Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κέντρο Πολιτισμού στο Φαληρικό Δέλτα
  • [02] Πρόεδρος της ΕΠΟ ο Σ. Πιλάβιος
  • [03] Στη Μ.Ανατολή απεσταλμένος του Ομπάμα
  • [04] Το Βατικανό στο Youtube
  • [05] Σφοδρή κακοκαιρία στην Ευρώπη

  • [01] Κέντρο Πολιτισμού στο Φαληρικό Δέλτα

    Ένα μεγαλειώδες έργο, που θα συνδυάζει με θαυμαστή κομψότητα την παιδεία, τον πολιτισμό, τη δημιουργία δημόσιου χώρου και το σεβασμό του περιβάλλοντος, δωρίζει στον ελληνικό λαό το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.

    Στο χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στο Φαληρικό Δέλτα, μετά το 2015 θα παραδοθεί προς χρήση στο ελληνικό δημόσιο το σημαντικότερο ίσως έργο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, στον τομέα των δημοσίων κτηρίων και χώρων.

    Με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, προϋπολογισμού 450 εκατ ευρώ, σε ένα χώρο 16 εκταρίων (περίπου 166.000 τετραγωνικά μέτρα) θα δημιουργηθούν η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ο πλούτος της οποίας θα είναι προσβάσιμος εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο), η Νέα Εθνική Λυρική Σκηνή στα πρότυπα των σύγχρονων όπερων του ανεπτυγμένου κόσμου, η "Αγορά" (καθομοίωση του χώρου συνάθροισης της Αρχαίας Ελληνικής Αγοράς) και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος διαθέσιμο σε κάθε Έλληνα και ελληνική οικογένεια που θα επιδιώκουν να ξεφύγουν από τον τσιμεντένιο εφιάλτη της πρωτεύουσας.

    Όλες οι εγκαταστάσεις θα ακολουθήσουν τις πλέον προηγμένες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές εφαρμογές. Οι εκπομπές θα είναι μηδαμινές και οι εγκαταστάσεις ενεργειακά αυτάρκεις, αφού μια σειρά αλλεπάλληλων και διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών κυψελών θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του συγκροτήματος αξιοποιώντας τις πράσινες πηγές ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

    "Μέρα προσμονής και υπερηφάνειας για ένα μεγαλειώδες έργο", χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την πρώτη δημόσια έκθεση της αρχιτεκτονικής σύλληψης του έργου.

    Ο πρωθυπουργός απότισε, με το λόγο του, φόρο τιμής στον "μεγάλο εθνικό ευεργέτη" Σταύρο Νιάρχο, το ίδρυμα του οποίου σε καιρούς χαλεπούς δημιουργεί ένα μικρό πλανήτη - όαση στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, ένα σημείο αναφοράς για μικρούς και μεγάλους.

    Όπως σημείωσε "δημιουργήθηκαν γρήγορες λύσεις στα διαδικαστικά θέματα", ώστε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις να μην αποτελέσουν πρόσκομμα στην υλοποίηση του έργου και διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξή του θα είναι "διαρκής και μόνιμη".

    "Το κέντρο είναι σταθμός στη ζωή του τόπου μας και η ακτινοβολία του θα ξεπεράσει τα σύνορα", κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Πολλοί υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση που έγινε το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος είπε: "Μας τιμά η δυνατότητα που μας παρέχεται να τιμήσουμε την Ελλάδα".

    Ο κ. Δρακόπουλος περιέγραψε συνοπτικά την ιστορία του Ιδρύματος που ξεκίνησε το 1996 με σκοπό να προσφέρει φιλανθρωπικό έργο στις τέχνες και τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια. "Ελπίζουμε ότι θα αγκαλιάσετε το ίδρυμα πολιτισμού και θα το νοιώσετε δικό σας", κατέληξε ο κ. Δρακόπουλος αναφερόμενος στην ελληνική κοινή γνώμη. "Είναι μια υποχρέωση που έχουμε στους προγόνους και τα παιδιά μας".

    Η προμελέτη του έργου

    Την προμελέτη του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος παρουσίασε ο αρχιτέκτονας κ. Ρέντζο Πιάνο, του οποίου το γραφείο έχει αναλάβει την ανέγερση του συμπλέγματος στο Δέλτα Φαλήρου που θα περιλαμβάνει τη νέα Εθνική βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την "Αγορά" και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

    Συνδημιουργός του Πολιτιστικού Κέντρου Ζόρζ Ποπιντού στο Παρίσι και δημιουργός μιας σειράς έργων (μεταξύ των οποίων πολλές σύγχρονες όπερες), ο κ. Ρέντζο Πιάνο ανέλυσε το προσχέδιο του ήπιου αισθητικά συμπλέγματος στο οποίο θα κυριαρχεί μία υπερυψωμένη επικλινής στέγη έκτασης ενός εκταρίου (10.000 τετραγωνικά μέτρα).

    Σε αυτήν θα φιλοξενούνται οι φωτοβολταϊκές κυψέλες που θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του συγκροτήματος.

    Κάτω από τη στέγη θα υπάρχει το τεράστιο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης που θα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να λειτουργεί παράλληλα ως χώρος συνάθροισης. Στο πλαίσιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα δημιουργηθούν επίσης χώροι συνεδρίων, ενώ στη βιβλιοθήκη όπως εξήγησε ο κ. Πιάνο θα μεταφερθούν αντίγραφα συγγραμμάτων από τις βιβλιοθήκες των σημαντικότερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κόσμου, όπως τα πανεπιστήμια Γέϊλ και Χάρβαρντ.

    Εκτός από τις αίθουσες συναυλιών και παραστάσεων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, χώροι για υπαίθρια κονσέρτα και άλλες εκδηλώσεις Τέχνης θα δημιουργηθούν στην "Αγορά".

    Ενα από τα κύρια μελήματα της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν εξ αρχής τα δένδρα και τα φυτά που θα συνθέσουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο θα έχει την ίδια έκταση με τον Εθνικό Κήπο και θα έχει ως στόχο να τονίσει την ελληνικότητα του φυσικού τοπίου.

    Το κανάλι που θα ξεκινά απο τη θάλασσα και θα διέρχεται το Κέντρο Πολιτισμού, είναι ένα από τα ομορφότερα στοιχεία του συγκροτήματος. Με βάθος ένα μέτρο αλλά πεζόδρομο φάρδους 30 μέτρων δίπλα του θα είναι το ιδανικό και ασφαλές περιβάλλον για παιδικό παιχνίδι, τόνισε ο κ. Ρέντζο Πιάνο.

    Το κανάλι θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα και το θαλασσινό νερό που θα το διατρέχει θα φιλτράρεται.

    Το οικοδομικό υλικό που κατ'εξοχήν θα χρησιμοποιηθεί είναι η πέτρα. Ενα υλικό χαρακτηριστικά ελληνικό και ανθεκτικό στους αιώνες.

    Οπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Πιάνο "θα ζητήσουμε να μας χαρίσετε ένα πετρώδες λόφο".

    Η εξοικονόμηση ενέργειας, το θαλασσινό αεράκι, η θάλασσα, τα μεσογειακά δένδρα, η πέτρα και οι ανάλαφρες απλές γραμμές θα χαρακτηρίσουν το σημαντικότερο σύγχρονο ελληνικό σύμπλεγμα δημοσίων κτιρίων και δημόσιου χώρου.

    Την απεριόριστη ευγνωμοσύνη εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, συστήνοντας το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής το διάσημο αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο που μίλησε στο ελληνικό κοινό για το έργο του και το Κέντρο Πολιτισμού που θα ανεγείρει και θα δωρίσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό κράτος.

    Όπως είπε ο κ. Σαμαράς χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου η Ελλάδα αποκτά επιτέλους εθνική βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή, αντάξιες της πόλης των Αθηνών και του αττικού τοπίου.

    Σύμβολο πνευματικού ήθους και αρετής αποκάλεσε το έργο ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είχε πολλά χρόνια να ανανεώσει τα σύμβολά της. "Δουλειά δική μας και της κοινωνίας είναι να αξιοποιήσουμε το σημαντικό αυτό έργο", κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    [02] Πρόεδρος της ΕΠΟ ο Σ. Πιλάβιος

    Ο Σοφοκλής Πιλάβιος είναι ο διάδοχος του Βασίλη Γκαγκάτση στην προεδρία της ΕΠΟ, μετά τις εκλογές που διενεργήθηκαν το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο κ. Πιλάβιος συγκέντρωσε, συνολικά, τις ψήφους 44 Ενώσεων (και της Σούπερ Λίγκας), έναντι 11 ψήφων του έτερου υποψηφίου, Βίκτωρα Μητρόπουλου. Να σημειωθεί ότι οι ΕΠΣ Καρδίτσας και Τρικάλων δεν συμμετείχαν στη διαδικασία, καθώς η πρώτη εμφάνισε δύο πληρεξούσια, ενώ η δεύτερη προς το παρόν είναι διοικητικά ακέφαλη.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος, θα είναι ο τακτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο κ. Κανελλόπουλος εξελέγη με 42 ψήφους, ενώ τη θέση του αναπληρωματικού κατέλαβε ο ταμίας της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης.

    Ο κ. Πιλάβιος, χαρούμενος και ικανοποιημένος από τη νίκη του στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΕΠΟ και υποσχέθηκε, στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, επεσήμανε ότι θα διατηρήσει την ενότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου και θα κάνει ό,τι μπορεί για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το άθλημα.

    «Το ελληνικό ποδόσφαιρο έδωσε σήμερα με το εκλογικό αποτέλεσμα μια συντριπτική απάντηση στην απόπειρα παλιννόστησης ανθρώπων και λογικών που έχουν από χρόνια απομονωθεί. Οι Ενώσεις-μέλη της ΕΠΟ με όπλο την ενότητά τους, αποφάσισαν ότι το άθλημα πρέπει να αφήσει για πάντα πίσω του το παρελθόν και με ταχύτατους ρυθμούς να πλησιάσει το επίπεδο των προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών», ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο κ. Πιλάβιος με σαφέστατους υπαινιγμούς προς τον Βίκτωρα Μητρόπουλο, και συνέχισε: «Η τιμή που επεφύλαξαν στο πρόσωπό μου, να είμαι αυτός που θα οδηγήσει τα πράγματα στην επόμενη μέρα, με συγκινεί βαθύτατα και με γεμίζει υποχρεώσεις. Οι ευχαριστίες μου προς όσους με ψήφισαν είναι δεδομένες. Το ίδιο και η υπόσχεσή μου ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να συμβάλλω από τη θέση του προέδρου της ΕΠΟ στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων του χώρου».

    Ο νέος διοικητικός ηγέτης της ομοσπονδίας υπογράμμισε πως «... η ΕΠΟ είναι έτοιμη, με σαφή επίγνωση του ρόλου της, να προχωρήσει άμεσα σε σειρά πρωτοβουλιών που θα διαμορφώσουν ένα νέο πεδίο συνεργασίας τόσο με την Πολιτεία, όσο και με τους φορείς του αθλήματος».

    Όσο για τις προτεραιότητές του; «Τα οικονομικά προβλήματα των Ενώσεων, η ραγδαία ανάπτυξη της υποδομής, οι εκρήξεις βίας στα γήπεδα, η αναβάθμιση της διαιτησίας και της αθλητικής δικαιοσύνης, η διεύρυνση της ενότητας ερασιτεχνικού και επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η βελτίωση της εικόνας του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι κοινά και ως τέτοια θα αντιμετωπιστούν... Τέλος, υπόσχομαι να διατηρήσω ως κόρη οφθαλμού την ενότητα του χώρου».

    Ο κ.Πιλάβιος, που συμπλήρωσε πριν από μερικές ημέρες 43 χρόνια ζωής (13.01.1966), υπήρξε απόφοιτος της σχολής Μωραϊτη και εν συνεχεία σπούδασε στη Νομική, ανοίγοντας το δικό του δικηγορικό γραφείο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Η "εμπλοκή" του με τον χώρο του ποδοσφαίρου ξεκίνησε το 1997, όταν και συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της ΕΠΟ, ενώ την περίοδο 2000-2004 υπήρξε υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

    Τον Σεπτέμβριο του 2004 αποχώρησε από τη θέση που κατείχε στην αθηναϊκή ομάδα προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της ομοσπονδίας με τον συνδυασμό του Βασίλη Γκαγκάτση. Από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, μετά τη νίκη του Μακεδόνα παράγοντα στον συνδυασμό του οποίου ο κ. Πιλάβιος μετείχε, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ, ενώ από το 2006 κατείχε τη θέση του αθλητικού εισαγγελέα στην UEFA και από το 2007 ήταν μέλος της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της FIFA.

    Πριν παραιτηθεί των καθηκόντων του για να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου στις σημερινές εκλογές, από τον Οκτώβριο του 2008 ο Σοφοκλής Πιλάβιος ήταν ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΕΠΟ, μετά την εκ νέου εκλογή του παράταξη Γκαγκάτση, ο οποίος τον όρισε γ΄ αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας. Εκτός αυτού, είχε επίσης αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, προέδρου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής αδειοδότησης των ομάδων (licensing) και εκπρόσωπου της ΕΠΟ στο Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας.

    [03] Στη Μ.Ανατολή απεσταλμένος του Ομπάμα

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα προτίθεται να στείλει τον απεσταλμένο του στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, θέτοντας άμεσα σε εφαρμογή τα σχέδια για την αναβίωση της Ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας και την ενίσχυση της εκεχειρίας στη Γάζα.

    Η ταχύτητα με την οποία προωθεί τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του για την περιοχή ο Μπαράκ Ομπάμα έχει εκπλήξει τις κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή.

    Δυτικοί, Άραβες και Ισραηλινοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο απεσταλμένος του Ομπάμα - ο πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ, πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία, αλλά απέκλεισαν απευθείας επαφές με τη Χαμάς, που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας. Δυτικός διπλωμάτης ανέφερε ότι ο Μίτσελ είναι πιθανό να μεταβεί και στη Σαουδική Αραβία, αλλά όχι και στη Συρία.

    Η επίσκεψη Μίτσελ στη Μέση Ανατολή αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα. Δυτικός διπλωμάτης ανέφερε ότι η επίσκεψη θα επιτρέψει στον Μίτσελ "να αντιληφθεί τη θερμοκρασία" μίας ευρύτερης ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή και τόνισε ότι αποδεικνύεται η αποφασιστικότητα του Ομπάμα να δείξει ότι "εμπλέκεται ενεργά" από την αρχή της προεδρίας του στην προσπάθεια ειρήνευσης.

    Παλαιστίνιος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες στο Κάιρο για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζας δήλωσε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η αιγυπτιακή μεσολαβητική προσπάθεια.

    [04] Το Βατικανό στο Youtube

    Μέσω διαδικτύου και ειδικότερα, μέσω Youtube, μεταδίδεται από το μεσημέρι ο λόγος του ποντίφικα.

    H πρωτοβουλία ήταν των Μέσων Ενημέρωσης της Αγίας Έδρας, που κατέστησαν δυνατή την πρόσβαση σε ομιλίες του Πάπα, μέσω του λίνκ www.youtube.com/vaticanit.

    «Σημέρα γράφεται μια νέα σελίδα ιστορίας της Αγίας Έδρας», αναφέρει το ραδιόφωνο του Βατικανού, Radio Vaticana, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του παπικού κράτους, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν πολλά άτομα με ευαισθησίες, τα οποία κινούνται στον χώρο του διαδικτύου και ενδιαφέρονται για το μήνυμα, που θέλει να στείλει ο ποντίφικας».

    Για την ώρα, τα περισσότερα βίντεο που προβάλλουν συναντήσεις του πάπα Βενέδικτου με διεθνείς προσωπικότητες, λειτουργίες ή μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, συνοδεύονται από σχόλια στα ιταλικά. Σύντομα, όμως, σε πολλά από αυτά θα προστεθούν σχόλια και σε άλλες γλώσσες, όπως η αγγλική, η γερμανική και η ισπανική.

    «Αρχικά, έχουν "ανέβει" στο διαδίκτυο 12 προβολές (θεματικές ενότητες με εικόνα), αλλά το αρχείο θα εμπλουτίζεται συνεχώς», εξήγησε ο πατέρας Λομπάρντι. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι έχει ζητηθεί από όλες τις καθολικές τηλεοράσεις ανά τον κόσμο, να συμβάλλουν με ρεπορτάζ και τοπικά νέα, που αφορούν την καθημερινή ζωή των χριστιανών, αλλά και τον διαθρησκειακό διάλογο.

    Ο δε πρόεδρος του Συμβουλίου του Βατικανού για τα Μέσα Ενημέρωσης, πατέρας Κλάουντιο Μαρία Τσέλλι, απαντώνας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, δήλωσε βέβαιος ότι «ο Πάπας Ράτσιγκερ, από τη στιγμή που είναι άνθρωπος, ο οποίος ενδιαφέρεται για τις καινοτομίες, δεν μπορεί να μη "σερφάρει" στο διαδίκτυο».

    Τέλος, ο Άγιος Πατέρας των Ρωμαιοκαθολικών, αναφερόμενος, πάντα, στις ευκαιρίες που προσφέρει, ως μέσω γνώσης το Ίντερνετ, τις χαρακτήρισε «δώρο προς την ανθρωπότητα», αλλά πρόσθεσε ότι «αν δεν εξασφαλισθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη, η ζημία και οι αρνητικές συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες, ιδίως για τους φτωχούς και όσους ζουν στο κοινωνικό περιθώριο».

    [05] Σφοδρή κακοκαιρία στην Ευρώπη

    Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την κεντρική Ευρώπη έχει προκαλέσει το θάνατο 15 ανθρώπων, εκ των οποίων οι τέσσερις σκοτώθηκαν στη Γαλλία. Γάλλοι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για τη χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη χώρα την τελευταία δεκαετία, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι έφτασαν σε ταχύτητα 184 χιλιομέτρων την ώρα στην περιοχή Περπινιάν.

    Δύο άνθρωποι σκοτωθηκαν από δέντρα που ξεριζώθηκαν και καταπλάκωσαν τα αυτοκίνητά τους. Ενας 78χρονος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από αντικείμενα που παρέσυρε ο δυνατός αέρας. Επίσης έχασε τη ζωή της μία γυναίκα που ζούσε με ειδικό μηχάνημα υποβοήθησης αναπνοής, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Λόγω της κακοκαιρίας 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση στη Γαλλία.

    Στις καιρικές συνθήκες αποδίδεται επίσης το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Μπορντό και την Τουλούζ, ενώ πολλά δρομολόγια τρένων δεν πραγματοποιήθηκαν επειδή σε διάφορα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν πέσει δέντρα.

    Οι γαλλικές αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, στις περιοχές που πλήττονται από το μέτωπο της κακοκαιρίας, αν δεν είνα απολύτως απαραίτητο.

    Από τις σφοδρές καταιγίδες έχουν προκληθεί προβλήματα και στις αερομεταφορές, τις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Στην περιοχή Σαντ Μπόι, κοντά στη Βαρκελόνη στην Καταλονία τουλάχιστον τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σήμερα κατά την κατάρρευση στέγης σε αθλητικό κέντρο, μέσα στο οποίο υπήρχαν 20 έως 30 ανήλικοι.

    Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, τα παιδιά έπαιζαν μπέιζμπολ και για να προφυλαχθούν από την κακοκαιρία μπήκαν στο εσωτερικό του αθλητικού κέντρου, η στέγη του οποίου κατέρρευσε. "Υπάρχουν τέσσερις νεκροί και εννέα τραυματίες", σύμφωνα με εκπρόσωπο της καταλονικής κυβέρνησης.

    Θύματα της σφοδρής κακοκαιρίας είναι επίσης μια 52χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της το βράδυ της Παρασκευή στη Βαρκελόνη και στη Γαλικία ένας αξιωματικός της τροχαίας όταν δέντρο ξεριζώθηκε κι έπεσε πάνω του την ώρα που ρύθμιζε την κυκλοφορία.

    Στη νοτιοανατολική επαρχία Αλικάντε, ένας άνδρας 51 ετών σκοτώθηκε καθώς και ένας από τους έξι ναυτικούς που περισυνελέγησαν με ελικόπτερο από το φορτηγό πλοίο τους ανοιχτά της Γαλικίας.

    Ένας δημοτικός υπάλληλος των κήπων και των πάρκων κοντά στη Βαρκελώνη έχασε επίσης τη ζωή του από τη σφοδρή κακοκαιρία.

    Αρκετοί ήταν οι τραυματίες σε τροχαία που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, ενώ σε αρκετούς δρόμους διακόπηκε η κυκλοφορία.

    Στη Χώρα των Βάσκων, εκπρόσωπος του περιφερειακού υπουργείου Εσωτερικών έκανε λόγο για κύματα ύψους 21,5 μέτρων ανοικτά του ακρωτηρίου Ματξιτξάκο. Σε αυτή την περιοχή αρκετές δεκάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους όταν δυνατοί άνεμοι ξερίζωσαν στέγες σπιτιών.

    Πολλαπλές διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, στη Χώρα των Βάσκων, την Αραγονία, τη Γαλικία, την Καταλονία.

    Οι καταιγίδες προκάλεσαν καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια της Ισπανίας και προβλήματα στα τραίνα υψηλής ταχύτητας κυρίως αυτά που εκτελούν το δρομολόγιο Μαδρίτη-Βαρκελόνη.

    Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία για πτώση δένδρων και ηλεκτρικών πυλώνων, ενώ από διακοπή ρεύματος επλήγησαν σε 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 January 2009 - 7:30:18 UTC