Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για το 2008
  • [02] Λαμπρή υποδοχή του Νέου 'Ετους
  • [03] Μόνο από τις Εφορίες η προμήθεια σημάτων
  • [04] Κύπρος και Μάλτα στη ζώνη του ευρώ

  • [01] Μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για το 2008

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του επισημαίνει την ανάγκη συστράτευσης για τη σωτηρία της φύσης και τονίζει επίσης πως «καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει πραγματικά όταν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και εκρηκτικές αντιθέσεις».

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά διαβεβαιώνει πως είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει τη σχέση εμπιστοσύνης του λαού με την κυβέρνηση και τονίζει πως «τίποτα και κανείς δεν μπορεί να ρίχνει σκιές στη συμφωνία τιμής που συνυπογράψαμε. Είμαι και είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τα φαινόμενα της διαφθοράς».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου αναφέρει πως υπάρχει «άλλος δρόμος» για τη χώρα και προσθέτει πως δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα δίκαιο μέλλον με κυβερνήσεις που συγκαλύπτουν σκάνδαλα, ρουσφετολογούν, ξεχνούν τους πιο αδύναμους και δεν σέβονται τα χρήματα του λαού.

    Το ΚΚΕ ζητεί να γίνει το 2008 χρονιά λαϊκής αντεπίθεσης για την απόκρουση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι οι κλιματικές αλλαγές, η εργασιακή ανασφάλεια και η συρρίκνωση της δημοκρατίας καθιστούν μόνη εύλογη επιδίωξη την ριζική ανατροπή αυτής της πορείας.

    Μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια

    «Το φετινό καλοκαίρι αλλάξαμε. Χάθηκε η ψευδαίσθηση ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που δεν μας αφορά άμεσα και προσωπικά. Αυτή η αφύπνιση ας είναι η αρχή για τον επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού μας πολιτισμού. Η οικολογική συνείδηση του κάθε πολίτη και η στράτευσή του στην προστασία του περιβάλλοντος είναι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία της φύσης».

    Αυτά τονίζει σε μήνυμά του για το νέο χρόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και προσθέτει, επίσης, ότι «καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει πραγματικά όταν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και εκρηκτικές αντιθέσεις».

    Το μήνυμα του Προέδρου Κάρολου Παπούλια έχει ως εξής:

    «Εύχομαι σε όλους να είναι ευτυχισμένο και ειρηνικό το νέο έτος.

    Τέτοιες μέρες η σκέψη μας είναι κοντά στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Που υποφέρουν από ασθένειες, από μοναξιά, από φτώχεια. Που έχουν χάσει την ελπίδα τους και την πίστη τους σε καλύτερες μέρες. Τους οφείλουμε αλληλεγγύη, φροντίδα και αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη.

    Οι γιορτές δεν πρέπει να είναι μόνο μέρες κατανάλωσης. Ας είναι και μέρες περισυλλογής. Ας κοιτάξει καθένας από εμάς δίπλα και γύρω του, ας στρέψει το βλέμμα του στα παιδιά που κάνουν μεροκάματο, στους ανέργους, στους γέροντες που δεν τα βγάζουν πέρα, στους μετανάστες που προσπαθούν να ενταχθούν σε μια νέα πατρίδα. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει πραγματικά όταν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και εκρηκτικές αντιθέσεις. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει εάν δεν υπάρχουν υπερατομικές αξίες και ιδανικά, εάν οι προσδοκίες για το προσωπικό μέλλον δεν ταυτίζονται με τα όνειρα για το αύριο ολόκληρου του κόσμου.

    Η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν αλλά οι άνθρωποι που χάθηκαν δεν θα επιστρέψουν και η οικολογική καταστροφή που συνέβη θεραπεύεται πολύ δύσκολα. Χρειάζεται πάθος και αφοσίωση για να ξαναγίνει η καμένη γη δάσος, χρειάζεται μία νέα αντίληψη για το περιβάλλον για να μην ξαναζήσουμε τέτοιο όλεθρο.

    Το φετινό καλοκαίρι αλλάξαμε. Χάθηκε η ψευδαίσθηση ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που δεν μας αφορά άμεσα και προσωπικά. Αυτή η αφύπνιση ας είναι η αρχή για τον επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού μας πολιτισμού. Η οικολογική συνείδηση του κάθε πολίτη και η στράτευσή του στην προστασία του περιβάλλοντος είναι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία της φύσης. Κληρονομήσαμε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον και θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στις επόμενες γενιές και στην ιστορία, εάν δεν το παραδώσουμε όπως το παραλάβαμε.

    Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά».

    Μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή

    «Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 μάς δώσατε σαφή εντολή: Να συνεχιστούν οι αλλαγές, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η εντολή σας είναι για μένα δέσμευση. Δύναμη και στήριγμά μου είναι η εμπιστοσύνη που μου δείχνετε. Για μια ακόμη φορά σήμερα σας διαβεβαιώνω ότι αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης είμαι αποφασισμένος να τη διαφυλάξω. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να ρίχνει σκιές στη συμφωνία τιμής που συνυπογράψαμε. Είμαι και είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τα φαινόμενα της διαφθοράς».

    Αυτά επισημαίνει στο μήνυμά του για το νέο έτος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και προσθέτει ότι «το 2008 έρχεται γεμάτο προκλήσεις. Για όλους μας! Είμαι βέβαιος ότι με το ίδιο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης που επιδείξαμε τα τελευταία χρόνια, μπορούμε, όλες και όλοι μαζί, να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά, πιο ψηλά».

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Ελληνίδες, Έλληνες,

    Σε λίγες ώρες αφήνουμε πίσω μας το 2007. Μια χρονιά δύσκολη για ολόκληρο τον κόσμο και καθοριστική για την πατρίδα μας. Τη χρονιά που φεύγει, οι οικονομίες ολόκληρου του αναπτυγμένου κόσμου αντιμετώπισαν έντονους κλυδωνισμούς, εξαιτίας της πρωτοφανούς έκρηξης της τιμής του πετρελαίου και των αναταραχών στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Σβ αυτή τη βεβαρημένη συγκυρία και μέσα σβ ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα αναδείχθηκε ως μια από τις λίγες χώρες που πέτυχαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί, όπως και τα προηγούμενα τρία χρόνια, έτσι και το 2007, συνεχίσαμε να υλοποιούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα τη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Συνεχίσαμε να εφαρμόζουμε νέες πολιτικές που βγάζουν τη χώρα από το τέλμα. Πολιτικές που χτίζουν ισχυρά θεμέλια για το μέλλον. Που κινητοποιούν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας. Που προσελκύουν νέες επενδύσεις, και δημιουργούν νέες θέσεις δουλειάς. Πολιτικές που αυξάνουν το εθνικό προϊόν και δίνουν στην πολιτεία περισσότερες δυνατότητες για τη δίκαιη διανομή του. Για πραγματικά αποτελεσματικές κοινωνικές παρεμβάσεις και μεταβιβάσεις προς όφελος εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη.

    Ελληνίδες, Έλληνες,

    Κάθε καλόπιστος πολίτης διαπιστώνει ότι, μετά από πολλά χαμένα χρόνια, οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις παράγουν πλέον απτά αποτελέσματα. Όλοι πια καταλαβαίνουμε ότι ο δρόμος που βαδίζουμε είναι ο μόνος που εγγυάται αξιόπιστες λύσεις σε βαθιά ριζωμένα προβλήματα όπως η ανεργία, η ακρίβεια, η φτώχεια. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η επιλογή αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος που οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας. Το πιστοποιούν τα κεκτημένα μας:

    - η εντυπωσιακή μείωση των ελλειμμάτων,

    - η έξοδος της χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος,

    - η μείωση της ανεργίας,

    - η αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, του τουριστικού ρεύματος.

    Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Αναβαθμίζει το κύρος της και το διεθνή ρόλο της. Αναδεικνύεται σε ενεργειακό δίαυλο, σε οικονομικό, εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα μειώνει την απόσταση που τη χωρίζει από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ. Η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση γίνεται κάθε μέρα που περνά πιο ορατή. Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας μπορεί να πάει καλύτερα. Φτάνει όλες και όλοι μαζί, με αίσθημα ευθύνης, με σωφροσύνη, με την τόλμη που απαιτούν οι καιροί, να χτίζουμε πάνω σβ αυτά που πετύχαμε με κόπους και θυσίες. Το 2008 συνεχίζουμε με νέα αποφασιστικότητα, την πορεία που χαράξαμε και ξεκινήσαμε το 2004. Έχοντας επίγνωση ότι, παρά τα σημαντικά που καταφέραμε, μένουν ακόμη να γίνουν πολλά. Με την έγνοια μας στραμμένη στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Στους οικονομικά ασθενέστερους. Σβ αυτούς που αναζητούν δουλειά. Στις νέες και τους νέους μας. Στους σημερινούς εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και στις επόμενες γενιές. Με στόχο να διαμορφώσουμε μαζί, σε βάθος χρόνου, με ήπιες αλλαγές, ένα πλαίσιο ασφάλειας και σιγουριάς για όλους.

    Ελληνίδες Έλληνες,

    Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 μάς δώσατε σαφή εντολή: Να συνεχιστούν οι αλλαγές, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η εντολή σας είναι για μένα δέσμευση. Δύναμη και στήριγμά μου είναι η εμπιστοσύνη που μου δείχνετε. Για μια ακόμη φορά σήμερα σας διαβεβαιώνω ότι αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης είμαι αποφασισμένος να τη διαφυλάξω. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να ρίχνει σκιές στη συμφωνία τιμής που συνυπογράψαμε. Είμαι και είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τα φαινόμενα της διαφθοράς.

    Το 2008 έρχεται γεμάτο προκλήσεις. Για όλους μας! Είμαι βέβαιος ότι με το ίδιο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης που επιδείξαμε τα τελευταία χρόνια, μπορούμε, όλες και όλοι μαζί, να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά, πιο ψηλά.

    Καλή χρονιά».

    Μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου

    «Δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα δίκαιο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, με πολιτικές και κυβερνήσεις που γίνονται μέρος αυτών των προβλημάτων. Που αντί να υπηρετούν αξίες κυβερνούν για τις εξουσίες. Δεν μπορεί να οικοδομηθεί μια δικαιότερη κοινωνία με κυβερνήσεις που, συγκαλύπτουν σκάνδαλα, διορίζουν «ημετέρους», ρουσφετολογούν ασύστολα, ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο τους ισχυρούς και ξεχνούν τους πιο αδύναμους, δεν σέβονται τα χρήματα του Ελληνικού λαού, επιλέγουν σε θέσεις ευθύνης τους αρεστούς και όχι τους άριστους».

    Αυτά τονίζει στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

    «Θέλω, πρώτα απβ όλα, να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά, υγεία και ευτυχία σε όλους, σε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Θέλω να ευχηθώ υγεία και ευτυχία και σε όλους τους συνανθρώπους μας, μετανάστες και πρόσφυγες, που ζούνε, εργάζονται ή σπουδάζουν στην Ελλάδα και βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους. Η καινούργια χρονιά είναι για όλους μας μια νέα αρχή. Θέλω όμως, μαζί με τις ευχές μου, να σας εκφράσω και τις ανησυχίες μου.

    Παρότι μέρες γιορτινές, αύριο θα ξαναβρεθούμε μπροστά στην καθημερινή πραγματικότητα της χώρας μας.

    Και είναι κοινή διαπίστωση, ότι η χώρα μας δεν πάει μπροστά, δεν χτίζεται σήμερα ένα καλύτερο αύριο για μας και για τα παιδιά μας.

    Η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα. Χωρίς εθνικό σχέδιο.

    Όλοι οι Έλληνες, οι νέοι, οι μητέρες, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικροί και οι μεσαίοι επιχειρηματίες, οι αγρότες μας, βιώνουν -ο καθένας τους- ανασφάλεια, αβεβαιότητα, και απαισιοδοξία.

    Γιατί;

    Αξίζει στην Ελλάδα, αξίζει στους Έλληνες να είναι από τους πιο απαισιόδοξους στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

    Αξίζει στο ελληνικό νοικοκυριό να πληρώνει από την τσέπη του για την παιδεία, τα φροντιστήρια, την υγεία ή την πρόνοια, περισσότερο από τα νοικοκυριά οποιασδήποτε άλλης χώρας της Ευρώπης;

    Δηλαδή, να μην έχουμε εξασφαλίσει τα βασικά δημόσια αγαθά για όλους;

    Αξίζει να είμαστε από τις χειρότερες χώρες σε τροχαία δυστυχήματα;

    Αξίζει τα ελληνικά προϊόντα να είναι από τα λιγότερα ανταγωνιστικά στον κόσμο;

    Αξίζει η νεολαία μας να έχει πτυχία αλλά να μην ξέρει τι να τα κάνει; Ή να χρειάζεται το μέσον για να πάει μπροστά;

    Αξίζει στους Έλληνες τα τελευταία χρόνια οι δείκτες για την διαφθορά να χειροτερεύουν όλο και περισσότερο; Να είναι από τους χειρότερους στον κόσμο;

    Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

    Δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα δίκαιο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, με πολιτικές και κυβερνήσεις που γίνονται μέρος αυτών των προβλημάτων. Που αντί να υπηρετούν αξίες κυβερνούν για τις εξουσίες.

    Δεν μπορεί να οικοδομηθεί μια δικαιότερη κοινωνία με κυβερνήσεις που,

    συγκαλύπτουν σκάνδαλα, διορίζουν «ημετέρους», ρουσφετολογούν ασύστολα, ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο τους ισχυρούς και ξεχνούν τους πιο αδύναμους, δεν σέβονται τα χρήματα του Ελληνικού λαού, επιλέγουν σε θέσεις ευθύνης τους αρεστούς και όχι τους άριστους.

    Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, η Ελλάδα και αξίζει και μπορεί καλύτερα.

    Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, αυτά που βλέπουμε, που ζούμε και που πληγώνουν την Ελλάδα, δεν είναι η μοίρα μας.

    Μπορούμε και πρέπει να τα αλλάξουμε.

    Υπάρχει και άλλος δρόμος.

    Αρκεί να το θέλουμε.

    Και εγώ σας διαβεβαιώνω ότι, αυτόν τον αγώνα θα τον δώσω.

    Και ελπίζω να βρεθούμε μαζί στον αγώνα αυτό.

    Μόνο έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε ένα καλύτερο αύριο.

    Και πάλι σας εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου,

    Καλή Χρονιά, με υγεία, ευτυχία και ό,τι καλύτερο».

    Μήνυμα KKE

    "Μπορούμε, έχουμε τη δύναμη, να κάνουμε το 2008 χρονιά λαϊκής αντεπίθεσης, για την απόκρουση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου, για τα σύγχρονα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, για τη λαϊκή εξουσία", τονίζει σε μήνυμά της, "μήνυμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στις εργάτριες, τους εργάτες, στις νέες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών, στα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου",η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

    Η Κεντρική Επιτροπή επισημαίνει ότι "η ενίσχυση του κόμματος στις εκλογές με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση των κομμάτων της δικομματικής εναλλαγής αποτελεί ένα βήμα που πρέπει να διευρυνθεί" και προσθέτει ότι "η επιτυχία της πρόσφατης απεργίας κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης της ΝΔ που σφραγίστηκε από τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ,είναι στοιχεία που περιέχουν δυναμική".

    Και τούτο διότι "δυσκολεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ανησυχούν την πλουτοκρατία και τους μηχανισμούς της. Δείχνουν ότι ο μόνος δρόμος για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων είναι η δυναμική παρέμβαση του ίδιου του εργατικού κινήματος με την ανάπτυξη των αγώνων, της κοινωνικής συμμαχίας και την πολιτικοποίηση των στόχων του".

    Μήνυμα ΣΥΝ

    Από την πλευρά της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της τονίζει ότι: "Τη χρονιά που φεύγει γίναμε όλοι πιο σοφοί. Αποκτήσαμε μια βαθιά και ποιοτικά διαφορετική επίγνωση ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι. Οι κλιματικές αλλαγές, η εργασιακή ανασφάλεια και αναξιοπρέπεια και η συρρίκνωση της δημοκρατίας καθιστούν σαφές ότι η ριζική ανατροπή αυτής της πορείας είναι η μόνη εύλογη επιδίωξη", τονίζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της.

    "Γίναμε όμως πιο σοφοί τη χρονιά αυτή και για έναν ακόμη λόγο: Μάθαμε να νικάμε. Από το άρθρο 16 και το ασφαλιστικό μέχρι την αποδυνάμωση του δικομματισμού και την ανίσχυρη πλέον κυβέρνηση, βλέπουμε ότι κανένας δεν είναι ανίκητος και ότι η ανατροπή έχει ήδη ξεκινήσει. Βαδίζουμε στο 2008 με αισιοδοξία και πίστη ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η διασφάλιση της ειρήνης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όλον τον πλανήτη θα αποτελέσουν τη βάση για ακόμα περισσότερους νικηφόρους αγώνες και την απαρχή μιας νέας ελπιδοφόρας προοπτικής για τον τόπο αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο".

    [02] Λαμπρή υποδοχή του Νέου 'Ετους

    Με εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα έγινε η υποδοχή του νέου χρόνου. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, οι Όναρ και οι Μπλε πρωταγωνίστησαν στην γιορτή του Δήμου Αθηναίων για την αλλαγή του χρόνου στην πλατεία Κοτζιά. Ακριβώς τα μεσάνυχτα, πυροτεχνήματα φώτισαν την πλατεία Κοτζιά και τον Λυκαβηττό.

    Στη Μαρίνα της Ζέας υποδέχθηκαν το 2008 οι Πειραιώτες, με μουσικές από όλο τον κόσμο, events και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που προσέφεραν στιγμές χαράς και διασκέδασης ενώ μια σειρά από φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό του Πειραιά.

    Με ήχους ροκ, ποπ, λάτιν, έντεχνης ελληνικής μουσικής, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και τα περίφημα Χάλκινα της Γουμένισσας αποχαιρέτησε η Θεσσαλονίκη το 2007.

    Ένα μεγάλο καζάνι με ρακί στήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου, ξεκίνησαν με κρητικά τραγούδια και χορούς από παραδοσιακά συγκροτήματα.

    Ο Παλιός Χρόνος, ως παππούλης ασπρομάλλης, αποχαιρέτησε τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου Λασιθίου αλλά και τους επισκέπτες του μέσα από μία βαρκούλα, η οποία ξεκίνησε τη συμβολική διαδρομή της χρονιάς που πέρασε από τη λίμνη και χάθηκε στ΄ανοιχτά του Λιμανιού της πόλης.

    Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Χειμωνιάτικο ποδαρικό από το 2008

    Χειμωνιάτικο ποδαρικό έκανε το 2008, με βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος.

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο εθνικά δίκτυα. Η τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των οδηγών και η αστυνόμευση με περιπολικά και ελικόπτερα είναι αυξημένη ιδιαίτερα στα επικίνδυνα σημεία. Οι οδηγοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όχι μόνο στο εθνικό δίκτυο αλλά και στο επαρχιακό και στις πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις μέρες των Χριστουγέννων σημειώθηκαν 19 τροχαία δυστυχήματα με 25 νεκρούς. Από αυτά μόνο τα 2 σχετίζονται με την έξοδο.

    Η κλήρωση του πρωτοχρονιάτικου λαχείου

    Περισσότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται οι τυχεροί του Κρατικού Λαχείου Κοινωνικής Αντίληψης. Άλλα 17 εκατομμύρια ευρώ και πλέον, θα διατεθούν για την ενίσχυση ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Φέτος, εκδόθηκαν 10.700.000 γραμμάτια, από τη διάθεση των οποίων εισπράχθηκαν 53.500.000 ευρώ.

    Η κλήρωση του καθιερωμένου πρωτοχρονιάτικου λαχείου άρχισε στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, παρουσία πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων της χώρας.

    Ο υπερτυχερός αριθμός, που αναδείχθηκε πρώτος από τη διπλή κληρωτίδα και κερδίζει 5 εκατομμύρια ευρώ, είναι ο 21498 της 81ης σειράς. Όλα τα γραμμάτια με τον ίδιο αριθμό και διαφορετική σειρά κερδίζουν από 20.000 ευρώ.

    Οι αριθμοί 21496, 21497, 21499 και 21500 της ίδιας σειράς κερδίζουν από 1.250.000 ευρώ, ενώ οι ίδιοι αριθμοί σε όλες τις υπόλοιπες σειρές κερδίζουν από 10.000 ευρώ.

    Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί που έχουν τα τέσσερα τελευταία ψηφία τους ίδια με αυτά του πρώτου αριθμού.

    Παράλληλα, 500.000 ευρώ κερδίζει ο αριθμός 47350 της 93ης σειράς και από 5.000 ευρώ όλοι οι ίδιοι με αυτόν αριθμοί από άλλες σειρές.

    Από 300.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί 64900 της 17ης σειράς και 93031 της 29ης, ενώ από 3.000 ευρώ κερδίζουν οι ίδιοι αριθμοί σε όλες τις άλλες σειρές.

    [03] Μόνο από τις Εφορίες η προμήθεια σημάτων

    Εληξε χθες η σχετική προθεσμία για την αγορά των σημάτων τελών κυκλοφορίας των οχημάτων και μοτοσικλετών. Η προμήθεια του σήματος θα γίνεται από αύριο, μόνο από τις εφορίες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώνουν τη διπλάσια τιμή για την απόκτηση των σημάτων.

    Για την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από την εκπνοή του έτους άφησαν πολλοί οδηγοί την προμήθεια των σημάτων κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές σε πολλές εφορίες και υποκαταστήματα τραπεζών.

    [04] Κύπρος και Μάλτα στη ζώνη του ευρώ

    Η Κύπρος κι η Μάλτα, μόλις λίγο πάνω από το ένα εκατ. κάτοικοι κι οι δυό τους, εισήλθαν από σήμερα Τρίτη στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο με ανάμικτα συναισθήματα, που ισορροπούν ανάμεσα στην βούληση των κυβερνώντων τους να κεφαλαιοποιήσουν τα οικονομικά πλεονεκτήματα και τη γενικώτερη ανησυχία του πληθυσμού γιβ αύξηση των τιμών.

    Η Κύπρος βρέθηκε στη ζώνη του ευρώ από τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδος, ενώ η Μάλτα εισήχθη στη λέσχη των χωρών του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος μία ώρα αργότερα. Οι δύο μεσογειακές νήσοι γίνονται πλέον η 14η κι η 15η χώρα, αντίστοιχα, που μετέχουν στην Ευρωζώνη, ένα σύμπλεγμα χωρών με συνολικό πληθυσμό 318 εκατ. κατοίκων, ενώ το 2009 αναμένεται να ενταχθεί στο ευρώ κι η Σλοβενία.

    Με 800.000 κατοίκους η Κύπρος και 400.000 η Μάλτα, πρώην βρετανικές αποικίες που κατέκτησαν την ανεξαρτησία τους στη δεκαετία του 60, αποτελούν ωστόσο τη μικρότερη παρουσία στην Ευρωζώνη, καθώς αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,17% και το 0,06% του ΑΕΠ της.

    Για τον λόγο αυτόν για την ένταξή τους τυπώθηκαν πάνω από 100 εκατ. χαρτονομίσματα αξίας σε ευρώ και κόπηκαν πάνω από 500 εκατ. νομίσματα.

    Ωστόσο, μολονότι το ΑΕΠ τους αντιπροσωπεύει τα χαμηλώτερα ποσοστά στην Ευρωζώνη, η αδιάπτωτα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των δύο νησιωτικών χωρών, γύρω στο 4% για καθεμιά τους, κέρδισε την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών, που δέχθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 January 2008 - 7:30:20 UTC