Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπεβλήθη η πρόταση για την ΠΓΔΜ
  • [02] Αναγωρίζουν το Κόσοβο
  • [03] Προκριματικές στις ΗΠΑ

  • [01] Υπεβλήθη η πρόταση για την ΠΓΔΜ

    Με το διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μάθιου Νίμιτς, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών, κ. Ντόρας Μπακογιάννη, συναντήθηκε για μισή ώρα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, κ. Κ. Καραμανλής και ενημερώθηκε για την πρόταση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Στο μεταξύ, η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος βρίσκεται στα Ιωάννινα για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης. Το μεσημέρι η υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Από τις 11.00 πμ συνεδριάζει -υπό την προεδρία του Κ.Καραμανλή- η κυβερνητική επιτροπή για θέματα των Υπουργείων Οικονομίας και Εξωτερικών.

    Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την αίθουσα "Παναγής Παπαληγούρας" στο Υπουργείο Οικονομίας.

    Μια νέα, περισσότερο επεξεργασμένη παραλλαγή της δέσμης ιδεών που κατέθεσε το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη, υπέβαλε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση ονομασίας της ΠΓΔΜ, στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ. Βασιλάκη και Ντίμιτροφ.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, οι οποίες διήρκεσαν λιγότερο από μια ώρα, αναμένει στο διάστημα των προσεχών δύο εβδομάδων τις αντιδράσεις των δύο κυβερνήσεων, ώστε με τις τελικές παρατηρήσεις να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος.

    Ως προς το περιεχόμενο της νέας πρότασης αρνήθηκε να πει ο,τιδήποτε, ακόμη και να διευκρινίσει αν πρόκειται για πρόταση που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα ονόματα, όπως ερωτήθηκε. Περιορίστηκε να πει ότι είναι μια συμβιβαστική πρόταση που δεν ικανοποιεί 100% καμία πλευρά, αλλά αν ειδωθεί στο σύνολό της μπορεί να οδηγήσει σε λύση.

    «Γνωρίζω ότι υπάρχουν στοιχεία στην πρότασή μου που θα είναι δύσκολα και για τις δύο πλευρές να τα αποδεχθούν, όπως και άλλα, πιο θετικά, αλλά πιστεύω ότι αν δει κανείς αυτή την πρόταση στο σύνολό της, είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση, είπε στο σημείο αυτό και πρόσθεσε: «Παρακάλεσα τους δύο πρέσβεις να παρουσιάσουν την πρότασή μου στις κυβερνήσεις τους ώστε να την μελετήσουν στο σύνολό της, περιλαμβανομένου του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας στην περιοχή. Κατόπιν μπορούμε επί των παρατηρήσεων που θα έχουν να συνεχίσουμε τη διαδικασία με την προοπτική επίλυσης του ζητήματος».

    «Είναι μια συμβιβαστική, δίκαιη, αξιοπρεπής πρόταση που μπορεί να δώσει κατά την άποψή μου λύση στο ζήτημα», τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι οι συνομιλίες διεξάγονται πολλά χρόνια στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

    «Ασχολούμαι με αυτό το ζήτημα πολλά χρόνια, ξέρω πόσο δύσκολο είναι, πόσο πολλές διαστάσεις έχει και διαπιστώνω ότι οι κυβερνήσεις και οι λαοί των δύο χωρών επιθυμούν ειλικρινώς την επίλυσή του», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι εκπροσωπεί τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ για το ενδεχόμενο συνέχισης της διαμεσολάβησης μετά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου είπε ότι η εντολή του δεν έχει καταληκτική ημερομηνία και αν τα δύο μέρη το θέλουν είναι διαθέσιμος. Τόνισε πάντως ότι «τώρα είναι η ώρα για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι προς όφελος των χωρών και της σταθερότητας της περιοχής.

    Ερωτηθείς αν έχει λάβει υπόψη του τις ιστορικές ευαισθησίες της Ελλάδας απάντησε ότι «έλαβα υπόψη μου τις ιστορικές ευαισθησίες και έχουμε καταναλώσει πολύ χρόνο να μιλούμε γι αυτό το θέμα». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση «κοιτάει μπροστά», τόνισε ότι «όλοι πρέπει να κοιτάξουν μπροστά» και κατέληξε «πιστεύω ότι λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες όλων των λαών της περιοχής».

    Οι κ. Ντίμιτροφ και Βασιλάκης ήταν πιο φειδωλοί και δεν δέχθηκαν ερωτήσεις. Ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι δεν θα ήταν χρήσιμο για τη διαδικασία και αναφερόμενος στην επόμενη κίνηση είπε «θα παρουσιάσω την πρόταση στη χώρα μου μαζί με τις διευκρινίσεις που λάβαμε από τον μεσολαβητή». «Γνωρίζω» πρόσθεσε «ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα εξετάσει την πρόταση με την οφειλόμενη προσοχή σε αυτή τη σημαντική στιγμή... θα την αναλύσει και θα εξετάσει όλες τις επιπτώσεις και θα πάρει τις αποφάσεις της».

    Ο κ. Βασιλάκης αναφερόμενος στην πρόταση Νίμιτς είπε ότι πρόκειται για μια νέα, περισσότερο επεξεργασμένη εκδοχή της δέσμης ιδεών του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και λεπτομέρειες αυτής της πρότασης και κατέληξε λέγοντας ότι «η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται, είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία και είναι δύσκολη και σύνθετη».

    Ο κ. Νίμιτς αναφέρθηκε και στην εισαγωγική ομιλία της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων, στην οποία παρουσίασε το περίγραμμα της ελληνικής θέσης στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας, καλές οικονομικές σχέσεις και σταθερότητα στην περιοχή. Ο κ. Νίμιτς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κ. Μπακογιάννη για το μήνυμα αυτό.

    Δήλωση Ντ. Μπακογιάννη

    Μετά τη συνάντησή της με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία η Ελλάδα προσέρχεται έχοντας καθαρές θέσεις και ανοιχτές όλες τις δυνατότητές της».

    Σχετικά με τη συνάντηση είπε ότι επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις ενώ για την τοποθέτηση του ειδικού απεσταλμένου είπε ότι πρόκειται για «μια πιο επεξεργασμένη πρόταση, την οποία μελετάμε».

    Η κα. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «εδώ και μήνες η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει μια συγκροτημένη προσπάθεια προβολής των ελληνικών θέσεων και ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» και ανακοίνωσε ότι ζήτησε ήδη να ενημερώσει αύριο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για το πού βρισκόμαστε.

    Ένταση έξω από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια

    Αποχώρησαν αργά το βράδυ της Τρίτης οι περίπου 1.000 νεαροί, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

    Μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου, όπου παρατάχθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, επικράτησε σχετική ένταση. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια, προκαλώντας φθορές σε αυτοκίνητα εργαζομένων στο Γραφείο Συνδέσμου, που ήταν παρκαρισμένα μπροστά από αυτό.

    Νωρίτερα, ορισμένοι από αυτούς στράφηκαν εναντίον δύο οπερατέρ ελληνικών τηλεοπτικών συνεργείων και επιτέθηκαν φραστικά σε Ελληνίδα δημοσιογράφο.

    Η συγκέντρωση, που διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση "Οι Νέοι Γνωρίζουν", ξεκίνησε στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

    Συνάντηση Κ. Καραμανλή-Ντ. Μπακογιάννη

    Το πρωί της Τρίτης, η υπουργός Εξωτερικών είχε συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

    Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, όπως είπε, για την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις τελευταίες εξελίξεις για το Κόσοβο και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και για τις αναμενόμενες προτάσεις Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το βέτο είναι κοντά, η υπουργός Εξωτερικών είπε "είμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης. Αφήστε να δούμε. Νομίζω ότι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα επιβάλλει να συζητάμε αυτά τα θέματα στα αρμόδια όργανα και όταν είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να τα αναγγείλουμε".

    Έντονη κινητοποίηση της ομογένειας

    Έντονη, είναι η κινητοποίηση της πολυπληθούς ελληνοαμερικανικής ομογένειας στις ΗΠΑ, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Με δημοσιεύματα στις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες και άλλες δραστηριότητες, οι ομογενείς μας προσπαθούν να ενημερώσουν για μία ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία και την κοινή γνώμη των ΗΠΑ για τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα αυτό.

    Με αφορμή την επίσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα, της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Αμερικανική πρωτεύουσα, δημοσιεύθηκε επιστολή στην εφημερίδα "Washington Times" προς την Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Κοντολίζα Ράις, στην οποία εκφράζεται η ξεκάθαρη θέση του Ελληνισμού της Αμερικής στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ.. Την επιστολή συνυπέγραψαν ο πρόεδρος του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. με την ιδιότητα του επιτίμου προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο νυν πρόεδρος του Οργανισμού-ομπρέλα της Ομογένειας, κ. Μανώλης Βεληβασάκης, η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, κ. Νίνα Γκατζούλη, ο ιδρυτής καθώς και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (AHI), κ. Ευγένιος Ρωσσίδης και κ. Νίκος Λαρυγγάκης.

    «Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο εάν η προτεινόμενη ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. δεν ικανοποιήσει την Ελληνική πλευρά», επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις θέσεις που εξέφρασε η Υπουργός κ. Μπακογιάννη στην Αμερικανίδα ομόλογό της και στους Αμερικανούς αξιωματούχους και ως ομογένεια θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια για την προώθηση των θέσεων μας».

    Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας μετά την έκτακτη συνάντηση Ελληνο-Αμερικανών ηγετών και εκπροσώπων Αμερικανών πολιτικών στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, με σκοπό τον συντονισμό στην προώθηση των ελληνικών θέσεων στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ, εν όψει της εξελισσόμενης διαδικασίας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    Επρόκειτο για πρωτοβουλία του Συντονιστή Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α., κ. Θ. Σπυρόπουλου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συνεργασία και τον συντονισμό της «Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής»,του «Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου», «A.HE.PA» και του «American Hellenic Institute» στην προσπάθεια κινητοποίησης της ομογένειας.

    Η επιστολή, μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα ακόλουθα:

    «Εκ μέρους των μελών, σε εθνικό επίπεδο, των οργανισμών που προσυπογράφουν την παρούσα, σας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την αποτυχία της κυβερνήσεώς σας να επιληφθεί δεόντως το θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. το οποίο σχετίζεται με τα συμφέροντά μας και μάλιστα με έναν σημαντικό μας σύμμαχο στην περιοχή των Βαλκανίων, την Ελλάδα.

    Οι Η.Π.Α. έχουν σημαντικά συμφέροντα στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προβολή των Αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή εξαρτάται σε εξαιρετικό βαθμό από τη σταθερότητα στην περιοχή. Συνεπώς, διακυβεύονται σημαντικά θέματα των Η.Π.Α. ενισχύοντας σχέσεις γειτονίας ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα διαδραματίζει υψίστης σημασίας ρόλο, καθώς έχει το πλεονέκτημα μεταξύ άλλων, της γεωγραφικής της θέσης, διαθέτοντας τη πιο σημαντική ναυτική βάση στην Μεσόγειο, με τον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη.

    Ετησίως, πραγματοποιούνται χιλιάδες επισκέψεις Αμερικανικών στρατιωτικών πλοίων και αεροπλάνων στον κόλπο της Σούδας και στη διπλανή αεροπορική βάση.

    Η σταθερότητα στην περιοχή δεν είναι μόνον υψίστης σημασίας συνολικά για τα Αμερικανικά συμφέροντα, αλλά και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των κρατών των Βαλκανίων.

    Η Ελλάδα αποτελεί κατά πολύ το πιο σταθερό κράτος, πολιτικά και οικονομικά, στα Βαλκάνια και ο μεγαλύτερος επενδυτής με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η π.Γ.Δ.Μ. εξακολουθεί να προκαλεί την Ελλάδα, σφετεριζόμενη κομμάτι της ιστορίας, το οποίο επί χιλιάδες χρόνια είναι Ελληνικό και αρνείται να διαπραγματευθεί με καλή πίστη στο θέμα της ονομασίας της. Δυστυχώς, ενέργειες όπως η διαστρέβλωση των γεωγραφικών χαρτών, η ονομασία του αεροδρομίου της «Μέγας Αλέξανδρος», ρεβιζιονιστικά σχολικά εγχειρίδια και εμπρηστικές δηλώσεις ανωτάτων αξιωματούχων της κυβέρνησής της, ενθαρρύνει τις νέες γενεές της π.Γ.Δ.Μ. να καλλιεργούν εχθρικά αισθήματα έναντι της Ελλάδας. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη, συστηματική κυβερνητική της πολιτική θα εμποδίσει την προσχώρηση της π.Γ.Δ.Μ. στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό αποτελεί πραγματική απειλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και αρνητικές συνέπειες στα συμφέροντα των Η.Π.Α.

    Επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε ότι πάνω από 100 μέλη του Κογκρέσου έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει το ψήφισμα 356, το οποίο καλεί την π.Γ.Δ.Μ. να σταματήσει «τις εχθρικές δραστηριότητες ή την προπαγάνδα» εναντίον της Ελλάδας.

    Εν όψει της συναντήσεώς σας με την Ελληνίδα ομόλογό σας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την οποία γνωρίζουμε ότι το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα αποτελέσει το θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. και το πως η διαιώνιση της εκκρεμότητάς αυτής απειλεί την επικείμενη αναμενόμενη αίτηση ένταξής του κράτους στο ΝΑΤΟ. Από την εμφάνιση του ζητήματος αυτού το 1991 με 1992, η Ελληνο-Αμερικανική Κοινότητα έχει ταχθεί εναντίον μόνιμης ονομασίας για το γειτονικό κράτος η οποία να εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία/ Μακεδονικό. Οι Η.Π.Α. υποστηρίζουν την ένταξη της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα προφανώς προβάλει αντιρρήσεις στην ένταξή της χωρίς προηγουμένως να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, και έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο, εάν χρειασθεί όπως έχει κάθε δικαίωμα να πράξει.

    Η άμεση διευθέτηση του θέματος της ονομασίας, με τρόπο που να είναι αποδεκτός από την Ελλάδα, θα επιτρέψει στον ισχυρότερο σύμμαχο των Η.Π.Α. στα Βαλκάνια να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ένταξή της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ και τελικώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το διαβατήριο της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η Ελλάδα.

    Συνεπώς, σας απευθύνουμε έκκληση, με την παράκληση να ασκήσετε την επιρροή σας στην π.Γ.Δ.Μ. και να της επιβάλλετε να διαπραγματευθεί με καλή πίστη με την Ελλάδα για να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της, η οποία και θα την διαφοροποιεί ως κράτος από την Μακεδονία που αποτελεί το βόρειο Διαμέρισμα της Ελλάδας και της Ελληνικής του ιστορίας. Επιπλέον να ασκήσετε την επιρροή σας, ώστε η π.Γ.Δ.Μ. να σταματήσει άμεσα την αλυτρωτική της προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας, η οποία και παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών, όπως καταγράφεται στο άρθρο 7 παράγραφο 1 της εν λόγω Συμφωνίας, η οποία υπογράφθηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου του 1995 μεταξύ της π.Γ.Δ.Μ. και της Ελλάδας. Είναι ο μοναδικός τρόπος να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων πλευρών.

    Απευθυνόμαστε σε εσάς, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και για την υποστήριξη του μακροχρόνιου συμμάχου μας, της Ελλάδας, η οποία και αποτελεί τον πιο σπουδαίο στρατηγικά εταίρο και το κράτος-κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή».

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Σ.Χατζηγάκη

    Συνεργασία με τον υπουργό της Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Σ. Χατζηγάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την νομοθετική λειτουργία του Υπουργείου, καθώς ετοιμάζεται, όπως είπε, ένα μεγάλο πρόγραμμα κατάθεσης νομοσχεδίων, τα οποία αφορούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, σχετίζονται με την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και την αυστηροποίηση του απορρήτου των επικοινωνιών.

    Ο υπουργός της Δικαιοσύνης εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε μέτρα για την περιφρούρηση και τη θωράκιση του δημόσιου χώρου και του κοινωνικού δικαιώματος.

    Και πρόσθεσε ότι "τώρα είναι η στιγμή να περιφρουρηθούν και να θωρακιστούν τα ιδιωτικά δικαιώματα, η ιδιωτική ζωή και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, έτσι ώστε παράνομο υλικό να μην αποτελεί αντικείμενο δικαστικής κρίσης και αυτό γίνεται διότι η κυβέρνηση κρίνει ότι η ιδιωτική ζωή είναι ένα αγαθό το οποίο πρέπει να προστατεύεται ιδιαίτερα".

    Ο Σ. Χατζηγάκης ερωτηθείς αν αυτό γίνεται με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου απάντησε αρνητικά, ενώ σε άλλη ερωτηση δήλωσε σε κάθε μία απο αυτές τις επίμαχες υποθέσεις υπάρχει ξεχωριστός δικαστής και τόνισεότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ποδηγετήσει τη δικαιοσύνη.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την 35χρονη κατηγορούμενη, σχολίασε: "εγώ δεν γίνομαι αρχιδικαστής. Δεν πρέπει να γίνω ούτε αρχιδικαστής ούτε αρχιαστυνόμος. Είμαι ο υπουργός Δικαιοσύνης και σκοπός μου είναι να περιφρουρήσουμε το θεσμικό πλαίσιο".

    [02] Αναγωρίζουν το Κόσοβο

    Το κοινοβούλιο του Κοσόβου ψήφισε χθες τους πρώτους νόμους του ανεξάρτητου κράτους, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ενός υπουργείου Εξωτερικών, δύο ημέρες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του που αναγνωρίστηκε επίσημα από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία.

    Η ψηφοφορία ήταν ηλεκτρονική και μεταδόθηκε από την τηλεόραση και υπέρ ψήφισαν 84 βουλευτές, δύο κατά ενώ υπήρχαν και δύο αποχές.

    Το υπουργείο Εξωτερικών "θα δημιουργήσει ένα νέο θεσμό στο Κόσοβο και θα βοηθήσει στην σύναψη σχέσεων με φιλικές χώρες και στην ανάπτυξη της οικονομίας" δήλωσε ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι προς τους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία.

    Το κοσοβάρικο κοινοβούλιο ψήφισε την Κυριακή την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία, προκαλώντας διαφορετικές αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.

    Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Τουρκία και άλλες χώρες αναγνώρισαν ήδη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ πολλές δηλώνουν ότι προτίθενται να το αναγνωρίσουν άμεσα. Η Σερβία δηλώνει ότι "δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και θα συνεχίσει το νόμιμο αγώνα της μέσω της διπλωματίας" , ενώ η Ρωσία υποστηρίζει ότι αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή σταθερότητα.

    Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται ότι ο πρόεδρος Κέλερ θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου στην Πρίστινα.

    Οι ΗΠΑ "αναγνωρίζουν επίσημα το Κόσοβο ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", αναφέρει η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις σε ανακοίνωση της που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Τανζανία δήλωσε πως "σύντομα θα συνάψουμε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το έθνος του Κοσόβου".

    Από την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την αμερικανίδα ομόλογό του για τον κίνδυνο που αποτελεί για τη διεθνή σταθερότητα η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Κατά τη συνομιλία που έγινε "με αμερικανική πρωτοβουλία", σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η ρωσική πλευρά επανέλαβε "τη θέση αρχής για το απαράδεκτο των μονομερών ενεργειών της Πρίστινας" και "υπογράμμισε τον κίνδυνο των συνεπειών του βήματος αυτού, που εγκυμονεί την καταστροφή των θεμελίων της διεθνούς τάξης και της παγκόσμιας σταθερότητας, τα οποία διαμορφώθηκαν επί δεκαετίες".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η απόρριψη της επιθυμίας του λαού του Κοσόβου για ανεξαρτησία θα σήμαινε "ακόμη περισσότερη αποσταθεροποίηση και κινδύνους" από ό,τι η αναγνώρισή της.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε το Κόσοβο ως "κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σειντίου, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Βήμα προς την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    Η Φινλανδία και η Δανία προτίθενται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο σκανδιναβικών κρατών.

    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

    "Η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μία πραγματικότητα και η Αυστρία θα αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα" στη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου (αύριο) Τετάρτη", είπε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι την ίδια ημέρα θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο και πολλές άλλες χώρες.

    Ο Γκουζενμπάουερ έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει τη Σερβία ότι η χώρα του θα την βοηθήσει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η ανεξαρτησία του Κοσόβου αποτελεί "αναπόφευκτη κατάληξη" , δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Μάσιμο ντ' Αλέμα, ο οποίος είχε ανακοινώσει από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Ο Μάσιμο ντ' Αλέμα θα απευθυνθεί σήμερα το απόγευμα στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, πριν από την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το Κόσοβο. Η επίσημη αναγνώριση του Κοσόβου αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το τέλος της συνεδρίασης.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναγνωρίσουν, "με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο" την ανεξαρτησία του Κοσόβου "μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ και διευκρίνισε ότι η Σουηδία θα προχωρήσει στην αναγνώριση "εντός αυτού του χρονικού διαστήματος".

    Αντίθετα, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου γιατί "δεν υπάρχει διεθνής νομική βάση" για κάτι τέτοιο, όμως δεν θα αποσύρει τους Ισπανούς στρατιώτες που μετέχουν στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ (Kfor) στην περιοχή.

    "Παράνομη πράξη" χαρακτήρισε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, τονίζοντας πως το Βουκουρέστι δεν πρόκειται να την αναγνωρίσει και κάλεσε σε συνομιλίες τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σήμερα το απόγευμα, ώστε να καθοριστεί μια κοινή θέση της χώρας.

    Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Μίλαν Ροτσεν δήλωσε ότι η χώρα του "θα αναγνωρίσει το Κόσοβο όταν εκτιμήσει ότι αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική του ασφάλεια".

    Η Σλοβακία δεν πρόκειται "επί του παρόντος" να κάνει την αναγνώριση του Κοσόβου, "θα επανεκτιμήσει, μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών, τις εξελίξεις, όπως θα έχουν διαμορφωθεί επιτόπου", ανέφερε από την πλευρά του ο σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Γιάν Κούμπις.

    "Εκτιμάμε την κατάσταση" δήλωσε ο εκπρόσωπός του υπουργείου Εξωτερικών στην Οτάβα Αντρέ Λιμαγί, ερωτηθείς σχετικά με την θέση του Καναδά στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Η ουγγρική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου -χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι θέλει να ζημιωθούν οι σχέσεις Βουδαπέστης-Βελιγραδίου- ανέφερε στη Βουδαπέστη η υπουργός των Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Κίνγκα Γκέντς, μιλώντας στο εθνικό πρακτορείο MTI.

    Επίσης, οι τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία , που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από την πρώην Σοβιετική Ένωση το 1991, ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κόσοβο, ανέφεραν αξιωματούχοι των τριών αυτών χωρών.

    Την ανεξαρτησία του Κοσόβου αναγνώρισαν επίσης η Αυστραλία, η Ταϊβάν και η Σενεγάλη, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, επισημαίνοντας πως είναι ένα πλεονέκτημα για τον μουσουλμανικό κόσμο.

    Τέλος, Η Κροατία απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία και για την προστασία της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του, σημειώνοντας ότι η απόφασή της όσον αφορά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας θα ευθυγραμμιστεί με αυτήν της ΕΕ.

    «Η Σερβία θα αγωνιστεί με διπλωματικά μέσα»

    "Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και θα συνεχίσει το νόμιμο αγώνα της μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της βίας", τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς, σχολιάζοντας, με δηλώσεις του στην κρατική ραδιοτηλεόραση της Σερβίας τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η συνεδρίαση αυτή δεν έφερε καμία νέα εξέλιξη και οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος και πρόσθεσε: "μόνο με το άνοιγμα και όχι με την απομόνωση και με την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη θέση μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στο Κόσοβο".

    "Θα χρησιμοποιήσουμε νέες στρατηγικές και θα ψάξουμε για νέες λύσεις και δεν θα παραδοθούμε ποτέ", υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς, υπενθυμίζοντας ότι το Κόσοβο δεν μπορεί να καταστεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ή άλλων διεθνών οργανισμών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, το Ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών έχει ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια, επειδή ήταν ξεκάθαρο πως η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν θα τύχει της στήριξης όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Τάντιτς απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς όλους τους πολίτες της Σερβίας για ηρεμία και κάλεσε τους πολιτικούς να μην προβαίνουν σε δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας και καθιστούν δύσκολη την υπεράσπιση του Κοσόβου.

    Στο Κόσοβο ο Χαβιέρ Σολάνα

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα επισκέφθηκε χθες την Πρίστινα και ήταν ο πρώτος ανώτερος ξένος αξιωματούχος που μετέβη στο Κόσοβο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.

    "Η ΕΕ και το Κόσοβο είναι καλοί φίλοι" δήλωσε από την Πρίστινα ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας και κάλεσε του Κοσοβάρους "να μετατρέψουν σε θετική την ενέργειά τους, ώστε να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η κοινωνία τους".

    Επισήμανε, επίσης, ότι η αποστολή ανδρών από την ΕΕ , που θα "συνοδέψουν" τα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας του Κόσοβου, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα, αλλά όταν φτάσει εκεί θα βρίσκεται "παντού" στο έδαφος της νεοσύστατης χώρας.

    Ο κ. Σολάνα συναντήθηκε με τον κοσοβάρο πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντιου.

    Ο κ. Σολάνα τόνισε ότι η ΕΕ "θα είναι παρούσα" στο Κόσοβο και θα το βοηθήσει "οικονομικά".

    Ο πρόεδρος του Κόσοβου του δήλωσε ότι "εχει λάβει ισχυρές εγγυήσεις για μελλοντική υποστήριξη, ώστε το Κόσοβο να εκπληρώσει τους στόχους του να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ".

    Την ίδια ώρα χίλιοι περίπου σπουδαστές διαδήλωσαν στη Μιτρόβιτσα, την διαιρεμένη πόλη του βορείου Κοσόβου, στην οποία πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία του νέου κράτους των Κοσοβάρων.

    Οι σπουδαστές της Μιτρόβιτσα έχουν αποφασίσει να διαδηλώνουν καθημερινά στις 12.44 , σε μία συμβολική αναφορά της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ελήφθη στο τέλος του πολέμου 1998-1999 και προβλέπει ότι το Κόσοβο παραμένει στην σερβική κυριαρχία.

    Στη Βοσνία πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις οργανώνουν αύριο Πέμπτη μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα των Σερβοβοσνίων Μπάνια Λούκα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

    Η διαδήλωση της Μπάνια Λούκα θα συμπέσει με παρόμοια εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώντεται για τον ίδιο λόγο στο Βελιγράδι και αναμένεται να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

    Ανακοίνωση της ΕΕ για το Κόσοβο

    Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "θα αποφασίσει σύμφωνα με τις εθνικές της πρακτικές και τους νομικούς της κανόνες" να αναγνωρίσει ή οχι την ανεξαρτησία του Κοσόβου, συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή τους ανακοίνωση.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα του κάθε κράτους μέλους αν θα το αναγνωρίσει (το Κόσοβο) ή όχι, η ΕΕ επιτρέπει επίσης στα έξι κράτη που διάκεινται εχθρικά σε αυτήν την ανεξαρτησία, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Ελλάδα η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, να μην το αναγνωρίσουν.

    [03] Προκριματικές στις ΗΠΑ

    Ο γερουσιαστής του Ιλινόις Μπάρακ Ομπάμα κέρδισε το caucus (κομματική συνέλευση) του Δημοκρατικού Κόμματος της Χαβάης, της γενέτειράς του, χρεώνοντας με μια ακόμη ήττα την αντίπαλό του στην κούρσα για το χρίσμα Χίλαρι Κλίντον. Η Χαβάη εκπροσωπείται από 20 εκλέκτορες.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα νίκησε σήμερα και στις προκριματικές εκλογές του Ουϊσκόνσιν, εξασφαλίζοντας άλλους 74 εκλέκτορες και με την έκβαση των σημερινών αναμετρήσεων μετρά 10 συνεχείς νίκες απέναντι στην γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, μετά την "σούπερ Τρίτη" στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics.com., ο Μπάρακ Ομπάμα έχει συγκεντρώσει 1.342 εκλέκτορες, έναντι 1.265 για τη Χίλαρι Κλίντον. Οι νίκες αυτές του δίνουν το προβάδισμα σε εκλέκτορες για το συνέδριο του κόμματος το καλοκαίρι, ενώ η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον χρειάζεται άνετες νίκες στις εκλογές στις μεγάλες πολιτείες του Τέξας και του Οχάιο, στις 4 Μαρτίου για να καλύψει τη διαφορά.

    Εξάλλου ο Τζόν Μακέιν κέρδισε την ψηφοφορία στην Ουάσινγκτον και στο Ουισκόνσιν για την επιλογή του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, πλησιάζοντας έτσι την εξασφάλιση του χρίσματος του κόμματος του για τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 February 2008 - 11:30:16 UTC