Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προβληματική η διεθνής παρουσία της χώρας"
  • [02] Τροπολογία για συμβασιούχους ΥΠΠΟ
  • [03] Στον εισαγγελέα για το «πόθεν έσχες»
  • [04] Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ
  • [05] "Οχι" σε φορολογικά μέτρα

  • [01] "Προβληματική η διεθνής παρουσία της χώρας"

    "Η Ελλάδα από ηγέτιδα χώρα στην ευρύτερη περιοχή έχει γίνει προβληματική χώρα, ενώ υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι έχει ανύπαρκτο ρόλο διεθνώς με σοβαρά ερωτήματα για το κύρος μας", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της, υπό την προεδρία του, συνεδρίασης του επιτελικού κύκλου εξωτερικής πολιτικής του Κινήματος.

    Ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι η προαναφερθείσα αίσθηση εντείνεται από τις εξελίξεις στην οικονομία και "την ανομία στο κράτος" και πρόσθεσε ότι "η παρουσία μας στην ΕΕ είναι από ανύπαρκτη έως προβληματική, ενώ δεδομένη είναι και η απουσία της Ελλάδας από τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, στα δε ελληνοτουρκικά έχει επαναπαυθεί η κυβέρνηση".

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και θέματα άμυνας, με τον κ. Παπανδρέου να τονίζει ότι "προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι νέοι εξοπλισμοί, αλλά η ενδυνάμωση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων" και να προσθέτει ότι "στις πρόσφατες κρίσεις (των Ενόπλων Δυνάμεων) υπήρξε διάχυτος κομματισμός".

  • ** Με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο άνδρες είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και συμφώνησαν να συναντηθούν την Πέμπτη αμέσως μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    «Την στιγμή που πολλαπλασιάζονται τα αρνητικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, η αξιοπιστία της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ και σήμερα το Ecofin υιοθέτησε ένα κείμενο για την χώρα μας που επιβεβαιώνει αυτήν την αναξιοπιστία καθώς και το ότι η χώρα μπαίνει στην κρίση ανοχύρωτη εξαιτίας της διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης αλλά και των συγκεκριμένων πολιτικών της επιλογών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επιπλέον ότι το κείμενο του Ecofin «επιβεβαιώνει ότι η χώρα δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, με άλλα λόγια επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική».

    «Τον λογαριασμό της κρίσης δεν μπορούν να πληρώσουν και πάλι οι Έλληνες πολίτες. Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται αναπτυξιακό στίγμα, στήριξη του εισοδήματος και δημόσιες επενδύσεις και αυτά η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να τα κάνει. Χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να μπορέσει να δώσει στον Έλληνα πολίτη ελπίδα και προοπτική» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Κληθείς να σχολιάσει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, την αποστροφή του υπουργού Οικονομίας ότι «τώρα κερδίζει το Δημόσιο και δεν χάνει όπως επί ΠΑΣΟΚ», αλλά και την αποδοχή της ιδιωτικοποίησης εκ μέρους στελεχών του Κινήματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά την ΟΑ, ενώ παρέλαβε ένα σχέδιο το οποίο θα είχε οδηγήσει σε βιώσιμη λύση. Σήμερα η θέση του ΠΑΣΟΚ παραμένει όπως την εξέφρασε το 2005: Η βιώσιμη λύση για την ΟΑ δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα σχήμα με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια σε στρατηγική σημασία με ξένο αερομεταφορέα, μια ΟΑ που θα είναι ανταγωνιστική, θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πολίτες όπου και να βρίσκονται, μια ελληνική αγορά μεταφορών που θα επιτρέπει ανταγωνισμό ανάμεσα σε διαφορετικά σχήματα».

    «Σε αυτή τη λύση επιμένουμε και σήμερα ως αντιπολίτευση και αυτή θα εφαρμόσουμε αύριο ως κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου στην ερώτηση αν «έχει αλλάξει άποψη ο κ. Παπανδρέου σε σχέση με την κριτική που ασκούσε πριν από 10 μήνες στον κ. Σημίτη ότι υποσκάπτει την ενότητα του κόμματος».

    [02] Τροπολογία για συμβασιούχους ΥΠΠΟ

    «Με τροπολογία, που κατατίθεται τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, επιλύεται άμεσα το πρόβλημα των συμβασιούχων, που εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού, με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση των διυπουργικών συνεννοήσεων, που είχε αναλάβει.

    [03] Στον εισαγγελέα για το «πόθεν έσχες»

    Στον εισαγγελέα στέλνει 354 εφοριακούς και υπαλλήλους πολεοδομιών ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίηκησης και Αυτοδιοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, επειδή δεν υπέβαλαν δηλώσεις «πόθεν έσχες», όπως όφειλαν.

    Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Ρακιντζής στο ραδιοφωνικό σταθμό City, θα ζητήσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου για 30 υπαλλήλους, καθώς διαπίστωσε στην κατοχή τους αφύσικα μεγάλα εισοδήματα και ακίνητη περιουσία που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.

    Στο στόχαστρο του γενικού επιθεωρητή έχουν μπει και περίπου 200 υπάλληλοι των παραπάνω υπηρεσιών, εξαιτίας των καταγγελιών που υπάρχουν γιβ αυτούς, για ατασθαλίες και πειθαρχικά παραπτώματα. Ο κ. Ρακιντζής δήλωσε ότι «έχουμε πάρει την απόφαση να χτυπήσουμε τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση όπου τη βρίσκουμε».

    Για όσους δεν υπέβαλαν «πόθεν έσχες», ο κ. Ρακιντζής είπε ότι θα ασκήσει πειθαρχική δίωξη «για την παράβαση του νόμου και του καθήκοντος, ότι θα πραγματοποιηθεί ΕΔΕ και μπορεί να τιμωρηθούν μέχρι και με προσωρινή παύση».

    Όσον αφορά τους 30 υπαλλήλους των οποίων θα ζητήσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο κ. Ρακιντζής είπε ότι «αυτοί είναι υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα και ποινικά, όπως υπεξαιρέσεις, μη επιστροφή ΦΠΑ.

    Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «βρήκα σε κάποιους μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά πρέπει να τα ελέγξω με τις προηγούμενες δηλώσεις τους. Αυτή είναι μια πάρα πολύ αργή διαδικασία και επίμονη».

    [04] Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ

    Το ΑΣΕΠ ανακοινώνει τις ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής του γραπτού διαγωνισμού για την πλήρωση συνολικά οκτακοσίων εβδομήντα επτά (877) θέσεων τακτικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης (Προκήρυξη 1Γ/2008 - ΦΕΚ 461/11.9.2008/τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ).

    Οι υποψήφιοι της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, καθώς και οι υποψήφιοι κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης θα εξεταστούν το Σάββατο και την Κυριακή 4/4/2009 και 5/4/2009. Η ώρα προσέλευσης θα είναι στις 8 το πρωί και η ώρα έναρξης της εκπαίδευσης στις 9 πμ, ενώ η διάρκεια της εξέτασης θα είναι 3 ώρες. Για άλλες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, ενώ το ΑΣΕΠ θα ανακοινώσει τα εξεταστικά κέντρα.

    Επίσης, εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ οι Πίνακες Αποκλειομένων υποψηφίων του Γραπτού Διαγωνισμού για την πλήρωση συνολικά οκτακοσίων εβδομήντα επτά (877) θέσεων τακτικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης (Προκήρυξη 1Γ/2008 - ΦΕΚ 461/11.9.2008/τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ).

    Οι σχετικοί πίνακες απεστάλησαν για ανάρτηση σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Επαρχεία της χώρας, αναρτήθηκαν στο Κεντρικό κατάστημα του ΑΣΕΠ στην Αθήνα, καθώς και στο Παράρτημα του ΑΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη.

    Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν κατά των πινάκων αυτών αντιρρήσεις εντός πέντε (5) ημερών από την επομένη της ανάρτησής τους, με κατάθεση ή αποστολή τους στο ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Τ.Θ. 143 07, Τ.Κ. 115 10, Αθήνα). Επισημαίνεται ότι οι Πίνακες Αποκλειομένων υποψηφίων δεν αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ μετά από σχετική σύσταση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.) προς το ΑΣΕΠ (απόφαση Α.Π.Δ.Π.Χ. υπβ αριθμ. 62/2004).

    Το ΑΣΕΠ ανακοινώνει τις ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής του γραπτού διαγωνισμού για την πλήρωση συνολικά οκτακοσίων εβδομήντα επτά (877) θέσεων τακτικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης (Προκήρυξη 1Γ/2008 - ΦΕΚ 461/11.9.2008/τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ).

    [05] "Οχι" σε φορολογικά μέτρα

    Για να σημειωθεί ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι είχε προβλεφθεί, κάτι που θα επιβεβαιώσει κατά πάσα πιθανότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οικονομικές της εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει το Μάιο. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γ. Παπαθανασίου συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των εργασιών της σημερινής συνόδου του Ecofin στις Βρυξέλλες. Οι προοπτικές εξόδου από την οικονομική κρίση μετατίθενται για το 2010, τόνισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εκτιμήσεων για την οικονομία θα είναι η αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε όλες της χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο η αύξηση των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη είναι 2,5%.

    Αναφερόμενος ειδικά στην ελληνική οικονομία ο κ. Γ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα μεταβληθεί το ΑΕΠ το 2009 είναι αβέβαιος, όπως αβέβαιη είναι η κατάσταση για όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Επισήμανε, ωστόσο, με έμφαση ότι για την κυβέρνηση δεν υφίσταται θέμα αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν ενδείκνυται η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, καθώς θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, στους χαμηλόμισθους και στους συνταξιούχους.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι λόγω της χαμηλής ροής των πιστώσεων και των δυσμενών όρων δανεισμού κρίνεται ευρύτερα απαραίτητη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές καθώς και η χάραξη από όλα τα κράτη μέλη μιας στρατηγικής που θα επαναφέρει τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε χαμηλά επίπεδα. Η γενικότερη τάση που διαμορφώνεται, συμπλήρωσε ο Γ. Παπαθανασίου, είναι ότι ακόμα και για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα θα πρέπει να επανέλθουν σε δημοσιονομική σταθεροποίηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ακόμη, ότι η κάθε χώρα θα καταβάλει τις δικές της προσπάθειες, αλλά και σε συντονισμό με τις άλλες χώρες για την έξοδο από την κρίση. Σε γενικές γραμμές ανέφερε ότι χώρες όπως η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο που εμφανίζουν ακόμα δημοσιονομικά πλεονάσματα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, όπως άλλωστε και χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, παρά την επιδείνωση που εμφανίζουν στα δημόσια οικονομικά τους. Από την άλλη μεριά, σημείωσε ότι η επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά υπάρχει το 2009 σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία και ότι όπως είναι γνωστό χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία εμφανίζουν ήδη υπερβολικά ελλείμματα. Ως θετικό σημάδι ανέφερε ο Γ. Παπαθανασίου τη μείωση του πληθωρισμού.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του σημερινού Ecofin προετοιμάστηκε η επόμενη σύνοδος κορυφής καθώς και η κοινή ευρωπαϊκή θέση ενόψει της ομάδας των 20 σημαντικότερων οικονομιών της Γης που θα πραγματοποιηθεί όπως είναι γνωστό στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

    Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και της εποπτείας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και οργανισμών. Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί πιο έντονα από την οικονομική κρίση, ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ecofin συμφώνησε ότι η κάθε χώρα θα κρίνεται ξεχωριστά για το αν θα της δοθεί οικονομική υποστήριξη, χωρίς να αλλάζουν ή να παραβιάζονται οι υφιστάμενοι κανόνες.

    Αναφερόμενος, ειδικά στην ελληνική οικονομία ο Γ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα μεταβληθεί το ΑΕΠ το 2009 είναι αβέβαιος, όπως αβέβαιη είναι η κατάσταση για όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Επισήμανε με έμφαση ότι για την κυβέρνηση δεν υφίσταται θέμα αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν ενδείκνυται η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, καθώς θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, στους χαμηλόμισθους και στους συνταξιούχους.

    Σε ό,τι αφορά τη μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο των συνολικότερων συζητήσεων για την εισοδηματική πολιτική που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του μηνός.

    Ερωτηθείς αν επίκειται υιοθέτηση φορολογικών μέτρων, ο υπουργός εθνικής οικονομίας ανέφερε ότι κακώς έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται σχετίζεται με τη φορολογία. Σημείωσε ότι μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα κάθε μέρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, που θα πρέπει να έχουν στόχο την περικοπή των δαπανών και τη βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης, όπως άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Επίσης, ο Γ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι στις 25 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της για επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στο άτυπο Ecofin στην Πράγα στις 4 Απριλίου.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή, ο Γ. Παπαθανασίου δήλωσε τα εξής: «Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες 20 ετών, η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Από εκεί που μας στοίχιζε 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, περιμένουμε να έχουμε έσοδα 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».

    Τέσσερις βασικές συστάσεις

    Το Συμβoύλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ , στο πλαίσιο της σημερινής εξέτασης των προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης 21 κρατών μελών της ΕΕ, απηύθυνε προς την Ελλάδα, τέσσερις βασικές συστάσεις οικονομικής πολιτικής με βάση τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της χώρας μας για την περίοδο 2008-2011.

    Η πρώτη σύσταση αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας το 2009, η δεύτερη αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η τρίτη τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ελέγχου των κρατικών δαπανών και η τέταρτη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, μέσω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και στο συνταξιοδοτικό.

    Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία) εμφάνισαν το 2008, έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Για τη Μάλτα που εμφάνισε επίσης έλλειμμα πάνω από το 3% κρίθηκε ότι η υπέρβαση του ορίου έχει προσωρινό χαρακτήρα.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γενικές γραμμές αναγνωρίζει ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή κρίση. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι λαμβανομένου υπόψη πως η Ελλάδα αφενός μεν δεν βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, αφετέρου δε έχει μεγάλο χρέος, έχει περιορισμένα περιθώρια για τη δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία.

    Με βάση τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ, η Ελλάδα καλείται:

    - Να ενισχύσει ουσιαστικά την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης ήδη το 2009 με τη λήψη σαφώς καθορισμένων μόνιμων μέτρων για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η άσκηση συνετής μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην αναγκαία μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους/ΑΕΠ.

    - Να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης συνδέονται επίσης με τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη την απαιτούμενη αναπροσαρμογή της οικονομίας, με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών.

    - Να εφαρμόσει με ταχύ ρυθμό τις πολιτικές μεταρρύθμισης των φορολογικών υπηρεσιών και να βελτιώσει περαιτέρω τον τρόπο λειτουργίας των δημοσιονομικών διαδικασιών με την αύξηση της διαφάνειάς τους, τη χάραξη δημοσιονομικής στρατηγικής με γνώμονα τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές και τη σύσταση μηχανισμών για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών.

    -Να βελτιώσει, εν όψει του αυξανόμενου επιπέδου του χρέους και της προδιαγραφόμενης αύξησης των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με τη συνέχιση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης.

    Στο κείμενο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου επισημαίνεται ακόμη ότι η Ελλάδα είχε σημαντική οικονομική ανάπτυξη στο 4% σε ετήσια βάση στη διάρκεια της δεκαετίας. Παράλληλα, όμως όπως τονίζεται, οι εγχώριες και εξωτερικές μακροοικονομικές ανισορροπίες διευρύνθηκαν σημαντικά, γεγονός που οδήγησε σε υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος. Η σημερινή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, έχει αντίκτυπο στην οικονομία και ασκεί πιέσεις στο χρέος, αναφέρει το κείμενο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου.

    Στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής, το 2008 το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,9% και αναμένεται το 2009 να παραμείνει θετικό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 3% το 2007 και το δημόσιο χρέος ήταν από τα υψηλότερα στην ΕΕ, η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας ώστε να μην διακυβεύσει περαιτέρω τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την ανταγωνιστική θέση της χώρας, υποστηρίζει το Συμβούλιο το οποίο διαπιστώνει ακόμη πως η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει πακέτο για την τόνωση της οικονομίας. Επισημαίνεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές περιέλαβαν στον προϋπολογισμό του 2009 ορισμένα μέτρα που στοχεύουν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται οφέλη για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των δημοσίων οικονομικών και να προχωρήσει σε διόρθωση των παραγόντων που οδηγούν σε υψηλές εγχώριες και εξωτερικές ανισορροπίες της οικονομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 March 2009 - 19:31:36 UTC