Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αντιλαϊκές οι πολιτικές της ΕΕ"
  • [02] "Στηρίζουμε τους εργαζόμενους"
  • [03] Στις κάλπες οι φοιτητές
  • [04] Ελεγχοι και πασχαλινό ωράριο
  • [05] Μουσείο Ελιάς στην Καβάλα
  • [06] 'Ανοιγμα στον τουρισμό

  • [01] "Αντιλαϊκές οι πολιτικές της ΕΕ"

    Σε πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει αύριο το βράδυ, η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    Η ομιλία της εντάσσεται στο πλαίσιο της πορείας του ΚΚΕ προς τον λαό, τόνισε ο γραμματέας της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Κώστας Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ.

    Οπως είπε, οι εργαζόμενοι αντιστέκονται, οργανώνουν την αντεπίθεση τους στις αντιλαϊκές πολιτικές και η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα έχει ευργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους "να απαιτήσουν δημοψήφισμα και απόρριψη της ευρωσυνθήκης και της ίδιας της ΕΕ".

    Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση για τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ, γνωστότερη ως "ευρωσύνταγμα", η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι στόχος του ΚΚΕ είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη Κινήματος πάνω σε αυτούς τους στόχους, ενισχύοντας το ρεύμα της αντίστασης, της ανυπακοής και της απειθαρχίας, στις αποφάσεις της ΕΕ.

    "Θέση του ΚΚΕ είναι ότι η νέα μεταρρυθμιστική συνθήκη είναι ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της διαδικασίας πολιτικής ενοποίησης και γι αυτό η ΕΕ γίνεται πιο αντιδραστική, πιο μιλιταριστική, πιο άγρια στην επίθεση της στα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες, στα δικαιώματα και ελευθερίες των λαών για τα επόμενα χρόνια" τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Ακριβώς λοιπόν λόγω της σημασίας του ταξικού χαρακτήρα αυτής της νέας ευρωσυνθήκης για το μέλλον των λαών, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, αλλά και λόγω των συνοπτικών διαδικασιών που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την επικύρωσή της με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του περιεχομένου της, των επιπτώσεών της στους εργαζόμενους, αλλά και αποκάλυψης της στάσης των άλλων κομμάτων. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ζητάμε δημοψήφισμα, όχι μόνο για να καταγραφεί η αντίθεσή μας στην μεταρρυθμιστική συνθήκη, αλλά και για να καταδικαστεί συνολικά η ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τα ΜΜΕ για αποσιώπηση των θέσεων του ΚΚΕ κατά της διεύρυνσης και υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ, για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και κατά της εγκατάστασης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ.

    Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της νέας Συνθήκης η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι με αυτή θεσμοθετείται το δικαίωμα επέμβασης, και στρατιωτικά, για την πρόληψη συγκρούσεων, καταπολέμηση τρομοκρατίας, σταθεροποίηση, ανθρωπιστικές αποστολές κλπ., δημιουργείται ταμείο εκκίνησης, που θα χρηματοδοτεί τις επεμβάσεις για να παρακάμπτονται οι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, είναι ανεξέλεγκτες οι δαπάνες, υπονομεύεται η ομοφωνία, ενισχύονται αποφασιστικά οι αστυνομικές και κατασταλτικές εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο και σε κάθε κράτος μέλος χωριστά, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής εσωτερικής τάξης και ασφάλειας.

    Αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η αποδέσμευση από την ΕΕ δε συνεπάγεται εθνική απομόνωση ή τη διάρρηξη των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Πρόκειται για αποδέσμευση και ταυτόχρονα αναζήτηση οικονομικών σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Εκτιμάμε, σημείωσε, ότι αυτή η γραμμή δράσης αντικειμενικά αδυνατίζει τον ιμπεριαλισμό και ενισχύει την προσπάθεια αυτοτελούς ανάπτυξης και ισότιμης συνεργασίας.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι συμφωνούν και υλοποιούν τις αντιλαϊκές και αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ και φυσικά αποδέχονται τη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισσαβόνας. Μάλιστα, πρόσθεσε, οι ευρωβουλευτικές ομάδες τους συμφώνησαν και ψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο, να μη δοθεί η δυνατότητα στους λαούς να εκφραστούν μέσω δημοψηφίσματος. Εκφράζουν έτσι τη στάση της ελληνικής πλουτοκρατίας, που βλέπει με την ευρωσυνθήκη να προωθούνται ακόμη γρηγορότερα και να βαθαίνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να ενισχύεται πολιτικά στην επίθεσή της ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

    Για τον Συνασπισμό είπε ότι η στάση του είναι αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη για μια άλλη ευρωσυνθήκη με περισσότερη, πιο ενοποιημένη Ευρώπη. Στην ουσία, τόνισε, αυτό σημαίνει περισσότερη, πιο αντιδραστική ιμπεριαλιστική Ευρώπη, που ανταγωνίζεται σε ισχύ τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη διανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

    [02] "Στηρίζουμε τους εργαζόμενους"

    Tη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ εξέφρασε, από το Ηράκλειο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον ΟΤΕ, όπου είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους που απεργούν.

    Αναφερόμενος στο θέμα του ΟΤΕ ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι "χρειάζεται να μπει βέτο", γιατί, όπως είπε, "δεν μπορεί μια χώρα όπως η Ελλάδα να παραδώσει το βασικό εργαλείο για την πορεία της και την ανάπτυξή της στον αιώνα που ζούμε, που είναι το εργαλείο στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, να το παραδώσει σε μια άλλη χώρα, την Deutsche Telecom". Πιστεύω, ανέφερε, ότι ο αγώνας των εργαζομένων στον ΟΤΕ είναι αγώνας για όλη την Ελλάδα, για το μέλλον της.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του ντόπινγκ χαρακτήρισε "κινέζικα" τα "περί λάθους" που ακούμε από όσους θέλουν να δικαιολογήσουν, όπως είπε, τα αδικαιολόγητα. Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας, διότι, όπως ανέφερε, στο όνομα των μεγάλων εθνικών επιτυχιών σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες, θυσιάστηκε η νεολαία. Ακόμη, ανέφερε ότι κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό γι' αυτό το θέμα, στην οποία, είπε, "ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει την επόμενη Παρασκευή".

    Ο κ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, ανέφερε:

    "Μια πορεία αλλαγής του τοπίου δεν μπορεί να είναι συνεχώς ευθύγραμμη. Παντού και πάντα όλες οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με ζικ-ζακ. Είναι πολύ σημαντικό, νομίζω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει τέτοιες δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι υπέστη μια επίθεση αυτές τις δύο εβδομάδες από όλες, ανεξαίρετα, τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα έλεγα ότι καλύτερα αποτελέσματα δεν μπορεί κανείς να έχει. Αυτό μας δίνει μια μεγάλη αισιοδοξία για τις μάχες που είναι μπροστά μας, όπως είναι η μάχη, για παράδειγμα, του Δημόσιου Πανεπιστήμιου". Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε τους νέους και τις νέες που φοιτούν στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ να στηρίξουν τις προσπάθειες της Αριστερής Ενότητας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αλαβάνος στο θέμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης αλλά και σ' αυτό του αεροδρομίου Καστελίου, λέγοντας ότι σύντομα, με ερώτησή του στον κ. Σουφλιά, θα τον καλέσει, "αφού δεν προχωρεί στη σύσκεψη όπως είχε υποσχεθεί να ανοίξει τα χαρτιά του μπροστά σε όλη τη Βουλή".

    [03] Στις κάλπες οι φοιτητές

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές όλης της χώρας.

    Το σκηνικό στις πανεπιστημιακές σχολές για τις εκλογές έχει στηθεί. Οι τοίχοι έχουν καλυφθεί με τις αφίσες των παρατάξεων και τα τραπεζάκια με το έντυπο υλικό βρίσκονται ήδη σε όλες τις σχολές. Στη Νομική Αθηνών, τα μεγάφωνα με σύγχρονα τραγούδια είναι στη διαπασών και οι φοιτητές πάνε κι έρχονται.

    Οι εκλογές φαίνεται πώς εξακολουθούν να είναι γεγονός για τους ίδιους τους φοιτητές με όλα τα μειονεκτήματα που μπορεί να τους προσάψει κανείς, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να μην εκδίδονται κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων συνεχίζουν να διαπληκτίζονται για τα αποτελέσματα κάθε σχολής κλπ.

    Και φέτος οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, υποστηρίζουν ο καθένας χωριστά ότι επιθυμούν να εκδώσουν αποτελέσματα αποδεκτά από όλους και ότι επιθυμούν να οδηγηθούν σ΄ένα πανσπουδαστικό συνέδριο. Λίγοι όμως είναι αισιόδοξοι ως προς την τελική έκβαση. Οι περισσότεροι φοιτητές, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν είναι ενταγμένοι σε κάποια παράταξη θεωρούν πώς είναι μάλλον δύσκολοι στόχοι. Σε κάθε περίπτωση, όλοι θεωρούν ότι προσπαθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν παρέλειψαν και φέτος να πάρουν μέρος στην προεκλογική εκστρατεία. Ομιλίες και εκδηλώσεις πολιτικών, δίνουν και παίρνουν αυτές τις μέρες στις σχολές. Τα αμφιθέατρα είναι γεμάτα και τα συνθήματα δονούν την ατμόσφαιρα. Το μεγάλο ζητούμενο, πρώτα άπ' όλα για τους εκπροσώπους των παρατάξεων, είναι να πεισθούν όσο γίνεται περισσότεροι φοιτητές να "κατεβούν" στις κάλπες να ψηφίσουν.

    Σύμφωνα με στοιχεία των φοιτητικών παρατάξεων, πέρσι ψήφισαν 96.722 φοιτητές στα ΑΕΙ και 47.541 σπουδαστές στα ΤΕΙ.

    Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παραμένει πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια και στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ωστόσο το ζητούμενο φέτος είναι να αυξήσει τη δύναμη της και για έναν άλλο λόγο: Να αντικρούσει εκείνους που θα ερμηνεύσουν τυχόν μείωση, ως φθορά της κυβερνητικής πολιτικής που επηρεάζει την νεολαία που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα.

    Πέρυσι οι φοιτητικές εκλογές, είχαν ως επίκεντρο τις μεγάλες αναταραχές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με αφορμή το νόμο για τα Πανεπιστήμια. Η περσινή «πρωτιά» της ΔΑΠ ερμηνεύθηκε ως στήριξη της μεταρρύθμισης. Φέτος η ίδια παράταξη φιλοδοξεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά της, γεγονός που θα αποδείξει κατά τη γνώμη των στελεχών της ότι οι φοιτητές στηρίζουν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα στην πράξη, αλλά και την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων.

    Η ΠΑΣΠ, είναι η δεύτερη παράταξη που αν και δεν είχε ενεργή συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, καταλήψεις σχολών, πορείες και συλλαλητήρια κατά το περασμένο χρόνο, είδε τα ποσοστά της να ανεβαίνουν. Φέτος οι εκπρόσωποι της ελπίζουν ότι θα "εισπράξουν" όποια δυσαρέσκεια υπάρχει στους φοιτητές για θέματα εκτός σπουδών και πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό, την ακρίβεια κλπ.

    Τα ποσοστά της έχει ανεβάσει τα τελευταία χρόνια και η Πανσπουδαστική.

    Εκπρόσωποι της παράταξης σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τα ψηφοδέλτια τους και είπαν ότι η παράταξη «κατεβαίνει» σε 194 από τους 199 συλλόγους ΑΕΙ και σε 66 από τους 71 συλλόγους ΤΕΙ . Κύριο μήνυμα που θεωρούν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ότι πρέπει να σταλεί φέτος μέσω των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών είναι: «Να κάνουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές τη φωνή τους δύναμη ανατροπής, να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο όπου τα ιδρύματα, η επιστήμη κι όλη η κοινωνία δεν θα υπηρετεί τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων, αλλά θα έχει ως επίκεντρο την ευημερία και την ανάπτυξη των εργαζομένων και όλου του λαού».

    Οι ΕΑΑΚ (Ενιαίες, Ανεξάρτητες Αριστερές Κινήσεις), είναι μία από τις παρατάξεις που πρωταγωνίστησε στις κινητοποιήσεις εναντίον της μεταρρύθμισης στα Πανεπιστήμια και σημείωσε πέρυσι αύξηση των δυνάμεων της. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση προσδοκά φέτος, δηλώνοντας συγχρόνως ότι εξακολουθεί να αρνείται την εφαρμογή του νόμου πλαίσιου. Συγχρόνως όμως παίρνει θέση και αντιδρά έντονα και σε ευρύτερα ζητήματα όπως είναι το ασφαλιστικό.

    Η Αριστερή Ενότητα, είναι η παράταξη που πέρσι συγκροτήθηκε από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές της 9ης Απριλίου, θα δείξουν ως ένα βαθμό, αν η παράταξη στα Πανεπιστήμια, θα μπορέσει να ακολουθήσει την ανοδική πορεία του κόμματος τον τελευταίο καιρό.

    [04] Ελεγχοι και πασχαλινό ωράριο

    Εντατικούς ελέγχους κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς θα κάνει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών. Στο επίκεντρο των ελέγχων που στοχεύουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μπαίνουν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους τροφίμων, εστίασης, ξενοδοχείων. Παράλληλα εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι και για τον περιορισμό του παραεμπορίου, της ελληνοποίησης εισαγόμενων αμνοεριφίτων και των νοθευμένων οινοπνευματωδών ποτών.

    Σχετική εγκύλιο που απέστειλε η ΥΠΕΕ σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις.Ειδικότερα, για την έκδοση φορολογικών στοιχείων, την απόδοση του ΦΠΑ και την τήρηση βιβλίων θα ελεγχούν επιχειρήσεις και καταστήματα πώλησης, διακίνησης και λιανικήςπώλησης τροφίμων, επιχειρήσεις φιλοξενίας (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία κλπ) σε δημοφιλείς προορισμούς των εορτών, κομμωτήρια και κέντρα διασκέδασης. Στα κέντρα διακέδασης θα διενεργούνται και δειγματοληψίες οινοπνευματωδών ποτών προκειμένου να εντοπίζονται περιπτώσεις νόθευσης τους.

    Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι στα κεντρικά σημεία των πόλεων για την καταπολέμηση του παραεμπορίου ενώ λόγω της αύξησης της ζήτησης κατά την περίοδο των εορτών θα διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι με στόχο την καταπολέμηση της "ελληνοποίησης" εισαγόμενων αμνοεριφίων. Επίσης, οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ θα κάνουν ελέγχους στους εμπορικούς δρόμους των αστικών κέντρων με στόχο, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, την "ουσιαστική συμμόρφωση των επιχειρήσεων προς τις υποχρεώσεις τους για την εμφάνιση των συναλλαγών τους, με στόχο τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων".

    Πασχαλινό ωράριο

    Aρχιζει στις 17 Απριλίου, ημέρα Πεμπτη, το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των εμπορικών συλλόγων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

    Το Πασχαλινό ωράριο είναι το ακόλουθο:

    ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 & 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 09:00 - 21:00

    ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 09:00 - 16:00

    ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ έως και ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ έως και

    24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 09:00 - 21:00

    ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 13:00 - 19:00

    ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 09:00 - 15:00

    Τα καταστήματα του Πειραιά θα ανοίγουν το πρωί στις 08:00 λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως πόλη-λιμάνι.

    Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2008 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από την Τρίτη 29 Απριλίου 2008, επανέρχεται το ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    [05] Μουσείο Ελιάς στην Καβάλα

    Ήταν πριν από λίγες μέρες που οι μνήμες εκατοντάδων ανθρώπων από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ελαιοχωρίου, του Δήμου Ελευθερών, στην δυτική ακτή της Καβάλας, γύρισαν πολλά χρόνια πίσω, το Δεκέμβριο του 1950, όταν λειτούργησε ένα από τα πιο σύγχρονα ελαιοτριβεία της εποχής, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που ήρθαν από το εξωτερικό και σηματοδοτούσαν μια νέα εποχή ανάπτυξης για την τότε Κοινότητα Ελαιοχωρίου αλλά και ολόκληρης της περιοχής των δυτικών ακτών του νομού Καβάλας.

    Σήμερα, πενήντα οκτώ χρόνια μετά, το παλιό και εγκαταλελειμμένο από το 1970 ελαιοτριβείο πήρε και πάλι ζωή. Ένα γκρεμισμένο μέχρι πριν από λίγους μήνες κτίριο που περιβάλλονταν από σκουριασμένα μηχανήματα και πολλά σκουπίδια μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά σβ ένα χώρο όπου μικροί και μεγάλοι συναντούν πλέον την ιστορία, την παράδοση και τη λαογραφία της πατρίδας μας μέσα από την αξιοποίηση των προϊόντων της ελιάς. Αυτό είναι το νέο Μουσείο Ελιάς που εγκαινιάστηκε με κάθε λαμπρότητα στη διάρκεια μιας μεγάλης παραδοσιακής γιορτής γεμάτη από το άρωμα και τη γεύση του ελαιολάδου.

    Το Μουσείο Ελιάς του Δήμου Ελευθερών, το πρώτο που λειτουργεί στο νομό Καβάλας και στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατασκευάστηκε μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και του Γβ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στο ποσό των 250.000 ευρώ. Ο δήμαρχος Ελευθερών Χαράλαμπος Χρυσανίδης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το χαρακτήρισε ως ένα μοναδικό έργο, από τα καλύτερα στον τομέα της ανάπλασης, ανάδειξης και αξιοποίησης παλαιών κτιριακών συγκροτημάτων.

    Το Μουσείο Ελιάς καταλαμβάνει έκταση τριών στρεμμάτων και αποτελεί ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο και ταυτόχρονα χώρο αναψυχής που έλειπε από το Δημοτικό Διαμέρισμα. Εκτός από το παλιό ελαιοτριβείο που αναπαλαιώθηκε εκ βάθρων μαζί με το μηχανολογικό του εξοπλισμό που συντηρήθηκε ολοκληρωτικά περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση αντικειμένων που σχετίζονται με την ελιά, αναψυκτήριο - αίθουσα εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο και δεντροφυτεμένο περιβάλλοντα χώρο. Η πέτρα, το ξύλο αλλά και ο σίδηρος είναι τα κυρίαρχα δομικά υλικά. Ο Δήμος Ελευθερών προέβη στην αγορά του μισού οικοπέδου για την ολοκλήρωση του έργου ενώ το άλλο μισό παραχωρήθηκε από την Υπηρεσία Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Ο δήμαρχος Ελευθερών τόνισε ότι χώροι όπως το Μουσείο Ελιάς «θυμίζουν σε όλους το παρελθόν και ξυπνάνε μνήμες σε αυτούς που τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του β50 μετά από την κατοχή, τις καταστροφές και τους πολέμους προσπάθησαν νβ αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των προϊόντων του καπνού παλιότερα, του σταφυλιού και της ελιάς σήμερα. Προϊόντα αγνά, καθάρια, που συνεχίζουν να μεγαλώνουν γενιές ανθρώπων, που ρίζωσαν σε αυτόν τον τόπο από τους πρόσφυγες προγόνους μας».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των πρώτων δωρητών του μουσείου συμπεριλαμβάνεται και ο μητροπολίτης Ελευθερούπολης κ. Χρυσόστομος. Ο Σεβασμιότατος δώρισε στο μουσείο το χειροποίητο, ξυλόγλυπτο, ποιμαντορικό του μπαστούνι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο ελιάς, ενώ στα εγκαίνια που είχε τελέσει μίλησε για τους άρρηκτους δεσμούς του ευλογημένου καρπού της ελιάς με τον ελληνικό πολιτισμό και το θρησκευτικό συναίσθημα των ορθοδόξων.

    [06] 'Ανοιγμα στον τουρισμό

    Τριάντα νέες ξενοδοχειακές μονάδες σχεδιάζει να οικοδομήσει μέχρι το 2010 η Κούβα για να διευρύνει τις δυνατότητες φιλοξενίας ξένων, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού στην Αβάνα. Τα δέκα από τα νέα ξενοδοχεία θα χτιστούν στην πρωτεύουσα.

    Η Κούβα διαθέσει σήμερα 46.000 δωμάτια ξενοδοχείων που ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα. Τα κεφάλαια για τη δημιουργία άλλων 10.000 δωματίων θα προέλθουν από την Ισπανία και την Κίνα. Ήδη οι ισπανικές εταιρίες είναι οι βασικοί επενδυτές στην τουριστική βιομηχανία της Κούβας.

    Ο τουρισμός είναι μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος για την Κούβα και συνεισφέρει περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Αβάνας θέλει να κάνει κι άλλα ανοίγματα στην τουριστική βιομηχανία, οι υποδομές της χώρας σύντομα θα θεωρούνται ανεπαρκείς.

    Οι περισσότεροι από τους περίπου 600.000 ξένους που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κούβα προέρχονται από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 April 2008 - 6:30:29 UTC