Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το διακύβευμα είναι το αύριο του τόπου"
  • [02] "Γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης"

  • [01] "Το διακύβευμα είναι το αύριο του τόπου"

    "Αναλαμβάνω με ευθύτητα το μερίδιο της ευθύνης μας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της».

    "Υποτίμησα το θέμα, δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του, δεν είχα πλήρη εικόνα, το λάθος είναι δικό μου και δεν το χρεώνω σε κανένα", ανέφερε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε λέγοντας ότι με τα όσα σκανδαλώδη έγιναν συνιστούν μια θλιβερή ιστορία που εξελίσσεται εδώ και μία δεκαετία.

    Είπε ακόμη ότι κάποιοι λειτούργησαν πέρα από την πνευματική τους αποστολή σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εκμεταλλευόμενοι της χρόνιες αδυναμίες και ενέπλεξαν φορείς και υπηρεσίες. Η δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες.

    "Η κυβέρνηση έχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Ακολούθως έκανε κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την οποία είπε ότι ακολουθεί έναν επικίνδυνο δρόμο και προσποιείται ότι δεν ξέρει πώς και πότε ξεκίνησε το θέμα. Κατηγόρησε την ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου. Ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της Εξεταστικής επιστρατεύτηκαν ακόμη και ψευδομάρτυρες με στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, για τα οποία είπε ότι συνιστούν πλήγμα για την οικονομία και για την εικόνα της χώρας και πρόσθεσε ότι έχουν κόστος για όλους τους πολίτες.

    "Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό το τραγικό συμβάν, στηλιτεύουμε τις συμπεριφορές που κινούνται πέρα από κάθε υπηρεσιακό όριο", ανέφερε ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στο θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Συνέχισε, όμως, λέγοντας ότι οι πράξεις βίας, οι βεβηλώσεις, οι λεηλασίες και οι καταστροφές θα πρέπει να καταδικαστούν απερίφραστα απ' όλους. Όσοι καταφεύγουν σ' αυτές, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι εχθροί της κοινωνικής ειρήνης, είναι εχθροί της δημοκρατίας.

    Κάνοντας γενικότερη αναφορά στα γεγονότα των ημερών και τις κινητοποιήσεις της νεολαίας, είπε ότι είναι ένα εκρηκτικό φαινόμενο, πολυσύνθετο, που απαιτεί ψύχραιμη ανάλυση. Αναφέρθηκε και στις ενέργειες της κυβέρνησης τις ημέρες της κρίσης, λέγοντας ότι τα πράγματα απαιτούσαν ψύχραιμη αντιμετώπιση, με προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Συνέχισε λέγοντας ότι αποτιμάται το επιχειρησιακό μέρος και θα ληφθούν αποφάσεις όταν έρθει η ώρα.

    Είπε με κατηγορηματικότητα ότι η βία για την προβολή θέσεων είναι προσβολή στην δημοκρατία. Τα στοιχεία εκείνα που καταφεύγουν στη βία θα πρέπει να απομονωθούν κοινωνικά και πολιτικά. Κάθε σύνδεση των προβλημάτων που απασχολούν τη νεολαία με λεηλασίες και καταστροφές είναι αδιανόητη. Τίποτε απ' όλα αυτά δεν πρέπει να συγχέεται με τις αγωνίες της νέας γενιάς.

    Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. "Οι διαδόσεις ότι υπάρχει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους είναι υποβολιμαίες, ανεύθυνες και επικίνδυνες", δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Συνέχισε λέγοντας ότι η διεθνής κρίση χτυπά τις οικονομίες της Ευρώπης, σκληρότερα απ' ό,τι είχε προβλεφθεί, υπάρχει αβεβαιότητα, ανησυχία για έκρηξη της ανεργίας, φόβος για ύφεση, πλήττονται όλοι οι τομείς. Αναπότρεπτα οι εξελίξεις αυτές πλήττουν και τη χώρα μας. Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές και εύκολες λύσεις. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας. Οφείλουμε, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Το διακύβευμα δεν είναι η κυβέρνηση ή μία μόνο παράταξη, το διακύβευμα είναι η πορεία του τόπου, το αύριο της νέας γενιάς.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, που είναι η αναπτυξιακή της δυναμική, αλλά και για τις αδυναμίες της με κυριότερη τη βαριά κληρονομιά του δημοσίου χρέους. Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, το 2009 απαιτούνται 12 δισ. ευρώ, το 19% των εσόδων, το 5% του ΑΕΠ. Το κόστος δανεισμού αυξάνεται, είπε ο κ. Καραμανλής, αν το δημόσιο χρέος αγνοηθεί, μπορεί να παρασύρει τα πάντα. Από το 29,7% του ΑΕΠ που ήταν το 1981 έφθασε στο 99% του ΑΕΠ το 2004. Η κυβέρνηση μείωσε τα ελλείμματα αλλά και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ τα χρόνια που ακολούθησαν, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στόχος μας, είναι, να διασφαλίσουμε τους όρους για μία καλύτερη επόμενη ημέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας. Πήραμε μέτρα από την αρχή για να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στην κοινωνία.

    Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι στο θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης "καταφεύγουν στο λαϊκισμό, παραχαράσσουν και διαστρεβλώνουν την αλήθεια". Αποτελεί δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ όταν λέει πως χαρίζονται τα λεφτά των τραπεζών, δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ και το ξέρουν. Καταφεύγουν στο λαϊκισμό και αποπροσανατολίζουν την κοινωνία. Μιλούν για αδράνεια όταν οι ίδιοι αντιδρούν σε κάθε ενέργεια. Αυτοδιαψεύδονται και αυτοακυρώνονται. Δεν θέλουν και δεν μπορούν να συμβάλουν θετικά σε αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος. Με τέτοιες αντιλήψεις, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, δεν αντιμετωπίζονται οι συνέπειες της κρίσης, όταν απαιτείται συστράτευση, εκείνοι προκαλούν σύγχυση, παραπληροφόρηση και κοινωνική ένταση, εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο της ευθύνης και των μεταρρυθμίσεων. Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι η στήριξη των τομέων που πλήττονται περισσότερο. Του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διαβεβαίωσε ότι το 2009 δεν θα μπει κανένας νέος φόρος και ότι αντίθετα θα μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες οι φορολογικοί συντελεστές για τα νοικοκυριά. Πήραμε και θα πάρουμε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε την κοινωνία, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν θα θυσιάσει το μέλλον της νέας γενιάς για πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής είπε με κατηγορηματικότητα ότι είναι εδώ και ότι παλεύει και θα συνεχίσει να παλεύει για το συμφέρον του τόπου, δίνοντας έτσι και μια απάντηση στις φήμες και στη διαδοχολογία των ημερών.

    [02] "Γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης"

    Τη θέση για ένα ενιαίο, δημόσιο σύστημα υγείας με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και την ανάγκη αντιμετώπισης της υγείας ως «δικαίωμα» και «κοινωνικό αγαθό» και όχι ως εμπόρευμα, τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επερώτησης προς τον υπουργό Υγείας περί «απαράδεκτης κατάστασης στο χώρο της Υγείας», που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του κόμματος, με πρώτη υπογράφουσα την κα Αλέκα Παπαρήγα.

    «Η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα» τόνισε κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους στη συζήτηση στη Βουλή και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ προτείνει «ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο» χωρίς «καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο της υγείας», ένα σύστημα "σύγχρονο και ενιαίο", ώστε «να μην αναγκάζεται ο Ελληνας της περιφέρειας για ψύλλου πήδημα να φεύγει από τον τόπο του και να προσφεύγει σε νοσοκομεία του κέντρου».

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ σχολίασε τις πολιτικές που ακολούθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «περισσεύουν τα μεγάλα λόγια από την πλευρά της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περιγράφουν τα προβλήματα, κρύβουν όμως την αιτία τους».

    Ο Χ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στην τεχνολογική καθυστέρηση των δημόσιων δομών της υγείας που σπρώχνει τους ασθενείς στα ιδιωτικά νοσοκομεία και έτσι «ο τζίρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 134%», ενλω αναφερόμενος στην κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων είπε ότι «παραμένουν κλειστά 150 κρεβάτια και ταυτόχρονα ενοικιάζονται από τον ιδιωτικό τομέα».

    Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως πρέπει «να υπάρχει πλήρης κρατική χρηματοδότηση» και «να καλυφθούν όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και προσωπικό» καθώς και «να στελεχωθεί πλήρως το ΕΣΥ με καθεστώς πλήρους απασχόλησης». Ζήτησε σταθερό 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία δηλαδή «σταθερός χρόνος εργασίας και μια εφημερία την εβδομάδα στους γιατρούς».

    Την άποψη ότι οι γιατροί πρέπει να δουλεύουν έξι ώρες την ημέρα και να έχουν μία εφημερία την εβδομάδα είχε τονίσει και η γγ του ΚΚΕ, μετά από συνάντηση που είχε την προηγούμενη βδομάδα με νοσοκομειακούς γιατρούς.

    Πιο συγκεκριμένα, η κα Παπαρήγα είχε δηλώσει τα εξής:

    «Ενημερώσαμε την Ομοσπονδία των Γιατρών που δουλεύουν στα Νοσοκομεία ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ισχύει γενικά αλλά και για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Το κύριο μέλημά μας είναι να μην υπάρχει κανένα παράθυρο προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ξέρουμε ότι είναι ένας στρατηγικός στόχος και στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη. Και θα πάρουμε επίσης υπόψη τι αποφάσεις θα ληφθούν στις 17 του μήνα στο Ευρωκοινοβούλιο, που ξέρουμε ότι θα αποφασιστούν το 65ωρο και το 70ωρο. Παίρνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες θα τοποθετηθούμε βέβαια και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

    Η θέση μας πάντως πάγια ήταν και είναι ότι οι γιατροί πρέπει να δουλεύουν έξι ώρες την ημέρα, να έχουν μία εφημερία την εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη το εξής: Ότι οι καλές υπηρεσίες προσφέρονται από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι καταπονημένοι, ανανεώνουν τις γνώσεις τους και βεβαίως σε συνδυασμό με ικανοποιητικούς μισθούς. Πολύ περισσότερο που εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα και μοναδικό σύστημα Υγείας, το δημόσιο, με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι έχουν όλα τα μέσα και τα δικαιώματα να προσφέρουν αυτό για το οποίο σπούδασαν και με βάση τις φιλοδοξίες που όλοι ξεκίνησαν σαν νέοι άνθρωποι»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 December 2008 - 11:30:39 UTC