Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με την υπουργό Απασχόλησης
  • [02] Απεργία για το ασφαλιστικό
  • [03] ΚΚΕ για βαρέα και ανθυγιεινά
  • [04] Συνάντηση Μπακογιάννη-Ράις

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με την υπουργό Απασχόλησης

    Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα.Φάνη Πάλλη-Πετραλιά,θα έχει στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.

    Στο μεταξύ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή και εξέτασε θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης, ιδιαίτερα δε ζητήματα που αφορούν τον καταναλωτή και την ακρίβεια στην αγορά.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε μία δέσμη μέτρων και δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς.

    "Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε για τον καταναλωτή, ιδιαίτερα για τους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτούς που έχουν την αδυναμία, μια καλύτερη λειτουργία στην αγορά, με έναν υγιέστερο ανταγωνισμό, στην οποία θα διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές.

    Ο Χρήστος Φώλιας δήλωσε ότι τα επιμέρους μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες λεπτομερώς και θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς.

    Απαντώντας σε ερώτηση τι μέτρα θα προβλέπονται για τους παραβάτες, ο κ. Φώλιας μίλησε για σκληρές ποινές, σε άλλη δε ερώτηση αν καθυστέρησε η κυβέρνηση τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αποτελεσματικότητα και όχι να παίρνει μέτρα - πυροτεχνήματα, μόνον για εντυπώσεις.

    Εμάς μας ενδιαφέρουν, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, τα μέτρα που θα έχουν αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι οι δράσεις που θα γίνουν και τα μέτρα που θα ληφθούν έχουν μελετηθεί, γίνονται για να εφαρμοστούν και για να δώσουν την δυνατότητα στον πολίτη να νιώθει ασφαλής όταν βγαίνει στην αγορά.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα με τα καύσιμα και τις αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Φώλιας είπε ότι είναι θέμα που αφορά το υπουργείο Οικονομίας.

  • ** Πριν τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ κ.κ.Προκόπη Παυλόπουλο και Γιώργο Σουφλιά. Το αντικείμενο της συνεργασίας του κ. Καραμανλή με τους υπουργούς ήταν για θέματα αρμοδιοτήτων και των δύο υπουργείων, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.

    Επίσης, ο κ.Ρουσόπουλος αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής δήλωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης λαμβάνει σειρά μέτρων για να περιορίσει το κύμα ακρίβειας, μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας σε συνέντευξη τύπου.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν καρτέλ, ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν διαδικασίες, που τηρούνται πιστά από την κυβέρνηση, όπως η επιτροπή Ανταγωνισμού και οι νόμοι.

    "Η κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς να ενισχύσει τους ελέγχους για να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία. Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι εύκολο έργο", τόνισε.

    [02] Απεργία για το ασφαλιστικό

    Πραγματοποιήθηκε χθές η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στην απεργία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιστημονικοί φορείς,δημοσιογράφοι και όλες οι Ενώσεις του Τύπου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος, μετά από σχετική ερώτηση, στο ασφαλιστικό, δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα απ' όσα έχει πει σχετικώς και παρέπεμψε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή την Παρασκευή, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς αν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός 3-4 εβδομάδων απάντησε ότι δεν έχει κάτι περισσότερο επ' αυτού και πως όταν αποφασιστεί από την Κυβερνητική Επιτροπή θα ανακοινωθεί επισήμως.

    ΚΚΕ για την απεργία

    Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να προϋπαντήσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ με ταξική συσπείρωση και αντεπίθεση σε κάθε εργασιακό χώρο. Το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να αποκρούσει και να ανατρέψει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να διεκδικήσει πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα μόνο με τη γραμμή της ανυπακοής και της αντιπαράθεσης με τον «ευρωμονόδρομο» του κεφαλαίου.

    ΣΥΝ για την απεργία

    Ο Πρόεδρος του ΣΥN Αλ. Τσίπρας προσερχόμενος στο απεργιακό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Αυτοί που χρεοκόπησαν τα ασφαλιστικά Ταμεία με τα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου, με τις κομπίνες των «δομημένων» ομολόγων, τώρα έρχονται να μας πουν ότι τη «νύφη» πρέπει να την πληρώσουν οι νέοι, πρέπει να την πληρώσουν οι νέες γυναίκες, οι νέοι άνθρωποι που δεν έχουν ασφάλιση στη δουλειά τους, που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας.

    Σήμερα όμως αποδεικνύεται ότι εξουσία δεν ασκούν μόνον οι κυβερνήσεις. Εξουσία μπορεί να ασκήσει και ο λαός όταν, συσπειρωμένα και αποφασιστικά, δρα προκειμένου να αντιμετωπίσει, να αποκρούσει τις κυβερνητικές επιλογές. Και η δύναμη της εξουσίας του λαού μετριέται στους δρόμους, μετριέται στις κινητοποιήσεις, μετριέται στους κοινωνικούς αγώνες.»

    [03] ΚΚΕ για βαρέα και ανθυγιεινά

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους), με θέμα : «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

    Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ παρουσίασε σε συγκέντρωση καλλιτεχνών η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στα άλλα κόμματα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το θέμα δεν είναι μόνο να φθάσουν στο κατώτατο εκλογικό όριο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι, πρόσθεσε, να μην είναι δυνατή, αν δεν μπορεί να ηττηθεί πολιτικά πλήρως, η γραμμή του ιστορικού συμβιβασμού. Τώρα, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την συγκέντρωση και συσπείρωση των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την οικοδόμηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου συμμαχίας, που θα δώσει νόημα και αποτελεσματικότητα στους καθημερινούς αγώνες, θα δώσει ώθηση στην διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας που είναι ασύμβατη και ασυμβίβαστη με την ύπαρξη και δράση των μονοπωλίων παντού.

    Απαντώντας έμμεσα στην πρόταση που διατύπωσε το συνέδριο του ΣΥΝ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ζητούμενο δεν είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για διαφοροποιήσεις και ελιγμούς στο επίπεδο της διαχείρισης, αλλά η εναλλακτική πρόταση εξουσίας που εδράζεται στο επίπεδο της οικονομίας, της κοινωνίας συνολικά.

    Εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, σημείωσε, μπορεί να βρεθεί και χωρίς να χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη τους τα μονοπώλια, χωρίς να τεθεί σε αμφισβήτηση ούτε μια δέσμευση απέναντι στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και στις λεόντειες συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

    Η κ. Παπαρήγα είπε τέλος, ότι "η ριζική ανατροπή δεν πρόκειται να έλθει σε μια νύχτα, δεν θα είναι ένα μονόπρακτο έργο, θα είναι μια συνεχής πορεία της λαϊκής αντεπίθεσης που φιλοδοξεί να αποσπάσει κατακτήσεις, να μειώσει ή να αμβλύνει τις συνέπειες των ταξικών αντιλαϊκών μέτρων, και στη βάση αυτή θα αποκτά πείρα για το επόμενο και μεθεπόμενο βήμα ως το μεγάλο άλμα της τελικής νίκης".

    [04] Συνάντηση Μπακογιάννη-Ράις

    Με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις συναντάται σήμερα στην Ουάσινγκτον η υπουργός Εξωτερικών κ.Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σήμερα στην Ουάσιγκτον, η κα Μπακογιάννη θα έχει γεύμα εργασίας με τον υφυπουργό Εξωτερικών (και τρίτο στην ιεραρχία) Νίκολας Μπερνς, θα ακολουθήσει ημίωρη συνάντησή της με τον ελληνικής καταγωγής αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Νεγροπόντε και στη συνέχεια συναντηθεί με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, με την οποία θα έχει 45λεπτη συνάντηση.

    Επίσης, σήμερα, και πριν τη μετάβασή της στο Στειτ Ντιπάρτμεντ, η υπουργός θα επισκεφθεί το Καπιτώλιο, όπου θα συναντηθεί με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που υποστηρίζουν τα ελληνικά θέματα και πιθανώς να παραστεί σε τελετή που διοργανώνεται στη μνήμη του θανόντος προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Τομ Λάντος.

    Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζο Μπάιντεν και άλλα στελέχη της Γερουσίας αλλά και της Βουλής.

    Τέλος, την Παρασκευή, θα συναντηθεί στο Κογκρέσο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων της Γερουσίας Καρλ Λέβιν και θα ολοκληρώσει την τριήμερη παραμονή της στην αμερικανική πρωτεύουσα επισκεπτόμενη τον Λευκό Οίκο, όπου θα συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους Στιβ Χάντλεϊ.

    Χθές, η επκεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το "Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών" και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Γκόρντον Ινγκλαντ ο οποίος θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν της στο Πεντάγωνο.

    Η υπουργός Εξωτερικών, από τη Μάλτα όπου συμμετείχε στην υπουργική σύνοδος τη ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο, κάλεσε τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Μ. Τσερβένκοφσκι να αφήσει "τους υψηλούς τόνους και την αδιαλλαξία και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για μια ουσιαστική και σοβαρή διαπραγμάτευση".

    Ολόκληρη η δήλωση της κας Μπακογιάννη για την ΠΓΔΜ έχει ως εξής:

    "Αύριο φεύγω για την Ουάσιγκτον όπου θα υπάρξει μια σειρά συναντήσεων με την κα Κοντολίζα Ράις, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Σ. Χάντλεϊ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τ. Νεγρεπόντε και μια σειρά γερουσιαστών και βουλευτών στο Κογκρέσο. Στόχος είναι η παρουσίαση των ελληνικών θέσεων κυρίως για τα θέματα της περιοχής μας. Δηλαδή το ανοιχτό θέμα με τα Σκόπια και ταυτόχρονα το θέμα του Κοσόβου, το οποίο θα έρθει πολύ έντονα στην επικαιρότητα αυτή τη βδομάδα".

    Ερωτηθείσα για τη δήλωση του προέδρου της ΠΓΔΜ Μ. Τσερβένκοσφσκι, σύμφωνα με την οποία η συνταγματική ονομασία της χώρας του αποτελεί "κόκκινη γραμμή", η κα Μπακογιάννη απάντησε:

    "Ο κ. Τσερβένκοφσκι ξέρει ότι το μέλλον της χώρας του, όπως και όλων των χωρών στην περιοχή, θα δημιουργηθεί σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και καλής συνεργασίας. Βάση αυτού του περιβάλλοντος είναι η καλή γειτνίαση. Η καλή γειτνίαση με την Ελλάδα είναι σημαντική για τα Σκόπια. Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην ουσία των διαπραγματεύσεων, στις οποίες έχουν δεσμευτεί όλες οι κυβερνήσεις των Σκοπίων. Άρα δεν είναι η ώρα για υψηλούς τόνους και αδιαλλαξίες, είναι η ώρα της ουσιαστικής και σοβαρής διαπραγμάτευσης. Εμείς καλούμε τον κο Τσερβένκοφσκι να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, θεωρεί "κορυφαίο γεγονός" στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της ΠΓΔΜ,τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Απριλίου στο Βουκουρέστι, κατά την οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τη διεύρυνση της Συμμαχίας.

    "Η ΠΓΔΜ, όλα αυτά τα χρόνια προχώρησε στην εφαρμογή σύνθετων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ανταποκριθεί στα κριτήρια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Υπάρχουν κάποιες αναγγελίες από κάποιες χώρες-μέλη της Συμμαχίας, ότι στην περίπτωση της χώρας μας θα μπορούσαν να τεθούν κάποια νέα, εκτός της συνηθισμένης πρακτικής, ενταξιακά κριτήρια.

    Η θέση μας είναι ότι, αν κάτι τέτοιο πράγματι συμβεί, αυτό θα σήμαινε αδόκιμη προσέγγιση των ατομικών εις βάρος των συλλογικών συμφερόντων της Συμμαχίας και επικίνδυνους πειραματισμούς στην περιοχή, όπου η σταθερότητα και η ασφάλεια ακόμη δεν έχουν εδραιωθεί", ανέφερε ακόμη ο κ. Τσερβένκοφσκι σε χθεσινοβραδινή του ομιλία στο Μόναχο της Γερμανίας, σε εκδήλωση που οργάνωσε η BMW Herbert Quandt Foundation.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 February 2008 - 7:30:15 UTC