Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε χαμηλά 4ετίας το πετρέλαιο
  • [02] Στην Ελλάδα η προεδρία του ΟΑΣΕ

  • [01] Σε χαμηλά 4ετίας το πετρέλαιο

    Κάτω από τα 42 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές -η χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2005- επηρεασμένη από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη σημαντική αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 1,81 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 41,86 δολάρια, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμα και στα 41,77 δολάρια.

    Εξάλλου, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έπεσε σήμερα κάτω από τα 40 δολάρια στο Λονδίνο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια, λίγες ώρες μετά και από την ανακοίνωση των καταστροφικών δεδομένων για την αμερικανική αγορά εργασίας, που μάλλον οδηγούν στην επιβεβαίωση του σεναρίου ότι η ζήτηση πετρελαίου θα είναι εξαιρετικά μειωμένη το 2009.

    Συγκεκριμένα στις 18.00 ώρα Ελλάδας στο Λονδίνο η τιμή του Μπρεντ ήταν 39,50 δολάρια, τιμή που είχαμε συναντήσει μόνο τον Ιανουάριο του 2005.

    Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο έχει χάσει πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι , δηλαδή τα δύο τρίτα της αξίας του από τον Ιούλιο, οπότε η τιμή του είχε φτάσει στο ύψος ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι.

    Πολλοί αναλυτές εικάζουν ότι η τιμή θα υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 40 δολαρίων το βαρέλι αρκετά σύντομα καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις σε ό,τι αφορά τη σημαντική μείωση της ζήτησης πετρελαίου σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

    ΗΠΑ: Αύξηση της ανεργίας

    Η αμερικανική οικονομία έχασε το Νοέμβριο 533.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί σε 6,7%, φτάνοντας στο ανώτερο επίπεδο των τελευταίων τουλαχιστον 15 χρόνων, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον τα 10 εκατομμύρια. Το υπουργείο Εργασίας κατέγραψε το Νοέμβριο 10,3 εκατομμύρια, αριθμό μεγαλύτερο κατά 2,7 εκατομμύρια σε σχέση με αυτόν που είχε καταγραφεί στις αρχές του χρόνου.

    Ο αριθμός των μακροχρόνια άνεργων (άνω των 27 εβδομάδων) ανέρχεται σε 2,2 εκατομμύρια, πράγμα που μεταφράζεται σε μία αύξηση μεγαλύτερη του 65% σε σχέση με τις αρχές του χρόνου.

    Ομπάμα: Επείγοντα μέτρα

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε σήμερα ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να βοηθηθούν οι Αμερικανοί στην εξεύρεση εργασίας και για να αναζωογονηθεί η οικονομία, μετά τη δημοσιοποίηση επίσημων στοιχείων που μαρτυρούν ανησυχητική αύξηση της ανεργίας, της μεγαλύτερης των τελευταίων 15 χρόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Δεν υπάρχει γρήγορη ή εύκολη γιατρειά στην κρίση αυτή, η οποία εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια και που οπωσδήποτε θα επιδεινωθεί πριν αρχίσει να βελτιώνεται", αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

    "Είναι όμως καιρός να αντιδράσουμε επειγόντως και αποφασιστικά για να ξαναβρουν οι άνθρωποι δουλειά και για να δώσουμε ώθηση στην οικονομία μας", πρόσθεσε.

    [02] Στην Ελλάδα η προεδρία του ΟΑΣΕ

    Προσηλωμένη στην αρχή του «έντιμου μεσολαβητή» και στην ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ, η Ελλάδα αναλαμβάνει ουσιαστικά σήμερα, με την ολοκλήρωση της υπουργικής συνόδου στο Ελσίνκι, την προεδρία του Οργανισμού για το 2009.

    Παρά τις προσπάθειες της προεδρίας της Φινλανδίας να «παραδώσει» με μια «κοινή πολιτική δήλωση», που θα έδινε φρέσκο αέρα στο πνεύμα του Ελσίνκι, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως η διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και οι πολυδιάστατες συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

    Ο ίδιος ο προεδρεύων, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ είχε δώσει πιθανότητες 50%-60% στην υιοθέτησή της, κάτι που εξ άλλου δεν έχει γίνει εδώ και έξι χρόνια.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη που παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον φινλανδό ομόλογό της, εξέφρασε την απογοήτευσή της που χάθηκε η ευκαιρία της πολιτικής διακήρυξης, αλλά παράλληλα τόνισε ότι το Ελσίνκι εξέπεμψε ένα «ισχυρό θετικό μήνυμα» και αυτό είναι η έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, τον οποίο η ελληνική προεδρία θα ενθαρρύνει.

    «Χτες το μεσημέρι, άρχισε εδώ ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος και η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να τον συνεχίσει ώσπου να βρεθεί ο αναγκαίος κοινός τόπος. Η Ευρώπη χρειάζεται νέες ιδέες, χρειάζεται νέα στρατηγική και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχουμε τουλάχιστον μια βασική συμφωνία», δήλωσε η κα Μπακογιάννη στην κοινή συνέντευξη της «τρόικα» με τους εκπροσώπους της Φινλανδίας και της Ισπανίας, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου.

    Για την απουσία ενιαίου κειμένου, ο κ. Στουμπ αρνήθηκε, αν και ερωτήθηκε επίμονα, να επιρρίψει ευθύνη σε κάποια πλευρά και επεσήμανε ως σημαντικό το γεγονός ότι «βρεθήκαμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι μετά την κρίση στη Γεωργία».

    Στην κρίση αυτή, η διαχείριση της οποίας θα απασχολήσει κατβ εξοχήν την ελληνική προεδρία, αναφέρθηκε η κα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «ανέτρεψε παγιωμένες αντιλήψεις για την ασφάλεια στην περιοχή του ΟΑΣΕ, αλλά η κρίση αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας».

    Αν και έχει δηλώσει ότι η Αθήνα προτίθεται να φιλοξενήσει μια Σύνοδο Κορυφής για το θέμα, εφόσον αποφασιστεί από τα κράτη- μέλη, η κα Μπακογιάννη θεώρησε πρόωρο να προεξοφλήσει μια τέτοια εξέλιξη, αλλά είπε ότι μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, γύρω στην άνοιξη, οπότε η Αθήνα προγραμματίζει τη σύγκληση υπουργικής διάσκεψης.

    Προηγουμένως η Ελληνίδα υπουργός θα κάνει επισκέψεις στις χώρες του Καυκάσου και τη Ρωσία.

    «Η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει, με όλες της τις δυνάμεις, να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της αποστολής που αναλαμβάνει», πρόσθεσε η υπουργός.

    Το πρόγραμμα και οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα παρουσιαστούν επίσημα στα 55 κράτη στις 15 Ιανουαρίου, στη Βιέννη, όπου εδρεύει η Γενική Γραμματεία του ΟΑΣΕ.

    Στην άσκηση της ελληνικής προεδρίας η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πρόθεση «να δουλέψει στενά» με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, ένα «μαχόμενο πολιτικό όργανο», όπως είπε, καθώς και με την ελληνική Βουλή, με την οποία έχει ήδη οριστεί σύνδεσμος από το υπουργείο Εξωτερικών.

    «Πιστεύουμε ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συμβάλει ουσιαστικά στην άσκηση αυτής της προεδρίας», δήλωσε η κα Μπακογιάννη ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ κ.κ. Π. Σκανδαλάκη και Π. Ευθυμίου.

    Ο κ. Ευθυμίου διαβεβαίωσε γιβ αυτή τη συμβολή και ο κ. Σκανδαλάκης είπε ότι είμαστε στο πλευρό της υπουργού Εξωτερικών και ευχήθηκε επιτυχή προεδρία.

    Τα επόμενα βήματα του ΟΑΣΕ στη Γεωργία και η ρωσική πρόταση για μια νέα «συνθήκη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» κυριάρχησαν στην ατζέντα των «56» το διαρρεύσαν διήμερο και οι τριβές στα θέματα αυτά δεν έγινε δυνατό να λειανθούν ώστε να υπάρξει αποδεκτή διατύπωση σε ενιαίο κείμενο.

    Ενδεικτικές της απόστασης που δεν γεφυρώθηκαν ήταν οι τοποθετήσεις αφβ ενός του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επέκρινε το παρόν σχήμα του ΟΑΣΕ, καθώς και το βραχίονα πρόληψης των συγκρούσεων ως ανεπαρκή και επανέλαβε την πρόταση του προέδρου Μεντβιέντεφ για αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

    Από αμερικανικής πλευράς, τόσο ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ν. Φριντ, όσο και ο υφυπουργός Μ. Μπράιζα έδωσαν το μήνυμα ότι η αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας υπάρχει και λειτουργεί μέσα από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ και ότι μπορούν να εφαρμοστούν καλύτερα οι ισχύοντες κανόνες.

    «Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης, την οικοδόμηση συναίνεσης και το γεφύρωμα των διαφορών», είπε η υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «χάρη στη διορατικότητα των συντακτών της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, ο Οργανισμός έχει οικοδομηθεί στη βάση της σφαιρικής αντίληψης για την ασφάλεια», όπως απαιτεί η εποχή μας.

    «Το πνεύμα του Ελσίνκι είναι ζωντανό», όπως είπε ο απερχόμενος φινλανδός προεδρεύων και το «νέο πνεύμα του Ελσίνκι κυοφορείται».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 December 2008 - 17:30:31 UTC