Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οχι στις ανιστόρητες και αλυτρωτικές λογικές"
  • [02] "Αποτυχημένη η συνταγή για τις ιδιωτικοποιήσεις"

  • [01] "Οχι στις ανιστόρητες και αλυτρωτικές λογικές"

    Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 11 το πρωί.

    Νέο μήνυμα στα Σκόπια έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθες το βράδυ, στο συνέδριο του "Economist". Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τη γειτονική χώρα να συνεργαστεί με την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Μιας σύνθετης ονομασίας, κοινά αποδεκτής και για όλες τις χρήσεις, μια «λύση που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας για ανιστόρητες, εθνικιστικές και αλυτρωτικές λογικές», όπως τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την στάση της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, αλλά και γενικότερα έναντι της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «πράξη ευθύνης και αξιοπιστίας» και πρόσθεσε ότι είναι πράξη συνέπειας της Ελλάδας στις αρχές της καλής γειτονίας.

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός παρουσίασε 11 συμφωνίες με την κοινωνία για την πορεία στο αύριο, στις οποίες περιέλαβε όλο το φάσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι από αυτήν την διαδικασία αναζήτησης λύσης, δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και θα ωφεληθούν και οι δυο χώρες, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητά του στους γείτονες να επιμείνει σε αυτή τη θέση, σημειώνοντας με νόημα: «Δεν χτίζονται εταιρικές και συμμαχικές σχέσεις πάνω σε εκκρεμότητες».

    Επισήμανε ότι απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να συνεχιστεί το ταχύτερο δυνατό, η συζήτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    «Αναμένουμε την ανταπόκρισή τους, με το βλέμμα στο ευρωπαϊκό μέλλον και όχι στο βαλκανικό παρελθόν. Θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι και εταίροι. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και στενής συνεργασίας» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Παράλληλα εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά του να εξακολουθήσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων, αλλαγών και προκλήσεων, η πορεία στο αύριο χρειάζεται στέρεους άξονες και στρατηγικές συμφωνίες. Οι συμφωνίες αφορούν όπως είπε το «πού θέλουμε να πάμε και, κυρίως, πώς να πάμε».

    Ξεκαθάρισε ότι η δέσμευσή του και η θέση του είναι πως οι στόχοι, όσο και αν αλλάζουν, οι συνθήκες και τα περιβάλλοντα, παραμένουν σταθερά.

    Η πρώτη συμφωνία είναι το όραμα για το αύριο είπε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει και όραμα και σχέδιο για τον τόπο. «Ξέρουμε πού είμαστε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, ξέρουμε και πώς να πάμε» είπε.

    Η δεύτερη συμφωνία αφορά το «πώς να φτάσουμε» στο σκοπό μας, και αφορά την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, μιλώντας για ένα κοινό σύμφωνο ευθύνης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που παράγουν όφελος για όλους.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι καταστροφικό για κάθε κράτος, να αφήνει τα πράγματα να συνθλίβονται, κάτω από το βάρος των επιπτώσεων που φέρνουν οι παγκόσμιες εξελίξεις, και χαρακτήρισε την αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις «βαθιά συντηρητική αντίληψη, που καθηλώνει τον τόπο στο χτες».

    Τρίτη συμφωνία είναι η ανταγωνιστική οικονομία, ενώ τέταρτη συμφωνία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι η εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων.

    Ο κ.Καραμανλής έθεσε το ερώτημα «με ποιους να προχωρήσεις σβ έναν κόσμο, με έντονο ανταγωνισμό και προκλήσεις παγκόσμιας εμβέλειας» και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντάς την βάση και στήριγμα της πορείας της χώρας, τονίζοντας ότι θέλει την Ελλάδα κέντρο ανάπτυξης για ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη και δίαυλο ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, το Βορρά και το Νότο.

    Η εξωστρεφής Ελλάδα είναι η πέμπτη συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη για διεθνείς οικονομικές συνεργασίες με ξένες χώρες.

    Η έκτη συμφωνία είναι η δυναμική συνέχεια στη νέα ενεργειακή πολιτική, με έμφαση στην προώθηση διεθνών ενεργειακών αγωγών, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Έβδομη συμφωνία είναι η προστασία του περιβάλλοντος όγδοη συμφωνία η επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, καθώς και στην Ψηφιακή Ελλάδα και τη νεολαία.

    Ένατη συμφωνία, η πολυδιάστατη και πολυσήμαντη στρατηγική ανάπτυξης, δέκατη συμφωνία η επιμονή στη στρατηγική της ευελιξίας και των παράλληλων στόχων, και η ενδέκατη συμφωνία, η πολιτική που εγγυάται ασφάλεια «για όλους όσοι ζουν και εργάζονται στον τόπο μας, αισιοδοξία στη νέα γενιά, αλληλεγγύη στην Κοινωνία».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική ενίσχυσης της περιφέρειας και τέλος, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική είπε ότι η χώρα μας υποστηρίζει, σταθερά και ανυπόκριτα, την ευρωπαϊκή προοπτική, όχι μόνον των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και της γειτονικής Τουρκίας.

    «Η πορεία, ωστόσο, καθενός από τους γείτονές μας εξαρτάται, πρωτίστως, από τους ίδιους. Για μας, η πλήρης συμμόρφωσή τους στις αρχές, τις αξίες, τα προαπαιτούμενα της Ε.Ε. σημαίνει και την πλήρη ένταξή τους. Θέλουμε να έχουμε σύμμαχους και εταίρους, τους γείτονές μας. Είναι, όμως, αυτονόητο και ξεκάθαρο ότι δεν χτίζονται, ούτε συμμαχικές, ούτε εταιρικές σχέσεις, πάνω σε σοβαρές εκκρεμότητες» είπε και αναφέρθηκε στο θέμα της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ότι επιδιώκουμε μια ξεκάθαρη, μια πρακτική, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας, που να ισχύει έναντι όλων. «Λύση που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας για ανιστόρητες, εθνικιστικές και αλυτρωτικές λογικές».

    Ο κ.Καραμανλής επανέλαβε ότι η χώρα μας κάλυψε με το παραπάνω την απόσταση, που οδηγεί στο σημείο σύγκλισης και είπε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι «εάν δεν υπάρξει λύση, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση» και τόνισε:

    «Η θέση μας είναι, σήμερα, απόφαση του ΝΑΤΟ. Είναι μία σημαντική εξέλιξη, που μπορεί να συμβάλει, ώστε να υπάρξει οριστική λύση. Λύση αμοιβαία αποδεκτή προς όφελος όλων και, κυρίως, της σταθερότητας. Λύση χωρίς νικητές και ηττημένους».

    Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Με θέματα ενέργειας ασχολήθηκε η κυβερνητική επιτροπή στη συνεδρίαση της υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι ενημέρωσε την επιτροπή για θέματα διεθνούς ενεργειακής πολιτικής και για όσα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.

    « Επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας να μετεξελιχθεί η χώρα μας σε έναν ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια θέση-κλειδί. Πρόθεση, στρατηγική και προσήλωσή μας είναι να διασφαλίσουμε για τον τόπο μας επάρκεια ενέργειας με το δυνατόν λιγότερους ρύπους και στην καλύτερη τιμή. Και συγχρόνως, να αποτελέσουμε και το διακομετακομιστικό κέντρο για την μεταφορά ενέργειας προς τους εταίρους μας της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ Φώλιας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση αν θα επεκταθεί η συνεργασία με τη Ρωσία απάντησε ότι «δεν ετέθη ποτέ θέμα διακοπής συνεργασίας με οποιονδήποτε ο οποίος αποτελεί συνεργάτη της ΕΕ και της χώρας σε ενεργειακά θέματα».

    Πριν από τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός είχε κατ ιδίαν συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ασφαλιστικό των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας μετά και την χθεσινή συνάντηση που είχε μαζί τους, τόνισε πως "είναι σαφές ότι ο νόμος, όπως έχει ψηφιστεί, θα εφαρμοστεί ακριβώς. Το μόνο πράγμα που συζητείται είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη εφαρμογή».

    Αύριο, θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    [02] "Αποτυχημένη η συνταγή για τις ιδιωτικοποιήσεις"

    Στο συνέδριο του Economist θα μιλήσει το μεσημέρι ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού μέσω ρευστοποίησης δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία τα μεγαλύτερα λιμάνια, το σύνολο των μεγάλων αεροδρομίων, οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλοι ζωτικοί τομείς της οικονομίας θα είναι ιδιωτικοί ή και θα ελέγχονται από αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών».

    Όπως επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, αυτή την «ξεπερασμένη και αποτυχημένη» πολιτική την εφάρμοσαν στο παρελθόν ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της κ. Θάτσερ και του κ. Μητσοτάκη, ενώ σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις, ακόμη και των ΗΠΑ, αντιλαμβάνονται την ανάγκη ελέγχου και ρύθμισης των αγορών για την προστασία της οικονομίας και των πολιτών, ενώ λαμβάνουν μέτρα θωράκισης των στρατηγικών τους επιχειρήσεων -ακόμη και ιδιωτικών- έναντι επιθετικών εξαγορών από κερδοσκοπικά κεφάλαια.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου καλεί τον πρωθυπουργό

    -να αποσαφηνίσει δεσμευτικά τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου για τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τους άλλους στρατηγικούς οργανισμούς κοινής ωφέλειας της χώρας, και

    -να εξηγήσει ποιο όφελος θα έχει ο Έλληνας καταναλωτής αν οι αποφάσεις για τις τηλεπικοινωνίες, για την ηλεκτροπαραγωγή και για τα λιμάνια λαμβάνονται από ξένους επιχειρηματικούς ομίλους αντί του Ελληνικού δημοσίου, καθώς και ποια είναι η σκοπιμότητα της πλήρους ή μερικής παραχώρησης της διοίκησης των επιχειρήσεων αυτών σε ιδιωτικά συμφέροντα αντί της σύναψης στρατηγικών συνεργασιών ή έστω επιμέρους συμπράξεων δημόσιου -ιδιωτικού τομέα όπου αυτό χρειάζεται κάτω από δημόσιο έλεγχο.

    Τα μέλη της "σκιώδους κυβέρνησης"

    Με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Θεόδωρος Πάγκαλος και Χρήστος Παπουτσής, ορίστηκαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος.

    Επίσης, με απόφαση του κ. Παπανδρέου ορίστηκαν και οι βουλευτές, πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι κατά υπουργείο.

    Οι πολιτικοί εκπρόσωποι, θα παρακολουθούν την δραστηριότητα του αντίστοιχου υπουργείου, ενώ θα συνεργάζονται και θα υποστηρίζονται στο έργο τους από τους κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας και τους Τομείς του ΠΑΣΟΚ.

    Οι πολιτικοί εκπρόσωποι κατά αρμοδιότητα είναι οι εξής:

    Εσωτερικών (και συντονιστής): Χάρης Καστανίδης

    Οικονομίας και Οικονομικών: Λούκα Κατσέλη

    Εξωτερικών: Ανδρέας Λοβέρδος

    Εθνικής Άμυνας: Βάσω Παπανδρέου

    Ανάπτυξης: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

    Περιβάλλοντος και Χωροταξίας: Σπύρος Κουβέλης

    Δημοσίων Έργων: Γιάννης Μαγκριώτης

    Παιδείας και Θρησκευμάτων: Άννα Διαμαντοπούλου

    Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Εύη Χριστοφιλοπούλου

    Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Γιώργος Φλωρίδης

    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Βασίλης Έξαρχος

    Δικαιοσύνης: Γιώργος Παπαδημητρίου

    Πολιτισμού: Μαρία Δαμανάκη

    Αθλητισμού: Σοφία Σακοράφα

    Τουριστικής Ανάπτυξης: Άντζελα Γκερέκου

    Μεταφορών και Επικοινωνιών: Νίκος Σηφουνάκης

    Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Ελπίδα Τσουρή

    Μακεδονίας-Θράκης: Μάρκος Μπόλαρης

    Επικρατείας: Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Τέλος, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ορίστηκε υπεύθυνος για τον διάλογο με τα άλλα κόμματα της αριστεράς, και την προώθηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την Δημοκρατία και το Πολιτικό Σύστημα.

    Δηλώσεις Γ. Ραγκούση

    «Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις,η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ άρχισε. Και το κυριότερο είναι ότι η ανάκαμψη αυτή θα έχει και συνέχεια και θα ενταθεί, γι' αυτό κι οι ευθύνες όλων μας είναι ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, σχολιάζοντας τις νέες δημοσκοπήσεις.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ.Ραγκούσης είπε ότι «δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα» οι δηλώσεις του αμερικανού υφυπουργού κ. Φριντ, περί «μακεδονικής εθνότητας» των Σκοπίων κι αυτό που έχει σημασία είναι το κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ.

    «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ο πόλεμος ακόμα δεν έχει κριθεί», σημείωσε και τόνισε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα συνεχίσει να παίρνει τις εθνικές πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει για ένα δυνατό μέτωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    Σε ερώτηση για το Ασφαλιστικό επισήμανε ότι η εξέλιξη στην Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει πλήρως την ορθότητα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

    «Αφού η κυβέρνηση ταλαιπώρησε επί τόσες εβδομάδες τους εργαζόμενους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού εξέθεσε τη χώρα στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα, έρχεται τώρα να παραδεχθεί ότι αυτά τα οποία νομοθέτησε ουσιαστικά χρήζουν εκ νέου αναπροσαρμογής και αλλαγής. Ειλικρινά λυπάμαι τους βουλευτές της ΝΔ που τους ζήτησαν και υπερψήφισαν ένα νομοσχέδιο που τώρα κιόλας άρχισαν να το ξηλώνουν και να το αλλάζουν», είπε.

    Ως προς την υπόθεση του ντόπινγκ, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για σκάνδαλο ντόπινγκ, τότε πρέπει να είναι όλοι αμείλικτοι.

    «Δεν μπορεί να δικαιολογήσει κανείς ότι η Ελλάδα τέσσερα χρόνια μετά την ταλαιπωρία που υποστήκαμε με τη γνωστή περίπτωση Θάνου - Κεντέρη θα είναι σήμερα αντιμέτωπη με ένα νέο τέτοιο πρόβλημα. Μακάρι να μην ισχύει και αν ισχύει μακάρι να είναι το τελευταίο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων», υπογράμμισε.

    Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ περιόδευσε χθες σε Σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και συνομίλησε με φοιτητές της ΠΑΣΠ και άλλων παρατάξεων ενόψει των σημερινών εκλογών.

    Η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη Νεολαία του είναι άρρηκτη και πολύ σημαντική, τόνισε. Η νεολαία και ιδιαίτερα η φοιτητική νεολαία είναι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας τη νεολαία στηρίζει το μέλλον του, συμπλήρωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 April 2008 - 4:31:33 UTC