Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εγκατάλειψη του ΕΣΥ εις βάρος των πολιτών"
  • [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [03] Απεργίες και στάσεις εργασίας
  • [04] Στην Αθήνα ο Δ.Χριστόφιας
  • [05] N/σ για Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς
  • [06] "Αντίθετοι με τις ιδιωτικοποιήσεις"
  • [07] "Επανάκληση από την Εξεταστική"
  • [08] "Κατεδάφιση του κράτους"
  • [09] Σχέδιο ανάκαμψης από την ΕΕ
  • [10] Πρόσληψη 5000 νοσηλευτών
  • [11] Ο ΠΑΟ κόντρα στην Ιντερ

  • [01] "Εγκατάλειψη του ΕΣΥ εις βάρος των πολιτών"

    Στην έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε το ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και εις βάρος των Ελλήνων πολιτών» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», για την "τραγική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας".

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου επισημαίνει τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, την έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, καθώς και την κατάργηση των απογευματινών ιατρείων.

    Ειδική αναφορά γίνεται στην "αδιαφορία των αρμοδίων υπουργών να χρηματοδοτήσουν την προμήθεια των νοσοκομείων με αναλώσιμα υλικά, με συνέπεια την αύξηση των λιστών αναμονής για εξετάσεις και εγχειρήσεις".

    Συνάντηση Λ.Κατσέλη με τον Αλμούνια

    Mε τον αρμόδιο Επίτροπο για την Οικονομική και Νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια, θα συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλες η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, στη συνάντηση της κυρίας Κατσέλη θα συζητηθούν οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εν όψει της επικείμενης έναρξης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα που αφορούν τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία, καθώς και τις δυνατότητες προσαρμογής της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης.

    Η συνάντηση της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Αλμούνια, αποτελεί την αρχή σειράς επαφών της με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαβουλεύσεις και συζητήσεις σε θέματα οικονομίας.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Η κυβέρνηση με τις πολιτικές που άσκησε εξανέμησε το αναπτυξιακό απόθεμα της χώρας που δημιουργήθηκε στην πορεία προς την ΟΝΕ και μετά την ένταξη σε αυτήν.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία.

    Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου,στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού οι προβλέψεις του οποίου είναι χειρότερες και από αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,για το 2009 προβλέπεται ανάπτυξη κάτω από το 2%,κοντά στο 1,9%,η ανεργία θα φθάσει στο 8%,το δημοσιονομικό έλλειμμα φθάνει στο όριο του 3%,ενώ θα δημιουργηθεί και ρεκόρ στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

    Αναφερόμενος στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρία "Cosco", ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τη στιγμή που σε όλες τις χώρες γίνονται συζητήσεις για την διατήρηση ή την ένταξη εθνικών υποδομών στον έλεγχο του κράτους, στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τις τηλεπικοινωνίες σε μια γερμανική εταιρία, την Ολυμπιακή Αεροπορία σε Αραβες και τα λιμάνια σε μια κρατική κινεζική εταιρία.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το τίμημα και χαρακτήρισε εξωπραγματικά τα νούμερα που ακούγονται, ενώ επισήμανε την εκκρεμότητα σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την παραχώρηση του ΟΛΠ η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμα και, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η υπογραφή αυτής της σύμβασης χωρίς την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν νοείται.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τα λιμάνια αποτελούν μέρος των εθνικών υποδομών της χώρας και ότι οι κρίσιμες εθνικές υποδομές σε όλες τις χώρες έχουν ένα είδος δημοσίου ελέγχου.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, διαφωνεί στην εκχώρηση λιμανιών σε ξένες εταιρίες ορισμένες από τις οποίες είναι και κρατικές.

    Σε ερώτηση εξ άλλου για το αν ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα ακυρώσει τη συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να διασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον, παίρνοντας υπόψη την κατάσταση και τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί, βλέποντας και τις συμφωνίες που θα ισχύουν σε όλες τους τις λεπτομέρειες.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αμετροέπεια και προσβολή του κοινοβουλίου τη στάση των δύο μοναχών για την υπόθεση του Βατοπαιδίου και ζήτησε από το νομάρχη Θεσσαλονίκης να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την επιστολή που έστειλε το 2005 στον πρωθυπουργό και στο μισό περίπου Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σε ερώτηση σχετικά με έγγραφο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Το Εθνος", ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε παρόμοιο έγγραφο με το οποίο να ζητείται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει πλήρης απογραφή των καλύτερων φιλέτων της ελληνικής γης. Και πρόσθεσε ότι το στοιχείο αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί, καθώς αποτελεί ένδειξη ότι όλη αυτή η υπόθεση δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν δεν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός, ιθύνων νους και υψηλή προστασία.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πίστεψε ποτέ τον μύθο των παραπλανημένων υπουργών. Δεν υπάρχουν παραπλανημένοι υπουργοί, είπε, αλλά υπουργοί που βάζουν υπογραφές και υπουργοί που πρέπει να λογοδοτήσουν για όσα έχουν κάνει.

    Ερωτηθείς για τη δημοσκοπηση της GPO, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να σχολιάσει τα αποτελέσματά της και περιορίστηκε να πει ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί και πιστεύει ότι θα έχει την αυτοδυναμία και ταυτόχρονα τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες προκειμένου να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές οι οποίες είναι απαραίτητες για τη χώρα.

    [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Την άρση απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών επτά προσώπων, που εμπλέκονται στην υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου, ζητεί με έγγραφό του προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών,ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος.

    Το έγγραφο αφορά πρόσωπα από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών,συμβουλαιογράφους και δικηγόρους.

    Ο κ.Καρούτσος θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή τα στοιχεία, από την άρση του τραπεζικού απορρήτου,που αφορούν τους λογαριασμούς της Μονής Βατοπαιδίου,η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται ήδη στο γραφείο του, ενώ εκκρεμεί η διαβίβαση του σχετικού φακέλου απο μία τράπεζα.

    Στο μεταξύ, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της Προέδρου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης Μαρίνας Ψάλτη,του ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου,παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος,με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης.

    Σύμφωνα με την παραγγελία του κ.Κανελλόπουλου, τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης είναι παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος για την κα Ψάλτη και ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά για τον ηγούμενο Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο.

    Ο κ.Κανελλόπουλος επιφυλάσσεται για περαιτέρω απόδοση ποινικών ευθυνών σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων (απάτη σε βαθμό κακουργήματος) μετά το τέλος των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κανελλόπουλος διενήργησε προκαταρκτική έρευνα για τυχόν ευθύνες τής κας Ψάλτη,που προήδρευε στη δίκη του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης,με αντικείμενο την αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου κατά του ελληνικού δημοσίου για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας.

    Κατάθεση Π.Ψωμιάδη

    Στα μέσα ενημέρωσης επέρριψε ο Π. Ψωμιάδης, την ευθύνη για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της παραχώρησης γαιών της Θεσσαλονίκης στη Μονή Βατοπαιδίου. Καταθέτοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο κος Ψωμιάδης παρατήρησε πως «ο καθένας έχει το δικό του Γολγοθά μέσα από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν πουλάει η αλήθεια. Πουλάει το ψέμα, ο φθόνος, η ζήλεια».

    «Σκάνδαλο ακούγαμε έξι μήνες και για το θέμα του Ζαχόπουλου και σήμερα είναι όλοι αθώοι (?) Αν υπάρχει παράγκα σβ αυτήν την υπόθεση, ψάξτε την στην Αθήνα. Δεν μπορεί να φορτώνομαι με ένα θέμα για το οποίο καμία ευθύνη, καμία σκιά δεν υπάρχει. Καταλάβετέ το» τόνισε απευθυνόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, παραδέχθηκε ότι τον Δεκέμβριο του 2005, είχε στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό, μια σειρά εμπλεκόμενων υπουργών και στην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, διαμαρτυρόμενος, όπως επεσήμανε, για την «μυστικά μεθοδευμένη και χαριστική ανταλλαγή διαθεσίμων οικοπέδων της Θεσσαλονίκης». Απάντηση, όπως είπε, δεν έλαβε - και δεν υπήρξε και η ανάλογη συνέχεια από πλευράς του μέχρι το 2007, οπότε η Νομαρχία απέτρεψε την παραχώρηση άλλων 636 στρεμμάτων και 22 οικοπέδων στη Μονή Βατοπαιδίου.

    «Όλα έγιναν με ταχύτητα φωτός. Πέστε ότι μας υπνώτισαν, πέστε ότι όλοι πιστεύαμε ότι δεν κινείτο τίποτα» ανέφερε ο κος Ψωμιάδης.

    Όπως τόνισε, ο ίδιος ενημερώθηκε για την υπόθεση από τον δήμαρχο Μίκρας και όχι από τις υπηρεσίες του, οι οποίες διεκπεραιώνουν, ήδη από την προηγούμενη διοίκηση της νομαρχίας, ανάλογες υποθέσεις, μονάχες τους. «Δεν εξουσιοδότησα εγώ. Δεν έχω σχέση με κανένα έγγραφο, καλώς ή κακώς. Έτσι λειτουργώ εγώ. Δεν θα μου πείτε πώς θα λειτουργήσω». Άλλωστε, τόνισε ο κ. Ψωμιάδης, «φαντάζεστε να έρχονταν εκατοντάδες έγγραφα στο γραφείο μου; Ο υπουργός διαβάζει εκατοντάδες έγγραφα κάθε μέρα; Έλεος».

    «Εμείς έχουμε στοιχεία ότι δόθηκαν οικόπεδα χωρίς την έγκριση της Νομαρχίας. Θα έρθει η διευθύντρια και θα σας τα δείξει. Πρώτα υπογράφτηκαν τα συμβόλαια και μετά ζήτησαν τη μεταβολή των στοιχείων από τη Νομαρχία». Αν φέρει ευθύνη ο ίδιος, είπε, ανάλογη ευθύνη θα πρέπει να φέρουν, οι βουλευτές, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης, που δεν είχαν αναδείξει το θέμα μέχρι το 2007, οπότε η Βούλα Πατουλίδου (όπως ανέφερε) το έθεσε στο νομαρχιακό συμβούλιο «και βάλαμε μπρος τη μηχανή». Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, θα πρέπει να διερευνήσει εάν πρωτοκολλήθηκε η επιστολή του, αν ενημερώθηκαν οι υπουργοί. Σίγουρα πάντως, όπως ανέφερε, ο Πρωθυπουργός δεν ενημερώθηκε:

    «Αν στον κύριο Πρωθυπουργό έφθανε αυτό το έγγραφο, είναι βέβαιο ότι θα μιλούσαμε μαζί. Για σοβαρά θέματα έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές. Και θέλω να είμαι ειλικρινής. Όσο ήταν ενημερωμένος ο Πρωθυπουργός, άλλο τόσο ήταν ενημερωμένος ο Γιώργος Παπανδρέου από τον κο Παπακωνσταντίνου. Και δεν ρίχνω καμία ευθύνη, ούτε στον Δρυ, ούτε στον Φωτιάδη. Αν φταίνε οι σημερινοί, φταίνε κι αυτοί» ανέφερε ο κος Ψωμιάδης και συμπλήρωσε:

    «Εγώ νομίζω ότι δεν φταίει κανένας υπουργός. Κάπου αλλού. Αν υπάρχει παράγκα ή παρακράτος, ψάξτε το εδώ, στην Αθήνα. Όχι στην Περιφέρεια και όχι στη Θεσσαλονίκη», κατέληξε.

    Κατάθεση Στ.Γκρόζου

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Στυλιανός Γκρόζος κλήθηκε να αιτιολογήσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής,την ολιγωρία που καταμαρτυρείται στον ίδιο, όσο και στον Εισαγγελέα Εφετών,σχετικά με τη διερεύνηση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Στην κατάθεσή του,ο κ.Γκρόζος αναφέρθηκε εκτενώς στις θεσμικές και πρακτικές δυσχέρειες που, όπως είπε,κωλύουν το έργο του,όσον αφορά την υπόθεση.

    Κατβ αρχήν,ο μάρτυς διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως ο ίδιος δεν ήθελε να αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

    «Θεωρούσα πως τα καθήκοντά μου θα ήταν άσχετα με τα καθήκοντα που εκτελούσα επί 35 χρόνια - δικογραφίες, ποινικά δικαστήρια - και πως αυτό δεν με εκφράζει.Εξέφρασα και τις αντιρρήσεις μου στον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στα άλλα μέλη.Όταν μου ανακοινώθηκε πως διορίστηκα πρόεδρος της Επιτροπής,έπεσα από τα σύννεφα».

    Άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του,επιφορτίστηκε την διεκπεραίωση των υποθέσεων που εκκρεμούσαν ήδη από την προηγούμενη Αρχή του Γιώργου Ζορμπά,καθώς η υπόθεση των ομολόγων και της SIEMENS,είχε καθυστερήσει τη διεκπεραίωση των υπολοίπων ερευνών.

    «Βρήκα 1400 ανερεύνητες υποθέσεις,εκ των οποίων 420 σε μέλη που έχουν αποχωρήσει.Σε αυτό το δίμηνο ξημεροβραδιάζομαι εκεί στην κυριολεξία. Μου έχουν όμως υποσχεθεί ότι εντός των ημερών θα με αιμοδοτήσουν με άλλους 8. Σε πέντε μήνες,η Επιτροπή θα λειτουργήσει ρολόι».

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου,ο κ.Γκρόζος διευκρίνισε πως από τη στιγμή που ο Εισαγγελέας Εφετών διεξάγει έρευνα για την υπόθεση, ο δικός του ρόλος είναι απλώς συμπληρωματικός.

    Και ο ρόλος αυτός συμπεριλαμβάνει το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών - και όχι το άνοιγμά τους,ή την κλήση για εξέταση των δικαιούχων τους:

    «Για να πάρετε εσείς τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, θα πρέπει εγώ να τα στείλω στον Εισαγγελέα Εφετών και αυτός να σας τα υποβάλλει εδώ. Όμως,ούτε εγώ μπορώ να διατάξω το άνοιγμα, ούτε και ο κος Καρούτσος από μόνος του.Χρειάζεται να εισαγάγει πρόταση στο Δικαστικό Συμβούλιο και να εκδοθεί βούλευμα. Είναι μία χρονοβόρος διαδικασία και θα πάρει μήνες. Εγώ μεσολαβώ για να τον βοηθήσω,να μην υπάρξει σπατάλη χρόνου»,ανέφερε ο μάρτυς.

    Περιμένοντας,λοιπόν,το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου,ο εισαγγελέας Κ. Καρούτσος πριν από μία εβδομάδα,κατόπιν αιτήματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής,ζητά από τον κ.Γκρόζο να τον βοηθήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών. Αυτό δεν το έχει κάνει ο τελευταίος,αλλά οι τράπεζες, οι οποίες από τις 23 Σεπτεμβρίου,έχουν ανταποκριθεί στο αίτημά του για πάγωμα των λογαριασμών της Μονής και του έχουν στείλει με δική τους πρωτοβουλία, τα στοιχεία της κίνησής τους. Εντός της εβδομάδος,ό,τι στοιχείο υπάρχει ήδη, θα τεθεί υπόψη της Εξεταστικής Επιτροπής.

    «Είμαι στα όρια της νομιμότητας.Ελπίζω ότι θα το ξεπεράσω, θα το υπερκεράσω»,ανέφερε ο κος Γκρόζος.

    Κατάθεση Φ.Κρεμμύδα

    «Σας δηλώνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι ουδείς από το γραφείο μας, ούτε εγώ προσωπικά, ούτε οι εταιρείες για τις οποίες γίνεται αναφορά, έχουν σχέση με τη Μονή Βατοπαιδίου», ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο δικηγόρος της Μονής Βατοπαιδίου, Φώτης Κρεμμύδας, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη δυσφορία του για την ανάμειξη του ονόματος του δικηγορικού του γραφείου σε σενάρια διακίνησης μαύρου χρήματος.

    Ο κος Κρεμμύδας ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή, πως η μόνη σχέση του γραφείου του με τη Μονή, είναι η ανάληψη δύο υποθέσεών της που επρόκειτο να συζητηθούν τον Ιούνιο στην Ξάνθη και αναβλήθηκαν για τον Δεκέμβριο. Όπως είπε, στο λογαριασμό του γραφείου του, έχουν μπει 15.000 ευρώ ως δικηγορική αμοιβή και άλλες 70.000, ως προκαταβολή της αγοράς ενός αριθμού πάρκινγκ εκ μέρους της Μονής. Όσον αφορά τις εταιρείες που εκπροσωπεί, αυτές «δεν έχουν σχέση με τη Μονή, δεν έχουν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα πλην του ότι είναι ιδιοκτήτες κάποιων ακινήτων στην Κεφαλλονιά και τα οποία έχουν μέχρι σήμερα. Κατά τύχη δεν έχουν πουλήσει κανένα οι εταιρείες αυτές».

    Στο γραφείο του κου Κρεμμύδα, συστεγάζεται ο καθ. Φ. Δωρής, ο οποίος είχε συντάξει το 2003, γνωμοδότηση υπέρ της Μονής για λογαριασμό άλλου δικηγορικού γραφείου. «Οι γνωμοδοτήσεις του καθηγητή κ. Δωρή, δεν έχουν σχέση με τη δραστηριότητα, ούτε εντάσσονται στα έσοδα της εταιρείας μας. Εμείς έχουμε δικηγορική εταιρεία» ανέφερε ο μάρτυς.

    Κατάθεση Θ.Τσοπνίδου

    «Τα στοιχεία για τις διαθέσιμες γαίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, τα στείλαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απευθείας, χωρίς ενημέρωση του νομάρχη» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Θεανώ Τσοπνίδου.

    Η υπηρεσία της μάρτυρος, εκλήθη το 2005 από την Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να ενημερώσει σχετικά με τα οικόπεδα της Θεσσαλονίκης, που έχουν «τουριστική και οικοπεδική αξία». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε στέλνοντας φωτοτυπία των κτηματολογικών πινάκων, περιοχών που είχαν αξία: «Λέμε ότι η Εγνατία είναι περιαστική Θεσσαλονίκη, άρα έχει αξία. Λέμε ότι το Ωραιόκαστρο είναι περιαστική Θεσσαλονίκη, άρα έχει αξία. Δεν στείλαμε την Όσσα και τα χωριά του Λαγκαδά» ανέφερε η κα Τσοπνίδου. Από κει και πέρα, «δεν υπήρξε κανενός είδους πρόσθετη αξιολόγηση».

    Τέλος, η μάρτυς, ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε πως στα 28 χρόνια που είναι υπάλληλος, «επικαιροποίηση της αξίας της δημόσιας γης, δεν έχει γίνει».

    [03] Απεργίες και στάσεις εργασίας

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων με αίτημα την οριστική επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων πληρωμών προς τα φαρμακεία των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΟΠΑΔ.

    Στην αναστολή των συμβάσεών τους με τα ασφαλιστικά ταμεία, θα προχωρήσουν, από τις 15 Δεκεμβρίου, οι χιλιάδες συμβεβλημένοι, με αυτά, ιδιώτες γιατροί των Διαγνωστικών Κέντρων της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοπαθολόγων, Κυτταρολόγων, Παθολογοανατόμων, Πυρηνικών γιατρών και Ακτινολόγων.

    Από την ημερομηνία αυτή και «έως ότου να δοθούν λύσεις», οι ασφαλισμένοι θα υποχρεούνται να πληρώνουν για τις εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται, και ακολούθως να παίρνουν τα χρήματά τους από τα ταμεία.

    Στην απόφαση να μην γίνονται δεκτά τα παραπεμπτικά των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, όπως του Οργανισμού Περίθαλψης Αασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), οδηγήθηκαν οι γιατροί κυρίως λόγω της καθυστέρησης της εξόφλησής τους από τα ταμεία «για περισσότερο από 10 μήνες», καθώς επίσης και λόγω της «καθήλωσης» των εργαστηριακών πράξεων και τιμών, τα τελευταία 17 χρόνια.

    Τα παραπάνω εξήγησε αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, Γιώργος Ποταμίτης.Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

  • Αλλαγές θα σημειωθούν σήμερα και στο πτητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αερογραμμών, εξαιτίας της τρίωρης στάσης εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, που έχουν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Έτσι αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις πτήσεων, ενώ ματαιώνονται 11 πτήσεις. Οι επιβάτες ενημερώνονται για τις αλλαγές, ενώ για πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τις "Ολυμπιακές Αερογραμμές" στα τηλέφωνα 210 9666666 και 801 11 44444.

  • Στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας έχει κηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ απαιτώντας την άμεση χρηματοδότηση με επιχορήγηση -και όχι δανεισμό- του Ταμείου Πρόνοιας και του ΟΠΑΔ, για την ομαλή και πλήρη κάλυψη των ιατραοφαρμακευτικών αναγκών των ασφαλισμένων του Δημοσίου, μισθωτών και συνταξιούχων.

  • Συνεχίζουν την 48ωρη απεργία τους οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, που αντιτίθενται στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων. Κλειστό σήμερα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πανεκπαιδευτική διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στην Αθήνα.

    [04] Στην Αθήνα ο Δ.Χριστόφιας

    Οι σχέσεις Ελλάδος -Τουρκίας και Κύπρου -Τουρκίας υπό το φως και των πρόσφατων προκλήσεων από πλευράς Άγκυρας θα αποτελέσουν αντικείμενο των συνομιλιών κατά την επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Έλληνα ομόλογο του Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Αυτό δηλώνει ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τονίζει ότι πρέπει να διερευνηθεί από Αθήνα και Λευκωσία "σε μεγαλύτερο βάθος" ο πραγματικός, τελικός, στρατηγικός στόχος της Τουρκίας στο κυπριακό "για να δούμε, αν η τακτική, την οποία ακολουθεί σήμερα, έχει σχέση με αυτό τον τελικό στόχο".

    Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν αποκλείει την πιθανότητα η Άγκυρα να στοχεύει με τον άλφα ή βήτα τρόπο στην αναγνώριση του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα και στη συνέχεια κάποιας μορφής συνομοσπονδία. Μέχρι τώρα η Τουρκία δίνει τέτοια μηνύματα, σημειώνει και διαβεβαιώνει ότι "αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς".

    Επίσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας εκτιμά ότι είναι πιθανόν οι τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου να συνδέονται με τις αντίστοιχες στο Αιγαίο.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνει με νόημα ότι στις συνομιλίες των Αθηνών θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων και θα ληφθούν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά σπεύδει να κάνει σαφές πως "δεν είναι σκόπιμο για τέτοια σοβαρά ζητήματα να γίνονται ανακοινώσεις".

    Για το ακανθώδες ζήτημα των εγγυήσεων υπογραμμίζει ότι η κοινή θέση Ελλάδας -Κύπρου είναι ότι δεν χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελική απόφαση για το θέμα αυτό, δηλώνει, θα είναι συλλογική μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Κάνοντας απολογισμό των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο πρόεδρος Χριστόφιας δηλώνει "σε γενικές γραμμές δεν μπορώ να πω ότι το πρόσημο είναι αρνητικό, όμως θα ανέμενα να είναι πιο θετικό"

    Αποκαλύπτει δε ότι στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας του μελλοντικού ομοσπονδιακού κράτους "πρόταση του κ.Ταλάτ είναι επανάληψη, αντιγραφή της διάταξης του σχεδίου Ανάν,ακόμη και σε χειρότερη εκδοχή".

    Τεταμένο κλίμα στις απευθείας διαπραγματεύσεις

    Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα κατά το μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Αιτία η στάση του κ. Ταλάτ να αναγνώσει γραπτή δήλωση, με την οποία επέκρινε την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Χριστόφια στη Ρωσία και την υπογραφή κοινής διακήρυξης με τον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ.

    Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος Χριστόφιας με δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση και εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ,ενώ σημείωσε πως ο ίδιος συνδέει την ενέργεια αυτή με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

    "Απορρίπτω τα όσα ο κ. Ταλάτ αποδίδει και κατηγορεί", ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας πως απάντησε προφορικά στον κ. Ταλάτ και πως έχει επιφυλαχθεί να του απαντήσει και γραπτώς. "Είχε κάθε δικαίωμα ο κ. Ταλάτ να κάνει τη δήλωσή του όπως αυτός την αντιλαμβάνεται, όχι εκεί που την έκανε", υποστήριξε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει όπως τα ΗΕ να μείνουν εκτός αυτής της συζήτησης μεταξύ του και του κ. Ταλάτ.

    Τόνισε παράλληλα, πως δεν πρόκειται σε καμία απολύτως περίπτωση να δίνει λογαριασμό στον κ. Ταλάτ για τις διεθνείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως για το δικαίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράφει συμφωνίες και πρωτόκολλα με ηγέτες κρατών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ή και γενικότερα. Επανέλαβε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει συμφωνίες και θα συνεχίσει μέχρι τη λύση του Κυπριακού, όπως είπε, οπόταν η Ομόσπονδη Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα συνάπτει συμφωνίες με διάφορα άλλα κράτη.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως αν σήμερα ενοχλήθηκε από τη Μόσχα ο κ. Ταλάτ, αύριο θα ενοχληθεί και από την Αθήνα, και πως αυτό δείχνει ότι οι προθέσεις Ταλάτ είναι εξ' αρχής αρνητικές, ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν θέλει να βγάλει αυθαίρετα συμπεράσματα.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έγινε στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως "δεν πήγαμε άσχημα". Υπήρξε όπως είπε συμφωνία στη συζήτηση των ομοσπονδιακών αδικημάτων και του τρόπου χειρισμού. Από εκεί και πέρα συζήτηθηκε το θέμα της ομοσπονδιακής Αστυνομίας, όπου υπήρξαν και συγκλίσεις και αποκλίσεις και θα συνεχιστεί η συζήτηση.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε δήλωση που διάβασε ενώπιον δημοσιογράφων στα κατεχόμενα, αναφέρει ότι "διακηρύξεις ή μνημόνια δεν μπορούν να αλλάξουν τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, αλλά μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων".

    Είπε επίσης ότι στη συνάντηση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, εξέφρασε προς τον πρόεδρο Χριστόφια τις απόψεις του για το θέμα, προσθέτοντας ότι τέτοιες προσπάθειες έρχονται σε αντιπαράθεση με την διακήρυξη του για λύση στο Κυπριακό.

    Ανέφερε ακόμη ότι άσκησε κριτική στις δηλώσεις του προέδρου Χριστόφια που έγιναν κατά τη διάρκεια της υπογραφής της Διακήρυξης Κύπρου-Ρωσίας.

    Ο κ. Ταλάτ, υπενθύμισε και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε με την Βρετανία, προσθέτοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές, θα κάνουν τους Τουρκοκύπριους να διερωτώνται πώς θα συνεργαστούν με τέτοιους ανθρώπους, κατά την έκφρασή του.

    [05] N/σ για Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς

    «Το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς και το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης, αποδεικνύουν την βούλησή μας να συγκρουστούμε με συμφέροντα και αρρωστημένες πρακτικές, κάνει πράξη την εντολή του πρωθυπουργού "μην σταματάτε μπροστά σε κανένα όνομα"», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος υπεραμυνόμενος του νομοθετήματος και απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης ότι το σχέδιο νόμου έρχεται εκ του περισσού και δεν αντιμετωπίζει τις παθογένειες της αγοράς στη χώρα, το πρόβλημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

    Κατά τηνπρώτη συνεδρίαση και επί της αρχής ψήφιση - με τις ψήφους της πλειοψηφίας - του σχεδίου νόμου, ο κ. Βλάχος απάντησε πως η κυβέρνηση αυτή είχε το δίλημμα ή να συνεχίσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ των πυροτεχνημάτων και των αποσπασματικών μέτρων ή να κάνει παρεμβάσεις που θα θέτουν τους κανόνες και επιφέρουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. «Δεχθήκαμε κριτική, αλλά κατανοώντας το πρόβλημα της κοινωνίας προχωρήσαμε στην υλοποίηση του σχεδίου, ενισχύουμε και δημιουργούμε το πλαίσιο και τους κανόνες διαφάνειας» είπε και πρόσθεσε πως εκτός των θεσμικών παρεμβάσεων «για πρώτη φορά υπήρξαν ποινές, αναστολή λειτουργίας σούπερ μάρκετ, πρόστιμα σε πολυεθνικές, ακόμη και εξώσεις από την κεντρική αγορά και ανακλήσεις αδειών».

    Αφού ο αρμόδιος υφυπουργός ανέγνωσε δημοσιεύματα που αφορούσαν την περίοδο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ (τα οποία μιλούσαν για εκρηκτική ακρίβεια, «υποσχέσεις μέτρων κατά της ακρίβειας», μπαράζ αυξήσεων, έλεγχο της αγοράς από τα καρτέλ, συστάσεις ψυχραιμίας ως αντίβαρο από το ΥΠΑΝ κλπ) κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «επιλεκτική μνήμη στα όρια του πολιτικού θράσους» και για απουσία προτάσεων επί τω βελτίω.

    «Σήμερα αντί να προσέλθουμε με εντιμότητα να βελτιώσουμε όλοι μαζί τα πράγματα, ασκείτε άδικη κριτική που όποιος την ακούει νομίζει ότι ήρθατε μόλις στη χώρα. Κι ενώ στη θεωρία ετοιμάζεστε να έρθετε στην εξουσία, στην ουσία δεν είπατε τίποτε. Τι προσθέσατε; Τίποτα. Ενοχλήστε όταν σας τα θυμίζουμε γιατί θέλετε με συνοπτικές διαδικασίες να ξεχάσουμε τι κάνατε».

    Την απογοήτευσή του για την «εξιστόρηση της οικονομικής ιστορίας του τόπου» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά την ομιλία του υφυπουργού προσθέτοντας πως η κυβέρνηση αντί να λαμβάνει μέτρα αναλώνεται στο να αντιπολιτεύεται ακόμη την αντιπολίτευση.

    Τα κόμματα

    Τον στόχο της κυβέρνησης για την πάταξη της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας επισήμανε ότι υπηρετεί το νομοσχέδιο ο εισηγητής της Ν.Δ Αν. Καραμάριος. Απέδωσε ένα μέρος του προβλήματος της ακριβείας στην χωρίς προετοιμασία εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είσοδο του ευρώ, τονίζοντας πως «όλα τα προϊόντα ανατιμήθηκαν τότε και κανείς δεν έκανε έλεγχο της αγοράς». Το γεγονός αυτός πρόσθεσε είχε δυσμενείς συνέπειες με αποτέλεσμα «σήμερα ξεκινάμε από αυτή την βάση» ενώ «οι μισθοί δεν ήταν δυνατόν να αυξηθούν επτά φορές πάνω». «Παρά τη σωρεία των αγορανομικών διατάξεων, οι οποίες υπάρχουν και εφαρμόζονται, τη σωρεία της επιβολής μεγάλων προστίμων, τόσο από τον έλεγχο που κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και με άλλες ειδικές υπηρεσίες, δεν μπορέσαμε να βρούμε αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι, να προστατευθούμε περισσότερο ή να ελέγξουμε την αγορά» είπε υπεραμυνόμενος της αναγκαιότητας ίδρυσης της υπηρεσίας ελέγχου της αγοράς.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι «η ελεύθερη αγορά επι Ν.Δ είναι συνώνυμη με την ασύδοτη αγορά» ενώ μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα επιβάλλει «δημοκρατικό έλεγχο στην αγορά». Μίλησε για «κυβερνητική απραξία και ατολμία μπροστά στα συμφέροντα της αγοράς» καθώς και για «ολιγοπωλιακές καταστάσεις» και «εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών που είναι σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού». Αναφερόμενος στην ίδρυση της Υπηρεσίας που προβλέπεται από το νομοσχέδιο τόνισε ότι δεν φέρνει τίποτα καινούργιο για τον στόχο της καταπολέμησης της ακρίβειας, αφού αναδιατάσσει υφιστάμενες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

    «Υπάρχει ήδη πλήθος φορέων και ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και «τα περίφημα 41 μέτρα του κ.Φώλια» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, και διερωτήθηκε γιατί παρόλα αυτά «μέρα με την μέρα ανεβαίνουν όλα τα είδη;». Όπως είπε «δεν είναι θέμα ελεγκτικού μηχανισμού» αλλά η κατάσταση οφείλεται στο ότι «δεν θέλει η κυβέρνηση να ελέγξει τις μεγάλες βιομηχανίες και τους μεσάζοντες».

    Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, είπε πως η εποπτεία της αγοράς ως επιδιωκόμενος στόχος είναι σημαντικός και αναγκαίος «αλλά δυστυχώς για την κυβέρνηση έρχεται καθυστερημένα σε μια λάθος βάση, γιατί αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας σαν πρόβλημα οργανωτικό, μεταθέτοντας απλώς αρμοδιότητες ελέγχου των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών. «Δεν θέλουμε άλλη μια υπηρεσία, η οποία απλά θα συσταθεί για να υπάρχει» ανέφερε.

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ανέφερε ότι η ακρίβεια «καλπάζει ανεξέλεγκτα» γεγονός - όπως είπε - που οδηγεί στο ερώτημα «ή είστε ανίσχυροι ή ανίκανοι» και πρόσθεσε: «Εγώ πιστεύω ότι ισχύει το πρώτο κι άρα είστε αναποτελεσματικοί». «Δεν μπορείτε να επιβάλλεται στις πολυεθνικές να πουλάνε τουλάχιστον με τις ίδιες τιμές που πωλούν στο εξωτερικό;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Βλάχο, επικαλούμενος τα παραδείγματα άλλων χωρών μελών της ΕΕ, στις οποίες «τα ίδια προϊόντα πωλούνται στις μισές τιμές από ότι στην Ελλάδα».

    Οι βελτιώσεις - τροποποιήσεις

    Κατά την έναρξη της συζήτησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο σύμφωνα με τις οποίες:

    - Το άρθρο 13 αναδιατυπώνεται ως εξής: «Για τις ανάγκες σε προσωπικό της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς συνιστώνται στο ΥΠΑΝ 225 νέες οργανικές θέσεις οι οποίες κατανέμονται κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα ως ακολούθως: 85 διοικητικοί (55 ΠΕ και 30 ΤΕ), Νομικών 20 (ΠΕ), Οικονομολόγων 75 (45 ΠΕ, 30 ΤΕ), Πληροφορικής 10 (6 ΠΕ, 2 ΤΕ, 2 ΔΕ), Προσωπικού Η/Υ: Ειδικότητας Χειριστών Μέσων Εισαγωγής Στοιχείων 10 (ΔΕ), Οδηγών 10 (ΔΕ), Διοικητικών γραμματέων 10 (ΔΕ), Επιμελητών 5 (ΥΕ)

    - Το άρθρο 18 αναδιατυπώνεται ως εξής: «Ο ειδικός γραμματέας και το προσωπικό της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν εκ δόλου ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων, που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του στοιχείου αβ του άρθρου 4 του νόμου αυτού, ή παρέβησαν το καθήκον εχεμύθειας του άρθρου 26 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ»

    - Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του σχεδίου νόμου αναδιατυπώνεται ως εξής: «Με την επιφύλαξη των διατάξεων, σε περίπτωση άρνησης προσκόμισης και γνωστοποίησης των στοιχείων που ζητούνται ή παρεμπόδισης κατά την άσκηση των καθηκόντων του άρθρου 4, με οποιοδήποτε τρόπο, των εντεταλμένων για τον έλεγχο υπαλλήλων, επιβάλλεται, διοικητικό πρόστιμο που ορίζεται από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυτό, επιβάλλεται με απόφαση του ειδικού γραμματέα της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς, έπειτα από εισήγηση των ελεγκτών της οικείας υπόθεσης».

    [06] "Αντίθετοι με τις ιδιωτικοποιήσεις"

    Σύμφωνη με τη διεθνή συνεργασία "όταν αυτή στηρίζεται στο αμοιβαίο όφελος" εμφανίστηκε η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Ζιντάο.

    Η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι "πρέπει να αξιοποιούνται οι διεθνείς σχέσεις στο βαθμό που υπάρχει αμοιβαίο όφελος και συμβάλλουν στο να μην εξαρτάται η Ελλάδα από κέντρα που εμποδίζουν την ανάπτυξή της", αλλά διευκρίνισε : "είμαστε αντίθετοι με τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, βουνών, παραλιών, κλπ. Η αντίθεσή μας δεν είναι στο ποιός θα αγοράσει ή στο ποιάς εθνικότητας θα είναι ο αγοραστής. Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο. Την ευθύνη την έχει η ελληνική πλευρά. Οταν πουλάς, θα υπάρξουν και αγοραστές. Γι'αυτό στρεφόμαστε κατά της ελληνικής κυβέρνησης -και της σημερινής και της προηγούμενης- και όχι κατά του αγοραστή".

    Η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ακόμη ότι κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η διεθνής οικονομική κρίση, ενώ, αναφερόμενη στις σχέσεις του κόμματός της με το αντίστοιχο της Κίνας, έκανε λόγο για εποικοδομητική, ουσιαστική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και από τις δυο πλευρές.

    [07] "Επανάκληση από την Εξεταστική"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα το πρωί, στις 9.30 π.μ. το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέκος Αλαβάνος θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στο Ηράκλειο, όπου θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς, θα παραστεί στη Γενική συνέλευση της Νομαρχιακής Παρέμβασης των Πολιτών και της Οικολογίας. Αύριο, θα επισκεφτεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, και θα συναντηθεί με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

    "Να επανακληθούν οι Εφραίμ και Αρσένιος"

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει να επανακληθούν από την Εξεταστική Επιτροπή οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ.Αλαβάνος αφού χαρακτήρισε την παρουσία στη Βουλή των κ.κ. Εφραιμ και Αρσένιου ως μεγάλη πρόκληση στον κοινοβουλευτισμό, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν υπακούσουν θα πρέπει να ζητηθεί η βίαιη προσαγωγή τους στην Εξεταστική Επιτροπή κι αν εξακολουθήσουν να αρνούνται να τους ασκηθεί δίωξη για ψευδομαρτυρία, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ελπίδα το αίτημα του κόμματός του να υποστηριχθεί και από τα άλλα κόμματα.

    [08] "Κατεδάφιση του κράτους"

    Την πλήρη αντίθεση του ΛΑΟΣ για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στην Cosco Pacific εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

    Ο κ. Κ. Βελόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «H Κυβέρνηση θυμίζει τον μεσαιωνικό καρδινάλιο που βάφτιζε το κρέας, ψάρι.

    Έτσι βαφτίζει το ξεπούλημα, «αποκρατικοποίηση». Άραβες και άλλοι ξένοι «επενδυτές» την Ολυμπιακή. Γερμανοί τον Ο.Τ.Ε. Κινέζοι τα λιμάνια.

    Είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα στους Έλληνες. Αυτό δεν είναι επανίδρυση του κράτους, είναι κατεδάφιση».

    [09] Σχέδιο ανάκαμψης από την ΕΕ

    Τις προτάσεις της για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βασικό στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία της Ευρώπης και ειδικότερα στον κοινωνικό τομέα.

    Με τις εισηγήσεις της, οι οποίες θα εξεταστούν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει στα κράτη μέλη μια σειρά από εργαλεία, ρυθμίσεις και διευκολύνσεις για την τόνωση της ζήτησης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

    Θα δοθεί επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, την επαγγελματική επανένταξη όσων βρεθούν στην ανεργία, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας στη αγορά.

    Το κοινοτικό «πακέτο» για την αναχαίτιση της ύφεσης εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 130 δισ. ευρώ, ποσό που ανέρχεται περίπου στο 1% του ΑΕΠ των «27» .

    Στη δέσμη των μέτρων που θα προτείνει η Επιτροπή περιλαμβάνεται η επιτάχυνση των εκταμιεύσεων των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων για την περίοδο 2007-2013 που ανέρχονται συνολικά σε 347 δισ. ευρώ αλλά και η αύξηση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων. Συγκεκριμένα πρόκειται για αύξηση των δανείων κατά 10 δισ. ευρώ το 2009 και κατά 15 δισ. ευρώ το 2010. Από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα δοθεί επίσης έμφαση στη χορήγηση δανείων προς την αυτοκινητοβιομηχανία για την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων αλλά και προς τον κατασκευαστικό κλάδο με κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

    Στον κοινωνικό τομέα αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την επιτάχυνση στην εκταμίευση των προκαταβολών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με συνολικούς πόρους ύψους 11 δισ. ευρώ ετησίως αλλά και διευκολύνσεις στις χρηματοδοτήσεις από το ταμείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης ύψους 500 εκατ. ευρώ.

    Καθοριστικό όμως ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης θα είναι και τα μέτρα που θα λάβουν τα ίδια τα κράτη μέλη, μέτρα που όπως εμμένει η Επιτροπή θα πρέπει να είναι στοχευμένα, προσωρινά και συντονισμένα μεταξύ τους λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους ενώ η Επιτροπή προκρίνει και την ιδέα διεύρυνσης στην εφαρμογή της αρχής της ευελιξίας με ασφάλεια στην εργασία («flexicurity»).

    Σε ότι αφορά την εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης η Επιτροπή αναμένεται να επαναλάβει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να επωφελούνται από τα περιθώρια ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο χωρίς όμως να γίνονται σημαντικές υπερβάσεις. Σύμφωνο Σταθερότητας το οποίο όπως θα υπογραμμίζει η Επιτροπή ούτε καταργείται αλλά ούτε και αναστέλλεται και για το λόγο αυτό όταν θα παρατηρούνται υπέρμετρες αποκλίσεις από το στόχο του 3% όπως διαπιστώνεται σήμερα στην περίπτωση της Ιρλανδίας θα ενεργοποιείται η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

    Στις συζητήσεις που διεξάγονται για τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν περιλαμβάνεται , με αφορμή την απόφαση της βρετανική κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ από 17,5% σε 15% που είναι το ελάχιστο επιτρεπτό σήμερα , και η ιδέα γενικευμένης μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στα κράτη μέλη. Πρόταση η οποία συναντά όμως ήδη ισχυρές αντιδράσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία υπό το φόβο διεύρυνσης των ελλειμμάτων που θα συνεπάγεται η μείωση των εσόδων από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Τέλος, αναμένεται να αποφασιστεί ότι οι κοινοτικοί κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων θα ερμηνεύονται με τον πλέον διασταλτικό τρόπο λαμβάνοντας όμως υπόψη την ανάγκη τήρησης των κανόνων μη στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

    Εκθεση του ΟΟΣΑ

    Οι 30 χώρες του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα γνωρίσουν ύφεση κατά 0,4% το επόμενο έτος και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 1,5% το 2010, προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση των οικονομικών προοπτικών.Για το 2008 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,4%.

    "Για τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2010, πράγμα που σημαίνει ότι η ύφεση αυτή θα είναι αναμφίβολα η σοβαρότερη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80", προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

    Ο Οργανισμός αναθεωρεί σε μικρό βαθμό προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ύφεση το επόμενο έτος, σε σχέση με την εκτίμηση του -0,3% που είχε ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες.

    Η αμερικανική οικονομία περνά "ένα εξαιρετικά δύσκολο στάδιο" και θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη ύφεση της ζώνης του ΟΟΣΑ, με πτώση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 0,9% το 2009, σύμφωνα με την έκθεση που προβλέπει κάποια αργή ανάκαμψη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να βρει τους ρυθμούς της περί τα μέσα του 2010. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% το 2008, στη συνέχεια να μειωθεί κατά 0,9% το 2009, πριν αυξηθεί και πάλι κατά 1,6% το 2010. Η ανεργία θα αυξηθεί στο 7,3% το 2009 και στο 7,5% το 2010.

    Ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί επίσης προς τα κάτω τα στοιχεία που αφορούν την βρετανική οικονομία και προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά το 2008 κατά 0,8% (έναντι 1,2% σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου). Ο ΟΟΣΑ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,1% το 2009, ενώ τον Ιούνιο είχε προβλέψει ανάπτυξη κατά 1,4%. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί στο 8% στο τέλος του επόμενου έτους, έναντι 5,5% το 2008.

    Η Γερμανία, η πρώτη οικονομία της ζώνης του ευρώ, θα γνωρίσει ύφεση καθ' όλη τη διάρκεια του 2009 με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,8%. Το 2008 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,4% (έναντι 1,5% σύμφωνα με προηγούμενη πρόβλεψη) και η ανάκαμψη θα έλθει το 2010 με μέση ανάπτυξη κατά 1,2%.

    Για τη Γαλλία ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση κατά το 2009, με υποχώρηση κατά 0,4% του ΑΕΠ και ποσοστό ανεργίας στο 8,2% του ενεργού πληθυσμού και αύξηση του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας θα περιορισθεί στο 0,9% κατά το 2008. Στη συνέχεια του ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,4%, πριν ανακάμψει κατά 1,5% το 2010.

    Ο ΟΟΣΑ προβλέπει επίσης αύξηση κατά 8 εκατομμύρια του αριθμού των ανέργων στις χώρες μέλη του μέχρι το 2010, δηλαδή στα 42 εκατομμύρια έναντι 34 εκατομμυρίων σήμερα.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 3,25% στο 2% μέχρι την άνοιξη 2009 και να παραμείνει στο επίπεδο αυτό για διάστημα ενός έτους για την αντιμετώπιση της ύφεσης στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.

    "Η προβλεπόμενη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων κατά τη διάρκεια των δύο επομένων ετών θα επιτρέψει νέες μειώσεις των βασικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες", αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

    Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ζώνη του ευρώ θα γνωρίσει ύφεση το επόμενο έτος με μείωση κατά 0,6% του ΑΕΠ (έναντι -0,5 σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη πριν από μόλις 10 ημέρες).

    Η Ιαπωνία απειλείται με επιστροφή του αποπληθωρισμού στα μέσα του 2009, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ που προβλέπει υποχώρηση κατά 0,1% του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά το 2010.

    Ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για τη συνέχιση της ύφεσης στη δεύτερη οικονομία του κόσμου κατά το 2009 κατά τη διάρκεια του οποίου το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,1%, πριν ανακάμψει κατά 0,6% το 2010.

    Επίσης, προβλέπει μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων, από τα 34 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 42 εκατομμύρια ως το 2010.

    "Ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 8 εκατομμύρια" για να φτάσει τα 42 εκατομμύρια, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κλάους Σμιτ-Χέμπελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της δημοσιοποίησης των οικονομικών προβλέψεων του Οργανισμού.

    Το ποσοστό της ανεργίας θα περάσει από 5,9% που είναι φέτος για το σύνολο της ζώνης του ΟΟΣΑ σε 6,9% το ερχόμενο έτος και σε 7,2% το 2010, διευκρινίζεται στην έκθεση του Οργανισμού.

    Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ τη σημαντικότερη άνοδο της ανεργίας θα αντιμετωπίσει η ζώνη του ευρώ, όπου θα ανέβει από 7,4% που είναι φέτος σε 8,6% το 2009 και σε 9% το 2010. Αντιθέτως για τις ΗΠΑ ο ΟΟΣΑ προβλέπει μια πιο μέτρια αύξηση της ανεργίας απ'ότι στην Ευρώπη: 7,3% το 2009 και 7,5% το 2010 έναντι 5,7% που έχει φέτος.

    Για την Ιαπωνία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ένα συγκρατημένο ποσοστό ανεργίας, το οποίο θα βρίσκεται στο 4,4% το 2009 και το 2010.

    Προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

    Θα σταθεροποιηθεί σταδιακά, στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μετά την παραμονή του σε εξασθενημένα επίπεδα κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, εκτιμά ο ΟΟΣΑ στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του "Economic Outlook" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Επίσης, ο πληθωρισμός πρόκειται να σημειώσει πτώση, αλλά θα διατηρηθεί πιθανώς η διαφορά του ποσοστού με την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,4% το 2010, από 4,5% το 2008 και 2,7% το 2009.

    Παρά τις πιο εξασθενημένες οικονομικές συνθήκες, πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση, βασιζόμενη στον καλύτερο έλεγχο των δημόσιων δαπανών, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό. Η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικού συστήματος και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο σύστημα υγείας και τη δημόσια διοίκηση είναι απαραίτητες. Ευπρόσδεκτα είναι τα πρόσφατα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, λέει ο ΟΟΣΑ. Παράλληλα, διατυπώνεται στην έκθεση η εκτίμηση ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις βιομηχανίες με υποδομές δικτύων και ο περιορισμός των δυσκαμψιών στην αγορά εργασίας θα συντελέσουν στη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων και στη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών μακροπρόθεσμα.

    Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί, φέτος, με ρυθμό 3,2% και με ρυθμό 1,9% το 2009. Αν και ο αναπτυξιακός ρυθμός αναμένεται να είναι "νωθρός" τα επόμενα λίγα τρίμηνα, λόγω του αντίκτυπου από την χρηματοοικονομική αναταραχή και τη σχετιζόμενη πιστωτική στενότητα, της εξασθένησης της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρηματιών, ενός πιο εξασθενημένου εξωτερικού περιβάλλοντος και μιας κατά έναν τρόπο πιο σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής, θα ισχυροποιηθεί σταδιακά και θα φτάσει σε επίπεδα τα οποία πλησιάζουν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας στα τέλη του 2010 (2,5%), υπερβαίνοντας το μέσο όρο της ευρωζώνης.

    Κινητήριος μοχλός της ανοδικής στροφής θα είναι πιθανώς η βελτίωση των εξαγωγών και η μεγαλύτερη αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων καθώς υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

    Επίσης, καθώς εξασθενεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, αναμένεται αύξηση της ανεργίας, με το ποσοστό να εκτιμάται ότι θα υπερβεί ελαφρά το 8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στα τέλη του 2009 και ότι θα ανέλθει στο 8,2% το 2010, σε σύγκριση με την εκτίμηση για 7,6% φέτος.

    Αν και θα συρρικνωθεί σε έναν κάποιο βαθμό, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει πιθανά σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 13,2% του ΑΕΠ το 2010 σε σύγκριση με την εκτίμηση για 14,5% του ΑΕΠ φέτος και για 13,9% του ΑΕΠ του χρόνου.

    [10] Πρόσληψη 5000 νοσηλευτών

    Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) έδωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για τη νόσο, υπάρχει αύξηση νέων μολύνσεων από τον ιό HIV, φαινόμενο που καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα προγράμματα πρόληψης και εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς διαπιστώνεται ότι κάθε χρόνο μειώνεται η ενίσχυση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    "Το AIDS δεν είναι ένας εφιάλτης που πέρασε, δεν είναι κάτι που πρέπει να το βάλουμε στο πίσω μέρος του υποσυνείδητου. Παραμένει τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μία απειλή για τη δημόσια υγεία εφβ όσον επικρατήσει ο εφησυχασμός", είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ιού, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η φετινή εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης κατά του AIDS.

    Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του για το θέμα των προμηθειών επανέλαβε ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο τα νοσοκομεία θα προμηθεύονται υλικό, τεχνολογία και φάρμακα, κάτι το οποίο προβληματίζει ορισμένους στο χώρο της υγείας. "Αυτοί οι περίεργοι τύποι που πήγαιναν στα νοσοκομεία και δήλωναν προμηθευτές, τελείωσαν", είπε και επανέλαβε ότι όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας θα εξοικονομούνται τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Οσον αφορά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να τιμολογεί το ίδιο τα φάρμακα και όχι το υπουργείο Ανάπτυξης, είπε ότι "δεν ήρθαμε να διαχειριστούμε βολεμένες καταστάσεις", στέλλοντας σαφές μήνυμα προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων και τους φαρμακοβιομηχάνους ορισμένοι εκ των οποίων οπως φάνηκε και από τη χθεσινή ημερίδα του Economist, προβληματίζονται με την εξέλιξη αυτή.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον ΟΠΑΔ εξήγησε ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την εξόφληση γιατρών και φαρμακοποιών έχουν δοθεί και επισήμανε ότι το ΕΣΥ, παρά τα προβλήματά του, "καλά κρατεί".

    Μιλώντας για τις προσλήψεις είπε ότι αναμένεται να στελεχώσουν τα νοσοκομεία 5.000 νέοι νοσηλευτές μέσα στο 2009, ενώ παρουσίασε στοιχεία από το ΕΚΕΠΥ που δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία.

    Οσον αφορά τα απογευματινά ιατρεία, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν.

    Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε άσκοπες και ατυχείς τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη χθεσινή ημερίδα του Economist οι οποίες αφορούσαν τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

    Χθες, ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρτ στην ομιλία του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: "Με άλλους πρεσβευτές προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να βρει μια ταχεία λύση σε αυτό το πρόβλημα".

    Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι αν οι αμερικανικές εταιρίες που εκπροσωπούσε στην ομιλία του τον είχαν ενημερώσει σωστά, θα γνώριζαν ότι το θέμα ήδη διευθετείται.

    Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, επιλύει τα θέματα με τον καλύτερο τρόπο και δεν δέχεται οδηγίες.

    [11] Ο ΠΑΟ κόντρα στην Ιντερ

    Με τις αναμετρήσεις στους ομίλους 1-4, ολοκληρώνεται σήμερα η 5η αγωνιστική στην φάση των ομίλων του τσάμπιονς λιγκ.

    Για τον 2ο όμιλο, ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει στο Μιλάνο την Ιντερ, με στόχο το θετικό αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει με νίκη στην τελευταία αγωνιστική επί της Ανόρθωσης στο ΟΑΚΑ, να πανηγυρίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Οι Ιταλοί του Ζοζέ Μουρίνιο, θέλουν την νίκη για να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση, ενώ στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Ανόρθωση του Τιμούρ Κετσπάγια υποδέχεται την Βέρντερ Βρέμης. Οι Κύπριοι που είναι η έκπληξη της διοργάνωσης, θα παίξουν για την νίκη που ισοδυναμεί με συνέχεια της «ευρωπαϊκής περιπέτειας», ενώ με τον ίδιο στόχο θα παραταχθούν και οι Γερμανοί του Τόμας Σάαφ.

    Στον 1ο όμιλο, η Τσέλσι φιλοξενείται στην Γαλλία από την Μπορντό και με θετικό αποτέλεσμα θα αποκτήσει προβάδισμα πρόκρισης, ενώ από την πλευρά τους οι γηπεδούχοι, με νίκη θα βρεθούν πολύ κοντά στην πρόκριση. Παράλληλα, η Κλουζ θα υποδεχθεί την Ρόμα και θα επιχειρήσει να επαναλάβει τον θρίαμβο της Ρώμης, έτσι ώστε να διατηρήσει σοβαρές ελπίδες πρόκρισης. Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί με νίκη θα βάλουν τις βάσεις για το ένα από τα δύο «εισιτήρια», ενώ και με ισοπαλία θα μείνουν «ζωντανοί».

    Στον 3ο όμιλο, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας θα φιλοξενήσει την Μπαρτσελόνα, με τις δύο ομάδες να έχουν εξασφαλίσει τις δύο προνομιούχες θέσεις και να αναμετρώνται κυρίως για το γόητρο. Στον άλλο αγώνα, η Σαχτάρ Ντόνετσκ θα υποδεχθεί την Βασιλεία και εάν δεν χάσει θα προκριθεί στο κύπελλο UEFA.

    Τέλος, στον 4ο όμιλο, η Λίβερπουλ υποδέχεται την Μαρσέιγ και με ισοπαλία εξασφαλίζει την πρόκριση, όπως και η Ατλέτικο Μαδρίτης που θα φιλοξενήσει την Αϊντχόφεν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 November 2008 - 7:30:48 UTC