Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στήριξη των ευπαθών ομάδων"
  • [02] "Ρεαλιστικές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ"
  • [03] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [04] Εκτός της ΝΔ ο Π.Τατούλης
  • [05] "Οχι στο χωροταξικό για τον Τουρισμό"

  • [01] "Στήριξη των ευπαθών ομάδων"

    Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις Νομαρχιακές συνελεύσεις και για τον προγραμματισμό του κόμματος. Το βράδυ, ο κ.Κ.Καραμανλής θα μιλήσει σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, στο Μέγαρο Μουσικής.

    Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κα Πετραλιά ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα που αφορούν τη στήριξη ορισμένων ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    «Αδιαπραγμάτευτη πολιτική μας βούληση είναι η στήριξη των ευπαθών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε η υπουργός Απασχόλησης και επεσήμανε ότι «σε αυτή την κρίσιμη περόδο κανείς πολίτης δεν είναι μόνος του».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων δεν κινδυνεύει. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με κανένα Ταμείο. Η κυβέρνηση εγγυάται και τις συντάξεις και τις παροχές», δήλωσε κατηγορηματικά.

    Η κα Πετραλιά υπογράμμισε ότι σε ό,τι αφορά την ανεργία υπάρχει επαναστόχευση του κυβερνητικού προγράμματος με τις δράσεις του υπουργείου Απασχόλησης ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις.

    Το θέμα αυτό, όπως είπε η κα Πετραλιά, συζητήθηκε αναλυτικά με τον πρωθυπουργό, ενώ η υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε πως η ανεργία έχει πέσει στο 7% από 11% που την είχε παραλάβει η κυβέρνηση.

  • ** Αύριο στη 1 το μεσημέρι ο κ. Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τζβέτκβοτιτς.

    [02] "Ρεαλιστικές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ"

    Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της οικονομικής και πιστωτικής κρίσης, συζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου με εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο να συζητηθούν η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα και η χρησιμότητα των προτάσεων και των ρυθμίσεων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που προωθεί.

    Πρόκειται, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, για την έναρξη μιας συνεχούς διαδικασίας ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου και προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις για ειδικότερα θέματα, όπως η αγροτική πολιτική, η πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η τουριστική πολιτική.

    Στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κινήματος, είναι να δημιουργηθεί μια νέα εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική συμφωνία προς όφελος του πολίτη.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η συγκυρία που ζούμε σήμερα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και αναβλητικότητα, καθώς η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε τέσσερα βασικά σημεία τα οποία χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην οικονομία:

    1. Υπάρχει ραγδαία επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας

    2. Υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια στα νοικοκυριά και στις παραγωγικές τάξεις, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται στο ναδίρ.

    3. Καθημερινά γίνονται και νέες αυξησεις στα επιτόκια για κεφάλαιο κίνησης, στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες, ενώ πολύ πιο επώδυνα είναι τα προβλήματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για τα χαμηλά εισοδήματα.

    4. Υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια και σύγχυση σχετικά με τη διαχείριση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες,προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση και παραμένει πιστή στις ίδιες αδιέξοδες επιλογές της, που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και επιζήμιες.

    Αντίθετα, πρόσθεσε, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι και συγκεκριμένες και ρεαλιστικές και συμπυκνώνονται στις λέξεις "ασφάλεια - ανάπτυξη - αναδιανομή -διαφάνεια -προοπτική".

    Οι προτάσεις μας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν και δεσμεύσεις και στοχεύουν:

    1. Στη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά και να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

    2. Στη στήριξη των καταναλωτών και των δανειοληπτών

    3. Στην τόνωση της αγοράς και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    4. Στην ανακούφιση των ασθενέστερων ομάδων

    5. Στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία θα διογκωθεί επικίνδυνα αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα.

    «Εκθέσαμε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό εμπόριο», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, βγαίνοντας από τη σύσκεψη.

    Ο κ. Αρμενάκης είπε ότι οι έμποροι φοβούνται την ύφεση που έρχεται και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της απασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ταμείου εγγυοδοσίας. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θωράκιση των θέσεων εργασίας στο εμπόριο και τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, χωρίς να εξαιρούνται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι «οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αποτελούν ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης». Πρόσθεσε δε, ότι «το πρόγραμμα αυτό είναι συμβατό με τους στόχους και τις επιδιώξεις της ΓΣΕΕ, η οποία έθεσε παράλληλα και τα καινούργια προβλήματα που ανακύπτουν απο το μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής».

    Σε ό,τι αφορά τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι «έχουν συμβάλει και αυτές για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», τόνισε ότι «θέλουμε πλήρη και σταθερή απασχόληση για όλους» και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν ακούμε αυτές τις προτροπές που είναι ακολούθημα νεοφιλελεύθερων επιλογών».

    Θετική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή), Χρήστος Πολυζωγόπουλος, λέγοντας πως «υπάρχουν σημαντικές προτάσεις που πρέπει να αξιοποιηθούν και να στηριχθούν στην κατεύθυνση απαραίτητης πλέον εθνικής, κοινωνικής συμφωνίας για την έξοδο απο την κρίση».

    [03] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    «Τα οκτώ συμβόλαια για τις ανταλλαγές των ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου είναι άκυρα», υποστήριξε ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών Ιωάννης Μουρμούρας, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο κ. Μουρμούρας ανέφερε πως η εκτίμηση των ακινήτων που επρόκειτο να δοθούν στη Μονή, ζητήθηκε από πλευράς ΣΟΕ, όσο αυτά ήταν χαρακτηρισμένα ως δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα οι αξίες τους να εμφανίζονται χαμηλές.

    Οι ίδιες χαμηλές αξίες χρησιμοποιήθηκαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στα συμβόλαια, όπου θεωρούνταν πλέον οι δασικές αυτές εκτάσεις, ως «άρτιες και οικοδομήσιμες». Τα τοπογραφικά που χρησιμοποιήθηκαν στα συμβόλαια συντάχθηκαν, μετά την εκτίμηση του ΣΟΕ,από έναν ιδιώτη τοπογράφο, ο οποίος πλέον χαρακτηρίζει τις εκτάσεις αυτές ως οικοδομήσιμες, είπε. Και χωρίς να θεωρηθούν από την Πολεοδομία, ή οιαδήποτε άλλη αρχή, τα τοπογραφικά του υπεβλήθησαν στην ΔΟΥ, που έκανε την δική της αποτίμηση για την αξία των ακινήτων, πρόσθεσε.

    Ο μάρτυρας είπε επίσης ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας ανατέθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να προβεί στις ανταλλαγές προβλέπει να συμπεριλαμβάνεται στο συμβόλαιο και έκθεση εκτίμησης για την αξία του - οικοδομήσιμου πλέον - οικοπέδου. Ειδικά η έκταση στην Ουρανούπολη,«θα μπορούσε να έχει εκατονταπλάσια αξία από την εκτιμηθείσα» ανέφερε.

    «Δεν υπάρχει έκθεση εκτίμησης, κάτι που η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει. Αυτό καθιστά τις ανταλλαγές, τα συμβόλαια, μη σύννομα», είπε.

    Σε σχόλιο του Γρ. Νιώτη ότι η ετήσια πρόσοδος από την αλίευση της Βιστωνίδας δεν ξεπερνούσε τα 18.976 ευρώ το 2005, ενώ η αξία της υπολογίζεται απβ τους εκτιμητές στα 8,5 εκ. ευρώ, ο κ. Μουρμούρας απάντησε πως «οι εκτιμητές υπολόγισαν πως χρειάζεται 1,5 εκ. ευρώ για να γίνει ένα πρότυπο ιχθυοτροφείο».

    Απέναντι δε στο επιχείρημα του κ.Νιώτη (ΠΑΣΟΚ) ότι η λίμνη είναι ενταγμένη στη Συνθήκη RAMSAR, οπότε δεν μπορεί να λειτουργήσει εκεί τέτοια επιχείρηση, ο κ. Μουρμούρας παρέπεμψε την Επιτροπή στους ίδιους τους εκτιμητές που διενήργησαν την αυτοψία.

    Στους ίδιους τους εκτιμητές, παρέπεμψε επίσης την κα Φ. Πατριανάκου (ΝΔ), η οποία εντόπισε αδυναμίες στις εκθέσεις τους που περιγράφουν τις προς εκτίμηση εκτάσεις, με συνέπεια να έχει παραχωρηθεί ακόμα και αρχαιολογικός χώρος.

    «Αν γνώριζα κι εγώ ότι έρχεται το όργιο των ανταλλαγών,θα πρόσεχα κι εγώ λίγο πιο νωρίς να δω τι γίνεται», ανέφερε ο μάρτυς.

    Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, βρίσκεται σε εξέλιξη διοικητική εξέταση για να εντοπιστούν ατομικές ευθύνες, εφβ όσον υπάρχουν - ενώ και ο διεθνής εκτιμητικός οίκος AMERICAN Lβ APPRAISAL,έχει αναγνωρίσει πως οι εκτιμήσεις του ΣΟΕ βρίσκονται «μέσα στο λογικό εύρος».

    «Όταν μιλάτε για όργιο ανταλλαγών, θα ήθελα να σας πω, ότι αν θεωρήσουμε ότι ήταν όργιο, σβ αυτό συμμετείχατε κι εσείς», παρατήρησε στο μάρτυρα η Φ. Πατριανάκου (ΝΔ).

    «Αυτή είναι η γνώμη σας, με την οποία εγώ δεν συμφωνώ», απάντησε ο κ. Μουρμούρας.

    [04] Εκτός της ΝΔ ο Π.Τατούλης

    Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ έθεσε τον βουλευτή Αρκαδίας Πέτρο Τατούλη, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Σε σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, ο Κ.Καραμανλής του γνώρισε ότι "ο βουλευτής κ. Πέτρος Τατούλης τίθεται από σήμερα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδος Νέας Δημοκρατίας".

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ανακοίνωσε ότι κατόπιν της αποφάσεως του πρωθυπουργού να τεθεί ο βουλευτής Αρκαδίας εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ βάσει του καταστατικού του κόμματος "αίρονται αυτοδικαίως όλες οι κομματικές ιδιότητες που απέρρεαν από το αξίωμά του".

    Η επιστολή του πρωθυπουργού εστάλη στον κ. Σιούφα στις 13:15 και, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 16 παρ. 5), θα ανακοινωθεί το απόγευμα στη Βουλή.

    Σημειώνεται ότι ο Π.Τατούλης με σημερινή συνέντευξή του στο "Έθνος" αναφέρει για τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, ότι "κινδυνεύει να χαρακτηριστεί όχι ανίκανος, αλλά συνένοχος από πολιτική άποψη φυσικά" για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Επίσης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα και πρωταρχικά υπεύθυνος για όλες τις κυβερνητικές επιλογές, πολιτικών και προσώπων.

    Εκφράζει την αντίθεσή του στο δίλημα "Καραμανλής ή χάος" και υποστηρίζει ότι το τέλος των αυτοδυναμιών δεν σημαίνει χάος.

    "Τι μπορέσαμε να κάνουμε εμείς ως κεντροδεξιά παράταξη κατά την πρώτη μας θητεία με την ισχυρή μας πλειοψηφία; Η απάντηση είναι απλή: πολύ λιγότερα απ' όσα κάνουμε σήμερα με την δήθεν ισχνή πλειοψηφία", σημειώνει.

    Ο Πέτρος Τατούλης επίση υποστηρίζει ότι η εσωστρέφεια σε ένα κόμμα δεν τελειώνει ούτε με εντολές ούτε με κραυγές, τελειώνει μόνο με πολιτικές που την υπερβαίνουν.

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό, ανέφερε πως ήταν μια ενέργεια που έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα κινήσεων εδώ και καιρό που δείχνουν ότι ο κ. Τατούλης έχει αποκοπεί από την παράταξη.

    Λυπούμεθα, πρόσθεσε ο κ. Ζαγορίτης, γιατί γίνεται σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη διεθνή οικονομική κρίση και να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στους λόγους της διαγραφής του κ. Τατούλη, δήλωσε πως η συνέντευξη του βουλευτή «αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα τοποθετήσεων που έχει κάνει και πιστοποιούν ότι έχει αποκοπεί πολιτικά και ψυχικά από τον ευρύ πολιτικό χώρο που καλύπτει η ΝΔ».

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η συγκεκριμένη συνέντευξη χαρακτηρίζεται από οξύτητα και ακραίες εκφράσεις, σε ώρες κρίσιμες για τη χώρα, «όπου το ζητούμενο για όλους μας στη ΝΔ είναι η ενότητα και η υπεύθυνη συμπεριφορά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

    Ο κ. Αντώναρος απάντησε πως δεν έχει να προσθέσει τίποτα, ερωτηθείς αν θα ζητηθεί από τον κ. Τατούλη να παραιτηθεί και από το βουλευτικό του αξίωμα, ενώ για την δύναμη των 151 βουλευτών της ΝΔ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει με την πλειοψηφία που έχει στη Βουλή να προχωρήσει σταθερά και αποφασιστικά προς όφελος όλων των ελλήνων το μεταρρυθμιστικό της έργο.

    Επεσήμανε ότι διανύουμε ιδιαίτερα λεπτή και δύσκολη φάση, λόγω της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης και «η χώρα χρειάζεται και έχει σταθερή κυβέρνηση που παίρνει της πρωτοβουλίες και τα μέτρα που χρειάζονται για τη στήριξη της οικονομίας και όσων έχουν ανάγκη».

    "Οσο δεν διαγράφονται τα προβλήματα θα διαγράφονται βουλευτές", σχολίασε τη διαγραφή Τατούλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Βιογραφικό Π.Τατούλη

    Ο Πέτρος Τατούλης γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1953 στο Καστρί Κυνουρίας, είναι έγγαμος και έχει ένα γιο και τρεις κόρες.

    Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθήνας και εργάστηκε ως επιμελητής χειρουργός γιατρός στο Αρεταίειο Νοσκομείο και την Πανεπιστημιακή Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά, ενώ το 1983 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τριπόλεως.

    Στις Ευρωεκλογές του 1984, ήταν μέλος της επιτροπής του εκλογικού αγώνα της ΝΔ στην Αρκαδία και το 1990, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

    Στις 8 Δεκεμβρίου 1990, με ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους έξι βουλευτές της ΝΔ στο προεδρείο της Βουλής, ζήτησε την αποφυλάκιση των πρωταιτίων της απριλιανής δικτατορίας, οι οποίοι εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης από το 1975.

    Στις 24 Νοεμβρίου 1994, εξελέγη αντιπρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με τον Πολιτισμό.

    Στις 23 Μαρτίου 1997, στο 4ο Συνέδριο της ΝΔ εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1998, μετά από απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του κόμματος, διεγράφη για ένα χρόνο από τη ΝΔ, επειδή δεν παραβρέθηκε στη Βουλή κατά την ψήφιση της τροπολογίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

    Το Φεβρουάριο του 1999, επανεντάχθηκε στη ΝΔ και τον Απρίλιο του 2000 επανεξελέγη βουλευτής Αρκαδίας με το ψηφοδέλτιο του κόμματος.

    Τον Απρίλιο του 2001, στο 5ο τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, διεκδίκησε τη νεοσύστατη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής αλλά, παρά το ικανοποιητικό ποσοστό ψήφων που συγκέντρωσε (129 επί συνόλου 476), ηττήθηκε από τον Β. Μεϊμαράκη.

    Διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ.

    Το Μάρτιο του 2004, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

    [05] "Οχι στο χωροταξικό για τον Τουρισμό"

    «Σοβαρότατες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στο τοπίο και στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, κυρίως στον ευαίσθητο νησιωτικό χώρο και τις παράκτιες περιοχές» θα έχει η εφαρμογή του Σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού, εκτιμά η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποίησε σήμερα στη Βουλή ευρεία διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό στηρίζεται στην -"έωλη" λόγω οικονομικής κρίσης- εκτίμηση ότι ο τουρισμός σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνεται κατά 6% ετησίως, ενώ αναιρεί τους ίδιους τους στόχους του για την χώρα, όπως "την ποιοτική περιβαλλοντική αναβάθμιση" και "την προώθηση της αειφόρου και ισόρροπης ανάπτυξης" και «δεν λαμβάνει υπόψη του τις σύγχρονες διεθνείς αντιλήψεις για τον τουρισμό και τις πραγματικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας».

    «Σε μια περίοδο που συζητάμε για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, για την προστασία και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, για την αειφορική τουριστική ανάπτυξη, για έναν βιώσιμο, κοινωνικό, δημοκρατικό και ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, για την περιφερειακή & ισόρροπη ανάπτυξη» προωθείται «το παρωχημένο μοντέλο του μαζικού τουρισμού με έμφαση στο real estate του νησιωτικού χώρου και των παρακτίων περιοχών», είπε ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του Σχεδίου και παρουσίασε 15 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

    1) σταδιακή μείωση της εκτός σχεδίου δόμησης έως την κατάργησή της, κατάργηση των παρεκκλίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση, θέσπιση αυστηρότερων όρων και περιορισμών δόμησης, ειδικότερα για ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και κορεσμένες τουριστικά περιοχές (αύξηση αρτιότητας, αύξηση κατάτμησης, μείωση κλινών ανά στρέμμα, αύξηση απόστασης κτισμάτων από αιγιαλό, μείωση υψών, μείωση επιτρεπόμενης δόμησης κλπ) και ελαχιστοποίηση της δόμησης (εμβαδόν) για παραθεριστική κατοικία.

    2) σταδιακή υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με ζώνες ελέγχου και σωστή εφαρμογή των υφιστάμενων εργαλείων χωρικού σχεδιασμού για την εκτός σχεδίου δόμηση (οργανωμένοι υποδοχείς ΠΟΤΑ, ΠΕΡΠΟ, ΠΟΑΠΔ).

    3) μείωση της χωρητικότητας στις τουριστικά ανεπτυγμένες - κορεσμένες περιοχές.

    4) Απαγόρευση τουριστικής δραστηριότητας σε περιοχές Natura και σε ζώνες γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας.

    5) Προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας ως συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού.

    6) Προώθηση μορφών ήπιου - εναλλακτικού τουρισμού, όπως οικοτουρισμού, αγροτουρισμού, περιπατητικού τουρισμού, σε αντίθεση με το μαζικό τουρισμό που προκρίνεται.

    7) Δημιουργία τοπικού δικτύου ήπιων τουριστικών πόλων με έμφαση στην τοπική ταυτότητα και φυσιογνωμία, που να λειτουργούν συμπληρωματικά με ορθολογική διαχείριση των φυσικών και πολιτισμικών πόρων.

    8) Προτεραιότητα στη βελτίωση και λειτουργία των υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων (π.χ. ΞΕΝΙΑ και ξενοδοχεία στα αστικά κέντρα).

    9) Αποκατάσταση των χρόνιων προβλημάτων σε περιοχές μαζικού τουρισμού.

    10) Θέσπιση ειδικών κινήτρων για την ανάπτυξη εγκαταλειμμένων οικισμών.

    11) Ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών και αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων

    12) Χρήση Βιοκλιματικού σχεδιασμού στα κτίρια των νέων τουριστικών μονάδων.

    13) Καθορισμό συγκεκριμένων προδιαγραφών που θα αφορούν τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών που υποδέχονται τουριστικές δραστηριότητες

    14) Καθορισμό μέτρων και ορίων για την προστασία και εξοικονόμηση των φυσικών πόρων στους τουριστικούς υποδοχείς.

    15) Αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων με ένταξή τους σε ένα εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης.

    Αλαβάνος για τα μέτρα των τραπεζών

    «Τα μέτρα και οι κοινωνικές πολιτικές που ορισμένες τράπεζες έχουν παρουσιάσει, το μόνο που δείχνουν είναι θράσος από τη μεριά τους» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι παρά τη μείωση του επιτοκίου της πιστωτικής κάρτας κατά μία μονάδα παραμένει «πάνω από το επιτρεπόμενο, με βάση τους νόμους, επιτόκιο του 10%».

    «Είναι θράσος, το πάγωμα για κάποια περίοδο της αποπληρωμής των δανείων, εφόσον αυτό δεν συνοδεύεται από την μη άντληση τόκων και χρεολυσίων, που τελικά θα επιβαρύνει πολλαπλά τον δανειολήπτη» πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος και πρότεινε τρία μέτρα:

    - Πρώτο, να προχωρήσει χωρίς καμιά καθυστέρηση η εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ώστε μαζί με την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να αποτελέσουν έναν πόλο δημόσιας σταθερότητας και παρουσίας στο τραπεζικό σύστημα. Σήμερα εξάλλου το πακέτο ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας εξακολουθεί να ανήκει στο δημόσιο και τα ταμεία.

    - Δεύτερο, η ανάγκη να υπάρξει άμεσος έλεγχος των επιτοκίων, και σε άλλες περιπτώσεις έχει υπάρξει έλεγχος στις τιμές αγαθών όπως είναι το γάλα ή άλλα, όταν μάλιστα παρουσιάζονται καταστάσεις κρίσεως.

    - Και τρίτο, η ανάγκη να εφαρμοστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, ότι δεν μπορεί το επιτόκιο τραπεζικών δραστηριοτήτων να υπερβαίνει το εξωτραπεζικό επιτόκιο που είναι 10%. Είναι παρανομία να υπάρχουν σήμερα στις πιστωτικές κάρτες επιτόκια, που φθάνουν μέχρι και το 23%.

    Τέλος, επισήμανε την ανγάκη να διαμορφωθεί ένα Επείγον Σχέδιο για τη στήριξη του Τουρισμού για την αντιμετώπιση των ενδεχομένων σοβαρών προβλημάτων, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 November 2008 - 17:30:43 UTC