Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπούλια - Τσβέτκοβιτς
  • [02] Συνέδριο ΕΤΕπ: Ομιλία Γ.Αλογοσκούφη
  • [03] Κινητοποιήσεις κρατουμένων
  • [04] Πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια
  • [05] Νέα 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

  • [01] Συνάντηση Παπούλια - Τσβέτκοβιτς

    Το προσωπικό του ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας, τις οποίες χαρακτήρισε «ιστορικές», αλλά και «υπαρξιακές» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

    «Εχω παράδοση στις προσπάθειες προαγωγής των σχέσεων των χωρών μας», είπε ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας ότι «σήμερα ενδιαφέρομαι προσωπικά» για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων.

    Η Ελλάδα, συνέχισε ο Πρόεδρος, στηρίζει τις προσπάθειες για την ευρωπαϊκή και ατλαντική προοπτική της Σερβίας, τονίζοντας ότι «θέλουμε να είστε δυνατοί, η Σερβία να βρει το δρόμο της ανάπτυξης και της σταθερότητας».

    Μιλώντας για τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη σειρά των ξένων επενδυτών στη Σερβία.

    Απευθυνόμενος δε στην υπουργό Οικονομικών Ντιάνα Ντραγκουτίνοβιτς, που μετείχε στη σερβική αντιπροσωπεία, η οποία επισκέφθηκε το προεδρικό μέγαρο, ο κ Παπούλιας είπε ότι «κάθε υπουργός Οικονομικών είναι σταθερός στυλοβάτης στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση».

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σχέσεις φιλίας και διάρκειας.

    [02] Συνέδριο ΕΤΕπ: Ομιλία Γ.Αλογοσκούφη

    Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση ήδη φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα καθώς οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας προχωρούν σε μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε ομιλία του σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που διοργανώνεται στην Αθήνα με αφορμή τα 50 χρόνια λειτουργίας της.

    Ο κ.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας μέσω της στήριξης τραπεζών, επισημαίνοντας πάντως ότι απαιτείται επαγρύπνηση καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και στην ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι έχει επιδείξει πολύ μεγαλύτερες αντοχές από άλλες οικονομίες.

    Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην χώρα μας ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνεργασία της με εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε ο κ.Αλογοσκούφης τέσσερις ακόμη τράπεζες, έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον να συνεργαστούν με την ΕΤΕπ, επιπλέον των 4 που διατηρούν ήδη συνεργασία. Με τον τρόπο αυτό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξασφαλίζουν την δυνατότητα χρηματοδότησης με προνομιακούς όρους και χαμηλότερα επιτόκια ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    Την τελευταία πενταετία οι δανειοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην χώρα μας ξεπέρασαν τα 5,4 δις ευρώ, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1,2 δις ευρώ.

    ΕΤΕπ: Διεύρυνηση συνεργασίας με ελληνικές εμπορικές τράπεζες

    Την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να στηρίξει την πραγματική οικονομία της χώρας μας μέσω της διεύρυνσης της συνεργασίας της με τις εμπορικές τράπεζες και την παροχή δανείων με χαμηλότερο κόστος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση Συνεδρίου της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με αφορμή των εορτασμό των 50 ετών λειτουργίας της.

    "Η δραστηριότητα της ΕΤΕπ θα περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και άλλους τύπους συμπράξεων παραχώρησης. Για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της ΕΤΕπ συμπληρώνουμε τη σειρά εργαλείων μας με ακόμη περισσότερα μέσα επιμερισμού κινδύνων και άλλα χρηματοδοτικά προϊόντα" ανέφερε ο κ.Σακελλάρης.

    Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ τόνισε ότι στόχος της τράπεζας είναι να διπλασιαστεί τόσο αριθμός των εμπορικών τραπεζών που συνεργάζονται με την ΕΤΕπ για χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σήμερα ανέρχονται σε τέσσερεις (Εurobank, Πειραιώς, Εμπορική και Παγκρήτια) όσο και τα διαθέσιμα κεφάλαια που ανέρχονται σε 600 εκατ.ευρώ (στόχος τα 1,2 δισ.ευρώ μέσα σε ένα χρόνο). Ο κ.Σακελλάρης επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό η ΕΤΕπ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με έξι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ισχυρές τράπεζες.

    Ο προϊστάμενος του τμήματος Χρηματοδοτήσεων ΕΤΕπ στην Ελλάδα Θεμιστοκλής Κουβαράκης, μιλώντας για τον ενδιαφέρον της ΕΤΕπ για συγχρηματοδοτήσεις έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι από έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 5,6 δισ.ευρώ στην Ελλάδα η ΕΤΕπ θα μπορούσε να συμμετέχει σε επιλέξιμα έργα 4,5 δισ.ευρώ (σε αριθμό τα επιλέξιμα έργα ΣΔΙΤ για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα μπορούσαν να φθάσουν και τα 40 περίπου) Οι τομείς που ενδιαφέρουν την ΕΤΕπ όσον αφορά τα ΣΔΙΤ είναι κυρίως της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος και λιμενικών υποδομών.

    ΕΕΤ: Θετικά τα μέτρα

    Στήριξη στο σχέδιο της κυβέρνησης, για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, προσφέρει το σύνολο σχεδόν των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ)

    Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά την συνάντηση εκπροσώπων των τραπεζών που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΤ, αναφέρεται ότι η ΕΕΤ, παρά τη διαφωνία περιορισμένου αριθμού μελών, εκτιμά ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, οι τράπεζες τα στηρίζουν. Η υλοποίηση των διατάξεων του νόμου, μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τραπεζίτες.

    Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤ, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία οι τράπεζες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της πελατείας τους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι επιμέρους ενέργειες επαφίενται, βέβαια, σε κάθε τράπεζα χωριστά και δεν μπορούν, λόγω της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, να αποτελέσουν αντικείμενο διατραπεζικής συμφωνίας στο πλαίσιο της ΕΕΤ, δεδομένου επιπλέον ότι κάθε τράπεζα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ.

    Από την πλευρά τους και οι 16 συνεταιριστικές τράπεζες της χώρα μας που εκπροσωπούν περισσότερους από 200.000 ιδιώτες και μικρομεσαίους, σε σημερινή ανακοίνωση τους ανακοίνωση που απεστάλη στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, δηλώνεται η πρόθεση της ΕΣΤΕ, να αξιοποιήσει το κυβερνητικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ, χρηματοδοτώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με προϋποθέσεις και όρους που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, τον έλεγχο του δημοσίου και τη συγκράτηση του κόστους χρήματος. Παράλληλα αναφέρεται ότι όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες, συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Οι τράπεζες εξάλλου προχωρούν σε δράσεις με στόχο την ανακούφιση κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και στις συνέπειες της. Ήδη η Εθνική Τράπεζα πρώτη ανακοίνωσε την Παρασκευή δέσμη μέτρων με στόχο την υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων αναστολή για περίοδο 6 μηνών τις ενέργειες πλειστηριασμού ή κατάσχεσης που αφορούν απαίτησή της από στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας αρχικού ύψους κεφαλαίου μέχρι 300.000 ευρώ καθώς και αναστολή για διάστημα 12 μηνών τις καταβολές δόσεων στεγαστικών δανείων για ανέργους δικαιούχους επιδόματος του ΟΑΕΔ.

    Μέτρα ανακοίνωσε και η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς αποφάσισε επίσης μεταξύ άλλων για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας η Τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους πελάτες της που θα το ζητήσουν, να μειώσουν τη δόση του δανείου τους στο μισό, για όλο το 2009. Ενώ επίσης μειώνει το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΒΕΧ) για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις κατά 0,5%, ενώ μειώνει επίσης το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών έως και 1% και το επιτόκιο διαμορφώνεται από 14,75% έως 15,75%, ανάλογα με τον τύπο της κάρτας. Επίσης, θα απέχει για έναν χρόνο από κάθε πρωτοβουλία πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ.

    Η Eurobank, ανακοίνωσε ότι διατηρεί τα επιτόκια καταθέσεων αμετάβλητα παρά την μείωση των επιτοκίων των δανείων που προσαρμόζονται αυτόματα στις αντίστοιχες μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς ΕΚΤ και Euribor/Libor. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε ενέργεια πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο 1ης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, για περίοδο 6 μηνών. Επίσης, αναστέλλει τις δόσεις στεγαστικών δανείων για κεφάλαιο και τόκους στους ανέργους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ, έως το τέλος του 2009 κατόπιν σχετικού αιτήματος για υπαγωγή τους στο πρόγραμμα και μειώνει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών έως και 1% και των καταναλωτικών δανείων έως και 0,5% αναλόγως του τύπου των προϊόντων, με ισχύ από 17.11.2008.

    Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε επίσης στην ΕΕΤ είναι η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα δράσης του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ρευστότητας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), με την προώθηση των εγγυημένων και επιδοτούμενων δανείων του προγράμματος. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής λήγει την Τετάρτη και ήδη αρκετές τράπεζες έχουν δηλώσει συμμετοχή.

    Σημαντική επίσης εκτιμάται ότι θα είναι και η ενίσχυση ρευστότητας που θα προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσω των συμφωνιών χρηματοδότησης που προχωρεί με εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό οι εμπορικές τράπεζες αποκτούν την δυνατότητα δανειοδότησης των μικρομεσαίων με κόστος σημαντικά χαμηλότερο από το τρέχον της αγοράς. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο σε μεγάλο Συνέδριο που διοργανώνει η ΕΤΕπ στην Αθήνα.

    [03] Κινητοποιήσεις κρατουμένων

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κρατούμενων στις φυλακές της χώρας, με βασικό αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους. Στην απεργία πείνας που ξεκίνησε περίπου πριν μια εβδομάδα στις 21 φυλακές της χώρας, συμμετέχουν χιλιάδες κρατούμενοι. Στο πλευρό των κρατουμένων έχουν ταχθεί η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλοι φορείς.

    Σήμερα, εξάλλου, με θέμα τα αιτήματα των κρατουμένων για βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους συνεδρίασε το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ).

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την πλευρά του, έχει ανακοινώσει ότι «από καιρό τώρα εξετάζει τα θέματα βελτίωσης των συνθηκών κράτησης και διάφορες ευνοϊκές ρυθμίσεις για κατηγορίες κρατουμένων, έχοντας ολοκληρώσει ένα κύκλο επαφών και συνεργασιών με αρμόδιους κοινωνικούς φορείς και παράγοντες του χώρου της Δικαιοσύνης». Μάλιστα, οι ρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «πρόκειται ν' ανακοινωθούν σύντομα και θα έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης».

    Τα αιτήματα των κρατουμένων τέθηκαν υπόψη του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τη συντονιστική επιτροπή της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, αποτελούμενη από την Ιωάννα Κούρτοβικ, την Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, τον Παναγιώτη Λάμπρου και τον Νικόλαο Γιαννόπουλο. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ανέπτυξαν στον κ. Χατζηγάκη τα αιτήματα των κρατουμένων και συγκεκριμένα ζήτησαν: βελτίωση των γενικών συνθηκών κράτησης και μεταχείρισης των κρατουμένων, μείωση των ποινών έκτισης, αύξηση των ημερών αδειών εξόδου, κατάργηση πειθαρχικών ποινών, περιορισμό του μέτρου της προφυλάκισης από 18 μήνες σε 12 μήνες, διευθέτηση του ζητήματος των ευεργετικών ημερομισθίων και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με την απόφαση-πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ της ΕΕ.

    Προτάσεις του ΚΕΣΦ

    Μείωση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης από 18 σε 12 μήνες, αύξηση των ημερών άδειας κρατουμένων, εξαγορά ποινών φυλάκισης μέχρι πέντε έτη και επέκταση της υφ' όρων απόλυσης για βαριά ασθενείς κρατούμενους, είναι μερικές από τις προτάσεις που εισηγήθηκε σήμερα στον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ), το οποίο συνεδρίασε για δεύτερη φορά προκειμένου να εξετάσει αιτήματα των κρατουμένων για βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

    Το ΚΕΣΦ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Γκλέτσου, οριστικοποίησε τις εισηγήσεις του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

    1) Η μετατροπή σε χρηματική της περιοριστικής της ελευθερίας ποινής μέχρι πέντε έτη (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου). Η μετατροπή να είναι αυτόματη εκτός εάν το δικαστήριο, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, κρίνει ότι η χρηματική ποινή δεν αρκεί για να αποτραπεί ο κατάδικος από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

    2) Οι καταδικασθέντες για διάπραξη πλημμελημάτων να απολύονται εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου). Δεν πρέπει να κωλύεται η υπό όρους απόλυση των κρατουμένων από τη μη καταβολή των δικαστικών εξόδων και της χρηματικής ποινής που τυχόν επιβλήθηκε.

    3) Να ισχύει και για τους καταδικασθέντες για ναρκωτικά η έκτιση των 3/5 της ποινής για την απόλυσή τους, με εξαίρεση αυτούς που έχουν καταδικασθεί καθ' υποτροπή ή ασκούν εμπορία ναρκωτικών κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή που εμπορεύθηκαν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

    4) Το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης) να περιορισθεί στους 12 μήνες από 18 που είναι σήμερα, με εξαίρεση τα αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ανώτατο όριο ποινής κάθειρξης 20 ετών ή ισόβια, στα οποία μπορεί να παραταθεί για έξι ακόμη μήνες.

    5) Η άδεια των κρατουμένων να αυξηθεί κατά μία μέρα (από πέντε σε έξι μέρες), πέραν των δύο ημερών που χορηγούνται για οδοιπορικά. Με τη ρύθμιση αυτή θα επεκταθεί το δικαίωμα άδειας σε κρατούμενους σε 36 έως 48 ημέρες το χρόνο.

    6) Να προβλεφθεί συγχώνευση των προς εκτέλεση πειθαρχικών ποινών των φυλακισμένων.

    7) Να προβλεφθεί η επέκταση της υφ' όρων απόλυσης και στις κατηγορίες των τετραπληγικών, των τυφλών, των πασχόντων από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και από ανθεκτική φυματίωση.

    Ο κ. Χατζηγάκης, αφού ευχαρίστησε τα μέλη του ΚΕΣΦ για την ενασχόλησή τους με τη μελέτη των προβλημάτων κράτησης και διαβίωσης μέσα στις φυλακές, διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υλοποιηθούν οι προτάσεις αυτές. Παράλληλα, ο κ. Χατζηγάκης έδωσε εντολή να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 757/2004, με την οποία καθορίζονται σύγχρονα πλαίσια ποινών για τις υποθέσεις ναρκωτικών.

    Επίσης, με δύο ειδικές εγκυκλίους που υπέγραψε ο κ. Γκλέτσος και απεστάλησαν προς τους διευθυντές των φυλακών της χώρας, συνιστάται:

    - Ειδική αιτιολόγηση των αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα των λόγων απόρριψης της αίτησης κρατουμένων, προκειμένου να τους χορηγηθούν τακτικές και έκτακτες άδεις.

    - Ίση μεταχείριση όσων κρατούμενων επιθυμούν να υπαχθούν στις διατάξεις για τα ευεργετικά ημερομίσθια.

    Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το σύνολο των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προτείνει προς υλοποίηση το ΚΕΣΦ, αφορά την αποφυλάκιση περίπου 1.500 κρατουμένων.

    [04] Πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια

    Πτωτικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στη Ευρώπη, μετά τις απώλειες στις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι φόβοι για ύφεση επισκίασαν την αισιοδοξία που γέννησε το πακέτο τόνωσης της κινεζικής οικονομίας που ανακοίνωσε χθες το Πεκίνο.

    Στην αιχμή της πτωτικής τάσης την Ευρώπη τέθηκαν οι εταιρίες εκμετάλλευσης ορυχείων και οι πετρελαϊκές εταιρίες λόγω της υποχώρησης των τιμών των βασικών μετάλλων και του αργού πετρελαίου. Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές τραπεζών.

    Λίγο μετά τις 12.00 ώρα Ελλάδος, στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE κατέγραφε πτώση 2,62%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 πτώση 2,44%, στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax πτώση 2,72% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI πτώση 2,88%.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 14:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.084,14 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 4,88%.

    Με πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 3%.

    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι δείκτες και στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, εν μέσω των ανησυχιών για την τύχη ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η General Motors, ή η Goldman Sachs.

    Ο γενικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,82 % και ο δείκτης επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 1,86%.

    Υποχωρεί το πετρέλαιο

    Πτώση σχεδόν 3% κατέγραψε σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, υποχωρώντας κάτω από τα 61 δολάρια το βαρέλι - νωρίτερα είχε υποχωρήσει κάτω από τα 60 δολάρια - καθώς η σταθεροποίηση του δολαρίου και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εξανέμισαν τα κέρδη που είχε σημειώσει χθες στον απόηχο της ανακοίνωσης του πακέτου ενίσχυσης της κινεζικής οικονομίας από το Πεκίνο.

    Οι σημερινές απώλειες στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και η άνοδος του δολαρίου εκτόπισαν από το επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών το ύψους 600 δισ. δολαρίων κινεζικό πακέτο οικονομικής βοήθειας.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 2,19 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 60,22 δολάρια. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 59,55 δολάρια.

    Στα 56,75 δολάρια υποχωρούσε, το μεσημέρι, η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ, χάνοντας 2,33 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο" ενώ, νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 56,36 δολάρια.

    Ομιλία Αλμούνια στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ

    Στην ανάγκη αυξημένου συντονισμού μεταξύ των οικονομικών πολιτικών των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης επέμεινε εκ νέου σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

    Ειδικότερα, σε ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, ο Χ. Αλμούνια τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η σημερινή κρίση, η οποία είναι η μεγαλύτερη εδώ και ορισμένες δεκαετίες, θα πρέπει οι δράσεις που θα αναληφθούν σε διεθνές επίπεδο να κινηθούν κυρίως σε τρία μέτωπα: Tη σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τον περιορισμό των επιπτώσεων στην οικονομική ανάπτυξη και την κατάλληλη προετοιμασία για οικονομική ανάκαμψη αλλά και τη διαμόρφωση μιας συντονισμένης απάντησης στους μακροοικονομικούς κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

    Ο κοινοτικός επίτροπος αφού ανέφερε ότι το 2009 και το 2010 θα είναι «δύσκολες χρονιές» τόνισε την καθοριστική σημασία της διεθνούς διάσκεψης στη Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου ώστε να υπάρξει ένα κλίμα συναίνεσης μεταξύ των βασικών διεθνών παικτών για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να μην παρουσιαστεί ανάλογη κατάσταση στο μέλλον και να προετοιμαστεί το έδαφος για την προώθηση αποτελεσματικών και συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τους κανόνες λειτουργίας των αγορών και την ενίσχυση των δυνατοτήτων για τη διαχείριση της διεθνούς κρίσης.

    Αναφερόμενος εξάλλου στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία, ο Χ. Αλμούνια σημείωσε την μείωση της εμπιστοσύνης που διαπιστώνεται, την επιδείνωση στην αγορά κατοικίας, την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης. Σύμφωνα με τον Ισπανό επίτροπο, την επόμενη διετία η αύξηση της απασχόλησης θα είναι οριακή ενώ το μόνο σχετικά θετικό γεγονός προέρχεται από το μέτωπο του πληθωρισμού που παρουσιάζει τελευταία πτωτικές τάσεις καθώς διαπιστώνεται μείωση των τιμών του πετρελαίου. Ο Χ. Αλμούνια επανέλαβε επίσης ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επωφελούνται από τους κανόνες ευελιξίας που διέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας χωρίς όμως να γίνονται υπερβάσεις που θα επιβαρύνουν τις μελλοντικές γενεές ώστε να διασφαλίζεται ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμένει σε βιώσιμους ρυθμούς.

    Ο Χ. Αλμούνια υποστήριξε ακόμη ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν θα πρέπει να αφορούν πρωτίστως την τόνωση της ζήτησης, τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας με περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Τέλος, σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, έμφαση θα πρέπει να δοθεί επίσης και στην έννοια του «flexicurity» (ευελιξία με ασφάλεια) στις αγορές εργασίας, στη στήριξη του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων και στις περισσότερες επενδύσεις για την παιδεία και την επαγγελματική κατάρτιση.

    [05] Νέα 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Σε νέα γενική πανελλαδική απεργία στις 10 Δεκεμβρίου προχωρούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διεκδικώντας μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των συνταξιούχων μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

    Το πλαίδιο των διεκδικήσεων των συνδικάτων όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ περιλαμβάνει τα εξής:

    -Απόσυρση του προϋπολογισμού και επανακατάθεσή του με αντιστροφή των φορολογικών επιβαρύνσεων και ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών και των δημόσιων επενδύσεων.

    -Σταμάτημα κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης (Ολυμπιακή, λιμάνια, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ασφαλιστικές κ.α.).

    -Υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και των ταμείων με μέτρα προάσπισης των αποθεματικών και δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πρόσφατου νόμου ο οποίος χαρακτηρίζετα;ι ως αντιασφλαιστικός.

    -Μέτρα για την εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων των ανέργων.

    Κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας της διοίκησης ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Πουπάκης αναφέρθηκε σε μηχανισμούς πίεσης των πολιτών από τις τράπεζες και κάλεσε την κυβέρνηση να μην ανέχεται ανάλογες συμπεριφορές από διοικητές τραπεζών που η ίδια διόρισε.

    ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 26 Νοεμβρίου

    Ακαρπη απέβη η συνάντηση μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά σχετικά με τα προβλήματα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έκανε λόγο για υποχρεώσεις του κράτους που ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ προς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ενώ η κα Πετραλιά επανέλαβε προς τους συνδικαλιστές ότι η κυβέρνηση εγγυάται την καταβολή του εφάπαξ προς τους δημοσίους υπαλλήλους.

    Μετά από αυτό οι συνδικαλιστές των δημοσίων υπαλλήλων προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας στις 26 Νοέμβρη ενώ καλούν τον κλάδο τους να συμμετάσχει αποφασιστικά στη γενική απεργία της 10ης Δεκεμβρίου.

    Τα συνδικάτα συζητούν παράλληλα και για τη διοργάνωση συλλαλητηρίων κατά τις μέρες που θα ψηφίζεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός.

    Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις στις 27 Νοεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 November 2008 - 15:30:37 UTC