Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συστράτευση για την αντιμετώπιση της κρίσης"
  • [02] Ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Συστράτευση για την αντιμετώπιση της κρίσης"

    Θέματα του Υπουργείου θα βρεθούν στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό, στις 11 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Τις βασικές πτυχές και τις στοχεύσεις του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο 19ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

    Ο πρωθυπουργός παράλληλα έστειλε σαφή μηνύματα προς τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες τους συνδικαλιστές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να βάλουν στη θέση του «εγώ» το «εμείς» και να «αναλογιστούμε τι περισσότερο μπορούμε να προσφέρουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το χειρότερο με την κρίση είναι ότι δεν έχει ούτε ορατό τέλος και κανένας δεν μπορεί να κάνει, σήμερα, ασφαλή εκτίμηση, ούτε για τη διάρκεια, ούτε για την ένταση, ούτε για την τροπή που μπορεί να προσλάβει, ενώ σημείωσε ακόμη ότι η αντοχή της ελληνικής οικονομίας στην κρίση, δικαιώνει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Έκανε μια συνοπτική αναδρομή στα φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση και τόνισε ότι τώρα μεταφέρθηκε γρήγορα στην πραγματική οικονομία και δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο αλληλεπιδράσεων σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, σε όλες τις οικονομίες του κόσμου. «Οι παγκόσμιες κρίσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις» είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε με έμφαση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη στο κατώφλι της ύφεσης και οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2009, είναι πολύ απαισιόδοξες.

    «Παρόλα αυτά, η ελληνική οικονομία, ενισχυμένη από τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας επέδειξε -και εξακολουθεί να αποδεικνύει- ισχυρότερες αντοχές, σε σχέση με πολλές άλλες» είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι «η αλήθεια αυτή, αφενός δικαιώνει την πολιτική των τελευταίων χρόνων και, αφετέρου, υπαγορεύει ένταση προσπαθειών».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι απαιτούνται πολιτικές υπευθυνότητας, και βαθιά συναίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης.

    Αναφερόμενος στο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης που διαμόρφωσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση, είπε ότι αυτό είναι προσηλωμένο σε τρεις αρχές:

    Πρώτον στην ευελιξία, αλλά στο πλαίσιο κανόνων ασφάλειας. Δεύτερον στην ανταπόκριση στις ανάγκες του σήμερα, αλλά χωρίς να υπονομεύεται το αύριο, και είπε χαρακτηριστικά:

    «Από τη μία, ανταποκρινόμαστε στις άμεσες ανάγκες της οικονομίας, και από την άλλη, διασφαλίζουμε δημοσιονομική πειθαρχία, έτσι ώστε να μη διολισθήσει ο τόπος, ούτε τώρα, ούτε αργότερα, σε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα».

    Τρίτον, ανάπτυξη, αλλά με κοινωνική ευαισθησία, με ενίσχυση των επενδύσεων της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

    «Από την άλλη, προωθούμε στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Εντάσσουμε σε όλες τις ενότητες του Σχεδίου μας πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας. Αυξάνουμε τις κοινωνικές μεταβιβάσεις και προετοιμάζουμε πρόσθετες δράσεις για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας.

    Ζήτησε συστράτευση όλων των δυνάμεων για την επίτευξη αυτού του στόχου: «Στην πορεία αυτή, η κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας απαιτεί τη σύμπραξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Απαιτεί, από όλους να βάλουμε το «εμείς»στη θέση του «εγώ» και να αναλογιστούμε «τι περισσότερο μπορούμε να προσφέρουμε» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους τραπεζίτες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ για την στήριξη της ρευστότητας, από τις επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση στην παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια, αλλά και να προσαρμοστούν στην ιδέα συγκρατημένου κέρδους, αποφεύγοντας πρακτικές απολύσεων, από τους συνδικαλιστές να λειτουργήσουν με αυξημένη υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, εστιάζοντας τη δράση τους στην προστασία της εργασίας για τους πολλούς και όχι στα προνόμια για τους λίγους και από τις πολιτικές δυνάμεις «να απορρίψουμε τις σειρήνες του λαϊκισμού, που, κάτω από τις σημερινές συνθήκες προσλαμβάνουν επικίνδυνο χαρακτήρα για την ίδια την πορεία της χώρας».

    "Διαμετακομιστικό κέντρο της νότιας Ευρώπης η Ελλάδα"

    Η περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ήταν το κυρίαρχο αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Ζιντάο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Πριν την έναρξη της συνάντησης υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες: Συμφωνία για την παραχώρηση του σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιά στην COSCO, δεύτερον, συμφωνία συνεργασίας του ΟΤΕ με την κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών HUAWEI και συμφωνία μεταξύ της ΕΡΤ και της κινεζικής τηλεόρασης CCTV.

    Στις δηλώσεις του ο Κ.Καραμανλής εξήρε το επίπεδο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, χαρακτήρισε στρατηγική την ελληνοκινεζική οικονομική σχέση και τόνισε ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα αυτό.

    Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της με την Κίνα και είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε τα ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Χαρακτήρισε στρατηγικό πεδίο συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας το χώρο της ναυτιλίας, επεσήμανε τη σημαντική παρουσία των Ελλήνων εφοπλιστών στον τομέα διακίνησης αγαθών από την Κίνα, καθώς επίσης και τη συνεργασία τους με κινεζικά ναυπηγεία.

    Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε, επίσης, καίριο το ρόλο της Κίνας στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, ειδικά την περίοδο χρηματοπιστωτικής κρίσης που διανύουμε και έδωσε έμφαση στη συμφωνία που υπογράφηκε για την παραχώρηση του σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ του ΟΛΠ και της εταιρίας COSCO.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας με αυτή τη συμφωνία μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό κέντρο της νότιας Ευρώπης.

    Ακόμη ανέφερε ότι και ο τουριστικός τομέας προσφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας και τόνισε ότι η κοινή δήλωση στρατηγικής σχέσης που υπογράφτηκε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο το 2006, έδωσε απτά αποτελέσματα.

    Οι συμφωνίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα συντελέσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός εξήρε την οργανωτική αρτιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, συνεχάρη τον Κινέζο Πρόεδρο για την επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων και τόνισε ότι η μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά της Κίνας και της Ελλάδας αποτελεί το υπόβαθρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των δυο χωρών.

    Ο Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε τον κ. Ζιντάο για το θέμα της ΠΓΔΜ, την πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία και το Κυπριακό.

    Η επίσκεψη του κ. Ζιντάο δίνει το στίγμα της ισχυρής πολιτικής βούλησης για την εδραίωση της στρατηγικής μας σχέσης, κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο χαρακτήρισε εγκάρδια και εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή, η οποία, όπως είπε, αφορούσε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τόνισε ότι καταλήξαμε σε πολλές κοινές αντιλήψεις.

    Εκτίμησε ότι από το 2006 η συνεργασία σε όλες τις πτυχές της σημείωσε μεγάλη πρόοδο και ανέφερε ότι η Κίνα είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνεργασίας της με την Ελλάδα.

    Πρόσθεσε ότι εκτιμά την κατανόηση της Ελλάδας στα προβλήματα και τις ανησυχίες της Κίνας.

    Ο κ. Ζιντάο τόνισε ότι η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στις διμερείς σχέσεις και είπε ότι η οικονομική και πολιτική συνεργασία είναι ο πυρήνας των σχέσεών μας.

    Τόνισε επίσης ότι από δω και στο εξής πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εξής τομείς:

    1. Διεύρυνση οικονομικής συνεργασίας, όπου, όπως είπε, η κινεζική πλευρά υποστηρίζει τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ανταγωνιστική αγορά της Κίνας. Ο κ. Ζιντάο επεσήμανε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να εξισορροπηθεί το διμερές εμπόριο.

    2. Η Ελλάδα και η Κίνα να εντείνουν τη ναυτιλιακή συνεργασία με επενδύσεις και υποδομές.

    3. Να ενισχυθούν οι ανθρωπιστικές ανταλλαγές, να ενταθεί η συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο, με τη διδασκαλία αμφοτέρων των γλωσσών και να ενισχυθεί η προώθηση ακαδημαϊκών ανταλλαγών.

    Είμαστε πρόθυμοι να καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια στη νέα τάξη πραγμάτων για την εδραίωση της στρατηγικής σχέσης Κίνας και Ελλάδας, κατέληξε ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τον Πρόεδρο της Κίνας.

    [02] Ατζέντα της ημέρας

  • Συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο (10:00:00, Αθήνα/Αρχιεπισκοπή).

  • Συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό της Κυβερνητικής Επιτροπής (Θέματα Υπουργείου Δικαιοσύνης) (11:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου).

  • Παρουσίαση των τραγωδιών του Σοφοκλή σε μετάφραση Ανδρέα Ζούλα (12:00:00, Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου). Την έκδοση θα παρουσιάσουν: Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανώλης Μικρογιαννάκης και οι Φιλόλογοι κ. κ. Λαοκράτης Βάσσης και Σαράντος Καργάκος. Συντονιστής, ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Τζαννετάκος.

  • Παρουσίαση του βιβλίου "Αλέξανδρος Παναγούλης - Πρωταγωνιστής και βάρδρος της Αντίστασης" - Χαιρετισμός Δ. Σιούφα (12:00:00, Αθήνα/Παλαιά Βουλή).

  • Συνέντευξη Δαμανάκη - Καρτάλη για τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά του Υπουργείου Πολιτισμού (12:00:00, Χαριλάου Τρικούπη).

  • Συγκέντρωση πανεπιστημιακών και φοιτητών (12:00:00, Αθήνα).

  • Εκδήλωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με θέμα «HIV/AIDS: Η μεγάλη μάχη και οι μικρές νίκες» - Χαιρετισμός Δ Αβραμόπουλου (12:30:00, Αθήνα/βιβλιοπωλείο IANOS).

  • Συγκέντρωση της ΟΛΜΕ μπροστά στο ΤΠΔΥ (12:30:00, Αθήνα/Σταδίου 31).

  • Συνέντευξη Τύπου της οργάνωσης Human Rights Watch για την παρουσίαση έκθεσης που αφορά τους αιτούντες άσυλο μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας (14:30:00, Αθήνα/Ακαδημίας 23).

  • Εναρξη ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ (16:00:00, Θεσσαλονίκη/Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης") - Ομιλία Γ. Παπανδρέου.

  • Ενημερωτική εκδήλωση για τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (18:00:00, Αθήνα/Σεβαστουπόλεως 113).

  • Εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα "Βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματικές αλλαγές" (18:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής).

  • Βουλή των Ελλήνων-Βράβευση της Παραολυμπιακής ομάδας (18:00:00, Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας).

  • Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νέστορα Μάτσα "ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ο ΜΥΣΤΗΣ" στο βιβλιοπωλείο "Ελευθερουδάκη" (18:30:00, Αθήνα/Πανεπιστημίου).

  • Το ΙΣΤΑΜΕ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ έχει προγραμματίσει εκδήλωση ανοικτού διαλόγου με θέμα: "Μετανάστευση και πολιτισμικό κεφάλαιο στο Δήμο Αθήνας (19:00:00, Αθήνα/Πατησίων 69 & Αινιάνος).

  • Παρουσίαση του τόμου "Κ. Πορφύρης - Κείμενα για τον πολιτισμό, την ιστορία και την πολιτική" τον οποίο επιμελήθηκαν οι Δημήτρης Αρβανιτάκης και Κωνσταντίνος Παπαχρίστου (19:30:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138). Θα μιλήσουν: Τίτος Πατρίκιος, Δημήτρης Ραυτόπουλος και Κώστας Κρεμμύδας.

  • Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα

    - 08:45 - Άφιξη

    - 12:00 - Συνάντηση με Πρόεδρο Παπούλια

    - 13:45 - Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων Κύπρου

    - 21:00 - Επίσημο Δείπνο

  • Επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο στο Ηράκλειο Κρήτης

    - 09:30 - Επίσκεψη στην Κνωσσό

    - 10:30 - Επίσκεψη στον αγροτικό συνεταιρισμό των Πεζών

    - 12:30 - Γεύμα από την Ντόρα Μπακογιάννη (ξεν. Κρέτα Μάρις)

    - 15:15 - Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

  • Επίσκεψη Βαληνάκη στη Τσεχία, Πράγα, Αποστολή.

    Αθλητική ατζέντα

  • Χάντμπολ-Παγκόσμιο γυναικών (προκριματικά, 1ος όμιλος, 2η ημέρα): Ελλάδα-Τσεχία - 16:30:00, Εμεν

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (1η Αγωνιστική, Εξ αναβολής): Καβάλα-ΑΕΛ - 17:00:00

  • Χάντμπολ-Ευρωπαϊκό ανδρών (προκριματικά, 4ος όμιλος, 3η ημέρα): Σλοβακία-Ελλάδα - 18:30:00, Χλόχοβετς

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (7η ημέρα), 17.30 ( Novasports 1) ΕΑ Πατρών - Λαμία

    19.00 Εθνικός Αλεξ. - Ολυμπιακός

    19.00 Μίλων - Απόλλων Καλ.

    19.00 ΑΟ Κηφισιάς - Παναθηναϊκός

    19.00 Ηρακλής - ΠΑΟΚ

    19.00 Άρης - Φοίνικας Σύρου

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (7η ημέρα), 17:00 Πανιώνιος-Παναθηναϊκός

    18:00 Αρης-Κερατέα

    19:00 Κτησιφών-Πανελλήνιος

    19:00 Μαρκόπουλο-Ιωνες

    19:30 ΕΑ Λαρίσης-Ηρακλής Κηφ.

  • Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (5η ημέρα), 19.00 ΑΓΕ Κορίνθου - Κόροιβος

  • Τσάμπιονς Λιγκ, 21:45, Ίντερ - Παναθηναϊκός
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 November 2008 - 5:30:30 UTC