Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [02] "Εκτακτα μέτρα για την οικογένεια"

  • [01] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    Η κρίση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου της Ροδόπης, το 2002, ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας ανήκουν στη Μονή Βατοπαιδίου, στηρίχθηκε στα στοιχεία της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών (και υπουργικής απόφασης) του 1998, το οποίο είχε επικαλεστεί προηγούμενη κρίση της ίδιας υπηρεσίας. Με την ίδια δε, τεκμηρίωση, υπήρξε και η νέα γνωμοδότηση, που οδήγησε στις υπουργικές αποφάσεις του 2003.

    Τα παραπάνω προκύπτουν από την κατάθεση του πρώην προϊσταμένου της Υπηρεσίας, Ιωάννη Ρεφειάδη, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την παραχώρηση και ανταλλαγή δημοσίων εκτάσεων στη Μονή Βατοπαιδίου.

    Ο κος Ρεφειάδης, ανέφερε πως το 2002 εκτελούσε χρέη προϊσταμένου, μετά την συνταξιοδότηση της προηγούμενης προϊσταμένου. «Μας διαβιβάστηκε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών με την ένδειξη "επείγον", σύμφωνα με το οποίο, η Μονή Βατοπαιδίου το Δεκέμβριο του 2001, κατέθεσε αίτηση προκειμένου να αναγνωριστεί κυρία και κάτοχος της παραλίμνιας εκτάσεως. Μας ζητήθηκε η σύνταξη διοικητικής και τεχνικής έκθεσης, προκειμένου να παραπεμφθούν στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας για γνωμοδότηση», ανέφερε ο μάρτυρας.

    Για τη σύνταξη των ως άνω εκθέσεων, ο κος Ρεφειάδης, αποδέχθηκε την ισχύ των χρυσόβουλων και σιγγιλίων της Μονής, όπως του υποδείχθηκε από κάποιο δικηγόρο της Κομοτηνής, σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, που αναγνωρίζει την ισχύ τους, εφόσον συνδυάζεται και με νομή.

    Ως μάρτυρες εξέτασε τους προτεινόμενους από τη Μονή, καθώς και πληθώρα άλλων «υπέργηρων» μαρτύρων, οι οποίοι συμφωνούσαν πως οι παραλίμνιες εκτάσεις προέκυψαν από υποχώρηση των υδάτων της λίμνης, η οποία ανήκε στη Μονή, «αλλά δεν δέχονταν να καταθέσουν ενόρκως. Ακόμα και μουσουλμάνους που ρώτησα, μου απάντησαν το ίδιο» ανέφερε ο κος Ρεφειάδης.

    Ο αναπληρωτής προϊστάμενος, συμβουλεύθηκε επίσης, τα βιβλία της υπηρεσίας του για την περιοχή, όπου όμως «δεν βρέθηκε κανένα δημόσιο κτήμα καταγεγραμμένο». Δεν συμβουλεύτηκε αρχαιολόγο, ούτε κάποιον παράγοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, υπήρχε και η εισήγηση του 1998, του πρώην προϊσταμένου του Α. Βλασιάδη και «αφού ήταν προϊστάμενός μου, δεν θα μπορούσα εγώ να γνωμοδοτήσω διαφορετικά. Θα ερχόμουν σε κόντρα μαζί του».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο μάρτυς αναπαρήγαγε την έκθεση του 1998, συμπληρωμένη με στοιχεία που δικαίωναν τη Μονή, αλλά και καταγράφοντας τις εκτάσεις όπου είχε γίνει αναδασμός και καλλιεργούνταν πλέον από αγρότες. «Λέω στην έκθεσή μου, πως υπάρχουν αναδασμοί, υπάρχουν χωράφια, υπάρχουν ακτήμονες», υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με το Μάρκο Μπόλαρη (ΠΑΣΟΚ), η διαδικασία ταυτοποίησης των χρυσόβουλων με τα σημερινά τοπογραφικά, οδήγησε στην παράδοση ολόκληρων των παραλίμνιων εκτάσεων στη Μονή: «Η απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης καταλήγει πως το Περιθεώριο που αναγνωρίζατε εσείς στη Μονή, είναι μια περιοχή που βρίσκεται κάπου αλλού και όχι οι παραλίμνιες εκτάσεις, που αναγνωρίζετε εσείς», ανέφερε ο βουλευτής.

    «Η συμβουλή αρχαιολόγου δεν είναι δική μου δουλειά, αλλά των προϊσταμένων μου. Αν κριθεί πως τα στοιχεία είναι ανεπαρκή, το υπουργείο και το Γνωμοδοτικό έχουν το δικαίωμα να εξετασθεί και άλλος?», ανέφερε ο κος Ρεφειάδης.

    [02] "Εκτακτα μέτρα για την οικογένεια"

    Αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέματα, θέσεις εργασίας, στήριξη των εργασιακών σχέσεων, αγοραστική δύναμη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας, θα καταθέσει αύριο το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από σχετική απόφαση, που έλαβε σήμερα η Κοινοβουλευτική ομάδα και ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Α. Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι «σκοπός μας είναι να περάσουμε σε μια συζήτηση και σε λήψη εκτάκτων μέτρων στο επίπεδο της οικογένειας, του σπιτιού, του εργαζόμενου, του νέου ανθρώπου και να μην μείνουμε απλώς σ' αυτές τις "δωρεές" που ετοιμάζει η κυβέρνηση προς τις τράπεζες».

    «Δεύτερος στόχος -πρόσθεσε- είναι να αναδείξουμε τη σημασία που θα έχει η μείωση των δαπανών για την αγορά εξοπλισμών και η απελευθέρωση πόρων για κοινωνικές δραστηριότητες, υγεία, παιδεία. Αυτό είναι το αντικείμενο της ερώτησης, που έχουμε καταθέσει, προς τον Πρωθυπουργό, για την επόμενη Παρασκευή».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διαγραφή Τατούλη, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «νομίζω ότι πάμε σε μια κατάσταση, όπου έχουμε μια ακόμη πιο αδύναμη Κυβέρνηση. Γι΄αυτό, για μας, η ενεργοποίηση της κοινωνίας, η προώθηση και η στήριξη στόχων μιας άλλης πολιτικής, αποκτά πολύ πιο επείγοντα χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη διενέργεια εκλογών, ίσως έξω από τις σκέψεις και τους προγραμματισμούς που κάνει η Κυβέρνηση, η οποία δεν τις θέλει».

    "Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ"

    Το ΕΚΑΒ επισκέφθηκαν το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης, όπου ενημερώθηκαν για τα προβλήματα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Τσίπρας δήλωσε, ότι διαπίστωσαν από κοντά τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και ασθενοφόρα και τόνισε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε απαξίωση.

    Είναι αδιανόητο πολίτες να χάνουν τη ζωή τους για περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί, εξαιτίας της αδυναμίας να έχουν γρήγορη διακομιδή στα νοσοκομεία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε το ΕΣΥ ως τη μεγάλη πληγή η οποία είπε ότι δεν πρόκειται για αδυναμία της κυβέρνησης αλλά όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που απαξίωσαν το σύστημα υγείας, προκειμένου να συνεχίσουν να κερδίζουν ιδιώτες που επενδύουν σε νοσοκομεία, ιδιώτες που επενδύουν στο χώρο της υγείας.

    Χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής, ενίσχυση των δημόσιων δαπανών και ανασυγκρότηση εκ βάθρων του ΕΣΥ.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων ότι με τα χρήματα ενός σκανδάλου θα μπορούσε να αυξηθεί ο στόλος των ασθενοφόρων ή ότι μετα 28 δισ. που δίνει η κυβέρνηση στις τράπεζες θα μπορούσε να είχε διαθέσει ένα ποσοστό στη δημόσια υγεία, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: "Μέχρι σήμερα έλεγαν ότι οι προτάσεις της αριστεράς για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους της υγείας, της παιδείας ήταν ανέφικτες και ανεδαφικές. Σήμερα βλέπουμε ότι χρήματα υπάρχουν, μόνο που διανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιστρέφουν σε αυτούς που είναι πλούσιοι και φεύγει από αυτούς που έχουν γίνει φτωχότεροι. Και τα σκάνδαλα αλλά και η κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης να στηρίξει τους τραπεζίτες, που είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να στηριχθεί η κοινωνία που στενάζει".

    Σε άλλη ερώτηση εάν βλέπει εκλογές με δεδομένο ότι η κυβέρνηση πλέον έχει 151 βουλευτές, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: "το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι η ανταρσία των βουλευτών της, αλλά η ανταρσία της κοινωνίας στην πολιτική της. Είτε κάνει αύριο εκλογές είτε αργότερα θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η πολιτική της που πρέπει να ανατραπεί".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 November 2008 - 17:30:31 UTC