Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν εκπληρώνει το κριτήριο καλής γειτονίας"
  • [02] «Δημιουργία ισχυρού εθνικού μετώπου»
  • [03] Εκδίκαση αγωγής

  • [01] "Δεν εκπληρώνει το κριτήριο καλής γειτονίας"

    Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ όσο υπάρχει η εκκρεμότητα της ονομασίας, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά τη συνέντευξη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει "μία καθαρή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις".

    Ο Κ.Καραμανλής ανέφερε ότι δεν υπάρχει βαρύ κλίμα στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    "Με τις ΗΠΑ έχουμε συμμαχική σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε. Στο συγκεκριμένο θέμα είναι σαφές ότι υπήρχε διαφορά απόψεων. Εμείς ακολουθήσαμε τις δικές μας απόψεις και προβάλλαμε βέτο. Δεν βλέπω σκιές στις διμερείς σχέσεις".

    Επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας μας ότι "επιδιώκει μία καθαρή σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων".

    Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι "δεν βλέπει πρόβλημα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή από το βέτο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ" και πρόσθεσε ότι "πιστεύω πως σύντομα θα είναι ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης".

    Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντιπαλότητας, από την πλευρά της χώρας μας, έναντι των Σκοπίων και επανέλαβε ότι εμείς θέλουμε να τους στηρίξουμε στην ευρωατλαντική τους προοπτική. Πρέπει, όμως, προηγουμένως να λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας. Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό, εμείς έχουμε διανύσει τη μισή απόσταση και μένει στην ΠΓΔΜ να κάνει τα βήματα που της αναλογούν".

    Η Ελλάδα είναι υπέρ της σταδιακής ενσωμάτωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, εφόσον, όμως, καλύπτουν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.

    Αναφερόμενος στις χώρες Αλβανία, Κροατία και ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής ανέφερε:

    "Χαιρόμαστε που μπορούμε να απευθύνουμε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις δύο πρώτες χώρες, οι οποίες έκαναν σημαντικές προσπάθειες. Έχουμε επενδύσει στην Ευρωατλαντική προοπτική τους για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο και για την ΠΓΔΜ, καθώς δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε την έγκρισή μας όσο υπάρχει το πρόβλημα της ονομασίας".

    Η ΠΓΔΜ, συνέχισε ο πρωθυπουργός, δεν εκπληρώνει το κριτήριο της καλής γειτονίας που είναι και προϋπόθεση της Συμμαχίας. Ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι οι νέες χώρες θα πρέπει, πριν ενταχθούν, να έχουν επιλύσει τις εδαφικές διαφορές, ή τις διαφορές αλυτρωτικού χαρακτήρα με άλλα μέλη.

    Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της χώρας μας όταν τεθεί το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ το Σεπτέμβριο και αν υπάρχει χρόνος να έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση μέχρι τότε, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: "Θεωρώ ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για εξεύρεση λύσης. Στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η στάση της χώρας μας ήταν, είναι και θα παραμείνει συνεπής".

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην Σύνοδο Κορυφής επετεύχθη ο διπλωματικός στόχος, το βέτο είναι ένα εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος. Ο απώτερος στόχος είναι η αμοιβαία αποδεκτή ονομασία. Από τα θετικά της Συνόδου Κορυφής είναι η κατανόηση του προβλήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ στις πραγματικές του διαστάσεις από όλους, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα 17 χρόνια.

    Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι δεν είμαστε απομονωμένοι και ότι αντίθετα είχαμε υποστήριξη από αρκετές χώρες, καθώς επίσης ότι κατά την διάρκεια της Συνόδου διευρύνθηκε το πεδίο κατανόησης των ελληνικών θέσεων.

    Ο πρωθυπουργος αναφέρθηκε και στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και Γεωργία, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει στην συμμαχία αν θα κάνει νέα μέλη, αρκεί να υπάρχει η βούληση του ιδίου και να πληροί τα κριτήρια.

    Για το θέμα του Αφγανιστάν που επίσης συζητήθηκε στην σύνοδο κορυφής, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η χώρα μας συμμετέχει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και μπορεί να αυξήσει την συμβολή της στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής.

    Για την Ρωσία, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ και Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει και ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.

    Συνομιλίες ΝΑΤΟ με Πούτιν

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ότι οι σημερινές αποχαιρετιστήριες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν θετικές, αλλά δεν έφεραν σημαντικές εξελίξεις στις διενέξεις των δύο πλευρών.

    "Οι συνομιλίες έγιναν σε θετικό πνεύμα", δήλωσε ο ντε Χοπ Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από περίπου 90 λεπτά συνομιλιών στο Βουκουρέστι. Πρόσθεσε: "Δεν μπορώ να αναφέρω ότι είδαμε σήμερα το πρωί εντυπωσιακές εξελίξεις".

    Εξάλλου ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος έκανε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε προς τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι "ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει" και τον κάλεσε σε διάλογο.

    "Ο Μπους είπε 'ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε'", δήλωσε ο Μορατίνος προς τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που διεξήχθη στο κτίριο του ρουμανικού κοινοβουλίου.

    Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε "πολύ ανοικτό και πολύ εποικοδομητικό" το διάλογο που είχε με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, παρά τις σημαντικές διαφορές που παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών.

    "Συνολικά είμαι ικανοποιημένος με τη συνομιλία που είχαμε. Ηταν εποικοδομητική", είπε ο απερχόμενος Ρώσος πρόεδρος.

    "Ο σημερινός διάλογος ήταν πολύ ανοικτός, πολύ εποικοδομητικός. Οι συνάδελφοί μου έδειξαν αυτή τη σοβαρότητα. Συζητήσαμε με πολύ ανοικτό τρόπο και υπερίσχυσε ένα πνεύμα συμβιβασμού", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι έχει την πρόθεση να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία του με το ΝΑΤΟ.

    "Το θετικό στο σημερινό διάλογο είναι ότι οι ανησυχίες μας σχετικά με την κατοχύρωση της δικής μας ασφάλειας ... ακούστηκαν", είπε.

    Ο Πούτιν επανέλαβε ωστόσο τις πάγιες ανησυχίες της χώρας του όσον αφορά τα σχέδια περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και τόνισε ότι η Μόσχα θα θεωρούσε "άμεση απειλή" την εμφάνιση ενός πανίσχυρου στρατιωτικού συνασπισμού στα δυτικά σύνορά της.

    [02] «Δημιουργία ισχυρού εθνικού μετώπου»

    "Στο Βουκουρέστι αποτρέψαμε μια αρνητική εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα ήταν αναγκασμένη να αμυνθεί και το έκανε. Εμείς, όπως πάντα, κάναμε το καθήκον μας, όπως στο Βουκουρέστι το έκανε και η κυβέρνηση", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ χάραξε έγκαιρα και επέμεινε στην "κόκκινη γραμμή" που έγινε κτήμα του ελληνικού λαού και με τη στάση και τις πράξεις του ενδυνάμωσε μέχρι την τελευταία στιγμή τη φωνή της Ελλάδας προς κάθε κατεύθυνση, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού μετώπου.

    "Διαμορφώσαμε ένα μέτωπο που βοήθησε την Ελλάδα στην κρίσιμη ώρα του Βουκουρεστίου, αυτό πράξαμε και αυτό θα πράττουμε", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως ο στόχος δεν ήταν το βέτο, αλλά ήταν και είναι η λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως και η ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή τα οποία αποτελούν και το συμφέρον της Ελλάδος.

    "Οι διαπραγματεύσεις, πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρέπει να συνεχιστούν με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και καθαρά μηνύματα προς όλους", είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις δικές του θετικές πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση.

    "Προς τους φίλους γείτονές μας επαναλαμβάνω αυτό που έχω τονίσει σε κάθε μας συνάντηση από τις πολλές που είχα μαζί τους: η Ελλάδα επιθυμεί τη συνεννόηση και επιθυμεί να είναι ακόμα και το όχημα για την ένταξη της γείτονός μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ακριβώς όπως πράξαμε και για την ένταξη άλλων βαλκανικών χωρών σε αυτούς τους Οργανισμούς", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Και επεσήμανε ότι "μοιραζόμαστε ένα κοινό μέλλον και κοινό όραμα στα Βαλκάνια, ένα μέλλον ειρήνης, ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή και σε αυτό το δρόμο μπορούμε και οφείλουμε όλοι να πορευτούμε".

    [03] Εκδίκαση αγωγής

    Συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η αγωγή της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία στρέφεται κατά των εργαζομένων της τράπεζας και της ΟΤΟΕ, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων.

    Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες ο πρόεδρος των εργαζομένων της τράπεζας, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, καθώς και ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Το δικαστήριο ζήτησε από τις δύο πλευρές να υποβάλουν τη Δευτέρα τις γραπτές προτάσεις τους. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά την υποβολή των προτάσεων.

    Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η ΟΤΟΕ θα συνεδριάσει εκ νέου, για να εκτιμήσει την τακτική της για τη συνέχεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 April 2008 - 15:30:25 UTC