Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ωρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης"
  • [02] "Η χώρα είναι αθωράκιστη"
  • [03] "Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι"
  • [04] "Κρίση διαρκείας"
  • [05] "Σύγκληση πολιτικών αρχηγών"

  • [01] "Ωρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης"

    Στο ταμείο κοινωνικής συνοχής και στις δημόσιες επενδύσεις θα κατευθυνθούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ που θα πληρώνουν οι τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

    Ψεύδεται και παραπλανά όποιος διαδίδει ότι δίνουμε 28 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες τόνισε ο πρωθυπουργός: "Δεν χαρίζεται τίποτα σε καμιά τράπεζα. Δεν διατίθεται από τον προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ. Δεν ζημιώνεται, αλλά κερδίζει το δημόσιο. Δεν πληρώνουν, αλλά κερδίζουν οι φορολογούμενοι" είπε ο κ. Καραμανλής εξηγώντας ότι με το κυβερνητικό σχέδιο μειώνονται οι πιέσεις στα επιτόκια δανείων, που χορηγούνται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις: Κερδίζουν διότι διασφαλίζονται τόσο οι καταθέσεις όσο και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κυρίως για την αγορά κατοικιών. Κερδίζουν διότι στηρίζεται η οικονομική δραστηριότητα και η δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Κερδίζουν διότι με την εφαρμογή του σχεδίου, οι τράπεζες θα πληρώνουν κάθε χρόνο, ποσό, που θα φτάνει τα 500 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, που θα είναι επιπλέον έσοδα για τον προϋπολογισμό, θα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του ταμείου κοινωνικής συνοχής και των δημοσίων επενδύσεων", δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Επανέλαβε, δε, ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η προστασία της πραγματικής οικονομίας, της παραγωγικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, καθώς και ότι "τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα θα προστατευτούν με υπεύθυνες πολιτικές και όχι με κραυγές δημαγωγίας και επιπόλαιες κορόνες".

    Ο κ. Καραμανλής επανήλθε στην ανάγκη για ευρωπαϊκό συντονισμό απέναντι στην "πρωτοφανή" διεθνή κρίση υπογραμμίζοντας ότι "αν χρειαστεί πρέπει να μπορούμε να αναστείλουμε προσωρινά τους κανόνες εκείνους που εμποδίζουν την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων κινήσεων".

    Αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, είπε ότι κάποιοι αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι τα πάντα αλλάζουν με πρωτόγνωρες ταχύτητες και ότι παραμένουν αιχμάλωτοι σε μια μικροκομματική αντίληψη μηδενισμού. Έθεσε μάλιστα τα εξής ερωτήματα: "Μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση εκείνοι που ούτε την είδαν ούτε την κατάλαβαν; Μπορούν να δώσουν λύση που, αντί για συγκροτημένες θέσεις, καταφεύγουν σε ευχολόγια; Μπορούν να προτείνουν λύσεις εκείνοι που βρίσκονται σε διαρκή σύγχυση; Μπορούν, έχοντας τις αντιλήψεις αυτές, να πάρουν θέσεις ευθύνης όπως απαιτούν οι περιστάσεις; Κάνουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία όσοι δημοκοπούν, όσοι λαϊκίζουν. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Αυτή είναι η αλήθεια" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός, που διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι φόροι, είπε ότι κάνουν τεράστιο λάθος, όσοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση για να αναβιώσουν παρωχημένα ιδεολογήματα. Παράλληλα, κι ενώ έκανε εκτεταμένη αναφορά στις μεταρρυθμιστικές δράσεις της κυβέρνησης, είπε ότι δεν κατανοεί τις προσπάθειες διαστρέβλωσης και στείρας αντίδρασης: "δεν μπορεί από τη μια να δίνονται ευχές για αύξηση απασχόλησης και από την άλλη να υποκινούνται αντιδράσεις σε κάθε μεταρρύθμιση. Από τη μια να συνομολογείται η ανάγκη για αλλαγές και από την άλλη να υποστηρίζονται ομάδες βολεμένων για να μην αλλάξει τίποτα. Καμιά υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν μπορεί να συντάσσεται με μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στον εκβιασμό της κοινωνίας. Αυτές τις συμπεριφορές, ειδικά αυτή την περίοδο δεν τις αντέχει ο τόπος" είπε ο κ. Καραμανλής επιδοκιμαζόμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στην αγορά λέγοντας ότι "η ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να υποκύπτει ούτε στην απληστία ούτε στην ασυδοσία [..] Λύσεις δεν μπορεί να βρίσκονται ούτε μέσα από ακραίες κρατικίστικες αντιλήψεις ούτε μέσα από νεοφιλελεύθερους δογματισμούς. Ούτε με υποταγή των κομμάτων σε συντεχνιακά συμφέροντα ούτε με ιδεοληψίες του παρελθόντος".

    Το διακύβευμα, είπε ο κ. Καραμανλής, καταλήγοντας, είναι να περάσει η χώρα το σκοτεινό μονοπάτι των διεθνών κραδασμών και της παγκόσμιας ύφεσης, με τις μικρότερες επιπτώσεις, είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης, είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, είναι η ενεργητική συμμετοχή στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής αντίστασης.

    [02] "Η χώρα είναι αθωράκιστη"

    Υπεύθυνες για τη διεθνή οικονομική κρίση, είναι πολιτικές ταυτόσημες με εκείνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και έξοδο από την κρίση, σηματοδοτεί η στροφή που εγκαινιάζεται στην Ευρώπη με πρωτοβουλία των σοσιαλιστών - υποστήριξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου επισκόπησε στην αρχή της ομιλίας του, τις πολιτικές που «υπέγραψαν η διεθνής της νεοσυντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού», όπου «πίσω από το ιδεολόγημα της ελεύθερης αγοράς κρύφτηκαν συμφέροντα, καρτέλ, η συγκέντρωση του πλούτου, της εξουσίας, των μέσων ενημέρωσης - ένα κατεστημένο που αιχμαλώτισε το κράτος, συγκεντρώνοντας τεράστιες εξουσίες στα χέρια λίγων. Εκποιήθηκε δημόσιος πλούτος, γη και περιουσία και τα ιδιοποιήθηκαν ισχυροί και ημέτεροι».

    «Όλοι ξέρουμε το ρόλο των παραγώγων, των δομημένων ομολόγων. Τα θυμάστε; Πρωτοπόροι εισαγωγής στη χώρα μας των τοξικών ομολόγων, ήσαστε εσείς με τον υπουργό Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στα ταμεία. Αποκαλύψαμε την πολιτική σας και σας σταματήσαμε. Μας κατηγορήσατε όπως και σήμερα για λαϊκισμό. Χωρίς όμως, τη δική μας επιμονή, θα είχαν καταρρεύσει τα ταμεία. Θα είχαν χάσει οι ασφαλιζόμενοι τις καταθέσεις μιας ζωής. Σήμερα θα έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως το κόμμα του πρόκειται να καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς - όπως υπογράμμισε - «η κυβέρνηση, ενόψει της οικονομικής ύφεσης ακολουθεί την ίδια πολιτική που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε κρίση».

    «Διαθέτει 28 δισ. ευρώ, χωρίς διαφάνεια και κανόνες, χωρίς κανείς να ξέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της κάθε τράπεζας. Οι τράπεζες αποκτούν μια μοναδική ευκαιρία να ξεφορτώσουν στο Δημόσιο, ό,τι θεωρούν προβληματικό. Ακόμα και το «τοξικό» στοιχείο του ενεργητικού τους - τα παράγωγα και τα δομημένα ομόλογα - με το Δημόσιο να αναλαμβάνει πλήρως τον πιστωτικό κίνδυνο. Αν κόπτεστε τόσο για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, γιατί δεν συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων; Γιβ αυτό και το ΠΑΣΟΚ λέει ένα καθαρό και δυνατό όχι, στο σχέδιο νόμου αυτό» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αντιπρότεινε στήριξη «με ξεκάθαρους κανόνες και ενεργό εποπτεία της πολιτείας, μόνον των τραπεζών που έχουν ανάγκη και εφβ όσον οι βασικοί τους μέτοχοι θα συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, βάζοντας το χέρι στην τσέπη».

    «Όπου το Δημόσιο συμμετέχει, ζητάμε την ενεργό παρουσία εκπροσώπων του στα Διοικητικά Συμβούλια, με ρόλο και λόγο στις αποφάσεις, για να εγγυηθούν ότι οι αποφάσεις αυτές βοηθούν την πραγματική οικονομία. Να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο αναχρηματοδότησης των τραπεζών, το οποίο θα παρέχει ρευστότητα με τον όρο ευνοϊκών δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτείνουμε τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, καταβολή του ΕΚΑΣ σε 300.000 επιπλέον χαμηλοσυνταξιούχους, επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, περίοδο χάριτος 1 έτους για τις ΜΜΕ, με αποπληρωμή μόνο των τόκων των δανείων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επί 4ετία για επαγγελματική ένταξη των νέων για 4 χρόνια, κατάργηση του νόμου της ΝΔ για την φορολόγηση στα ακίνητα?» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

    Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία

    Αίτημα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής του νομοσχεδίου για τους εργαζομένους στην Ολυμπιακή, κατέθεσε απόψε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χάρης Τσιόκας, επισημαίνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν σκοπεύει να αποσύρει το νομοσχέδιο».

    Η ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη Τρίτη.

    [03] "Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι"

    Κάλεσμα να πάρουν θέση μάχης και συνολικής αντεπίθεσης, όλοι οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες και γενικά όλοι οι χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι, ώστε να απορρίψουν και να μην δεχτούν τη συνολική οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος τους, έκανε από το βήμα της Βουλής, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια τα μέτρα που εξαγγέλλονται με τα ταμεία εγγύησης και τα επιδόματα φτώχειας», ενώ υποστήριξε ότι από τα 28 δισ. που δίνονται για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης του χρηματοπιστωπιστωτικού συστήματος, τίποτα δεν θα πάρει ο μικροέμπορος ή το μαγαζάκι της γειτονιάς.

    Η κα Παπαρήγα επέκρινε και απέρριψε τόσο τις προτάσεις της ΝΔ όσο και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο «για προφάσεις στο όνομα της κρίσης που θα παγιδεύσουν τους εργαζόμενους». Ταυτόχρονα, κατέθεσε τη πρόταση νόμου του κόμματος της για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρκέστηκε να περιγράψει τα συμπτώματα της διεθνούς κρίσης χωρίς όμως να απαντήσει από πού προήλθε.

    «Η κρίση έρχεται πάντα ύστερα από μεγάλη τεράστια κερδοφορία που στο βάθος έχει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Μια κερδοφορία που όπως είδαμε έφτασε στα άκρα και δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται. Είναι η πολιτική που συνειδητά καταργούμε τις κρατικές παρεμβάσεις και η αγορά μένει ανεξέλεγκτη», τόνισε η κα Παπαρήγα. Ταυτόχρονα διαφώνησε με τον κ Παπανδρέου που υποστήριξε ότι η κρίση δημιουργήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του Μάαστριχτ, του Συμφώνου Σταθερότητας και της ΕΕ.

    Ακόμα, η κα Παπαρήγα εξέφρασε την έντονη αντίθεση του κόμματος της τόσο για την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να σταματήσει τη συνεργασία της με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας αλλά όσο και για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

    Επικριτική ήταν και για την απόφαση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ''Ολυμπιακής'' σημειώνοντας ότι το θέμα δεν είναι αν πουλιέται σε Άραβα αλλά ότι στην ουσία κλείνει ο εθνικός αερομεταφορέας.

    «Ό,τι μέτρο παίρνετε είναι σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των επιχειρηματιών. Ούτε μισό φάρμακο δεν δίνετε σε αυτούς. Πώς θα ρυθμίσετε την αγορά όταν υπάρχουν δυνατά μονοπώλια; Αδειάζοντας τις τσέπες των εργαζομένων;» αναρωτήθηκε η κα Παπαρήγα, απευθυνόμενη στα δύο μεγάλα κόμματα, και πρόσθεσε:

    «Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι ότι η κυβέρνηση προτείνει μέτρα για να βοηθήσει την κερδοφορία των τραπεζών ενώ τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ είναι στην ουσία ζεστό χρήμα μέσω των βιομηχάνων. Αυτή είναι μια πλάνα λογική. Εμείς όταν λέμε προστασία εργαζομένων εννοούμε προστασία των δανειοληπτών με προγράμματα λαϊκής στέγης. Όχι να ενθαρρύνουμε, να ξαναπάνε τα λεφτά στις τράπεζες. Εμείς τα απορρίπτουμε αυτά και λέμε. Καμία συναίνεση καμία εργασιακή ειρήνη. Αγώνας σε όλα τα μέτωπα. Εμείς υποστηρίζουμε όλες τις μορφές πάλης. Η επίθεση είναι τέτοια που δέχονται οι εργαζόμενοι που απαιτεί όλες τις μορφές πάλης και απαιτεί να φύγουν από τη μέση όλοι εκείνοι που εντάσσονται στον αγώνα μόνο και μόνο για εντυπώσεις, για κυβερνήσεις συνεργασίας ή για να μαζέψουμε ψήφους.

    »Καμιά πρόταση της κυβέρνησης δεν γίνεται δεκτή ούτε όμως και δήθεν σοσιαλιστικές προτάσεις. Για εμάς είναι θέμα συνολικής ρήξης, Ή με τα μονοπώλια ή με το λαό μπορεί να είσαι», κατέληξε η κα Παπαρήγα.

    [04] "Κρίση διαρκείας"

    Για κρίση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, των ελεύθερων αγορών χωρίς έλεγχο, της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την χρηματοοικονομική κρίση.

    Ο κ. Αλαβάνος εκτίμησε ότι «η οικονομική κρίση είναι διαρκείας ενώ δεν έχουμε δει ακόμη τις συνέπειές της» και πρόσθεσε «είμαστε ακόμη μια μέρα πριν την καταιγίδα που έρχεται» και ότι απαιτείται άμεση αντίδραση για την αντιμετώπισή της. Πρότεινε:

    - Να μειωθούν στο μισό οι δαπάνες για εξοπλισμούς στην Ελλάδα και να αξιοποιηθούν οι συγκεκριμένοι σε κοινωνικούς στόχους.

    - Να ληφθούν ειδικά μέτρα κοινωνικής προστασίας, όπως πρόσθετο επίδομα 200 ευρώ σε μισθούς και συντάξεις

    - Να ενισχυθεί η απασχόληση με την κατάρτιση έκτακτου προγράμματος για την δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας.

    Ο κ. Αλαβάνος, αφού ανάφερε ότι «η κύρια αιτία της κρίσης, είναι η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους», καταλόγισε τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν διδάχθηκαν από αυτή και επιμένουν στο ίδιο μοτίβο, δίχως να έχουν προβεί σε κριτική των πολιτικών και των ιδεών που σήμερα καταρρέουν.

    «Η κυβέρνησή σας είναι στο τέλος της εποχής, όχι μόνο γιατί το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού εξαντλήθηκε, αλλά και γιατί είναι καταστροφική η φιλοσοφία και η ιδεολογία στην οποία στηριχτήκατε», τόνισε και υποστήριξε πως απαιτείται στροφή στην ενίσχυση του κράτους.

    «Περιμένουμε αναστοχασμό σε σχέση με την πορεία του κάθε χώρου, σήμερα αποδεικνύεται ότι χρειαζόμαστε περισσότερο κράτος. Όχι κράτος τρωκτικών, αλλά ευέλικτο και διαφανές κράτος, στο πλευρό του πολίτη», είπε.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και διαφοροποιήθηκε από τη θέση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λέει «ναι στο σχέδιο αλλά με διαφάνεια» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει κατηγορηματικά «όχι». «Δεν μπορεί να επιβραβεύεται ο θύτης», υποστήριξε και σημείωσε ότι από το ποσό αυτό αναλογούν 3.000 ευρώ σε κάθε πολίτη.

    «Μας ζητάτε να πληρώσει ο ελληνικός λαός έναν ληστή που έκλεψε περίπτερο και μετά έχασε τα λεφτά του στην πόκα. Εμείς λέμε "όχι". Οι τράπεζες είναι ο χειρότερος εχθρός του λαού», συμπλήρωσε ο κ. Αλαβάνος και επανέλαβε την πρότασή του για επανεθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος με πρώτη προτεραιότητα την Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

    Τέλος, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας να διευκρινίσει το θέμα της φορολόγησης της συνιδιοκτησίας στην πρώτη κατοικία.

    [05] "Σύγκληση πολιτικών αρχηγών"

    Σύγκληση των πολιτικών αρχηγών για να βρεθεί διέξοδος από την οικονομική κρίση, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στη Βουλή

    Φτάσαμε ως εδω γιατί οι αμερικανικές τράπεζες δώσανε πολλά δάνεια και ταυτόχρονα ο πρόεδρος των ΗΠΑ έβαλε αυστηρά μέτρα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να στερηθούν χρήματα, ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης και σημείωσε ότι το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα.

    «Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να κινήσουμε την αγορά και όχι να δώσουμε τα 28 δισ. στις τράπεζες» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί «ένας υπερχρεωμένος -όπως είναι το ελληνικό κράτος- να δανείζει αυτούς που έχουν κέρδη», δηλαδή τις τράπεζες.

    Με αφορμή και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ο ΛΑΟΣ παρουσίασε σχέδιο με επτά προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

    Αναλυτικά, οι προτάσεις του ΛΑΟΣ:

    1. Μετοχές και μερίδιο στο management από τις Τράπεζες στο Κράτος.

    2. Η Κυβέρνηση να παρέμβει στους καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων με τις Τράπεζες.

    3. Επιμήκυνση των στεγαστικών δανείων για μία πενταετία.

    4. Σύνδεση των επιτοκίων καταθέσεων με τα επιτόκια χορηγήσεων.

    5. Κατάργηση του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ».

    6. Μείωση του Φ.Π.Α. κατά 1%.

    7. Αναστολή για 1 χρόνο, κάθε απόλυσης και για όσο κρατάει η κρίση, 1(μία) ώρα εργασίας παραπάνω για όλους με αύξηση των μισθών κατά 15%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 October 2008 - 11:30:29 UTC