Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

    Με ξεκάθαρη τη θέση της Ελλάδας "μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση" στο θέμα της ΠΓΔΜ, μεταβαίνει το απόγευμα στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός κ. Κώστας καραμανλής για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι κρίσιμες συνομιλίες θα αρχίσουν το βράδυ, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο.

    Το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    Η κα Μπακογιάννη στις δηλώσεις της ανέφερε ότι ήταν η τελευταία σύσκεψη προετοιμασίας ενόψει της Συνόδου και το απόγευμα ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία αναχωρούν για τη ρουμανική πρωτεύουσα.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν αναμένεται νέα πρόταση την ύστατη στιγμή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε "δεν νομίζω ότι υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Εμείς πάμε έτοιμοι και με την επιχειρηματολογία μας γνωστή".

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ακόμη ότι "μη λύση του ζητήματος της ονομασίας σημαίνει μη πρόσκληση".

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν Αμερικανοί, Ελληνες και εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ στο περιθώριο της Συνόδου, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ανάλογες πληροφορίες και τόνισε ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη, αν και ενδεχομένως δεν συμπίπτει με τις θέσεις άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

    Χθες, ο κ. Κ.Καραμανλής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός έχει αποστείλει επιστολές στους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ όπου αναλύονται τα επιχειρήματα της Ελλάδας για το ζήτημα των Σκοπίων.

    Κυβερνητική Επιτροπή

    Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της τόνισε ότι στη συνεδρίαση έγινε προεργασία για τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνικές θέσεις και την άσκηση βέτο η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και καταγεγραμμένες και έχουν δηλωθεί στη Βουλή των Ελλήνων και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Η ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε η υπουργός των Εξωτερικών, ξεκινά αυτή τη δύσκολη διαδικασία, έχοντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στο πλευρό της, με τους ίδιους στόχους και τις ίδιες προϋποθέσεις.

    «Μόνο αμοιβαία αποδεκτή λύση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή μια λύση συνεκτική και σφαιρική, με επαρκείς εγγυήσεις εφαρμογής, μπορεί να είναι η βάση για την οικοδόμηση συμμαχικών σχέσεων και σχέσεων αλληλεγγύης», τόνισε στη Βουλή ο κ. Κ.Καραμανλής. Εάν όχι, υπογράμμισε, είναι ξεκάθαρο ότι στο στάδιο αυτό της πολύχρονης και συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης «δεν θα έχουμε λύση. Και μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι (στην περίπτωση αυτή) η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία, με τη μετριοπάθεια και την αποφασιστικότητα που διακρίνει τη στάση της.

    Στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός αναχώρησε το απόγευμα για το Βουκουρέστι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στο Βουκουρέστι, ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στο Μέγαρο «Κοτροτσένι Πάλλας» και θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας που δίδεται για τους αρχηγούς χωρών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο. Ταυτοχρόνως προβλέπεται και δείπνο εργασίας για τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης σε Μέγαρο του Κοινοβουλίου.

    Η επίσημη έναρξη της Συνόδου προβλέπεται για το πρωί της Πέμπτης και στη συνέχεια θα υπάρξει ειδική συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με χώρες προς τις οποίες θα απευθυνθεί πρόσκληση. Στη συνάντηση θα υπάρξει ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ομιλία του Προέδρου Μπους και ομιλίες των ηγετών των χωρών που θα προσκληθούν.

    Περί τη μία μετά το μεσημέρι θα δοθεί γεύμα εργασίας του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας και το απόγευμα θα υπάρξει Σύνοδος για το θέμα του Αφγανιστάν.

    Στις 7 το βράδυ της Πέμπτης θα υπάρξει, στο «Ατενέουμ», πολιτιστική εκδήλωση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δείπνο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και για τους υπουργούς.

    Το πρωί της Παρασκευής προβλέπεται η έναρξη της Συνόδου των Εργασιών της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας με θέμα «ΝΑΤΟ-Ουκρανία», όπου θα υπάρξουν εισαγωγικές παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και του Προέδρου της Ουκρανίας και αργότερα θα συγκληθεί η Σύνοδος Εργασίας της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί αργότερα και στις 2 το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει από το Βουκουρέστι για την Αθήνα.

    Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

    Mε βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης των εργασιών της την ενίσχυση της παρουσίας της στο Αφγανιστάν, τη διεύρυνσή της και τις εξελίξεις στο Κόσοβο,η Ατλαντική Συμμαχία πραγματοποιεί από σήμερα ως την Παρασκευή στο Βουκουρέστι την ετήσια σύνοδο κορυφής της, με τη συμμετοχή των ηγετών των 26 κρατών - μελών της, αλλά και των ηγετών των (άνω των 30) κρατών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν τα τελευταία χρόνια συνδράμει το ΝΑΤΟ.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Αφγανιστάν πολλά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να ανταποκριθούν θετικά στις εκκλήσεις, τις οποίες εδώ και μήνες έχει απευθύνει η αμερικανική διπλωματία, για ενίσχυση της παρουσίας τους στη χώρα αυτή.

    Η σημαντικότερη ανταπόκριση αναμένεται να έλθει από την πλευρά της Γαλλίας. Ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Λονδίνο προανήγγειλε την αποστολή περίπου 1000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

    Η απόφαση Σαρκοζί ερμηνεύεται από τα διπλωματικά επιτελεία ως κίνηση καλής θέλησης προς την πλευρά της Ουάσιγκτον, με απώτερο στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την επιστροφή, στο εγγύς μέλλον - και μετά από απουσία τεσσάρων δεκαετιών - της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Επιστροφή η οποία θα μπορούσε να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα στο πλαίσιο της Συνόδου κορυφής του 2009, την οποία η Γερμανία αποφάσισε συμβολικά να συνδιοργανώσει με τη Γαλλία στην περιοχή της Αλσατίας.

    Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, τα προβλήματα λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής παραμένουν πελώρια. Πέραν του ζητήματος της ΠΓΔΜ, η αμερικανική διπλωματία διαπιστώνει ισχυρότατες αντιστάσεις στην πρόθεσή της να προωθήσει αποφασιστικά την υπόθεση της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και τη Γεωργίας και ειδικότερα του χαρακτηρισμού τους ως υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

    Ενας σημαντικός αριθμός χωρών, με επικεφαλής τη Γερμανία, θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε αγκάθι στις σχέσεις με τη Ρωσία. Κάτι που φυσικά ενοχλεί τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος έσπευσε χαρακτηριστικά να "υπενθυμίσει" ότι η Ρωσία δεν έχει βέτο στο ΝΑΤΟ.

    Ωστόσο, οι εμπλοκές που υπάρχουν τόσο αναφορικά με την πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ, όσο και με τις υποψηφιότητες της Ουκρανίας και της Γεωργίας δημιουργούν, προς το παρόν, ένα θολό τοπίο και όχι πολλά υποσχόμενο στο συνολικό ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

    Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι χώρες που θα λάβουν πρόσκληση από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου θα είναι σε, περίπου, ένα χρόνο πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τη Γεωργία, ό,τι και αν συμβεί, δύσκολα θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πριν περάσουν πολλά - ίσως και δέκα, λένε πολλοί - χρόνια.

    Τέλος σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, το ΝΑΤΟ αναμένεται να επιβεβαιώσει την παρουσία του στην περιοχή για ένατη χρονιά και να επαναλάβει τη στήριξή του στις διαδικασίες παράδοσης της πολιτικής διοίκησης της περιοχής από τον ΟΗΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 April 2008 - 13:30:21 UTC