Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στήριξη της πραγματικής οικονομίας"
  • [02] "Ψίχουλα τα μέτρα"
  • [03] "Αλλαγή πολιτικής"
  • [04] "Θα γίνουν απολύσεις"

  • [01] "Στήριξη της πραγματικής οικονομίας"

    «Η οικονομική κρίση, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για μια νέα άδικη αναδιανομή του πλούτου. Αντίθετα, χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις που θα στηρίξουν το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας» ανέφερε στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου, δεσμευόμενος πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «θα ενισχύσει τους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς εργασίας, αντίθετα στο ρεύμα καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων».

    Ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε πως η κυβέρνηση, δέσμια της νεοσυντηρητικής της πολιτικής, αδυνατεί να κατανοήσει τις αιτίες της κρίσης και την νέα πραγματικότητα στην οποία έχει εισέλθει ο ανεπτυγμένος κόσμος, τις διεξόδους που υπάρχουν για μια νέα αναπτυξιακή πρόταση.

    Στην κρίση είπε ο κ. Παπανδρέου, «μπαίνουμε με την καταστροφική επιλογή της απογραφής που στέρησε απβ την ελληνική οικονομία δυνατότητες για ελιγμούς, με τις συνεχείς φοροεπιδρομές επί δικαίων και αδίκων, με την ανοχή στα καρτέλ που τροφοδότησε την ακρίβεια. Με κακοδιαχείριση των πόρων της νέας ΚΑΠ. Με αντιαναπτυξιακή πολιτική συνεχούς μείωσης των δημοσίων επενδύσεων και συνεχή απαξίωση κάθε δικτύου κοινωνικής προστασίας. Και όλα αυτά τα έχετε ονομάσει υπεύθυνη πολιτική» παρατήρησε ο κος Παπανδρέου.

    «Την ώρα που άλλες χώρες επενδύουν στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, εμείς μένουμε ουραγοί, χωρίς σχέδιο, να φαλιρίσει η οικονομία μας. Νομίζετε ότι θα γίνουμε ανταγωνιστικοί αν στριμώξουμε και άλλο τους μισθούς, αν κάνουμε τόσο ανασφαλή τον έλληνα εργαζόμενο, ώστε να εργάζεται νυχθημερόν για ένα κομμάτι ψωμί;» αναρωτήθηκε ο Γ. Παπανδρέου. «Εμείς έχουμε σχέδιο. Δεν θα επενδύσουμε στη φθηνή εργασία. Δεν θα ανταγωνιστούμε την Κίνα, πιέζοντας προς τα κάτω τον εργαζόμενο. Αντίθετα, θα επενδύσουμε στην ποιότητα και αυτό θα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Θα καταργήσουμε, ως επόμενη κυβέρνηση, τους αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς νόμους. Τις άδικες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο ωράριο που επέβαλε η κυβέρνησή σας».

    «Η εκλογή Ομπάμα αποτελεί μια ευκαιρία για ένα νέο ''νιου ντηλ'', με μεγάλες επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Θα πολεμήσουμε την κρίση στην απασχόληση, μόνον αν βάλουμε την οικονομία σε νέα αναπτυξιακή τροχιά, με συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που θα ενισχύσει το εισόδημα, θα αποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος, να εγγυηθούμε επενδύσεις για τις αναπτυξιακές μας προοπτικές, να κατοχυρώσουμε μια άλλη λογική διακυβέρνησης. Δεν έχουμε, ούτε μια μέρα για χάσιμο. Δεσμευόμαστε για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σαφείς δεσμεύσεις των τραπεζών - κάτι που δεν κατάφερε η κυβέρνηση. Έχουμε ήδη προτείνει να εξαιρεθούν από το σύμφωνο σταθερότητας, πράσινες δημόσιες επενδύσεις. Αυτές τις προτάσεις υιοθέτησαν και οι σοσιαλιστές της Ευρώπης».

  • ** Με τις ηγεσίες των αγροτικών φορέων της χώρας θα συναντηθεί το απόγευμα ο κ. Γ.Παπανδρέου, στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης που πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ με τους παραγωγικούς φορείς.

    Στη συνάντηση θα παρευρεθούν τα προεδρεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), της Συνομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΣΥΔΑΣΕ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

    [02] "Ψίχουλα τα μέτρα"

    "Οι εργατοϋπαλληλοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μετανάστες δεν μπορούν να έχουν καμιά συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης", ανέφερε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη Βουλή στην προ ημερίσιας συζήτηση για την οικονομία.

    "Η απάντησή τους πρέπει να είναι διεκδικήσεις με σαφή αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που αφορούν τον εργάσιμο χρόνο, τους μισθούς, τα ασφαλιστικά ταμεία, τη στέγη, την αλλαγή αφορολόγητου όριου κ.ά." υπογράμμισε η κα Παπαρήγα και χαρακτήρισε "ψίχουλα" τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

    [03] "Αλλαγή πολιτικής"

    Επίθεση σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που καλλιεργούν, όπως είπε, το δικομματισμό, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του κόμματος του.

    Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία να κάνει τομές, ζήτησε άμεσες πρωτοβουλίες για στήριξη των εργαζομένων και των χαμηλών εισοδημάτων και πρότεινε, μεταξύ άλλων, επανεθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο κ. Αλαβάνος, έκανε λόγο για «οικονομική κρίση Βαγδάτης», με μαγαζιά να οδηγούνται στο κλείσιμο, σπίτια να βρίσκονται σε απόγνωση και εργαζόμενους να μένουν άνεργοι, ενώ, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δείχνει να μη μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες και να κάνει τις τομές, που χρειάζονται.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η υπόθεση του σκανδάλου του Βατοπαιδίου, εκτοπίζει τα άλλα σοβαρά θέματα, στα οποία θα έπρεπε να επικεντρώνεται η συζήτηση σήμερα.

    «Στο θέμα του σκανδάλου του Βατοπαιδίου θα επιμείνουμε στην παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και στην θεσμοθέτηση μέτρων για μη επανάληψή τους. Βλέπουμε ότι το νοσηρό κλίμα, αντιμετωπίζεται με παθολογικό τρόπο και εκτοπίζονται από την αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων, άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», σημείωσε και πρόσθεσε:

    «Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που διαβλέπουν μια πολιτική αστάθεια, επιχειρούν, κυρίως με αφορμή το σκάνδαλο Βατοπαιδίου, να οδηγήσουν στην επιβίωση του δικομματισμού. Ιδιωτικός τηλεοπτικές σταθμός μάς κάνει μαθήματα καθημερινά και αναρωτιέμαι ποιος πρώτα θα δεχθεί το δικό του μερίδιο ευθύνης και θα συμβάλει στο να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να γίνουν στη χώρα».

    Σχολιάζοντας τα μέτρα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τα χαρακτήρισε ψίχουλα και υποστήριξε ότι το ένα ευρώ, που δίνεται στους ανέργους, αντιστοιχεί σε 56 ευρώ, που δίνονται στις τράπεζες.

    «Δεν είναι απλώς μια μπόρα αυτή η διεθνής οικονομική κρίση. Είμαστε στο μέσο μιας θύελλας και απλά βλέπουμε τις πρώτες σταγόνες βροχής και τα σύννεφα από το παράθυρο, ενώ ακόμα έχει πετρέλαιο το καλοριφέρ. Πρόκειται για συγκλονισμό της βάσης της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν μπορούμε να υποτιμούμε το βάρος της κρίσης και δεν στηρίζουμε τη πολιτική μας στο φόβο. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε το μέγεθός της και να πάρουμε τις κατάλληλες στροφές και τα κατάλληλα μέτρα. Γιατί κατέρρευσε, αυτή η οικονομία; Επειδή στηρίχθηκε σε ένα παγκόσμια καθεστώς τεράστιων ανισοτήτων, συμπίεση των μισθών, εγκατάλειψη σταθερών θέσεων», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Ακολούθως, καυτηρίασε την «πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση», η οποία -όπως είπε- η ίδια οδήγησε με τις πολιτικές της στην ανασφάλεια τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό.

    Ακόμα, μίλησε για τεράστιες ευθύνες της ΕΕ, η οποία -όπως είπε- ακολούθησε τη πολιτική του ευνουχισμού του δημοσίου και τη λογική της ιδιωτικής ανεξέλεγκτης κίνησης των κεφαλαίων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και τις ευθύνες τόσο από τη κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα μπορεί να αμυνθεί, έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει μέσα από άλλες πολιτικές να βγει πιο ισχυρή.

    «Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν μπορεί να κάθεται στο θρόνο ο ιδιώτης τραπεζίτης. Έχει σημασία να έχουμε ένα μεγάλο ισχυρό εθνικό πυρήνα στο χώρο των τραπεζών με επίκεντρο την Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Γιατί να μη στηριχθούμε σε μια εθνικοποιημένη Εθνική Τράπεζα, που θα δώσει εγγυήσεις; Αν θέλουμε ρευστότητα στην οικονομία και σταθερότητα, πρέπει να στηρίξουμε τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας», είπε και κατέληξε απευθυνόμενος στον Κ. Καραμανλή: «Ζούμε ιστορικές στιγμές. Είστε πρωθυπουργός σε ιστορικές στιγμές. Η κρίση αυτή βάζει διλήμματα. Χρειάζονται τομές, που δείχνει όμως η ΝΔ ότι δεν μπορεί να τις κάνει».

    [04] "Θα γίνουν απολύσεις"

    "Είμαστε στη μέση μιας κρίσης, είμαστε σε ένα ναυάγιο. Εγώ αυτή τη στιγμή θα κοιτάξω να βγάλω τον κόσμο στη στεριά και μετά θα κάνω επιμερισμό ευθυνών" τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. Γιώργος Καρατζαφέρης, στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεωψς συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

    Ο κ. Καρατζαφέρης προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε απολύσεις και αυτό όπως είπε, "είναι ένα κοινωνικό δράμα".

    Τόνισε ότι σήμερα η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση επειδή "κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους", αλλά τώρα δεν είναι η ώρα του καταλογισμού ευθυνών. "Το ζητούμενο είναι να βοηθήσουμε τον τόπο να βγει από αυτή την κρίση. Υπάρχει και άλλη οδός υπάρχει και άλλη δίοδος" υπογράμμισε ο κ.Καρατζαφέρης

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει κάτι για να βγούμε από την κρίση, "πρώτα από όλα να απαλλαγείτε από τα golden boys" είπε και απαρίθμησε παραδειγματα τα οποία, όπως υποστήριξε, οδήγησαν σε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

    "Σας είπα πριν από δύο μήνες να μειώσετε το ΦΠΑ και το έκανε μετά ο Μπράουν", είπε, και ζήτησε μέτρα για την προστασία των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής παραγωγής λέγοντας χαρακτηριστικά πως "πρέπει να αναπτύξουμε την ελληνική παραγωγή για να δώσουμε δουλειές". Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας ζήτησε έλεγχο για το παρεμπόριο ενώ ζήτησε καλύτερη οργάνωση προτείνοντας ενοποιήσεις υπουργείων διότι όπως τόνισε έχουμε περισσότερα υπουργεία από ό,τι η Γαλλία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 December 2008 - 11:30:33 UTC