Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επηρεάζονται οι εξαγωγές"
  • [02] Συνεχίζονται οι καταθέσεις
  • [03] Βρέθηκε οπλοστάσιο
  • [04] Προβάδισμα Νίκολιτς
  • [05] Πολύνεκρο δυστύχημα στην Ινδία

  • [01] "Επηρεάζονται οι εξαγωγές"

    Αρνητικά επηρεάζονται οι ελληνικές εξαγωγές από τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος παράλληλα θέτει ως μεταρρυθμίσεις προτεραιότητας για την κυβέρνηση φέτος, την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

    Ερ. Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι ζητάει ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις. Μπορείτε να μας πείτε ποιες, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να αποτελούν μεταρρυθμίσεις προτεραιότητας για την κυβέρνηση το 2008;

    Απ. Η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι τα δύο σημαντικά σημεία. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτο το σύστημα της πρόσληψης και της απόλυσης. Να ενισχυθεί επίσης η αυτοαπασχόληση με την άρση των γραφειοκρατικών αντικινήτρων και την παροχή των φορολογικών κινήτρων, καθώς και να ενθαρρυνθεί η κινητικότητα των εργαζομένων.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η αντιοικονομική λειτουργία του εθνικού συστήματος υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και βεβαίως την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Εμείς στο ΕΒΕΑ θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να γίνει με βάση την υπάρχουσα δομή του σημερινού συστήματος και με τη λογική της ήπιας μεταρρύθμισης μέσα από ένα κοινωνικό διάλογο.

    Ερ. Ποια θεωρεί ο επιχειρηματικός κόσμος ως σημαντικότερα προβλήματα σε σχέση με τη λειτουργία των αγορών και την άσκηση της επιχειρηματικότητας;

    Απ. Νο 1 είναι η γραφειοκρατία. Επιβάλλεται μία ριζική αλλαγή των δομών και βεβαίως αλλαγή νοοτροπίας, όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα, αλλά και περισσότερο από τον επιχειρηματικό κόσμο. Η απελευθέρωση των αγορών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων για εμάς είναι μία προτεραιότητα που πρέπει να προχωρήσει, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

    Ερ. Ποια είναι η θέση του ΕΒΕΑ σε σχέση με μια πιθανή νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στο μέλλον;

    Απ. Το ΕΒΕΑ εκτιμά ότι σε περίπτωση που αυξηθεί ο ΦΠΑ τους επόμενους μήνες, όπως έχει κατά καιρούς ακουστεί, θα δημιουργηθούν μία σειρά ανατιμήσεων στα προϊόντα και στις υπηρεσίες. Αυτή η αύξηση θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό και θα μετακυληθεί στον καταναλωτή.

    Ερ. Σε πρόσφατη δήλωσή σας υποστηρίξατε ότι «η άνοδος των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών στη χώρας μας, λόγω των αρνητικών διεθνών συγκυριών, απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις στην αγορά προκειμένου να αμβλυνθούν οι παρενέργειες που προκαλεί τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην κοινωνική συνοχή». Μπορείτε να μας πείτε ποιες παρεμβάσεις απαιτούνται;

    Απ. Στο πλαίσιο του ρόλου του Επιμελητηρίου ως θεσμοθετημένου συμβούλου της εκάστοτε κυβέρνησης σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης και με δεδομένο ότι αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες το πρόβλημα της ακρίβειας, λόγω των διεθνών συγκυριών, το Επιμελητήριο έκανε συγκεκριμένες πρακτικές προτάσεις πάνω σε δύο βασικούς κλάδους της οικονομίας. Ο ένας είναι ο κλάδος των τροφίμων και ιδιαίτερα των αγροτικών προϊόντων και ο άλλος είναι ο κλάδος των καυσίμων.

    Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, η πρόταση του ΕΒΕΑ αφορά μία απόφαση-έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, βάσει της οποίας θα πρέπει να δοθεί άδεια να μπορούν οι υπεραγορές, τα σούπερμάρκετ, να έχουν πρατήρια υγρών καυσίμων. Αυτό όμως να γίνει σε συνδυασμό με μια άλλη δέσμη μέτρων, με επιδοτήσεις από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει μια αυτοματοποίηση των υπαρχόντων πρατηρίων βενζίνης (το λεγόμενο "σελφ σέρβις") και βεβαίως μια ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας των πρατηρίων, έτσι ώστε να συμπιεστεί το λειτουργικό κόστος τους και κατβ επέκταση να υπάρχει συμπίεση και στις τελικές τιμές που βαρύνουν τον καταναλωτή.

    Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και ιδιαίτερα τα αγροτικά ποϊόντα, η πρόταση του ΕΒΕΑ είναι η κυβέρνηση να αδειοδοτήσει στις 13 περιφέρειες της χώρας 13 δημοπρατήρια, τα οποία θα λειτουργούν με όρους χρηματιστηρίου. Και αυτό διότι όλοι γνωρίζουμε ότι πρωτεύοντα ρόλο αυτή τη στιγμή στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων παίζουν οι μεσάζοντες.

    Εμείς λέμε να παρακάμψουμε τους μεσάζοντες, οι οποίοι δεν ωφελούν κανέναν αυτή τη στιγμή. Να μπορεί ο αγρότης, με δικό του μεταφορικό μέσο, το οποίο θα του διατεθεί βάσει της στρεμματικής έκτασης που διαθέτει, να μεταφέρει καθημερινώς την παραγωγή του στο δημοπρατήριο της περιφέρειάς του και με ηλεκτρονικό τρόπο, ανάλογα με τη ζήτηση και προσφορά που έχει εκείνη την ημέρα, να διαμορφώνεται η τιμή.

    Ερ. Εκτιμάτε ότι οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία θα φέρουν δυσκολότερες μέρες στην ελληνική επιχειρηματικότητα;

    Απ. Ηδη λόγω της διεθνούς αρνητικής συγκυρίας που παρατηρείται, έχουμε μία τιμή ρεκόρ για το πετρέλαιο και όχι μόνο. Θυμίζω ότι τα δημητριακά τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 110%. Ολα αυτά σαφέστατα επηρεάζουν την ελληνική βιομηχανία και τα προϊόντα τα οποία πωλούνται στην ελληνική αγορά. Πιστεύουμε ότι τα φαινόμενα αυτά είναι συγκυριακά και ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα έχουμε επανέλθει σε πιο λογικά επίπεδα.

    Ερ. Πιστεύετε ότι οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ θα επηρεάσουν τις εξαγωγές και τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με τα απαραίτητα αγαθά;

    Απ. Ηδη σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, επηρεάζεται αρνητικά η ελληνική επιχειρηματικότητα. Εμείς συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους των λιμενεργατών, με την Ομοσπονδία τους, και ξεκαθαρίσαμε ότι όλοι οι φορείς είμαστε μια γροθιά απέναντί τους. Και αυτό διότι παρά τις επιφυλάξεις που και εμείς είχαμε στο πρώτο σχέδιο ιδιωτικοποίησης που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

    Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται αυτές οι απεργιακές κινητοποιήσεις και επισημάναμε και εμείς ότι εφόσον συνεχιστούν μετά το πέρας και αυτής της εβδομάδας, αρχίζουν να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στον εξαγωγικό και εισαγωγικό τομέα.

    [02] Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    Με συμπληρωματικές καταθέσεις συνεχίζεται η έρευνα του ανακριτή για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Σήμερα καταθέτει ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης.

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για υποθέσεις που χειρίστηκε ως γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ ο κ. Ζαχόπουλος κατέθεσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρος Κλαδάς.

    Ο μάρτυρας κλήθηκε για συγκεκριμένη υπόθεση που αφορούσε χρονική περίοδο κατά την οποία δεν είχε αναλάβει θέση σε κρατική υπηρεσία. Επίσης κατέθεσε και για την περίοδο που διετέλεσε γενικός γραμματέας στην Ολυμπιακή Αξιοποίηση, υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο κ. Κλαδάς παρέμεινε στο εισαγγελικό γραφείο περίπου δυο ώρες και εξερχόμενος αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

    Επίσης, συμπληρωματική κατάθεση έδωσε η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμό ΜΕΓΚΑ Ολγα Τρέμη, η οποία αναφέρθηκε στην επίσκεψη της 34χρονης κατηγορουμένης και του δικηγόρου της στον τηλεοπτικό σταθμό, και επανέλαβε ότι το κανάλι δεν είδε και δεν πήρε οπτικοακουστικό υλικό. Στη συνέχεια κατέθεσε και ο Μανώλης Καψής, επίσης δημοσιογράφος του ΜΕΓΚΑ.

    [03] Βρέθηκε οπλοστάσιο

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι ο Βασίλης Στεφανάκος, ο οποίος συνελήφθη προχθες στο Χαϊδάρι. Σε σπίτια που έμενε ο μέχρι χθες υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος βρέθηκε από την αστυνομία και κατασχέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο.

    Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν τρία τουφέκια "καλάζνικοφ", ένα πολεμικό τουφέκι "μάουζερ" με διόπτρα, ένα πολεμικό τουφέκι αγνώστου τύπου, μια κυνηγετική καραμπίνα "φράνκι" με θήκη και δύο φυσιγγιοθήκες των 15 φυσιγγίων η κάθε μία, 360 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ένας σιγαστήρας πιστολιού και δυο πιστόλια φωτοβολίδων.

    Ο ίδιος την ώρα της σύλληψής του είχε πάνω του δύο πιστόλια με γεμάτες γεμιστήρες και έτοιμα για χρήση, μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, 39 επιπλέον φυσίγγια, ένα σακουλάκι με ναρκωτική ουσία, πιθανόν κοκαΐνη, μία θήκη φακών επαφής, επίσης με κοκαΐνη, μία πλαστή αστυνομική ταυτότητα στην οποία υπήρχε η φωτογραφία του αλλά με άλλα στοιχεία, έξι κινητά τηλέφωνα, δύο σουγιάδες, δύο τραπεζικές επιταγές και 640 ευρώ.

    Ο Στεφανάκος συνελήφθη από ειδική ομάδα της Ασφάλειας που είχε συγκροτηθεί γι' αυτό το σκοπό και τον αναζητούσε εδώ και ένα χρόνο στην Αθήνα και σε διάφορα μέρη της επαρχίας.

    Τον τελευταίο καιρό είχαν έγκυρες πληροφορίες για τις κινήσεις του και μάλιστα είχαν διασταυρωθεί αστυνομικοί της ομάδας μαζί του δύο φορές μέσα στο Δεκέμβριο, αλλά δεν επιχείρησαν να τον συλλάβουν γιατί συνοδευόταν από πολλά άτομα και υπήρχε κίνδυνος να γίνει μακελειό.

    Ωστόσο, τον είχαν υπό παρακολούθηση και χθες τον ακινητοποίησαν πριν προλάβει να προβάλλει αντίσταση την ώρα που είχε παραλάβει από συνεργό του τις εισπράξεις από νυχτερινό κέντρο που διατηρεί στο Χαϊδάρι.

    Επίσης, συνελήφθη ένας 64χρονος θείος του γιατί σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε ένα περίστροφο που κατείχε παράνομα. Ο Στεφανάκος μετά τον εισαγγελέα θα οδηγηθεί στον ανακριτή για όλες τις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται και συγκεκριμένα, ηθική αυτουργία στην απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλβανού Αλκέτ Ριτζάι τον Ιούνιο του 2006, καθώς και για τα εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί εις βάρος του και τρεις καταδικαστικές αποφάσεις για διάφορες εγκληματικές πράξεις μεταξύ των οποίων για σύσταση και συμμορία, εκβιάσεις, ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία και συγκεκριμένα των Κωνσταντίνου Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου τον Αύγουστο του 2006 στο Περιστέρι, πρόκληση ναυαγίου, για παράβαση του νόμου περί όπλων και επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

    Σημειώνεται ότι ο Στεφανάκος είναι φυγόποινος από τις 14 Δεκεμβρίου του 2006 που είχε καταδικασθεί σε 14,5 χρόνια φυλάκιση για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα αδικήματα.

    [04] Προβάδισμα Νίκολιτς

    Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Σερβία κανένας υποψήφιος δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψηφισάντων για να αναδειχθεί πρόεδρος Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID), με καταμετρημένο το 90% των ψήφων ο υποψήφιος του Ριζοσπαστικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς έλαβε το 39,4% και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Μπόρις Τάντιτς έλαβε το 35,4% των ψήφων. Οι δύο αυτοί υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στις 3 Φεβρουαρίου και όποιος αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους θα αναδειχθεί πρόεδρος.

    Από τους άλλους υποψηφίους στις χθεσινές εκλογές, ο Βέλιμιρ Ίλιτς, που υποστηρίχτηκε και από το κόμμα του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα, έλαβε ποσοστό 7,6%, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μιλούτιν Μίρκονιτς 6% και ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς 5,6%. Ο υποψήφιος της Ουγγρικής μειονότητας Ίστβαν Πάστορ έλαβε ποσοστό 2,2%, η Μιλάνκα Κάριτς 1%, ο Μάριαν Ριστίτσεβιτς 0,4% και ο Γιούγκοσλαβ Ντομπρίτσανιν 0,3%. Τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα έδωσε και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.

    Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανέφερε ότι "το αποτέλεσμα δηλώνει την ανάγκη του σερβικού λαού για αλλαγή".

    "Από αύριο ξεκινάμε μαζί για το δεύτερο γύρο που θα είναι αποφασιστικός και θα φέρει τις αναμενόμενες αλλαγές", τόνισε ο Νίκολιτς σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κόμματός του.

    Ο Μπόρις Τάντιτς δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι η χώρα του στο δεύτερο γύρο θα επιλέξει το δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Οι εκλογές αυτές έδειξαν τη δημοκρατική ωριμότητα της κοινωνίας μας. Περιμένω τον δεύτερο γύρο με μεγάλη αισιοδοξία και είμαι σίγουρος για τη νίκη μας", δήλωσε ο Τάντιτς και πρόσθεσε: "Η νίκη στις 3 Φεβρουαρίου θα είναι ιστορική, δεν απαρνιόμαστε τον αγώνα μας για το Κόσοβο, ούτε και την ευρωπαϊκή μας πορεία".

    Ο Τάντιτς, έμμεσα, κάλεσε όλα τα κόμματα που αγωνίστηκαν για την ανατροπή Μιλόσεβιτς να τον υποστηρίξουν λέγοντας χαρακτηριστικά:"θα ενώσω όλες τις σημαίες των κομμάτων που κυμάτιζαν στις 5 Οκτωβρίου του 2000 όταν αποσπάσαμε μία ιστορική νίκη".

    Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσει ο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα και τα άλλα κόμματα του αποκαλούμενου δημοκρατικού μετώπου. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι η μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή και το αποτέλεσμα οριακό.

    Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 61,27% και είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε από τις εκλογές του 2000 όταν ανατράπηκε το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

    [05] Πολύνεκρο δυστύχημα στην Ινδία

    Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μετά την πτώση σε χαράδρα κατάμεστου από κόσμο λεωφορείου που μετέφερε προσκυνητές στη δυτική Ινδία, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ αργά χθες, Κυριακή, όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος ενώ προσπαθούσε να αλλάξει λωρίδα σε απότομη πλαγιά περίπου 200 χλμ. βόρεια της Βομβάης, οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας.

    Τα θύματα, στην πλειοψηφία τους ήταν κάτοικοι της Βομβάης. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται πέντε παιδιά και 14 γυναίκες. Σαράντα επιβάτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 January 2008 - 7:30:18 UTC