Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι νέοι μπροστά από τις εξελίξεις"
  • [02] "Οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 25/1/2009
  • [04] Δίπλα στους αγρότες
  • [05] "Επίλυση μέσω αλληλεγγύης"
  • [06] "Η πολιτεία να αναλάβει άμεσα μέτρα"
  • [07] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
  • [08] Ντέρμπυ Δικεφάλων

  • [01] "Οι νέοι μπροστά από τις εξελίξεις"

    Σε εκδήλωση της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στην Αθήνα, μίλησε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι είναι απρόβλεπτη τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια και είπε ότι δεν εξαρτάται μόνο από τις κυβερνήσεις η αντιμετώπισή της αλλά και από την υπευθυνότητα και τη στάση όλων των κοινωνικών εταίρων σε κάθε χώρα.

    Η κρίση επισημαίνει στους Ευρωπαίους πολίτες πόσο πιο βαριές συνέπειες θα είχαν οι οικονομίες των χωρών αν ήταν εκτός ΕΕ είπε ο πρωθυπουργός, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση -χωρίς να την κατονομάσει- ότι παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με την κρίση: Κάποιοι βρήκαν την ώρα να κινδυνολογήσουν. Να καλλιεργήσουν απαισιοδοξία και να παίξουν κομματικά παιχνίδια ενόψει ευρωεκλογών είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: "Κάποιοι επενδύουν ανεύθυνα στα προβλήματα. Επιδίωξή μας είναι να συγκρουστούμε με τα προβλήματα".

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Ευρωπαίους νέους να βγαίνουν πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και είπε ότι το όνειρο της ΝΔ ήταν η συμμετοχή της Ελλάδας σε μια δημοκρατική και ενωμένη Ευρώπη. Τότε μας έλεγαν ουτοπιστές. Οι ουτοπίες του χθες είναι πια αυτονόητο κεκτημένο του σήμερα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Μιλώντας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είπε ότι χρειάζονται ισχυρά αντανακλαστικά και κοινωνική ευαισθησία. Χρειάζονται πολιτικές για τις τάξεις που πλήττονται περισσότερο, χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία, είπε ο πρωθυπουργός. Οι επόμενοι μήνες, πρόσθεσε, θα είναι δύσκολοι αλλά η εμπειρία από το παρελθόν αποδεικνύει ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι καθοριστικές για τις επόμενες σελίδες της ιστορίας είπε ο κ. Καραμανλής. Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσουν τις κοινές εμπειρίες και να λάβουν αποφάσεις τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς όπως είπε, χρειάζεται συλλογική απάντηση από την ΕΕ στην οικονομική κρίση.

    Θέλουμε μια Ευρώπη που απαντά εμπράκτως στις προσδοκίες των πολιτών της, είπε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε πρόκληση για όλους τη σημερινή κρίση και εκτίμησε ότι μπορούμε, με συντονισμένες πολιτικές εντός της ΕΕ, να περιορίσουμε τις επιπτώσεις και "να μεταβάλλουμε τη διεθνή πρόκληση σε ευρωπαϊκή ευκαιρία".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμη στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση λέγοντας ότι είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής της κυβέρνησης και είπε ότι στοχεύει σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα απαντά στις αυριανές ανάγκες της οικονομίας της εργασίας. Δημιουργούμε, το σχολείο του μέλλοντος, αναβαθμίζουμε ποιοτικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ξεκινούμε διάλογο για εξεταστικό σύστημα και αναμόρφωση του λυκείου είπε ο πρωθυπουργός.

    Τέλος ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ευρωπαίους νέους να μετέχουν ακόμα πιο έντονα στα κοινά.

    [02] "Οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια"

    "Το κράτος δεν είναι φέουδο του εκάστοτε νικητή των εκλογών", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας στις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων, τονίζοντας ότι "εδώ και πέντε χρόνια οι πολίτες νιώθουν ότι ζουν σε ένα ανασφαλές περιβάλλον". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις υποθέσεις του Βατοπαιδίου, της Siemens και των υποκλοπών, ενώ έκανε λόγο για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος. "Ο πολίτης αισθάνεται ότι δεν ισχύει το δίκαιο στη χώρα μας. Περνάει η αντίληψη ότι ο καθένας είναι για τον εαυτό του", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και υποστήριξε, ότι η αντίληψη που έχει σήμερα η κυβέρνηση έχει επιφέρει μια βαθιά κρίση Δημοκρατίας.

    Απευθυνόμενος προς τους δικαστές και τους εισαγγελείς ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι ο ρόλος τους είναι καθοριστικός και ότι οφείλουν να προστατεύουν το δίκαιο. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε ακόμη για επιλεκτικές κομματικές διώξεις δικαστών, για δικαστές που έχουν αναλάβει ρόλο συμβούλου υπουργών, τονίζοντας όμως ότι αυτά τα φαινόμενα δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών.

    Αναφερόμενος στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου είπε ότι επιχειρήθηκε παραγραφή από την κυβέρνηση και παράλληλα ζήτησε αξιοκρατία και διαφάνεια. Τάχθηκε κατά της κατάργησης του αυτοδιοίκητου και ανέφερε ότι ο ίδιος στέκεται στο πλευρό των δικαστών και "σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση, λαού θέλοντος".

    Ακόμη ανέφερε ότι οι πολίτες θέλουν ισχυρούς δικαστές, ανεπηρέαστους από κάθε παρέμβαση και ότι οι δικαστές δεν μπορούν να μετατραπούν σε απλούς διεκπεραιωτές υποθέσεων.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 25/1/2009

  • Δενδροφύτευση Πεντελικού όρους οργανώνει ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού - 10:00:00, Πεντέλη.

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παρευρεθεί στη συνδιάσκεψη της ΚΟ Θεσσαλίας και θα επισκεφθεί το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια - 17:00:00, Λάρισα.

  • Εκδηλώσεις για την "Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος" διοργανώνει η Νομαρχία και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Μπάσκετ-Κύπελλο Ανδρών-Ημιτελική Φάση

    (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) 17:00 Ολυμπιακός-Πανιώνιος

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-16η Αγωνιστική

    12.00 Παλαιό Φάληρο-Αθηναϊκός

    12.00 Πανιώνιος-Παναθηναϊκός

    12.00 Απόλλων Καλαμαριάς-Μέγας Αλέξανδρος

    12.00 Απόλλων Πτολεμαϊδας-Παγχιακός

    12.00 Εσπερίδες-Άρης Χολαργού

    16.00 Siemens-ΔΑΣ Άνω Λιοσίων

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (19η αγωνιστική)

    ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 15:00

    ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 15:00

    ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ - ΞΑΝΘΗ 16:45 NOVA

    ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 16:45 Alpha

    Α.Ε.Κ. - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 19:00 NOVA

    ΑΡΗΣ - Π.Α.Ο.Κ. 19:00 ΝΕΤ

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (19η ημέρα)

    14:30 Καβάλα-Διαγόρας

    15:00 ΠΑΣ Γιάννινα-Καλλιθέρα

    15:00 Καλαμάτα-Απόλλων Καλαμαριάς

    15:00 Πιερικός-Ηλυσιακός

    15:00 Αναγέννησης Καρδίτσας-ΑΣΚ Ολυμπιακός

    15:00 Ατρόμητος-Αγροτικός Αστέρας

    15:00 Βέροια-Ιωνικός

  • Ποδόσφαιρο-Γ΄ Εθνική (2ος όμιλος, 18η ημέρα, εξ αναβολής)

    15:00 Πυρσός Γρεβενών-Εθνικός Κατερίνης

    15:00 Εορδαϊκός-Πρέβεζα

  • Υδατοσφαίριση-Α1 Γυναικών (5η ημέρα): Ηρακλής-Νηρέας Χαλανδρίου - 14:30:00, Θεσσαλονίκη

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (2η ημέρα), 15.00 Ποσειδών Ιλ.-Λάρισα

    17.00 Ιωνικός Νικ.-ΟΦΗ

    17.00 Περιστέρι-ΟΥΚ Βόλου

    17.00 Γλυφάδα-Καλαμάκι

    20.30 Νηρέας Χαλ.-Ηλυσιακός

    [04] Δίπλα στους αγρότες

    Στη συνδιάσκεψη της ΚΟ Θεσσαλίας θα παρευρεθεί το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και θα επισκεφθεί το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια.

    Την αντίθεση της στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που επισκέφτηκε αρχικά το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας και στη συνέχεια το μπλόκο των αγροτών στην Αλαμάνα της Φθιώτιδας.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε τις ηγεσίες του αγροτικού κινήματος, σε επίπεδο κορυφής, χρεοκοπημένες γιατί δεν μπορούν να δείξουν το δρόμο και να προσανατολίσουν τους αγρότες για τα επόμενα χρόνια και κάλεσε τους αγρότες να εντείνουν την αγωνιστική τους προσπάθεια.

    Η κ.Παπαρήγα είχε έντονο διάλογο με τους αγρότες που βρέθηκαν στο μπλόκο της Αλαμάνας απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν. Η κ. Παπαρήγα σχολιάζοντας την κοινοτική πολιτική στον τομέα των ενισχύσεων πρόβλεψε ότι τα δύσκολα έπονται και κάλεσε τους αγρότες να διαμορφώσουν συνθήκες που θα θεμελιώνουν την αγωνιστική τους παρουσία.

    [05] "Επίλυση μέσω αλληλεγγύης"

    Την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του ΣΥΝ στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Αλ - Μάλκι με τον οποίο συναντήθηκε στην Αθήνα .

    "Ενός λαού, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, που τούτες τις μέρες, για άλλη μια φορά, δοκιμάστηκε σκληρά από μια βάναυση και απάνθρωπη επίθεση από το κράτος του Ισραήλ". Ο κ.Τσίπρας αφού εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον εξελίξεις προς θετική κατεύθυνση, τόνισε πως η "Ευρωπαϊκή Ένωση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ελπίζουμε στο μέλλον να φροντίσει να ακούσει τουλάχιστον τους λαούς της που όλες αυτές τις μέρες βρέθηκαν στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και ελπίζουμε επίσης να υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο περιμένοντας να δούμε έστω κάποια σημάδια διαφοροποίησης της πολιτικής των ΗΠΑ μετά και από την εκλογή του νέου προέδρου".

    Η επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος αποτελεί κλειδί για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως "η επίλυσή του περνάει μέσα από την αλληλεγγύη των λαών, μέσα από την διπλωματία των πολιτών, και κυρίως μέσα από την ενότητα του ίδιου του Παλαιστινιακού λαού που είναι κάτι για το οποίο ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να ληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες και να γίνουν σημαντικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση».

    Ο κ. Μάλκι αφού ευχαρίστησε τον ΣΥΝ για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει τόσο σε τοπικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη του παλαιστινιακού λαού υπογράμμισε πως "η στήριξη που ζητάμε από την ΕΕ δεν περιορίζεται μόνο στην επίσημη στήριξη των χωρών - μελών αλλά στηριζόμαστε πολύ στην λαϊκή στήριξη, στην κοινή γνώμη της ΕΕ η οποία εκδηλώθηκε και εκδηλώνεται με δύναμη υπέρ του δίκαιου αιτήματος του λαού μας, που είναι η ίδρυση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους".

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για τις προσπάθειες που καταβάλει η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή για την εδραίωση της εκεχειρίας, για την ανάγκη άμεσης άρσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, για την ανάγκη άμεσου ανοίγματος των περασμάτων για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και για τις προσπάθειες για την επίτευξη της Παλαιστινιακής Εθνικής ενότητας, και τόνισε πως "η επικέντρωση όλων και της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι στην ουσία. Και η ουσία είναι η Ισραηλινή κατοχή και η Ισραηλινή κατοχή πρέπει να τερματιστεί».

    [06] "Η πολιτεία να αναλάβει άμεσα μέτρα"

    Τη συμπαράσταση του στον αγώνα των αγροτών επανέλαβε σε δηλώσεις του στην Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και τόνισε ότι η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα που θα στηρίξουν ουσιαστικά το εισόδημα του αγροτικού κόσμου, καθώς όπως είπε υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μέτρα στήριξης από πόρους που δεν είναι εμφανείς, για έκτακτες περιπτώσεις. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα των αγροτών θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως μια έκτακτη περίπτωση» ενώ διαφώνησε και με τον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προς τα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε αρχικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Θράκης, αλλά και στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο είπε ότι είναι μεν «θετικός για την Ελλάδα, αλλά η περιοχή θα δεχθεί δουλειές οι οποίες πρέπει να έχουν ένα υψηλό αντιστάθμισμα».

    Ειδικά για το θέμα που έχει προκύψει τελευταία με τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην πρόταση που έκανε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία, θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να αγοράσει ένα αριθμό μικρών πλοίων και να εκτελεί τα δρομολόγια της άγονης γραμμής με προσωπικό από το λιμενικό σώμα.

    Η ελληνική οικονομία καταρρέει τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης και υποστήριξε ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ληφθούν πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν το εισόδημα των Ελλήνων και θα δώσουν νέα ώθηση στην ελληνική πορεία της οικονομίας.

    Όσον αφορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών που συζητούνται έντονα τις τελευταίες ημέρες ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «ακόμη και οι εκλογές δεν μπορούν να σώσουν την ΝΔ», ενώ χαρακτήρισε «δημοψήφισμα» τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον Έβρο, παρέστη στην κοπή της πίτας των κομματικών οργανώσεων στην Ορεστιάδα και στην Αλεξανδρούπολη, μετέβη στα μπλόκα των αγροτών και επισκέφθηκε το Νομάρχη και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης.

    Σχόλια εκπροσώπου Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. για την επικαιρότητα

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος κληθείς να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, τόνισε ότι: «Παραμένουμε πιστοί στην πρότασή μας για διάλογο μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων. Διάλογος σοβαρός με προτάσεις και όχι προεκλογικού χαρακτήρα λύση που είναι βραχύβια, όπως τα μέτρα που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση. Το πρόβλημα των αγροτών δε λύνεται με ασπιρίνες. Θα μπορούσαμε μαζί με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, που έχουμε κοινά προβλήματα, να πιέσουμε και να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας για τα δίκαια αιτήματά μας».

    Ακόμη, αναφερόμενος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανέφερε: «Όπως είχα πει πριν από λίγο καιρό, η ΝΔ και ο Ιησούς ανέστησαν. Οι μεν πρώτοι το ΠΑΣΟΚ και ο Ιησούς τον Λάζαρο. Σήμερα επεκτείνω τη σκέψη μου και λέω το εξής. Η ΝΔ εξακολουθεί να υποδύεται τον Ιησού, σηκώνει ουσιαστικά το Σταυρό του μαρτυρίου στο Γολγοθά και περιμένει την Ανάσταση που δε φαίνεται να έρχεται, και το ΠΑΣΟΚ υποδύεται το Λάζαρο ο οποίος, μετά την Ανάσταση, δεν εμφανίζεται πουθενά στην Ιστορία!».

    [07] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

    Πακέτο στήριξης και ενίσχυσης των αγροτών που φτάνει στο ύψος των 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Η κυβέρνηση εξάντλησε τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, ανακοινώνοντας τα μέτρα και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως προσφέρεται μια σημαντική στήριξη στους Ελληνες αγρότες. Αναλυτικά δίνονται:

    -Στο βαμβάκι ενισχύσεις 75 εκατ. ευρώ (ως 40 ευρώ το στρέμμα).

    -Αυξάνεται ως και 40% η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η επιστροφή θα γίνει μόνον στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στους οποίους θα δοθούν 120 εκατ. ευρώ.

    -Καλαμπόκι, σιτηρά. Στους παραγωγούς αυτούς θα δοθούν αποζημιώσεις 100 εκατ. ευρώ.

    -Λάδι, ελιές. Θα δοθούν ενισχύσεις για αναπλήρωση ζημιών ύψους 50 εκατ. ευρώ.

    -Δενδρώδεις καλλιέργειες - σπαράγγια, πατάτες κλπ.. Θα δοθούν ενισχύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    Πέρα από τις παραπάνω ενισχύσεις οι οποίες θα καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και λαδιού θα δοθεί επί πλέον έκτακτη ενίσχυση ύψους 75 εκατ. ευρώ.

    Οι παραπάνω ενισχύσεις θα δοθούν άμεσα.

    Τα μέτρα, αυτά είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης, εξαντλητικού διαλόγου και συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και έκανε λόγο για "γενναία στήριξη του εισοδήματος των αγροτών"

    "Ξεκινάμε μια νέα πορεία ανοιχτού διαλόγου με τους αγρότες και συνεχούς συνεργασίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων" κατέληξε ο κ.Χατζηγάκης.

    Επίσης, ο ο υπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, ενώ ζήτησε από τους αγρότες να μην έρθουν σε αντίθεση με την κοινωνία.

    Από τη Δευτέρα ξεκινά η ενίσχυση των αγροτών

    Υπεγράφη η διυπουργική απόφαση για την δανειοδότηση του ΕΛΓΑ με τα 425εκατ. ευρώ, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, και από τη Δευτέρα ξεκινούν οι διαδικασίες για την ταχύτερη πληρωμή των αγροτών, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη.

    Στο μεταξύ, άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού με τον εκπρόσωπο των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, Βαγγέλη Μπούτα. Ο τελευταίος δήλωσε ότι οι αγρότες δεν έλαβαν απάντηση στα αιτήματά τους.

    Όπως είπε ο κ. Μπούτας, ζήτησε από τον υπουργό να αποσύρει το πακέτο των 500 εκατ. και να προχωρήσει σε λύσεις υπέρ των αγροτών.

    «Εμείς δεν ζητούμε αναπλήρωση του εισοδήματός μας. Εμείς ζητούμε την εγγύηση του εισοδήματός μας. Δηλαδή, τι θα καλλιεργήσουμε και τι θα πάρουμε», είπε ο εκπρόσωπος των αγροτών και κοινοποίησε ότι το μπλόκο στη Νίκαια συνεχίζεται.

    Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

    Συνεχίζονται για πέμπτη μέρα οι κινητοποιήσεις των αγροτών στις Σέρρες. Κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα, ενώ σε ένδειξη καλής θέλησης πριν από λίγο οι αγρότες άφησαν να περάσουν περίπου εκατό φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.

    Κλειστή παραμένει από το χθες το πρωί και η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης στο ύψος του Στρυμονικού, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας το μεσημέρι οι αγρότες έκαψαν μέρος της σοδειάς τους από καπνό και καλαμπόκι, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων.

    Εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και η Εγνατία Οδός για Δράμα και Καβάλα στον κόμβο Ν. Κερδυλλίων. Ενώ αποκλεισμένη είναι και η παλιά εθνική οδός Σερρών - Δράμας στη διασταύρωση Αμφίπολης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτών Σερρών ) Κώστα Ξενιτίδη οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να αποσαφηνιστούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Εν τω μεταξύ από το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των αγροτών απέχουν οι αγρότες των Τεμπών, εκείνοι που έχουν κλείσει τον κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα, αλλά και του Προμαχώνα.

    Ωστόσο, άνοιξε χθες στις 7 το απόγευμα το μπλόκο των αγροτών στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωποί τους επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σήμερα το πρωί οι αγρότες της περιοχής θα συνεδριάσουν και πάλι προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν εκ νέου σε αποκλεισμό του δρόμου.

    Εν τω μεταξύ, προστίθενται συνεχώς αγροτικά μηχανήματα από όλες τις περιοχές της Φθιώτιδας στο μπλόκο των αγροτών στην Αλαμάνα. Οι αγρότες που βρίσκονται σ' αυτό το σημείο από την προηγούμενη Τρίτη δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν αποκλεισμένη την εθνική οδό μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Την ίδια στιγμή έχουν το βλέμμα τους στραμμένο προς την συνεδρίαση του πανελληνίου συντονιστικού οργάνου από τις αποφάσεις του οποίου εξαρτούν και τη δική τους στάση.

    Από χθες το μεσημέρι στο μπλόκο της Αλαμάνας προστέθηκαν αρχικά περίπου 30 τρακτέρ από τα γύρω χωριά της Λαμίας και λίγο μετά τις 5 το απόγευμα αλλά 40 τρακτέρ από την περιοχή του Δομοκού. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους συγκεντρώνονται και άλλα γεωργικά μηχανήματα τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί και αύριο το απόγευμα στην Αλαμάνα.

    Ωστόσο με απόφαση της η συντονιστική επιτροπή των αγροτών αποφάσισε να μην κλείσει χθες την παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Μοσχοχωρίου κυρίως ως ένδειξη καλής θέλησης μιας και υπήρχε μεγάλος όγκος κυκλοφορίας, κύρια από φορτηγά αυτοκίνητα στο εθνικό δίκτυο.

    Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να ληφθεί σχετική απόφαση για τη σημερινή στάση τους ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα γεωργικά μηχανήματα παραμένουν δίπλα στο δρόμο στον κόμβο του Μοσχοχωρίου στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

    Οι εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί δεν τους ικανοποιούν. Δηλώνουν σε όλες τις κατευθύνσεις ότι θα παραμείνουν στο δρόμο μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι τα πλέον κρίσιμα θέματα έχουν σχέση με την εθνική στρατηγική για τον αγροτικό χώρο αφού, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, θα πρέπει να προσδιοριστεί με σαφήνεια τι θα γίνει μετά το 2013 που θα κοπούν οι επιδοτήσεις.

    Έτσι έχουν το αφτί τους στραμμένο πλέον προς τις αποφάσεις του συντονιστικού οργάνου που συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συντονιστική επιτροπή από το μπλόκο της Αλαμάνας ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στη συγκρότηση πανελλαδικού οργάνου παρά το γεγονός ότι οι αγρότες από τα Τέμπη δεν είχαν προκρίνει μια τέτοια κίνηση.

    Σε ό,τι αφορά το μπλόκο των αγροτών που βρίσκεται στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία απέφυγαν να κλείσουν τις γραμμές του τρένου μετά από την ανακοίνωση του ΟΣΕ για πιθανά ατυχήματα. Και εκεί όμως συγκεντρώθηκαν και νέα αγροτικά μηχανήματα για να ενισχύσουν τα μπλόκα.

    αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοίνωσαν θα προβούν και πάλι σε αποκλεισμό του δρόμου και για άλλη μία ώρα περίπου στις 8 το βράδυ. Ωστόσο η κίνηση από και προς το αεροδρόμιο διεξάγεται κανονικά από άλλες οδούς. Στη Χαλκηδόνα οι αγρότες συνεχίζουν τον επβ αόριστο αποκλεισμό του κόμβου ενώ το δρόμο αναμένεται να αποκλείσουν και οι αγρότες των Μαλγάρων. Κλειστή είναι και η οδός Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης.

    Στον Προμαχώνα, οι αγρότες ξαναέκλεισαν το τελωνείο στη 1.30 το μεσημέρι, αφού νωρίτερα επέτρεψαν για δύο ώρες περίπου τη διέλευση φορτηγών και βαρέων οχημάτων. Κλειστά είναι και τα τελωνεία της Εξοχής στη Δράμα, των Κήπων και του Ορμενίου στον Έβρο, των Ευζώνων και της Δοϊράνης.

    Στο νομό Σερρών, στον κόμβο του Στρυμονικού, οι αγρότες έκαψαν καπνά και δημητριακά ενώ συνεχίζεται ο αποκλεισμός στα Κερδύλια Σερρών.

    Στις 2 το μεσημέρι, μετά από δίωρο αποκλεισμό, άνοιξε ο δρόμος στο 21ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κοζάνης - Λάρισας στη γέφυρα των Σερβίων και στο 24ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Κοζάνης - Φλώρινας.

    Μπλόκα υπάρχουν στα Τέμπη, τις Μικροθήβες και τη Νίκαια Λάρισας ενώ οι αγρότες προχώρησαν στον αποκλεισμό παρακαμπτήριων οδών στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας και στο Γερακάρι Αγιάς. Ειδικά για το Γερακάρι Αγιάς οι αγρότες της περιοχής γνωστοποίησαν ότι στις 3.30 θα ανοίξει η παρακαμπτήρια οδός ενώ θα αποκλειστεί και πάλι για μία με δύο ώρες το βράδυ. Στο μεταξύ οι αγρότες των Τεμπών αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή.

    Διευκρινίσεις από τον υπουργό ζητούν οι αγρότες της Λάρισας

    Διευκρινίσεις για οκτώ από τα μέτρα, που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητούν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών από τον Σωτήρη Χατζηγάκη δίνοντας για τις απαντήσεις χρονικό περιθώριο ως αύριο το μεσημέρι, προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία του αγώνα τους.

    Οι αγρότες ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να τους διευκρινίσει πώς ακριβώς θα διατεθεί το "πακέτο" ενίσχυσης που εξήγγειλε, και προτείνουν να διατεθεί μόνο σε κατ' επάγγελμα αγρότες και όχι σε ετεροεπαγγελματίες. Επειδή δε, δεν υπάρχει μητρώο αγροτών τον καλούν να λάβει υπόψη του τη φορολογική δήλωση Ε1 του "φυσικού προσώπου", ενώ ζητούν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων.

    Λαμία - Συγκροτήθηκε πανελλαδικό συντονιστικό όργανο αγροτών

    Στη συγκρότηση πανελλαδικού οργάνου, το οποίο θα εκπροσωπεί πλέον τους αγρότες, που βρίσκονται στα μπλόκα σε όλη τη χώρα, προχώρησαν εκπρόσωποι από 20 μπλόκα, υπογράφοντες κοινό μνημόνιο. Ήδη, έχουν αποστείλει σχετική ενημερωτική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στα πολιτικά κόμματα.

    Στο πανελλαδικό όργανο μετέχουν εκπρόσωποι συντονιστικών επιτροπών από τα μπλόκα του Προμαχώνα, της Κομοτηνής, των Φαρσάλων, των Τρικάλων, της Χαλκηδόνας, της Λοκρίδας, της Δράμας (έχουν αποκλείσει το τελωνείο Εξοχής), του Έβρου (έχουν αποκλείσει το τελωνείο Κήπων), της Καβάλας, των Αλμυρού- Μαγνησίας- Πηλίου και οι νέοι αγρότες της Καρδίτσας (βρίσκονται στις Μικροθήβες), των Σερρών, της Φθιώτιδας, του Δομοκού του Στρυμωνικού Σερρών, του Κιλκίς (έχουν αποκλείσει το τελωνείο Ευζώνων), Χρυσούπολης Καβάλας και Κερδυλίων Σερρών. Απέχουν οι αγρότες, που βρίσκονται στα Τέμπη και εκείνοι που έχουν κλείσει τον κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Βαγγέλης Μπούτας.

    "Η συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για όλη τη χώρα είναι η απάντηση στα όσα ανακοινώθηκαν από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι ενταγμένη στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μαζί με τους νέους αποκλεισμούς οδικών διαβάσεων", δήλωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Φθιώτιδας, Δημήτρης Δημογιάννης, υπενθυμίζοντας ότι σε "αυτή την κατεύθυνση είχαν συμφωνήσει και άλλοι συνάδελφοι μας, στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να έχουν πάρει πρωτοβουλίες. Τώρα πλέον ο υπουργός και επίσημα έχει απέναντί του ένα όργανο των αγροτών για να συνομιλεί και να διαπραγματεύεται".

    [08] Ντέρμπυ Δικεφάλων

    Ο αγώνας ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ είναι αυτός που κλέβει την παράσταση τη δεύτερη μέρα της 19ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα. Στο ντέρμπυ των αιωνίων της Θεσσαλονίκης υπάρχει μόνο η νίκη και για τις δύο αντιπάλους, οι οποίοι θα παίξουν ξανά και για το Κύπελλο.

    Ακόμη, η Λάρισα παίζει ξανά έπειτα από τρεις μέρες με τον Πανσερραϊκό, μιας και προηγήθηκε επίσης ματς για το Κύπελλο, ενώ πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ.

    Ολυμπιακός - ΟΦΗ: 2-1

    Παρέμεινε απόρθητο το «κάστρο» του Ολυμπιακού, καθώς ο πρωταθλητής διατήρησε το αήττητο μέσα στο «Καραϊσκάκη», επικρατώντας με 2-1 του ΟΦΗ, στο πλαίσιο της 19ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Με τη νίκη αυτή η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου, αν υπολογιστεί και η ήττα του Παναθηναϊκού στην Κρήτη από τον Εργοτέλη... Οι πρωταθλητές πήραν τους τρεις βαθμούς με τα γκολ των Ντιόγκο (7') και Γκαλέτι (66'), ενώ στο 62ο λεπτό είχε ισοφαρίσει προσωρινά για την ομάδα του Ηρακλείου ο Σίμιτς.

    Εργοτέλης - Παναθηναϊκός: 1-0

    Για δεύτερη φορά στο πρωτάθλημα ο Εργοτέλης νίκησε τον Παναθηναϊκό, αυτή την φορά με 1-0, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Το γκολ που έκρινε τον αγώνα πέτυχε ο Ρομάνο στο 55΄. Στο 53΄ ο Ρουκάβινα είδε την κόκκινη κάρτα του διαιτητή Χαραλαμπίδη.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της 19ης αγωνιστικής.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    (Τρίπολη) Αστέρας Τρ.-Λεβαδειακός 15:00

    (Κομοτηνή) Πανθρακικός-Ηρακλής 15:00

    (Φυλή) Θρασύβουλος-Ξάνθη 16:45 NOVA

    (Αλκαζάρ) Λάρισα-Πανσερραϊκός 16:45 Alpha

    (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Πανιώνιος 19:00 NOVA

    (Βικελίδης) Αρης-ΠΑΟΚ 19:00 ΝΕΤ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 January 2009 - 5:30:27 UTC