Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βαθιά και μακρόχρονη κρίση"
  • [02] "Ανατροπή των συσχετισμών"
  • [03] "Αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές"

  • [01] "Βαθιά και μακρόχρονη κρίση"

    «Βαθιά και μακρόχρονη οικονομική κρίση στην Ελλάδα» προβλέπει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπρήγα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Η Καθημερινή της Κυριακής" και εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ δεν αποκλείει "κυβέρνηση συναίνεσης" και επιτίθεται για άλλη μια φορά στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για "καιροσκοπισμό" καθώς και για τη στάση του στα γεγονότα του Δεκέμβρη.

    «Η κρίση είναι του καπιταλισμού και δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κερδών - κεφαλαίων, αποτέλεσμα της αναρχίας που χαρακτηρίζει την καπιταλιστική παραγωγή. Και θα έρθει στην Ελλάδα οξύτατη. Ακόμα είμαστε στην αρχή» δηλώνει η κα Παπαρήγα και καλεί τον ελληνικό λαό «όποτε γίνουν εκλογές, να φτάσει στις κάλπες με την πάλη του και με ψήφο που θα ανατρέπει το σημερινό σκηνικό. Ψήφο καταδίκης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».

    Η γγ του θεωρεί "βέβαιο" ότι «η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία» επειδή «ο ΣΕΒ, γενικά τις δυνάμεις του κεφαλαίου, επιδιώκουν ισχυρή κυβέρνηση της συναίνεσης, δηλαδή κυβέρνηση που θα μπορεί, όπως νομίζουν, να επιβάλλει ακόμη σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα. Τα έχουν προαποφασίσει και τώρα τα προωθούν με πρόσχημα την κρίση». Ζητάει «ψήφο ενίσχυσης του ΚΚΕ» γιατί «αποτελεί εγγύηση για την καθημερινή ζωή των εργαζομένων, για να αποτρέψουν τα χειρότερα» και σημειώνει ότι «αδύναμη κυβέρνηση σημαίνει ισχυρός λαός».

    Η κα Παπαρήγα, επίσης, κατηγορεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για "φιλομονοπωλιακή στρατηγική", ενώ σημειώνει ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τη γραμμή της αντιμονοπωλιακής πάλης, αφού «θεωρεί την ΕΕ μονόδρομο», ενώ στο επίπεδο της οικονομίας "δεν προτείνει, ούτε θέλει καμία ριζική αλλαγή". «Οι κατά καιρούς μεταμορφώσεις του και τα αριστερά συνθήματα δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον καιροσκοπισμό του, ούτε τις σοσιαλδημοκρατικές χρεοκοπημένες αντιλήψεις που καλλιεργεί» σημειώνει η κα Παπαρήγα, ενώ αναφερόμενη στα γεγονότα του Δεκέμβρη κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «ταύτισε τη σχεδιασμένη δράση μερικών εκατοντάδων κουκουλοφόρων με μολότωφ, με τις δεκάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του 15χρονου, αλλά και για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

    [02] "Ανατροπή των συσχετισμών"

    Σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, για την παρουσίαση των θέσεών του για την Παιδεία, θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στις 12:30 στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών.

    "Πολύ κρίσιμη" χαρακτηρίζει την αναμέτρηση των ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και επιζητεί «να καταγραφεί στην κάλπη μια ριζική ανατροπή των συσχετισμών δύναμης».

    «Ο κόσμος έχει κουραστεί πια να περιμένει από τα δύο κόμματα εξουσίας που του έταξαν ανάπτυξη και ευημερία και του πρόσφεραν ανεργία, λιτότητα, επισφάλεια. Η οικονομική κρίση φέρνει τα πάνω-κάτω, μπορεί να επιφέρει και σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει τη μεγάλη έκπληξη» τονίζει ο κ. Τσίπρας.

    Είπε ότι θεωρεί «και προσωπικό στοίχημα» τη μάχη των ευρωεκλογών καθώς με το αποτέλεσμα θα κριθεί και ο ίδιος «στο βαθμό που η εκλογή μου στην προεδρία του ΣΥΝ αποτέλεσε μια αλλαγή σελίδας στα πολιτικά πράγματα» και πρόσθεσε: «Δεν φοβάμαι την κρίση των πολιτών και κυρίως δεν φοβάμαι το ρίσκο να πάρω πάνω μου αυτήν την υπόθεση»

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ecofin «Βατικανό της οικονομικής πολιτικής» και προσθέτει πως «εμείς δεν πρόκειται να το παίξουμε τοπικοί επίσκοποι». «Εξοδος από την κρίση για μας σημαίνει ότι δεν θα την πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι» σημειώνει και προσθέτει ότι η αριστερά έχει "εξαιρετικό πρόγραμμα" και «μπορεί και πάλι να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη».

    «Εξοδος από την κρίση για άλλους σημαίνει απλώς επαναφορά των ανεκτών επιπέδων κερδοφορίας. Εμείς πιστεύουμε ότι θα έχουμε υπερβεί την κρίση εάν αποκρούσουμε τη φτώχεια, την ανεργία, την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών και των ασφαλιστικών ταμείων. Εξοδος από την κρίση σημαίνει εφαρμογή αριστερού προγράμματος. Σημαίνει ριζική στροφή αριστερά. Σημαίνει σπάσιμο του Συμφώνου Σταθερότητας, πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, δημόσιες επενδύσεις, δημόσιος έλεγχος στις τράπεζες, 100.000 προσλήψεις στην υγεία και στην παιδεία, ραγδαία αναδιανομή του πλούτου τώρα» τονίζει ο κ.Τσίπρας.

    Σχολιάζοντας τη συνάντηση Παπανδρέου-Σημίτη τη χαρακτήρισε "ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω και σημείωσε ότι «ο κόσμος, και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζει ότι η απάντηση στη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι ένας νέος γύρος εκσυγχρονισμού. Η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι αριστερή και όχι μία από τα ίδια».

    Τέλος, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για το ευρωφηφοδέλτιο είπε ότι «στον ΣΥΝ η κατάρτιση της λίστας είναι υπόθεση των μελών του κόμματος» και σημείωσε πως «δημοκρατία σημαίνει πλουραλισμός και πλουραλισμός σημαίνει ότι δεν κρύβουμε τις διαφορετικές απόψεις κάτω από το χαλί». Για το θέμα της υποψηφιότητας Κουβέλη στις βουλευτικές εκλογές, που πυροδότησε το κλίμα στον ΣΥΝ, είπε πως «το καταστατικό ζήτημα δεν αφορά την επόμενη εκλογική μάχη. Οταν έρθει η ώρα του, θα το αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει» και τόνισε ότι δεν είναι «αφελής να μη θέλω το Φώτη σε θέση μάχης στις επόμενες κάλπες».

    [03] "Αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές"

    «Δεν υπάρχει συναίνεση για τίποτα άλλο παρά μόνο για την κρίση» τονίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή" ενώ για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εκτιμά ότι «θα είναι καταστροφή για τη χώρα» και υπογραμμίζει ότι το κόμμα του στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχει «αυτόνομο».

    Επίσης, διατυπώνει τη θέση ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη χάλασε τα σχέδια του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η κ. Μπακογιάννη του χάλασε τα σχέδια με τον Πούτιν, όταν ανέπτυξε αυτοβούλως τη θεωρία ότι είναι απαραίτητη η ομπρέλα γύρω από τη Μόσχα» σημειώνει ο κ. Καρατζαφέρης.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή στο Αγρίνιο σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός μίλησε πολύ σωστά και δε διαφωνούμε με όσα είπε για την οικονομική κρίση. Μίλησε για αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα απευθυνόμενος στους υπουργούς του, οι οποίοι φυσικά ούτε πειθαρχημένοι είναι, ούτε υπεύθυνοι».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 March 2009 - 9:30:42 UTC