Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με την υπουργό Απασχόλησης
  • [02] Κλήσεις για απολογία
  • [03] "Λανθασμένη ενέργεια"
  • [04] Ελληνες στην Ονδούρα
  • [05] Επέτειος δολοφονίας Χαρίρι

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με την υπουργό Απασχόλησης

    Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα.Φάνη Πάλλη-Πετραλιά,έχει από τις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.

    Στο μεταξύ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή και εξέτασε θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης, ιδιαίτερα δε ζητήματα που αφορούν τον καταναλωτή και την ακρίβεια στην αγορά.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε μία δέσμη μέτρων και δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς.

    "Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε για τον καταναλωτή, ιδιαίτερα για τους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτούς που έχουν την αδυναμία, μια καλύτερη λειτουργία στην αγορά, με έναν υγιέστερο ανταγωνισμό, στην οποία θα διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές.

    Ο Χρήστος Φώλιας δήλωσε ότι τα επιμέρους μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες λεπτομερώς και θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς.

    Απαντώντας σε ερώτηση τι μέτρα θα προβλέπονται για τους παραβάτες, ο κ. Φώλιας μίλησε για σκληρές ποινές, σε άλλη δε ερώτηση αν καθυστέρησε η κυβέρνηση τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αποτελεσματικότητα και όχι να παίρνει μέτρα - πυροτεχνήματα, μόνον για εντυπώσεις.

    Εμάς μας ενδιαφέρουν, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, τα μέτρα που θα έχουν αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι οι δράσεις που θα γίνουν και τα μέτρα που θα ληφθούν έχουν μελετηθεί, γίνονται για να εφαρμοστούν και για να δώσουν την δυνατότητα στον πολίτη να νιώθει ασφαλής όταν βγαίνει στην αγορά.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα με τα καύσιμα και τις αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Φώλιας είπε ότι είναι θέμα που αφορά το υπουργείο Οικονομίας.

  • ** Πριν τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ κ.κ.Προκόπη Παυλόπουλο και Γιώργο Σουφλιά. Το αντικείμενο της συνεργασίας του κ. Καραμανλή με τους υπουργούς ήταν για θέματα αρμοδιοτήτων και των δύο υπουργείων, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.

    Επίσης, ο κ.Ρουσόπουλος αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής δήλωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης λαμβάνει σειρά μέτρων για να περιορίσει το κύμα ακρίβειας, μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας σε συνέντευξη τύπου.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν καρτέλ, ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν διαδικασίες, που τηρούνται πιστά από την κυβέρνηση, όπως η επιτροπή Ανταγωνισμού και οι νόμοι.

    "Η κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς να ενισχύσει τους ελέγχους για να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία. Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι εύκολο έργο", τόνισε.

    [02] Κλήσεις για απολογία

    Παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του συνηγόρου υπεράσπισης του εργατολόγου που κατηγορείται στην υπόθεση Ζαχόπουλου, ο δικηγόρος κ. Μάκης Τζίφρας.

    Ο κ. Τζίφρας επικαλείται αδυναμία συνεννόησης με τον εντολέα του ο οποίος μέχρι στιγμής παραμένει στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

    Ο εργατολόγος έχει κληθεί σήμερα στις 9 ενώπιον του ανακριτή να απολογηθεί για τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης από κοινού , παραβίασης προσωπικών δεδομένων από κοινού και συμμετοχή στην απόπειρα αυτοκτονίας από κοινού.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που κοινοποιήθηκε σήμερα στον εργατολόγο από τον δεύτερο τακτικό ανακριτή, ο κατηγορούμενος, πλέον, δικηγόρος καλείται να απολογηθεί για απόπειρα εκβίασης από κοινού, παραβίαση προσωπικών δεδομένων από κοινού (κακουργήματα) και συμμετοχή σε αυτοκτονία (πλημμέλημα από κοινού).

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα αδικήματα αυτά διεπράχθησαν από τον εργατολόγο, την 35χρονη προφυλακισμένη για την υπόθεση και δύο ακόμη πρόσωπα.

    Σε συμπληρωματική απολογία τη Δευτέρα το πρωί καλείται από τον ανακριτή η 35χρονη προφυλακισμένη για την υπόθεση.

    Στο μεταξύ, την κασσέτα με τη χθεσινοβραδυνή εκπομπή του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου -όπου ακούστηκε η συνομιλία του με τον κ. Κώστα Κουκοδήμο- ζήτησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Π. Πούλιος.

    Ο κ. Πούλιος, αφού δει το υλικό, θα αποφασίσει αν και σε ποιές περαιτέρω ενέργειες θα προβεί.

    [03] "Λανθασμένη ενέργεια"

    Με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις συναντάται σήμερα στην Ουάσινγκτον η υπουργός Εξωτερικών κ.Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σήμερα στην Ουάσιγκτον, η κα Μπακογιάννη θα έχει γεύμα εργασίας με τον υφυπουργό Εξωτερικών (και τρίτο στην ιεραρχία) Νίκολας Μπερνς, θα ακολουθήσει ημίωρη συνάντησή της με τον ελληνικής καταγωγής αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Νεγροπόντε και στη συνέχεια συναντηθεί με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, με την οποία θα έχει 45λεπτη συνάντηση.

    Επίσης, σήμερα, και πριν τη μετάβασή της στο Στειτ Ντιπάρτμεντ, η υπουργός θα επισκεφθεί το Καπιτώλιο, όπου θα συναντηθεί με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που υποστηρίζουν τα ελληνικά θέματα και πιθανώς να παραστεί σε τελετή που διοργανώνεται στη μνήμη του θανόντος προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Τομ Λάντος.

    Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζο Μπάιντεν και άλλα στελέχη της Γερουσίας αλλά και της Βουλής.

    Τέλος, την Παρασκευή, θα συναντηθεί στο Κογκρέσο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων της Γερουσίας Καρλ Λέβιν και θα ολοκληρώσει την τριήμερη παραμονή της στην αμερικανική πρωτεύουσα επισκεπτόμενη τον Λευκό Οίκο, όπου θα συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους Στιβ Χάντλεϊ.

    Χθές, η επκεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το "Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών" και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Γκόρντον Ινγκλαντ ο οποίος θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν της στο Πεντάγωνο.

    Στη διεθνή σημασία της νοτιανατολικής Ευρώπης και τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή, αναφέρθηκε η υπ. Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε ομιλία της στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσινγκτον. Τόνισε ότι η σταθερότητα και η ευημερία της περιοχής εξαρτάται από το σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθέρων συναλλαγών, καθώς και την πολιτιστική και θρησκευτική ανοχή, ενώ ανέφερε ότι η πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποτελεί διαδικασία που εξασφαλίζει την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως συνέβη με τη Σλοβενία, την Κροατία, αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής. Εκτίμησε δε ότι σημαντική πρόοδο στο τομέα των μεταρρυθμίσεων έχει σημειώσει και η Τουρκία, για την οποία η Ελλάδα ευελπιστεί ότι θα συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού, ώστε η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία.

    Επεσήμανε ότι η Ελλάδα, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στην περιοχή αισθάνεται την υποχρέωση να βοηθήσει τους γείτονές της να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές, εφόσον εκπληρώσουν τις σχετικές απαιτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 20 δισ. δολ. στην περιοχή, προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη που είναι απαραίτητη για την πολιτική σταθερότητα.

    Αφού χαρακτήρισε τη Σερβία χώρα-κλειδί για την περιοχή, στην οποία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αναφέρθηκε στο Κόσοβο τονίζοντας ότι συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής, το οποίο είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, που απαιτεί ρεαλισμό και η οποιαδήποτε λύση του οφείλει να συνάδει με τις αξίες της ΕΕ, και τις δημοκρατικές αρχές της ανεκτικότητας της πολυεθνικότητας και του πολυπολιτισμού.

    Αναφορικά με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την αισιοδοξία της για την διαδικασία, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής μέσω της συνεργασίας και ολοκλήρωσης. Σε ό,τι αφορά στο κριτήριο των σχέσεων καλής γειτονίας, πρόοδο έχουν σημειώσει η Κροατία και η Αλβανία. Ωστόσο είναι λυπηρό ότι δεν ισχύει το ίδιο για την ΠΓΔΜ, έναντι της οποίας η Ελλάδα έχει αποδείξει την καλή της θέληση με την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και, συμβάλλοντας εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις για ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα στο θέμα της ονομασίας. Παρόλα αυτά, η ΠΓΔΜ δεν έχει δείξει διάθεση για συμβιβασμό και συνεχίζει προσπάθειες μονοπώλησης της μακεδονικής ταυτότητας.

    Ερωτηθείσα για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και για τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τις ΗΠΑ, η κ. Μπακογιάννη, παρατήρησε ότι ήταν μια λανθασμένη ενέργεια που δυσαρέστησε την Ελλάδα διότι απέστειλε το λάθος μήνυμα ότι τα Σκόπια δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι οργανισμοί που απαιτούν συναίνεση και η Ελλάδα προσδοκά από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε.

    Ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά η τελευταία δεν μπορεί να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Είπε ότι το Κόσοβο δεν αποτελεί προηγούμενο για την Κύπρο (κατεχόμενα) και την Τουρκία (Κουρδιστάν), ενώ ερωτηθείσα αν η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κόσοβο αμέσως μετά την πιθανή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του στις 17 Φεβρουαρίου, τόνισε ότι αν και αναγνωρίζει πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, εντούτοις δεν χρειάζεται βιασύνη, αλλά ιδιαίτερη προσοχή.

    Σε ερώτηση σέρβου ακροατή αν η Ελλάδα θα σεβασθεί την ακεραιότητα της Σερβίας ασκώντας βέτο στην αποστολή ειρηνευτικής δύναμης, η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διατηρεί στενές σχέσεις με τη Σερβία, υποστηρίζει την σύνδεσή της με την ΕΕ, αλλά θεωρεί ότι η ειρηνευτική αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο θα αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την στάση της στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, και η απόφαση της θα ληφθεί κατόπιν συζητήσεων με τους εταίρους της και έπειτα από εξέταση και αξιολόγηση όλων των δεδομένων.

    Τέλος, σε ερωτήσεις για το σεβασμό των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη μειονότητα είναι η μουσουλμανική, υπέρ της οποία ασκείται πολιτική θετικών διακρίσεων από το ελληνικό κράτος (ποσοστώσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και στη Δημόσια Διοίκηση), ότι δεν υπάρχει έλληνας πολίτης που να δηλώνει ότι δεν είναι ελεύθερος, ότι τα ελληνικά αρχεία είναι απολύτως προσβάσιμα στον καθένα που θα ήθελε να ερευνήσει το ζήτημα και ότι εν γένει η στάση της Ελλάδας στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επαινεθεί από την ΕΕ.

    [04] Ελληνες στην Ονδούρα

    Ελληνες στην Ονδούρα; Θα περίμενε κανείς να συναντήσει δυο τρεις οικογένειες, όμως σε αυτή τη φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, οι ελληνικές φαμίλιες ξεπερνούν τις δεκαπέντε. Μάλιστα το ΑΠΕ - ΜΠΕ στην έρευνά του ανακάλυψε ότι μόνο ένας από τους πρώτους Ελληνες που ήρθε εδώ στις αρχές του 20ου αιώνα άφησε πίσω του 120 απογόνους.

    Είναι το μόνο κράτος της Κεντρικής Αμερικής όπου το ελληνικό στοιχείο δεν είναι συγκεντρωμένο στις μεγάλες πόλεις, αλλά βρίσκεται διάσπαρτο σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα οι Ελληνες ζουν τουλάχιστον σε επτά πόλεις - χωριά.

    Οι περισσότεροι βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση, με δικά τους εστιατόρια, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και καταστήματα. Ελληνας είναι και ο μόνος εκδότης περιοδικών για το αυτοκίνητο στη χώρα. Στην Ονδούρα δημιουργήθηκε και το πρώτο ελληνικό εστιατόριο στην Κεντρική Αμερική, το 1957.

    Από τους πρώτους που ήρθαν στην χώρα, στις αρχές του 1920, ήταν ο Κωνσταντίνος Μαρινάκης. Εφυγε από τις Γωνιές της Κρήτης και βρέθηκε αντί για τις ΗΠΑ, που ήταν ο στόχος του, στην Ονδούρα. Δεν απογοητεύτηκε, αντιθέτως άρχισε αμέσως να δουλεύει. Ερωτεύτηκε την Rosa, η οποία ζει σήμερα στην Τεγκουσιγκάλπα (Tegucigalpa) και είναι 93 χρόνων.

    Από τον έρωτα αυτό σήμερα υπάρχουν 120 απόγονοι. Από αυτούς, ο συνεργάτης του ΑΠΕ ΜΠΕ Δημήτρης Παρούσης που πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου αναζητώντας "χαμένους" Έλληνες (περισσότερα στο www.godimitris.gr) συνάντησε τον Επαμεινώνδα Μαρινάκη, έναν από τους μικρότερους γιους της φαμίλιας.

    Ο Επαμεινώνδας είναι ιδιοκτήτης εστιατορίων, τουριστικών επιχειρήσεων και έχει τον τίτλο του προέδρου του επιμελητηρίου Τουρισμού στην Ονδούρα.

    Μιλάει λίγα ελληνικά και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα όπου συναντιέται με τους συγγενείς. "Η Ελλάδα είναι ένα κομμάτι της ύπαρξής μας. Ο πατέρας μου απέδειξε σε τούτη τη χώρα τη δυναμική των Ελλήνων και το πείσμα τους να δημιουργήσουν, κόντρα σε οποιεσδήποτε δυσκολίες".

    Γεύση από Ελλάδα όμως μπορεί να πάρει κανείς στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ονδούρας, την Tegucigalpa. Το "Mediterraneo" είναι το πρώτο ελληνικό εστιατόριο στην Κεντρική Αμερική (Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Νικαράγουα) και από τα πρώτα εστιατόρια που δημιουργήθηκαν στην πρωτεύουσα.

    Ο Γεώργιος Ντικούλης, άφησε την οικογένειά του και την Πρέβεζα (Ρεματιά) το 1956 για να περιπλανηθεί στη Βενεζουέλα, τον Παναμά και τη Νικαράγουα. Τελικά εγκαταστάθηκε στην Ονδούρα όπου άρχισε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, τότε άνοιξε και το "Mediterraneo". Από τότε γύρισε πίσω στην πατρίδα το 1973, δεκαεπτά χρόνια μετά. Γύρισε και είδε τους γιους του που ήταν παλικάρια 21 και 25 χρόνων αντίστοιχα.

    Επέστρεψε όμως πάλι πίσω στην Ονδούρα. Μαζί του ήρθε και ο μικρότερος γιος του ο Γιάννης. Η μάνα έμεινε και πάλι μόνη να καρτερεί.

    Ο Γιάννης γνώρισε τη Νένα (από την Ονδούρα) και ένας έρωτας μεγάλος γεννήθηκε. Στις αρχές του 1980 έρχονται Ελλάδα όπου γεννιέται η κόρη τους. Αλλά αποφασίζουν να ξαναγυρίσουν στην Ονδούρα.

    Ο Γιάννης έφερε και τον αδελφό του, τον Χρήστο. "Όταν ήρθα εδώ δε μου άρεσε καθόλου, όμως το είχα πάρει απόφαση ότι η οικογένειά μας δεν θα έπρεπε να μείνει πια χωρισμένη. Ηθελα επιτέλους να μας δούμε όλους μαζί, ας ήταν και εδώ", είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Χρήστος Ντικούλης.

    Δυστυχώς η μοίρα δεν το έφερε έτσι ώστε η οικογένεια να ξαναβρεθεί μαζί. Ο πατέρας πέθανε το 1977 και η μητέρα ζει με την κόρη της σήμερα στην Αθήνα. Τα δύο αδέρφια όμως ξανάσμιξαν.

    Σήμερα ο Γιάννης Ντικούλης εκτός από το εστιατόριο έχει και μια εταιρεία με διαφημιστικά είδη. Ο Χρήστος Ντικούλης είναι εκδότης ενός περιοδικού για αυτοκίνητα και έχει μια από τις λίγες τηλεοπτικές εκπομπές αυτοκινήτου στην Ονδούρα.

    Όλα τα μέλη της οικογένειας μιλούν ελληνικά, με μεγάλο παράδειγμα τη Νένα Ντικούλη που μιλά άπταιστα ελληνικά και είναι υπεύθυνη για το εστιατόριο και τις ελληνικές λιχουδιές που προσφέρει.

    Στην Tegucigalpa ζουν άλλες τρεις ελληνικές οικογένειες. Ο Γιώργος Δημόπουλος είναι από τη Θεσσαλονίκη και εδώ και 38 χρόνια ζει στην Ονδούρα.

    Όταν πρωτοήρθε το 1970 δούλευε ως τεχνικός ραδιοσταθμών. "Την εποχή εκείνη υπήρχαν 50 ραδιοφωνικοί σταθμοί, όταν στην Ελλάδα είχαμε μόνο τρεις", είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Σήμερα στα 54 του έχει πέντε παιδιά και έχει δικό του ανταλλακτήριο συναλλάγματος.

    Τελευταίος Ελληνας που ήρθε να ζήσει στη χώρα είναι ο Δράκος Καρυωτάκης. Κατάγεται από το Κουνάβι Κρήτης, κοντά στο Ηράκλειο. Μεγάλωσε στον Καναδά, αλλά έπειτα από περιπλάνηση έμεινε στην Ονδούρα. Σήμερα έχει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγών - εξαγωγών.

    "Στην Ελλάδα δεν ήθελα να γυρίσω. Είχα άσχημη εμπειρία. Ο πατέρας μου όμως έχτισε ένα σπίτι πριν κάποια χρόνια και δεν σας κρύβω ότι αυτό που λέμε πατρίδα ξύπνησε και πάλι μέσα μου και τώρα στα 49 μου τη νοσταλγώ. Όπως και να το κάνουμε πατρίδα είναι μια", εξομολογήθηκε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Γνωστότερος Ελληνας στην Ονδούρα είναι ο Ζαχαρίας Παπαδάκης με τον αδελφό του Κώστα στο San Pedro Sula. Στην ίδια πόλη υπάρχουν άλλες τρεις οικογένειες.

    Στην πόλη La Ceiba, στις ακτές τις Καραϊβικής υπάρχουν επίσης τρεις οικογένειες. Ο Ντίνος Τσαλιώτης 84 χρόνων από την Κεφαλονιά έχει ένα εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο με το όνομα "Παρθενώνας". Στην ίδια πόλη μένει και ο Παύλος Σεμετζίδης από τη Θεσσαλονίκη, ενώ Ελληνας είναι και ο ιδιοκτήτης του μικρού πολυκαταστήματος "Loco 8".

    Σε δύο άλλες πόλεις της χώρας στην Comayagua και την Siguatepeque ζουν ο Νικόλας Βουτσινάς 90 χρόνων από την Κεφαλονιά και ο Χρήστος Σεραφείμ 82 χρόνων από το γραμματικό Εδεσσας αντίστοιχα.

    Παράλληλα υπολογίζεται σύμφωνα με μαρτυρίες των Ελλήνων στην Ονδούρα, ότι στη χώρα υπάρχουν και πολλοί Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, όπως ο οδοντίατρος Σιβιδάκης Μάριος, ο πρώην συνταγματάρχης Οικονόμου Αρχιμήδης και ο γιατρός Θεοδωρόπουλος.

    Η Ονδούρα είναι η μόνη χώρα ανάμεσα στη Γουατεμάλα, στο Ελ Σαλβαδόρ και στη Νικαράγουα που συγκεντρώνει τόσους Έλληνες. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία οργανωμένη ελληνική κοινότητα, ωστόσο οι περισσότεροι έχουν επικοινωνία μεταξύ τους.

  • Ο συνεργάτης του ΑΠΕ - ΜΠΕ Δημήτρης Παρούσης εδώ και 683 μέρες πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου, με στόχο να εντοπίσει "χαμένους" Ελληνες. Περισσότερα από την καθημερινή πορεία του ταξιδιού του θα βρείτε στο www.godimitris.gr

    [05] Επέτειος δολοφονίας Χαρίρι

    Χιλιάδες υποστηρικτές της λιβανικής κοινοβουλευτικής αντισυριακής πλειοψηφίας αναμένονται σήμερα στη Βηρυτό για μια μεγάλη διαδήλωση με αφορμή την τρίτη επέτειο της δολοφονίας του τέως πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

    Η διαδήλωση αυτή στο κέντρο της λιβανικής πρωτεύουσας συμπίπτει με την κηδεία, σε προάστιο νότια της Βηρυτού, του Ιμάντ Μουνιέχ ενός από τα ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη στη Δαμασκό σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Η σιιτική οργάνωση κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση αυτή, το οποίο όμως αρνείται κάθε κατηγορία.

    Μετά την έκκληση της πλειοψηφίας, οι διαδηλωτές κρατώντας τη λιβανική σημαία και φωτογραφίες του Χαρίρι συγκεντρώνονται αψηφώντας τη βροχή στην Πλατεία των Μαρτύρων, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

    Οι διαδηλωτές ζητούν την άμεση εκλογή από το κοινοβούλιο προέδρου της χώρας. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη αναβληθεί 14 φορές εξαιτίας των διαφορών αντισυριακής πλειοψηφίας και φιλοσυριακής αντιπολίτευσης και ο Λίβανος γνωρίζει μια από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

    Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της κάλεσε τους οπαδούς της να κινητοποιηθούν για να αποχαιρετήσουν τον Ιμάντ Μουνίεχ, έναν από τους ιδρυτές του ενόπλου σκέλους της το 1983, τον οποίον καταζητούσαν οι αρχές τα τελευταία είκοσι χρόνια για μια σειρά επιθέσεων και απαγωγών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 February 2008 - 9:30:20 UTC