Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Παπούλια για την κρίση
  • [02] Επιδείνωση του καιρού
  • [03] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [04] Αλ.Κοντός για επιδοτήσεις
  • [05] "Θα παρέμβουμε στη Βουλή"
  • [06] "Ενίσχυση κοινωνικών αγώνων"
  • [07] Γ.Καρατζαφέρης για Τουρκία
  • [08] "Μια Ευρώπη που γερνάει"
  • [09] Με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο

  • [01] Παρέμβαση Παπούλια για την κρίση

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διεθνούς συνδικαλιστικής διάσκεψης για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας προσώπων, που διοργανώνει η ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επεσήμανε την ανάγκη "η Ευρώπη να αναδειχθεί σε πρωτοπόρα δύναμη αντιδογματική, ανθρωπιστική και πραγματισμού, να υιοθετήσει μια δημόσια πολιτική ανακούφισης των πολλών που πλήττονται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, τόσο αυτών που συναλλάσσονται με τις τράπεζες, όσο και αυτών που δεν μπορούν να πάρουν δάνεια".

    Πρόσθεσε ακόμα ότι "είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει ευελιξία αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και να αναδείξει ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και τον πολίτη, διότι όποτε δεν ακούστηκε η φωνή των πολιτών εντάσεις και ανατροπές σάρωσαν θεωρίες και θεωρητικούς".

    Χαρακτήρισε ακόμα "κρίσιμη" την παγκόσμια οικονομική συγκυρία τονίζοντας ότι βαριά θεσμικά λάθη στην οργάνωση του παγκόσμιου χρηματοδοτικού οικοδομήματος, θεωρητικές μονομέριες, μία άφρων πίστη σε μαγικές δυνάμεις της αγοράς, και η απουσία συστήματος απόδοσης ευθυνών οδήγησαν σε αυτή. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κρίση αυτή αποτελεί "πρόκληση και ευκαιρία για την Ευρώπη".

    Αναφερόμενος στο θέμα της διάσκεψης υπογράμμισε ότι "η δουλεία και το δουλεμπόριο αποτελούν ένα από τα πιο σκοτεινά φαινόμενα της ιστορίας της ανθρωπότητας ένα στίγμα για τον πολιτισμό μας και μ' αυτή την έννοια το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα".

    [02] Επιδείνωση του καιρού

    Πολύ ισχυρούς ανέμους, χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά αναμένονται σήμερα και αύριο, ενώ η ΕΜΥ προβλέπει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες έχουν προκαλέσει τα 9 και 10 μποφόρ που πνέουν στα πελάγη. Τα κατά τόπους λιμεναρχεία εκδίδουν απαγορευτικά απόπλου.

    Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα. Οι πολύ θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 9 με 10 μποφόρ είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά και πιθανώς στα βορειοανατολικά της χώρας.

    Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα είναι κατά τόπους έντονα.

    Την Κυριακή, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά και το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες. Χιόνια αναμένονται και πάλι στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο.

    Τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ιδίως τις πρωινές ώρες.

    [03] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Την άρση του τραπεζικού απορρήτου του ηγούμενου και μοναχών της μονής Βατοπαιδίου, ζητεί με έγγραφό του προς την Επιτροπή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Κυριάκος Καρούτσος.

    Ο κ. Καρούτσος ζητά από την Επιτροπή να ανοίξει τους λογαριασμούς του ηγούμενου Εφραίμ και των μοναχών Αρσενίου, Ευδοκίμου και Βαρνάβα.

    Ο μοναχός Ευδόκιμος εμφανίζεται ως οικονομικός διαχειριστής της μονής, ενώ ο μοναχός Βαρνάβας αναφέρεται ως εκπρόσωπος της μονής σε μια περίπτωση.

    Παράλληλα, οι εισαγγελείς Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης, που διενεργούν την έρευνα, αποστέλλουν έγγραφο προς τη μονή Βατοπαιδίου, με το οποίο ζητούν να τους κοινοποιηθούν τα πρακτικά συνάξεων των μοναχών, που αφορούσαν την επίμαχη υπόθεση.

    Στόχος των δύο εισαγγελέων είναι να διαπιστώσουν αν στον ηγούμενο Εφραίμ είχε ανατεθεί εν λευκώ η όλη διαχείριση του θέματος των ακινήτων, ή αν ελάμβανε εντολές από το σώμα των μοναχών για το τι πρέπει να γίνει σε κάθε φάση της υπόθεσης.

    Αντίστοιχο έγγραφο αποστέλλουν οι δυο εισαγγελείς και προς την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, προκειμένου να τους κοινοποιηθούν τα πρακτικά διοικητικών συμβουλίων σχετικών με την ερευνώμενη υπόθεση, ώστε να διαπιστωθεί αν στον πρόεδρό της είχε ανατεθεί εν λευκώ η διαχείριση του θέματος ή αν ελάμβανε εντολές από το διοικητικό του συμβούλιο.

    Στην Εξεταστική Επιτροπή κατατέθηκε ο φάκελος της σχετικής έρευνας που διενήργησε ο πρόεδρος της Επιτροπής ενάντια στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Στ. Γκρόζος.

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    "Η ανταλλαγή του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες με εκτάσεις που είχαν παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπαιδίου, υπήρξε μία απόφαση της ΚΕΔ, στο πλαίσιο του προγραμματισμού και της αυτόνομης λειτουργίας της, για την οποία δεν είχε ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία και δεν περιλαμβανόταν στους αρχικούς σχεδιασμούς της", ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την σχετική υπόθεση, ο διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, κ. Κωνσταντίνος Γκράτσιος.

    Όπως ανέφερε ο μάρτυς, η ανταλλαγή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς "η ΚΕΔ είχε χρεωθεί ένα κακοκατασκευασμένο ακίνητο, που ουδόλως εκπληρούσε τις αρχικές οδηγίες της, να κτισθεί με δυνατότητα της στέγασης του υπουργείου Εργασίας". Χωρίς να έχει κανέναν ουσιαστικό έλεγχο της κατασκευής, η ΚΕΔ κλήθηκε το 2002 να πάρει δάνειο 56 εκ. ευρώ για την υλοποίηση του έργου, το οποίο τελικώς στοίχισε μέχρι σήμερα 54,3 εκ. ευρώ και με υποχρέωση καταβολής 3,5 εκ. ευρώ ανά έτος για τοκοχρεολύσια.

    Στην πράξη, ανέφερε ο μάρτυς, το κτήριο ήταν ακατάλληλο για γραφειακή χρήση, πολυδάπανο, μακριά από την πόλη, κακότεχνο - «ένα βαρίδι για τη νέα διοίκηση της ΚΕΔ». Τον Δεκέμβριο του 2006, την ώρα που οι ανταλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου βρίσκονταν σε εξέλιξη, η Μονή εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξεύρεση ενός κτηρίου που θα κάλυπτε τις στεγαστικές ανάγκες ενός Ινστιτούτου και ενός κοινωφελούς ιδρύματος. Η ΚΕΔ ενημερώνει τη Μονή και ο κος Γκράτσιος, όπως ανέφερε στην Επιτροπή, κανονίζει μία συνάντηση των μοναχών με τον υπουργό, ο οποίος ωστόσο δεν ενδίδει στις προτάσεις τους. Τον Μάρτιο του 2007, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔ, τίθεται για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να ανταλλαγεί το κτήριο με εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στη Μονή, εφόσον το υπουργείο θα το αποδέσμευε.

    Στο σημείο αυτό, ο Γρ. Νιώτης (ΠΑΣΟΚ) επικαλέστηκε τα πρακτικά της συνεδρίασης, σύμφωνα με τα οποία, ο κος Γκράτσιος μιλούσε στα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔ ως το υπουργείο να είχε ήδη απορρίψει την προοπτική της μετεγκατάστασής του. Εξάλλου ο μάρτυρας, ερωτηθείς εάν προσπάθησε να προτείνει σε άλλα υπουργεία την χρήση του ακινήτου, μετά την απόρριψή του από τον υπουργό Β. Μαγγίνα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δική μου ευθύνη είναι η στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο - κι όχι να στέλνω τους υπαλλήλους στα βουνά και στα λαγκάδια?».

    Ο κος Γκράτσιος, διέψευσε την διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που είχε υποστηρίξει πως η ΚΕΔ επέλεξε τα προς ανταλλαγή «φιλέτα», υποστηρίζοντας πως η Εταιρεία δεν είχε αυτό το δικαίωμα. Επέμεινε δε, στη θέση του, ακόμα και όταν του προσκομίστηκε εντολή του γ.γ. του ίδιου υπουργείου, να επιλέξει η Εταιρεία τα «πρόσφορα και κατάλληλα» από μία λίστα διαθεσίμων που είχαν καταστρώσει οι νομαρχίες της χώρας. Ανέφερε επίσης, πως η ΚΕΔ προτιμά να εμπιστεύεται έναν ιδιώτη τοπογράφο και να κάνει αργότερα τον έλεγχο.

    Ο μάρτυς διέψευσε τον Σταύρο Ζερβουδάκη που κατήγγειλε «πιέσεις άνωθεν προκειμένου να επισπεύδει». Δήλωσε άγνοια για το αν ο λεγόμενος «αποχαρακτηρισμός» της έκτασης της Ουρανούπολης πολλαπλασίαζε την αξία της. Αγνοούσε για ποιον λόγο συμπεριελήφθη στα συμβόλαια, επιφύλαξη για αλλαγή χρήσης της έκτασης εκ μέρους της Μονής, αν και συμφώνησε πως αυτό εκφράζει τις επιδιώξεις της.

    Ερωτηθείς γιατί η ΚΕΔ δεν επεχείρησε την παραμικρή διαπραγμάτευση με τη Μονή, «παίζοντας» με την εκτίμηση της αξίας της λίμνης Βισθωνίδας, ο κος Γκράτσιος απάντησε:

    «Η ΚΕΔ κινήθηκε στα πλαίσια που προβλέπει ο νόμος, στη βάση των υπουργικών αποφάσεων και όσων μετέπειτα εντολών ήρθαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση τις λίστες των ακινήτων. Από κει και πέρα, ό,τι προέβλεπαν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, εκτελέστηκε στο έπακρο. Ακριβώς, ό,τι προέβλεπαν?».

    Επί της ουσίας της υπόθεσης,η Διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Μαντέλη,εκτίμησε πως η ανταλλαγείσα έκταση στην Ουρανούπολη, είναι «κοινόχρηστη διαθέσιμη έκταση κατά τον Αγροτικό Κώδικα,διαχειριζόμενη από μένα».

    «Όταν έχω μία κοινόχρηστη διαθέσιμη έκταση δασικής μορφής,την οποία μου λέει ο δασάρχης ότι έχει κηρυχθεί αναδασωτέα,μπορώ να τη δώσω για βιομηχανία, ή για τουριστική μονάδα»,ανέφερε η μάρτυς.

    Στην έκταση αυτή,από το 1934 μέχρι σήμερα,είχαν γίνει πάμπολλες διανομές αγροτεμαχίων σε ακτήμονες, παρ' ότι στα διοικητικά έγγραφα του υπουργείου Γεωργίας αποκαλείτο «δάσος χθαμαλόν», ή «κοινόχρηστο δάσος».

    Ειδικά το 2000 - ανέφερε η κα Μαντέλη - «δίνονταν εκτάσεις σε ενδιαφερομένους,προκειμένου να συμπληρώσουν κάποια δική τους μονάδα μετά από ερώτημα στους τότε δασάρχες.Το δασαρχείο Πολυγύρου, απαντούσε πως η έκταση είναι «γυμνή δασικής βλάστησης» και πως η συγκεκριμένη έκταση, «δεν ενδείκνυται να κηρυχθεί αναδασωτέα»».

    Με τα παραπάνω δεδομένα και κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Μονής, η ίδια εκτίμησε πως η έκταση είναι «δασική και όχι δάσος»,αλλά δεν περιορίστηκε σβ αυτό: Ζήτησε την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Χρ. Μπότσιου,ενημερώνοντας σχετικά και την Διεύθυνση Δασών - η οποία οδήγησε και σε γνωμοδότηση που επικυρώθηκε από τον υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη.

    Η Διεύθυνση Δασών,όχι μόνον δεν ενδιαφέρθηκε για την εξέλιξη του ερωτήματος - ανέφερε η μάρτυς - αλλά ο δασάρχης Πολυγύρου, απαντώντας σε ερώτημά της,της απέστειλε μια απλή περιγραφή της έκτασης, χωρίς χαρακτηρισμό, μαζί με ένα τοπογραφικό διάγραμμα του τοπογράφου της Μονής,θεωρημένο από τον ίδιο,όπου στην υπεύθυνη δήλωση που το συνόδευε, χαρακτηριζόταν το κτήμα ως «άρτιο και οικοδομήσιμο».

    Το ίδιο τοπογραφικό επικυρώθηκε από την Διεύθυνση Δασών.

    «Κατά την γνώμη μου,δεν επεκύρωσαν μόνο το σχέδιο, αλλά και την υπεύθυνη δήλωσή του»,ανέφερε η κα Μαντέλη.

    Σε ερώτηση των βουλευτών Θ. Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ) και Α. Σκυλλάκου (ΚΚΕ), γιατί δεν κατέφυγε κατευθείαν στο δασαρχείο προκειμένου να εξασφαλίσει έναν επίσημο χαρακτηρισμό της έκτασης,η μάρτυς απήντησε πως «αυτό θα μπορούσαν να το ζητήσουν οι ίδιοι οι δασικοί που διαφωνούσαν με την εκτίμησή μου».

    «Εγώ δεν έδωσα οικόπεδο,όπως γράφεται στα συμβόλαια, ούτε άρτιο, ούτε οικοδομήσιμο. Το έδωσα διαθέσιμο 8600 στρέμματα.Η δήλωση στο συμβόλαιο μεταξύ ΚΕΔ και Μονής, δεν οφείλεται σε μένα», υπογράμμισε η μάρτυς.

    Σχετικά με την συνάντησή της με την Τάνια Σωτηροπούλου, η κα Μαντέλη είπε πως η δικηγόρος μαζί με τον Μ. Κουκουβίνο,την επισκέφθηκαν στο υπουργείο, προκειμένου να της ζητήσουν την υπουργική απόφαση Μπασιάκου 3822, που μεταβίβαζε στην ΚΕΔ διαθέσιμες εκτάσεις της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης,προοριζόμενες για ακτήμονες.

    «Ήρθε με τον κο Κουκουβίνο,με ύφος.Μου είπε πως είναι η δικηγόρος των τάδε - και την ρωτώ κάποια στιγμή,«πώς μου το αποδεικνύετε; Εδώ είναι δημόσιο έγγραφο».Ούτε ήξερα αν η κυρία ήταν δικηγόρος,ούτε μου έβγαλε ταυτότητα. Ο κος Κουκουβίνος χτύπησε τα χέρια του στο τραπέζι,σχεδόν ήθελε να έλθει από αριστερά να με δείρει.Φώναζαν πάρα πολύ δυνατά,με ύφος τραμπουκίστικο. Έχω μάρτυρες σε όλη τη Διεύθυνση για το συμβάν?», ανέφερε η μάρτυς.

    Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση εκβιασμού

    Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της δικηγόρου, Σταματίνας Σωτηροπούλου, φαίνεται να εντοπίζει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, που διερευνά τον εκβιασμό στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά την προβολή του βίντεο που εμφανίζει το σύντροφό της να «διαπραγματεύεται» ανταλλάγματα με επίκεντρο ακίνητα της Νέας Ραιδεστού.

    Με βάση της καταθέσεις που έλαβε ο εισαγγελικός λειτουργός καθβ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αποδυναμώνεται ο ισχυρισμός της Στ. Σωτηροπούλου ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για τις «συναλλαγές» του συντρόφου της Μιχάλη Κουκουβίνου. Παράλληλα, από έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης και ενσωματώθηκαν στη δικογραφία φαίνεται να καταρρίπτεται η τοποθέτηση της δικηγόρου περί μη ανάμειξης του Μ. Κουκουβίνου στις νομικές ενέργειες που ανέλαβε για λογαριασμό των πελατών της, ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού.

    Στην από κοινού λειτουργία Σωτηροπούλου-Κουκουβίνου φέρονται να αναφέρθηκαν -άλλωστε- οι δύο μάρτυρες που κατέθεσαν σήμερα στον εισαγγελέα Ευ. Μαδεμλή.

    Ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας -βασικός μέτοχος της κατασκευαστικής εταιρίας που αγόρασε ακίνητα στη Θεσσαλονίκη από τη Μονή Βατοπαιδίου- φέρεται να διατύπωσε κατά τη διάρκεια της σχεδόν 4ωρης εξέτασής του την εκτίμηση ότι οι δύο δικηγόροι είναι συνεργαζόμενοι στην υπόθεση.

    Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Στέφανος Διαμαντόπουλος, ο οποίος φέρεται να είδε το επίμαχο βίντεο κατόπιν πρόσκλησης του Αθ. Πάπιστα, τόνισε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ τα εξής: «Από το βίντεο και την δημοσιογραφική μου έρευνα προκύπτει ότι συνεργάζονταν. Δεν είναι έτσι, όπως τα παρουσιάζει η Σωτηροπούλου».

    Την ίδια ώρα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διαβιβάσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το σχετικό έγγραφο του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, με το οποίο ζητούσε να λάβει γνώση της πειθαρχικής κατάστασης των δύο μελών του Συλλόγου, Μιχάλη Κουκουβίνου και Αλέξανδρου Χατζηαλεξάνδρου.

    Ο ΔΣΘ ζητά από την Ανεξάρτητη Αρχή να διατυπώσει τη γνώμη του για το εάν και σε ποια έκταση επιτρέπεται η διαβίβαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως είναι τα στοιχεία του πειθαρχικού φακέλου των μελών του Συλλόγου.

    Στο μεταξύ, νέα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρονται σε καταθέσεις μαρτύρων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής οι οποίοι επικαλούνται παράνομα καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παραβίασης του απόρρητου των τηλεφωνικών ή προφορικών συνδιαλέξεων. Το παραπάνω αδίκημα διώκεται πλέον σε βαθμό κακουργήματος.

    [04] Αλ.Κοντός για επιδοτήσεις

    Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός μετά τη συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, της Κεντρικής Κλαδικής Ένωσης Καπνού, καθώς και καπνοπαραγωγούς από όλη τη χώρα.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η απόφαση του Συμβουλίου προβλέπει ότι το σύνολο των πόρων του τομέα του καπνού θα αποδοθεί στους καπνοπαραγωγούς έως το 2013, ενώ τόνισε ότι έχουμε νομική βάση να δώσουμε επιδοτήσεις από το δεύτερο πυλώνα στους αγρότες.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι αυξήθηκαν οι άμεσες ενισχύσεις από το 50% στο 70%. "Δόθηκε μια σκληρή μάχη και πετύχαμε ακόμη με το να συμπεριληφθεί ο καπνός στην τελική συμφωνία στη διαπραγμάτευση που έγινε να ανοίξει παράθυρο, ώστε να συζητούμε για συνέχιση των επιδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς και μετά το 2013", είπε ο υπουργός.

    Στη συνέχεια, την ικανοποίησή τους για τις ρυθμίσεις που αφορούν τον καπνό, εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας και της Κεντρικής Κλαδικής Ένωσης Καπνού, Λάκης Ιορδανίδης.

    [05] "Θα παρέμβουμε στη Βουλή"

    Στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Σπάρτης στην εκδήλωση για τα 90χρονα του Κόμματος που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, θα μιλήσει αύριο η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    «Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση είναι σαφώς πολιτικά εκτεθειμένη για την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η «ΛΑΡΚΟ», που ενώ ήταν μια επιχείρηση με μεγάλη κερδοφορία, μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα εμφανίζεται ως μια επιχείρηση που δεν μπορεί να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων μέχρι τέλους του χρόνου. Αναγκάζεται ακόμα και να περιορίσει την παραγωγή, να κλείσει κάποια τμήματα, τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη συνάντησή τους με εργαζόμενους.

    Εμείς, τόνισε η κ.Παπαρήγα, προχωράμε παραπέρα υποστηρίζοντας δημόσιο φορέα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας, με βασική μονάδα τη «ΛΑΡΚΟ» και μάλιστα να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους εργολάβους, να υπάρξει καθετοποίηση, να υπάρξει παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, να υπάρξει αξιοποίηση των προϊόντων της «ΛΑΡΚΟ» μέσα στην Ελλάδα και βεβαίως σε διεθνή συνεργασία. Άμεσα θα παρέμβουμε για αυτό το ζήτημα στη Βουλή».

    Αλλά ανεξάρτητα τι φταίει -που πρέπει να διερευνηθεί- δεν μπορούν να θιγούν σε τίποτα τα δικαιώματα των εργαζομένων στην κανονική δουλειά, στους κανονικούς μισθούς, υπογράμμισε.

    [06] "Ενίσχυση κοινωνικών αγώνων"

    "Αντί η νεολαία να έχει ορίζοντα μπροστά της, διότι αυτή είναι η υποχρέωση μας, τα οικονομικά προβλήματα έχουν γίνει πηγή άγχους για όλη τους τη ζωή. Σε περιόδους ύφεσης η νέα γενιά είναι όπως οι στρατιώτες στο μέτωπο, είναι το πρώτο θύμα" υπογράμμισε ο κ.Α.Αλαβάνος και τόνισε οτι "χρειάζεται μια μεγάλη στροφή στην κοινωνία".

    ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμα και εάν ήθελαν να στραφεί η συζήτηση στα μεγάλα θέματα δεν μπορούν λόγω των πεπραγμένων τους, των διασυνδέσεων τους, τον τρόπο αντιπαράθεσης τους, της αντίληψής τους για την εξουσία και των σχέσεων τους με διάφορα κέντρα εκτός κράτους, τόνισε από το βήμα της Βουλής.

    "Βλέπουμε ότι, δυστυχώς, η ζωή της χώρας να κινείται γύρω από dvd με οικονομικές τσόντες, όπου βλέπουμε τα δύο κόμματα ότι δεν μπόρεσαν να αυτοπροστατευτούν, ούτε να προστατεύσουν τη χώρα από την επαφή τους με όλο αυτό το τέλμα, όπου παρελαύνουν εκβιαστές, εκβιαζόμενοι, χορεύτριες, μπουζουκτσήδες, και το οποίο τελματώνει τη χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή", υπογράμμισε.

    Ο κ. Αλαβάνος, που έφερε σειρά παραδειγμάτων νέων ανθρώπων οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την κρίση, είπε ότι η νέα γενιά είναι, όπως οι στρατιώτες στο μέτωπο, το πρώτο θέμα, με μη προσλήψεις, απολύσεις, μειώσεις αμοιβών και καταστρατήγηση των όρων απασχόλησης.

    Με αφορμή μάλιστα το νέο προϋπολογισμό είπε ότι στα υπουργεία που σχετίζονται με τη νεολαία, προβλέπονται 11,3 δισεκ ευρώ στο υπουργείο Απασχόλησης και 7,2 δισεκ ευρώ στο υπουργείο Παιδείας "και χτες και προχτές συζητάμε στη Βουλή για 28 δισεκ. ευρώ που αφιερώνονται στους τραπεζίτες. Με αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα".

    Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ και τη συζήτηση που έγινε με τους βουλευτές του κόμματος όπου αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται συχνές συνεδριάσεις της Γραμματείας με τους βουλευτές.

    Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε επίσης να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου διευρυμένη σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής η οποία μεταξύ άλλων θα συζητήσει και τις προτάσεις του κόμματος στο πλαίσιο της προγραμματικής προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ως προς τις πολιτικές εξελίξεις και την οικονομική κρίση η Πολιτική Γραμματεία συζήτησε τις πρωτοβουλίες του ΣΥΝ και τονίστηκε ότι βασικός στόχος του κόμματος το επόμενο διάστημα είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών από το ενωτικό εγχείρημα της ριζοσπαστικής αριστεράς τον ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των κοινωνικών αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας "ώστε να αποκρουστεί η επιχειρούμενη μετακύλιση της ζημιάς του κερδοσκοπικού κεφαλαίου στις πλάτες τους". Η μετακύλιση της ζημιάς σήμερα μεταφράζεται σε:

    1) Απολύσεις που έχουν ήδη αρχίσει σε αρκετούς παραγωγικούς τομείς και θα αποτελέσει ένα σκληρό πεδίο αντιπαράθεσης και ανάπτυξης αγώνων.

    2) Στην κατάθεση ενός σκληρά ταξικού και αναποτελεσματικού προϋπολογισμού λιτότητας και ύφεσης που χρειάζεται να βρει τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων και της νεολαίας για να μην βυθιστούν εκτεταμένα τμήματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση. Θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα ώστε να αναπτυχθούν μαζικά και μαχητικά κινήματα για τη ριζική αύξηση του εισοδήματος.

    3) Στην περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών με αποτέλεσμα την πλήρη εγκατάλειψη στο χώρο της παιδείας και της υγείας με τραγικά αποτελέσματα.

    4) Στην κατηγορηματική άρνηση να εφαρμοστεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική στο χρηματοπιστωτικό τομέα προς όφελος των πολιτών και στην επιμονή να στηριχθούν οι τραπεζίτες, δηλαδή οι βασικοί υπαίτιοι της κρίσης.

    [07] Γ.Καρατζαφέρης για Τουρκία

    Γιατί να εγκλωβιστούμε στην υφαλοκρηπίδα και στην αμφισβήτηση της Τουρκίας και δεν πάμε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ )των 200 μιλίων, την οποία "τρέμει η Τουρκία", διερωτήθη ο κ.Γ.Καρατζαφέρης, από το βήμα της Βουλής.

    Όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, υπάρχει ρητή δέσμευση ότι ΑΟΖ έχει και το νησί. "Εάν πάμε στα 200 μίλια, τότε αποκλείουμε την Τουρκία. Εάν την αναπτύξουμε όπως και η Κύπρος, τότε γειτνιάζει η ΑΟΖ με την Κύπρο και αυτός είναι ο φόβος της Τουρκίας, η οποία θέλει να μπει ανάμεσά μας με μία δική της ΑΟΖ" εκτίμησε ο κ. Καρατζαφέρης επισημαίνοντας ότι ΑΟΖ έχει κάνει η Τουρκία με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, η ΕΕ σε όλα τα θαλάσσια σύνορά της εκτός της Μεσογείου, και η ΗΠΑ από το 1983 στα δικά της νησιά. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να πιέσει τις Βρυξέλλες να θεσπίσει ΑΟΖ και στη Μεσόγειο: "Τότε αυτομάτως εμείς θα είμαστε κερδισμένοι της υπόθεσης χωρίς να εμπλακούμε σε επικίνδυνα παιχνίδια με την Άγκυρα".

    Σχολιάζοντας τέλος, τοποθέτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου, για την ανεργία των νέων, είπε ότι δεν είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον του, "ίσως, όμως, μπορούσε να βοηθήσει και το Μήτσο και το Θανάση και τον Προκόπη και τη Δήμητρα, στέλνοντας τον Αλέξη να τους πει, πώς στην ηλικία αυτή να κάνει μια κατασκευαστική εταιρεία με δυνατότητα δημοσίων έργων".

    [08] "Μια Ευρώπη που γερνάει"

    "Μία Ευρώπη που γερνάει", παρουσιάζουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, για τις δημογραφικές εξελίξεις στην ΕΕ, έως το 2050, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στην ΕΕ, σήμερα αντιστοιχούν περίπου τέσσερεις εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο, ενώ το 2050 θα αντιστοιχούν δύο εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο, καθώς το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών θα αυξηθεί από το 17% του πληθυσμού, που είναι σήμερα, στο 29% το 2050.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το 2008 οι άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν το 19% του πληθυσμού, ποσοστό που τείνει να αυξηθεί στο 31%, έως το 2050.

    Επιπλέον, στην Ελλάδα η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζομένους (ή δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων που ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ως προς το ποσοστό του πληθυσμού από 15 έως 64 ετών) είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μετά την Ιταλία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων στην Ελλάδα είναι 0,28 (0,25 στην ΕΕ των 27), γεγονός το οποίο σημαίνει ότι για κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν λιγότερο από τέσσερεις εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο δείκτης αυτός θα αυξηθεί στο 0,57 ως το 2050 στην Ελλάδα (0,50 στην ΕΕ των 27), δηλαδή για κάθε άτομο άνω των 65 θα αντιστοιχούν λιγότερο από δύο εργαζόμενοι.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το δείκτη απασχόλησης για τα άτομα από 55 έως 64 ετών, το 2007 στην Ελλάδα εργαζόταν περίπου το 27% των γυναικών (έναντι 37% στην ΕΕ των 27) και το 42% των ανδρών (έναντι 45% στην ΕΕ των 27).

    Επιπλέον, στην Ελλάδα εργάζονται το 5% των γυναικών και το 17% των ανδρών άνω των 65 ετών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ των 27 είναι 7% για τις γυναίκες και 13% για τους άνδρες.

    Σε ό,τι αφορά το δείκτη απασχόλησης για τις Ελληνίδες, ηλικίας 25 έως 54 ετών έχει αυξηθεί από 43,6% το 1985, σε 47,1% το 1990, σε 49% το 1995 και σε 53% το 2000. Το 2005 ο δείκτης απασχόλησης για τις γυναίκες στην Ελλάδα έφτασε το 58,5%, έναντι 69,2% στην ΕΕ των 27.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2006, περίπου το 38% των οικογενειών με τρία ή περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα, είχαν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (έναντι 28% στην ΕΕ των 25). Επίσης, κοντά στο όριο της φτώχειας βρίσκονται στην Ελλάδα το 30% των μονογονεακών οικογενειών (έναντι 32% στην ΕΕ των 25) και περίπου το 23% των παιδιών έως 18 ετών (έναντι 19% στην ΕΕ των 25).

    Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του 2005, η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων εκτός γάμου (5,1%), μετά την Κύπρο (4,4%). Μετά την Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων εκτός γάμου έχει η Ιταλία (15,4%) και η Πολωνία (18,5%). Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Εσθονία (58,5%), στη Σουηδία (55,4%) και στη Βουλγαρία (49%). Επίσης, στην Ελλάδα συμβιώνουν μόλις το 3% των ανύπαντρων ζευγαριών, άνω των 20 ετών. Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Κύπρο (1%) και στην Πολωνία (2%), ενώ τα υψηλότερα στην Φιλανδία και τη Δανία (22%).

    [09] Με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο

    Η επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της ΑΕΚ είναι το σημαντικότερο γεγονός και στους αγώνες της 11ης ημέρας της Σούπερ Λίγκα. Ο Ντούσκο επέστρεψε στην ομάδα που τον καταξίωσε και θα καθήσει για πρώτη φορά στον πάγκο της στο Ηράκλειο και στο ματς της ΑΕΚ κόντρα στον ΟΦΗ.

    Η ομάδα της Αθήνας έχει μείνει πίσω από την κορυφή της βαθμολογίας και θέλει με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο της να κάνει μια νέα αρχή, διεκδικώντας τη νίκη στη Κρήτη. Να σημειώσουμε ότι και ο ΟΦΗ θα έχει νέο προπονητή στον πάγκο της, καθώς ο Γιάννης Μαντζουράκης πήρε τη θέση του Φράντισεκ Στράκα.

    Από εκεί και πέρα, πολύ σημαντικό είναι και το παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη με τον Ηρακλή να υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Ο πρωταθλητής θέλει τη νίκη για να διατηρήσει τη διαφορά από τους διώκτες του, αλλά έχει πολλές απουσίες και οι γηπεδούχοι, μετά την απομάκρυνση του Πεντράθα, δείχνουν βελτιωμένοι στα τελευταία παιχνίδια.

    Πάντα στη Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί στην Τούμπα την ΑΕΛ και θέλει μόνο τη νίκη, ενώ το λογικό φαβορί για την επικράτηση είναι και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα παίξει με τον Θρασύβουλο στο Ολυμπιακό στάδιο. Τέλος σημαντικό είναι επίσης το ματς μεταξύ της Ξάνθης και του Αρη, ενώ ο Νίκος Κωστένογλου θα κάνει το ντεμπούτο του στον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης, στο εντός έδρας ματς με τον Εργοτέλη. Συνοπτικά το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    16:45 (Σέρρες) Πανσερραϊκός-Πανθρακικός --Alpha--

    19:00 (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-Θρασύβουλος Φυλής --ΝΕΤ--

    19:00 (Καυτανζόγλειο) Ηρακλής-Ολυμπιακός --NOVA--

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 (Τρίπολη) Αστέρας Τρίπολης-Εργοτέλης

    15:00 (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος-Λεβαδειακός

    16:45 (Παγκρήτιο) ΟΦΗ-ΑΕΚ --NOVA--

    19:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Λάρισα --NOVA--

    19:00 (Ξάνθη) Ξάνθη-Αρης --ΝΕΤ--


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 November 2008 - 7:30:37 UTC