας της χώρας που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις και να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην «τοξικότητα» της όποιας ύφεσης. Γιατί όταν θα περάσει η καταιγίδα της διεθνούς κρίσης -που θα περάσει- η διάθεση επένδυσης στον τουρισμό θα επανέλθει ισχυρότερη και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι θα επιμείνει στην πολιτική της τουριστικής μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ενώ παράλληλα προανήγγειλε άνοιγμα σε νέες αγορές (όπως Ρουμανία, Σερβία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Τσεχία και Ινδία), καινοτόμες ενέργειες προβολής της Ελλάδας για το 2009 και νέα εκστρατεία για τον εσωτερικό τουρισμό (προϋπολογισμού 7,6 εκατ. ευρώ), που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων την εμπέδωση της τουριστικής συνείδησης, τη σημασία του εθελοντισμού, τον κοινωνικό τουρισμό.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός ανακοίνωσε από το βήμα των εγκαινίων της 24ης PHILOXENIA και το τελικό όνομα της Νέας Αγροτουριστικής Εταιρείας, που είναι «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΑΓΡΟ.Τ.Η.Μ.Α. Α.Ε.», καθώς και ότι προωθείται προς άμεση ψήφιση στη Βουλή η διάταξη δημιουργίας της.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα ολοκληρώνεται η αποτύπωση των λειτουργικών και λοιπών ποιοτικών χαρακτηριστικών όλων των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας, καθώς και ότι μέσα από το ΕΠΑΝ ΙΙ το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης θα προκηρύξει δράση χρηματοδότησης μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για την απόκτηση οικολογικών σημάτων (ECO LABEL).

    Τον υπουργό προλόγισε ο πρόεδρος της HELEXPO, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σε περιόδους κρίσεων, όπως είναι αυτή που βιώνει σήμερα η παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την συμβολή του εκθεσιακού τουρισμού στις προσπάθειες στήριξης της επιχειρηματικής αγοράς».

    Βραβεία Philoxenia Tourism Awards 2008 Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων της 24ης PHILOXENIA έγινε και η απονομή των «Philoxenia Tourism Awards 2008», στους προορισμούς που αναδείχθηκαν ως οι καλύτεροι από το κοινό, μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

    Νικητές (ανά κατηγορία) είναι:

    -Αγαπημένος παραθαλάσσιος προορισμός: Πήλιο (πρώτο βραβείο), Ηλεία, Μονεμβασιά, Σαντορίνη, Χαλκιδική

    -Αγαπημένος ορεινός ή εξοχικός προορισμός: Πήλιο (πρώτο βραβείο), Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων, Λακωνία, Μέτσοβο, Πιερία.

    -Αγαπημένος αστικός προορισμός: Θεσσαλονίκη (πρώτο βραβείο), Αθήνα, Βόλος, Ναύπλιο, Χανιά.

    -Ομορφότερη ελληνική παραλία: Ελαφόνησος Λακωνίας (πρώτο βραβείο), Εγκρεμνοί Λευκάδας, Μυλοπόταμος Πηλίου, Μύρτος Κεφαλονιάς, Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας.

    -Καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο: Παρνασσός (πρώτο βραβείο), Βασιλίτσα Γρεβενών, Καϊμάκτσαλαν Πέλλας, Σέλι Ημαθίας, Χάνια Πηλίου.

    -Αγαπημένος τουριστικός προορισμός στο εξωτερικό: Γαλλία (πρώτο βραβείο), Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Τσεχία.

    [02] Παράταση για τις άδειες σταθμών

    Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου του 2009 η προθεσμία για την έκδοση προκήρυξης με αντικείμενο την χορήγηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Η τροπολογία ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης».

    Η προηγούμενη προθεσμία έληγε την Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008.

    [03] Νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

    Η ΔΕΗ Α.Ε., με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει στους πελάτες της που κάνουν χρήση του μειωμένου (νυχτερινού) οικιακού τιμολογίου με τμηματικό ωράριο (15:30-17:30 και 02:00-08:00) ότι η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, από 1ης Νοεμβρίου 2008 έως 30ης Απριλίου 2009.

    [04] Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το όνομα της ΠΓΔΜ

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θέλουν να δουν να επιλύεται το θέμα» και πρόσθεσε ότι ο Μάθιου Νίμιτς «εργάζεται σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές. Αυτή η διαδικασία θα συνεχισθεί, και χρειάζεται να την υποστηρίξουμε και θα την υποστηρίξουμε».

    Ερωτηθείς εάν η κα Ράις ανησυχεί για το γεγονός ότι το ζήτημα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, ο κ. Γουντ τόνισε ότι «η υπουργός προσπαθεί να εργασθεί με τα μέρη για να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αλλά το θέμα χειρίζεται ο απεσταλμένος Νίμιτς».

    [05] Ανθρωπιστική τραγωδία στο Κονγκό

    Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι "καταστροφική" στη Γκόμα και σε όλη την περιοχή αυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό όπου "δύο νοσοκομεία λεηλατήθηκαν" από ομάδες κλεφτών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

    "Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι πολίτες συνεχίζουν να μετακινούνται συνεχώς για να διαφεύγουν τις μάχες" μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Μάρσαλ Ιζάρντ που επισήμανε πως το "γεγονός της συνεχούς μετακίνησης των πληθυσμών για να αποφεύγουν τις μάχες, καθιστά πολύ δύσκολη την παροχή βοήθειας".

    Σύμφωνα με πληροφορίες ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή, το γενικό νοσοκομείο της πόλης Γκόμα και αυτό της πόλης Κατίνγκο "λεηλατήθηκαν και η κατάσταση είναι στην περιοχή πολύ τεταμένη. Οι κλέφτες επιτέθηκαν πήραν και νοσοκομειακό υλικό και φοβόμαστε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και στην διάρκεια της νύχτας", κατέληξε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού.

    [06] "Τρέφουν την καπιταλιστική κρίση"

    Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν και στηρίζουν την πολιτική που τρέφει την καπιταλιστική κρίση και φορτώνει τα δεινά στο λαό: Την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η εργατική τάξη και οι μικρομεσαίοι έχουν ζωτικό συμφέρον να αντιπαλέψουν και να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, τονίζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

    Η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί, καθώς ισχυρίζεται ότι στηρίζει με δεκάδες δις ΕΥΡΩ τους τραπεζίτες για το συμφέρον των μικρομεσαίων και των εργαζομένων. Ότι τα 28 δις ΕΥΡΩ που θα γεμίσουν τα ταμεία των τραπεζών και θα εγγυηθούν την κερδοφορία τους, δεν θα επιβαρύνουν το λαό, αλλά θα προκύψουν από ?θαύμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

    Δηλώσεις Αλέκας Παπαρήγα

    Την ανάγκη άσκησης πραγματικής και αποτελεσματικής πίεσης στην ηγεσία της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Μάριο Καρογιάν, η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι οι πιέσεις θα πρέπει να έχουν ως βάση τους τις αποφάσεις του ΟΗΕ και υπενθύμισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, «και όσα χρόνια και αν έχουν περάσει δεν μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας της επίλυσής του».

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν μπορεί παρά να είναι ένα ομόσπονδο κράτος, χωρίς εγγυήσεις.

    «Δεν μπορεί να υπάρχει μια λύση που από το παράθυρο να περνάει η διχοτόμηση», είπε.

    Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι δυστυχώς, και οι σύμμαχοι και της Ελλάδας και της Κύπρου «δίνουν μεγάλη σημασία στη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας σε μία περίοδο, που προτάσσονται αγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου, και σε μια περίοδο που υπάρχουν οξύτατοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους συμμάχους, και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης».

    Όμως εμείς, σημείωσε, «θα πολλαπλασιάσουμε τη φωνή μας, διότι το δίκαιο δεν μπορεί να καθορίζεται από τη γεωστρατηγική σημασία των αγωγών πετρελαίου κλπ, ή από τα σχέδια για τον Καύκασο, άρα το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό πρέπει να επιλυθούν στη δοκιμασμένη επιλογή λύσης, διαφορετικά τα πράγματα στις σύγχρονες συνθήκες της άγριας διαπάλης θα είναι πολύ πιο αρνητικά από ό,τι ήταν μέχρι τώρα. Νομίζω ότι κατ' αρχήν οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι μαχητές», κατέληξε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Καρογιάν είπε ότι με τη γγ του ΚΚΕ «είχαμε, όπως πάντοτε, μια εγκάρδια, χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση, τόσο για τις εξελίξεις αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, όσο και για τα ζητήματα που αφορούν τον ελληνισμό, αλλά αγγίξαμε και κάποιες πτυχές της διεθνούς πολιτικής».

    Η κ. Παπαρήγα είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις. Η γγ του ΚΚΕ ολοκλήρωσε το απόγευμα την επίσκεψή της στην Κύπρο.

    [07] "Να βάλει τους όρους της η κοινωνία"

    "Σήμερα οι συσχετισμοί κλονίζονται. Και είναι ώρα να βάλει τους όρους της η κοινωνία. Προς την κατεύθυνση που κινείται η κυβέρνηση και η δικομματική συναίνεση, δεν υπάρχει διέξοδος. Υπάρχει μόνο ανακύκλωση των αδιεξόδων. Ας μιλήσουμε ανοιχτά και ξεκάθαρα. Σήμερα χρειάζεται μια άλλη πολιτική, μια πολιτική προς όφελος της κοινωνίας. Την κοινωνία πρέπει να προστατεύσουμε από την κρίση και όχι τους υπαίτιους. Γι αυτό, επανέρχονται σήμερα, πιο επίκαιρες από ποτέ, και δικαιώνονται οι θέσεις της αριστεράς", τόνισε ο κ.Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη Λάρισα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε την κυβέρνηση 'υΥπηρεσιακή με ημερομηνία λήξης'' και υποστήριξε ότι ''αυτό που θα κάνει η μέχρι τις εκλογές, είναι να δώσει ακόμη περισσότερα σε αυτούς που διοικούν την χώρα, δηλαδή τους μεγαλοτραπεζίτες και τους μεγαλοκατασκευαστές'', ενώ παράλληλα, τάχθηκε κατά της επιλογής της κυβέρνησης και του λεγομένου "σχεδίου Αλογοσκούφη" να ενισχύσει με 28 δισ. τις τράπεζες.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Γ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε για τις δηλώσεις που έκανε περί της αναγκαιότητας ύπαρξης εθνικής στρατηγικής συνεννόησης για την οικονομία.

    Οσον αφορά την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά απέρριψε την προοπτική αυτή και από τη Λάρισα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του ενδιαφέρει η ριζική ανατροπή μιας πολιτικής που στο παρελθόν είχε βαπτισθεί "εκσυγχρονισμός" και σήμερα λέγεται "μεταρρυθμίσεις".

    Μίλησε δε, για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης που θα αποτελείται από αριστερές δυνάμεις, κομμουνιστών, σοσιαλιστών, οικολόγων και ευρύτερων δυνάμεων, με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ.

    Καθώς η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ ξεκίνησε από το εργοστάσιο ζάχαρης ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι το "κουφάρι" του εργοστασίου σηματοδοτεί και τη χρεωκοπία και της κοινής αγροτικής πολιτικής, καθώς και την απουσία εθνικής στρατηγικής για την αγροτική οικονομία.

    Με αφορμή δε, τη διεθνή οικονομική κρίση υπογράμμισε, την ανάγκη στήριξης του δημοσίου χώρου και του δημοσίου πλούτου.

    Το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε ανοικτή εκδήλωση η οποία και θα σημάνει την έναρξη του διαλόγου για τη διαμόρφωση προτάσεων σχετικά με το αγροτικό ζήτημα και την εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου για τον αγροτικό τομέα του ΣΥΝ.

    Εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΝ μετέβη στη Γαλήνη Λάρισας όπου είχε συνάντηση με συνεταιρισμό και αγρότες σε καφενείο του χωριού και στη συνέχεια σε οινοποιείο του Τυρνάβου, μετείχε σε σύσκεψη με συνεταιριστικές οργανώσεις και παραγωγούς του Τυρνάβου

    Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την περιοδεία του με ομιλία στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο.

    [08] "Να κινηθεί η αγορά"

    "Εχουμε ανατροπή της κοινωνίας. Ένα πράγμα χρειάζεται ο τόπος για να σωθεί, να κινηθεί η αγορά. Να βάλουμε μπρος την αγορά", τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    Σχέδιο με επτά προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση παρουσίασε το ΛΑΟΣ, με αφορμή και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σήμερα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

    Αναλυτικά, οι προτάσεις του ΛΑΟΣ:

    1. Μετοχές και μερίδιο στο management από τις Τράπεζες στο Κράτος.

    2. Η Κυβέρνηση να παρέμβει στους καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων με τις Τράπεζες.

    3. Επιμήκυνση των στεγαστικών δανείων για μία πενταετία.

    4. Σύνδεση των επιτοκίων καταθέσεων με τα επιτόκια χορηγήσεων.

    5. Κατάργηση του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ».

    6. Μείωση του Φ.Π.Α. κατά 1%.

    7. Αναστολή για 1 χρόνο, κάθε απόλυσης και για όσο κρατάει η κρίση, 1(μία) ώρα εργασίας παραπάνω για όλους με αύξηση των μισθών κατά 15%.

    [09] Σχέδιο "νέας διακυβέρνησης"

    Απώλειες καταγράφουν τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία καθώς αρκετές επιχειρήσεις αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις των κερδών τους και προχωρούν σε νέες απολύσεις εργαζομένων λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

    Με πτώση 5,01% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 52,78 μονάδες, κλείονοντας στις 8.576,98.

    Απώλειες κατά 4,94% κατέγραφε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ λίγο πριν το κλείσιμο,καθώς οι επενδυτές προχωρησαν σε πωλήσεις για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους ύστερα από τρεις ημέρες συνεχούς ανόδου.

    Αντίθετα,άνοδο σημείωναν λίγο πριν το κλείσιμο τα χρηματιστήρια της Ταϊπέι με 3,99% ,της Νέας Ζηλανδίας 2,10% και του Σίδνεϊ 0,4%.

    Στην Ιαπωνία, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 0,3% -από το 0,50% στο 0,20%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πλήττεται λόγω της ενίσχυσης του γεν και της μείωσης των εξαγωγών.

    Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς το κάτω τις προβλέψεις της για αύξηση του ΑΕΠ στον προυπολογισμό 2008-2009 από 1,2% στο 0,1% .

    Η αμερικανική Ομοσπονδιακή τράπεζα μείωσε προχθές κατά 0,5% το βασικό επιτπόκιο στο 1% ,ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας.

    Οι αναλυτές εκτιμούν οτι οι απώλειες στο χρηματιστήριο του Τόκιο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα άσχημα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρίες ,όπως η Mazda, η Sharp και η Nikon.

    Οι ιαπωνικές εταιρίες δεν είναι οι μόνες που πλήττονται από την κρίση. Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος American Express ανακοίνωσε χθες την απόλυση 7.000 υπαλλήλων (το 10% του συνολικού προσωπικού) στο πλαίσιο περικοπών ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Motorola θα απολύσει επίσης περίπου 3.000 υπαλλήλους της (4,5% του προσωπικού της) . Η General Electric θα απολύσει 500 εργαζόμενους από τους 15.000 που απασχολεί στα εργοστάσιά της στην Ουγγαρία.

    Στη Γερμανία, η πρώτη στον κόσμο εταιρία χημικών BASF ανακοίνωσε επίσης 1.000 απολύσεις ως το 2012 .

    Απολύσεις ανακοίνωσαν η Nissan και η Toyota

    Δυο από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η Nissan και η Toyota, ανακοίνωσαν ότι μειώνουν τον αριθμό των υπαλλήλων τους, εξηγώντας ότι πρέπει να προσαρμοστούν στην πτώση της ζήτησης στην αμερικανική αγορά.

    Η Nissan, η τρίτη μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, στην οποία κύρια μέτοχος είναι η γαλλική Renault, θα απολύσει 780 συμβασιούχους εργάτες από τα εργοστάσιά της στην Ιαπωνία, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

    Η Hino Motors, θυγατρική της Toyota, της μεγαλύτερης ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων της στο εργοστάσιο της πόλης Χαμούρα, κοντά στο Τόκιο. Στο εργοστάσιο αυτό, στο οποίο κατασκευάζονται αυτοκίνητα 4Χ4 που προορίζονται για εξαγωγές στις ΗΠΑ, απασχολούνται 850 συμβασιούχοι και 2.150 μόνιμοι υπάλληλοι.

    Νέα ρυθμιστική πολιτική προτείνει το ΔΝΤ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να προτείνει μία νέα "ρυθμιστική πολιτική", κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 τον επόμενο μήνα, δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο διευθυντής του Ντομινίκ Στρος-Καν.

    Ο Στρος-Καν δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί περισσότερο για την παγκόσμια οικονομική ύφεση και τον κοινωνικό της αντίκτυπο, παρά για την αστάθεια των χρηματιστηρίων, η οποία κατά την εκτίμησή του θα εξομαλυνθεί μετά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών και αμερικανικών σχεδίων διάσωσης των τραπεζών.

    Ο Στρος-Καν είπε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να θεωρείται απλά ο "πυροσβέστης" που σπεύδει να σώσει τις δοκιμαζόμενες χώρες σε περιόδους κρίσεων, αλλά πως το Ταμείο θα ήθελε επίσης να έχει και ρόλο "χτίστη" στην ανοικοδόμηση της οικονομίας.

    "Ο ρόλος του ΔΝΤ ως συντονιστή μιας παγκόσμιας ρύθμισης πρέπει να επαναβεβαιωθεί", είπε ο Στρος Καν.

    "Με το σκοπό αυτό, θα προτείνω στη G20 ένα σχέδιο νέας διακυβέρνησης, ή αλλιώς μία "παγκόσμια ρυθμιστική πολιτική", η οποία θα βασίζεται σε πέντε αρχές", δήλωσε στην εφημερίδα.

    Αυτές θα περιλαμβάνουν ένα νέο τύπο δανείου για την ανακούφιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας σε μερικές οικονομίες, και αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, οι οποίοι σύμφωνα με τον Στρος-Καν δεν επαρκούν για να καλύψουν μεσοπρόθεσμες απαιτήσεις.

    Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουν οι κυβερνήσεις πώς οικονομικές πολιτικές συνέβαλαν στο να αναπαράγονται "φούσκες" οι οποίες όταν έσκασαν έπληξαν τις οικονομίες, ενώ μεταξύ των υπολοίπων αρχών που θα προτείνει το ΔΝΤ είναι η επιτήρηση μιας νέας οικονομικής νομοθεσίας, και η διάρθρωση μια νέας, απλούστερης και πιο αποτελεσματικής παγκόσμιας οικονομικής "αρχιτεκτονικής".

    Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Άσο ανακοίνωσε το δεύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της ιαπωνικής οικονομίας ύψους 26.900 δισεκατομμυρίων γιεν (207 δισεκατομμυρίων ευρώ). Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, άμεση βοήθεια στα νοικοκυριά ή ακόμη και δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο Τάρο Άσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Το δεύτερο αυτό πρόγραμμα ανακοινώνεται μετά το πρόγραμμα ύψους 1.810 δισεκατομμυρίων γιεν (14 δισεκατομμυρίων ευρώ) που είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ο προκάτοχος του Άσο, Γιασούο Φουκούντα, και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου.

    Ο Άσο δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει μία αναδιάρθρωση του διεθνούς οικονομικού συστήματος στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ουάσινγκτον στις 15 Νοεμβρίου. "Στην οικονομική σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον, θα θέσω το θέμα μίας διεθνούς συνεργασίας για την επιτήρηση των οικονομικών θεσμών", δήλωσε.

    Ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας

    Τα μέτρα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που προτείνει στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μαζί με τον Επίτροπο Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής για την αντιμετώπιση κρίσης. Το τελικό σχέδιο της Επιτροπής θα παρουσιαστεί στις 26 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών και των καταναλωτών της ζώνης του ευρώ έπεσε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1993.

    Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που αντανακλά τη γνώμη των επιχειρηματιών και των καταναλωτών, έχασε πάνω από επτά μονάδες και διαμορφώθηκε στις 80,4 μονάδες έναντι των 87,5 μονάδων του Σεπτεμβρίου.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που σημειώνει ο δείκτης αυτός από τότε που δημιουργήθηκε, τον Ιανουάριο του 1985, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το επίπεδο αυτό, το χαμηλότερο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, είναι πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών των αναλυτών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Dow Jones Newswire ήταν της τάξης των 85,3 μονάδων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -στα μέτρα που παρουσίασε ο Ζ.Μπαρόζο- προτείνει "συντονισμένη" αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει προτεραιότητα στον περιορισμό των συνεπειών από την οικονομική κρίση στην απασχόληση, στην αγοραστική δύναμη των πολιτών και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε βραχυπρόθεσμες δράσεις, οι οποίες σε γενικές γραμμές αφορούν την ενίσχυση των νοικοκυριών, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, οικονομική στήριξη για τα οικονομικά κατώτερα στρώματα του πληθυσμού, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μείωση της φορολογίας σε ορισμένα αγαθά με στόχο την αύξηση της ζήτησης και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ακόμη, αναζητούνται τρόποι για την αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

    Εξάλλου, ο Χ. Αλμούνια, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την αύξηση του ανώτατου ορίου οικονομικής βοήθειας που θα μπορεί να χορηγεί η ΕΕ στα κράτη μέλη, εκτός ευρωζώνης, που ατιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα από 12 σε 25 δις. ευρώ. Ας σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2002 το ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας που μπορεί να χορηγήσει σήμερα η ΕΕ σε ένα κράτος μέλος, εκτός ευρωζώνης, που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο ισοζύγιο πληρωμών του, είναι 12 δις. ευρώ. Ήδη η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα οικονομική βοήθεια ύψους 6,5 δις. ευρώ στην Ουγγαρία, η οποία επίσης θα δανειοδοτηθεί με 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ και άλλα 1,3 δισ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Επίσης η Επιτροπή δήλωσε έτοιμη να στηρίξει και την Ισλανδία, η οποία έχει ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Επιτροπή συστήνει τα κράτη μέλη "να επωφεληθούν από την ευελιξία που προτείνει το Σύμφωνο, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνουν τις "κόκκινες γραμμές". "Το περιθώριο ελιγμού είναι διαφορετικό για την κάθε χώρα" δήλωσε ο Χ. Αλμούνια, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται ισχυρές και αξιόπιστες αρχές για τον προϋπολογισμό από το κάθε κράτος μέλος. " Το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης, προτείνει ευελιξία σε καιρούς ισχνών αγελάδων και λέει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αλληλοστηρίζονται σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές που περνάει σήμερα η ΕΕ", τόνισε ο Χ. Αλμούνια.

    Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια για την ενίσχυση του δανεισμού από τις τράπεζες προς τις μικρές επιχειρήσεις.

    "Έχοντας αναδιαρθρώσει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επεκτείνουν τη διαθεσιμότητα δανείων σε ανταγωνιστικές τιμές" ανέφερε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν μιλώντας χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Όπως σημείωσε "εκτενέστερες ανακοινώσεις θα γίνουν [την Πέμπτη] όταν θα έχουμε τη συνάντηση με τις τράπεζες".

    Η Βρετανία έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος από το ρίσκο των εμπορικών τραπεζών εταίρων της σχετικά με το δανεισμό σε μικρές επιχειρήσεις, για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Κέρδη η Deutsche Bank - "Ενεση ρευστότητας" στην Erste Bank

    Αλώβητη, συγκριτικά με πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παραμένει η Deutsche Bank AG, καθώς ανακοίνωσε κέρδη στο τρίτο τρίμηνο, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές. Παράλληλα, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα είπε ότι δεν θα υποχρεωθεί να προσφύγει στο νέο ταμείο της γερμανικής κυβέρνησης.

    Τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank ανήλθαν σε 414 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,63 δισ. ευρώ στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2007. Η αλλαγή στους λογιστικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέτρεψε στη γερμανική τράπεζα να περιορίσει κατά 845 εκατ. ευρώ τις αποζημειώσεις, στις οποίες προχώρησε (ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ). Τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 93 εκατ. ευρώ - οι αναλυτές ανέμεναν ζημίες ύψους 374 εκατ. ευρώ - σε σύγκριση με κέρδη 1,4 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2007. Οι προ φόρων ζημίες των δραστηριοτήτων στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής ανήλθαν σε 789 εκατ. ευρώ.

    Η Deutsche Bank αύξησε το προσωπικό της στο τρίτο τρίμηνο σε 81.308 υπαλλήλους, από 77.920 υπαλλήλους ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά συρρίκνωσε το εργατικό δυναμικό στις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής και τραπεζικής μεγάλων επιχειρήσεων κατά 1.668 εργαζομένους.

    Αντίθετα, ο αυστριακός τραπεζικός όμιλος Erste Bank δέχθηκε "ένεση ρευστότητας" ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αυστριακή κυβέρνηση για να ενισχύσει το μετοχικό του κεφάλαιο στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

    Παράλληλα ο τραπεζικός όμιλος δεσμεύεται να χορηγήσει πιστώσεις ύψους τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυστριακές επιχειρήσεις και ιδιώτες για τα επόμενα τρία χρόνια.

    [10] Αρχίζουν τη Δευτέρα οι καταθέσεις

    Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν οι καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Αυτό αποφασίστηκε χθες από τα μέλη της Εξεταστικής που ασχολήθηκαν με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε σήμερα, να καταρτιστεί η λίστα μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν, η οποία ωστόσο θα παραμείνει ανοιχτή έτσι ώστε, αν χρειαστεί και ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, να προστεθούν και νέα πρόσωπα.

    Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται με την υπόθεση, αποφασίστηκε ότι θα αρχίσουν να καταθέτουν αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα. Ανάμεσα δε στους μάρτυρες που θα καλέσει η Εξεταστική, όπως δήλωσαν τόσο ο πρόεδρος της Χρήστος Μαρκογιαννάκης όσο και τα μέλη της Πάνος Παναγιωτόπουλος από τη ΝΔ και Ντίνος Ρόβλιας από το ΠΑΣΟΚ, θα συμπεριλαμβάνονται τόσο ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ όσο και ο συνεργάτης του κ Αρσένιος.

    Επίσης ο κ. Μαρκογιάννακης απέστειλε αίτημα στον προϊστάμενο Εισαγγελέας Εφετών, Κυριάκο Καρούτσο με το οποίο ζητά να διαβιβάζεται άμεσα στην Επιτροπή κάθε νέο στοιχείο που θα προκύπτει από την εν εξελίξει δικαστική έρευνα, ακόμα και αν δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα.

    Χθες, πρώτη μέρα συνεδρίασης της Εξεταστικής, δύο ήταν τα σημεία που δημιούργησαν διαφωνίες:

    Το πρώτο αφορούσε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε να υπάρχει προβολή των συνεδριάσεων μέσω του κλειστού κυκλώματος της Βουλής, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθούν οι δημοσιογράφοι.

    Η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής δήλωσε ότι σύμφωνα με το άρθρο 145 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή έχει ειδικές ανακριτικές και εισαγγελικές ιδιότητες και άρα δεν επιτρέπεται η ευρεία δημοσιότητα.

    «Προσπαθούν να αποφύγουν την αμεσότητα της εικόνας και αποφάσισαν να υπάρχει πρόσβαση των δημοσιογράφων στα πρακτικά» τόνισε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας.

    Ωστόσο η Επιτροπή αποφάσισε να υπάρχει ροή πληροφόρησης, μέσω των πρακτικών των συνεδριάσεων, που θα δίνονται στους δημοσιογράφους ανά δύο ώρες.

    Το δεύτερο σημείο αφορούσε την χρονική περίοδο από την οποία πρέπει να ξεκινήσει η Εξεταστική την διερεύνηση της υπόθεσης, με την εξέταση των μαρτύρων.

    Η κυβερνητική πλειοψηφία υποστήριξε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης πρέπει να αρχίσει χρονολογικά από το 1998, οπότε και υπεγράφησαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις από τους τότε υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, κυρίους Φωτιάδη και Δρυ. Υπενθύμισε δε, ότι αυτό όριζε και η πρόταση που είχε υποβάλει η ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής η οποία ομόφωνα υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη του δεν απέρριψαν την πρόταση της ΝΔ, επέμειναν ωστόσο ότι το κέντρο βάρους πρέπει να πέσει μετά τον Μάρτιο του 2004 οπότε και συντελέστηκαν, όπως δήλωσε ο κ Ρόβλιας «τα 7 σκάνδαλα της Μονής Βατοπαιδίου, με τις χαριστικές πράξεις και αποφάσεις».

    Στην αρχή της συνεδρίασης της Εξεταστικής διεξήχθη μυστική ψηφοφορία, για την εκλογή του προεδρείου.

    Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που προτάθηκε από την κυβερνητική πλευρά πρόεδρος της Επιτροπής, έλαβε 12 υπέρ, 8 λευκά και δύο άκυρα ενώ απουσίαζε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μπόλαρης. Με το ίδιο αποτέλεσμα ορίστηκαν αντιπρόεδρος ο Νίκος Δένδιας και γραμματέας ο Λευτέρης Αυγενίδης.

    [11] Σε θέση μάχης

    Σταθερό προβάδισμα επτά μονάδων διατηρεί ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Τζον Μακέιν, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση.

    Η δημοσκόπηση του Reuters/C-SPAN/Zogby δείχνει ότι το ποσοστό πρόθεσης ψήφου για τον Ομπάμα βρίσκεται στο 50%, ενώ για τον Μακέιν στο 43%, δηλαδή αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο. Η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά και έχει περιθώριο σφάλματος 2,9%.

    "Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στη σημερινή έρευνα", δήλωσε ο ερευνητής Τζον Ζόγκμπι. "Ο Ομπάμα προηγείται σταθερά και ο Μακέιν δεν καταγράφει κέρδη".

    Είναι η δεύτερη συνεχόμενη δημοσκόπηση και η όγδοη στις τελευταίες 11, που δίνει στον Ομπάμα ποσοστό πρόθεσης ψήφου που φθάνει στο 50%. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό του Μακέιν δεν έχει ξεπεράσει το 45% στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

    Ο γερουσιαστής από το Ιλινόι διατηρεί σταθερό προβάδισμα στις κρίσιμες ομάδες, με διαφορά 15 μονάδων μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, 9 μονάδων στις γυναίκες, 5 μονάδων στους άνδρες και 9 μονάδων στους καθολικούς.

    Ο Ομπάμα προηγείται επίσης του Τζον Μακέιν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλες τις ομάδες με βάση το εισόδημα, πλην εκείνων που έχουν εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων.

    "Εάν είσαι ο Τζον Μακέιν θέλεις να δεις πως κάτι αρχίζει να αλλάζει στην εκστρατεία και αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο", παρατήρησε ο Τζον Ζόγκμπι.

    Ο Ομπάμα προηγείται του αντιπάλου του σε όλες τις εθνικές δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο Μακέιν έρχεται δεύτερος ακόμα και σε κρίσιμες πολιτείες, όπως το Οχάιο, η Φλόριντα και η Πενσιλβάνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 October 2008 - 7:30:40 UTC