Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [02] Ανοιχτή συζήτηση για την οικονομία
  • [03] Στη Χάγη ο ανακριτής για τη Siemens
  • [04] Ανοίγουν τα αεροδρόμια στην Ταϊλάνδη
  • [05] "Μισές αλήθειες για τους αγρότες"
  • [06] "Να μειωθεί ο ΦΠΑ"
  • [07] "Να πέσουν χρήματα στην αγορά"
  • [08] Νέες κινητοποιήσεις

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Με τις καταθέσεις του πρώην υπουργού Επικρατείας, Θοδωρή Ρουσόπουλου , πρώην Αγροτικής Ανάπτυξης , Ευάγγελου Μπασιάκου , του υφυπουργού Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα και του υφυπουργού εξωτερικών Πέτρου Δούκα , συνεχίζονται σήμερα οι καταθέσεις πολιτικών προσώπων στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

    Με 159 αρνητικές ψήφους απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για ρύθμιση θεμάτων για ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου.

    Στην ονομαστική ψηφοφορία η οποία διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της αρχής της προτάσεως νόμου του, ψήφισαν 273 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης νόμου ψήφισαν 109 (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), κατά ψήφισαν 159 (ΝΔ, ΛΑΟΣ και ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης) και παρών ψήφισαν 5 βουλευτές (ΚΚΕ).

    Κατάθεση Αλ.Κοντού

    «Κανείς δεν καθοδήγησε κανέναν στην διαδικασία αυτή. Όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, λειτούργησαν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους (?) Δεν άλλαξα στάση, όταν γίναμε κυβέρνηση. Ως μέλος της κυβέρνησης, συνέχιζα να πιέζω καταστάσεις, ώστε να βρεθεί μια λύση (?) Η πολιτική απόφαση για τις ανταλλαγές ανήκει στον Ε. Μπασιάκο και η ευθύνη της υλοποίησής τους στην ΚΕΔ?».

    Ο Αλέξανδρος Κοντός ως μέλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εκλήθη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, να διευκρινίσει για ποιον λόγο ανέχθηκε την αποδοχή εκ μέρους του Πέτρου Δούκα, της νέας εισήγησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, την παραίτηση απβ τη δίκη, την παράδοση οικοπέδων-φιλέτων στη Μονή αντί της έκτασης της Βισθωνίδας, την απόδοση οικοδομήσιμου δασικού χαρακτήρα σε μη χαρακτηρισμένη έκταση στην Ουρανούπολη.

    Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως η Βισθωνίδα και οι παραλίμνιες όχθες της, «παραδόθηκαν οριστικά στη Μονή Βατοπαιδίου το 2003 από το ΠΑΣΟΚ - τουλάχιστον αυτό μας είπαν όλοι οι νομικοί». Όταν η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση, τον Μάρτιο του 2004, εκείνος απβ τη θέση του υφυπουργού, συνέχισε να προσπαθεί να βρει μια λύση που να εξυπηρετεί τους καλλιεργητές και αλιείς, που κινδύνευαν να χάσουν τις περιουσίες τους. Αρχές του Ιουλίου, μαζί με εκπροσώπους της κοινωνίας της Ξάνθης, επισκέφθηκε τον Πρ. Παυλόπουλο και τον Πέτρο Δούκα, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα, αν και είχε ήδη υπογράψει την παραίτηση απβ τη δίκη. «Μάλλον θα το είχε ξεχάσει» εκτίμησε ο μάρτυς.

    Τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή φορέων της Ξάνθης, επισκέφθηκε τους εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος δήλωσε «αναρμόδιος». Στα τέλη του Νοεμβρίου του 2004, ήταν σειρά του Ε. Μπασιάκου να δεχθεί τις επισκέψεις - και τον Ιανουάριο του 2005, ο τελευταίος του γνωστοποίησε πως βρέθηκε νόμιμη λύση υπό μορφήν ανταλλαγών. «Η πολιτική απόφαση ανήκει στον Ε. Μπασιάκο» εκτίμησε ο μάρτυς. «Αυτός πήρε την πρωτοβουλία να ρωτήσει σχετικά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και να μου ανακοινώσει την απόφαση».

    Ερωτηθείς γιατί δεν συνάντησε νωρίτερα τον Π. Δούκα, να τον ενημερώσει για την εκκρεμούσα υπόθεση, ο κος Κοντός απάντησε πως «δεν γνωρίζαμε πως είχε μπει η υπογραφή - είχαμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τρέχαμε όλοι και δεν προλαβαίναμε».

    Τον αρχικό του προϊστάμενο, Σάββα Τσιτουρίδη, τον ενημέρωσε μεν για το μεγάλο πρόβλημα, αλλβ όχι και για τις δικές του συναντήσεις: «Δεν ενέπιπτε στις υποχρεώσεις μου να ενημερώσω τον κο Τσιτουρίδη για τις επαφές που έκανε το συντονιστικό όργανο της Ξάνθης στην Αθήνα. Ήταν ένα θέμα του Νομού» υποστήριξε.

    - «Μάλλον λειτουργήσατε ως βουλευτής Ξάνθης» εκτίμησε η Θ. Τζάκρη. «Ένας υπουργός επιλύει ένα ζήτημα διαχέοντάς το στην υπόλοιπη χώρα;»

    - «Η ζημιά για το Δημόσιο, έγινε όταν εκχωρήθηκαν οι εκτάσεις της Θράκης στη Μονή Βατοπαιδίου» απάντησε ο κος Κοντός.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε επίσης πως η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου του, Σ. Μαντέλη, δεν τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της να ζητήσει από τις νομαρχίες της χώρας, την καταγραφή των διαθέσιμων εκτάσεων «που έχουν τουριστική και οικοπεδική αξία» πριν τις ανταλλαγές. Κατά τον κο Κοντό, «μπορεί αυτό να έγινε στο πλαίσιο καταγραφής ρουτίνας που είχε ξεκινήσει το 2002».

    Η κα Μαντέλη, δεν τον ενημέρωσε, ούτε για την πρωτοβουλία της να ζητήσει γνωμοδότηση απβ το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Χρ. Μπότσιο, με την οποία η έκταση των 8600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, αντιμετωπιζόταν πλέον ως δασική. «Το θέμα της Ουρανούπολης το πληροφορήθηκα 7 μήνες μετά το συμβόλαιο, από ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ, Βαγιωνάς και Φλωρίνης» ανέφερε ο μάρτυς. Άλλωστε, «οι υπηρεσίες, προκειμένου να μην ασχολούνται με τα θέματα, συνηθίζουν να κάνουν ερωτήματα στο Νομικό Συμβούλιο».

    Οι διαθέσιμες εκτάσεις του υπουργείου του, «δεν παραχωρήθηκαν στην ΚΕΔ, αλλά απλά γνωστοποιήθηκαν». Στον πρώτο γύρο των ανταλλαγών, η υπογραφή του μπήκε πλάι σβ αυτήν του Ε. Μπασιάκου για λόγους τυπικούς, ενώ στο δεύτερο γύρο, ευθύνη είχε πλέον το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, «την ευθύνη των ανταλλαγών, είχε η ΚΕΔ. Παρότι προσπάθησε ο γ.γ. του υπουργείου μας, ενημέρωση δεν είχαμε».

    Για αρκετά ζητήματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε άγνοια: Δεν γνώριζε πως είχε γίνει η διάσκεψη των πρωτοδικών στη Ροδόπη που δικαίωνε το Δημόσιο και πως δημοσιεύθηκε προσφάτως. Δεν γνώριζε πως η αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου του και της ΚΕΔ είχε χαρακτήρα «εμπιστευτικόν» και πως ο Κώστας Κιλτίδης έχει ζητήσει να υπάρξει χαρακτηρισμός της έκτασης της Ουρανούπολης από δασάρχη. Ούτε την επιστολή διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη, παρέλαβε ποτέ:

    «Ουδέποτε έχω παραλάβει αυτό το έγγραφο και δεν υπάρχει και στο ηλεκτρονικό αρχείο του υπουργείου. Εγώ δεν το έχω πάρει. Δεν ξέρω αν το πήρε ο υπουργός» ανέφερε ο κος Κοντός.

    Κατάθεση Τσιτουρίδη

    Μέχρι και την τελευταία στιγμή της θητείας του Σάββα Τσιτουρίδη στο υπουργείο Απασχόλησης, το ζήτημα της μετεγκατάστασης του υπουργείου στο ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, παρέμενε ανοικτό. Αυτό προκύπτει από την κατάθεση του πρώην υπουργού στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διαφοροποιείται από εκείνην που έδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο διάδοχός του στο υπουργείο, Βασίλης Μαγγίνας.

    Εξάλλου ο κος Τσιτουρίδης, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διευκρίνισε πως επί της διευθέτησης ζητημάτων πολιτικής γης (στα οποία υπαγόταν και η λίμνη Βισθωνίδα) την πλήρη αρμοδιότητα είχε ο τότε υφυπουργός Αλέξανδρος Κοντός, (ο οποίος εκλέγεται και στο νομό Ξάνθης) και ο οποίος δεν τον είχε ενημερώσει για τις ενέργειές του.

    Σχετικά με το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, η κατάθεση του κου Τσιτουρίδη, αντιβαίνει τις αναφορές του Βασίλη Μαγγίνα, πως οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του υπουργείου Απασχόλησης εκεί, είχαν παγώσει, από τον Ιούνιο του 2006. Ο κος Τσιτουρίδης, κατέθεσε έγγραφο, το οποίο αποδεικνύει τη σύσταση, στις 9 Φεβρουαρίου 2007, μίας Επιτροπής για την αντιμετώπιση των εκκρεμούντων κακοτεχνιών του κτηρίου. «Αν δεν ήταν ανοιχτό το ζήτημα της μετεγκατάστασης του υπουργείου εκεί, δεν θα με ενδιέφερε η αποκατάσταση των κακοτεχνιών» δήλωσε ο μάρτυρας. Άλλωστε, «το κτήριο μπορεί να μην μας ικανοποιούσε απόλυτα, αλλά ήταν καλύτερο απβ την υπάρχουσα υποδομή που είχαμε».

    Ο κ. Τσιτουρίδης απέρριψε ακόμη τη θέση του Β. Μαγγίνα, πως βρισκόταν σε συνεννόηση με την ΚΕΔ για την μετεγκατάσταση του υπουργείου αλλού. «Η ΚΕΔ απλώς μας είχε ενημερώσει πως στο πλαίσιο του δικούς της προγραμματισμού, έψαχνε και εναλλακτικές λύσεις για την μετεγκατάσταση 250 κυβερνητικών κτηρίων, μεταξύ των οποίων και του δικού μας. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η ΚΕΔ είχε φύγει του αρχικού σχεδιασμού» ανέφερε.

    Οι δύο μοναχοί είχαν επισκεφθεί τον κ. Τσιτουρίδη και τον Δεκέμβριο του 2006, ζητώντας του το ακίνητο, για να το κάνουν Μουσείο της Αθωνικής Πολιτείας. Εκείνος αρνήθηκε - και επανήλθαν τον Μάρτιο του 2007, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ, Κων. Γκράτσιο, ο οποίος πάντως, συνηγόρησε ανοιχτά υπέρ του αιτήματός τους. Ο υπουργός αρνήθηκε και πάλι. Ένα μήνα μετά, αντικαταστάθηκε και ο διάδοχός του, Β. Μαγγίνας, απέρριψε οριστικά την προοπτική της μετεγκατάστασης, παραδίδοντας το ακίνητο στην ΚΕΔ, η οποία το μεταβίβασε στη Μονή Βατοπαιδίου. «Ο κος Μαγγίνας είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να εξετάσει όλες τις ανοιχτές παραμέτρους της μετεγκατάστασης» ανέφερε ο πρώην υπουργός. «Κι εγώ, δεν παύθηκα εξαιτίας του ολυμπιακού ακινήτου».

    Ο κος Τσιτουρίδης, κλήθηκε να καταθέσει και ως πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις ενέργειές του για τη διευθέτηση του προβλήματος της λίμνης Βισθωνίδας, το δεύτερο εξάμηνο του 2004. «Για τις υπηρεσίες μας, το ζήτημα της κυριότητας της λίμνης, θεωρείτο δεδομένο μετά τις υπουργικές αποφάσεις του 2003 και έννοια μας ήταν η τύχη των 100 περίπου οικογενειών που ζούσανε στην περιοχή για 60 χρόνια. Μια νόμιμη λύση, θα ήταν η ανταλλαγή, ή απαλλοτρίωση».

    Το συγκεκριμένο ζήτημα ωστόσο, είχε αφεθεί στη διαχείριση του υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού, όπως και όλα τα ζητήματα πολιτικής γης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Τσιτουρίδης διαβεβαίωσε πως το 2004, είχε άγνοια για την αμοιβαία παραίτηση Δημοσίου και Μονής από την δικαστική απόφαση για την κυριότητα των παραλιμνίων εκτάσεων, όπως επίσης και για την συνάντηση των φορέων της Ξάνθης με τον Θ. Ρουσόπουλο, παρόντος του Α. Κοντού.

    - «Όφειλε να σας ενημερώσει ο κος Κοντός για όλη αυτή τη διαδικασία;» ρωτήθηκε ο μάρτυς.

    - «Δεν ξέρω την πολιτική αξιολόγηση, την οποία θα μπορούσε να κάνει ένας συνάδελφος» απάντησε ο Σ. Τσιτουρίδης.

    Κατάθεση Γ.Βουλγαράκη

    «Δεν έχω ευθύνη. Όχι πολιτική, αλλβ ούτε καν ευθύνη - με την έννοια της μηδενικής εμπλοκής στο ζήτημα αυτό. Θα είχα ευθύνη, αν εγώ άλλαζα το καθεστώς των αρχαιολογικών χώρων, αν ήμουν εγώ ο διαχειριστής των ακινήτων, αν ήμουν ο κάτοχος, κύριος, ή ο νομέας όλων αυτών των οικοπέδων, αν εγώ παρενέβαινα με μία διάταξή μου, απόφασή μου υπουργική, Προεδρικό Διάταγμα, νόμο, ή άλλο πράγμα, που να δημιουργούσα μία άλλη κατάσταση. Αυτά όλα ήταν πέραν της δικής μου αρμοδιότητας, εντελώς».

    Ο Γιώργος Βουλγαράκης ήταν υπουργός Πολιτισμού, την εποχή που υπογράφονταν από τη σύζυγό του, Κατερίνα Πελέκη, τα επίμαχα συμβόλαια ανταλλαγών μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου - ανάμεσα σβ αυτά, και μιας έκτασης στην Ουρανούπολη 8600 στρεμμάτων, για την οποία, ο αρμόδιος έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων, Ιωάννης Ταβλάκης, είχε υποστηρίξει πως ήταν «εκτός συναλλαγής, ως χώρος προστατευόμενος αρχαιολογικά, ανήκων στο Δημόσιο».

    Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση, ο κ. Βουλγαράκης παρατήρησε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του διαφωνούν με τον έφορο και πως ο ίδιος, δεν είχε υπόψη του κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να τον υποψιάσει σχετικά με ενδεχόμενη παρανομία.

    «Το χαρτί του κ. Ταβλάκη, ήρθε μετά την υπογραφή του συμβολαίου για την έκταση στην Ουρανούπολη και δεν ήταν καν σαφές σε μένα ότι αφορούσε στο συγκεκριμένο συμβόλαιο που είχε κάνει η γυναίκα μου. Το θέμα δεν είχε απασχολήσει ποτέ τον Τύπο και δεν είχα λόγο, ως υπουργός Πολιτισμού, να ασχοληθώ μβ αυτό, γιατί δεν το είδα πουθενά γραμμένο, δεν μου το είπε κανένας», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.

    Απαντώντας επί της ουσίας στις καταγγελίες του εφόρου βυζαντινών αρχαιοτήτων, ο πρ. υπουργός επικαλέστηκε την απόκριση της προϊσταμένης της διευθύντριας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, Ιωάννας Κολιτσίδα-Μακρή, σύμφωνα με την οποία, «κανείς νόμος δεν προβλέπει διαδικασία γνωμάτευσης συλλογικού, ή ατομικού οργάνου του υπουργείου, προ της μεταβίβασης ακινήτων εντός αρχαιολογικού χώρου».

    «Η υπηρεσία λέει ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν αρχαιολογικός χώρος. Ακόμη όμως κι αν είχε κηρυχθεί αυτή η περιοχή, δεν προκύπτει απαγόρευση μεταβίβασης από το Δημόσιο. Άλλωστε, όλη η Πλάκα είναι αρχαιολογικός χώρος. Αν ίσχυαν τα παραπάνω, δεν θα έπρεπε να γίνει ποτέ κανένα συμβόλαιο στην Πλάκα, ή στη Ζώνη Ββ, της Κνωσού, της Φαιστού, ή των Δελφών», υποστήριξε ο μάρτυς.

    «Ο διάδοχός σας στο υπουργείο, σας διαψεύδει», παρατήρησε ο Κ. Ρόβλιας και διευκρίνισε: «Σε έγγραφό του, την 3η Απριλίου του 2008, για το συμβόλαιο της Ουρανούπολης, ο Μ. Λιάπης χαρακτηρίζει την παραχωρηθείσα έκταση, ως τμήμα ευρύτερης περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1965 και ερωτά τον νομικό του σύμβουλο, αν δικαιούται το ΥΠΠΟ να προχωρήσει σε ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης».

    «Διαβάστε την απάντηση», αποκρίθηκε ο κ. Βουλγαράκης.

    «Ήρθε στις 14 Νοεμβρίου του 2008 και λέει πως "καθίσταται ανέφικτο στο γραφείο μας να απαντήσει στο προαναφερόμενο έγγραφο"», απάντησε ο κ. Ρόβλιας.

    Κληθείς να σχολιάσει την εμπλοκή της συζύγου του στην υπόθεση, ο κ. Βουλγαράκης υποστήριξε πως κινήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα πλαίσια των καθηκόντων της, ως συμβολαιογράφου, αλλά «όλα αυτά, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ούτε που μπορούσε να τα φανταστεί. Όλες αυτές τις εταιρείες δηλαδή, πράγματα μυστήρια».

    «Δεν μπορώ να ξέρω τις προθέσεις των μοναχών. Κατά την γνώμη μου όμως, έχουν προσφέρει τις χείριστες υπηρεσίες στην ορθοδοξία και στο Άγιο Όρος και έχουν καταφέρει με κάποιο τρόπο να εμπλέξουν και να δημιουργήσουν πρόβλημα σε ανθρώπους που έχουν πολύ βαθιά συνείδηση και πίστη. Και αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό, πρέπει να σας πω», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.

    [02] Ανοιχτή συζήτηση για την οικονομία

    Την οικονομική κρίση και τις διεξόδους της ανέλυσαν σε κοινή εκδήλωση το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, με το περιοδικό "Μεταρρύθμιση" και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Τη συζήτηση, στην οποία παρέστη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετείχαν επίσης ο Στέφανος Μάνος, ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, ο Ν. Μπίστης, η δημοσιογράφος Ελίζα Παπαδάκη, ενώ τις εναλλακτικές κυβερνητικές επιλογές ανέλυσε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα δημοσκόπησης βάση της οποίας δεν φαίνεται πιθανή αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπαντωνίου ευχαρίστησε για τη μαζική συμμετοχή και παρατήρησε ότι η Ελλάδα "αποτελεί θλιβερή εξαίρεση για την έλλειψη δημοσίου διαλόγου στο μείζον αυτό θέμα", επισημαίνοντας ότι τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν συναινέσεις. Υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία απέτυχε και δεν έχει το κύρος να οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή, ενώ για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι βρίσκεται σε θετική πορεία, "αλλά χρειάζεται να ενισχύσει τον προγραμματικό του λόγο και να προχωρήσει με τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κρίση έχει πρόσημο, δεν είναι ουδέτερη και στην Ελλάδα παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για τη Νέα Δημοκρατία, είπε, χρεώνονται όλα στη διεθνή κρίση χωρίς να αναφέρεται στις βαθύτατες κρίσεις διαχείρισης και εμπιστοσύνης που δημιούργησε η σπατάλη στο δημόσιο και η πελατειακή λογική.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης απέδωσε ευθύνες στη ΝΔ για την οικονομική της διαχείριση που συνέβαλε, όπως είπε, ώστε η κρίση να βρει τη χώρα ευάλωτη και χωρίς θωράκιση. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση και ενός σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης, σημειώνοντας ότι το σημερινό μοντέλο είναι πλέον παρωχημένο.

    Ο κ. Μάνος παρατήρησε ότι το ερώτημα σήμερα είναι αν η πολιτική τάξη θα μπορέσει να φανεί χρήσιμη, φοβούμενος, όπως είπε, ότι το πιθανότερο είναι να ξεγλιστρήσει φορτώνοντας το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.

    Ο κ. Δραγασάκης τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων άμεσης απόδοσης για να στηριχθούν, όπως είπε, τα χαμηλά εισοδήματα και να μην επιδεινωθεί η κρίση την οποία απέδωσε στο μοντέλο ανάπτυξης.

    Περισσότερη ΕΕ "γιατί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και της οικονομικής κρίσης", καθώς και "διευρυμένες συνεργασίες για να μην εμποδίζει το τελευταίο βαγόνι την ατμομηχανή της Ευρώπης πρότεινε ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στην πολιτική συνεργασιών, σημειώνοντας ότι δεν είναι περιθωριακοί κατά τις δημοσκοπήσεις αυτοί που θέλουν τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

    Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.

    [03] Στη Χάγη ο ανακριτής για τη Siemens

    Συνάντηση με Γερμανούς και Ελβετούς εισαγγελείς θα έχει σήμερα στην Χάγη ο τέταρτος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός που ερευνά την υπόθεση των λεγόμενων "μαύρων ταμείων" της Siemens. Ο δικαστικός λειτουργός ταξίδεψε σήμερα για την ολλανδική πόλη καθώς το ραντεβού με τους εισαγγελείς έχει κλειστεί εδώ και μήνες μέσω της Eurojastis προκειμένου να ενημερωθούν μεταξύ τους για τα αποτελέσματα των ερευνών της υπόθεσης.

    Στόχος του κ. Ζαγοριανού είναι να ζητήσει και να παραλάβει στοιχεία για πρόσωπα που αφορούν την έρευνά του από την ελβετική δικαιοσύνη, η οποία στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί έχει ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων που σχετίζονται και με το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης. Στο γραφείο του κ. Ζαγοριανού βρίσκονται ήδη στοιχεία λογαριασμών που εστάλησαν από την αμερικανική δικαιοσύνη και αφορούν πρόσωπα, ήδη γνωστά στην ανάκριση αλλά και νέα, η εμπλοκή των οποίων θα ερευνηθεί.

    Στόχος του ανακριτή είναι να έχει ολοκληρώσει την έρευνά του τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου και περί τα τέλη Απριλίου να είναι σε θέση να ξεκινήσει την αποστολή κλήσεων προς απολογία στα πρόσωπα που θα προσωποποιηθούν οι διώξεις σε βάρος τους.

    [04] Ανοίγουν τα αεροδρόμια στην Ταϊλάνδη

    Το σημαντικότερο διεθνές αεροδρόμιο της Ταϊλάνδης θα "επανέλθει σε κανονική λειτουργία" εντός δύο ημερών, μετά την αποχώρηση των διαδηλωτών εναντίον της κυβέρνησης που το είχαν καταλάβει εμποδίζοντας τις αποπροσγειώσεις επιβατικών και εμπορικών αεροσκαφών επί μία εβδομάδα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Σουβαρναμπούμι, Σεριράτ Πρασουτανόντ.

    Η πρώτη προσγείωση στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι αυτή ενός αεροσκάφους της Thai Airways που μεταφέρει 305 επιβάτες από τη νήσο Πουκέτ, στις 10:00 (ώρα Ελλάδας).

    Δημοσιογράφοι μετέδωσαν νωρίτερα ότι περίπου 2.000 διαδηλωτές, ντυμένοι στα κίτρινα --σε μια ένδειξη της αφοσίωσής τους στο βασιλιά της χώρας--, άρχισαν να εγκαταλείπουν τα μπλόκα γύρω από το αεροδρόμιο, να συγκεντρώνουν τα υπάρχοντά τους και να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

    Η Λαϊκή Συμμαχία για την Δημοκρατία συνέστησε ομάδες καθαριότητας οι οποίες έσπευδαν να αφαιρέσουν τα μπλόκα και τα σκουπίδια των καταληψιών, ενώ εμφανίστηκαν περίπου 10 άνδρες της ασφάλειας του αεροδρομίου.

    Η κατάληψη του Σουβαρναμπούμι --η ανέγερση του οποίου στοίχισε 4 δισεκατομμύρια δολάρια-- και του Ντον Μουάνγκ, του δεύτερου αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης που πλέον εξυπηρετεί εσωτερικές πτήσεις, παρέλυσε την τουριστική και την εξαγωγική βιομηχανία της ασιατικής χώρας επί μία εβδομάδα.

    Οι εξελίξεις σημειώνονται μετά την επίτευξη του στόχου της φιλομοναρχικής αντιπολίτευσης να απομακρυνθεί ο πρωθυπουργός Σομτσάι Ουονγκσάουατ από το θώκο του, και να μη γίνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα που θα επέτρεπαν την επιστροφή του ανατραπέντος πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα στη χώρα.

    Οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν επίσης την έδρα της κυβέρνησης, που καταλάμβαναν από τον Αύγουστο.

    Η καθαίρεση του πρωθυπουργού, η λήξη των διαδηλώσεων και η επανέναρξη της λειτουργίας των αεροδρομίων της χώρας συμπίπτουν με την ημέρα των 81ων γενεθλίων του βασιλέα Μπουμιμπόλ Αμπουλγιαντέτζ.

    [05] "Μισές αλήθειες για τους αγρότες"

    Με μισές αλήθειες και ασύστολα ψέματα η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες στους μικρομεσαίους αγρότες, εξωραΐζοντας την πρόσφατη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και προβάλλοντας ως σωτηρία τα αγροτικά κονδύλια του Δ΄ΚΠΣ, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Όμως η ΚΑΠ και οι αναθεωρήσεις της που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα κονδύλια των προηγούμενων ΚΠΣ, επιτάχυναν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, οδήγησαν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια και αύξησαν την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων.

    Υπεύθυνη θέση για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι να τιμωρήσει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», να ξεσηκωθεί για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

    Επερώτηση για την Υγεία

    Επερώτηση προς τον υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης περί «απαράδεκτης κατάστασης στο χώρο της Υγείας», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, με πρώτη υπογράφουσα τη γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν «τη συνεχή επιδείνωση των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας» και τονίζουν ότι η κατάσταση αυτή είναι «αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόσθηκαν, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από τις προηγούμεΒ­νες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Επιρρίπτουν δε ευθύνες και στο ΣΥΡΙΖΑ «που υποστηρίζει ότι δήθεν μπορεί να υπάρχει ελεγχόμενη επιχειρηματική δράση και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

    Αναφερόμενοι στα αποτελέσματα της πολιτικής «ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης της Υγείας», υπογραμμίζουν ότι

    - οι εργαζόμενοι πληρώνουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τις υπηρεσίες υγείας, «προκειμένου το κράτος να μειώσει έως μηδενίσει τη χρηματοδότηση»,

    - πληρώνουν για οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη, για εργαστηΒ­ριακές εξετάσεις και θεραπείες που δεν καλύπτουν πλήρως ή καθόλου τα ταμεία,

    - υπάρχει μια συνειδητή έλλειψη ή καθυστέρηση εισαγωγής ιατρικής τεχνολογίας στο δημόσιο τομέα,

    - η σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα αξιοποιείται για να οργανωΒ­θεί πάνω σε επιχειρηματική βάση,

    - ο τομέας της ψυχικής υγείας έχει σχεδόν παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις τύπου ΜΚΟ,

    - παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε γιατρούς,

    - η κατάσταση που βιώνουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποτέλεσμα της κρατικής υποχρηματοδότησης,

    - και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, επιμένουν στην άρνηση τους να μην χαρακτηρίζονται οι χώροι Υγείας σαν ανθυγιεινοί.

    Τάσσονται, τέλος, υπέρ της ανάπτυξης ενός Ενιαίου Συστήματος Υγείας με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς την παρουσία επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    [06] "Να μειωθεί ο ΦΠΑ"

    "Διαχρονικό σκάνδαλο του συστήματος, όπου δυστυχώς εμπλέκονται και οι δύο κυβερνησεις", χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου με βάση τις εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι ευθύνες έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και, με πολλαπλάσιες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ σημείωσε ότι είναι σημαντικό, πέρα από τον εντοπισμό των ευθυνών, η Εξεταστική Επιτροπή να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια σκάνδαλα.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ακόμη, με αφορμή τη συνεδρίαση του ECOFIN, ότι η διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όσο και της Συνθήκης της Λισσαβόνας, όχι μόνο δεν ειναι σωσίβιο απέναντι στη θύελλα της διεθνούς ύφεσης, αλλά είναι μια πέτρα που οδηγεί στο βυθό.

    Γι αυτό, τόνισε, είναι αναγκαίο να υπάρξουν προωθημένα μέτρα, τα οποία θα τονώσουν και θα αναζωπυρώσουν την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ, μειώνοντας τις συνέπειες της ύφεσης.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε δημόσια έκκληση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο να δώσει λύση στο θέμα των 15 μεταναστών στα Χανιά, οι οποίοι κάνουν απεργία πείνας εδώ και 20 μέρες. Όπως είπε ο κ.Αλαβάνος, εξι από αυτούς, ήδη έχουν διακομιστεί σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Αυτό που ζητούν είναι η απλοποίηση των προϋποθέσεων για την απόκτηση άδειας παραμονής. Ζητάμε, κατέληξε, από τον Υπουργό, να δώσει, έστω για ανθρωπιστικούς λόγους, άμεσα λύση στο πρόβλημα των 15 μεταναστών, απεργών πείνας.

    Τέλος, όσον αφορά, ειδικά, το φορολογικό θέμα, ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε τη σταθερή θέση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, για διαφοροποίηση των συντελεστών φόρου προστιθέμενης αξίας, με τη μείωσή τους σε είδη πρώτης ανάγκης, σε υπηρεσίες, οι οποίες έχουν σχέση με την ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά και με δραστηριότητες έντασης εργασίας και αντίθετα την αύξησή τους στα είδη πολυτελείας.

    [07] "Να πέσουν χρήματα στην αγορά"

    "Ξεκινούν με λάθος νοοτροπία απέναντι στην κρίση. Πως δεν μπορεί η ΝΔ να το καταλάβει; Ύστερα τα χρήματα πρέπει να πέσουν στην αγορά. Λυπάμαι που δεν εφάρμοσαν κάποια πράγματα που τους πρότεινα, όπως τη μείωση του ΦΠΑ,. Γιατί δεν το έκαναν; Επειδή έχουν αλαζονεία και δεν γνωρίζουν το αντικείμενο", τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    «Το θέμα δεν είναι οι συναντήσεις αλλά οι λύσεις. Λύσεις με την οικονομική πολιτική της ΝΔ δε γίνονται και όσες γίνονται, εξυπηρετούν το Κεφάλαιο και τους τραπεζίτες και όχι τους πολίτες», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ, σχετικά τη συνάντηση Καραμανλή-Προβόπουλου.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος για την ανάγκη κλήτευσης του Κ. Καραμανλή στην Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή για το Βατοπέδι δήλωσε:

    «Είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Το Σύνταγμα και οι Νόμοι του κράτους ορίζουν, ότι από τη στιγμή που αναφέρεται όνομα υπουργού ή βουλευτή σε σκάνδαλο, αυτός έρχεται στην Εξεταστική. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε από τον κ. Ψωμιάδη και πρέπει να έρθει να καταθέσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

    [08] Νέες κινητοποιήσεις

    Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων εισέρχονται οι αγρότες της Θεσσαλίας. Στα Φάρσαλα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο ενώ σήμερα η ΠΑΣΥ διοργανώνει νομαρχιακά συλλαλητήρια, το πρωί στην Καρδίτσα και το απόγευμα στη Λάρισα. Την Πέμπτη η νέα ΠΑΣΕ οργανώνει στον κόμβο Πλατυκάμπου, στη Λάρισα, συγκέντρωση αγροτών από όλη τη Θεσσαλία.

    Στο συλλαλητήριο που έγινε στα Φάρσαλα οι αγρότες απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους συμβολικά το κέντρο της πόλης για δύο ώρες. Το συλλαλητήριο διοργάνωσε η συντονιστική επιτροπή των αγροτών και μεταξύ των λοιπών αιτημάτων συμπεριλαμβάνονταν η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος βάσει των περυσινών τιμών συνυπολογιζόμενου και του αυξημένου κόστους παραγωγής, το πάγωμα των αγροκτηνοτροφικών δανείων για μία διετία αλλά και η άμεση μείωση του κόστους παραγωγής με σειρά παρεμβάσεων.

    Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων

    Πάνω από 500 γιαούρτια, 200 κιλά γάλακτος και 30 κιλά τυριού μοίρασαν χθες στους Θεσσαλονικείς, κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους (οικονομικά, φορολογικά και θεσμικά) στον γενικό γραμματέα, Λουκά Ανανίκα, λόγω απουσίας του υπουργού, Μαργαρίτη Τζίμα.

    Εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων αναμένεται να συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών με τον ίδιο τον κ.Τζίμα, από τον οποίο θα ζητήσουν να παρέμβει στον πρωθυπουργό, για να τού μεταφέρει τα αιτήματά τους αλλά και να μεσολαβήσει για μια συνάντηση μαζί τους. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, προειδοποίησε ότι αν τα αιτήματα του κλάδου δεν ικανοποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα, τότε μετά τις γιορτές θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

    Οι κτηνοτρόφοι ζητούν οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ/αιγοπρόβατο και 250 ευρώ/αγελάδα, αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ για την ξηρασία και αύξηση των τιμών του γάλακτος, στα 1,30 ευρώ/κιλό για το πρόβειο, 0,90 ευρώ για το κατσικίσιο και 0,55 ευρώ για το αγελαδινό.

    Παράλληλα, διεκδικούν να ανέβουν οι τιμές του κρέατος, που -όπως υποστηρίζουν- είναι καθηλωμένες για 20 χρόνια, να επιδοτηθούν όλες οι ζωοτροφές, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα ισοζύγια παραγωγής και κατανάλωσης γάλακτος και να επεκταθεί το μέτρο και στο κρέας, αλλά και να επιστραφεί ο ΦΠΑ σε ποσοστό 15% και να απαλλαγούν οι σταβλικές εγκαταστάσεις από το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΠ).

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης για περίπου μισή ώρα πραγματοποίησαν κτηνοτρόφοι από τους νομούς της Πελοποννήσου. Αυτή την ώρα κατευθύνονται στην Τρίπολη προκειμένου να επιδώσουν στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νίκο Αγγελόπουλο ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους.

    Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από την κυβέρνηση στήριξη της κτηνοτροφίας και άμεση υλοποίηση των οικονομικών μέτρων που έχει εξαγγείλει. Ζήτησαν επίσης, από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και τις νομαρχίες να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά για τη διασφάλιση των προϊόντων γάλακτος και κρέατος.

    Διαμαρτυρία αλιέων

    Τη «μπούκα» του Πειραϊκού λιμανιού έκλεισαν χθες, για περίπου μία ώρα, ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών τύπου μηχανότρατας, διαμαρτυρόμενοι για το νέο κοινοτικό κανονισμό, που τους περιορίζει την ακτίνα ψαρέματος.

    Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή απο τις αρχές του 2009, οι μηχανότρατες θα μπορούν να ψαρεύουν σε απόσταση 1,5 μιλίου από τις ακτές και σε βάθος άνω των 50 μέτρων.

    Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων αλιευτικών σκαφών, τα οποία οι παράκτιοι επαγγελματίες αλιείς θεωρούν καταστροφή για το θαλάσσιο περιβάλλον, ζητούν απο την κυβέρνηση την εξαίρεση τους από την οδηγία.

    Πλωτά «μπλόκα» και στις τρεις εισόδους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έστησαν δεκάδες σκάφη μέσης αλιείας-μηχανότρατες, οι ιδιοκτήτες των οποίων εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την είσοδο/έξοδο σε κανένα εμπορικό πλοίο, προσπαθώντας έτσι να πιέσουν για την έγκριση παρεκκλίσεων στον κοινοτικό κανονισμό 1967/2006, ο οποίος -όπως υποστηρίζουν- τούς βγάζει «εκτός θάλασσας» στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 December 2008 - 7:30:39 UTC