Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπεβλήθη η πρόταση για την ΠΓΔΜ

  • [01] Υπεβλήθη η πρόταση για την ΠΓΔΜ

    Με το διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μάθιου Νίμιτς, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών, κ. Ντόρας Μπακογιάννη, συναντήθηκε για μισή ώρα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, κ. Κ. Καραμανλής και ενημερώθηκε για την πρόταση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Νίμιτς δεν έκανε δηλώσεις.

    Στις 11.00 θα συνεδριάσει -υπό την προεδρία του Κ.Καραμανλή- η κυβερνητική επιτροπή για θέματα των Υπουργείων Οικονομίας και Εξωτερικών.

    Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την αίθουσα "Παναγής Παπαληγούρας" στο Υπουργείο Οικονομίας.

    Μια νέα, περισσότερο επεξεργασμένη παραλλαγή της δέσμης ιδεών που κατέθεσε το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη, υπέβαλε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση ονομασίας της ΠΓΔΜ, στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ. Βασιλάκη και Ντίμιτροφ.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, οι οποίες διήρκεσαν λιγότερο από μια ώρα, αναμένει στο διάστημα των προσεχών δύο εβδομάδων τις αντιδράσεις των δύο κυβερνήσεων, ώστε με τις τελικές παρατηρήσεις να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος.

    Ως προς το περιεχόμενο της νέας πρότασης αρνήθηκε να πει ο,τιδήποτε, ακόμη και να διευκρινίσει αν πρόκειται για πρόταση που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα ονόματα, όπως ερωτήθηκε. Περιορίστηκε να πει ότι είναι μια συμβιβαστική πρόταση που δεν ικανοποιεί 100% καμία πλευρά, αλλά αν ειδωθεί στο σύνολό της μπορεί να οδηγήσει σε λύση.

    «Γνωρίζω ότι υπάρχουν στοιχεία στην πρότασή μου που θα είναι δύσκολα και για τις δύο πλευρές να τα αποδεχθούν, όπως και άλλα, πιο θετικά, αλλά πιστεύω ότι αν δει κανείς αυτή την πρόταση στο σύνολό της, είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση, είπε στο σημείο αυτό και πρόσθεσε: «Παρακάλεσα τους δύο πρέσβεις να παρουσιάσουν την πρότασή μου στις κυβερνήσεις τους ώστε να την μελετήσουν στο σύνολό της, περιλαμβανομένου του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας στην περιοχή. Κατόπιν μπορούμε επί των παρατηρήσεων που θα έχουν να συνεχίσουμε τη διαδικασία με την προοπτική επίλυσης του ζητήματος».

    «Είναι μια συμβιβαστική, δίκαιη, αξιοπρεπής πρόταση που μπορεί να δώσει κατά την άποψή μου λύση στο ζήτημα», τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι οι συνομιλίες διεξάγονται πολλά χρόνια στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

    «Ασχολούμαι με αυτό το ζήτημα πολλά χρόνια, ξέρω πόσο δύσκολο είναι, πόσο πολλές διαστάσεις έχει και διαπιστώνω ότι οι κυβερνήσεις και οι λαοί των δύο χωρών επιθυμούν ειλικρινώς την επίλυσή του», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι εκπροσωπεί τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ για το ενδεχόμενο συνέχισης της διαμεσολάβησης μετά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου είπε ότι η εντολή του δεν έχει καταληκτική ημερομηνία και αν τα δύο μέρη το θέλουν είναι διαθέσιμος. Τόνισε πάντως ότι «τώρα είναι η ώρα για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι προς όφελος των χωρών και της σταθερότητας της περιοχής.

    Ερωτηθείς αν έχει λάβει υπόψη του τις ιστορικές ευαισθησίες της Ελλάδας απάντησε ότι «έλαβα υπόψη μου τις ιστορικές ευαισθησίες και έχουμε καταναλώσει πολύ χρόνο να μιλούμε γι αυτό το θέμα». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση «κοιτάει μπροστά», τόνισε ότι «όλοι πρέπει να κοιτάξουν μπροστά» και κατέληξε «πιστεύω ότι λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες όλων των λαών της περιοχής».

    Οι κ. Ντίμιτροφ και Βασιλάκης ήταν πιο φειδωλοί και δεν δέχθηκαν ερωτήσεις. Ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι δεν θα ήταν χρήσιμο για τη διαδικασία και αναφερόμενος στην επόμενη κίνηση είπε «θα παρουσιάσω την πρόταση στη χώρα μου μαζί με τις διευκρινίσεις που λάβαμε από τον μεσολαβητή». «Γνωρίζω» πρόσθεσε «ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα εξετάσει την πρόταση με την οφειλόμενη προσοχή σε αυτή τη σημαντική στιγμή... θα την αναλύσει και θα εξετάσει όλες τις επιπτώσεις και θα πάρει τις αποφάσεις της».

    Ο κ. Βασιλάκης αναφερόμενος στην πρόταση Νίμιτς είπε ότι πρόκειται για μια νέα, περισσότερο επεξεργασμένη εκδοχή της δέσμης ιδεών του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και λεπτομέρειες αυτής της πρότασης και κατέληξε λέγοντας ότι «η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται, είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία και είναι δύσκολη και σύνθετη».

    Ο κ. Νίμιτς αναφέρθηκε και στην εισαγωγική ομιλία της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων, στην οποία παρουσίασε το περίγραμμα της ελληνικής θέσης στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας, καλές οικονομικές σχέσεις και σταθερότητα στην περιοχή. Ο κ. Νίμιτς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κ. Μπακογιάννη για το μήνυμα αυτό.

    Δήλωση Ντ. Μπακογιάννη

    Μετά τη συνάντησή της με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία η Ελλάδα προσέρχεται έχοντας καθαρές θέσεις και ανοιχτές όλες τις δυνατότητές της».

    Σχετικά με τη συνάντηση είπε ότι επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις ενώ για την τοποθέτηση του ειδικού απεσταλμένου είπε ότι πρόκειται για «μια πιο επεξεργασμένη πρόταση, την οποία μελετάμε».

    Η κα. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «εδώ και μήνες η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει μια συγκροτημένη προσπάθεια προβολής των ελληνικών θέσεων και ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» και ανακοίνωσε ότι ζήτησε ήδη να ενημερώσει αύριο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για το πού βρισκόμαστε.

    Ένταση έξω από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια

    Αποχώρησαν αργά το βράδυ της Τρίτης οι περίπου 1.000 νεαροί, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

    Μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου, όπου παρατάχθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, επικράτησε σχετική ένταση. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια, προκαλώντας φθορές σε αυτοκίνητα εργαζομένων στο Γραφείο Συνδέσμου, που ήταν παρκαρισμένα μπροστά από αυτό.

    Νωρίτερα, ορισμένοι από αυτούς στράφηκαν εναντίον δύο οπερατέρ ελληνικών τηλεοπτικών συνεργείων και επιτέθηκαν φραστικά σε Ελληνίδα δημοσιογράφο.

    Η συγκέντρωση, που διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση "Οι Νέοι Γνωρίζουν", ξεκίνησε στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

    Συνάντηση Κ. Καραμανλή-Ντ. Μπακογιάννη

    Το πρωί της Τρίτης, η υπουργός Εξωτερικών είχε συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

    Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, όπως είπε, για την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις τελευταίες εξελίξεις για το Κόσοβο και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και για τις αναμενόμενες προτάσεις Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το βέτο είναι κοντά, η υπουργός Εξωτερικών είπε "είμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης. Αφήστε να δούμε. Νομίζω ότι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα επιβάλλει να συζητάμε αυτά τα θέματα στα αρμόδια όργανα και όταν είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να τα αναγγείλουμε".

    Έντονη κινητοποίηση της ομογένειας

    Έντονη, είναι η κινητοποίηση της πολυπληθούς ελληνοαμερικανικής ομογένειας στις ΗΠΑ, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Με δημοσιεύματα στις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες και άλλες δραστηριότητες, οι ομογενείς μας προσπαθούν να ενημερώσουν για μία ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία και την κοινή γνώμη των ΗΠΑ για τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα αυτό.

    Με αφορμή την επίσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα, της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Αμερικανική πρωτεύουσα, δημοσιεύθηκε επιστολή στην εφημερίδα "Washington Times" προς την Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Κοντολίζα Ράις, στην οποία εκφράζεται η ξεκάθαρη θέση του Ελληνισμού της Αμερικής στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ.. Την επιστολή συνυπέγραψαν ο πρόεδρος του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. με την ιδιότητα του επιτίμου προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο νυν πρόεδρος του Οργανισμού-ομπρέλα της Ομογένειας, κ. Μανώλης Βεληβασάκης, η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, κ. Νίνα Γκατζούλη, ο ιδρυτής καθώς και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (AHI), κ. Ευγένιος Ρωσσίδης και κ. Νίκος Λαρυγγάκης.

    «Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο εάν η προτεινόμενη ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. δεν ικανοποιήσει την Ελληνική πλευρά», επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις θέσεις που εξέφρασε η Υπουργός κ. Μπακογιάννη στην Αμερικανίδα ομόλογό της και στους Αμερικανούς αξιωματούχους και ως ομογένεια θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια για την προώθηση των θέσεων μας».

    Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας μετά την έκτακτη συνάντηση Ελληνο-Αμερικανών ηγετών και εκπροσώπων Αμερικανών πολιτικών στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, με σκοπό τον συντονισμό στην προώθηση των ελληνικών θέσεων στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ, εν όψει της εξελισσόμενης διαδικασίας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    Επρόκειτο για πρωτοβουλία του Συντονιστή Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α., κ. Θ. Σπυρόπουλου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συνεργασία και τον συντονισμό της «Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής»,του «Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου», «A.HE.PA» και του «American Hellenic Institute» στην προσπάθεια κινητοποίησης της ομογένειας.

    Η επιστολή, μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα ακόλουθα:

    «Εκ μέρους των μελών, σε εθνικό επίπεδο, των οργανισμών που προσυπογράφουν την παρούσα, σας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την αποτυχία της κυβερνήσεώς σας να επιληφθεί δεόντως το θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. το οποίο σχετίζεται με τα συμφέροντά μας και μάλιστα με έναν σημαντικό μας σύμμαχο στην περιοχή των Βαλκανίων, την Ελλάδα.

    Οι Η.Π.Α. έχουν σημαντικά συμφέροντα στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προβολή των Αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή εξαρτάται σε εξαιρετικό βαθμό από τη σταθερότητα στην περιοχή. Συνεπώς, διακυβεύονται σημαντικά θέματα των Η.Π.Α. ενισχύοντας σχέσεις γειτονίας ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα διαδραματίζει υψίστης σημασίας ρόλο, καθώς έχει το πλεονέκτημα μεταξύ άλλων, της γεωγραφικής της θέσης, διαθέτοντας τη πιο σημαντική ναυτική βάση στην Μεσόγειο, με τον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη.

    Ετησίως, πραγματοποιούνται χιλιάδες επισκέψεις Αμερικανικών στρατιωτικών πλοίων και αεροπλάνων στον κόλπο της Σούδας και στη διπλανή αεροπορική βάση.

    Η σταθερότητα στην περιοχή δεν είναι μόνον υψίστης σημασίας συνολικά για τα Αμερικανικά συμφέροντα, αλλά και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των κρατών των Βαλκανίων.

    Η Ελλάδα αποτελεί κατά πολύ το πιο σταθερό κράτος, πολιτικά και οικονομικά, στα Βαλκάνια και ο μεγαλύτερος επενδυτής με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η π.Γ.Δ.Μ. εξακολουθεί να προκαλεί την Ελλάδα, σφετεριζόμενη κομμάτι της ιστορίας, το οποίο επί χιλιάδες χρόνια είναι Ελληνικό και αρνείται να διαπραγματευθεί με καλή πίστη στο θέμα της ονομασίας της. Δυστυχώς, ενέργειες όπως η διαστρέβλωση των γεωγραφικών χαρτών, η ονομασία του αεροδρομίου της «Μέγας Αλέξανδρος», ρεβιζιονιστικά σχολικά εγχειρίδια και εμπρηστικές δηλώσεις ανωτάτων αξιωματούχων της κυβέρνησής της, ενθαρρύνει τις νέες γενεές της π.Γ.Δ.Μ. να καλλιεργούν εχθρικά αισθήματα έναντι της Ελλάδας. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη, συστηματική κυβερνητική της πολιτική θα εμποδίσει την προσχώρηση της π.Γ.Δ.Μ. στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό αποτελεί πραγματική απειλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και αρνητικές συνέπειες στα συμφέροντα των Η.Π.Α.

    Επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε ότι πάνω από 100 μέλη του Κογκρέσου έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει το ψήφισμα 356, το οποίο καλεί την π.Γ.Δ.Μ. να σταματήσει «τις εχθρικές δραστηριότητες ή την προπαγάνδα» εναντίον της Ελλάδας.

    Εν όψει της συναντήσεώς σας με την Ελληνίδα ομόλογό σας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την οποία γνωρίζουμε ότι το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα αποτελέσει το θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. και το πως η διαιώνιση της εκκρεμότητάς αυτής απειλεί την επικείμενη αναμενόμενη αίτηση ένταξής του κράτους στο ΝΑΤΟ. Από την εμφάνιση του ζητήματος αυτού το 1991 με 1992, η Ελληνο-Αμερικανική Κοινότητα έχει ταχθεί εναντίον μόνιμης ονομασίας για το γειτονικό κράτος η οποία να εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία/ Μακεδονικό. Οι Η.Π.Α. υποστηρίζουν την ένταξη της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα προφανώς προβάλει αντιρρήσεις στην ένταξή της χωρίς προηγουμένως να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, και έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο, εάν χρειασθεί όπως έχει κάθε δικαίωμα να πράξει.

    Η άμεση διευθέτηση του θέματος της ονομασίας, με τρόπο που να είναι αποδεκτός από την Ελλάδα, θα επιτρέψει στον ισχυρότερο σύμμαχο των Η.Π.Α. στα Βαλκάνια να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ένταξή της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ και τελικώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το διαβατήριο της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η Ελλάδα.

    Συνεπώς, σας απευθύνουμε έκκληση, με την παράκληση να ασκήσετε την επιρροή σας στην π.Γ.Δ.Μ. και να της επιβάλλετε να διαπραγματευθεί με καλή πίστη με την Ελλάδα για να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της, η οποία και θα την διαφοροποιεί ως κράτος από την Μακεδονία που αποτελεί το βόρειο Διαμέρισμα της Ελλάδας και της Ελληνικής του ιστορίας. Επιπλέον να ασκήσετε την επιρροή σας, ώστε η π.Γ.Δ.Μ. να σταματήσει άμεσα την αλυτρωτική της προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας, η οποία και παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών, όπως καταγράφεται στο άρθρο 7 παράγραφο 1 της εν λόγω Συμφωνίας, η οποία υπογράφθηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου του 1995 μεταξύ της π.Γ.Δ.Μ. και της Ελλάδας. Είναι ο μοναδικός τρόπος να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων πλευρών.

    Απευθυνόμαστε σε εσάς, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και για την υποστήριξη του μακροχρόνιου συμμάχου μας, της Ελλάδας, η οποία και αποτελεί τον πιο σπουδαίο στρατηγικά εταίρο και το κράτος-κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή».

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Σ.Χατζηγάκη

    Συνεργασία με τον υπουργό της Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Σ. Χατζηγάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την νομοθετική λειτουργία του Υπουργείου, καθώς ετοιμάζεται, όπως είπε, ένα μεγάλο πρόγραμμα κατάθεσης νομοσχεδίων, τα οποία αφορούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, σχετίζονται με την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και την αυστηροποίηση του απορρήτου των επικοινωνιών.

    Ο υπουργός της Δικαιοσύνης εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε μέτρα για την περιφρούρηση και τη θωράκιση του δημόσιου χώρου και του κοινωνικού δικαιώματος.

    Και πρόσθεσε ότι "τώρα είναι η στιγμή να περιφρουρηθούν και να θωρακιστούν τα ιδιωτικά δικαιώματα, η ιδιωτική ζωή και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, έτσι ώστε παράνομο υλικό να μην αποτελεί αντικείμενο δικαστικής κρίσης και αυτό γίνεται διότι η κυβέρνηση κρίνει ότι η ιδιωτική ζωή είναι ένα αγαθό το οποίο πρέπει να προστατεύεται ιδιαίτερα".

    Ο Σ. Χατζηγάκης ερωτηθείς αν αυτό γίνεται με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου απάντησε αρνητικά, ενώ σε άλλη ερωτηση δήλωσε σε κάθε μία απο αυτές τις επίμαχες υποθέσεις υπάρχει ξεχωριστός δικαστής και τόνισεότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ποδηγετήσει τη δικαιοσύνη.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την 35χρονη κατηγορούμενη, σχολίασε: "εγώ δεν γίνομαι αρχιδικαστής. Δεν πρέπει να γίνω ούτε αρχιδικαστής ούτε αρχιαστυνόμος. Είμαι ο υπουργός Δικαιοσύνης και σκοπός μου είναι να περιφρουρήσουμε το θεσμικό πλαίσιο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 February 2008 - 9:30:11 UTC