Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η συγκυρία απαιτεί θέση ευθύνης"
  • [02] "Προτεραιότητα η δημόσια υγεία"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Στη Βουλή ο προϋπολογισμός

  • [01] "Η συγκυρία απαιτεί θέση ευθύνης"

    Περιοδεία στο Βόλο πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο κ.Κ.Καραμανλής θα επισκεφθεί διαδοχικά το Επιμελητήριο Βόλου, τη σήραγγα της υπό κατασκευή Περιφερειακής Οδού Βόλου (θέση «Γορίτσα») και τη Συνεταιριστική Βιομηχανία Γάλακτος ΕΒΟΛ, στη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου.

    "Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση, ιστορική φάση που ο κόσμος δεν έχει γνωρίσει στη μεταπολεμική περίοδο", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ανέφερε πως σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες "είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ευθύνη μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των καιρών".

    Επισήμανε πως πρώτον πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα είναι οι ελάχιστες δυνατές και δεύτερον πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ασθενέστεροι, αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    "Χρειάζεται υπευθυνότητα, ένταση δουλειάς, επαφή με την κοινωνία, ομαδικό πνεύμα και αποτελεσματικότητα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Η συγκυρία απαιτεί θέση ευθύνης

    Η συγκυρία απαιτεί θέση ευθύνης και όχι λαϊκισμούς τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τη βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, σχετικώς με τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στη νεολαία.

    Όσοι συνειδητοποιούν την κρισιμότητα των περιστάσεων, όσοι κατανοούν τις ανάγκες της Οικονομίας, όσοι νοιάζονται πραγματικά για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, οφείλουν να πάρουν θέση ευθύνης είπε ο κ. Καραμανλής ο οποίος, απευθυνόμενος εμμέσως στην αξιωματική αντιπολίτευση, υπογράμμισε ότι "η συγκυρία δεν επιτρέπει ούτε λαϊκισμούς, ούτε "πακέτα", που μπορεί να τινάξουν τα πάντα στον αέρα".

    Ο κ. Καραμανλής, που επισήμανε ότι το πιο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, από την "πρωτόγνωρη" κρίση, είναι η έκρηξη της ανεργίας, είπε ότι το πρώτο ζητούμενο είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Με αφορμή, δε, την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είπε ότι αποτελεί "μια βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να υποστηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα, και να προστατευτεί η εργασία: "Είναι, σε τελική ανάλυση, η έμπρακτη απάντηση σε δύο από τα βασικά ζητήματα, που τίθενται στην ερώτηση που συζητούμε: Είναι απάντηση ουσίας στα νέα ζευγάρια, που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι και χρειάζονται στεγαστικό δάνειο, και, κυρίως, η πιο δραστική απάντηση στον κίνδυνο μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και, κατ' επέκταση, των θέσεων εργασίας".

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμα και εάν ήθελαν να στραφεί η συζήτηση στα μεγάλα θέματα δεν μπορούν λόγω των πεπραγμένων τους, των διασυνδέσεων τους, τον τρόπο αντιπαράθεσης τους, της αντίληψής τους για την εξουσία και των σχέσεων τους με διάφορα κέντρα εκτός κράτους: "Βλέπουμε ότι, δυστυχώς, η ζωή της χώρας να κινείται γύρω από dvd με οικονομικές τσόντες, όπου βλέπουμε τα δύο κόμματα ότι δεν μπόρεσαν να αυτοπροστατευτούν, ούτε να προστατεύσουν τη χώρα από την επαφή τους με όλο αυτό το τέλμα, όπου παρελαύνουν εκβιαστές, εκβιαζόμενοι, χορεύτριες, μπουζουκτσήδες, και το οποίο τελματώνει τη χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή"

    Ο κ. Αλαβάνος, που έφερε σειρά παραδειγμάτων νέων ανθρώπων οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την κρίση, είπε ότι η νέα γενιά είναι, όπως οι στρατιώτες στο μέτωπο, το πρώτο θέμα, με μη προσλήψεις, απολύσεις, μειώσεις αμοιβών και καταστρατήγηση των όρων απασχόλησης.

    Με αφορμή μάλιστα το νέο προϋπολογισμό είπε ότι στα υπουργεία που σχετίζονται με τη νεολαία, προβλέπονται 11,3 δισεκ ευρώ στο υπουργείο Απασχόλησης και 7,2 δισεκ ευρώ στο υπουργείο Παιδείας "και χτες και προχτές συζητάμε στη Βουλή για 28 δισεκ. ευρώ που αφιερώνονται στους τραπεζίτες. Με αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα".

    Ανταπαντώντας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι με τις αναφορές του σε άλλα θέματα, ο κ. Αλαβάνος απέδειξε ότι ήρθε στη Βουλή "για μια παράσταση δημαγωγίας, για μια παράσταση κομματικής σκοπιμότητας".

    Μιλώντας για τις "συστηματικές προσπάθειες" της κυβέρνησης να ενισχύσει τις εργασιακές προοπτικές της νεολαίας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι:

    -Προχωρήσαμε σε πολιτικές για την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, αλλά συναντήσαμε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής, που υπηρετούν την καθήλωση.

    -Προχωρήσαμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Αλλά - και εκεί - συναντήσαμε άρνηση και οργανωμένη αντίδραση.

    -Προωθούμε τώρα συγκροτημένο πλαίσιο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την προστασία της εργασίας, τη μείωση των επιτοκίων. Αλλά συναντούμε διαστρέβλωση και λαϊκισμό.

    "Τα προβλήματα όμως, δεν λύνονται με ευχές" σημείωσε ο κ. Καραμανλής: "Δεν μπορεί, από τη μια να επισημαίνονται τα προβλήματα και, από την άλλη, να οργανώνονται αντιδράσεις στα σχέδια για την επίλυσή τους. Δεν μπορεί οι πολιτικοί να μεταβάλλονται σε σχολιαστές των γεγονότων. Δεν μπορεί ο πολιτικός λόγος να εξαντλείται σε ευχολόγια, τα οποία μπορεί να είναι ευχάριστα σε όλους, αλλά δεν δίνουν λύση σε τίποτα, σε κανένα πρόβλημα. Κανένας δεν ανταποκρίνεται στο χρέος του, κατηγορώντας τους άλλους για τα πάντα. Όταν, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα για τα μέτρα που λαμβάνονται, δεν μπορεί να αγνοούνται, ούτε οι έως τώρα πολιτικές της κυβέρνησης, ούτε τα αποτελέσματά τους".

    Μεταξύ άλλων έφερε ως παράδειγμα τη μείωση της ανεργίας από το 11,2% το Μάρτιο του 2004 στο 7,1% τον περασμένο Αύγουστο και ειδικότερα "για τους νέους, από το 30,2%, μειώθηκε στο 19,2%". Παρόλα αυτά, η ανεργία στους νέους παραμένει σε υψηλά επίπεδα και γι' αυτό, συνεχίζουμε τη στρατηγική που χαράξαμε τα προηγούμενα χρόνια πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων, επισήμανε ότι "δεν πρόκειται να κολακεύσουμε κανέναν με ψεύτικα λόγια" και επανέλαβε ότι "οι δήθεν "απλόχερες" πολιτικές δεν σημαίνουν ενδιαφέρον για τον πολίτη. Σημαίνουν υποταγή των πάντων σε κομματικές σκοπιμότητες. Σημαίνουν αδιαφορία για την οικονομία και τις αντοχές της. Σημαίνουν απόπειρα εμπαιγμού των πολιτών σε βάρος του συμφέροντός τους. Σημαίνουν επικίνδυνη άγνοια σε τελική ανάλυση. Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι εγκλωβίζονται στην επιδίωξη εφήμερων εντυπώσεων".

    Τόνισε, τέλος, ότι "η πρόκληση, για όλους, είναι ξεκάθαρη: Εντυπώσεις ή ουσιαστικό αποτέλεσμα; Επιπολαιότητα ή σοβαρότητα; Ανευθυνότητα ή υπευθυνότητα; Ευχολόγια ή πραγματικές λύσεις;".

    "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση της Τουρκίας

    "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το βαθμό της έως τώρα ανταπόκρισης της Τουρκίας στην ειλικρινή βούληση της Ελλάδας για διαρκή βελτίωση των σχέσεών μας". Αυτό σημείωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρόεδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη σχετικώς με τη διενέργεια τουρκικών πετρελαϊκών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, "δεν θέλει ένταση, αλλά βελτίωση και πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Δεν πρόκειται, όμως, να δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα σε καμιά περίπτωση".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι στην απόπειρα που εκδηλώθηκε, τις τελευταίες ημέρες, στα νότια του Καστελόριζου, η Ελλάδα αντέδρασε με άμεσο, ψύχραιμο, υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο: "Αφενός απέτρεψε την καθ' οιονδήποτε τρόπο de facto διεκδίκηση τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Αφετέρου απεσόβησε την πρόκληση έντασης, που ασφαλώς δεν ωφελεί ούτε τον ελληνικό, ούτε τον τουρκικό λαό".

    Υπογράμμισε, μάλιστα ότι "οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες, που έγιναν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς προηγούμενη συναίνεση της Ελλάδας, δεν έχουν καμιά νομική βάση. Δεν διαμορφώνουν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, προηγούμενο. Δεν μπορεί να θέσουν σε οποιανδήποτε αμφιβολία ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα".

    Όπως υπενθύμισε ο κ. Καραμανλής, "η Ελλάδα έχει και διατηρεί ακέραιη τη δυνατότητα να ασκήσει όλα τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, όπως προκύπτουν από τις Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και, βεβαία, το Δίκαιο της Θάλασσας". Όσο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που αποτελεί τη "μία ουσιαστική εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών" είπε ότι "μπορεί -και πρέπει- να λυθεί ειρηνικά, με την αξιοποίηση και της δυνατότητας κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης αναρωτήθηκε γιατί να εγκλωβιστούμε στην υφαλοκρηπίδα και στην αμφισβήτηση της Τουρκίας και δεν πάμε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ )των 200 μιλίων, την οποία "τρέμει η Τουρκία". Όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, υπάρχει ρητή δέσμευση ότι ΑΟΖ έχει και το νησί. "Εάν πάμε στα 200 μίλια, τότε αποκλείουμε την Τουρκία. Εάν την αναπτύξουμε όπως και η Κύπρος, τότε γειτνιάζει η ΑΟΖ με την Κύπρο και αυτός είναι ο φόβος της Τουρκίας, η οποία θέλει να μπει ανάμεσά μας με μία δική της ΑΟΖ" εκτίμησε ο κ. Καρατζαφέρης επισημαίνοντας ότι ΑΟΖ έχει κάνει η Τουρκία με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, η ΕΕ σε όλα τα θαλάσσια σύνορά της εκτός της Μεσογείου, και η ΗΠΑ από το 1983 στα δικά της νησιά. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να πιέσει τις Βρυξέλλες να θεσπίσει ΑΟΖ και στη Μεσόγειο: "Τότε αυτομάτως εμείς θα είμαστε κερδισμένοι της υπόθεσης χωρίς να εμπλακούμε σε επικίνδυνα παιχνίδια με την Άγκυρα".

    Σχολιάζοντας τέλος, προηγούμενη τοποθέτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου, για την ανεργία των νέων, είπε ότι δεν είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον του, "ίσως, όμως, μπορούσε να βοηθήσει και το Μήτσο και το Θανάση και τον Προκόπη και τη Δήμητρα, στέλνοντας τον Αλέξη να τους πει, πώς στην ηλικία αυτή να κάνει μια κατασκευαστική εταιρεία με δυνατότητα δημοσίων έργων".

    [02] "Προτεραιότητα η δημόσια υγεία"

    Στη Διεθνή Διάσκεψη για την Kαταπολέμηση της Kαταναγκαστικής Eργασίας και της Eμπορίας Προσώπων, που διοργανώνει η ΓΣΕΕ, θα μιλήσει αύριο ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Περιοδεία στην Πάτρα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο γραμματέας του κόμματος κ.Γ.Ραγκούσης.

    "Είναι πολύ κρίμα, μία μεγάλη επένδυση του ελληνικού λαού, το Αττικό Νοσοκομείο, που πρέπει να εξυπηρετήσει όχι μόνο την ποιότητα στην εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά τις φτωχότερες γειτονιές της Αττικής, να απαξιώνεται, να υποβαθμίζεται, να συρρικνώνεται και να εγκαταλείπεται με την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που ούτε παρέχει το απαραίτητο προσωπικό, ούτε, βεβαίως, και την απαραίτητη ασφάλεια στους ασθενείς" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Χαϊδάρι.

    "Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα πρόσβασης όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Επιτέλους, αυτό είναι ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο εμείς εγγυόμαστε και γι' αυτό δεσμευόμαστε" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον οποίο συνόδευαν οι κκ Σκουλάκης και Φλωρίδης, ενημέρωσε η διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και επικεφαλής διαφόρων τμημάτων του οι οποίοι υπογράμμισαν ότι το κύριο ζήτημα που απασχολεί το νοσοκομείο είναι η έλλειψη προσωπικού, καθώς όχι μόνο δεν προσελήφθη προσωπικό αλλά αποχώρησαν με μετατάξεις ή μεταθέσεις σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα εργαζόμενοι στο "Αττικό".

    Ο κ. Παπανδρέου δεν έκρυψε την οργή του όταν ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Ροϊλός αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται στις προσλήψεις λόγω του ΑΣΕΠ, λέγοντας χαρακτηριστικά "πέντε χρόνια ακούω για το ΑΣΕΠ, είναι εξοργιστικό πλέον, το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι έχουν μειωθεί στο 1/10 οι πιστώσεις για τις προσλήψεις προσωπικού"

    "Ή υπάρχει πρόβλημα ανικανότητας ή σας κοροϊδεύουν" πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι "πέντε χρόνια δεν γίνονται προσλήψεις ώστε να στελεχωθεί το νοσοκομείο και τώρα πάμε σε προσλήψεις με 8μηνες συμβάσεις".

    "Η στελέχωση δεν ήταν ποτέ επαρκής" είπε από την μεριά του ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Δημήτρης Κρεμαστινός, ζητώντας παράλληλα την βοήθεια του κ. Παπανδρέου ώστε να βγεί το ίδρυμα από το αδιέξοδο.

    Από την μεριά του ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Μέγας ζήτησε να εξαιρεθεί το Αττικό από οποιεσδήποτε διαδικασίες, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει επαρκώς, ενώ, τέλος, οι δήμαρχοι της περιοχής ζήτησαν να μπεί το νοσοκομείο στο σύστημα εφημεριών, καθώς το 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της περιοχής εξυπηρετούνται στις εφημερίες είτε από το Τζάννειο Πειραιώς, είτε από το Γενικό Κρατικό Νικαίας.

    Απάντηση Ευάγγελου Αντώναρου

    Απαντώντας σε όσα δήλωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο Αττικό νοσοκομείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος ανέφερε ότι από τα στοιχεία που έχει από το υπουργείο Υγείας η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε το συγκεκριμένο νοσοκομείο με ποσοστό λειτουργίας 25-30% και το έφτασε στο 90%.

    "Και αυτή η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου εντάσσεται στην προσπάθεια πρόκλησης πρόσκαιρων εντυπώσεων τις οποίες προσπαθεί να καλλιεργήσει, ανεπιτυχώς θα έλεγα. Όλα αυτά γίνονται σε κλίμα μηδενισμού που προφανώς προσπαθεί να καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ", τόνισε και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ απείχε απο όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στο Βόλο

    Πρόγραμμα:

    -10:00 Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Βόλου.

    -11:00 Επίσκεψη σε σήραγγα της υπό κατασκευή Περιφερειακής Οδού Βόλου, (θέση «Γορίτσα»).

    - 11:30 Επίσκεψη στη Συνεταιριστική Βιομηχανία Γάλακτος ΕΒΟΛ (Βιομηχανική Ζώνη Βόλου)

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (11η ημέρα) - 15:00:00, Αγροτικός Αστέρας-Βέροια

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (11η ημέρα), ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 16:45 Alpha,

    ΗΡΑΚΛΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 19:00 NOVA,ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ 19:00 NET

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-7η Αγωνιστική, 17.00 Κολοσσός Ρόδου-Πανελλήνιος, 17.00 ΠΑΟΚ-Ολύμπια Λάρισας, 17.00 ΑΕΚ-Αιγάλεω, 19.00 Καβάλα-Άρης, 19.00 Μαρούσι-Πανιώνιος

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy ανδρών (Φάση «16», α΄ αγώνες), 19:00 Πανιώνιος-Σαντ Αντρέου,19:00 Χίος-Βοϊβοντίνα Νόβι Σαντ

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών-7η Αγωνιστική

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (6η ημέρα)

  • Χάντμπολ-Τσάλεντζ Καπ ανδρών (Γ΄ γύρος, β΄ αγώνες), 13:00 Σουνγκούλ Σνεζίνσκ-ΠΑΟΚ

    18:00 Φίλιππος Βέροιας-Βαρντάρ Σκοπίων

  • Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (5η ημέρα)

  • Βόλεϊ-Ολ σταρ γκέιμ Ανδρών, 21:00 Novasports 3

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων, 16:30 Μπόχουμ-Χέρτα, 8:00 Απόλλων Λεμεσού-Ανόρθωση, 1:30 Ιντερ-Γιουβέντους

    [04] Στη Βουλή ο προϋπολογισμός

    Κατατέθηκε στη βουλή το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2009. Η επεξεργασία του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στις 27 Νοεμβρίου, ενώ στην Ολομέλεια, όπως ανακοίνωσε ο κ Σιούφας, θα οριστικοποιηθεί μετά από συμφωνία των κομμάτων αν θα αρχίσει στις 17 ή στις 18 Δεκεμβρίου.

    Η συζήτηση του ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της πέμπτης μέρας μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

    Τον προϋπολογισμό παρουσίασε ο κ.Γ.Αλογοσκούφης σε συνέντευξη Τύπου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας το επίδομα θέρμανσης θα είναι η πρώτη οικονομική ενίσχυση, που θα δοθεί στους οικονομικά ασθενέστερους μέσω του Ταμείου της Φτώχειας, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πρόσθεσε ότι το 2009 δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, ούτε ο ΦΠΑ, καθώς και οι συντελεστές του ενιαίου τέλους ακινήτων, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

    Ο προϋπολογισμός του 2009, σύμφωνα με την Εισηγητική Εκθεση στοχεύει στα εξής:

    - Στη διασφάλιση ικανοποιητικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης

    - Στην περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων

    - Στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φτώχειας με την ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής

    - Στην ενίσχυση της δημοσιονομικής διαφάνειας

    - Στην εξυγίανση της οικονομικής διαχείρισης των δημόσιων επιχειρήσεων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων νοσοκομείων

    - Στη συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα από το 27 στο 25%

    - Στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, και στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

    Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009 συνοδεύεται από ειδική έκδοση με τίτλο: "Προϋπολογισμός προγραμμάτων 2009", όπου παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την εισαγωγή του νέου αυτού εργαλείου δημοσιονομικής διαχείρισης.

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2009 "η διεθνής οικονομική κρίση, που όπως προβλέπεται από τους διεθνείς οργανισμούς, θα συνεχιστεί και το 2009, και που αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική, θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία".

    Οι προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα πάντα με τον κρατικό προϋπολογισμό 2009 έχουν ως εξής: το ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση 2,7% το 2009 (έναντι του 3,2% του 2008 και του 4% του 2007).

    Ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί στο 3% το 2009 (έναντι του 4,3% του 2008 και του 2,9% του 2007).

    Η ιδιωτική κατανάλωση θα περιοριστεί στο 2,2% (έναντι του 2,3% το 2008 και του 3% του 2007).

    Οι επενδύσεις αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 1,5% (έναντι της οριακής αύξηση 0,1% του 2008 και του 4,9% του 2007).

    Η δημόσια κατανάλωση θα σημειώσει μικρή αύξηση 1% ( έναντι 2,7% του 2008 και του 7,7% του 2007).

    Η ανεργία θα συγκρατηθεί στο 7,5% έναντι του επίσης 7,5% του 2008 και του 8% του 2007.

    Τέλος, ο πραγματικός μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5% (έναντι 3,8% το 2008 και του 5,8% του 2007).

    Η φορολογική πολιτική

    Με την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης συνεχίζεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

    - Μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 29% σε 27% για το 2008 και περαιτέρω μείωση στο 25% για το έτος 2009.

    - Αύξηση του αφορολόγητου ποσού των φυσικών προσώπων με παράλληλη σταδιακή μείωση των ενδιάμεσων συντελεστών της κλίμακας των μισθωτών- συνταξιούχων.

    - Μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 39% σε 37% το 2008 και σε 35% το 2009 του κλιμακίου εισοδήματος από 30.001 ευρώ μέχρι 75.000 ευρώ.

    - Απαλλαγή από το φόρο των επιδομάτων της τρίτεκνης μητέρας που χορηγούνται από την 1η Ιανουαρίου 2008 με το νόμο 3631/2008.

    - Επιβολή συντελεστή φορολόγησης 10% στο πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας των μη μισθωτών επαγγελματιών. Ως πρώτο κλιμάκιο θεωρείται το εισόδημα από 0-10.500 ευρώ.

    'Εσοδα- Δαπάνες

    Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών για το οικονομικό έτος 2008 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 57.340 εκατ.ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,7% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2007.

    Για το 2009 προβλέπεται ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα 64.200 εκατ.ευρώ (αύξηση 12% σε σχέση με το 2008).

    Από το ποσό των 64.200 εκατ.ευρώ τα 26.720 εκατ.ευρώ αφορούν άμεσους φόρους (έναντι των 22.640 εκατ.ευρώ του 2008).

    Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού του 2008 θα διαμορφωθούν στα 60.456 εκατ.ευρώ σημειώνοντας απόκλιση 1.398 εκατ.ευρώ έναντι του αρχικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

    Οι προβλέψεις για το 2009 είναι ότι το σύνολο των δαπανών πλην χρεωλυσίων θα φτάσει τα 65.978 εκατ.ευρώ ποσό αυξημένο κατά 9,1% σε σχέση με το 2008.

    Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

    Το συνολικό ποσό των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2009 καθορίστηκε στο ύψος των 8.800 εκατ.ευρώ.

    Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλεπόταν η διάθεση 8.500 εκατ.ευρώ στο πλαίσιο του ΠΔΕ 2009. Κατά συνέπεια σε σχέση με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το ΠΔΕ είναι αυξημένο κατά 300 εκατ.ευρώ.

    Σε σχέση με το τρέχον έτος (2008) το ΠΔΕ 2009 προβλέπει λιγότερες δαπάνες κατά 850 εκατομ.ευρώ. (Για το 2008 προβλέπεται να κλείσει το πρόγραμμα στα 9.650 εκατ.ευρώ).

    Εξάλλου, οι απολήψεις (εισροές) από την Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπεται να φτάσουν τα 6.634 εκατ.ευρώ έναντι των 7.980 εκατ.ευρώ που προβλέπεται για το τρέχον έτος.

    Με βάση τις εισροές και εκροές κεφαλαίων από και προς την ΕΕ το καθαρό δημοσιονομικό όφελος της Ελλάδας, από τις δοσοληψίες της με την ΕΕ, αναμένεται να φθάσει το 2009 τα 4.094 εκατ.ευρώ, έναντι των 5.319 εκατ.ευρώ του 2008 (μείωση κατά 23%).

    Χρέος

    Το έτος 2009 το ύψος του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 273.556 εκατ.ευρώ ή 105,1 του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2008.

    Το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης αναμένεται να κλείσει το 2008 στα 259.631 εκατ.ευρώ. Σε ό,τι αφορά το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι το 2009 θα διαμορφωθεί στα 237.930 εκατ.ευρώ ή 91,4% του ΑΕΠ έναντι των 228.868 εκατ.ευρώ ή 93,1% του ΑΕΠ για το 2008.

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    "Η αδυναμία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου να εκτιμήσουν έγκαιρα και στοιχειωδώς την πορεία της οικονομίας είναι ανησυχητικά έκδηλη. Έναν μόλις μήνα μετά τη συζήτηση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, όλες οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται προς το χειρότερο", αναφέρει σε δηλώσεις της, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου Προϋπολογισμού για το 2009.

    "Τα έσοδα μειώνονται κατά 355 εκατ.ευρώ, οι δαπάνες αυξάνονται κατά 160 εκατ.ευρώ, το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ανεβαίνει κατά 511 εκατ.ευρώ. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας εξαντλούνται", αναφέρει η κ.Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι "το μόνο που μένει σταθερό είναι η ανεξήγητη αισιοδοξία του κ. Αλογοσκούφη και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί το καράβι της οικονομίας στα βράχια".

    Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό κάλπικο, στον οποίο, όπως είπε, αποτυπώνονται οι λαθεμένες επιλογές και τα αδιέξοδα της πολιτικής της ΝΔ.

    Ο προϋπολογισμός του 2009 είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες προστασίας του κεφαλαίου από την οικονομική κρίση, που το ίδιο ευθύνεται και προκαλεί, σημειώνει το ΚΚΕ.

    Την ώρα που η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα 28 δις στις τράπεζες, έχουμε ενώπιον μας έναν προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, κοινωνικής αναλγησίας και οικονομικής καθίζησης, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη η μείωση των φόρων είναι μονόδρομος, η κυβέρνηση Καραμανλή αμετροεπώς αυξάνει κατά 7 δις τους φόρους για το 2009.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 November 2008 - 5:30:32 UTC