Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξιτήριο για τον Πρόεδρο
  • [02] "Γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης"
  • [03] Κοντά στους καταστηματάρχες
  • [04] "Ανεφάρμοστος ο προϋπολογισμός"

  • [01] Εξιτήριο για τον Πρόεδρο

    Εξήλθε του νοσοκομείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά την επέμβαση για εμφύτευση βηματοδότη. Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δήλωσε ότι από την Τετάρτη θα επανέλθει στα καθήκοντά του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποβληθεί σε επέμβαση για την τοποθέτηση βηματοδότη χθες και σύμφωνα με ανακοίνωση του Αττικού Νοσοκομείου, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

    [02] "Γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης"

    Την πάγια θέση του ΚΚΕ ότι οι γιατροί πρέπει να δουλεύουν έξι ώρες την ημέρα, να έχουν μία εφημερία την εβδομάδα επανέλαβε η κα Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με νοσοκομειακούς γιατρούς.

    Πιο συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε τα εξής:

    «Ενημερώσαμε την Ομοσπονδία των Γιατρών που δουλεύουν στα Νοσοκομεία ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ισχύει γενικά αλλά και για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Το κύριο μέλημά μας είναι να μην υπάρχει κανένα παράθυρο προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ξέρουμε ότι είναι ένας στρατηγικός στόχος και στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη. Και θα πάρουμε επίσης υπόψη τι αποφάσεις θα ληφθούν στις 17 του μήνα στο Ευρωκοινοβούλιο, που ξέρουμε ότι θα αποφασιστούν το 65ωρο και το 70ωρο. Παίρνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες θα τοποθετηθούμε βέβαια και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

    Η θέση μας πάντως πάγια ήταν και είναι ότι οι γιατροί πρέπει να δουλεύουν έξι ώρες την ημέρα, να έχουν μία εφημερία την εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη το εξής: Ότι οι καλές υπηρεσίες προσφέρονται από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι καταπονημένοι, ανανεώνουν τις γνώσεις τους και βεβαίως σε συνδυασμό με ικανοποιητικούς μισθούς. Πολύ περισσότερο που εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα και μοναδικό σύστημα Υγείας, το δημόσιο, με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι έχουν όλα τα μέσα και τα δικαιώματα να προσφέρουν αυτό για το οποίο σπούδασαν και με βάση τις φιλοδοξίες που όλοι ξεκίνησαν σαν νέοι άνθρωποι», κατέληξε η κα Παπαρήγα.

    [03] Κοντά στους καταστηματάρχες

    Το Ηράκλειο επισκέπτεται αυτό το διήμερο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλαβάνος θα συναντήθηκε με το Δ.Σ και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και στη συνέχεια το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου όπου μίλησε με τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου. Σήμερα ο κ. Αλαβάνος θα περιοδεύσει στο Δήμο Αγ. Βαρβάρας.

    Ο κ. Αλαβάνος συναντήθηκε χθες με το Δ.Σ και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

    "Είχαμε μια συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου για μια σειρά καυτά θέματα. Θέλω να καλέσω την κυβέρνηση να προστατέψει τα μαγαζιά του κέντρου και όλου του Ηρακλείου από αυτόν τον «κουκουλοφόρο» που όχι μόνο σπάει τις βιτρίνες, όχι μόνο κλέβει εμπορεύματα, όχι μόνο κλέβει ταμειακές μηχανές, αλλά κλέβει και τους πελάτες. Και είναι γνωστό ότι τα προβλήματα των μικρών και μικρομεσαίων καταστηματαρχών είναι πολύ διαφορετικά από κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, τα μαγαζιά του Ηρακλείου πλήττονται από το γεγονός ότι ένα υπερκατάστημα-«κουκουλοφόρος» λειτουργεί μέσα στην καρδιά της αγοράς του Ηρακλείου παραβιάζοντας και γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τους νόμους και τις σχετικές προβλέψεις που υπάρχουν για την Κρήτη και άλλες ανάλογες περιοχές, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων μεταξύ τέτοιων υπερκαταστημάτων και του κέντρου της πόλης. Εμείς καλούμε τη Νομαρχία, καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου να παρέμβουν αμέσως ώστε να σταματήσει αυτή η παρανομία".

    "Ας αφήσουν όλοι τα «κροκοδείλια δάκρυα» για τους καταστηματάρχες κι ας εφαρμόσουν πολιτικές που θα τους υπερασπιστούν. Από κει και πέρα, πολύ σύντομα - γιατί αυτό το θέμα κυριάρχησε στη συνάντηση - ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σας αναφέρω ότι πιστεύει ότι χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων σήμερα για να κρατήσει ζωντανό το μικρό και μεσαίο εμπόριο, όπως είναι η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης, η αξιοποίηση κονδυλίων, τα οποία κατευθύνονται προς τις τράπεζες, ώστε πραγματικά να διευκολύνουν όσους έχουν ανάγκη των δανείων για να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους, η δημιουργία ειδικής τράπεζας για τους μικρομεσαίους και όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα λόγω κρίσης που πρέπει να απαλλάξουν τους μικρούς και μεσαίους καταστηματάρχες από τις πιέσεις σχετικά με τους όρους του δανεισμού, σχετικά με την παρέμβαση του «Τειρεσία» ή άλλων μηχανισμών, οι οποίοι ουσιαστικά διαλύουν το εμπόριο", κατέληξε ο κ. Αλαβάνος.

    Έξι προτάσεις για τους νέους

    Έξι προτάσεις που αποτελούν "θετικούς στόχους αλλαγών, που μπορούν να ενώσουν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας και να δώσουν θετική αγωνιστική προοπτική στους πολίτες και τη νεολαία" παρουσίασε την Κυριακή σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, ο οποίος ταυτόχρονα είπε ότι "οι κινητοποιήσεις της νεολαίας πρέπει να φθάσουν σε νίκη, σε θετικές κατακτήσεις".

    Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις της νεολαίας "δεν είναι δυνατό να συκοφαντηθούν από τη δράση μιάς μειοψηφίας που επιδίδεται σε καταστροφικές τακτικές", ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους κουκουλοφόρους δήλωσε ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδεολογικό μέτωπο με τους κουκουλοφόρους γιατί η πρακτική της βίας γεννά βία και δεν οδηγεί πουθενά, ενώ σημείωσε ότι η σπασμένη βιτρίνα είναι αφορμή για να συκοφαντηθούν οι λαϊκοί αγώνες.

    Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις του ΣΥΝ θα τεθούν υπόψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μαζικών φορέων και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της νεολαίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για θετική έξοδο από την κρίση και για τον λόγο αυτό, το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να φύγει και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

    Οι προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας είναι:

    1. Να μπει φρένο στην πολιτική του αυταρχισμού, της καταστολής και της στρατιωτικοποίησης. Άμεσες ριζικές αλλαγές σε δημοκρατική κατεύθυνση, με σκοπό, την αλλαγή προσανατολισμού και της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας.

    2. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Όλοι όσοι κατοικούν σε αυτή την χώρα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης δωρεάν, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η ιδιωτική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και τα φαινόμενα παραπαιδείας αποτελούν παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος η οποία οφείλει σταδιακά να γίνει περιττή, μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και άρα τον μηδενισμό των αντίστοιχων οικογενειακών δαπανών.

    3. Ο αγώνας για πλήρη, σταθερή και ασφαλή εργασία για όλους και όλες, είναι η απάντηση της αριστεράς στο νεοφιλεύθερο σχέδιο της γενίκευσης της επισφαλούς απασχόλησης και της εργασιακής περιπλάνησης, που θίγει πρώτα από όλους τη νεολαία, τη γενιά των 700 ευρώ και τις γυναίκες.

    4. Εκπόνηση και άμεση εφαρμογή ενός έκτακτου προγράμματος για τη δραστική μείωση της ανεργίας συνολικά και ειδικότερα της ανεργίας των νέων, που να βασίζεται στη δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και των δημόσιων δαπανών για κοινωνικές πολιτικές.

    5. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

    6. Ίσα δικαιώματα, άρση και καταπολέμηση κάθε διάκρισης λόγω φύλου, θρησκείας, χρώματος, καταγωγής , σεξουαλικού προσανατολισμού. Θετικές δράσεις για την εξάλειψη υφιστάμενων ανισοτήτων. Όχι στις γειτονικές γκέτο, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτιμώντας τα τελευταία γεγονότα είπε ότι δίπλα στην εξελισσόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση και την κρίση των κυρίαρχων πολιτικών, βρίσκεται εδώ και μέρες σε εξέλιξη ένα μεγάλο κίνημα και ξέσπασμα διαμαρτυρίας της νέας γενιάς και πρόσθεσε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις δεν αποτελούν μόνο μεγάλες εκδηλώσεις αντίστασης και διαμαρτυρίας που τροφοδοτούνται από συσσωρευμένη δυσφορία, οργή και αγανάκτηση απέναντι σε πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές που θέτουν τη νέα γενιά στο περιθώριο, αλλά περιέχουν και ένα μεγάλο θετικό φορτίο για ριζοσπαστικές αλλαγές και τελικά για μια προοδευτική πορεία της χώρας.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επιθέσεις γιατί είναι η μόνη δύναμη που περιέγραψε αντικειμενικά τις εξελίξεις και τα κοινωνικά της αίτια και οι οποίες επιθέσεις έχουν πέσει στο κενό, γιατί διαχώρισε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από πρακτικές βίας τη στιγμή που η κυβέρνηση ήθελε να ταυτιστούν οι διαδηλωτές με τις εκδηλώσεις βίας, και διερωτήθηκε γιατί συνδράμει αυτό το σχέδιο η κ. Παπαρήγα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ αλλά και την κριτική που δέχεται σχετικά με τους κουκουλοφόρους ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανοησίες τα όσα λέγονται για μη περιφρούρηση των συγκεντρώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ή για ψηφοθηρική προσέγγιση και πρόσθεσε ότι αντίθετα, τα άλλα κόμματα είναι αυτά που ποντάρουν στα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

    Τέλος σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση βρίσκεται σε αμηχανία και ότι πατάει σε δύο βάρκες, από τη μια ζητάει εκλογές για να υπάρξει λύση και από την άλλη ουσιαστικά είναι συναινετικό.

    [04] "Ανεφάρμοστος ο προϋπολογισμός"

    "Τι να προϋπολογίσει κανείς, όταν η Ελλάδα είναι πνιγμένη στα χρέη μέχρι το λαιμό. Όταν δανειστήκαμε πέρσι 40 δις Ευρώ και οι ακάλυπτες επιταγές τρέχουν με τη μορφή χιονοστιβάδας", τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζοντας την κατάθεση του προϋπολογισμού. "Ακόμα μια φορά, προϋπολογισμός, μια απβ τα ίδια. Ανεδαφικός και Ανεφάρμοστος".

    Επίσης, όσον αφορά τις συνεχιζόμενες καταλήψεις στα σχολεία και τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις δήλωσε ότι "τα σχολεία πρέπει να παραμένουν ανοιχτά όπως και η γνώση πρέπει να είναι ανοιχτή δίχως όρια. Δεν επιτρέπεται σε κάποιους, στο βωμό των αγώνων τους, εντός ή εκτός εισαγωγικών, για την παιδεία, να θυσιάζουν την μάθηση με καταλήψεις. Μην ξεχνάμε, όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή.

    Συνέχισε λέγοντας ότι "πρέπει να σκεφτούμε πως οι αγώνες των εργαζομένων και των νέων γίνονται όχι για να καταστραφούν οι ήδη θνήσκουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά για να οικοδομήσουμε για όλους μας ένα καλύτερο μέλλον. Κάθε κινητοποίηση που πλήττει τον μικροεπιχειρηματία, οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες ακόμα εργαζομένους, ενώ τα πολυκαταστήματα του κεφαλαίου θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα εις βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Κλείνοντας μια μικρή επιχείρηση ανοίγουμε διάπλατα τις θύρες στα καρτέλ", κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 December 2008 - 9:30:36 UTC