Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφιοποίηση της κρατικής ταινιοθήκης
  • [02] "Μέτρα για ενίσχυση των πολιτών"

  • [01] Ψηφιοποίηση της κρατικής ταινιοθήκης

    Την έναρξη της εκδήλωσης "Κρατική ταινιοθήκη: Ψηφιοποίηση και διάθεση οπτικοακουστικού υλικού", που διοργάνωσε το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, κήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι "η διάσωση των 600 ωρών υλικού ζωντανεύει την ιστορία και μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να το βλέπουν, να το ακούν και να γίνεται η έρευνα που πρέπει".

    Ο υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο, που είχε και την πρωτοβουλία για την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού της κρατικής ταινιοθήκης.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΟΜ Ροδόλφος Μορώνης, τόνισε ότι "το οπτικοακουστικό υλικό που έχει παραχθεί είναι τεράστιο και χρειάζεται χρήστες για να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του για το μέλλον.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην σημαντική συνεισφορά του πρώην υπουργού Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλου, με πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησε η ψηφιοποίηση το 2006.

    Από την πλευρά του ο Βασίλης Αλεξόπουλος, υπεύθυνος περιεχομένου, τόνισε ότι κύριος στόχος της ψηφιοποίησης είναι η μετάδοση στην κοινωνία του αρχειακού αυτού υλικού, που έχει μεγάλη εμπορική, ιστορική και εκπαιδευτική αξία, ως μαθησιακού αντικειμένου και τμήματος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Μεταξύ των 600 ωρών που ψηφιοποιήθηκαν - όπως ο ίδιος ανέφερε - περιλαμβάνονται οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο πρώτος Παγκόσμιος, η Μικρασιατική Εκστρατεία, η εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Μεταξά, η κήρυξη του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, οι δεκαετίες του '50 και του '60 μέχρι την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών και η περίοδος της μεταπολίτευσης μέχρι το 1996. Σημαντικές συλλογές χαρακτήρισε 90 ώρες ντοκιμαντέρ καθώς και 60 ώρες που αφορούν τη δίκη της χούντας.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΟΜ Γιώργος Βολάνης χαρακτήρισε "σημαία του έργου τη διαδραστική αντίληψη στη σχέση χρήστη και αρχείου, ενώ ο Δημήτρης Αντζουλίδης, υπεύθυνος του έργου της ψηφιοποίησης ανέφερε ότι στο έργο της ψηφιοποίησης των 600 ωρών διήρκεσε 16 μήνες, από τον Ιούλιο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2008 και ο προϋπολογισμός του ανήλθε σε 500 χιλιάδες ευρώ για την ψηφιοποίηση, 60.000 για την τεκμηρίωση και 150 χιλιάδες ευρώ για την ανάλυση του λογισμικού. Πρόσθεσε δε, ότι η αξία του έργου είναι ολοένα αυξανόμενη.

    Ο Στέλιος Κυμιώνης, υπεύθυνος τεκμηρίωσης περιεχομένου χαρακτήρισε "απαιτητική" την τεκμηρίωση, λόγω της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας του υλικού και διευκρίνισε ότι στο έργο της τεκμηρίωσης βοήθησαν και αρκετοί πανεπιστημιακοί.

    [02] "Μέτρα για ενίσχυση των πολιτών"

    Το ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει το θέμα της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου, αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ενώ ένα από τα πρώτα νομοθετήματα του ΠΑΣΟΚ όταν έρθει στην κυβέρνηση θα αφορά στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Επίσης τονίζει ότι ενώ σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των ανθρώπων και των πολιτών κατευθείαν, μόνο στην Ελλάδα τα μέτρα αυτά απευθύνονται στους τραπεζίτες.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ βγει πρώτο στις εκλογές, αλλά δεν πάρει την αυτοδυναμία, θα εξακολουθήσετε να κάνετε πρόταση συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ ή επιδιώκετε μόνο την αυτοδυναμία;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θέμα των συνεργασιών για μας έχει μια καθαρή όψη. Συνεργασία σημαίνει πάνω από όλα συμφωνία πάνω σε προγραμματικές θέσεις. Αν ο ελληνικός λαός υποψιαστεί ότι οι συνεργασίες γίνονται για να μοιραστούν αξιώματα, όποια κόμματα συνεργαστούν θα έχουν καταρρεύσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

    Άρα από την ώρα που μιλάμε για κυβερνητική συνεργασία, μιλάμε για συνεργασία πάνω σε προγραμματικές θέσεις. Και εδώ χρειάζεται να γίνει κάτι σαφές. Κάθε κόμμα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τη συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι τη θέλει και προτείναμε επανειλημμένα στο ΣΥΡΙΖΑ να διαλέξει τα θέματα που συμφωνούμε, και είναι πολλά, ή απλώς να ανιχνεύει σημεία που διαφωνούμε και να θέλει να χτίσει τις σχέσεις μας πάνω στις διαφωνίες και όχι στις συμφωνίες.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Για το θέμα του Βατοπεδίου η Εξεταστική Επιτροπή προχωράει, έχουμε δει τις εξελίξεις. Πώς βλέπετε αυτές τις εξελίξεις, θα επαναφέρετε την πρότασή σας για προανακριτική επιτροπή;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σβ αυτό το γιγάντιο σκάνδαλο, υπάρχει όχι απλώς η εμπλοκή , αλλά η παραγωγή του οφείλεται σε υπουργικές αποφάσεις. Το Βατοπέδι συνιστά μια αυτονόητη πολιτική ευθύνη κι ούτε καν την πολιτική ευθύνη δεν έχει αναλάβει η κυβέρνηση Καραμανλή. Δεύτερον, έχουμε διαπιστωμένο το αδίκημα της απιστίας ως προς το δημόσιο. Είναι δυνατόν να σκεφτούμε ότι δεν θα εμβαθύνουμε αυτή την ιστορία; Ότι θα δεχθεί ο ελληνικός λαός από τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων ότι σταματάμε εδώ, ότι ναι μεν υπάρχει έγκλημα αλλά το έγκλημα δεν έχει ενόχους και επομένως δεν θα έχει και τιμωρία; Θεωρώ ότι με φυσικό τρόπο η προέκταση της Εξεταστικής Επιτροπής είναι η Προανακριτική Επιτροπή.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα προχωρήσει σε θεσμικά μέτρα για τη συνολική διευθέτηση του θέματος της εκκλησιαστικής και μοναστικής περιουσίας;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση Νόμου στη Βουλή την οποία δεν ψήφισε η ΝΔ, για την πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου σε όλες τις εκτάσεις που διεκδικούνται από το Βατοπέδι. Αυτός ο νόμος που πριν λίγες εβδομάδες κατατέθηκε στη Βουλή, και δεν τον ψήφισε η ΝΔ, είναι δέσμευση για μας. Είναι από τους πρώτους νόμους που θα ψηφίσουμε. Επίσης πιστέυουμε ακράδαντα ότι η εκκλησιαστική περιουσία πρέπει να φορολογηθεί όπως ακριβώς φορολογείται η περιουσία κάθε νομικού προσώπου και κατά μείζονα λόγο όταν ένα μεγάλο κομμάτι της μοναστικής περιουσίας έχει εμπορική χρήση. Άρα η δέσμευσή μας είναι ρητή, κατηγορηματική και νομίζω ότι θα είναι από τους πρώτους νόμους που θα ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ας έρθουμε τώρα στο τεράστιο θέμα της οικονομικής κρίσης. Πολλοί λένε ότι η κρίση θα περάσει "επιδερμικά" στη χώρα μας, από την άλλη μεριά όμως, η αγορά πλήττεται εδώ και αρκετά χρόνια από αυτήν. Πολλοί λένε ότι πρόκειται για δομική κρίση του συστήματος. Ποιά είναι η άποψή σας;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: νομίζω ότι αυτή η πλευρά είναι ισχυρή και είναι δικαιωμένοι όσοι μιλούσαν για το ότι αυτός ο καπιταλισμός-καζίνο, η αποθηρίωση της αγοράς όπως την επιδίωξαν και την επέβαλαν σε παγκόσμιο επίπεδο ο Ρήγκαν και η Θάτσερ, είναι 30 χρόνια τώρα ένας παγκόσμιος οικονομικός παραλογισμός που έσκασε με τη φούσκα των σύνθετων δομημένων προϊόντων που εξέδωσαν τα golden boys απανταχού της γης. Πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που υποστηρίζονται από την Επιτροπή Σήγκλιτς. Χρειάζεται να μπούμε σε μια νέα περίοδο παγκοσμίως, με ρυθμιστικό πλαίσιο, με κανόνες και δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ίσως η τελευταία κυβέρνηση στον κόσμο που είναι οπαδός αυτών των θεωριών που έχουν χρεωκοπήσει.

    Χρειάζεται μια ρωμαλέα παρέμβαση , με σεβασμό μεν στην υγιεή επιχειρηματικότητα, με αντίληψη του ρόλου των τραπεζών ως αναπτυξιακό, του ρόλου των τραπεζών όχι υπέρ των τραπεζιτών αλλά υπέρ της κοινωνίας, που είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι.

    Σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, έχουμε συγκεκριμένα μέτρα από τις κυβερνήσεις, ενίσχυσης των ανθρώπων κατευθείαν, των πολιτών κατευθείαν. Μόνο στην Ελλάδα τα μέτρα απευθύνονται στους τραπεζίτες, μόνο στην Ελλάδα η αντίληψη της κυβέρνησης δεν είναι αντίληψη υπέρ της κοινωνίας αλλά υπέρ των μειοψηφικών συμφερόντων που πιστά υπηρέτησε 5 χρόνια αλλά που διέλυσε την οικονομία, διέλυσε την κοινωνία, και επομένως αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί την επερχόμενη κρίση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 December 2008 - 11:30:32 UTC