Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτακτη σύνοδος για το αέριο
  • [02] "Ανοικτή συζήτηση για την Παιδεία "
  • [03] Το νέο προεδρείο του δήμου Αθηναίων
  • [04] Κίνα: Εκστρατεία για ασφάλεια τροφίμων
  • [05] Η ατζέντα της ημέρας
  • [06] "Τα αδιέξοδα θα ενταθούν"
  • [07] "Εγκλημα εναντίων αμάχων"
  • [08] Ιράν και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

  • [01] Εκτακτη σύνοδος για το αέριο

    Εκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, με θέμα την κρίση που έχει δημιουργηθεί με την παροχή φυσικού αερίου εξαιτίας της διαμάχης Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Η Ουκρανία εκτιμά πως δεν χρωστά τίποτε πλέον στην Gazprom κι απορρίπτει τις ρωσικές κατηγορίες ότι κλέπτει φυσικό αέριο, σύμφωνα με το κείμενο της πρόσθετης διακήρυξης στη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ, την οποία αμφισβήτησε η Μόσχα.

    Στο κείμενο υπογραμμίζεται ιδιαίτερα πως «η Ουκρανία δεν έχει κανένα χρέος προς τη Gazprom κι έχει ρυθμίσει όλες τα οικονομικά θέματα ως προς τις καταναλωθείσες ποσότητες φυσικού αερίου».

    Παράλληλα, στην διακήρυξή της στη συμφωνία, η Ουκρανία υποστηρίζει επίσης πως ουδέποτε έκλεψε φυσικό αέριο όπως την κατηγορεί η Μόσχα. «Η Ουκρανία δεν πραγματοποίησε καμμία λήψη το 2009» από το αέριο που έχει αγοράσει η Ευρώπη» και το Κίεβο «δεν παρεμπόδισε τη μεταφορά αερίου προς τα κράτη μέλη της ΕΕ», παραμένοντας ένας «αξιόπιστος» εταίρος για τη διέλευσή του.

    Τα δύο αυτά σημεία βρίσκονται στο επίκεντρο της διένεξης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο αναφορικά με το φυσικό αέριο που η Ουκρανία αγοράζει από τη Ρωσία. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός διεκδικεί την πληρωμή δύο δις δολαρίων από τα ουκρανικά χρέη, ενώ η ουκρανική αντίστοιχη εταιρεία Naftogaz έχει επιστρέψει μόλις 1,5 δις δολάρια.

    "Καμιά ανησυχία στη χώρα μας"

    Kαμια ανησυχία για την επάρκεια σε φυσικό αέριο της χώρας μας, επανέλαβε σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, για τη κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας, απαντώντας σε ερωτήσεις της ΝΕΤ ενώ γνωστοποίησε ότι είναι σε φάση προετοιμασίας ένας διαγωνισμός για την κατασκευή και καινούργιας δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, πράγμα που θα μας επιτρέψει να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα ασχοληθεί με το θέμα της συγκεκριμένης κρίσης αλλά και με το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και πρόσθεσε δεν τίθεται θέμα αυξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι: «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε και πολιτικά και επιχειρησιακά με το θέμα της κρίσης του φυσικού αερίου. Πολιτικά με επαφές με την ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εμπλεκόμενες χώρες, επιχειρησιακά με την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Αυτήν την ώρα είμαστε η μόνη ουσιαστικά χώρα της Ευρώπης που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου, μετά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας. Παρακολουθούμε το πρόβλημα στενά. Το πλοίο LNG που ήρθε σήμερα θα μας καλύψει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ήδη η ΔΕΠΑ είναι σε επαφές για να έλθει άλλο ένα. Βεβαίως η κρίση αυτή κατέδειξε την ανάγκη να μην υπάρχει εξάρτηση από μία και μόνο πηγή, από έναν και μόνο προμηθευτή. Έτσι κι αλλιώς το μοντέλο της χώρας μας ήταν δομημένο προς αυτήν την κατεύθυνση. Προχωρούμε στον ίδιο δρόμο.''

    Ο υπουργός επανέλαβε επίσης ότι η ΔΕΗ σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι όλες οι μονάδες λειτουργούν κανονικά. "Σε σχέση με τις τιμές ισχύουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να γίνει κάποια διαφοροποίηση στα τιμολόγια» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

    [02] "Ανοικτή συζήτηση για την Παιδεία "

    Αποφασισμένος να προωθήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θέματα της Παιδείας, εφαρμόζοντας «ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο με τους νέους» σε όλους τα επίπεδα, ακόμη και μέσω Διαδικτύου, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Καθημερινή».

    Υποστηρίζοντας πως «η εξέλιξη προς την κατεύθυνση μιας ποιοτικότερης Παιδείας μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τη συναίνεση, μακριά από ιδεοληψίες και κομματικές αγκυλώσεις», ο υπουργός δεσμεύεται για «ανοικτή συζήτηση με όλες τις πολιτικές παρατάξεις».

    [03] Το νέο προεδρείο του δήμου Αθηναίων

    Ο Θόδωρος Μπεχράκης είναι ο νέος πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του συβουλίου, που συνήλθε με θέμα την εκλογή προεδρείου του σώματος και μελών της Δημαρχιακής Επιτροπής.

    Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είναι ο Παναγιώτης Μπέης και γραμματέας ο Διονύσης Παπαδόγγονας. Τακτικά μέλη είναι οι: Ν. Βαφειάδης, Φ. Ιγνατίου, Θ. Καφέζας, Ανδρ. Παπαδάκης, Θ. Σπυράκος, Γ. Αναγνωστόπουλος, Ρ. Αξελός και Στ. Λάμπρου.

    Αναπληρωματικά μέλη είναι οι: Αικ. Κατριβάνου, Σ. Κολλάτος, Γ. Ξεπαπαδάκος, Γ. Αρσένης και Κ. Παταβούκας.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναδείχθηκαν και τα προεδρεία των συμβουλίων των επτά δημοτικών διαμερισμάτων.

    [04] Κίνα: Εκστρατεία για ασφάλεια τροφίμων

    Προγραφές, ενόψει του Νέου Κινεζικού Σεληνιακού Έτους, για την ασφάλεια των τροφίμων ξεκινά το υπουργείο Υγείας της Κίνας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην παράνομη χρήση προσθέτων, έπειτα κι από τον σάλο που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος με το επιμολυσμένο γάλα, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον έξι βρεφών.

    Η εκστρατεία για την ασφάλεια των τροφίμων θα εστιασθεί σβ επτά επαρχίες, μεταξύ τους και της Χεμπέι, από την οποία ξεκίνησε η παραγωγή επιμολυσμένου γάλακτος, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Κουνάν.

    «Εταιρείες κι άτομα που παραβίασαν τον νόμο θα αντιμετωπισθούν με πυγμή ώστε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια του πληθυσμού κατά την περίοδο των εορτασμών. Θβ ανακοινώσουμε τις σημαντικές υποθέσεις στην κοινωνία σβεύθετο χρόνο», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Το Νέο Σεληνιακό Έτος ξεκινά στις 26 Ιανουαρίου, ημερομηνία που παραδοσιακά εκατ. Κινέζοι επιστρέφουν στις γενέτειρές τους για να εορτάσουν μαζύ με τις οικογένειές τους. Εξόν από το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα, η Κίνα έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν διατροφικά σκάνδαλα, που αφορούσαν κυρίως τη χρήση καρκινογενών χημικών, όπως χρωστικά τροφίμων.

    Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως περίπου 296.000 βρέφη και μικρά παιδιά ασθένησαν από το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα, ήτοι 2.000 περισσότερα απβ όσα είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως.

    Μεταξύ αυτών τα 52.898 βρέφη είχαν νοσηλευθεί με προβλήματα στους νεφρούς λόγω της δυσπεψίας του επιμολυσμένου γάλακτος κι από αυτά τα 53.582 θεραπεύθηκαν, σύμφωνα με τις στατιστικές τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με το γάλα 22,4 εκατ. μικροί Κινέζοι υποβλήθηκαν σε προληπτικές εξετάσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο.

    Είκοσι ένας διανομείς και μεσάζοντες προσήχθησαν σε δίκη, όμως οι ποινές δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, ενώ συνολικά 60 άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με το σκάνδαλο. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης -που μόνον αυτά είχαν πρόσβαση στη δίκη-το πρώην αφεντικό της εταιρείας Sanlu, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου, Τιαν Ουενχούα, παραδέχθηκε την ενοχή του για την πώληση επικίνδυνων τροφίμων και για αργοπορία να ειδοποιήσει τις αρχές, πληροφορία που όμως δεν επιβεβαίωσε ο συνήγορός του.

    [05] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεργασία Κ. Καραμανλή με Ντ. Μπακογιάννη και Ευ. Μεϊμαράκη (10:00:00, Αθήνα/Μαξίμου)

  • Χαιρετισμός Ντ. Μπακογιάννη σε εκδήλωση για την παρουσίαση των νέων διαδικτυακών υπηρεσιών του ΥΠΕΞ. Ομιλίες Θ. Σκυλακάκη και Αλ. Τσιατσιάμη (10:00:00, Αθήνα/Ξεν. Μεγάλη Βρετανία)

  • Επίσκεψη Σαμαρά στο υφυπουργείο Αθλητισμού (10:30)

  • Συνάντηση Αλ. Παπαρήγα με Συντονιστική Επιτροπή της Παροικίας των Παλαιστινίων στην Ελλάδα (11:00:00, Αθήνα)

  • Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία Κ. Καραμανλή (11:00:00, Αθήνα)

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Πρέσβη Samir Abu Ghazaleh (11:00)

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο "STAMOS - REDS" (12:30, Αθήνα/Πεσμαζόγλου 8)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας θα δεχθεί τη ΓΓ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα - (13:00:00, Αθήνα)

  • Συνεργασία του πρωθυπουργού Κ Καραμανλή με την Υπ. Απασχόλησης Φ Π Πετραλιά - (13:30:00, Αθήνα/Μαξίμου)

  • Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας (18:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Παρουσίαση του "Πολιτικού Ημερολογίου - Ατζέντα Θεσσαλονίκης 2009" του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (19:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ομιλία του καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαου Ανδρίτσου για τη γεωθερμική ενέργεια και το γεωθερμικό δυναμικό της Ελλάδας (19:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Μια βραδιά αφιερωμένη στο σωφρονιστικό σύστημα με αφορμή τις πρόσφατες εξεγέρσεις στις φυλακές. Ο Νίκος Κοεμτζής θα μιλήσει για τις δυσκολίες επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο μετά από μακρόβιες ποινές. Για τον Κοεμτζή θα μιλήσουν Δ. Σαββόπουλος, Π. Τσίμας (20:00:00, Αθηνα/ΙΑΝΟΣ)

  • Εκδήλωση για το νέο έτος οργανώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (20:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία")

  • Βόλεϊ-Α1 γυναικών (13η ημέρα): Πανελλήνιος-Ολυμπιακός - 17:00:00, Κυψέλη

  • Ποδόσφαιρο-Β` Εθνική (17η ημέρα): Πιερικός-Αγροτικός Αστέρας - 18:00:00, Τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΤ-3

  • Ποδόσφαιρο-Προαγγελία Κυπέλλου Ελλάδος (φάση «16»)

    [06] "Τα αδιέξοδα θα ενταθούν"

    , τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, η οποία επίσης, καταδικάζει έντονα την τρομοκρατία ενώ ασκεί έντονη κριτική και στο ΚΚΕ για τη στάση του την τελευταία περίοδο .

    Η Πολιτική Γραμματεία προβλέπει ότι τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, που οδήγησαν στην έκρηξη οργής της νέας γενιάς, το επόμενο διάστημα θα ενταθούν και εξ αιτίας της όξυνσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ενώ σχολιάζοντας τον κυβερνητικό ανασχηματισμό τονίζει ότι κινείται στο επίπεδο της δημιουργίας εντυπώσεων, και γι' αυτό, δεν πρόκειται να αλλάξει στο ελάχιστο την σημερινή κατάσταση και ότι αυτό που απαιτείται είναι μια ριζική αλλαγή στην πορεία της χώρας.

    Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις της νεολαίας, η ΠΓ του ΣΥΝ τονίζει ότι υποστηρίζει με σθεναρό τρόπο τους αγώνες των μαθητών, των φοιτητών και των εργαζόμενων, απέναντι στην καταστολή, αλλά και τις συκοφαντικές επιθέσεις, οι οποίες επεχείρησαν να παρουσιάσουν την νεανική εξέγερση ως μια υπόθεση καταστροφών και ομάδων βίας. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι >.

    Οι επιθέσεις αυτές, προσθέτει η ΠΓ, προβληματίζουν κάθε δημοκρατικό πολίτη διότι κινούνται στην κατεύθυνση της εφεύρεσης αποδιοπομπαίου τράγου. Αυτές οι επιθέσεις δεν μας πτοούν, αντίθετα επιβεβαιώνουν την πολιτική της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, η οποία με την αύξηση της κοινωνικής της απήχησης γίνεται πλέον δύναμη ενοχλητική και απειλητική για το σύστημα εξουσίας

    Η Πολιτική Γραμματεία καταδικάζει > και σημειώνει ότι >.

    "Κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας"

    Την κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας προς την πλευρά του Ισραήλ, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για τη μετάβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος από την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, με πρωτοβουλία του πρώτου.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Αλαβάνου, σήμερα πρόκειται να αναχωρήσει από τη Λάρνακα της Κύπρου για την Λωρίδα της Γάζας, το ελληνόκτητο πλοίο «Αρίων» με επιβάτες. γιατρούς, το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσα, τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σ. Σακοράφα, και απεσταλμένους ξένων ΜΜΕ μεταφέροντας φαρμακευτικό υλικό.

    Οι γιατροί επιθυμούν να προσφέρουν την βοήθειά τους στους τραυματίες, ώστε, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, να μειωθούν οι συνέπειες της σφαγής στην Λωρίδα της Γάζας.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ζήτησε από την κ. Μπακογιάννη -και η υπουργός τον διαβεβαίωσε για την κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών- να υπάρξει σχετική ειδοποίηση της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Τελ Αβίβ να σεβαστεί το ισραηλινό κράτος τους επιβάτες, το πλήρωμα και την αποστολή του πλοίου «Αρίων» και πρόσθεσε ότι το πλοίο, πριν αναχωρήσει από την Λάρνακα, θα υποβληθεί στους απαραίτητους ελέγχους για να επιβεβαιωθεί ότι μεταφέρει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια.

    Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε τη θέση του περί ανάληψης πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για ανάκληση, στην Αθήνα, του Ελληνα πρέσβη στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις και ακύρωση της συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, που υπεγράφη το 1993.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τέλος την ανάγκη «να ανοίξουν δίοδοι προς τη Λωρίδα της Γάζας για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας», καθώς «είναι απόλυτη ανάγκη να φθάνει η βοήθεια στην περιοχή για να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές».

    Σε ερώτηση, αν με την κ. Μπακογιάννη συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι έγινε μια συντομη αναφορά και επιφυλάχθηκε για ειδικότερη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Συνέντευξη Αλ.Αλαβάνου στην εφ."Εθνος της Κυριακής"

    Για «τριμερή συμμαχία ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΚΚΕ», που «θέλει να φορέσει κουκούλα στον ΣΥΡΙΖΑ», κάνει εκ νέου λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ της παράταξης, Αλέκος Αλαβάνος, στη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

    Χαρακτηρίζει το χτύπημα στο νεαρό αστυνομικό, «πυρηνικό όπλο ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες» και διατυπώνει την άποψη ότι το σύνθημα "βία στη βία της εξουσίας" είναι το καλύτερο δώρο στην αυταρχική εξουσία».

    Μιλώντας για περιθώρια συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος υπογραμμίζει ότι «σε ένα γενικό πρόγραμμα υφίστανται ουσιαστικές διαφορές», ενώ εκτιμά πως το κόμμα του έχει «στοχοποιηθεί», γιατί «είναι ενοχλητικό για το σύστημα».

    Τέλος, υποστηρίζει πως «η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μπλοκάρει την πολιτική διαιώνισης του συστήματος, που στηρίζεται παραδοσιακά στη δικομματική εναλλαγή».

    [07] "Εγκλημα εναντίων αμάχων"

    Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε:

    «Απ ότι φαίνεται ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής, θα ορκιστεί πάνω στο αίμα των Παλαιστινίων. Ουδείς ενδιαφέρεται πραγματικά, να σταματήσει το άγριο έγκλημα εναντίων αμάχων. Την ίδια πολιτική κρατούσε η δύση, ακριβώς πριν 70 χρόνια, όταν ο Χίτλερ έσφαζε τους λαούς της Ευρώπης».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι "τα επιπικοινωνιακά τρυκ τελείωσαν. Ο προσχηματικός ανασχηματισμός δεν αποδίδει. Στη Ν.Δ. δεν κατάλαβαν ότι πρόβλημα δεν είναι στα πρόσωπα αλλά στην πολιτική τους. Μια πολιτική αδιέξοδη, αντιλαϊκή και αποτυχημένη".

    [08] Ιράν και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

    Ο Μπαράκ Ομπάμα θα αρχίσει τις προσπάθειες για ειρήνη στην Μέση Ανατολή αμέσως μόλις αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα και ο πόλεμος στην Γάζα μόνο υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του να αναμειχθεί γρήγορα ανέφερε σε δηλώσεις του.

    Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Ομπάμα ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον περίμεναν πολύ χρόνο για να εργαστούν σθεναρά για να υπάρξει ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Στην εκπομπή του ABC "Αυτή την εβδομάδα με τον Τζορτζ Στεφανόπουλος",ο Ομπάμα είπε ότι θα ήταν σημαντικό να αρχίσει την προσπάθεια νωρίς.

    Ο Ομπάμα που αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου αρνήθηκε να κάνει εκτενή σχόλια για τα βίαια επεισόδια στη Γάζα όπου πάνω από 800 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις 16 ημέρες των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων.Στο ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν 13 Ισραηλινοί.

    Αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων και από την πλευρά των Παλαιστινίων και από την πλευρά των Ισραηλινών είπε ότι προκαλούν μεγάλη θλίψη."Είναι προφανές ότι αυτό με κάνει ακόμη περισσότερο αποφασισμένο να προσπαθήσω να βρω λύση για την άρση του αδιεξόδου που υπάρχει εδώ και δεκαετίες",επισήμανε.

    Στην ίδια εκπομπή ο Ομπάμα ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε μία νέα προσέγγιση απέναντι στο Ιράν."Το Ιράν πρόκεται να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας", τόνισε.

    Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την υποστήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας προς το λιβανικό σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που μπορεί να προκαλέσει μία κούρσα εξοπλισμών στην Μέση Ανατολή,όπως είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 January 2009 - 7:30:28 UTC