Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα»
  • [02] Αιματηρή ληστεία
  • [03] Νέες συνομιλίες για το όνομα
  • [04] Προβάδισμα Νίκολιτς

  • [01] «Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα»

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας κ.Ευ.Στυλιανίδη έχει ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Χρ.Φώλια.

    Ο κ. Φώλιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντυηση, υπογράμμισε ότι την Παρασκευή στη Σόφια έκλεισε, με την υπογραφή της συστάσεως της εταιρίας του έργου για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ένα κεφάλαιο. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα οραματικό έργο, που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια ως σύλληψη και υιοθετήθηκε απόλυτα από τη σημερινή διακυβέρνηση με τη στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού και την υλοποίησή της από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.

    Σήμερα φθάσαμε, είπε ο κ. Φώλιας, στο κλείσιμο του πρώτου κεφαλαίου, καθώς ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης έχει πλέον εταιρία που θα τον υλοποιήσει. Προχωρούμε, τόνισε, στο δεύτερο σκέλος, που είναι η κατασκευή του αγωγού και κατέληξε λέγοντας "η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας, η μετεξέλιξη δηλαδή της Ελλάδας σε έναν κυρίαρχο ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Ευρώπη παίρνει σάρκα και οστά".

    Κ.Καραμανλής: "Nα αγωνίζεστε για οράματα και ιδανικά"

    Την προτροπή του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να συνεχίσουν να αγωνίζονται για οράματα και ιδανικά, δέχθηκαν οι μαθητές - «έφηβοι βουλευτές», που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και τους οποίους ο πρόεδρος της κυβέρνησης δέχθηκε χθες στο γραφείο του, στο Κοινοβούλιο.

    Αφού ο κ. Καραμανλής τους καλωσόρισε «στην καρδιά της Δημοκρατίας» και τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στο θεσμό, τόνισε πως άκουσε με προσοχή τις καίριες επισημάνσεις τους,στην Ολομέλεια όπου μίλησαν, και δήλωσε πως ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων έχει μεγάλη σημασία.

    Πρώτον - όπως είπε ο πρωθυπουργός - γιατί οι νέοι που συμμετέχουν μεταφέρουν τις αγωνίες, τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς της γενιάς τους. Δεύτερον, γιατί στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα συμμετοχής στα κοινά. «Ας μη γελιόμαστε, η συμμετοχή στα κοινά, των πολιτών, των ενεργών πολιτών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και καταλήγοντας ευχήθηκε, παρακίνησε και προέτρεψε τους νέους να συνεχίσουν να αγωνίζονται για οράματα και ιδανικά. Προηγουμένως ο κ. Καραμανλής παρακολούθησε στην Ολομέλεια τις ομιλίες εφήβων - βουλευτών από τα σχολεία της χώρας, της Κύπρου και της Ομογένειας - παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

    Καλωσορίζοντας τους εφήβους, στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας τους προέτρεψε να μην χρησιμοποιήσουν ξύλινο λόγο και τόνισε ότι ο κόσμος προχωράει και πρέπει να πάμε πιο μπροστά. Οι ευχές δεν φτάνουν. Χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας και εσείς, οι επόμενες γενιές, να αναδεικνύετε τα προβλήματα, να διεκδικείτε, να ζητάτε περισσότερα. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος στις Δημοκρατίες.

    Στην Ολομέλεια της Συνόδου παρέστησαν επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος. Παπανδρέου, ο προέδρος του ΛΑ.ΟΣ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευρπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, εκπροσώποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Αιματηρή ληστεία

    Ληστεία με ένα νεκρό έγινε στις 10.10 το πρωί στην οδό Σεπολίων 15 στην Πλατεία Αττικής.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά από την αστυνομία δύο ένοπλοι εισέβαλαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και άρπαξαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό. Την ώρα εκείνη στο Ταμιευτήριο βρισκόταν ένας ειδικός φρουρός ο οποίος συναλλασσόταν. Την ώρα που οι ληστές βγήκαν έξω ο ειδικός φρουρός τους ακολούθησε και κατά την αστυνομία τους φώναξε να παραδοθούν. Οι δράστες γύρισαν και τον απείλησαν με τα όπλα τους με αποτέλεσμα ο ειδικός φρουρός να πυροβολήσει εναντίον τους και να σκοτώσει τον έναν, ενώ ο δεύτερος κατάφερε να διαφύγει.

    Στο σημείο βρίσκονται ήδη αξιωματικοί της Ασφάλειας οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση.

    [03] Νέες συνομιλίες για το όνομα

    Ξεκίνησαν σήμερα στην Οχρίδα οι συνομιλίες του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ για το θέμα της ονομασίας.

    Τη συνάντηση, που πραγματοποιείται σε κυβερνητική έπαυλη στην Οχρίδα, ''άνοιξε'' ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Ο κ. Νίμιτς θα έχει αντίστοιχη συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών σε έναν περίπου μήνα στην Ελλάδα, την οποία θα φιλοξενήσει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η σημερινή είναι η πρώτη μιας σειράς συναντήσεων εκτός της έδρας των Ηνωμένων Εθνών, την οποία είχε ανακοινώσει ο κ. Νίμιτς κατά την τελευταία του επίσκεψη σε Σκόπια και Αθήνα, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Ίλιτσα Πότσεφτσκι ανέφερε το Σάββατο ότι η αντιπροσωπεία της χώρας στις σημερινές συνομιλίες θα επαναδιατυπώσει τη γνωστή και πάγια θέση της για το ζήτημα της ονομασίας.

    Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης στην Οχρίδα, ο κ. Νίμιτς αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια όπου το βράδυ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και αύριο το πρωί με τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    [04] Προβάδισμα Νίκολιτς

    Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Σερβία κανένας υποψήφιος δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψηφισάντων για να αναδειχθεί πρόεδρος Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID), με καταμετρημένο το 90% των ψήφων ο υποψήφιος του Ριζοσπαστικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς έλαβε το 39,4% και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Μπόρις Τάντιτς έλαβε το 35,4% των ψήφων. Οι δύο αυτοί υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στις 3 Φεβρουαρίου και όποιος αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους θα αναδειχθεί πρόεδρος.

    Από τους άλλους υποψηφίους στις χθεσινές εκλογές, ο Βέλιμιρ Ίλιτς, που υποστηρίχτηκε και από το κόμμα του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα, έλαβε ποσοστό 7,6%, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μιλούτιν Μίρκονιτς 6% και ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς 5,6%. Ο υποψήφιος της Ουγγρικής μειονότητας Ίστβαν Πάστορ έλαβε ποσοστό 2,2%, η Μιλάνκα Κάριτς 1%, ο Μάριαν Ριστίτσεβιτς 0,4% και ο Γιούγκοσλαβ Ντομπρίτσανιν 0,3%. Τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα έδωσε και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.

    Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανέφερε ότι "το αποτέλεσμα δηλώνει την ανάγκη του σερβικού λαού για αλλαγή".

    "Από αύριο ξεκινάμε μαζί για το δεύτερο γύρο που θα είναι αποφασιστικός και θα φέρει τις αναμενόμενες αλλαγές", τόνισε ο Νίκολιτς σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κόμματός του.

    Ο Μπόρις Τάντιτς δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι η χώρα του στο δεύτερο γύρο θα επιλέξει το δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Οι εκλογές αυτές έδειξαν τη δημοκρατική ωριμότητα της κοινωνίας μας. Περιμένω τον δεύτερο γύρο με μεγάλη αισιοδοξία και είμαι σίγουρος για τη νίκη μας", δήλωσε ο Τάντιτς και πρόσθεσε: "Η νίκη στις 3 Φεβρουαρίου θα είναι ιστορική, δεν απαρνιόμαστε τον αγώνα μας για το Κόσοβο, ούτε και την ευρωπαϊκή μας πορεία".

    Ο Τάντιτς, έμμεσα, κάλεσε όλα τα κόμματα που αγωνίστηκαν για την ανατροπή Μιλόσεβιτς να τον υποστηρίξουν λέγοντας χαρακτηριστικά:"θα ενώσω όλες τις σημαίες των κομμάτων που κυμάτιζαν στις 5 Οκτωβρίου του 2000 όταν αποσπάσαμε μία ιστορική νίκη".

    Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσει ο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα και τα άλλα κόμματα του αποκαλούμενου δημοκρατικού μετώπου. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι η μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή και το αποτέλεσμα οριακό.

    Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 61,27% και είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε από τις εκλογές του 2000 όταν ανατράπηκε το καθεστώς Μιλόσεβιτς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 January 2008 - 11:30:18 UTC