Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαγωγή εφοπλιστή
  • [02] Στη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις
  • [03] Ιράν και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

  • [01] Απαγωγή εφοπλιστή

    Σε εξέλιξη βρίσκεται γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό των τριών ένοπλων που απήγαγαν τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο, το πρωί στο Καβούρι.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία μέχρι στιγμής ο εφοπλιστής πρώην ιδιοκτήτης των "Σούπερ Φαστ Φέρις" έφυγε από το σπίτι του για τα γραφεία του στον Πειραιά. Σε μικρή απόσταση στην οδό Ακτής, τρεις άγνωστοι έκλεισαν το δρόμο στη Μερσεντές του κ. Παναγόπουλου, έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου και ανάγκασαν τον ίδιο και τον οδηγό του με την απειλή των όπλων να επιβιβαστούν στο δικό τους αυτοκίνητο, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν ένα τζιπ σκούρου χρώματος.

    Τη σκηνή της απαγωγής είδε ένας οικοδόμος από παρακείμενη οικοδομή ο οποίος ειδοποίησε την Άμεση Δράση. Αμέσως ξεκίνησε έρευνα στην περιοχή και λίγο αργότερα βρέθηκε το τζιπ καμένο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στο Κορωπί.

    Κοντά στο καμένο όχημα βρέθηκε ο οδηγός του εφοπλιστή δεμένος με χειροπέδες. Ο οδηγός οδηγήθηκε αρχικά στο αστυνομικό τμήμα Κορωπίου, αλλά αυτή την ώρα μεταφέρεται στην Ασφάλεια Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση, προκειμένου να δώσει κατάθεση.

    Οι δράστες εξαφανίστηκαν με άλλο αυτοκίνητο που είχαν στο σημείο παίρνοντας μαζί τους και τον κ. Παναγόπουλο.

    Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι πρόκειται για ενέργεια του Κοινού Ποινικού Δικαίου με κίνητρο πιθανότατα τα λίτρα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επικοινωνία των απαγωγέων με την οικογένεια του απαχθέντος.

    [02] Στη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις

    Εφεδρους "προωθεί" το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι "Τσάνελ 2".

    Ας σημειωθεί ότι ο ταξίαρχος Μπεναγιάχου, που δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο του καναλιού αυτού, αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή ένδειξη, εάν η προσθήκη των εφέδρων σημαίνει ταυτόχρονα "διεύρυνση" των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την ονομασία "Συμπαγές μολύβι"-- είναι στο 16ο, συνεχές, 24ωρό τους, σήμερα.

    H στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ είχε, αμέσως με την έναρξη των επιχειρήσεων, που εκδηλώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2008, ζητήσει από την κυβέρνηση την άδεια, να συμπεριληφθούν έφεδροι σε αυτές.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατεύματα στα Υψώματα του Γκολάν δέχθηκαν πυρά από ελαφρά όπλα από την Συρία και παρά το γεγονός ότι δεν τραυματίστηκε κανένας παραπονέθηκε στην δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που ελέγχει την περιοχή των συνόρων.

    "Eρρίφθησαν πυροβολισμοί από την Συρία εναντίον μίας δύναμης του ισραηλινού στρατού.Κανένας δεν τραυματίστηκε αλλά υπέστη ζημιές ένα αυτοκίνητο.Δυνάμεις στην περιοχή εξετάζουν το συμβάν και διαμαρτυρία εστάλη προς την UNDOF που έστειλε μία ομάδα εκεί .Οι συνθήκες του περιστατικού παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστες",ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού.

    Στο μεταξύ,ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει "εγκλήματα πολέμου"στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά,δημοσιογράφους και χρησιμοποιώντας βόμβες λευκού φωσφόρου.Τις δηλώσεις έκανε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βραζιλιάνο ομόλογό του Κέλσο Αμορίμ.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις προελαύνουν προς την Πόλη της Γάζας

    Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις κινήθηκαν την χθες Κυριακή προς τα περίχωρα του νότιου τμήματος της Πόλης της Γάζας ανταλλάσσοντας πυρά με παλαιστίνιους ενόπλους καθώς βρίσκονται κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές,ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.Δώδεκα παλαιστίνιοι ένοπλοι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

    Το Ισραήλ δεν είχε μέχρι τώρα στείλει στρατεύματα στις γειτονιές και στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας,αλλά πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τρίτη φάση της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης προβλέπει την προέλαση στρατευμάτων για τον εντοπισμό ενόπλων στις κυριότερες πόλεις και καταυλισμούς της Γάζας.Ακόμη 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις περίπου 60 βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της νύκτας η ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

    Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι στους στόχους ήταν και το σπίτι του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.Ομως δεν διευκρινίστηκε εάν βρισκόταν μέσα ο Αχμεντ Τζάμπρι όταν κτυπήθηκε το σπίτι η εάν τραυματίστηκε κατά τις επιχειρήσεις.Από τις 27 Δεκεμβρίου που άρχισαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις,ηγετικά στελέχη της Χαμάς έχουν καταφύγει σε υπόγεια καταφύγια.

    "Το Ισραήλ προσεγγίζει τους στόχους του"

    Η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας προσεγγίζει τους στόχους της, αλλά θα συνεχισθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ.

    "Το Ισραήλ προσεγγίζει τους στόχους του, αλλά περισσότερη υπομονή και αποφασιστικότητα είναι αναγκαίες για να επιτύχει και να αλλάξει την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας στον νότο, ώστε οι πολίτες του να ζουν σε συνθήκες ασφαλείας επί μακρόν", δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο στρατιωτικός διοικητής του νότιου τομέα του Ισραήλ στρατηγός Γιοάβ Γκαλάντ, επικεφαλής της επιχείρησης "συμπαγές μολύβι" εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε την παράταση της επίθεσης, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Yediot Aharonot.

    Ο στρατηγός Γκαλάντ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ και τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ να δώσουν το πράσινο φως για μια "τρίτη φάση" της επιχείρησης που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου και στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες έφεδροι που έχουν επιστρατευθεί το τελευταίο δεκαήμερο.

    "Εχουμε μια μοναδική ευκαιρία να διευθετήσουμε το πρόβλημα της Χαμάς. Εάν δεν το πράξουμε θα χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία", δήλωσε ο ισραηλινός στρατηγός.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους κ.κ. Ολμερτ και Μπαράκ στο νότιο Ισραήλ στο τέλος της εβδομάδας, ο στρατηγός Γκαλάντ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία της χώρας να απορρίψουν την πρόταση για εκεχειρία, όσο το Ισραήλ δεν έχει ολοκληρώσει την επιχείρησή του διασφαλίζοντας τον τερματισμό του λαθρεμπορίου των όπλων.

    Σε κάθε άλλη περίπτωση, το Ισραήλ θα πρέπει να προετοιμασθεί για μια νέα επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών του δυνάμεων.

    Την Τετάρτη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι καθημερινά και για τρεις ώρες θα διακόπτει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.

    Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές ανέφεραν πως στις 16 ημέρες των ισραηλινών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 850 Παλαιστίνιοι και περίπου 3.500 έχουν τραυματιστεί.

    [03] Ιράν και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

    Ο Μπαράκ Ομπάμα θα αρχίσει τις προσπάθειες για ειρήνη στην Μέση Ανατολή αμέσως μόλις αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα και ο πόλεμος στην Γάζα μόνο υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του να αναμειχθεί γρήγορα ανέφερε σε δηλώσεις του.

    Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Ομπάμα ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον περίμεναν πολύ χρόνο για να εργαστούν σθεναρά για να υπάρξει ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Στην εκπομπή του ABC "Αυτή την εβδομάδα με τον Τζορτζ Στεφανόπουλος",ο Ομπάμα είπε ότι θα ήταν σημαντικό να αρχίσει την προσπάθεια νωρίς.

    Ο Ομπάμα που αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου αρνήθηκε να κάνει εκτενή σχόλια για τα βίαια επεισόδια στη Γάζα όπου πάνω από 800 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις 16 ημέρες των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων.Στο ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν 13 Ισραηλινοί.

    Αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων και από την πλευρά των Παλαιστινίων και από την πλευρά των Ισραηλινών είπε ότι προκαλούν μεγάλη θλίψη."Είναι προφανές ότι αυτό με κάνει ακόμη περισσότερο αποφασισμένο να προσπαθήσω να βρω λύση για την άρση του αδιεξόδου που υπάρχει εδώ και δεκαετίες",επισήμανε.

    Στην ίδια εκπομπή ο Ομπάμα ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε μία νέα προσέγγιση απέναντι στο Ιράν."Το Ιράν πρόκεται να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας", τόνισε.

    Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την υποστήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας προς το λιβανικό σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που μπορεί να προκαλέσει μία κούρσα εξοπλισμών στην Μέση Ανατολή,όπως είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 January 2009 - 9:30:28 UTC