Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πολιτική βούληση για έξοδο από την κρίση"
  • [02] Οι εξελίξεις στην υπόθεση Βατοπαιδίου
  • [03] Απώλειες στις χρηματαγορές
  • [04] "Τελευταίο αντίο" σήμερα στον Γ.Κοίλιαρη
  • [05] Συνάντηση Πετραλιά με συνταξιούχους
  • [06] "Υπό τον έλεγχο του κράτους"
  • [07] Συνάντηση με τον Πρόεδρο
  • [08] "Υπέρ των φτωχότερων"
  • [09] "Παρελκυστική τακτική της ΠΓΔΜ"
  • [10] Πρόστιμο μετά τις 21 Νοεμβρίου
  • [11] Η τηλεόραση δε φέρνει...ευτυχία

  • [01] "Πολιτική βούληση για έξοδο από την κρίση"

    Τα χαρακτηριστικά της διεθνούς οικονομικής κρίσης επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας κατά την έναρξη του Συμβουλίου της Διεθνούς που διεξάγεται στην πόλη Νουέβο Βαγιάρτα του Μεξικού, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα.

    Στη σύνοδο συζητείται το θέμα αυτό με βάση την πρώτη έκθεση της επιτροπής Στίγκλιτς, η οποία συστήθηκε στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για να μελετήσει το θέμα και να προτείνει λύσεις.

    "Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τον "κίνδυνο" να γίνουν μόδα οι σοσιαλιστικές αρχές και αξίες, καθώς όλο και πιο πολλοί συντηρητικοί πολιτικοί αναφερόμενοι στην οικονομική κρίση χρησιμοποιούν ορισμένες από τις σοσιαλιστικές αρχές".

    Ήταν για μας, είπε ο κ. Παπανδρέου, ευχάριστη έκπληξη αυτή η εξέλιξη, αλλά εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε μόδα. Θέλουμε να παραμείνουν καθαρές και σταθερές οι αρχές και οι αξίες μας. Έχουμε μεγάλη ευθύνη, πρόσθεσε, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα στα οποία οι συντηρητικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μια αναστάτωση. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι ιστορική.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Διεθνούς διατύπωσε πέντε προτάσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση:

    Πρώτον, η δημιουργία ταμείου για την κοινωνική προστασία έτσι ώστε να υπάρξει εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Δεύτερον, ίδρυση ειδικού ταμείου το οποίο θα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές. Αυτό θα είναι, εξήγησε, απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Τρίτον, δημιουργία ειδικού ταμείου το οποίο θα αναλάβει την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

    Τέταρτον, ειδικά μέτρα στήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών και των οικονομιών τους οι οποίες πρέπει να διαθέτουν ρευστότητα ώστε να μην οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

    Πέμπτον, προώθηση των αναγκαίων από καιρό μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς οργανισμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , η Διεθνής Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

    Ιδιαίτερη έμφαση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να δοθεί στη συμμετοχή των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών σε αυτούς τους οργανισμούς. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ευθύνη των σοσιαλιστών και των σοσιαλδημοκρατών είναι πλέον μεγάλη καθώς όλο και περισσότερος κόσμος ασπάζεται αυτές τις αρχές και αξίες οι οποίες είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη, η ισοτιμία, η λογοδοσία, η διαφάνεια, η αλληλεγγύη, η επιβολή κανόνων λειτουργίας στις αγορές, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανέργων, ο αγώνας εναντίον της φτώχειας και της ανισότητας, η δίκαιη κατανομή του πλούτου και η πράσινη ανάπτυξη.

    Αναφερόμενος στο πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τα εξής: πρώτον πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να αποκατασταθούν οι κανόνες λειτουργίας των αγορών με επίβλεψη ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι αγορές θα λειτουργούν υπέρ του ανθρώπου και όχι ο άνθρωπος για τις αγορές. Δεύτερον πρέπει να υπάρξει απαραιτήτως μεταρρύθμιση του διεθνούς οικονομικού συστήματος ώστε αυτό να γίνει πιο διαφανές αλλά και να λογοδοτεί. Τρίτον απαραίτητη θεωρείται επίσης η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης. "Αυτό που έκαναν οι G-20 δεν φτάνει. Έρχεται πολύ αργά και είναι πολύ λίγο", είπε χαρακτηριστικά για την σύνοδο της Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών και των ενεργειών των σοσιαλιστών και των σοσιαλδημοκρατών είναι ο άνθρωπος. Γι' αυτό υπογράμμισε είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή του πολίτη και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στον Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος όπως είπε ενέπνευσε πάρα πολλούς πολίτες και ιδιαίτερα νέους για να αντιληφθούν ότι η συμμετοχή τους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και έτσι κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν δραστήρια στην εκλογική διαδικασία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα στη νέα γενιά για να συμμετέχει και να πάρει τη μοίρα της στα δικά της χέρια.

    Ειδική αναφορά έκανε και στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην οποία αφιέρωσε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως την αφιέρωσε και γενικότερα στα φοιτητικά κινήματα και στα κινήματα της νεολαίας που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία. Τόνισε ότι το κεντρικό σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου "Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία" είναι και σήμερα εξίσου σημαντικό, προτείνοντας και την προσθήκη του Περιβάλλοντος.

    Σχετικά με την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δημιούργησε την αισιοδοξία ότι θα ανοίξει το διάλογο.

    Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της σημερινής οικονομικής κρίσης, είπε ότι δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τεχνοκρατικά μέσα αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση. "Μόνο όποιος έχει την καθαρή πολιτική βούληση θα λύσει αυτό το πρόβλημα και αυτό κάνει η Σοσιαλιστική Διεθνής με τις αποφάσεις της", τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε εξάλλου την κοινωνική διάσταση της οικονομικής κρίσης τονίζοντας ότι αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις.

    [02] Οι εξελίξεις στην υπόθεση Βατοπαιδίου

    Νέες διαστάσεις αρχίζει να παίρνει η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου μετά την προβολή βίντεο από την τηλεόραση του ΑΝΤ1. Για "στημένες" και "κατασκευασμένες" μαρτυρίες κάνουν λόγο βουλευτές της ΝΔ."

    Βάσει του βίντεο, ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ.Μ.Κουκουβίνος εμφανίζεται να ζητά οικονομικά ανταλλάγματα και ακίνητα προκειμένου να μη φέρει στο φως στοιχεία που αφορούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων της Μονής.

    Τη γνησιότητα του βίντεο δεν αμφισβήτησε ο κ.Κουκουβίνος, σύντροφος της δικηγόρου Σταματίας Σωτηροπούλου, η οποία έχει προχωρήσει στις καταγγελίες για απειλές από το μοναχό Αρσένιο και κατέθεσε ότι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ.Ψωμιάδης έχει κάνει αναφορά στο όνομα του πρωθυπουργού σχετικά με την υπόθεση.

    Η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε να αναζητήσει την Κωνσταντίνα Κάννου, τη γυναίκας που ήταν παρούσα κατά την συνάντηση της δικηγόρου Σταματίας Σωτηροπούλου με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    Η κα Σωτηροπούλου είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή της, πως η κα Κάννου, μέλος της ΝΔ, ήταν παρούσα όταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης της είπε, όπως ανέφερε η ίδια, πως «η υπόθεση αυτή έρχεται από πολύ ψηλά - πιο ψηλά δεν γίνεται» και «ποιος είμαι εγώ που θα τα βάλω με τον Καραμανλή;».

    "Αυτά τα ζητήματα αφορούν ανθρώπους πιο ψηλά από μένα, όπως για παράδειγμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εγώ είμαι ο πλέον αναρμόδιος γι αυτά τα θέματα". Αυτά δήλωσε η επιχειρηματίας Ντίνα Κάνου ότι της είπε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης στη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του, μαζί με τη δικηγόρο Σταματίνα Σωτηροπούλου, η οποία στην κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, είχε υποστηρίξει ότι ο Νομάρχης στη συγκεκριμένη συνάντηση είχε δηλώσει πως οι εντολές για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου "έρχονται από πολύ ψηλά" και πως: "Ποιός είμαι εγώ που θα πω όχι στον Καραμανλή".

    Η κ. Κάνου έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, αρνούμενη κατηγορηματικά ότι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, στη συγκεκριμένη συνάντηση, είπε ότι "δέχτηκε εντολές από ψηλά".

    Τέλος, η κ. Κάνου, που, όπως ανέφερε, είναι πολλά χρόνια φίλη με την κ. Στ. Σωτηροπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν μπορεί να ξέρει τι κρύβεται πίσω από το σκεπτικό της τελευταίας.

    H Εξεταστική Επιτροπή πρόκειται, εξ άλλου, να ζητήσει το επίμαχο dvd, όπου εμφανίζεται ο σύντροφος της κας Σωτηροπούλου Μιχάλης Κουκοβίνος να εκβιάζει τον επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη, φίλο του επιχειρηματία Θανάση Πάπιστα (εταιρεία του οποίου έχει αγοράσει οικόπεδα από τα παραχωρηθέντα στη Μονή Βατοπεδίου) προκειμένου να μην προβεί σε αποκαλύψεις - ενώ θα εξετάσει τον κ. Κουκοβίνο, τον κ. Καραμπέρη, τον κ. Ψωμιάδη και τους διευθυντές της Πολεοδομίας και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης έχει διαψεύσει όσα έχει καταθέσει εις βάρος του η κ.Σωτηροπούλου και δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

    Ο κ.Μ.Κουκουβίνος παραπέμπεται στο Πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με το ερώτημα διαγραφής του "αν προσέβαλε το κύρος του συλλόγου".Χθες το βράδυ, εισήχθη στο νοσοκομείο "Αγιος Παύλος", με υψηλή πίεση και ζαλάδες.

    Σήμερα έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες, στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαγεωργίου για την εκβίαση στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, ακτήμονες της Νέας Ραιδεστού -που το προηγούμενο έτος προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη στρεφόμενοι κατά υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για οικόπεδα που διεκδικούσαν και τελικώς παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου- και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης.

    Οι συγκεκριμένοι μάρτυρες θα καταθέσουν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Μαδεμλή που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη έρευνα, το αντικείμενο της οποίας είναι να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απόπειρας εκβιασμού, σε βάρος του δικηγόρου των ακτημόνων Μιχάλη Κουκουβίνου, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να ζητά ανταλλάγματα για να μην κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Μονής Βατοπαιδίου.

    Δηλώσεις για την υπόθεση

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος ερωτηθείς αν θα ζητηθεί η επανεξέταση της κ. Σωτηροπούλου, μετά και τη δημοσιοποίηση του σχετικού βίντεο για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου,δήλωσε πως αυτό αφορά τη λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής.

    Την ίδια απάντηση έδωσε όταν ρωτήθηκε για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για κατ' αντιπαράσταση εξέταση της κας Σωτηροπούλου και του κ. Π. Ψωμιάδη.

    Παράλληλα πρόσθεσε πως μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως στοιχεία που αποκαλύπτουν όσους έχουν ως μοναδικό στόχο να πλήξουν μεθοδευμένα την κυβέρνηση.

    "Κάποιοι που δρουν στο παρασκήνιο,καθοδηγούν περίεργους μάρτυρες και άτομα με ύποπτη συμπεριφορά,επιχειρώντας έτσι να παίξουν παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού.Είναι συνένοχοι όσοι τους παρέχουν πολιτική κάλυψη φανερά,σιωπηρά ή με την ανοχή τους.Ματαιοπονούν.Δεν πρόκειται να τα καταφέρουν", τόνισε.

    Ερωτηθείς,με αφορμή και σχετική δήλωση του κ. Π. Παυλόπουλου,ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση,ο εκπρόσωπος απάντησε πως αν δει κανείς ποιοι κάλεσαν τους συγκεκριμένους μάρτυρες και ποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και κλίμα, θα βγάλει συμπέρασμα.

    Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο,απάντησε ερωτηθείς αν εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ,που κάλεσε την κα Σωτηροπούλου.

    Ερωτηθείς για όσα έχει πει περί ηχητικών ντοκουμέντων ο κ.Ψωμιάδης,ο κ. Αντώναρος απάντησε πως ο ίδιος γνωρίζει την σαφή δήλωση - διάψευση του νομάρχη Θεσσαλονίκης και δεν έκανε κανένα σχόλιο για άλλες δηλώσεις του.

    Δεν ταιριάζει στις πολιτικές δυνάμεις να ανακαλύπτουν ψευδομάρτυρες, που έχουν διασυνδέσεις με ανθρώπους του υποκόσμου, οι οποίοι επιτίθενται εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας σε ρωτήσεις δημοσιογράφων, και σημείωσε ότι η εξεταστική επιτροπή κάνει τη δουλειά της.

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ποιες είναι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Παυλόπουλος είπε "δείτε ποιοι κάλεσαν ως μάρτυρα συγκεκριμένη κυρία, για την οποία υπάρχουν αποκαλύψεις τις τελευταίες ημέρες".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κάλεσε τον κ. Αντώναρο να απαντήσει "ποιοι είναι" και "τι ακριβώς έκαναν" όλοι αυτοί, που διαπραγματεύονταν ή αντάλλασσαν την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου;

    Αν δεν γνωρίζει, ας ρωτήσει τους συναδέλφους του στη Θεσσαλονίκη για όλο αυτό το παρακράτος που εξέθρεψε εκεί η παράταξη την οποία εκπροσωπεί.Όσο για τα υπόλοιπα, και τα μικρά παιδιά έχουν καταλάβει την προσπάθεια απαξίωσης του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής από την κυβέρνηση, τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

    Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, κάνει λόγο για επιστολή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβρη του 2005 προς τον πρωθυπουργό, όπου αναφέρεται ότι οι ανταλλαγές ακινήτων με την Μονή Βατοπεδίου είναι ?μεθόδευση πίσω από τις πλάτες του αιρετού Νομάρχη που έχει την ευθύνη της προστασίας και διαχείρισης των εκτάσεων του Υπουργείου Γεωργίας? . Στη συνέχεια δε της ίδιας επιστολής, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ψωμιάδης τονίζει ότι «τυχόν εμμονή σας στην υλοποίηση της μυστικά μεθοδευμένης χαριστικής ανταλλαγής, πέρα από την αλγεινή εικόνα που θα προκαλέσει στην κοινή γνώμη για την Κυβέρνηση, θα ξεσηκώσει και θύελλα αντιδράσεων...».

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις στην Εξεταστική

    «Εγώ ως δικηγόρος, δεν βλέπω ότι υπήρχαν αντίθετα συμφέροντα, μεταξύ δύο συναλλασσομένων, οι οποίοι μόνοι τους είχαν καθορίσει και το τίμημα της συναλλαγής», δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Μονής Βατοπαιδίου Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου, ο οποίος υπήρξε συνάμα και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. (που αγόρασε και αξιοποιεί 64 ακίνητα της Μονής στη Θεσσαλονίκη) και πληρεξούσιος του μεγαλομετόχου Άθου Κυρανίδη. Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, υποστήριξε πως η διπλή του ιδιότητα δεν επηρέαζε την εξέλιξη της υπόθεσης.

    Ο ίδιος, όπως ανέφερε, δεν ήξερε, ούτε σήμερα γνωρίζει, ότι ο Άθως Κυρανίδης ήταν επενδυτικός σύμβουλος της Μονής. Το ότι η εταιρεία αυτή συστήθηκε μόνο και μόνο για να αγοράσει τα ανταλλαγέντα ακίνητα (κάτι που ανέφερε στην κατάθεσή του ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, Αθανάσιος Πάπιστας) το ακούει τώρα. «Η δική μου παράσταση ήταν καθαρά τυπική» υποστήριξε.

    «Όταν πληροφορήθηκα ότι η ΑΝΘΕΜΙΑΣ η οποία συστήθηκε μεταξύ του Κυρανίδη και του Πάπιστα, θα αγόραζε τα 64 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, με παρακάλεσε η Μονή να παραμείνω, να συνταχθεί το συμβόλαιο, επειδή η εταιρεία αυτή ήταν νέα και φοβόταν μην τυχόν δεν πάρει το τραπεζικό δάνειο με το οποίο θα αγόραζε τα οικόπεδα - και εν συνεχεία παραιτήθηκα από το Διοικητικό Συμβούλιο, όταν η Μονή πήρε το τίμημα».

    Εφόσον η Μονή ήθελε να εξασφαλίσει το ύψιστο δυνατό τίμημα για τα οικόπεδα αυτά, λογικό είναι να δημοσιεύσει την προκήρυξη της δημοπρασίας σε μεγάλες εφημερίδες και να έρθει σε επαφή με κατασκευαστικές, ή επενδυτικές επιχειρήσεις - ανέφεραν οι Μ. Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ) και Α. Σκυλλάκος (ΣΥΡΙΖΑ). Στην πράξη ωστόσο, η προκήρυξη δημοσιεύθηκε μονάχα στις τρεις εκδόσεις μιας εφημερίδας. «Αυτό μου ζητήθηκε από τη Μονή» ανέφερε ο μάρτυς.

    Ο κος Χατζηαλεξάνδρου είπε ακόμα ότι «Δεν γνωρίζω το περιστατικό αυτό», όταν ρωτήθηκε πώς η εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ, χωρίς να γνωρίζει την έκβαση της δημοπρασίας, είχε αναθέσει την εκτίμηση των οικοπέδων σε ξένο οίκο, συμφωνώντας να τον ξεπληρώσει με το 10% των ακινήτων που θα πουληθούν (κάτι που προέκυψε από την κατάθεση του κ. Πάπιστα).

    «Όταν η νομική μας υπηρεσία είδε ότι τα ακίνητα η Μονή τα απέκτησε από το Δημόσιο και εγώ τα αγόρασα με νόμιμο τρόπο, με συμβόλαια, τι πιο δυνατό απβ αυτό; Υπάρχει περίπτωση, άνθρωπος να δει τέτοια στοιχεία και να τα αμφισβητήσει; Εγώ το θεωρώ αδιανόητο», δήλωσε στην Εξεταστική, ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας, που κατέχει το 70% της εταιρείας ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., η οποία αγόρασε από τη Μονή, 65 εντός σχεδίου οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη που της παραχωρήθηκαν αντί ποσοστών της λίμνης Βισθωνίδας.

    Στο Δ.Σ. της εταιρείας του μετείχε ο δικηγόρος της Μονής, Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου, αλλά και ο οικονομικός της σύμβουλος, Άθως Κυρανίδης και υπήρξαν ενστάσεις για τη νομιμότητα της μεταβίβασης, αφού ο νόμος επιτρέπει την μεταπώληση της εκτός Αγίου Όρους μοναστηριακής περιουσίας, μόνο με πλειοδοτικό διαγωνισμό.

    Κατά τον κο Πάπιστα, τα πάντα υπήρξαν σύννομα - ή τουλάχιστον, αυτό τον έχουν διαβεβαιώσει μέχρι σήμερα οι νομικοί του σύμβουλοι. Κι αν στην πορεία υπήρξαν δημοσιεύματα σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες για το ύποπτο των διαδικασιών, ο ίδιος ανέφερε πως «οι άνθρωποι έπαιρναν στοιχεία από εκβιαστές».

    Το επίμαχο dvd που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, αφορούσε ακριβώς τον κο Πάπιστα, αλλά ο ίδιος, όπως ανέφερε, δεν γνωρίζει πώς αυτό έφθασε στις εφημερίδες. Η πρώτη του επαφή με τον φερόμενο ως εκβιαστή, γίνεται μέσω του φίλου του (και μετέπειτα κουμπάρου του) Μάρκο Καραμπέρη, στις 3 Ιανουαρίου του 2007, πριν υπογραφεί το συμβόλαιο με την Μονή. Παρότι ο κος Πάπιστας θεωρεί πως τα συμφέροντα της εταιρείας του δεν εφάπτονται με εκείνα των πελατών της κας Σωτηροπούλου, ο Μ. Καραμπέρης δίνει στον Μ. Κουκουβίνο 18.000 ευρώ «προκειμένου να τον ξεφορτωθεί». Αν και δεν είχε εγκρίνει την πράξη του μετέπειτα κουμπάρου του, ο κ. Πάπιστας του επέστρεψε το ποσό.

    Ερωτηθείς γιατί δεν προσέφυγε στον εισαγγελέα προκειμένου να καταγγείλει τον εκβιασμό, (αλλά απλώς πρόβαλε το επίμαχο dvd τον Ιούλιο του 2007 σε τρεις δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με τις καταγγελίες Σωτηροπούλου) ο μάρτυς απάντησε πως έκρινε ότι η δημοσιοποίηση της υπόθεσης θα έβλαπτε τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, «θα φαινόταν ότι το κεφάλαιο χτυπάει κάποιον άνθρωπο που εξυπηρετεί φτωχούς ανθρώπους». Συμπλήρωσε δε, ότι λυπήθηκε και τα παιδιά του κου Κουκουβίνου: «Έχοντας κι εγώ παιδιά, μου ήταν πολύ δύσκολο να διαλύσω μιαν άλλη οικογένεια».

    Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο κος Πάπιστας διευκρίνισε πως επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Μονή Βατοπαιδίου το καλοκαίρι του 2006 και έκτοτε, την επισκέπτεται «ως προσκυνητής 3-4 φορές το χρόνο». Τον Άθω Κυρανίδη συνάντησε για πρώτη φορά στην Κύπρο το 2004. Το ότι ο Κύπριος επιχειρηματίας ήταν και σύμβουλος επενδύσεων της Μονής Βατοπαιδίου, δεν το γνώριζε, όταν ο τελευταίος τον ενημέρωσε για την εκποίηση των οικοπέδων, τον Οκτώβριο του 2006.

    Η σύσταση της εταιρείας ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., γίνεται μετά την διενέργεια της δημοπρασίας στο γραφείο του δικηγόρου Αλ. Χατζηαλεξάνδρου, όπου και κηρύχθηκε άγονη λόγω της μικρής συμμετοχής επενδυτών. Για λογαριασμό του κου Κυρανίδη, στο Καταστατικό της νέας εταιρείας υπογράφει ο Αλ. Χατζηαλεξάνδρου, στον οποίον η Μονή έχει αναθέσει κατά καιρούς δικηγορικό έργο. Ο δικηγόρος επιστρατεύεται, καθώς η Μονή είχε ενδοιασμούς για την φερεγγυότητα της ΑΝΘΕΜΙΑΣ.

    «Η προσφορά που καταθέσαμε, ήταν 67% μεγαλύτερη από την καλύτερη που είχε πάρει η Μονή - τρεις φορές πάνω από την αντικειμενική αξία. Αυτό δείχνει πως δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σε αυτήν την υπόθεση» ανέφερε ο κος Πάπιστας. «Ο ξένος οίκος REMAX, υπολόγισε την κατώτερη αξία των οικοπέδων, ελάχιστα πιο πάνω από την προσφερθείσα - 17,2 εκ. ευρώ, έναντι 16,7 εκ. ευρώ που δόθηκαν τελικώς».

    «Έχοντας βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της αντιπαράθεσης, ο Όμιλός μας μετρά απώλειες 31 εκ. ευρώ. Θα ήθελα να κάνω μια έκκληση στην ελληνική πολιτεία: Να μην θιγούν οι περιουσίες των ανθρώπων που αγόρασαν νόμιμα τα ακίνητα. Να λυθεί κάθε αμφιβολία σε σχέση με τη νομιμότητα των τίτλων. Να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των συναλλαγών. Και τέλος, να διαφυλάξει τις 1535 οικογένειες που ζουν απβ τον Όμιλό μας. Γιατί αν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αυτό θα είναι επτά φορές μεγαλύτερο από εκείνο της SIEMENS» ανέφερε ο μάρτυς.

    Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ανέθεσε στην κα Πελέκη-Βουλγαράκη τα συμβόλαια τόνισε ενώπιον της Εξεταστικής ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών, Νικόλαος Στασινόπουλος. «Εφόσον υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, μπορούν να πάρουν την εντολή αυτή από την υπηρεσία - και έτσι δόθηκαν στην κα Πελέκη τα συμβόλαια. Δεν θυμάμαι ωστόσο, αν είχε υποβάλλει σχετική αίτηση» ανέφερε ο μάρτυς, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να ενημερώσει περί αυτού την Επιτροπή. Ο κος Στασινόπουλος εκτίμησε πως «βούληση του Δημοσίου, φαίνεται από τα συμβόλαια να είναι ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης της Ουρανούπολης».

    Κληθείς από τον Ν. Τσούκαλη (ΣΥΡΙΖΑ) να σχολιάσει την περιγραφή της έκτασης των 8600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, (που από «δάσος χθαμαλόν» εκτιμήθηκε από τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Μπότσιο ως αγροτική έκταση για να συμπεριληφθεί στα συμβόλαια ως «οικόπεδο»), ο κος Στασινόπουλος παραδέχθηκε πως η συμβολαιογράφος Αικ. Πελέκη-Βουλγαράκη διέπραξε σφάλμα, το οποίο ωστόσο δεν ενέχει νόμιμες συνέπειες ως προς την χρήση της έκτασης:

    «Όποιος θελήσει να κτίσει, θα απευθυνθεί στην Πολεοδομία, η Πολεοδομία θα του ζητήσει χαρτί του Δασαρχείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Δεν τα ζητάμε εμείς» ανέφερε ο μάρτυς.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις διαμαρτυρίες των ορκωτών εκτιμητών, ότι εκλήθησαν να εκτιμήσουν ένα δάσος, το οποίο στη συνέχεια πουλήθηκε ως «οικόπεδο» με εμφανώς υποτιμημένη την αξία του, ο μάρτυς έκρινε πως «το συμβόλαιο δεν είναι άκυρο. Η μη αποτίμηση της πραγματικής ιδιότητας του ακινήτου εκ μέρους των εκτιμητών, θα μπορούσε ωστόσο να αποτελέσει λόγο αναστροφής της σύμβασης».

    Ο κος Στασινόπουλος εξάλλου, συμφώνησε πως η υπουργική απόφαση Μπασιάκου, βάσει της οποίας έγιναν οι ανταλλαγές, θα έπρεπε να είχε αναφερθεί στα συμβόλαια και να είχε δημοσιευθεί ενδεχομένως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιος αν κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό.

    [03] Απώλειες στις χρηματαγορές

    Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη χθεσινή υποχώρηση στη Γουόλ Στρητ κατά 3,63% και την ανακοίνωση του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού Citigroup ότι θα προχωρήσει σε περισσότερες από 50.000 απολύσεις.

    Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 2,28% μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε ύφεση. Με πτώση 3,91% έκλεισε και το χρηματιστήριο της Σεούλ ενώ λίγο πριν το κλείσιμο το Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε κατά 2,73%,το χρηματιστήριο της Σανγκάης κατά 2,35%,του Σίδνεϊ 2,49%,της Σιγκαπούρης κατά 1,27% ,της Βομβάης 1,01%,της Ταιπέι 3,33%,της Κουάλα Λουμπούρ 2,16% της Μπανγκόκ 1,58% και της Τζακάρτα 5,2%.

    "Η προσοχή της αγοράς είναι εστιασμένη στους φόβους της ύφεσης" εκτιμά ο αναλυτής Καζουχίρο Τακαχάσι της Daiwa Securities SMBC. "Η σύνοδος του G-20 στην Ουάσινγκτον έδωσε την εντύπωση ότι τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας έχουν μικρές δυνατότητες εφαρμογής",πρόσθεσε.

    Η ανακοίνωση της Citigroup ότι θα περικόψει περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας τους επόμενους μήνες έχει στείλει πολύ αρνητικά μηνύματα στην αγορά,που αμφιβάλει αν ο τραπεζικός κολοσσός θα μπορέσει να "βγάλει το κεφάλι από το νερό". Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μαζική απόλυση εργαζομένων που ανακοινώνει αμερικανική επιχείρηση μετά την περικοπή 60.000 θέσεων από την IBM το 1993.

    Η μετοχή της Citigroup υποχώρησε κατά 24% την περασμένη εβδομάδα και πάνω από 70% από την αρχή του χρόνου.

    Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν το Κογκρέσο κατέθεσαν χθες ένα σχέδιο ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα βοηθήσει " στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, θα στηρίξει την αυτοκινητοβιομηχανία και θα βοηθήσει τις οικογένειες που υποφέρουν από την αδύναμη οικονομία",όπως τόνισε ο ηγέτης της πλειοψηφίας Χάρι Ρέιντ.

    "Το Κογκρέσο μπορεί τώρα να δράσει υιοθετώντας ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα δημιουργήσει περισσότερες από 635.000 θέσεις εργασίας" ,τόνισε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών.

    Το σχέδιο ,στο οποίο αντιδρά πάντως ο Λευκός Οίκος, προωθεί την ανάκαμψη της οικονομίας, με τη χορήγηση ,για παράδειγμα, βοήθειας ύψους 25 δισ. δολαρίων στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αύξηση κατά 10% της επισιτιστικής βοήθειας για τους άπορους και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των υποδομών και της οικοδομής. Προβλέπονται επίσης επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

    [04] "Τελευταίο αντίο" σήμερα στον Γ.Κοίλιαρη

    Η κηδεία του Γ.Κοίλιαρη θα γίνει στις 3 το μεσημέρι, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κοίλιαρης, έχασε τη μάχη για τη ζωή μετά τον τραυματισμό κατά τη διάρκεια αποστολής στο Αφγανιστάν.

    Ο Γιώργος Κοίλιαρης είχε τραυματιστεί το πρωί της Πέμπτης 9 Οκτωβρίου και διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ.

    Με πρωτοβουλία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και τη συνδρομή κλιμακίου της Διεθνούς Δύναμης, που βρίσκεται στο Αφγανιστάν, διακομίστηκε αρχικά σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Αμπού Ντάμπι και στη συνέχεια με C-130 στην Αθήνα.

    Την λύπη του για την απώλεια του Γιώργου Κοίλιαρη εκφράζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωση του με την οποία εκφράζει τα συλλυπητήρια του και προς τους οικείους του.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Γ. Κοίλιαρης "στάθηκε συνεπής στις αξίες της ζωής και βρέθηκε σε πολλά μέρη της γης βοηθώντας αδύναμους και κατατρεγμένους με τις δημοσιογραφικές του αποστολές και μέσω προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικών αποστολών. Δημοσιογράφος ευγενής, δυναμικός, αγαπητός και άψογος συνάδελφος, διακρίθηκε για το ήθος, τη συνέπεια και την ευσυνειδησία του. Στη σύντομη ζωή του άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις σε όλους όσοι τον γνώρισαν". Επίσης, σημειώνει ότι ο Γ. Κοίλιαρης έπεσε στο βωμό του καθήκοντος υπηρετώντας με τη ζωή του την ενημέρωση και τον άνθρωπο.

    Δήλωση του Ευ. Αντώναρου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος έκανε της εξής δήλωση:

    "Ο Γιώργος Κοίλιαρης ήταν ένας μάχιμος δημοσιογράφος που σε όλη του την επαγγελματική διαδρομή αναζητούσε με αφοσίωση την αλήθεια.

    Τον χαρακτήριζε η ευαισθησία, η προσοχή στην λεπτομέρεια και το αυθεντικό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, όπως άλλωστε απέδειξε και με το τελευταίο και μοιραίο ταξίδι του στο Αφγανιστάν

    Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στους οικείους του".

    Δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για τον θάνατο του δημοσιογράφου Γιώργου Κοίλιαρη :

    "Ο Γιώργος Κοίλιαρης ήταν μαχητής. Δημοσιογράφος με όλη την σημασία της λέξης, ζούσε το ρεπορτάζ σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, για τον άνθρωπο και τις αξίες του. Γι΄ αυτό έδωσε την υπόσχεση του και την τήρησε πηγαίνοντας στην τελευταία του αποστολή. Δεν κόπιασε, δεν δείλιασε. Έχασε τη μάχη, μα όχι και τον πόλεμο. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

    Βιογραφικό

    Ο Γιώργος Κοίλιαρης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1955. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Νιουκάστλ της Βρετανίας, Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης. Γρήγορα, όμως, τον κέρδισε η δημοσιογραφία και ξεκίνησε ως ελεύθερος ρεπόρτερ στην εφημερίδα "Τα Νέα" τον Νοέμβριο του 1979. Συνέχισε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" όπου κάλυψε τα κρίσιμα γεγονότα της δραματικής αυτής περιόδου στον Λίβανο. Εργάστηκε στις εφημερίδες "Ελ. Τύπος", "Πρώτη", "Βραδυνή", "Αλήθεια", "Νίκη" καθώς και στα ραδιόφωνα "Flash" και "Sky" και τέλος στην "ΕΤ-1" και την "ΕΤ-2"..

    Διακρίθηκε για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ από εμπόλεμες επικίνδυνες ζώνες και τις συνεντεύξεις του από σημαντικές προσωπικότητες, απεσταλμένος να καλύψει σημαντικά γεγονότα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

    Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν στη ΝΕΤ. Στις 8 Οκτωβρίου τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη, συμμετέχοντας σε ανθρωπιστική αποστολή στο Αφγανιστάν. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες, μεταφέρθηκε μέσω Αμπού Ντάμπι με C-130 στην Ελλάδα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο ατυχημάτων KAT, όπου δυστυχώς υπέκυψε χθες στα τραύματά του.

    [05] Συνάντηση Πετραλιά με συνταξιούχους

    Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη- Πετραλιά συναντήθηκε με εκπροσώπους των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων.

    Η κ. Πετραλιά αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση ως εποικοδομητική υπογράμμισε προς τους συνταξιούχους ότι η κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις όπως και όλες τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.

    Η υπουργός Απασχόλησης σημείωσε ότι μετά τις ενοποιήσεις ταμείων ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν πριν όπως και όλες οι παροχές που είχαν κατοχυρωθεί.

    Η κ. Πετραλιά αναφέρθηκε στις συνθήκες της διεθνούς κρίσης κάνοντας λόγο για μια δύσκολη συγκυρία και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σταλεί δίπλα στις ευπαθείς ομάδες ενώ όπως είπε το υπουργείο Απασχόλησης είναι έτοιμο να εξαγγείλει ανάλογη δέσμη μέτρων στο χώρο της ευθύνης του.

    [06] "Υπό τον έλεγχο του κράτους"

    Συνάντηση με την προσωρινή διοίκηση του σωματείου εργαζομένων της Altec Telecoms θα έχει στις 2μμ η κα Αλέκα Παπαρήγα.

    "Να μείνει στο κράτος"

    Υπέρ του πλήρους ελέγχου από το κράτος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τάχθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α.Παπαρήγα κατά τη συνάντησή της με το σωματείο εργαζομένων στο Ταμιευτήριο.

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι "αντιπαλέψαμε σθεναρά όλες τις ιδιωτικοποιήσεις,που προωθήθηκαν διαδοχικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι αυτές θα έφερναν σε πολύ χειρότερη μοίρα τους εργαζόμενους, σε συνδυασμό με τη γενικότερη στρατηγική που η ιδιωτικοποίηση υπηρετούσε". Στις σημερινές συνθήκες,πρόσθεσε, μπορούμε να κατανοήσουμε το αίτημα που υιοθετούν οι εργαζόμενοι για το "Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο" και την επαναφορά του στο κράτος,είτε ακόμη και της "Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας".

    Ωστόσο, είπε η κα Παπαρήγα, σημειώνουμε το εξής: Ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε βεβαίως να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των οξυμμένων προβλημάτων που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση. Αυτό όμως συνεπάγεται και μία πολιτική, από την πλευρά του κράτους και της κυβέρνησης, αντίθεσης προς την λογική της απελευθέρωσης της αγοράς, ούτως ώστε να μην υπάρξει πρόσφορο έδαφος για την χρησιμοποίηση κρατικών φορέων προς όφελος συνολικά του κεφαλαίου ή να υπάρχει ανταγωνισμός από τους ιδιώτες που οδηγούν κρατικά ιδρύματα σε χρεοκοπία".

    Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι "επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή είχαμε πει,ότ η καπιταλιστική κρίση χτυπάει πρώτα απ' όλα τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, τις ηγετικές δυνάμεις της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας και αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι οι εργαζόμενοι να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα κατευθείαν προς αυτούς και να μην περιμένουν ότι θα βελτιωθεί η θέση τους με την γνωστή λογική: Ενισχύουμε το κεφάλαιο και το κεφάλαιο θα δώσει στους εργαζόμενους. Αυτή η λογική είναι ανύπαρκτη, δεν ισχύει".

    [07] Συνάντηση με τον Πρόεδρο

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια σήμερα στις 13.15, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Πρωτοβουλίες για τις φυλακές

    Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δικαιοσύνη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδος Αλεκος Αλαβάνος στη συνάντησή του με τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων.

    Αυτές είναι:

    Πρώτο: Η στήριξη στα θέματα της εκλογής της ηγεσίας των Δικαστηρίων και το Αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων.Οι δικαστές πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και να φαίνονται στην κοινωνία ανεξάρτητοι. Να μην παρεμβαίνει αυτός ο ομφάλιος λώρο του διορισμού από την πολιτική εξουσία, τόνισε.

    Δεύτερο: Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

    Τρίτο: Να υπάρξει οικονομική αυτοτέλεια των δικαστηρίων.

    Τέταρτο: Η ανάγκη να αλλάξει η νομοθεσία σχετικά με την παραγραφή για τα μέλη της Κυβέρνησης,που είναι, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος,ένα στίγμα για την Ελλάδα, λόγω της ταχύτητας της παραγραφής που τη διακρίνει από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιτίθεται και στις αποφάσεις σχετικές με τη διαφθορά που έχει πάρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

    Πέμπτο: Η ανάγκη - και αυτό συνδέεται και με τα ζητήματα της Εξεταστικής Επιτροπής - οι διώξεις οι οποίες γίνονται κατά μελών της Κυβέρνησης για ποινικές ευθύνες να διενεργούνται από τη Δικαιοσύνη.Να μη υπάρχουν αυτά τα προνόμια για τα μέλη της Κυβέρνησης σε σχέση με τους άλλους πολίτες, αυτή η σύγχυση ανάμεσα στην Νομοθετική και την Δικαστική Εξουσία που βλέπουμε και σήμερα να τη ζούμε μέσα από το θέμα της Εξεταστικής τώρα και της Προανακριτικής μετά,μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως η αναβάθμιση των εργαζομένων στη στρατιωτική δικαιοσύνη και στη διοίκηση των Δικαστηρίων, είπε ο κ. Αλαβάνος.

    [08] "Υπέρ των φτωχότερων"

    Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, τα μέτρα της για την έξοδο από την οικονομική κρίση και μίλησε για τις ερχόμενες Ευρωεκλογές.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε μεταξύ άλλων: "Οδηγούμαστε σε στιγματισμό και όχι σε ανασχηματισμό. Η παρουσία , η παρέμβαση της Πολιτείας σήμερα δεν είναι ανάλογη με αυτές άλλων χωρών. Κάνω σύγκριση με την Αγγλία που είναι στον κυκλώνα των γεγονότων και τον κ. Μπράουν που από το ναδίρ της δημοτικότητας έφτασε στα ύψη της με τις ενέργειες του. Εδώ το πράγμα κωλυσιεργεί και δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία μονομερώς προσπαθεί να δώσει χρήματα στους τραπεζίτες. Το κράτος μας που είναι χρεωμένο με 252 δις θα δώσει και άλλα 28 δις στις τράπεζες υπό μορφή μετρητών, εγγύησης ή ομολόγων σε εκείνους που πέρυσι είχαν κέρδος 7 δις δηλαδή στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Είναι αυτό το σωστό; Μήπως θα έπρεπε αυτά τα χρήματα να διατεθούν στην αγορά έτσι ώστε να αρχίσει να τζιράρει. Μήπως θα έπρεπε εμείς ως Πολιτεία να αγοράσουμε τα δάνεια των φτωχότερων για να τους εξυπηρετήσουμε. Πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει μια ατελέσφορη πολιτική και η Πολιτεία θα αναγκασθεί να δώσει άλλα 28 δις στο τραπεζικό σύστημα".

    "Εμείς θα δώσουμε μάχη να διπλασιάσουμε το ποσοστό που είχαμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές", τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

    [09] "Παρελκυστική τακτική της ΠΓΔΜ"

    Για συνέχιση της παρελκυστικής τακτικής της κυβέρνησης Γκρούεφσκι έκανε λόγο ο κ.Γ.Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την κίνηση των Σκοπίων να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

    «Η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι αφού πρώτα απέρριψε την πρόσφατη δέσμη ιδεών του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Πρέσβη κ. Νίμιτς, συνεχίζοντας την παρελκυστική της τακτική, προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για δήθεν παραβίαση από την Ελλάδα ενός άρθρου, του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

    Προσέφυγε, αποκρύπτοντας βέβαια ότι η ίδια η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει προηγουμένως κατάφορα παραβιάσει σειρά θεμελιωδών άρθρων-υποχρεώσεών της που προβλέπονται ρητά από αυτήν τη Συμφωνία, αλλά και την θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

    Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας θα έχουμε την ευκαιρία να υποβάλουμε σχετικά υπομνήματα, αναπτύσσοντας λεπτομερώς τις ελληνικές θέσεις για τις απροκάλυπτες και συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Με την προσφυγή αυτή η κυβέρνηση των Σκοπίων επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για ταχεία επίλυση της διαφοράς για το ζήτημα της οριστικής ονομασίας της χώρας, όπως ρητά προβλέπει η Απόφαση 845 του 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Η Ελλάδα θα προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα που της δίνουν η πληρότητα, η σαφήνεια και η ουσία των επιχειρημάτων της.

    Ανεξάρτητα από τις ανωτέρω εξελίξεις η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην υπό τον ΟΗΕ διαδικασία για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, σταθερή στις γνωστές σε όλους θέσεις της.»

    Από το ΠΑΣΟΚ, ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζει ότι «η εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων είναι προφανές πως οδηγεί τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος του ονόματος σε αδιέξοδο», ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι «μαθαίνει τις κινήσεις που αφορούν τα ευαίσθητα θέματά μας από τα Μέσα Ενημέρωσης» και ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    Προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη

    Την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας του, όπως αυτά απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία, προέβαλε ως "μοναδικό λόγο" για την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση της χώρας κίνησε διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ - που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 1995 - εξαιτίας του βέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.

    "Σκεφτήκαμε πολύ προτού κινήσουμε τις διαδικασίες γι αυτή την υπόθεση, αλλά δεν βλέπουμε άλλο δρόμο για την απόδοση δικαιοσύνης και την προστασία των δικαιωμάτων μας. Ελπίζουμε ότι αυτή η ενέργεια θα παροτρύνει την Ελλάδα να εναρμονίσει τις δράσεις της με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της και πως θα παροτρύνει τις δύο χώρες μας να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για τα άλυτα ζητήματα, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας, που προβλέπονται από την Ενδιάμεση Συμφωνία", τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα συμβάλλει στην επίλυση αυτής της νομικής διαμάχης, διευκρινίζοντας ότι η προσφυγή δεν αφορά την εκκρεμότητα της ονομασίας.

    "Δεν ζητάμε από το Δικαστήριο να ασχοληθεί με άλλα πολιτικά ζητήματα, γι αυτό και η διαφωνία για την ονομασία δεν είναι αντικείμενο της προσφυγής μας. Θα θέλαμε, επίσης, να τονίσουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι σε όλες τις πτυχές της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ιδιαίτερα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, με τη διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι.

    Με την προσφυγή της, η ΠΓΔΜ ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να αποφανθεί ότι η Ελλάδα "μέσω των κρατικών οργάνων και θεσμών έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το Άρθρο 11- παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Ζητά, επίσης, να καλέσει την Ελλάδα "να κάνει άμεσα όλα τα απαραίτητα βήματα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της" βάσει του ίδιου άρθρου και "να σταματήσει να φέρνει αντιρρήσεις καθ' οιονδήποτε τρόπο, έμμεσα ή άμεσα στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και/ή σε κάθε άλλο διεθνή, πολυμερή ή περιφερειακό οργανισμό και θεσμό στον οποίο η Ελλάδα είναι μέλος και στον οποίο η Μακεδονία θα προσδιορίζεται (ονομαστικά) σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παράγραφο 2 του Ψηφίσματος 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν διαβουλεύθηκαν με τον ίδιο για την απόφαση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας.

    Δήλωση Μάθιου Νίμιτς

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διαβεβαίωσε τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ότι σύντομα θα διορίσει νέο εκπρόσωπό της στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού.

    Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Νίμιτς, σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει:

    "Είχα ενημερωθεί επίσημα χθες από την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ότι είχε κινήσει διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με την ενδιάμεση συμφωνία της 13ς Σεπτεμβρίου 1995, μεταξύ των δύο χωρών.

    Την ίδια στιγμή, έλαβα τη διαβεβαίωση ότι η ενέργεια αυτή δεν μειώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να συνεχιστεί η διαδικασία υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της "ονομασίας", και ότι η κυβέρνηση σκοπεύει σύντομα να ορίσει νέο εκπρόσωπο στις συνομιλίες του ΟΗΕ".

    [10] Πρόστιμο μετά τις 21 Νοεμβρίου

    Απόφαση με την οποία καθορίζεται το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στις περιπτώσεις εκπρόθεσμής υποβολής δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

    Η σχετική απόφαση αφορά τις δηλώσεις, που θα υποβληθούν στο Κτηματολόγιο μετά τις 21 Νοεμβρίου 2008, ημέρα λήξης της ημερομηνίας υποβολής.

    Σύμφωνα με την απόφαση, για εκπρόθεσμες δηλώσεις που θα επιβληθούν ως τις 12 Δεκεμβρίου 2008, τα πρόστιμα επιβάλλονται κατά το ήμισυ, με εξαίρεση τις δηλώσεις ιδιοκτησίας για τους βοηθητικούς χώρους, για τις οποίες δεν επιβάλλεται πρόστιμο ως τις 12 Δεκεμβρίου 2008.

    Επιπλέον, ανακοινώνεται ότι ως σήμερα, έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο ποσοστό περίπου 95% των πολιτών, ενώ παρατηρείται υστέρηση στην υποβολή δηλώσεων από τις Τράπεζες, Οργανισμούς και τους ΟΤΑ.

    [11] Η τηλεόραση δε φέρνει...ευτυχία

    Οι άνθρωποι που δεν νιώθουν ευτυχισμένοι, βλέπουν κατά μέσο όρο 30% περισσότερη τηλεόραση σε σχέση με τους ευτυχισμένους, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ.

    Η έρευνα, που βασίζεται σε στατιστικές από περίπου 30.000 αμερικανούς ενήλικους πολίτες κατά την περίοδο 1975-2006, δείχνει ότι οι πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν 19 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα έναντι 25 ωρών που βλέπουν όσοι νιώθουν λίγο-πολύ δυστυχισμένοι. Το συμπέρασμα αυτό μάλιστα ισχύει ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, ύψους εισοδήματος, ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης.

    Επιπροσθέτως οι πιο ευτυχισμένοι εμφανίσθηκαν πιο κοινωνικά δραστήριοι, πιο θρησκευτικά ενεργοί, πιο συχνοί ψηφοφόροι και συχνότεροι αναγνώστες εφημερίδων.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η σχέση τηλεόρασης-ψυχολογικής κατάστασης είναι σαφής, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν η δυστυχία οδηγεί σε περισσότερη παρακολούθηση τηλεόρασης ή αν, αντίστροφα, οι περισσότερες ώρες τηλεόρασης κάνουν κάποιον πιο δυστυχισμένο. Για να διευκρινισθεί αυτό, όπως είπαν, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

    Από την άλλη, οι άνθρωποι δηλώνουν γενικά ότι τους αρέσει να βλέπουν τηλεόραση και, όταν το κάνουν, το απολαμβάνουν. Σε μια κλίμακα ικανοποίησης από το μηδέν έως το δέκα, η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά μέσο όρο βρίσκεται στο οκτώ, σύμφωνα με ό,τι δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

    Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Τζον Ρόμπινσον του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, «αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η τηλεόραση πιθανώς προσφέρει στους τηλεθεατές μια σύντομης διάρκειας ευχαρίστηση, με τίμημα όμως μια πιο μακροπρόθεσμη κακοδιαθεσία».

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως αυτό συμβαίνει γιατί σιγά-σιγά η περισσότερη τηλεόραση εξοβελίζει άλλες δραστηριότητες που φέρνουν πιο ουσιαστική απόλαυση, όπως η σωματική άσκηση, το σεξ, οι παρέες κ.α. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι κατά μέσο όρο αξιολογούν χαμηλότερα από το μέσο όρο την τηλεόραση σε σχέση με άλλες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.

    Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, η τηλεόραση, επειδή δεν είναι επικριτική, ούτε έχει απαιτήσεις οποιουδήποτε είδους, κάλλιστα μπορεί να αποτελεί καταφύγιο για ανθρώπους ήδη δυστυχισμένους. Όπως ανέφεραν, «η χρόνια δυστυχία μπορεί να αποδειχτεί κοινωνικά και προσωπικά εξουθενωτική και να δημιουργήσει εμπόδια στην εργασία και τις περισσότερες κοινωνικές και προσωπικές δραστηριότητες κάποιου, όμως ακόμα και οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι μπορούν να πατήσουν το κουμπί του τηλεκοντρόλ και να ψυχαγωγηθούν παθητικά από την τηλεόραση».

    Η έρευνα εμφανίζεται στο περιοδικό ?Social Indicators Research?, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 November 2008 - 7:30:42 UTC