Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου
  • [02] "Καταπολέμηση της διαφθοράς"
  • [03] "Αλλαγή και ανατροπή"
  • [04] "Καταιγιστικές αποκαλύψεις"
  • [05] Σε τροχιά εκλογών η Ιταλία
  • [06] "Ντέρμπι" για τους δημοκρατικούς

  • [01] Αύριο η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου

    Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, μια ημέρα πριν την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

    Υποψήφιοι για τη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου είναι οι Μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος, Σπάρτης Ευστάθιος, Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Δημητριάδος Ιγνάτιος.

    Η εκλογή διεξάγεται σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και τον νόμο 590/77.

    Εκλόγιμοι θεωρούνται όλοι οι Ελληνες κατά το γένος, εν ενεργεία μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος , οι προερχόμενοι από τις ομόδοξες Εκκλησίες, όπως και οι εγγεγραμμένοι κληρικοί στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Η εκλογή διενεργείται σε μία και μόνη συνεδρίαση, η οποία δεν διακόπτεται, ενώ παρίσταται και ο υπουργός Παιδείας. Πρόεδρος ορίζεται εκείνος ο ιεράρχης που έχει τα πρεσβεία της αρχιεροσύνης, δηλαδή είναι ο παλαιότερος αρχιερέας, ενώ χρέη γραμματέα ασκεί ο νεότερος στην αρχιεροσύνη. Θεωρείται ότι υπάρχει απαρτία, αν βρίσκονται στο μητροπολιτικό ναό τα 2/3 των ενεργεία Μητροπολιτών.

    Στην Ιερά Σύνοδο έχουν στείλει επιστολή ότι δεν θα παραβρεθούν οι μητροπολίτες Λαγκαδά Σπυρίδων, Γυθείου Χρυσόστομος και Μαρωνείας Δαμασκηνός. Ο Κιλκισίου Απόστολος πάντως θα παραβρεθεί και ως γηραιότερος, θα πρέπει να προεδρεύσει, εκτός και αν βρεθεί νομική φόρμουλα.

    Αύριο το πρωί στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών θα τελεσθεί λειτουργία και στις 9 ακριβώς θα κλείσουν οι πύλες του ναού για να αρχίσει η διαδικασία με προσευχή και στη συνέχεια εφόσον διαπιστωθεί η απαρτία καλούνται οι ιεράρχες να ψηφίσουν ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής. Η επιτροπή αυτή μαζί με τον υπουργό, ελέγχει την κάλπη και τη σφραγίζει.

    Στη συνέχεια γίνεται η διαλογή των ψηφοδελτίων, και εάν κάποιος έχει λάβει την απόλυτη πλειοψηφία εκλέγεται αρχιεπίσκοπος.

    Διαφορετικά επαναλαμβάνεται αμέσως η διαδικασία για δεύτερη φορά με τον ίδιο τρόπο. Αν και πάλι κανένας δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία γίνεται τρίτη ψηφοφορία, οπότε εκλέγεται εκείνος που θα έχει έστω και τη σχετική πλειοψηφία. Αν υπάρξει ισοψηφία τότε ο αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται με κλήρωση.

    [02] "Καταπολέμηση της διαφθοράς"

    "Με ρωτούν εάν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος. Και απαντώ πως είμαι αποφασισμένος, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή, αλλά αυτό απαιτεί αγώνα απέναντι σε συμφέροντα που δεν μας θέλουν και δεν μας πάνε, που μας φοβούνται και θα μας φοβούνται όλο και περισσότερο. Εμείς θα είμαστε εκεί, και μπροστά στις κάλπες νικητές, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ η διαφθορά είναι η πρώτη αιτία για την κρίση του πολιτικού συστήματος και ο πρώτος εχθρός της κοινωνικής συνοχής, καθώς και αντικίνητρο για την ανάπτυξη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς της οικογένειάς του με τη Χίο, καθώς εκεί γεννήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, στις 5 Φεβρουαρίου 1919, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου υπηρετούσε ως νομάρχης και τόνισε ότι βρίσκεται στο νησί για να διαβεβαιώσει πως "υπάρχει διέξοδος από το νοσηρό κλίμα των τελευταίων μηνών και την ατέλειωτη αλυσίδα των σκανδάλων που πνίγει τη χώρα και τη δημοκρατία".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν έχει γίνει τίποτα από έργα στο νομό, όπως το λιμάνι ή το αεροδρόμιο: "καθώς μία κυβέρνηση που ασχολείται με τη νομή της εξουσίας και το βόλεμα ημετέρων δεν έχει ούτε χρόνο, ούτε ενδιαφέρον για έργα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί συστηματικά να απαλλαγεί από την υπόθεση Ζαχόπουλου, παραπέμποντας στη δικαιοσύνη, καθώς είναι: "η συνήθης πρακτική του να φορτώνει στη δικαιοσύνη το πολιτικό κόστος της συγκάλυψης των σκανδάλων που παράγονται στους κόλπους της δικής του κυβέρνησης".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι όπως έγινε με τις υποκλοπές και τα πορίσματα των ομολόγων όλα πάνε στο αρχείο και πιέζεται ή χειραγωγείται ή παρακάμπτεται η δικαιοσύνη "για να συγκαλύψουν την ενοχή τους".

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ "δεν το ενδιαφέρουν οι ροζ λεπτομέρειες, ούτε οι θεατρινίστικες ανεξαρτητοποιήσεις, αλλά το αφορά η κατάχρηση της εξουσίας, ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας, το αν εκβιάζει ή εκβιάζεται η κυβέρνηση ή και τα δύο, ο βαθμός τυχόν εμπλοκής των ΜΜΕ με τρόπο αθέμιτο και το αν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εξουσία για να υπηρετεί άνομα και αδιαφανή συμφέροντα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα ζήτησε εξεταστικές επιτροπές για να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από τη δικαιοσύνη και αρνείται την πολιτική διερεύνηση. Επίσης, είπε ότι αν η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει τη δέσμη μέτρων που είχε προτείνει κατά της διαφθοράς δεν θα είχαμε τα δραματικά και τραγικά γεγονότα και την κατηγόρησε ότι αρνήθηκε τότε, αρνείται και σήμερα, καθώς "αρνούνται, φοβούνται και συγκαλύπτουν".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για αυτούς τους λόγους επισκέφθηκε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με σκοπό να υιοθετηθεί ένα εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ αναφερόμενος στη ΔΕΗ είπε ότι η κυβέρνηση μεταφέρει λιθάνθρακα που είχε αρνηθεί η Γερμανία και μέσω της δημιουργίας αυτών των μονάδων και αυτής της πολιτικής προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ.

    Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική συνεχούς υποχώρησης και ενδοτικότητας απέναντι στην Τουρκία, "πολιτική που σκεπάζεται από προσωπικές φιλίες".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πίστωσε στον πρωθυπουργό ακέραια την ευθύνη για τις επιλογές του και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θέσεις και πρόγραμμα, καλώντας τους πολίτες να μην πιστεύουν την προπαγάνδα που γίνεται και υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσεις, καθώς αυτή γίνεται για να καλύψουν τις αδυναμίες άλλων.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την εικόνα κρίσης και την πολιτική και ηθική κρίση που σπρώχνει τη χώρα σε ένα επικίνδυνο κατήφορο παρακμής και τόνισε "πως ο κατήφορος δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει μέχρι να ανατραπεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας".

    Αναφερόμενος στα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "υπάρχει διέξοδος από αυτό που είδαν όλοι οι Έλληνες το Σάββατο στους τηλεοπτικούς τους δέκτες: τους Χρυσαυγίτες σε σύμπραξη με την Ελληνική Αστυνομία. Υπάρχει διέξοδος από το χάος, τους παράξενους εμπρησμούς των τελευταίων εβδομάδων, από όλα αυτά τα προσβλητικά και απίστευτα που ζει καθημερινά ο πολίτης".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως το Κίνημα είναι η λύση των προβλημάτων και τόνισε πως η 11η Νοεμβρίου "έδωσε μόνο μία εντολή να ανατραπεί η νεοσυντηρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, και αυτή την εντολή θα τιμήσουμε όλοι μας".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις πέντε μεγάλες προτεραιότητες που θα θέσει το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριό του, το Μάρτιο και θα περιλαμβάνουν θέματα μεγάλων ανατροπών και αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε σημαντικές πτυχές του κοινωνικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα προβλήματα της Χίου, η λύση των οποίων θα ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νησιωτικής πολιτικής που θα εκπονήσει το ΠΑΣΟΚ, συνισταμένη του οποίου θα είναι η ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας κάθε νησιού.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας στους πολίτες "να φυλάνε τα ρούχα τους όταν ακούνε τη λέξη μεταρρύθμιση από τα χείλη της Νέας Δημοκρατίας" και τόνισε ότι όλα είναι δυνατά αν υπάρχει πολιτική επιλογή για αλλαγή και πραγματική βούληση για μεταρρύθμιση.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό οργανισμό του νησιού, ενημερώθηκε για τα προβλήματα αλλά και τα επιτεύγματά τους και τους προσκάλεσε να έχουν παρουσία ως συνεταιρισμός πρότυπος στις παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

    [03] "Αλλαγή και ανατροπή"

    Σε ημερίδα του ΚΚΕ για την ενέργεια θα μιλήσει σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Εμείς δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το πολιτικό σκηνικό, γιατί «σκηνικό» σημαίνει «αλλάζω έργο», δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο Μπραχάμι.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το κόμμα της δεν ενδιαφέρεται απλώς να αλλάξει το έργο αλλά "αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το λαϊκό κίνημα να διαμορφώσει ακόμα πιο αρνητικό συσχετισμό για τα δύο κόμματα εξουσίας, να μη βάλει γάζες και καταπλάσματα σε ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο είναι γεμάτο πληγές και σαπίζει, αλλά να βάλει ορίζοντα τη ριζική αλλαγή και ανατροπή του συσχετισμού δύναμης για μια νέα πολιτική εξουσία".

    [04] "Καταιγιστικές αποκαλύψεις"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τις "ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις προσωπικού στις δημόσιες επιχειρήσεις" όπως ο ΟΣΕ, τα λιμάνια, η Ολυμπιακή και η ΔΕΗ, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος παράλληλα στις "καταιγιστικές αποκαλύψεις (Siemens, Υπουργείο Πολιτισμού) για τη χρησιμοποίηση του δημόσιου χρήματος και το μέγεθος της διαπλοκής".

    Ο κ. Αλαβάνος ερωτά τον πρωθυπουργό εάν "θα αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησής του για την συρρίκνωση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων στρατηγικών επιχειρήσεων και κοινωφελών υπηρεσιών της χώρας και εάν θα αναληφθούν οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας για την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, όταν έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια στοιχεία προμηθειών και χρηματοδοτήσεων που γίνονται για ιδιοτελή, κομματικά ή προσωπικά συμφέροντα και όχι για την ενίσχυση των δημοσίων επιχειρήσεων", καθώς και εάν "θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τις χιλιάδες "εθελούσιες" εξόδους, τις "μετατάξεις", την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, για να εξυπηρετήσει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις εγχώριων και πολυεθνικών ιδιωτικών συμφερόντων".

    [05] Σε τροχιά εκλογών η Ιταλία

    Ο επικεφαλής της παραιτηθείσας κυβέρνησης στην Ιταλία Ρομάνο Πρόντι θα μεταβεί σήμερα στην προεδρία της χώρας για να καταθέσει προς υπογραφή το διάταγμα για την διάλυση του Κοινοβουλίου, μετέδωσε απόψε το πρακτορείο Ansa.

    Χθες, ο πρόεδρος Τζόρτζο Ναπολιτάνο είχε δεχθεί τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής, δίνοντας την εκκίνηση στη διαδικασία για τη διάλυση του Κοινοβουλίου, αφού εξάντλησε κάθε προσπάθεια για να εξευρεθεί μία πολιτική λύση στην κυβερνητική κρίση και ν' αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    Μήτε ο πρόεδρος της Γερουσίας Φράνκο Μαρίνι, μήτε κι ο ομόλογός του στη Βουλή Φάουστο Μπερτινότι έκαναν δηλώσεις κατά την έξοδό τους από το προεδρικό μέγαρο.

    Η προεδρία υπογράμμισε πως προσκάλεσε τους δύο προέδρους του Κοινοβουλίου στα πλαίσια του άρθρου 88 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι "ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δύναται, αφού διαβουλευθεί με τους προέδρους, να διαλύσει το σύνολο της Βουλής, ή ακόμη ένα από τα δύο σώματα".

    Οι βουλευτικές εκλογές, την ημερομηνία των οποίων καθορίζει η κυβέρνηση, πρέπει να διοργανωθούν εντός ενός διαστήματος 45 έως 70 ημερών από την διάλυση του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το ANSA οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 και 14 Απριλίου.

    [06] "Ντέρμπι" για τους δημοκρατικούς

    Σε θρίλερ εξελίσσονται τα αποτελέσματα των κρίσιμων προκριματικών εκλογών της «Σούπερ Τρίτης» για τους δημοκρατικούς. Η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει στις πολιτείες Τεννεσί, Αριζονα, Οκλαχομα,Αρκανσο, Μασαχουσέτη, Νέα Υόρκη και Νιού Τζέρσεϊ. Ο Μπάρακ Ομπάμα κερδίζει στις πολιτείες Μισούρι, Τζόρτζια, Ιλλινόις, Ντελαγουεουρ, Αλαμπάμα, Κάνσας, Μινεσότα και Κονέκτικατ.

    Ο Μακέιν παραμένει πρωτοπόρος στους Ρεπουμπλικάνους, καθώς κερδίζει εννέα πολιτείες έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ που κερδίζει και σε έξι και του Μάικ Χάκαμπι σε πέντε.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο νικητής των προκριματικών για το χρίσμα των Δημοκρατικών στο Μιζούρι, σύμφωνα με προβλέψεις του CBS.

    Νωρίτερα, άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει πως η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει στην Πολιτεία αυτή, που δίνει 72 εκλέκτορες.

    Επίσης ο Ομπάμα κερδίζει και στην Αλάσκα, σύμφωνα πάντα με προβλέψεις των αμερικανικών ΜΜΕ. Πρόκειται για την 12η Πολιτεία που ψηφίζει υπέρ του γερουσιαστή του Ιλινόις.

    Ο γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως τα αποτελέσματα των προκριματικών της "Σούπερ Τρίτης" δείχνουν πως "ήρθε η ώρα μας", όποια και αν είναι τα τελικά ποσοστά που θα πάρει ο ίδιος και η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον.

    "Σήμερα, αυτήν την Δευτέρα του Φεβρουαρίου, στις βόρειες και νότιες, ανατολικές και δυτικές Πολιτείες, αυτό που άρχισε σαν ψίθυρος στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόις έγινε κραυγή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζητούν την αλλαγή. Μια κραυγή που κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει ή να την αλλάξει", τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους οπαδούς του στο Σικάγο.

    "Αυτή τη φορά πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, αυτή τη φορά πρέπει να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας, αυτή τη φορά πρέπει να αδράξουμε τη στιγμή. Ναι μπορούμε. Λοιπόν ώρα για δουλειά!", επισήμανε.

    "Εχει έρθει η ώρα μας, το κίνημά μας είναι αληθινό και η αλλαγή έρχεται στην Αμερική", είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα, ο οποίος συνεχάρη την αντίπαλό του.

    Τέλος, ο Ομπάμα τόνισε πως είναι ο πιο κατάλληλος να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο των ρεπουμπλικάνων για την προεδρία. "Είναι μια επιλογή ανάμεσα στο να πάμε στις εκλογές με τους ρεπουμπλικάνους και τους ανεξάρτητους ενωμένους εναντίον μας ή να αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλό μας με μια εκστρατεία που θα ενώνει όλους τους Αμερικανούς--ανεξαρτήτως καταγωγής, κόμματος ή θρησκείας--γύρω από έναν κοινό στόχο", κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 February 2008 - 7:30:27 UTC