Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροπολογία για συμβασιούχους ΥΠΠΟ
  • [02] Οχι σε φορολογικά μέτρα
  • [03] ΕΕ: "Πράσινο φως" για την Ο.A.

  • [01] Τροπολογία για συμβασιούχους ΥΠΠΟ

    «Με τροπολογία, που κατατίθεται τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, επιλύεται άμεσα το πρόβλημα των συμβασιούχων, που εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού, με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση των διυπουργικών συνεννοήσεων, που είχε αναλάβει.

    [02] Οχι σε φορολογικά μέτρα

    Για να σημειωθεί ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι είχε προβλεφθεί, κάτι που θα επιβεβαιώσει κατά πάσα πιθανότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οικονομικές της εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει το Μάιο. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γ. Παπαθανασίου συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των εργασιών της σημερινής συνόδου του Ecofin στις Βρυξέλλες. Οι προοπτικές εξόδου από την οικονομική κρίση μετατίθενται για το 2010, τόνισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εκτιμήσεων για την οικονομία θα είναι η αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε όλες της χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο η αύξηση των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη είναι 2,5%.

    Αναφερόμενος ειδικά στην ελληνική οικονομία ο κ. Γ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα μεταβληθεί το ΑΕΠ το 2009 είναι αβέβαιος, όπως αβέβαιη είναι η κατάσταση για όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Επισήμανε, ωστόσο, με έμφαση ότι για την κυβέρνηση δεν υφίσταται θέμα αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν ενδείκνυται η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, καθώς θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, στους χαμηλόμισθους και στους συνταξιούχους.

    Ο υπουργός εθνικής οικονομίας τόνισε ότι λόγω της χαμηλής ροής των πιστώσεων και των δυσμενών όρων δανεισμού κρίνεται ευρύτερα απαραίτητη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές καθώς και η χάραξη από όλα τα κράτη μέλη μιας στρατηγικής που θα επαναφέρει τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε χαμηλά επίπεδα. Η γενικότερη τάση που διαμορφώνεται, συμπλήρωσε ο Γ. Παπαθανασίου, είναι ότι ακόμα και για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα θα πρέπει να επανέλθουν σε δημοσιονομική σταθεροποίηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ο υπουργός εθνικής οικονομίας υπογράμμισε ακόμη, ότι η κάθε χώρα θα καταβάλει τις δικές της προσπάθειες, αλλά και σε συντονισμό με τις άλλες χώρες για την έξοδο από την κρίση. Σε γενικές γραμμές ανέφερε ότι χώρες όπως η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο που εμφανίζουν ακόμα δημοσιονομικά πλεονάσματα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, όπως άλλωστε και χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, παρά την επιδείνωση που εμφανίζουν στα δημόσια οικονομικά τους. Από την άλλη μεριά, σημείωσε ότι η επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά υπάρχει το 2009 σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία και ότι όπως είναι γνωστό χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία εμφανίζουν ήδη υπερβολικά ελλείμματα. Ως θετικό σημάδι ανέφερε ο Γ. Παπαθανασίου τη μείωση του πληθωρισμού.

    Ο υπουργός εθνικής οικονομίας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του σημερινού Ecofin προετοιμάστηκε η επόμενη σύνοδος κορυφής καθώς και η κοινή ευρωπαϊκή θέση ενόψει της ομάδας των 20 σημαντικότερων οικονομιών της Γης που θα πραγματοποιηθεί όπως είναι γνωστό στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

    Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και της εποπτείας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και οργανισμών. Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί πιο έντονα από την οικονομική κρίση, ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ecofin συμφώνησε ότι η κάθε χώρα θα κρίνεται ξεχωριστά για το αν θα της δοθεί οικονομική υποστήριξη, χωρίς να αλλάζουν ή να παραβιάζονται οι υφιστάμενοι κανόνες.

    Αναφερόμενος, ειδικά στην ελληνική οικονομία ο Γ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα μεταβληθεί το ΑΕΠ το 2009 είναι αβέβαιος, όπως αβέβαιη είναι η κατάσταση για όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Επισήμανε με έμφαση ότι για την κυβέρνηση δεν υφίσταται θέμα αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν ενδείκνυται η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, καθώς θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, στους χαμηλόμισθους και στους συνταξιούχους.

    Σε ό,τι αφορά τη μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός εθνικής οικονομίας υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο των συνολικότερων συζητήσεων για την εισοδηματική πολιτική που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του μηνός.

    Ερωτηθείς αν επίκειται υιοθέτηση φορολογικών μέτρων, ο υπουργός εθνικής οικονομίας ανέφερε ότι κακώς έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται σχετίζεται με τη φορολογία. Σημείωσε ότι μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα κάθε μέρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, που θα πρέπει να έχουν στόχο την περικοπή των δαπανών και τη βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης, όπως άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Επίσης, ο Γ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι στις 25 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της για επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στο άτυπο Ecofin στην Πράγα στις 4 Απριλίου.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή, ο Γ. Παπαθανασίου δήλωσε τα εξής: «Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες 20 ετών, η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Από εκεί που μας στοίχιζε 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, περιμένουμε να έχουμε έσοδα 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».

    [03] ΕΕ: "Πράσινο φως" για την Ο.A.

    Το "πράσινο φως" για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το απόγευμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής, αρμόδιος επίτροπος για τις Μεταφορές, Αντόνιο Ταγιάνι.

    «Εχουμε καλά νέα», δήλωσε ο επίτροπος και διευκρίνισε: «Η διαδικασία αποκρατικοποίησης εξελίχθηκε με διαφάνεια, χωρίς διακρίσεις. Δυστυχώς, οι προσφορές ήταν χαμηλότερες από την τιμή που ο ανεξάρτητος εκτιμητής είχε καθορίσει, ως ελαχίστη τιμή στην πώληση».

    Ο κ. Ταγιάνι υπογράμμισε ότι «η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ήταν υποδειγματική» και ότι η τελική κατάληξη για την πώληση των τριών μερών, στα οποία χωρίζεται η Ολυμπιακή, έχει η εξής:

    Η επίγεια εξυπηρέτηση (handling) πωλείται στην Swissport Aviarets Hellas για το συνολικό ποσό των 44,8 εκατ. ευρώ. Το πτητικό έργο και η τεχνική βάση στη Marfin Investment Group (MIG) για τα ποσά των 45,7 εκατ. και 16,7 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

    Το συνολικό κόστος πώλησης της Ολυμπιακής ανέρχεται σε 107,2 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Ταγιάνι υπογράμμισε ότι η νέα εταιρία θα είναι «ολοκληρωτικά ιδιωτική και μικρότερη από την παλαιά Ολυμπιακή και η πώληση έγινε στην τιμή της αγοράς». Ο Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έτσι, θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και σε άλλες εταιρείες για μεγαλύτερη συμμετοχή στην ελληνική αγορά».

    Με γραπτή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται ότι «το αναθεωρημένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης δεν συνεπάγεται προβλήματα σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις».

    Αναφέρει επίσης, ότι «η άμεση πώληση της Ολυμπιακής αναμένεται να εξασφαλίσει ότι θα συνεχισθεί η πραγματοποίηση των δρομολογίων, που διέπονται από τις διατάξεις περί παροχής δημόσιων υπηρεσιών, προφυλάσσοντας έτσι τους κατοίκους απομακρυσμένων νήσων από το ενδεχόμενο διατάραξης των παρεχόμενων αεροπορικών υπηρεσιών».

    Με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ταγιάνι έδωσε το «πράσινο φώς» και για την πώληση της Ιταλικής «Alitalia» αντί του ποσού των 1.052 εκατ. ευρώ.

    «Η Επιτροπή αποδέχθηκε την εκτίμηση αυτή», δήλωσε ο κ. Ταγιάνι και πρόσθεσε: «Επομένως, έχουμε σήμερα στην Ευρώπη δύο νέες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες. Σε περίοδο κρίσης κερδίσαμε, τελικά, την πρόκληση να αποφύγουμε τις κρατικές ενισχύσεις. Δύο πρώην κρατικές εταιρίες γίνονται μικρότερες και ιδιωτικές. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο ιδιωτικών εταιρειών, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουμε την αγορά στον ανταγωνισμό», κατέληξε ο Επίτροπος.

    Δηλώσεις Κ. Χατζηδάκη

    "Η κυβέρνηση δέχεται με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι "Η προσπάθεια αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής έχει εξελιχθεί στο πιο δύσκολο, μεταπολεμικά, οικονομικό τοπίο και η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πως είναι μια προσπάθεια, η οποία στηρίχτηκε σε πολύ γερά θεμέλια?.

    Ερωτηθείς σχετικά με το πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποκρατικοποίησης, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως ?αύριο ή μεθαύριο θα έχουμε τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και στη συνέχεια, τρεις συμβάσεις θα σταλούν στη Βουλή προς κύρωση, διότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει επικύρωση των συμβάσεων αυτών από την Βουλή?.

    ?Για τους εργαζόμενους υπάρχει απόλυτη κάλυψη, είτε με πρόωρη συνταξιοδότηση είτε με μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, οι εργαζόμενοι είναι απολύτως καλυμμένοι χωρίς να θίγεται ούτε στο ελάχιστο το εισόδημά τους?, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Συμπλήρωσε δε ότι ?από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι και η νέα ιδιοκτησία θα απασχολήσει αρκετούς από τους σημερινούς εργαζόμενους της Ολυμπιακής, και αυτό, άλλωστε, είναι φυσικό, διότι έχουν γνώση, εμπειρία και προϋπηρεσία?. Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Ερωτηθείς για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου, στην οποία θα παρουσιαστούν όλες οι λεπτομέρειες. Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίγεια εξυπηρέτηση συνεχίζονται και ότι έχει δοθεί προθεσμία έως την Παρασκευή.

    ?Όταν θα υπάρξει έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή θα σας μιλήσουμε για όλα, όμως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για καινούρια πράγματα?, επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι ?υπάρχει απόλυτη κάλυψη για τους εργαζόμενους?. Σχετικά με το εάν η διαδικασία θα επηρεάσει το επιβατικό κοινό, ο υπουργός τόνισε ότι το επιβατικό κοινό δεν θα έχει να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

    ?Είναι μια προσπάθεια, η οποία έχει εξελιχθεί για ενάμιση χρόνο, δουλέψαμε συστηματικά και στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που προκύπτουν από τη νομική πλευρά και σε σχέση με τους εργαζόμενους και σε σχέση με το επιβατικό κοινό?, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

    Σε ερώτηση για την ?ύπαρξη γκρίζων σημείων?, ?για τα οποία έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ?, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι ?το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές και διαφορετικές απόψεις, δυσκολεύομαι να τις παρακολουθήσω?, και κατέληξε λέγοντας ότι ?αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι και στο κόμμα αυτό και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις υπάρχει μια σταδιακή μετατόπιση προς τις δικές μας θέσεις που είναι οι θέσεις της κοινής λογικής και της Ευρώπης?.

    MIG: Ξεκινούν οι προσλήψεις

    Στο μεταξύ, από την Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώθηκε ότι από σήμερα δημοσιεύονται αγγελίες για προσλήψεις στην αεροπορική εταιρεία που πρόκειται να αποκτήσει ο όμιλος.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι θέσεις εργασίας αφορούν δεκάδες ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν κάθε ειδικότητα από το διαδίκτυο, στον ιστότοπο: www.marfininvestmentgroup.com

    Οι αιτήσεις και τα βιογραφικά θα απευθύνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση hr.newaircarrieroperations@marfingroup.gr έως τις 24 Μαρτίου 2009.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 March 2009 - 17:31:15 UTC