Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα γεώτρηση στην Καβάλα
  • [02] Επεισόδια στο Παρίσι
  • [03] Ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις

  • [01] Νέα γεώτρηση στην Καβάλα

    Ως «μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που υλοποιούνται, αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας, συνολικού ύψους 200 εκατομ. δολαρίων», χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, τη νέα γεώτρηση πετρελαίου, που υλοποιούν η ΚΑΒΑΛΑ OIL AE και η Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ στον κόλπο της Καβάλας και ειδικότερα, στα κοιτάσματα «Ε» και «Βόρειου Πρίνου».

    Το Σάββατο το μεσημέρι, στην επίσημη παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της Ενεργειακής Αιγαίου ΑΕ, που αποτελεί τον κύριο μέτοχο της ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΕ, ο υπουργός τόνισε πως το κράτος στηρίζει τις υγιείς και μεγάλες επενδύσεις, γιατί «μόνο έτσι επιτυγχάνεται η ανάπτυξη».

    Υπογράμμισε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επένδυση υλοποιείται εξολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια και ότι το ελληνικό δημόσιο δεν πρόκειται να δαπανήσει ούτε ευρώ. Αντίθετα -σημείωσε- η επένδυση θα συμβάλει στη συνολικότερη ανάπτυξη της χώρας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην τοπική αγορά της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας, ενώ θα εξασφαλίσει έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, καθώς 40% των εσόδων της επένδυσης θα μπουν στα κρατικά ταμεία.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης στη συνύπαρξη της ανάπτυξης με το περιβάλλον λέγοντας πως «η ΚΑΒΑΛΑ OIL αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα, καθώς λειτουργεί τριάντα χρόνια στον κόλπο της Καβάλας, αναπτύσσεται συνεχώς με νέες γεωτρήσεις, ουδέποτε όμως δημιούργησε περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το νησί της Θάσου, που βρίσκεται απέναντι, δεν στερήθηκε της τουριστικής ανάπτυξης και προόδου».

    Παρουσιάζοντας το επενδυτικό σχέδιο της Ενεργειακής Αιγαίου ΑΕ ο διευθύνων σύμβουλος, Μαθιός Ρήγας, σημείωσε πως αυτό θα επικεντρωθεί σε δυο νέα κοιτάσματα του «Βόρειου Πρίνου» και του «Ε», όπου με τρεις συνολικά πλατφόρμες, που θα στηθούν, εκτιμάται ότι θα εξορύσσονται 13.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως.

    Οι δυο νέες γεωτρήσεις θα επιτευχθούν με το τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανο Energy Exerter που θα εργάζεται κάτω απβ όλες τις καιρικές συνθήκες ακόμα και τις πιο αντίξοες και το οποίο ήρθε στον κόλπο της Καβάλας από το λιμάνι Kirkenes της Νορβηγίας, ύστερα από ταξίδι τριών μηνών. Η πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου θα είναι συνολικού μήκους 3.200 μ. και θα ολοκληρωθεί σε εξήντα ημέρες. Αμέσως μετά, θβ ακολουθήσει η δεύτερη στο κοίτασμα «Ε».

    Το γεωτρύπανο Energy Exerter είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο γεωτρύπανο που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα από την δεκαετία του 80, όταν διενεργήθηκαν οι πρώτες γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας.

    Ο κ. Ρήγας σημείωσε ακόμη, ότι ως σήμερα τα υφιστάμενα κοιτάσματα του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας, από το 1980 έχουν δώσει περισσότερα 110 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πολύ μικρότερες. Ωστόσο, η Ενεργειακή Αιγαίου με νέες συμπληρωματικές γεωτρήσεις θα βοηθήσει ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η απόληψημότητα των κοιτασμάτων και η ποιότητα του πετρελαίου.

    Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΚΑΒΑΛΑ OIIL, Βαγγέλης Παπάς, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες της εταιρείας και στον αγώνα των εργαζομένων να διατηρήσουν μια υγιή και βιώσιμη επιχείρηση.

    Έκανε μια σύντομη αναδρομή σε όλους τους σταθμούς λειτουργίας της ΚΑΒΑΛΑ OIL, στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας και στη στήριξη, που είχαν από την τοπική κοινωνία.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη χρονιά (2005), κατά την οποία οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση της εταιρείας. «Τότε, με χρηστή διοίκηση και σύνεση, με την ανοχή των εργαζομένων, που είχαν να πληρωθούν πέντε μήνες, η εταιρεία κατάφερε να ξεπληρώσει χρέη 15 εκατομ. ευρώ και να ξεκινήσει την αναζήτηση νέων επενδυτικών κεφαλαίων καθιστώντας πλέον την ΚΑΒΑΛΑ OIL μια παραγωγική και κερδοφόρα μονάδα».

    Νωρίτερα, ο κ. Χατζηδάκης με πλοίο από τη Νέα Καρβάλη, όπου βρίσκονται οι χερσαίες εγκαταστάσεις της εταιρείας, επισκέφθηκε τις πλωτές εγκαταστάσεις της ΚΑΒΑΛΑ OIL, ανοιχτά του κόλπου της Καβάλας, είδε από κοντά το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο και πάτησε το κουμπί για να ξεκινήσει η νέα γεώτρηση.

    [02] Επεισόδια στο Παρίσι

    Εικοσιένας αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν χθες Σάββατο στην διάρκεια επεισοδίων μεταξύ δεκάδων νεαρών και αστυνομικών σε προάστιο της Γαλλικής πρωτεύουσας. Αστυνομική πηγή έκανε λόγο περί "ενέδρας" σε βάρος αστυνομικών.

    Τα επεισόδια, στην περιοχή Μιρό, άρχισαν λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, όταν η αστυνομία κλήθηκε μετά από "εμπρησμό αυτοκινήτου", σύμφωνα με την πηγή αυτή. Ακολούθως περίπου 100 νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, ρίχνοντάς του περίπου σαράντα κοκτέιλ Μολότωφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

    Η κατάσταση στην περιοχή εξομαλύνθηκε περίπου στις 22:30.

    Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας 15χρονος.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι τα επεισόδια ενδέχεται να σχετίζονται με το θάνατο ενός νεαρού από την περιοχή την 8η Μαΐου από πυρά αστυνομικών "σε νόμιμη άμυνα".

    Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ απαίτησε από την υπουργό Εσωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί να παρουσιάσει ένα "σχέδιο δράσης" για την ένταση του αγώνα εναντίον των "βίαιων συμμοριών" νεαρών στην Γαλλική πρωτεύουσα, μετά από την έξαρση της βίας που προκάλεσε πάνω από δέκα τραυματισμούς σε λύκειο στην περιοχή Γκανύ.

    [03] Ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις

    Ισόπαλη 0-0 ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση της Λάρισας με τον ΠΑΟΚ στο Αλκαζάρ, με την οποία άνοιξε η αυλαία της 26ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Το αποτέλεσμα αυτό φέρνει τον «Δικέφαλο του Βορρά» στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ένα βαθμό μπροστά από τον Παναθηναϊκό (που παίζει αύριο), ενώ διατηρεί τους Θεσσαλούς στην προνομιούχο πέμπτη θέση, που οδηγεί στα πλέι-οφ.

    Την 5η συνεχόμενη νίκη της πέτυχε η ΑΕΚ, αυτή την φορά επί του ΟΦΗ με 1-0. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς εξακολουθεί να ελπίζει στην κατάκτηση της 2ης θέσης, χάρη στο τέρμα του Καφέ στο 23΄.

    Με γκολ του Βίκτορ Αγκάλι στο 80΄ η Ξάνθη νίκησε 1-0 τον Αρη μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης. Η ακριτική ομάδα με τη νίκη της ελπίζει στο όνειρο της εισόδου στα πλέι οφ, καθώς μείωσε την απόσταση από τη Λάρισα στους 4 βαθμούς, όσους υπολείπεται και ο Άρης που έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να πλησιάσει τους "βυσσινί" στον ένα βαθμό.

    Με ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις συνεχίζει το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής σήμερα. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει τον Ηρακλή και θέλει τους τρεις βαθμούς για να κάνει ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση του τίτλου, απέναντι στον «γηραιό» που δεν φαίνεται να κινδυνεύει. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός έχει πιο εύκολη αποστολή, αφού θα φιλοξενηθεί από τον ουραγό Θρασύβουλο.

    Ο Πανσερραϊκός θα παίξει στην Κομοτηνή με τον Πανθρακικό, με μοναδικό στόχο το «διπλό» που θα τον διατηρήσει «ζωντανό» στην υπόθεση-παραμονή.

    Τέλος, ο Λεβαδειακός υποδέχεται τον Πανιώνιο και με νίκη θα κάνει σημαντικό βήμα για την παραμονή, ενώ Εργοτέλης και Αστέρας Τρίπολης θα αναμετρηθούν σε έναν αγώνα χωρίς φαβορί.

    Το πρόγραμμα της Κυριακής:15:00 Εργοτέλης-Αστέρας Τρίπολης

    16:45 Λεβαδειακός-Πανιώνιος ALPHA

    16:45 Πανθρακικός-Πανσερραϊκός NOVA

    19:00 Θρασύβουλος-Παναθηναϊκός NOVA

    19:00 Ολυμπιακός-Ηρακλής NET


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 March 2009 - 7:34:21 UTC