Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα ανάπτυξης
  • [02] "Ανοχύρωτη η χώρα μπροστά στην κρίση"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Συνέχεια στο διάλογο

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα ανάπτυξης

    Θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης θα βρεθούν στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδρίαζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 12 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 2 ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας Katalin Slizi.

    Το "πράσινο φως" για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής, αρμόδιος επίτροπος για τις Μεταφορές, Αντόνιο Ταγιάνι.

    «Εχουμε καλά νέα», δήλωσε ο επίτροπος και διευκρίνισε: «Η διαδικασία αποκρατικοποίησης εξελίχθηκε με διαφάνεια, χωρίς διακρίσεις. Δυστυχώς, οι προσφορές ήταν χαμηλότερες από την τιμή που ο ανεξάρτητος εκτιμητής είχε καθορίσει, ως ελαχίστη τιμή στην πώληση».

    Ο κ. Ταγιάνι υπογράμμισε ότι «η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ήταν υποδειγματική» και ότι η τελική κατάληξη για την πώληση των τριών μερών, στα οποία χωρίζεται η Ολυμπιακή, έχει η εξής:

    Η επίγεια εξυπηρέτηση (handling) πωλείται στην Swissport Aviarets Hellas για το συνολικό ποσό των 44,8 εκατ. ευρώ. Το πτητικό έργο και η τεχνική βάση στη Marfin Investment Group (MIG) για τα ποσά των 45,7 εκατ. και 16,7 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

    Το συνολικό κόστος πώλησης της Ολυμπιακής ανέρχεται σε 107,2 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Ταγιάνι υπογράμμισε ότι η νέα εταιρία θα είναι «ολοκληρωτικά ιδιωτική και μικρότερη από την παλαιά Ολυμπιακή και η πώληση έγινε στην τιμή της αγοράς». Ο Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έτσι, θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και σε άλλες εταιρείες για μεγαλύτερη συμμετοχή στην ελληνική αγορά».

    Με γραπτή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται ότι «το αναθεωρημένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης δεν συνεπάγεται προβλήματα σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις».

    Αναφέρει επίσης, ότι «η άμεση πώληση της Ολυμπιακής αναμένεται να εξασφαλίσει ότι θα συνεχισθεί η πραγματοποίηση των δρομολογίων, που διέπονται από τις διατάξεις περί παροχής δημόσιων υπηρεσιών, προφυλάσσοντας έτσι τους κατοίκους απομακρυσμένων νήσων από το ενδεχόμενο διατάραξης των παρεχόμενων αεροπορικών υπηρεσιών».

    Με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ταγιάνι έδωσε το «πράσινο φώς» και για την πώληση της Ιταλικής «Alitalia» αντί του ποσού των 1.052 εκατ. ευρώ.

    «Η Επιτροπή αποδέχθηκε την εκτίμηση αυτή», δήλωσε ο κ. Ταγιάνι και πρόσθεσε: «Επομένως, έχουμε σήμερα στην Ευρώπη δύο νέες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες. Σε περίοδο κρίσης κερδίσαμε, τελικά, την πρόκληση να αποφύγουμε τις κρατικές ενισχύσεις. Δύο πρώην κρατικές εταιρίες γίνονται μικρότερες και ιδιωτικές. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο ιδιωτικών εταιρειών, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουμε την αγορά στον ανταγωνισμό», κατέληξε ο Επίτροπος.

    Δηλώσεις Κ. Χατζηδάκη

    "Η κυβέρνηση δέχεται με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι "Η προσπάθεια αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής έχει εξελιχθεί στο πιο δύσκολο, μεταπολεμικά, οικονομικό τοπίο και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πως είναι μια προσπάθεια, η οποία στηρίχτηκε σε πολύ γερά θεμέλια?.

    Ερωτηθείς σχετικά με το πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποκρατικοποίησης, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως ?σύντομα θα έχουμε τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και στη συνέχεια, τρεις συμβάσεις θα σταλούν στη Βουλή προς κύρωση, διότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει επικύρωση των συμβάσεων αυτών από την Βουλή?.

    ?Για τους εργαζόμενους υπάρχει απόλυτη κάλυψη, είτε με πρόωρη συνταξιοδότηση είτε με μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, οι εργαζόμενοι είναι απολύτως καλυμμένοι χωρίς να θίγεται ούτε στο ελάχιστο το εισόδημά τους?, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Συμπλήρωσε δε ότι ?από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι και η νέα ιδιοκτησία θα απασχολήσει αρκετούς από τους σημερινούς εργαζόμενους της Ολυμπιακής, και αυτό, άλλωστε, είναι φυσικό, διότι έχουν γνώση, εμπειρία και προϋπηρεσία?. Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Ερωτηθείς για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου, στην οποία θα παρουσιαστούν όλες οι λεπτομέρειες. Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίγεια εξυπηρέτηση συνεχίζονται και ότι έχει δοθεί προθεσμία έως την Παρασκευή.

    ?Όταν θα υπάρξει έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή θα σας μιλήσουμε για όλα, όμως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για καινούρια πράγματα?, επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι ?υπάρχει απόλυτη κάλυψη για τους εργαζόμενους?. Σχετικά με το εάν η διαδικασία θα επηρεάσει το επιβατικό κοινό, ο υπουργός τόνισε ότι το επιβατικό κοινό δεν θα έχει να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

    ?Είναι μια προσπάθεια, η οποία έχει εξελιχθεί για ενάμιση χρόνο, δουλέψαμε συστηματικά και στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που προκύπτουν από τη νομική πλευρά και σε σχέση με τους εργαζόμενους και σε σχέση με το επιβατικό κοινό?, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

    Σε ερώτηση για την ?ύπαρξη γκρίζων σημείων?, ?για τα οποία έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ?, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι ?το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές και διαφορετικές απόψεις, δυσκολεύομαι να τις παρακολουθήσω?, και κατέληξε λέγοντας ότι ?αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι και στο κόμμα αυτό και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις υπάρχει μια σταδιακή μετατόπιση προς τις δικές μας θέσεις που είναι οι θέσεις της κοινής λογικής και της Ευρώπης?.

    [02] "Ανοχύρωτη η χώρα μπροστά στην κρίση"

    "Η Ελλάδα από ηγέτιδα χώρα στην ευρύτερη περιοχή έχει γίνει προβληματική χώρα, ενώ υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι έχει ανύπαρκτο ρόλο διεθνώς με σοβαρά ερωτήματα για το κύρος μας", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της, υπό την προεδρία του, συνεδρίασης του επιτελικού κύκλου εξωτερικής πολιτικής του Κινήματος.

    Ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι η προαναφερθείσα αίσθηση εντείνεται από τις εξελίξεις στην οικονομία και "την ανομία στο κράτος" και πρόσθεσε ότι "η παρουσία μας στην ΕΕ είναι από ανύπαρκτη έως προβληματική, ενώ δεδομένη είναι και η απουσία της Ελλάδας από τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, στα δε ελληνοτουρκικά έχει επαναπαυθεί η κυβέρνηση".

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και θέματα άμυνας, με τον κ. Παπανδρέου να τονίζει ότι "προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι νέοι εξοπλισμοί, αλλά η ενδυνάμωση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων" και να προσθέτει ότι "στις πρόσφατες κρίσεις (των Ενόπλων Δυνάμεων) υπήρξε διάχυτος κομματισμός".

  • ** Με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο άνδρες είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και συμφώνησαν να συναντηθούν την Πέμπτη αμέσως μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    «Την στιγμή που πολλαπλασιάζονται τα αρνητικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, η αξιοπιστία της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ και σήμερα το Ecofin υιοθέτησε ένα κείμενο για την χώρα μας που επιβεβαιώνει αυτήν την αναξιοπιστία καθώς και το ότι η χώρα μπαίνει στην κρίση ανοχύρωτη εξαιτίας της διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης αλλά και των συγκεκριμένων πολιτικών της επιλογών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επιπλέον ότι το κείμενο του Ecofin «επιβεβαιώνει ότι η χώρα δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, με άλλα λόγια επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική».

    «Τον λογαριασμό της κρίσης δεν μπορούν να πληρώσουν και πάλι οι Έλληνες πολίτες. Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται αναπτυξιακό στίγμα, στήριξη του εισοδήματος και δημόσιες επενδύσεις και αυτά η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να τα κάνει. Χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να μπορέσει να δώσει στον Έλληνα πολίτη ελπίδα και προοπτική» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Κληθείς να σχολιάσει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, την αποστροφή του υπουργού Οικονομίας ότι «τώρα κερδίζει το Δημόσιο και δεν χάνει όπως επί ΠΑΣΟΚ», αλλά και την αποδοχή της ιδιωτικοποίησης εκ μέρους στελεχών του Κινήματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά την ΟΑ, ενώ παρέλαβε ένα σχέδιο το οποίο θα είχε οδηγήσει σε βιώσιμη λύση. Σήμερα η θέση του ΠΑΣΟΚ παραμένει όπως την εξέφρασε το 2005: Η βιώσιμη λύση για την ΟΑ δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα σχήμα με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια σε στρατηγική σημασία με ξένο αερομεταφορέα, μια ΟΑ που θα είναι ανταγωνιστική, θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πολίτες όπου και να βρίσκονται, μια ελληνική αγορά μεταφορών που θα επιτρέπει ανταγωνισμό ανάμεσα σε διαφορετικά σχήματα».

    «Σε αυτή τη λύση επιμένουμε και σήμερα ως αντιπολίτευση και αυτή θα εφαρμόσουμε αύριο ως κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου στην ερώτηση αν «έχει αλλάξει άποψη ο κ. Παπανδρέου σε σχέση με την κριτική που ασκούσε πριν από 10 μήνες στον κ. Σημίτη ότι υποσκάπτει την ενότητα του κόμματος».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, διοργανώνει ημερίδα με τίτλο : «Πολιτικές προστασίας καταναλωτή σε μια πολύπλοκη εποχή: η πληροφόρηση, τα εργαλεία, οι εταίροι, η οικοδόμηση (09:00:00, Αθήνα/Athens Plaza)

  • Ημερίδα, για τους δήμους της Αττικής μς θέμα :Η εξειδίκευση των τετραετών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Δήμων σε Ετήσια Προγράμματα Δράσης που συνδιοργανώνουν η ΚΕΔΚΕ, το υπουργείο Εσωτερικών και η ΕΕΤΑΑ (09:30:00, Αθήνα/ξενοδοχείο Imperial)

  • 8η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2000 - 2006, υπό την προεδρία του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Γ. Τσιότρα, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" (10:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Παρουσίαση της μοναδικής έκδοσης του Υπουργείου Πολιτισμού, που αφορά στα οθωμανικά μνημεία του ελλαδικού χώρου (11:00:00, Αθήνα/Υπουργείο Πολιτισμού)

  • Ημερίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, με θέμα: "Ενεργειακή μελέτη επιθεώρηση και έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού κτιρίων: το νέο θεσμικό πλαίσιο", στο αμφιθέατρο "Π.Παναγιωτόπουλος" της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Α.Π.Θ.)

  • Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εποπτείας για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, υπό την Προεδρία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και με τη συμμετοχή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου και του Υφ (11:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΘΟ)

  • Παρουσίαση των επιχειρήσεων Regency στη Θεσσαλονίκη καθώς και του ομίλου γενικότερα, στο Regency Casino Thessaloniki. (11:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Παρουσίαση έρευνας για τους παράγοντες κινδύνου που προκαλούν αθηροσκλήρωση από την Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος, στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου. (11:30:00, Θεσσαλονίκη/πλατεία Αριστοτέλους 4)

  • Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ του ΥΠΟΙΟ θα υπογράψουν πρωτόκολλο συνεργασίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συνδέσμου. (11:30:00, Θεσσαλονίκη/Πλ. Μοριχόβου 1)

  • Παρουσίαση του βιβλίου "Διεθνείς σχέσεις: Σύγχρονη θεματολογία και προσεγγίσεις - Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Κουλουμπή" (12:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ-Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη), Ομιλίες: Ντ. Μπακογιάννη, Α. Διαμαντοπούλου, Ν. Κωνσταντόπουλος, Βύρων Θεοδωρόπουλος

  • Συνέντευξη Τύπου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο φουαγιέ του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, για την παρουσίαση της παράστασης «Rock Story», της Λείας Βιτάλη. (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου για το συνέδριο με θέμα «Πληθυσμιακές Τάσεις και Προοπτικές: Ελλάδα και ΕΕ», που θα διεξαχθεί 13-14/3, οργανώνουν η Ακαδημία Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Δημογραφικών Ερευνών (12:00:00, Αθήνα/Πανεπιστημίου 28 )

  • Συνέντευξη Τύπου από τον ΣΕΠΕ (12:00:00, Αθήνα/Intercontinental)

  • Συνέντευξη Τύπου από το ΣΜΕΧΑ (12:00:00, Αθήνα/Ξεν. ΕΣΠΕΡΙΑ)

  • Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (12:00:00, Αθήνα/Ζάππειο)

  • Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής με θέματα Υπουργείου Ανάπτυξης (12:00:00, Αθήνα/ Μέγαρο Μαξίμου)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στην παρουσίαση του προγράμματος «Ισες ευκαιρίες για όλους τους νέους στον πολιτισμό". (12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής)

  • Συνέντευξη Τύπου του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης- Europe Direct Κομοτηνής για τη μέχρι τώρα παρουσία του και τους στόχους της νέας χρονιάς, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. (13:00:00, Κομοτηνή)

  • Συνέντευξη Τύπου από το «Δίκτυο Τουριστικών Δήμων Ελλάδας», το «Συμβούλιο Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, το Σύνδεσμο Δημοτικών και Κοινοτικών Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου «Η ΔΑΦΝΗ» για το τέλος παρεπιδημούντων (13:00:00, Αθήνα/ΚΕΔΚΕ-Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας Δρα Katalin Szili.

    Στις 14.00 θα δεχθεί το σωματείο «Οι φίλοι της Ακρόπολης». (13:30:00, Αθήνα/Προεδρικό)

  • Εκδήλωση με θέμα, "Ηλεκτρονικό τελωνείο και νέοι τελωνειακοί θεσμοί και συστήματα", στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΘ (14:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνάντηση του Π/Θ Κ Καραμανλή με με την πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας Katalin Slizi (14:00:00, Αθήνα/Μαξίμου)

  • Συνάντηση του Π/Δ Κ παπούλια με το σωματείο "Οι φίλοι της Ακρόπολης" (14:00:00, Αθήνα/Προεδρικό)

  • Εκδήλωση με θέμα "Η επιχειρηματικότητα σε περιόδους οικονομικής κρίσης: Πρόβλημα ή ευκαιρία;" διοργανώνει η άτυπη επιτροπή "Νέοι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης", στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Τσιμισκή 43)

  • Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη με αφορμή τα 5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (19:00:00, Αθήνα/Ξεν Τιτάνια)

  • Εκδήλωση για την 50χρονη διαδρομή του επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη από την τοπική οργάνωση ΝΔ Κηφισιάς (19:00:00, Αθήνα/ξεν. ΘΕΟΞΕΝΕΙΑ ΠΑΛΛΑΣ-Κεφαλάρι, Κεντρικός ομιλητής Κ. Μητσοτάκης

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β΄ & Γ΄ Εθνική-Συνέντευξη Τύπου του Σπύρου Καλογιάννη - 13:00:00, Αθήνα

  • Βόλεϊ-Α1 γυναικών (22η ημέρα): Παναθηναϊκός-Άρης - 17:00:00, Λεωφόρος Αλεξάνδρας

  • Βόλεϊ-Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών (προημιτελικοί, β΄ αγώνας): Ηρακλής-Φριντρισχάφεν - 19:15:00, Εύοσμος

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Φάση των «16», 6η Ημέρα): Παναθηναϊκός-Μάλαγα - 21:00:00, ΟΑΚΑ

    [04] Συνέχεια στο διάλογο

    Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό τον κ. Μπαμπινιώτη με θέματα την αναβάθμιση του σχολείου, την αποσύνδεσή του από τον τρόπο εισαγωγής των παιδιών στα πανεπιστήμια, την εισαγωγή ζώνης πολιτισμού, την κινητροδότηση δεξιοτήτων και τη σύνδεση της παιδείας με την κουλτούρα και τον πολιτισμό.

    Για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησής του με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, που μετέχουν στην πολιτική επιτροπή για το εθνικό σχέδιο για την παιδεία, που περιλαμβάνει την αναμόρφωση και την αναβάθμιση του σχολείου, ενημέρωσε ο κ.Αρης Σπηλιωτόπουλος τον πρωθυπουργό.

    Ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση ποιά ήταν η εντολή του κ. Καραμανλή, είπε "να προχωρήσουμε και όσο το δυνατόν να ακούσουμε, να αφουγκραστούμε και να κωδικοποιήσουμε θέσεις και απόψεις σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να ξεκινήσουμε την ουσιαστική δουλειά".

    Σε διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ανέφερε ότι ο κ. Μπαμπινιώτης έχει πει ότι χρειάζεται έξι μήνες για να κωδικοποιήσει όλες τις θέσεις και τις σκέψεις. Πρόσθεσε ακόμη, ότι το διάλογο αυτό τον ξεκινούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να απενοχοποιηθεί τελείως η συζήτηση από οποιοδήποτε σενάριο και να αποσυνδεθεί από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα.

    Είναι διάλογος υπογράμμισε, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, χωρίς προδιαγεγραμμένες πορείες και χωρίς να επιλέξουμε εμείς το χρόνο.

    Από την πλευρά του, ο κ.Μπαμπινιώτης σε πρόσφατη ομιλία του, σχετικά με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πρότεινε την "απελευθέρωση" του Λυκείου από τις εξετάσεις, "τουλάχιστον σε κάποιες τάξεις, ώστε να είναι αυτόνομο και όχι προπαρασκευαστικό", την "αναβάθμισή" του και την "αναμόρφωσή" του, με αλλαγή του ρόλου του διδάσκοντος.

    Παράλληλα, πρότεινε την εισαγωγή "μορφωτικών στόχων", ώστε να μην είναι οι εκπαιδευτικοί "δέσμιοι" της διδακτέας ύλης και των αναλυτικών προγραμμάτων.

    Η επιδίωξη της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια, αλλά με κλίμακα και αίσθηση της πραγματικότητας είναι το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συμβουλίου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχετικά με το σύστημα επιλογής στα πανεπιστήμια, τόνισε ότι όσο υπάρχουν εξετάσεις είναι ανάγκη να υπάρξει ένας "εθνικός εξεταστικός φορέας".

    Ο κ. Μπαμπινιώτης πρότεινε οι εξετάσεις να βασίζονται σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και να έχει τη δυνατότητα ο μαθητής να δίνει τις εξετάσεις 4 φορές το χρόνο, κάθε 3 μήνες, έως ότου να πετύχει τη βαθμολογία που θέλει. "Πρέπει να αποεθνικοποιηθούν οι εξετάσεις ως γεγονός και να γίνουν προσωπική υπόθεση του μαθητή, υποστήριξε ο κ. Μπαμπινιώτης.

    Τέλος, ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι "ίσως χρειάζεται μια συναίνεση για το ποιος θα είναι ο ορίζοντας της εφαρμογής κάποιων στόχων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 March 2009 - 5:30:54 UTC