Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [02] Μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο
  • [03] Εορταστικό ωράριο καταστημάτων
  • [04] Ν/σ για προστασία ανηλίκων
  • [05] "Σε ελεύθερη πτώση η οικονομία"
  • [06] Αποφασίζουν οι αγρότες
  • [07] Στην Ελλάδα η προεδρία του ΟΑΣΕ

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    «Ουδεμία πίεση εδέχθην και ουδεμία άσκησα στον οποιονδήποτε στην υπόθεση αυτή. Αν με ενδιέφερε πραγματικά να κινηθώ και να κάνω αυτά τα οποία με κατηγορούν, δεν θα έπρεπε να κινηθώ αμέσως; Δεν θα έπρεπε να δώσω όλο μου το είναι και να ασχολούμαι απβ το πρωί ως το βράδυ με αυτή την υπόθεση; Δεν θα έπρεπε να είχα κάνει 5-10 τηλεφωνήματα; Το ότι δεν έσπευσα, είναι σαφές», δήλωσε στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο πρώην υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Θ. Ρουσόπουλος, στην κατάθεσή του κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι έχει υποδειχθεί σε δεκάδες δημοσιεύματα ως ο "συντονιστής" μιας κρατικής κινητοποίησης για την εξυπηρέτηση της Μονής του Βατοπαιδίου καθώς και για τις αναφερθείσες καλές σχέσεις του με τη Μονή αυτή, τις επισκέψεις του ηγουμένου της Εφραίμ στην κατοικία του, την τοποθέτηση στο υπουργείο Επικρατείας του κ. Ι. Διονυσόπουλου καθώς και για τις φήμες περί πιέσεών του στους υπουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.

    Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ρουσόπουλου, οι σχέσεις του με τον Ηγούμενο Εφραίμ, ξεκινούν το 1998, όταν ο ίδιος επισκέπτεται τη Μονή Βατοπαιδίου ως δημοσιογράφος, για ένα ντοκιμαντέρ. Με τον ηγούμενο Εφραίμ ξεκινά μια πνευματική σχέση, όχι όμως αποκλειστική, καθώς ο ίδιος έχει επισκεφθεί τουλάχιστον τις μισές Μονές του Αγίου Όρους κατά τις 4-5 επισκέψεις του στο χώρο. Στην αρχή της κατάθεσής του, ανέφερε μία μόνο επίσκεψη του Εφραίμ στο σπίτι του, πριν την εμπλοκή του με την πολιτική, στη συνέχεια πρόσθεσε άλλη μια συνάντηση ως πολιτικός.

    Η επαφή του με την υπόθεση, ήταν καθαρά επιδερμική. Τον Σεπτέμβριο του 2004, τον συναντούν εκπρόσωποι φορέων της Ξάνθης, συνοδευόμενοι από τον υφυπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Α. Κοντό, για να του εκθέσουν το πρόβλημά τους: «Έχουμε ένα πρόβλημα κοινωνικό, διότι επί δεκαετίες καλλιεργούμε εδάφη στην περιοχή και έχει έρθει η προηγούμενη κυβέρνηση και έχει δώσει την κυριότητα της περιοχής αυτής σε μοναστήρι». Δεν έγινε συζήτηση: ο υπουργός δήλωσε αναρμόδιος και τους παρέπεμψε στους καθβ ύλην αρμόδιους υπουργούς. Ερωτηθείς εάν τους υπέδειξε τον παριστάμενο Αλέξανδρο Κοντό, ο κος Ρουσόπουλος απάντησε πως δεν θυμάται αυτή την λεπτομέρεια.

    Ο κος Ρουσόπουλος, δεν επιβεβαίωσε την κατάθεση του Μητροπολίτη Ξάνθης, πως του ζητήθηκε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ή την κατάθεση του δημάρχου Ξάνθης, ότι ο ίδιος είχε προτρέψει τον Μητροπολίτη, να συμβάλλει ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις των κατοίκων με τη Μονή Βατοπαιδίου. Δεν επιβεβαίωσε πως οι επισκέπτες του, διαμαρτυρήθηκαν για την παραίτηση του Δημοσίου από την έκδοση δικαστικής απόφασης. «Ούτε ο κος Κοντός μου ανέφερε κάτι τέτοιο, όταν κανονίζαμε την συνάντηση» διευκρίνισε.

    Καθώς την ημέρα εκείνη είχε πέσει το μοιραίο Σινούκ, το οποίο μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ξέχασε την συνάντηση και αργότερα τηλεφώνησε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκο για να του πει ότι ενδεχομένως, θα δεχόταν επισκέψεις και εκείνος. Λίγες μέρες αργότερα, τον κ. Μπασιάκο επισκέφθηκε ο μητροπολίτης - και ο υπουργός ενημέρωσε τον κο Ρουσόπουλο για την συνάντησή του αυτή.

    Στο σημείο εκείνο, σταματά κατά τον κο Ρουσόπουλο η επαφή του με την υπόθεση. Η επιστολή Ψωμιάδη, δεν έφθασε σε κείνον - άλλωστε δεν ήταν και επισήμως αποδέκτης της. Ο κ. Ρουσόπουλος κλήθηκε να απαντήσει στο γεγονός ότι το 2007, το όνομά του αναφέρθηκε αρκετές φορές στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, όπως το «Έθνος», ή η «Ελευθεροτυπία», με καταγγελίες για χαριστικές ανταλλαγές και φωτογραφίες του πλάι στον Ηγούμενο - ενώ ο εκδότης Δ. Ρίζος, τον κατέταξε «στην παρέα του Εφραίμ», που τηλεφωνούσε σε υπουργούς προωθώντας τα συμφέροντα της Μονής.

    «Προσωπικό πρόβλημα δεν είχα με κανένα εκ των εκδοτών ή δημοσιογράφων, ακόμα και αν μου επιτέθηκαν με σκαιό τρόπο» ανέφερε ο κος Ρουσόπουλος. «Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είχα καθημερινώς δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν στο πρόσωπό μου. Δεν απαντούσα πάντοτε σε όλα. Εγράφησαν πάρα πολλά στη διάρκεια της υπουργικής μου θητείας, τα οποία ήταν ψεύδη. Δεν ασχολήθηκα με τα ψεύδη». Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επέμειναν σε αυτό το σημείο, ενθυμούμενοι συνέντευξη του πρώην υπουργού, πως πρωτοάκουσε περί ανταλλαγών το 2008. Είναι δυνατόν να μην είχε ερευνήσει τι έχει γίνει, σε μία υπόθεση όπου εμπλεκόταν το όνομά του, ρωτήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Δεν έκανα κανένα τηλεφώνημα προκειμένου να διερευνήσω το ζήτημα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος» ανέφερε ο πρώην υπουργός, απαντώντας στον Γ. Δριβελέγκα. «Δεν θυμάμαι αν με ρώτησαν οι δημοσιογράφοι στο press room. Αν με ρώτησαν θα έχω απαντήσει». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κος Ρουσόπουλος ανέφερε: «Διερεύνηση υπό την έννοια του ρόλου του κυβερνητικού εκπροσώπου - εάν δηλαδή ερωτηθώ τι απαντώ σε αυτό; - είναι πολύ πιθανόν να έχει γίνει, από τη στιγμή που υπήρχε στην επικαιρότητα το θέμα. Αν έχω μιλήσει με κάποιον, αυτός θα ήταν ο αρμόδιος υπουργός».

    Ο νομικός σύμβουλος του κράτους, Ι. Διονυσόπουλος, διορίστηκε στο υπουργείο Επικρατείας στο πλαίσιο άλλων 19 διορισμών νομικών συμβούλων σε κρατικούς οργανισμούς, ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος. «Τον κο Διονυσόπουλο τον συνάντησα και συνεργάστηκα όλο και όλο μια φορά ως υπουργός, στην υπόθεση του βασικού μετόχου, παρόντων συνεργατών μου, του νομικού μου συμβούλου και της γ.γ. Επικοινωνίας. Ουδεμία άλλη συνεργασία είχα με τον άνθρωπο», πρόσθεσε.

    Για τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας που κατηγορούνται σήμερα αναφορικά με την υπόθεση, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι «λειτούργησαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους, βασιζόμενοι σε γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπου βασίζεται οπωσδήποτε κάθε υπουργός. Δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος, δεν υπάρχει παράβαση νόμου».

    «Τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και για τις δικές του παραλείψεις. Το έργο της Εκκλησίας όμως, εγώ πιστεύω ότι είναι και πρέπει να παραμείνει πνευματικό. Προσωπικώς με προβληματίζει η ζημιά η οποία γίνεται και πολύ περισσότερο η πληγή που θα μείνει στο Σώμα της Εκκλησίας, ένα βασικό πυλώνα του ελληνισμού, όπως είναι η Ορθοδοξία και η θρησκευτική μας πίστη, εφόσον τα περί επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των Μονών αποδειχθούν. Αυτή είναι η γενική μου τοποθέτηση για την υπόθεση και για τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν σε μένα προσωπικά, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας» ανέφερε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε αρνητικά

    «Η Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε αρνητικά στο αίτημα να ανοιχθούν οι λογαριασμοί των εταιρειών RASSADEL και MADEUS. Σε απάντηση στον πρόεδρο της Επιτροπής ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, Στ. Γκρόζο, του είπαν πως θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής, προκειμένου να κριθεί από τα στοιχεία τα οποία θα αποσταλούν, εάν συντρέχει λόγος ανοίγματός τους» ανακοίνωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρός της Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Είναι γνωστόν πόσο χρονοβόρες και κατά κανόνα ατελέσφορες είναι οι διαδικασίες της δικαστικής συνδρομής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή που ερευνούσε την υπόθεση των TOR-M1 και TPQ-37, πήρε απάντηση μετά παρόδου σχεδόν έτους. Ως εκ τούτου, επιχειρήθηκε να επιτύχουμε το άνοιγμα των λογαριασμών στην Κύπρο ταχύτατα, στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο ομολόγων αρχών σε Ελλάδα και Κύπρο. Η απάντηση δυστυχώς δεν ήταν θετική. Ούτως ή άλλως, ήταν αδύνατον μέχρι την 15η/12/2008, ημερομηνία που έχει ταχθεί για έκδοση του πορίσματος, να έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί του εξωτερικού, με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής».

    Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διαμαρτυρηθεί γιατί το αίτημα να ανοιχθούν οι λογαριασμοί των εταιρειών δεν έχει υποβληθεί επισήμως από την Ελλάδα.

    Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

    Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής θα εκδοθεί στις 15 Δεκεμβρίου, έτσι όπως «έχει συναποφασιστεί από όλα τα κόμματα», αποσαφήνισε σήμερα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, αναφερόμενος στη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιστροπής.

    «Είναι σαφές το τι έχει αποφασιστεί», είπε και έκανε λόγο για «άσφαιρες πολιτικές εντυπώσεις».

    «Αν κάποιοι, και αναφέρομαι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρίνουν ότι μπορούν με την αθρόα κλήτευση μαρτύρων, που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, να παρατείνουν ή να ευτελίσουν ή να κάνουν την επιτροπή να αποκλίνει από το καθήκον της, που είναι να ολοκληρώσει τις εργασίες και να βγάλει πόρισμα, τότε αυτό δείχνει ποια είναι τα κίνητρα πίσω από αυτές τις κινήσεις. Δεν έχουν καμία ουσία. Έχουν κίνητρα πολιτικού εντυπωσιασμού", ανέφερε.

    Σημειώνεται ότι οι βουλευτές των ΠΑΣΟΚ είχαν κανει λόγο για «ουσιαστική διακοπή του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, 12 ημέρες πριν την συμφωνημένη της λήξη», καταγγέλοντας την άρνηση της πλειοψηφίας να δεχθεί την εξέταση έξι νέων μερτύρων.

    Έκθεση Τράπεζας της Ελλάδος

    Κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η 24σέλιδη Έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος, επί των συναλλαγών της Μονής Βατοπαιδίου.

    Σύμφωνα με τους τρεις εμπειρογνώμονες της Τράπεζας, η Έκθεσή τους αποτελεί την ελάχιστη δυνατή συνεισφορά στο έργο της Εξεταστικής, καθώς μια ικανοποιητική παρουσίαση της κίνησης των λογαριασμών της Μονής, θα απαιτούσε περίπου ένα μήνα, ενώ η καταγραφή των τελικών παραληπτών των κεφαλαίων της, θα χρειαζόταν περί τους 6-7 μήνες. «Σε κάθε περίπτωση, για την εξαγωγή συμπερασμάτων, θα πρέπει να συσχετισθούν οι χρηματικές ροές προς και από την Μονή Βατοπαιδίου, προς τους λογαριασμούς των εμπλεκομένων προσώπων, με τις προσφερθείσες υπηρεσίες των τελευταίων προς την Μονή και με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους» αναφέρεται στην Έκθεση.

    Οι εντεταλμένοι της Τράπεζας της Ελλάδος, επεξεργάστηκαν στοιχεία που τους στάλθηκαν εκ μέρους της Επιτροπής, από την 25η Νοεμβρίου μέχρι προχθές.

    Στην Έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται αναλήψεις μετρητών εκ μέρους των μοναχών, ύψους μέχρι και 2 εκ. ευρώ, καθώς και μία συναλλαγή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος: η αγορά εταιρείας με ακίνητο στο Βελιγράδι, αντί περίπου 700.000 ευρώ και η μεταπώληση της εταιρείας μετά από δύο χρόνια αντί 2,4 εκ. ευρώ. «Δεδομένου ότι δεν είναι γνωστά τα περιουσιακά στοιχεία της πωληθείσας εταιρείας, δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί, εάν το υπερτίμημα από την αγοραπωλησία οφείλεται σε πραγματική υπεραξία» επισημαίνεται στην Έκθεση.

    Ο λογαριασμός του Δημητρίου Πελέκη, αδελφού της συμβολαιογράφου και δικηγόρου της Μονής, έχει πιστωθεί με 1.083.415 ευρώ, εκ μέρους της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο κοινός λογαριασμός του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του, Αικατερίνης Πελέκη, που συνέταξε τα συμβόλαια μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπαιδίου, έχει πιστωθεί από τις 23/5/2007 μέχρι την 4/9/2008 με 972.000 ευρώ, προερχόμενα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, «άμεσα ή έμμεσα» από τη Μονή Βατοπαιδίου.

    Στην κατάθεσή του, ο Δ. Πελέκης, είχε αναφέρει ότι στον λογαριασμό του είχαν πιστωθεί οι αμοιβές οι δικές του (μόνο τα γραμμάτια του δικηγορικού συλλόγου), τα γραμμάτια της ΚΕΔ και του δικηγόρου της κ. Ζερβουδάκη, καθώς και τα ποσά που αντιστοιχούν στα δικαιώματα του συμβολαιογραφικού συλλόγου από την εργασία της συμβολαιογράφου.

    Τα δεδομένα της Έκθεσης, αναμένεται να εκτιμηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή, σε συνεδρίασή της την Δευτέρα.

    [02] Μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Καμείρου, στη Ρόδο, καθώς ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, η πυρκαγιά έχει κάψει ως τώρα 15.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι θυελλώδεις άνεμοι, που πνέουν στην περιοχή.

    Οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνονται μόνο από εδάφους, αφού λόγω των ισχυρών ανέμων, των οποίων η ένταση φτάνει τα 9 μποφόρ, καθιστούν αδύνατη την από αέρος κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και κάτοικοι του νησιού με μηχανήματα, που διατέθηκαν από τους δήμους και τη νομαρχία.

    Στρατιωτικό αεροσκάφος C 130 μετέφερε στην Κω 35 πυροσβέστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στη Ρόδο με ελικόπτερο Σουπερπούμα.

    [03] Εορταστικό ωράριο καταστημάτων

    Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, κατόπιν συνεννόησης με τους Εμπορικούς Συλλόγους του Λεκανοπεδίου, ανακοίνωσε το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το οποίο αρχίζει την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 και θα έχει ως ακολούθως:

    Την εβδομάδα από Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου έως Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9:00 έως τις 18:00 τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο. Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα είναι ανοιχτά από 9:00 έως 21:00.

    Την Κυριακή (21/12/2008),θα λειτουργήσουν από 10:00 το πρωί έως 18:00 το απόγευμα.

    Την επόμενη εβδομάδα (22/12 - 28/12): την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ.

    Την Τετάρτη (παραμονή Χριστουγέννων) τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 9:00 και θα κλείσουν στις 18:00.

    Την Πέμπτη (Χριστούγεννα) και την Παρασκευή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

    Το Σάββατο (27/12/2008) θα λειτουργούν από τις 9:00 έως τις 18:00 το απόγευμα.

    Την Δευτέρα και την Τρίτη (29 και 30 Δεκεμβρίου), θα είναι ανοικτά από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00.

    Την Τετάρτη, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα μαγαζιά θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00 το απόγευμα.

    Την Παρακευή 2 Ιανουαρίου 2009, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της απασχόλησης του προσωπικού κατά την Κυριακή 21/12/2008.

    Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009, επανέρχεται το χειμερινό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    Από τις 15 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ το εορταστικό ωράριο και στη Θεσσαλονίκη.

    Από τις 15 έως τις 19 Δεκεμβρίου, στις 22 και 23, καθώς και στις 29 και 30 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν σε συνεχές ωράριο, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

    Το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Δεκεμβρίου και το Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ.

    Την παραμονή των Χριστουγέννων τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

    Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα στις 25, 26 Δεκεμβρίου και 28 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου και 2 Ιανουαρίου (σε αντικατάσταση της Κυριακής, 21 Δεκεμβρίου).

    [04] Ν/σ για προστασία ανηλίκων

    Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που αφορά την προστασία ανηλίκων από το κάπνισμα και τα αλκοολούχα ποτά.

    Στο ίδιο νομοσχέδιο, με τροποποίηση στην οποία προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προβλέπεται η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημοσίους χώρους από την 1η Ιουλίου του 2009.

    Το υπουργείο Υγείας έκανε δεκτές και τέσσερις τροπολογίες βουλευτών, οι οποίες προβλέπουν:

    - Τη δυνατότητα να μετατάσσονται στο υπουργείο Υγείας ή σε άλλες υπηρεσίες του, πρώην διοικητές ή υποδιοικητές νοσοκομείων.

    - Την επιχορήγηση του «Ιδρύματος Τυφλών» από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    - Ρυθμίσεις για την καλύτερη λειτουργία του «Δικτύου Κέντρων Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες».

    - Τη δυνατότητα υλοποίησης της δωρεάς του κληροδοτήματος της «Μαρίας Βεργώτη» στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς.

    Τέλος, στο νομοσχέδιο εντάχθηκε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία παρατείνεται ως τις 31/12/2011 η προθεσμία για την απόσπαση στα γραφεία των βουλευτών και των κομμάτων, υπαλλήλων, που προέρχονται από δημόσιες υπηρεσίες ή ΔΕΚΟ.

    [05] "Σε ελεύθερη πτώση η οικονομία"

    «Ενώ η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία ελεύθερης πτώσης, η Ν.Δ. επιχειρεί με επισκέψεις, επικοινωνιακού χαρακτήρα, του Πρωθυπουργού να ανεβάσει το πεσμένο ηθικό των ψηφοφόρων της. Ο Πρωθυπουργός με τέτοια επικοινωνία, χάνει καθημερινά την κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ.Βελόπουλος κληθείς να σχολιάσει της δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ τόνισε ότι «ο κ. Μίχαλος, από τα «GOLDEN BOYS» του Λονδίνου, σήμερα έρχεται να προτείνει μέτρα «Θατσερικού» τύπου τα οποία είναι άκαιρα. O κύριος Μίχαλος είναι εκτός τόπου και χρόνου».

    Αναφέρομενος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ στις εισπρακτικές εταιρίες των τραπεζών αναρωτήθηκε "κάτω από ποιο νομικό πλαίσιο λειτουργούν όλοι αυτοί που ασελγούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τρομοκρατούν τους πολίτες; Η πρέπει να αποδεχτούμε τελικά, ότι το μόνο καθεστώς στην Ελλάδα είναι η ισοπεδωτική ασυδοσία των τραπεζών;"

    Επίσης, ο κ.Βελόπουλος τόνισε ότι το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ "δεν θέλει αγρότες διαλυμένους και διασπασμένους" και στηρίζει τους αγώνες τους "για να γίνει επιτέλους ο Ελληνας αγρότης αφέντης στον τόπο του".

    [06] Αποφασίζουν οι αγρότες

    Ανοιξαν οι αγρότες την Εθνική Εθο στο ύψος των Τεμπών, που παρέμεινε αποκλεισμένη όλο το βράδυ.

    Σήμερα μετά τις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα ανοιχτή συνέλευση, προκειμένου να αποφασισθεί το μέλλον της κινητοποίησης.

    Κεντρικά αιτήματα της κινητοποίησης αποτελούν η καταβολή άτοκου δανείου πενταετούς διάρκειας 50 ευρώ ανά στρέμμα για το βαμβάκι και τα δημητριακά (καλαμπόκι, κριθάρι, σιτάρι) με βάση τη δήλωση του ΟΣΔΕ, καθώς και η μείωση του κόστους παραγωγής.

    [07] Στην Ελλάδα η προεδρία του ΟΑΣΕ

    Με πυρετό διαβουλεύσεων άρχισαν οι εργασίες της διήμερης υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στο Ελσίνκι,καθώς η ελληνική πλευρά υπό την υπουργό Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη «προθερμαίνεται εντατικά» για την ανάληψη της προεδρίας από την αρχή του έτους και η φινλανδική θέλει να παραδώσει δυναμικά,με την υιοθέτηση κοινής πολιτικής δήλωσης στο «νέο πνεύμα του Ελσίνκι» και όχι στο πνεύμα «business as usual" .

    « Γνωρίζουμε ότι η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση. Η Ελλάδα θα είναι έντιμος μεσολαβητής σε όλες τις παγωμένες συγκρούσεις που θα την απασχολήσουν. Ο ΟΑΣΕ είναι ένα τραπέζι στο οποίο καθόμαστε όλοι, πρέπει να δουλέψουμε συναινετικά και η υπόσχεση που δίνω είναι ότι θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

    Η κ. Μπακογιάννη εξήγγειλε επίσης την πρώτη ελληνική πρωτοβουλία που θα πλαισιώσει την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ και με την οποία επιθυμεί να δώσει αυξημένο ρόλο στις «γυναίκες στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

    Η πρωτοβουλία εξαγγέλθηκε παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς.

    Στις κοινές δηλώσεις , η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών εξήγγειλε την πραγματοποίηση διάσκεψης, την Άνοιξη στην Αθήνα, στην οποία θα συμμετέχουν γυναίκες απ΄ όλο τον κόσμο, πανεπιστημιακοί , πολιτικοί και θύματα της τρομοκρατίας.

    Είναι μια πρωτοβουλία που θέλει να δώσει φωνή στις γυναίκες οι οποίες αποτελούν τον πυλώνα της οικογένειας και της κοινωνίας και αυτές «που μαζεύουν τα κομμάτια» για την ανασυγκρότηση των κοινωνιών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

    Η διοργάνωση αυτή στην οποία θα συμπροεδρεύσουν η Ελλάδα και το Πακιστάν έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και της υπουργού Εξωτερικών Κ. Ράις, είπε ο κ. Μπερνς και εντάσσεται στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας Γυναικών Ηγετών που δημιουργήθηκε το 2006.

    Στο περιθώριο της συνόδου,που γινεται παρουσία 50 υπουργών Εξωτερικών από τη Β. Αμερική ως την Κεντρική Ασία, η κα Μπακογιάννη πραγματοποιεί σειρά διμερών επαφών.

    Συνάντηση με Λαβρόφ

    Με τον Ρώσο υπουργό συζήτησαν «θέματα ΟΑΣΕ», δηλαδή τόσο την κρίση στη Γεωργία, όσο και την πρόταση του προέδρου Μεντβιέντεφ για την προώθηση της νέας πανευρωπαϊκής ασφάλειας, μέσω μιας συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ. Και τα δύο θέματα αποτελούν τη «βαριά» ατζέντα του Ελσίνκι και θα ακολουθήσουν και την ελληνική προεδρια.

    Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε την ελληνική θέση ότι αν αποφασιστεί από τις χωρες- μελη η σύγκληση συνόδου κορυφής για το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας,η Αθήνα ειναι έτοιμη να τη φιλοξενήσει.

    Τις διμερείς ελληνορωσικές σχέσεις, η κα Μπακογιάννη και ο κ.Λαβρόφ συμφώνησαν να τα συζητήσουν σε συνάντασή τους στις αρχές του 2009.

    Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης στη Γεωργία,η Υπουργός των Εξωτερικών συναντάται σήμερα και με την γεωργιανή ομόλογό της Εκα Τκεσελασβίλι,ενώ θα έχει σειρά διμερών επαφών με ομολόγους της της ΝΑ Ευρώπης,στις οποίες ο ΟΑΣΕ διατηρεί παρουσία που ενισχύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή,όπως έχει δηλώσει η κα Μπακογιάννη.

    Συνάντηση με Αλί Μπαμπατζάν

    Συνάντηση 35 λεπτών είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στο Ελσίνκι.

    Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου, οι δύο υπουργοί, συζήτησαν για την πορεία των συνομιλιών στην Κύπρο, ενώ από ελληνικής πλευράς ετέθη το θέμα της στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια νότια του Καστελόριζου.

    Κατά την εξέταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έγινε επίσης αποτίμηση της πορείας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη την κατάσταση στον Καύκασο, θέμα που θα είναι στο επίκεντρο της ατζέντας της ελληνικής προεδρίας το 2009. Ο κ Μπαμπατζάν ενημέρωσε την ελληνίδα ομόλογό του για τις πρωτοβουλίες που παίρνει η Τουρκία στην περιοχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 December 2008 - 7:30:32 UTC