Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνετρίβη ελικόπτερο
  • [02] Μαθήματα ανθρωπιάς
  • [03] Ηρεμία επικρατεί στο Κόσοβο

  • [01] Συνετρίβη ελικόπτερο

    Ελικόπτερο τύπου "Χιούι" κατέπεσε και συνετρίβη στις 10.38 το πρωί στην περιοχή Βασιλούδι Θεσσαλονίκης κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο το τριμελές πλήρωμά του.

    Οι σοροί των τριών στρατιωτικών μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

    Το ελικόπτερο συμμετείχε σε εκπαιδευτική άσκηση του Στρατού Ξηράς.

    Ο αντιδήμαρχος Κορώνειας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Από τους πρώτους ανθρώπους που βρέθηκαν στον τόπο της συντριβής του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου «Χιούι» ήταν ο αντιδήμαρχος Κορώνειας, νομού Θεσσαλονίκης, Παύλος Παπαγερίδης.

    Όπως ανέφερε ο κ.Παπαγερίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το θέαμα ήταν «ανατριχιαστικό». Πυκνός καπνός είχε καλύψει την περιοχή μεταξύ του Αγίου Βασιλείου και του χωριού Βασιλούδι, ενώ το μόνο που φαινόταν από μακριά ήταν το φτερό του ελικοπτέρου.

    «Βρισκόμουν καθβ οδόν στον Λαγκαδά, όταν είδα στην άσφαλτο κτηνοτρόφους να τραβάνε τα μαλλιά τους, φωνάζοντας πως έπεσε ένα ελικόπτερο. Πυκνός καπνός είχε καλύψει την περιοχή. Η λίμνη του Αγίου Βασιλείου είχε μαυρίσει και βλέπαμε μόνο το φτερό του ελικοπτέρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαγερίδης.

    Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και στον τόπο της τραγωδίας έσπευσε ισχυρή αστυνομική και πυροσβεστική δύναμη. Σύμφωνα με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγο, Δημήτρη Φαφούτη, η επέμβαση των πυροσβεστών ήταν άμεση και κατάφεραν μέσα σε λίγη ώρα να σβήσουν τη φωτιά που προκλήθηκε από την πτώση.

    Το στρατιωτικό ελικόπτερο -με τριμελές πλήρωμα- απογειώθηκε το πρωί από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας με προορισμό τη Ρεντίνα, όταν για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, κατέπεσε στη λίμνη του Αγίου Βασιλείου.

    [02] Μαθήματα ανθρωπιάς

    Όταν παίρνεις δώρα γεμίζουν τα χέρια, όταν δίνεις γεμίζει η καρδιά, λέει μία κινέζικη παροιμία. Και η καρδιά της Ρόδας Παπανικολάου από το Λονδίνο είναι γεμάτη από την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των άπορων ομογενών μας στη Γεωργία, στους οποίους συμπαραστέκεται τα τελευταία έντεκα χρόνια μέσω της Επιτροπής Συμπαράστασης Ελλήνων της Γεωργίας, την οποία ίδρυσε το 1997 και προεδρεύει μέχρι σήμερα.

    Αφορμή για την ανάπτυξη της φιλανθρωπικής αυτής δράσης στάθηκε ένα ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ που κυριολεκτικά την αναστάτωσε. Αποφασίζει να επισκεφθεί με δικά της έξοδα τη χώρα για να δει από κοντά την κατάσταση. Επιστρέφοντας δημιουργεί μαζί με άλλους Ελληνες και Κυπρίους του Λονδίνου την Επιτροπή με σκοπό να βοηθηθούν άμεσα άτομα που έχουν απόλυτη ανάγκη, που δυστυχώς και σήμερα είναι πολλά.

    Όλα αυτά τα χρόνια συγκεντρώθηκαν πάνω από 150 χιλιάδες δολάρια, τα οποία μοίρασε προσωπικά σε εκατοντάδες ομογενείς, που δεν έχουν βοήθεια από πουθενά. Δόθηκαν επίσης χρήματα για να γίνουν περίπου 250 άμεσες χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και χημειοθεραπείες, κάποιες από τις οποίες ήταν και σωτήριες για τους ασθενείς. Συστηματική βοήθεια παρέχεται επίσης σε τέσσερα σχολεία και σε ένα ορφανοτροφείο στο Κοτζόρι, με 85 παιδιά ελληνικής και μη καταγωγής.

    Η συγκέντρωση χρημάτων αποτελεί πια υπόθεση όλων στο Λονδίνο και στηρίζουν τις φιλανθρωπικές βραδιές που διοργανώνει κάθε χρόνο η κ. Παπανικολάου. Στην τελευταία συγκέντρωση, στις 17 Φεβρουαρίου, συγκεντρώθηκαν περίπου 14.000 δολάρια. Η «Ρόδα μας», όπως την αποκαλούν οι ομογενείς μας, βρίσκεται εδώ και 13 μέρες και πάλι στη Γεωργία για να μοιράσει τη βοήθεια, οργώνοντας κυριολεκτικά τη χώρα: Τιφλίδα, Βατούμι, Πότι, Καχέτι, Μαρνεούλι, Καρνταμπάνι και άλλες πόλεις. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας υποδεικνύει τα άτομα που παίρνουν βοήθεια, που διανέμεται με απόλυτη διαφάνεια. Για τις εγχειρήσεις συνεργάζεται με το Ιατρικό Κέντρο «Ιπποκράτης», που ίδρυσε ο πρώτος πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Άθενς. Ίσως για αυτό και η όλη προσπάθεια δεν έχει ατονήσει στο ελάχιστο όλα αυτά τα χρόνια.

    Η Επιτροπή Συμπαράστασης Ελλήνων της Γεωργίας τελεί υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου.

    «Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη χώρα αυτή σπαράζει η καρδιά μου. Η κατάσταση βέβαια έχει βελτιωθεί αρκετά από το 1997, όταν δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρικό, υπάρχουν όμως και σήμερα οικογένειες που δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν ακόμα και το καθημερινό ψωμί, άρρωστοι που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, να μη μιλάμε όταν χρειάζεται και κάποια εγχείρηση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Τιφλίδα η κ. Παπανικολάου. «Συγκινούμαι και παίρνω κουράγιο από τα δάκρια χαράς των ανθρώπων που βοηθάμε, ώστε να συνεχίσω με μεγαλύτερη δύναμη. Θέλω όμως να ξέρετε ότι όλοι τους είναι περήφανοι που φέρουν το όνομα του Έλληνα. Πέρασαν πολλά βάσανα και πάντα ήταν μόνοι. Σήμερα ξέρουν ότι, αν μη τι άλλο, τους σκεφτόμαστε και δεν είναι πια τα ξεχασμένα αδέλφια μας».

    Η κ. Ρόδα διηγείται με συγκίνηση την κατάσταση στη Γεωργία. Η ανεργία και οι τιμές στα ύψη, όταν οι συντάξεις είναι της τάξης των 60 λάρι (28 ευρώ) και για την ιατρική περίθαλψη πρέπει να πληρώνει κανείς. Βρέθηκε σε σπίτι ελληνίδας μητέρας με τρία παιδιά, έξω από την Τιφλίδα, που δεν είχαν να φάνε ούτε ψωμί.

    «Είμαστε τόσοι πολλοί οι Έλληνες ανά τον κόσμο που δόξα το Θεό καλά περνάμε. Ας στερήσουμε έστω και μία σοκολάτα από τα παιδιά μας για να βοηθήσουμε τα αδέλφια μας στη Γεωργία», λέει χαρακτηριστικά η κ. Ρόδα. «Βέβαια δεν λύουμε το πρόβλημα τους, πιστεύω όμως ότι απαλύνουμε τον πόνο τους. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί που παλεύουν με τον χειρότερο εχθρό, την πείνα. Και όταν δεν υπάρχουν δουλειές πως μπορείς να ζήσεις με αξιοπρέπεια;».

    Η κ. Παπανικολάου ευχαριστεί όλους εκείνους που συνεισφέρουν για να συνεχιστεί το έργο όσο θα υπάρχουν ανάγκες- την Αρχιεπισκοπή, τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, τον ελληνικό Ραδιοφωνικό σταθμό LGR, τα παιδιά από τα σχολεία Αγ. Κυρπιανός, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, Αγ. Γεωργίου Κίνγκστον και Αγ. Παντελεήμονα, που με τα χρήματα που συγκεντρώνουν εξασφαλίζουν τρόφιμα και γάλα για συνομήλικους τους στη Γεωργία.

    «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση για όσα κάνω, γιατί έχω πολύτιμους συμπαραστάτες», τονίζει η κυρία Ρόδα. «Για αυτό και μου έδωσε μεγάλη χαρά τώρα που ήρθα στην Τιφλίδα το πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Ελληνική Διασπορά» που έγραφε: «Όταν λέμε Ρόδα εννοούμε της Ελληνική Παροικία του Λονδίνου».

    Για την ανεκτίμητη προσφορά της η κυρία Παπανικολάου δέχτηκε ευχαριστίες από την Γεωργία επί προέδρου Σεβαρνάτζε.

    Στις 19 του μηνός η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ΣΑΕ, θα την τιμήσει για το έργο της μαζί με άλλες έξη ελληνίδες της διασποράς, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

    Λίγα λόγια για τη Ρόδα Παπανικολάου

    Μαθήματα ανθρωπιάς, για όσους έχουν ξεχάσει την έννοια της λέξης, από μία γυναίκα που γνώρισε η ίδια το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Γεννημένη το 1939 στο Καστανόχωμα Δράμας, με καταγωγή από τον ιστορικό Πόντο, έμεινε ορφανή και από τους δύο γονείς σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών. Μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο της Ξάνθης, μακριά από τα τέσσερα αδέλφια της, που είχαν σκορπίσει.

    Στα δεκαεπτά της επιστρέφει στη Δράμα, όπου ζει λίγα χρόνια. Στη συνέχεια πηγαίνει στην Αθήνα, σε μία μακρινή συγγενή, αναζητώντας μία καλύτερη μοίρα. Η τύχη τελικά της χαμογέλασε, όπως λέει. Παντρεύτηκε και απόκτησε δύο παιδιά από ένα λατρευτό σύζυγο, τον Κύπριο στην καταγωγή Νεοκλή Παπανικολάου, αξιωματικό του Αγγλικού στρατού, που όμως έμελλε να τον χάσει και αυτόν. Η μόνη ίσως παρηγοριά είναι η αρκετά ικανοποιητική οικονομική της κατάσταση, που της επιτρέπει να ζει με αξιοπρέπεια και να προσφέρει εθελοντικά όπου παραστεί ανάγκη.

    Στο Λονδίνο, όπου ζει περίπου σαράντα χρόνια, ασχολήθηκε ενεργά με θέματα της παροικίας. Εργάστηκε στα ελληνικά σχολεία και διατέλεσε επί δεκαοκτώ χρόνια πρόεδρος στο σχολείο του Στρέταμ στο Λονδίνο, ενώ προσέφερε για την ίδρυση και του πρώτου ελληνορθόδοξου σχολείου στη Μεγάλη Βρετανία.

    [03] Ηρεμία επικρατεί στο Κόσοβο

    Ηρεμία επικρατεί σήμερα στο βόρειο Κόσοβο. Στους δρόμους της Μιτρόβιτσα, όπου χθες σημειώθηκαν συμπλοκές είναι έντονη η παρουσία στρατιωτών της KFOR. 'Ολοι οι δικαστικοί υπάλληλοι, που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στο δικαστικό μέγαρο, αφέθησαν ελεύθεροι.

    Στο σερβικό νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα συνεχίζουν να νοσηλεύονται 15 πολίτες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Δύο άτομα μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία του Κραγκούγιεβατς και του Βελιγραδίου. Η κατάσταση του ενός κρίνεται σοβαρή, αφού φέρει τραύμα από βλήμα πυροβόλου όπλου στο κρανίο.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς, σε συνέντευξή του στη σερβική ραδιοτηλεόραση RTS, έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. "Θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για εμάς να ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τους Σέρβους πολιτικούς να επιδείξουν σύνεση.

    Ο κ. Τάντιτς καταδίκασε την "υπερβολική χρήση βίας" από τις δυνάμεις της αστυνομίας και της KFOR και ανέφερε ότι διαμαρτυρήθηκε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, κ. Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο Σέρβος πρόεδρος επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν τη μοναδική διέξοδο από την κρίση στο Κόσοβο, επισημαίνοντας ότι όπως αποδείχθηκε η ανεξαρτητοποίηση δεν μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη. Αναφερόμενος στη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ο κ. Τάντιτς υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής προοπτικής τονίζοντας - μεταξύ άλλων - ότι "μια Σερβία μέλος της Ε.Ε. θα μπορέσει να υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Κόσοβο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 March 2008 - 11:30:25 UTC