Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Γνώμονας ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου"
  • [02] Εκστρατεία ΚΚΕ για το νερό
  • [03] Διεργασίες για την εκλογή
  • [04] Συνεχίζεται η έρευνα
  • [05] Προβάδισμα Μπερλουσκόνι

  • [01] "Γνώμονας ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου"

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.

    Ο κ. Καραμανλής, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για το ταξίδι του στην Τουρκία και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα σταθερά υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επισημαίνοντας βέβαια ότι η Τουρκία οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο αρχών και μεταρρυθμίσεων που έχει η ίδια ήδη αποδεχθεί. Και στο πλαίσιο αυτό, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, εντάσσονται και τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης".

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Καραμανλής είπε ότι "επιβεβαιώσαμε τη βούληση και εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για την Ελλάδα ο μοναδικός γνώμονας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών".

    Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε, ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και τόνισε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως η προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι μακρά και επίπονη.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ.Καραμανλής διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. "Η κυβέρνηση έχει νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως έ"χουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και με συνέπεια προχωρούμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων".

    Κατά την είσοδό του πρωθυπουργού στο γραφείο του κ. Παπούλια διεξήχθη ο εξής διάλογος:

    -Χθες η ημέρα ήταν φορτισμένη, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην κηδεία του αρχιεπισκόπου.

    - Ηταν πράγματι, απάντησε ο πρωθυπουργός. Ηταν πολύς ο κόσμος και φανερή η αγάπη του για τον αρχιεπίσκοπο.

    - Πώς είδατε την Αγκυρα, ρώτησε ο κ. Παπούλιας; Εχει αλλάξει τίποτα; στην πόλη εννοώ, συμπλήρωσε.

    - Θα σας τα πω αναλυτικά απάντησε ο κ. Καραμανλής. Είμαι ικανοποιημένος από την επίσκεψη, στόχος είναι να γυρίσουμε σελίδα.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή - Γ.Αλογοσκούφη

    Συνεργασία διάρκειας μιας ώρας και δεκαπέντε λεπτών είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.

    Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν στο Ναύπλιο την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, που αφορά την ελληνική περιφέρεια στην οποία θα κατευθυνθεί το 80% των πόρων του προγράμματος.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε επίσης τον κ. Καραμανλή για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών.

    Υπάρχει μια δύσκολη συγκυρία την οποία μέχρι τώρα η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ελαφρές μόνο επιπτώσεις, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως τον πληθωρισμό.

    Ερωτώμενος για την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ο κ. Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι η Υπηρεσία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της.

    [02] Εκστρατεία ΚΚΕ για το νερό

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μίλησε την Πέμπτη σε συγκέντρωση - συζήτηση που διοργανώσε στη Ραφήνα η Κ.Ο Αττικής του ΚΚΕ με θέμα τον συντονισμό και τη δράση για το πρόβλημα της ποιότητας του νερού στην Ανατολική Αττική.

    «Το ΚΚΕ εδώ στη Ραφήνα ξεκινά μια μεγάλη εκστρατεία για ολόκληρη τη Βορειονανατολική Αττική αλλά και παραπέρα, για το επικίνδυνο και βρώμικο νερό που πίνουμε. Υποσχόμαστε να μην ξεχάσουμε, θα έχουμε αυτό το πρόβλημα δίπλα στα άλλα μεγάλα προβλήματα για τα οποία αγωνιζόμαστε», τόνισε η κ. Αλέκα Παπαρήγα

    Για την ανεξαρτητοποίηση του Κ. Κουκοδήμου ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή είναι ένα κουβάρι. Αυτό είναι δικό του θέμα, παραμένει όμως ως πρόβλημα πριν απβ όλα ανάληψης εκ μέρους της ΝΔ των πολιτικών της ευθυνών. Έχουμε την αίσθηση ότι δεν τις έχει αναλάβει».

    Για την υπόθεση SIEMENS τόνισε ότι είναι "διπλό σκάνδαλο ακόμα πιο μεγάλο απβ όσα γνωρίζουμε".

    ΚΚΕ για συλλογική σύμβαση

    Οι θέσεις που κατέθεσε ο ΣΕΒ στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, είναι προκλητικές και συνιστούν κλιμάκωση της ταξικής επίθεσης κατά της εργατικής τάξης, τονίζει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα με τον ΣΕΒ, γιατί υπηρετούν τις βασικές επιλογές του. Η κάλυψη τους πίσω από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν μπορεί να κρύψει τη συνενοχή τους, για τα μεγάλα κέρδη των βιομηχάνων και τους εξευτελιστικούς μισθούς των εργαζομένων.

    Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, αξιοποιώντας την εμπειρία της, να οργανώσει και να κλιμακώσει ενιαία την πάλη της κατά των βιομηχάνων και συνολικά του κεφαλαίου. Ουσιαστική αύξηση μισθών, διεκδίκηση και κατάκτηση δικαιωμάτων μπορεί να γίνει μόνο με πάλη που στρέφεται κατά της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

    ΚΚΕ για Ζίμενς

    Η τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι για την «υπόθεση Ζήμενς» αρμόδια είναι η δικαιοσύνη, δείχνει και πάλι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πάγια τακτική της να παραπέμπει τα πάντα στη δικαιοσύνη, αποσείοντας τη δική της πολιτική ευθύνη να πέσει φως στην υπόθεση, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Το ΚΚΕ επιμένει στην ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως το όλο θέμα, όπως το εξέφρασε και με τη σχετική επερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή.

    [03] Διεργασίες για την εκλογή

    Αρχίζουν οι διεργασίες για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, η οποία -όπως ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος- θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου, στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

    Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, χειροκροτήματα και ενώ άγημα Καταδρομέων απέδιδε τιμές, ενταφιάστηκε λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι της Πέμπτης ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών και στο χώρο που είναι ενταφιασμένοι και άλλοι αρχιεπίσκοποι της Ελλαδικής Εκκλησίας.

    Στον τάφο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου εψάλη τρισάγιο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου και με την παρουσία του πρωθυπουργού, σύσσωμης σχεδόν της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσώπων των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, αντιπροσώπων των ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα, προκαθημένων της ελλαδικής εκκλησίας και εκπροσώπων των υπολοίπων δογμάτων.

    Η λειτουργία διήρκεσε μία ώρα και ακολούθησαν επικήδειοι λόγοι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον εκπρόσωπο της εκκλησίας της Ελλάδας, μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, τον εκπρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου, πρόεδρό της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα και τον δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη.

    Τα πνευματικά χαρίσματα του εκλιπόντος αρχιεπισκόπου, το λόγο και το έργο του προς τον στόχο της προσέγγισης εκκλησίας και λαού εξήρε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον επικήδειό του, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την εκτίμηση του Φαναρίου προς τον μακαριστό Χριστόδουλο και προσπερνώντας με τον τρόπο αυτό την όξυνση που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2004 στις σχέσεις των δύο ανδρών. "Μικρό διάλλειμα πικρίας, που θα περάσει για πάντα στη λήθη", χαρακτήρισε την ίδια περίοδο από την πλευρά του ο μητροπολίτης Άνθιμος. "Παναγιότατε, σας διαβεβαιώνω ότι ο αδερφός μας σας αγαπούσε, σας εσέβετο μέσα από τα φίλτρα της καρδιάς του και σας σκεπτόταν, και εσάς και όλους", τόνισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

    Για "πολυσχιδή ποιμενάρχη που με το γλαφυρό, ευθύ του λόγο και την ασυμβίβαστη πράξη του, έφερε την εκκλησία κοντά στα λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία", μίλησε ο Ευρ. Στυλιανίδης. "Ήταν ανοικτός και δεκτικός στις προκλήσεις των καιρών. Πίστευε στη νέα γενιά με την οποία επεδίωκε πάντα να βρίσκεται σε επικοινωνία με τη δική της γλώσσα. Μέριμνά του ήταν να φέρει τους νέους κοντά στην εκκλησία και τα κατάφερε", τόνισε ο υπουργός.

    Τον οφειλόμενο φόρο τιμής "στον πνευματικό ηγέτη, που έθεσε τα σπάνια χαρίσματα και τη δύναμη της ψυχής του στο θρησκευτικό λόγο, στην εκκλησία, στο χρέος προς την κοινωνία", κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, μεταφέροντας στον επικήδειό του μηνύματα οδύνης για την πρόωρη ενδημία του μακαριστού αρχιεπισκόπου, τα οποία διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη σχετική έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής. "Ενέπνευσε και καθοδήγησε πνευματικό έργο, που ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας. Μας εγκατέλειψε πρόωρα, αλλά άφησε έργο σε πλήρη ακμή, πλήρη εξέλιξη", τόνισε ο Δ. Σιούφας.

    Την ευχή το έργο και το όραμα του μακαριστού ιεράρχη να βρει ισάξιους συνεχιστές και μιμητές διατύπωσε τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης. "Ως δεινός κυβερνήτης του πλοίου της εκκλησίας, την οδήγησες μακριά απ΄ την παραδοσιακή της εσωστρέφεια και το περιθώριο. Ήσουν ορμητικός, δυναμικός, πύρινος", τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

    Στις 12 το μεσημέρι, μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας στο μητροπολιτικό ναό της Αθήνας ξεκίνησε η πομπή για το Α' Νεκροταφείο. Τη λάρνακα με το σεπτό σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου, το οποίο τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, περιστοίχιζαν μητροπολίτες, ενώ τέσσερις από αυτούς κρατούσαν τις γαλανόλευκες ταινίες.

    Καθώς έβγαινε η σορός από τη Μητρόπολη, ερρίφθησαν 21 κανονιοβολισμοί από το λόφο του Λυκαβηττού, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούσαν πένθιμα.

    Της λάρνακας με το σκήνωμα του αρχιεπισκόπου προηγήθηκαν ιεράρχες, αρχιμανδρίτες, πρεσβύτεροι και διάκονοι της Αρχιεπισκοπής, τιμητικά αγήματα του Στρατού και βρακοφόροι, ενώ αρχιμανδρίτες κρατούσαν τις τιμητικές διακρίσεις του αρχιεπισκόπου. Τη λάρνακα ακολουθούσαν ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του, οι αρχηγοί των κομμάτων, η στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία, αρχηγοί ξένων δογμάτων, στενοί συνεργάτες και συγγενείς του Μακαριστού αρχιεπισκόπου.

    Η πομπή διέσχισε την οδό Μητροπόλεως, διέβη την πλατεία Συντάγματος όπου σταμάτησε για δύο λεπτά, συνέχισε προς τη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας μέχρι τις Στήλες του Ολυμπίου Διός, πέρασε στην οδό Αθανασίου Διάκου και στην οδό Αναπαύσεως, και κατέληξε στο Α' Νεκροταφείο.

    Στη διάρκεια της πομπής, πλήθος κόσμου έραινε τη σορό του αρχιεπισκόπου με λουλούδια και πολλοί ήταν εκείνοι που ακολούθησαν φανερά συγκινημένοι μέχρι την τελευταία του κατοικία τον άνθρωπο, τον πνευματικό πατέρα, τον ιεράρχη που μιλούσε στη γλώσσα των παιδιών.

    "Σήμερα είναι μέρα λύπης, πόνου και σιωπής. Προσευχόμαστε ο μακαριστός να έχει πάει στον παράδεισο", ανέφερε ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, ενώ ο μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος είπε: "Πρέπει να δώσουμε σημασία στην ανθρωπιά παρά στα αξιώματα. Να κάνουμε μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία".

    Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ανέφερε: "Ολοι εμείς, Εκκλησία και λαός, εκφράσαμε το σεβασμό και την τιμή στο μακαριστό αρχιεπίσκοπο. Ο Χριστόδουλος μας προσφέρει την ευλογία του και η Εκκλησία θα συνεχίσει το έργο του".

    Λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι είχε ολοκληρωθεί η ταφή του σκηνώματος του εκλιπόντος αρχιεπισκόπου.

    Οι αρχιερείς, έξω από το νεκροταφείο, αλλά και την ώρα που προσέρχονταν στο ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία" για το γεύμα που παρέθεσε η Ιερά Σύνοδος, μίλησαν στους δημοσιογράφους, τόσο για την απώλεια του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, όσο και για την "επόμενη ημέρα".

    Ο μητροπολίτης Καρυστίας, τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, επειδή έχει τα πρεσβεία τα αρχιεροσύνης, αφού εξήρε το έργο του μακαριστού αρχιεπισκόπου, τόνισε: "Ο Θεός να μας βοηθήσει να βγάλουμε το διάδοχό του". Ανέφερε ότι δεν υπάρχει κενό εξουσίας και πρόσθεσε ότι όλα είναι έτοιμα για την εκλογή της 7ης Φεβρουαρίου. Οσο για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο νέος αρχιεπίσκοπος, ο ιεράρχης είπε ότι πρέπει να είναι "όσιος, άκακος και αμόλυντος".

    Ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, αφού αναφέρθηκε στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, το έργο και την προσωπικότητά του, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη διαδοχή τόνισε ότι είναι θέμα της Ιεραρχίας.

    "Δεν είναι θέμα προσωπικό", πρόσθεσε, "είναι θέμα της Ιεραρχίας". Σε ερώτηση αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος απάντησε: "Αν το αποφασίσει η Ιεραρχία, θα υπακούσω, αλλά ως πρόσωπα το να διεκδικούμε τέτοιες θέσεις δεν είναι εκκλησιαστικό".

    Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, πνευματικός αδελφός του εκλιπόντος αρχιεπισκόπου, χαρακτήρισε τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο "υπέρλαμπρο αστέρι" και πρόσθεσε ότι οι ιεράρχες εύχονται να εκλεγεί ο καλύτερος. "Να ευχηθούμε -είπε- να συμπληρώσει το έργο του Χριστοδούλου. Να επιλέξουμε τον αγιότερο".

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ποιον θα ψηφίσει ο ίδιος, είπε ότι σε ανύποπτο χρόνο είχε πάρει τις αποφάσεις του. "Είναι ο μητροπολίτης Σπάρτης, τον οποίο θα ψηφίσω", πρόσθεσε. Μάλιστα, διηγήθηκε πως όταν εισήχθη στο "Αρεταίειο" ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, είδε τον Σπάρτης Ευστάθιο και του είπε: "Ο Χριστόδουλος τελειώνει, ετοιμάσου να πας μπροστά, ετοίμασε τον εαυτό σου να ανεβείς ψηλά".

    Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ευχαρίστησε το λαό για τη μαζική συμμετοχή του στην τελετή και αναφέρθηκε στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι "οι καρδιές και οι θύρες μας προς το θρόνο είναι ανοιχτές, όπως και του Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης εδήλωσε ότι δεν έχει ανάμιξη στη διαδοχή".

    Οσον αφορά το θέμα της προσφώνησης του τέως βασιλιά πριν από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είπε μεταξύ άλλων: "Η Ελλάδα, δεν φοβάται τους τέως".

    [04] Συνεχίζεται η έρευνα

    Συνεχίζονται στον ειδικό ανακριτή οι καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η έρευνα από την εισαγγελέα κ.Γκανέ για τις καταγγελίες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου περί εμπλοκής βουλευτή της ΝΔ, καθώς και του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Σπύρου Κλαδά στο θέμα για το θέμα των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στο μεταξύ, νέα δεδομένα δημιουργούνται στην υπόθεση των τραπεζικών καταθέσεων του Θέμου Αναστασιάδη.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον περασμένο Οκτώβριο στα γαλλο-ελβετικά σύνορα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα εκατομμύριο ευρώ σε επιταγές, σε έλεγχο που έγινε σε αυτοκίνητο προσώπου άμεσα εμπλεκομένου με την υπόθεση.

    Απαντώντας με ανακοίνωσή του ο κ.Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα χρήματα είναι νόμιμα και αποτελούν προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δικαιολογούνται. Κάνει δε λόγο για κακόβουλες διαρροές πληροφοριών από κρατικές υπηρεσίες, ενώ αφήνει αιχμές κατά του γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Σπύρου Κλαδά.

    Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων που ερευνά την υπόθεση των 5,5, εκατομμυρίων ευρώ, σύντομα θα προχωρήσει σε συνεργασία με τις αντίστοιχες γαλλικές αρχές, για τη διευκόλυνση του έργου της και για τη διερεύνηση πιθανής σχέσης των χρημάτων με τις προαναφερθείσες επιταγές.

    [05] Προβάδισμα Μπερλουσκόνι

    Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση της Ιταλίας υπό τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι σημειώνει ένα προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του κεντροαριστερού συνασπισμού που κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, σε μία νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης.

    Η δημοσκόπηση, για λογαριασμό της επίθεώρησης L'Espresso, δείχνει ότι ο Μπερλουσκονι θα είναι αναμφισβήτητα νικητής εάν ο πρόεδρος της Γερουσίας Φράνκο Μαρίνι αποτύχει στην προσπάθειά του να σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση και προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    Ο Μπερλουσκόνι, μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, επιμένει στην ανάγκη προκήρυξης νέων εκλογών από την ημέρα που παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, ο άνθρωπος που τον εκτόπισε από την πρωθυπουργία στις εκλογές του 2006.

    Ο δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) το οποίο ίδρυσε πέρυσι με τον Πρόντι και πιθανός αντίπαλος του Μπερλουσκόνι για την πρωθυπουργία, επιδιώκει τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου σε τρόπον ώστε να ευνοείται το δικομματικό σύστημα, δυσχεραίνοντας την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των μικρότερων κομμάτων.

    Συνολικά η τελευταία σφυγμομέτρηση δίνει στον κεντροδεξιό συνασπισμό 58% έναντι 42% του κεντροαριστερού, και 29,6% στην Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι έναντι 27,5% στο PD.

    Στην ερώτηση ποιον εμπιστεύονται περισσότερο να αναλάβει τα ηνία της χώρας, 16% απάντησαν ο Βελτρόνι, ενό ο Μπερλουσκόνι και ο κυριώτερος σύμμαχός του, ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας Τζιανφράνκο Φίνι, πήραν από 17% έκαστος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 February 2008 - 9:30:16 UTC