Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις για τη διαδοχή

  • [01] Διαβουλεύσεις για τη διαδοχή

    Εντείνονται οι διαβουλεύσεις ιεραρχών για την εκλογή αρχιεπισκόπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών. Η εκλογή διεξάγεται σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και τον νόμο 590/77.

    Εκλόγιμοι θεωρούνται όλοι οι Ελληνες κατά το γένος, εν ενεργεία μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος , οι προερχόμενοι από τις ομόδοξες Εκκλησίες, όπως και οι εγγεγραμμένοι κληρικοί στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Η εκλογή διενεργείται σε μία και μόνη συνεδρίαση, η οποία δεν διακόπτεται, ενώ παρίσταται και ο υπουργός Παιδείας. Πρόεδρος ορίζεται εκείνος ο ιεράρχης που έχει τα πρεσβεία της αρχιεροσύνης, δηλαδή είναι ο παλαιότερος αρχιερέας, ενώ χρέη γραμματέα ασκεί ο νεότερος στην αρχιεροσύνη. Θεωρείται ότι υπάρχει απαρτία, αν βρίσκονται στο μητροπολιτικό ναό τα 2/3 των ενεργεία Μητροπολιτών.

    Στην Ιερά Σύνοδο έχουν στείλει επιστολή ότι δεν θα παραβρεθούν οι μητροπολίτες Λαγκαδά Σπυρίδων, Γυθείου Χρυσόστομος και Μαρωνείας Δαμασκηνός. Ο Κιλκισίου Απόστολος πάντως θα παραβρεθεί και ως γηραιότερος, θα πρέπει να προεδρεύσει, εκτός και αν βρεθεί νομική φόρμουλα.

    Την Πέμπτη το πρωί στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών θα τελεσθεί λειτουργία και στις 9 ακριβώς θα κλείσουν οι πύλες του ναού για να αρχίσει η διαδικασία με προσευχή και στη συνέχεια εφόσον διαπιστωθεί η απαρτία καλούνται οι ιεράρχες να ψηφίσουν ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής. Η επιτροπή αυτή μαζί με τον υπουργό, ελέγχει την κάλπη και τη σφραγίζει. Στη συνέχεια γίνεται η διαλογή των ψηφοδελτίων, και εάν κάποιος έχει λάβει την απόλυτη πλειοψηφία εκλέγεται αρχιεπίσκοπος. Διαφορετικά επαναλαμβάνεται αμέσως η διαδικασία για δεύτερη φορά με τον ίδιο τρόπο. Αν και πάλι κανένας δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία γίνεται τρίτη ψηφοφορία, οπότε εκλέγεται εκείνος που θα έχει έστω και τη σχετική πλειοψηφία. Αν υπάρξει ισοψηφία τότε ο αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται με κλήρωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 February 2008 - 17:30:12 UTC