Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ
  • [02] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [03] Το Πείραμα 47 χρόνια μετά
  • [04] ΗΠΑ: Ομάδες εργασίας για τις οικογένειες μεσαίας τάξης
  • [05] Χειμωνιάτικο σκηνικό
  • [06] "Χρειάζονται πιο φιλόδοξα σχέδια"

  • [01] Υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ

    Από σήμερα, υποβάλλονται στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού οι αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις των εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων, που υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων σε αστικά κέντρα της χώρας, για υπαγωγή στο ειδικό πρόγραμμα για τη διατήρηση του προσωπικού τους.

    Το πρόγραμμα καταρτίστηκε, στο πλαίσιο των εξαγγελθέντων μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων και έχει στόχο την προστασία της απασχόλησης και τη διατήρηση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στον παραγωγικό/εμπορικό ιστό των πόλεων.

    Μέσω του προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ προγράμματος (δαπάνη που θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ), θα καλυφθούν οι μισθοί καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτών και εργαζομένων) για τους μήνες Δεκέμβριο 2008, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2009 και το δώρο Χριστουγέννων 2008, των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που, λόγω των αναφερομένων ζημιών που υπέστησαν, δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν μέχρι και το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008.

    Προκειμένου να καταβληθεί έγκαιρα τόσο το Δώρο Χριστουγέννων 2008 όσο και ο μισθός του Δεκεμβρίου 2008, οι επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής-υπεύθυνη δήλωση από τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008, μέχρι την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, όπου ανήκει η έδρα τους ή το υποκατάστημα που υπέστη τις ζημιές.

    Τα δικαιολογητικά που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις είναι:

    1. Έντυπη αίτηση- Υπεύθυνη Δήλωση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

    2. Τελευταία Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) που έχει καταθέσει στο ΙΚΑ ή καταστάσεις ασφαλιστικών εισφορών σε οποιοδήποτε Ασφαλιστικό Ταμείο κύριας ή επικουρικής ασφάλισης.

    Αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών, εκδίδεται εγκριτική απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα από τον αρμόδιο Προϊστάμενο του ΚΠΑ ή ΚΠΑ 2 του ΟΑΕΔ.

    Επίσης, οι επιχειρήσεις προσκομίζουν:

    -Μισθοδοτικές καταστάσεις, που υποβάλλονται στο τελευταίο πενθήμερο του μήνα, από τις οποίες προκύπτουν οι καθαρές αποδοχές, καθώς και τα παραστατικά απόδοσης φόρου κ.λ.π. (προσωρινή Δήλωση). Απαιτείται για την καταβολή των καθαρών αποδοχών στους εργαζόμενους.

    -Βεβαίωση εργοδότη, για τις εισφορές που αφορούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή καταστάσεις ασφάλισης προσωπικού για τα λοιπά ταμεία κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, προκειμένου να γίνει απόδοση Ασφαλιστικών Εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, το ύψος της επιχορήγησης ορίζεται στο σύνολο των μικτών αποδοχών καθώς και των εργοδοτικών εισφορών για κάθε εργαζόμενο, όπως εμφανίζονται στις μισθοδοτικές καταστάσεις κάθε επιχείρησης. Οι καθαρές αποδοχές καταβάλλονται στους εργαζόμενους την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών κ.λ.π. αποδίδεται στις νόμιμες προθεσμίες στις αρμόδιες ΔΟΥ. Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2008 στους εργαζόμενους θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008, με την προσκόμιση της σχετικής μισθοδοτικής κατάστασης, που αφορά στο Δ.Χ.2008, από την επιχείρηση.

    [02] Νέες δημοσκοπήσεις

    Σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από 2,8 έως και 6 μονάδες καταγράφουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο τύπο.

    Στο γκάλοπ της ΚΑΠΑ Research για το Βήμα της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 32,9% έναντι 28,3% της ΝΔ και ακολουθούν ΚΚΕ 7,6 - ΣΥΡΙΖΑ 7,3- ΛΑΟΣ 3,9% Οικολόγοι 3,4%.

    Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 51,5% έναντι 24,9% για τη ΝΔ. Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κ.Καραμανλής συνεχίζει να προηγείται με 38,9% έναντι του Γ.Παπανδρέου με 32,9%.

    Οκτώ στους δέκα (82%) πολίτες αποδίδουν τα επεισόδια σε γενικότερη κοινωνική αγανάκτηση, ενώ μόνο ένας στους δέκα (9,5%) εκτιμά ότι πρόκειται για αυθόρμητη έκφραση οργής.

    Στη δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα 6 μονάδων και συγκεντρώνει 38,5%, έναντι 32,5% της ΝΔ και ακολουθούν ΣΥΝ 12%, ΚΚΕ 8%, ΛΑΟΣ 4% και 3,5% οι οικολόγοι.

    Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην παράσταση νίκης με 50% έναντι 19% για τη ΝΔ. Ο Γ.Παπανδρέου αναδεικνύεται «καταλληλότερος» για πρωθυπουργός με ποσοστό 35%, μία μονάδα μπροστά από τον Κ.Καραμανλή.

    Τέλος, στη δημοσκόπηση της RASS για το ΠΑΡΟΝ το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33.3% έναντι 30,5% της ΝΔ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ο ΛΑΟΣ 4,4 οι Οικολόγοι 3,2%.

    «Καταλληλότερος» θεωρείται ο Κ.Καραμανλής με 40,2% έναντι 30,9% για τον Γ.Παπανδρέου και 24,3% για τον «κανένα».

    [03] Το Πείραμα 47 χρόνια μετά

    Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε, όταν το 1961 ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ Στάνλεϊ Μίλγκραμ πραγματοποίησε το διάσημο πλέον -και ανατριχιαστικό -"Πείραμα" του, που έγινε και ομώνυμη ταινία, δείχνοντας ότι οι εθελοντές ήσαν πρόθυμοι να κάνουν ηλεκτροσόκ σε μια άλλη ομάδα εθελοντών, κάτω υπό ορισμένες συνθήκες.

    Ποτέ μέχρι τώρα επιστήμονας - τουλάχιστον που να το παραδεχτεί - δεν είχε τολμήσει να κάνει κάτι ανάλογο. Τώρα, όμως κάποιος τόλμησε: ο καθηγητής Τζέρι Μπέργκερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σάντα Κλάρα, ο οποίος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει μετά από σχεδόν μισό αιώνα. Οι άνθρωποι είναι πάντα διατεθειμένοι και υπάκουοι να λειτουργήσουν σαν βασανιστές των άλλων, κάνοντάς τους επώδυνα ηλεκτροσόκ, αρκεί κάποια προσωπικότητα, περιβεβλημένη με κύρος και εξουσία, να τους ενθαρρύνει για κάτι τέτοιο.

    Η νέα έρευνα έδειξε ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις εθελοντές (το 70%) συνέχισαν να κάνουν ηλεκτροσόκ στους εθελοντές-θύματα ή τουλάχιστον πίστευαν ότι κάνουν, αφού, χωρίς να το γνωρίζουν, οι "εθελοντές-θύματα" δεν ήσαν παρά ηθοποιοί που προσποιούνταν ότι υποφέρουν από την εκκένωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

    "Επιβεβαιώσαμε αυτό που είχε ανακαλυφθεί στο προηγούμενο πείραμα: αν οι άνθρωποι βρεθούν σε ορισμένες συνθήκες, θα αντιδράσουν με αναπάντεχους και συχνά ενοχλητικούς τρόπους. Η προηγούμενη έρευνα διατηρεί ακόμα την ισχύ της", δήλωσε ο Μπέργκερ.

    Στο προηγούμενο πείραμα του Μίλγκραμ οι ηθοποιοί-θύματα προσποιούνταν ότι υπέφεραν όταν η ισχύς του ηλεκτροσόκ ήταν 150 βολτ, αλλά οι βασανιστές-εθελοντές δεν δίστασαν να αυξήσουν την ισχύ του ρεύματος μέχρι και στο μέγιστο (τα 450 βολτ).

    Ο Μπέργκερ τροποποίησε κάπως το επαναληπτικό του πείραμα, σταματώντας την ισχύ του ηλεκτροσόκ στα 150 βολτ. Όμως το 70% των "βασανιστών" (ηλικίας 20-81 ετών και "μέσοι" Αμερικανοί πολίτες) ήθελε να αυξήσει την ισχύ του ρεύματος πάνω από αυτό το επίπεδο, όταν ο Μπέργκερ τους διέταζε να σταματήσουν στα 150 βολτ.

    Σύμφωνα με τον Μπέργκερ, το νέο πείραμα, που δημοσιεύτηκε στο ψυχολογικό περιοδικό "American Psychologist", μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τις καταχρηστικές συμπεριφορές των δεσμοφυλάκων προς τους κρατούμενους στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ ή των ναζιστών στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.

    Ο Αμερικανός ψυχολόγος επεσήμανε ότι πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός όταν κάνει το "άλμα" από τις εργαστηριακές μελέτες στις πολύπλοκές συμπεριφορές στην πραγματική κοινωνία, σχετικά με ζητήματα όπως η γενοκτονία. Όμως πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να κατανοηθούν καλύτερα εκείνοι οι ψυχολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν, ώστε οι άνθρωποι να δρουν με τόσο απρόσμενο και ανεπιθύμητο τρόπο, κυρίως επειδή είναι επιρρεπείς στο να υπακούουν τους ανθρώπους-σύμβολα της εξουσίας.

    [04] ΗΠΑ: Ομάδες εργασίας για τις οικογένειες μεσαίας τάξης

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ομάδας εργασίας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν, η οποία θα έχει στόχο να βοηθήσει τις αμερικανικές οικογένειες της μεσαίας τάξης που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

    "Η κυβέρνησή μου θα αφιερωθεί απολύτως στο μέλλον της μεσαίας τάξης και των οικογενειών στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς", σημειώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

    "Θα βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης μας κάθε μέρα στον Λευκό Οίκο", προσθέτει.

    Ο Ομπάμα προβλέπει να στελεχώσει την ομάδα αυτή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι οποίοι θα επεξεργαστούν σχέδια που θα έχουν στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των οικογενειών που είναι αντιμέτωπες με την άνοδο της ανεργίας, την κρίση ακινήτων και τον περιορισμό των πιστώσεων.

    Η ομάδα εργασίας, της οποίας θα ηγείται ο Μπάιντεν, θα αποτελείται κυρίως από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Εργασίας και θα αρχίσει τις εργασίες της από τις 20 Ιανουαρίου που θα αναλάβει καθήκοντα ο Ομπάμα.

    "Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και εγώ γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες των οικογενειών στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς έχουν επιδεινωθεί και σκοπεύουμε να το αλλάξουμε αυτό", σημειώνει παράλληλα ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

    Η ομάδα εργασίας θα δημοσιεύει ετησίως στο Ίντερνετ έκθεση με τα ευρήματά της και τις συστάσεις της.

    [05] Χειμωνιάτικο σκηνικό

    Πτώση της θερμοκρασίας που κατά τόπους θα πέσει κάτω από το μηδέν τις πρωινές ώρες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Νεφώσεις τοπικά αυξημένες αναμένονται σε όλη τη χώρα, με σποραδικές καταιγίδες στα νότια και χιόνια στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεα με χαμηλό υψόμετρο.

    Οι άνεμοι θα πνέουν έως θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 2 έως 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από μηδέν έως 9 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 5 έως 15 βαθμούς Κέλσιου. Βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία από 5 έως 9 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Πρόσκαιρες νεφώσεις αναμένονται στη Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα πνέουν έως πολύ ισχυροί και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

    Χιόνια κατά τόπους και χιονόνερο στα βόρεια της χώρας αναμένεται να πέσουν και αύριο Τρίτη, αν και τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν γρήγορα. Η θερμοκρασία θα αυξηθεί ελαφρά αλλά θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ και τοπικά στα νοτιοανατολικά της χώρας 8 με 9 μποφόρ.

    Τσουχτερό κρύο και ανήμερα τα Χριστούγεννα, όπου στα ανατολικά και νότια θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις, χιόνι η χιονόνερο στα βόρεια και βροχή η χιονόνερο στα νότια. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4-6 μποφόρ και θα εξασθενούν βαθμιαία.

    [06] "Χρειάζονται πιο φιλόδοξα σχέδια"

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται να τεθούν σε εφαρμογή πιο φιλόδοξα σχέδια αναζωογόνησης της οικονομίας, απουσία των οποίων οι προβλέψεις για τους ερχόμενους μήνες θα γίνουν ακόμη πιο ζοφερές.

    "Αναμένουμε μία πολύ άσχημη χρονιά το 2009, με μια ύφεση για τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες και μια μείωση της ανάπτυξης για τις αναδυόμενες οικονομίες", δήλωσε ο Στρος-Καν στον ραδιοσταθμό του BBC Four.

    Στη σύνοδο κορυφής που έγινε στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον, οι ηγέτες της Ομάδας των 20 βιομηχανικών χωρών και αναδυόμενων οικονομιών (G20) δεσμεύτηκαν για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας. "Βλέπω ότι ανακοινώθηκαν μέτρα, όμως φοβάμαι ότι αυτό δεν είναι αρκετό", σημείωσε ο Στρος-Καν.

    "Με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι προβλέψεις μας είναι ήδη πολύ ζοφερές, αλλά θα γίνουν ακόμη πιο ζοφερές αν δεν υπάρξει ένα επαρκές δημοσιονομικό κίνητρο", σημείωσε, προειδοποιώντας ότι "ολόκληρη η κοινωνία θα υποφέρει από την ύφεση".

    "Σήμερα η απειλή είναι τέτοια που πιστεύω ότι από τα δύο προβλήματα, την άνοδο των ελλειμμάτων --που δεν είναι ποτέ καλή-- και τον αγώνα κατά της ύφεσης --η οποία είναι ακόμη χειρότερη--, οφείλουμε να επιλέξουμε τη λιγότερο κακή λύση", πρόσθεσε.

    Ο Στρος-Καν υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μιας αναζωογόνησης του παγκόσμιου προϋπολογισμού της τάξης του 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει 1.240 δισεκατομμύρια δολάρια, βάσει του υπολογισμού του παγκόσμιου ΑΕΠ από το ΔΝΤ για το 2008.

    Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ σημείωσε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις ορισμένων χωρών, όπως η Γερμανία, όσον αφορά τη διόγκωση των δαπανών που οδηγούν σε άνοδο των ελλειμμάτων. "Σέβομαι την παραδοσιακή άποψη των Γερμανών, ωστόσο όμως πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μία στιγμή που οφείλουμε να είμαστε λίγο πιο επινοητικοί απ'ό,τι ήμασταν στο παρελθόν", κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 December 2008 - 7:30:37 UTC