Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη»
  • [02] "Πολιτική εξαπάτηση τα μέτρα"
  • [03] Βγενόπουλος: "Οι ισχυροί να βοηθήσουν"
  • [04] "Αναποτελεσματική πολιτική"
  • [05] Διαδηλώσεις στη Γαλλία

  • [01] «Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη»

    Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η στήριξη της υποψηφιότητας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέλ Μανουέλ Μπαρόζο για την ανανέωση της θητείας του και το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει ευρωεκλογών, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της Συνόδου, δήλωσε ότι κάτω από τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες χρειάζεται "περισσότερη Ευρώπη".

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι οι ηγέτες του ΕΛΚ συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται περισσότερο συντονισμό και συνεργασία, καθώς επίσης περισσότερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων.

    "Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη από τη διεθνή οικονομική κρίση, εφόσον όλοι δράσουν με αλληλεγγύη, προστατεύοντας το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο", δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της διήμερης συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Νωρίτερα, ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Tο απόγευμα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της πρώτης ημέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Η δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου θα ξεκινήσει αύριο το πρωί, μετά δε την ολοκλήρωσή της, ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Στην ατζέντα του Συμβουλίου αναμένεται να βρεθούν η οικονομική κρίση που πλήττει την ΕΕ, θέματα ενέργειας, η κλιματική αλλαγή, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και η Ανατολική Εταιρική Σχέση, οι Σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και η Συνθήκη της Λισαβόνας.

    [02] "Πολιτική εξαπάτηση τα μέτρα"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    «Ορισμό της πολιτικής εξαπάτησης και της χρεωκοπίας της κυβέρνησης», χαρακτήρισε τα φορολογικά μέτρα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν ή να επιβληθούν νέοι φόροι και προσθέτοντας ότι τα μέτρα δεν ελήφθησαν λόγω της κρίσης αλλά «λόγω της δημοσιονομικής ανικανότητας της κυβέρνησης».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ενισχύει τους ασθενέστερους αυτό γίνεται «με 80 λεπτά έως 1,5 ευρώ την ημέρα γιατί αυτά αναλογούν στους συνταξιούχους με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανασίου χθες».

    «Γελάμε πικρά όταν μας λένε ότι περιορίζονται οι προσλήψεις στο δημόσιο γιατί αυτό έρχεται μετά την ανακοίνωση για τις προσλήψεις 60000 με stage στο δημόσιο, μετά τις πολλαπλές ανακοινώσεις για προσλήψεις στο χώρο της Υγείας -που πρέπει να γίνουν- και μετά τις αποκαλύψεις του ΠΑΣΟΚ για πάνω από 700000 εγκρίσεις προσλήψεων στον δημόσιο τομέα από τις 7 Μαρτίου 2004», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτά έχει συνολική φορολογική πολιτική εμφορούμενη από "ριζικά διαφορετική φιλοσοφία", το πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνει:

    -Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους και για όλες τις πηγές εισοδήματος.

    -Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για όλους το οποίο θα αυξάνεται με ένα φορολογικό συντελεστή ο οποίος θα αυξάνεται προοδευτικά με το εισόδημα και με αναπροσαρμοζόμενες ετησίως φορολογικές κλίμακες.

    -Μείωση του συντελεστή φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται και γίνονται θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών ως εισόδημα φυσικού προσώπου.

    -Φορολογία των κερδών από χρηματιστηριακές συναλλαγές με συνυπολογισμό των ζημιών.

    Ερωτηθείς τι απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι και το ΠΑΣΟΚ τα ίδια ή ανάλογα μέτρα θα έπαιρνε σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν θα ελάμβανε παρόμοια μέτρα σε αντίστοιχη κατάσταση γιατί κατ' αρχήν θα είχε φροντίσει να υπάρχει συνολικό σχέδιο με διαφορετική κατανομή δαπανών και άλλη λογική στην φορολογία».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε «με ποιες θέσεις, με ποιές συμφωνίες και με ποιες διαπραγματεύσεις, πηγαίνει ο κ.Καραμανλής στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «είναι εκεί με τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες», ενώ η ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνει τις προόδους για σταθερότητα και διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος,το πρόγραμμα ανάκαμψης, την Στρατηγική της Λισσαβόνας και την προετοιμασία για το G - 20.

    Σημείωσε, δε, ότι ενώ από τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΕ έχει υιοθετήσει σχέδιο ανάκαμψης των οικονομιών, που περιλαμβάνει ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, άμεσες ενέργειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, χρήση της στήριξης στις Τράπεζες ώστε να εξασφαλιστεί ότι αυτές «επιστρέφουν» στην πιστωτική τους λειτουργία και ότι τα κεντρικά επιτόκια επιστρέφουν στους δανειολήπτες, λήψη δημοσιονομικών μέτρων με δημόσιες επενδύσεις, προσωρινές μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ και μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων, «η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει κάνει τίποτα απβ όλα αυτά».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κρίνοντας τα δύο βασικά κείμενα που έχει καταθέσει η χώρα μας, δηλαδή το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει απορρίψει και τα δύο ως ανεπαρκή και έχει ζητήσει μέτρα εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης να κάνει τα προφανή και να μπορέσει να βγάλει την χώρα από την κρίση».

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν θα βοηθήσουν το κλίμα των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός στην Ευρώπη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν ξέρω τι περιμένει να εισπράξει με αυτά τα μέτρα, εγώ τονίζω ότι η Επιτροπή ζήτησε μόνιμα και διαρθρωτικά μέτρα και αυτά (της κυβέρνησης) είναι έκτακτα και βεβαίως δεν διορθώνουν διαρθρωτικές αδυναμίες».

    Για δημόσια τάξη και ασφάλεια

    "Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ασφάλεια, σε ποιό ακριβώς κλίμα θα υλοποιηθούν και τί κάνει η κυβέρνηση για να μπορέσει να δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία ένα αίσθημα ότι τα μέτρα αυτά θα μπορέσουν να προωθήσουν την ασφάλεια του πολίτη", διερωτήθηκε κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι διάφορα κυβερνητικά στελέχη έχουν αναγάγει σε ζήτημα εκείνο του πανεπιστημιακού ασύλου, τονίζοντας ότι "παίζοντας με τις εντυπώσεις, ούτε πολιτική γίνεται στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη, ούτε τα προβλήματα λύνονται".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου καταδίκασε την ενέργεια της τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού στο γραφείο του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ζήτησε δε απάντηση από την κυβέρνηση έρευνα για τις συνθήκες υπο τις οποίες σημειώθηκε ο θάνατος κρατουμένης κατά την μεταφορά της από την Κρήτη στην Αθήνα.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης καμερών, όπως -σύμφωνα με την διατυπωθείσα ερώτηση - άφησε "ανοιχτό" ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "μένουμε στην χρήση καμερών, όπως έχει ζητήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων".

    [03] Βγενόπουλος: "Οι ισχυροί να βοηθήσουν"

    H Marfin Investment Group (MIG), ο μεγαλύτερος ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος, ανήκει κυρίως στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και δεν θα μπορούσε να είχε φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, χωρίς την ενεργό στήριξη της, τόνισε ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας σε γεύμα εργασίας στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Η MIG αποτελεί κεντρικό επενδυτικό βραχίονα της ελληνικής ναυτιλίας, επενδύοντας στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 40 χώρες, τόνισε ο κ.Βγενόπουλος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της διοίκησης του ομίλου για την στήριξη της εφοπλιστικής κοινότητας.

    Οι οικονομικά ισχυροί σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν καθήκον να αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες που βοηθούν την οικονομία και την κοινωνία. Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας από τον τομέα της ελληνικής ναυτιλίας κάνουν το καθήκον τους διατηρώντας τις θέσεις εργασίας παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ταυτόχρονα με την διατήρηση του υψηλού επιπέδου μισθών και την συνέχιση των επενδύσεων, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται μέσω της MIG, τόνισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

    Ο αντιπρόεδρος της MIG έκανε αναλυτική αναφορά στις αιτίες που δημιούργησαν την διεθνή κρίση και παρουσίασε τα βασικά σενάρια που υπάρχουν διεθνώς για την έξοδο από την κρίση αυτή, το αισιόδοξο που προβλέπει περίοδο ύφεσης 12 μηνών και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση από την κρίση και το απαισιόδοξο που προβλέπει ότι η ύφεση στην διεθνή οικονομία θα ξεπεράσει τους 12 μήνες και η έξοδος από την κρίση θα απαιτήσει 3 με 5 χρόνια. Παρομοίασε την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση μερικώς κατεστραμμένο τρένο το οποίο με χαμηλή ταχύτητα και επώδυνα με τους επιβάτες τους κινείται προς την έξοδο από το τούνελ.

    Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο κ.Βγενόπουλος έδωσε έμφαση στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που παρουσιάζει και στο υψηλό δημόσιο χρέος. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη ρευστότητας που παρουσιάζεται στην αγορά ανέφερε ο κ.Βγενόπουλος και σημείωσε ότι η σημαντική έκθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην ΝΑ Ευρώπη επιδεινώνει την κατάσταση.

    Ο κ.Βγενόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την διεθνή κρίση θα μετακυλιστούν και στο Δημόσιο, λόγω της μείωσης που θα υπάρχουν από τους φόρους που εισπράττει από τις τράπεζες. Η σωρευτική κερδοφορία των τραπεζών για το 2008 ανέρχεται σε 6 δισ.ευρώ, στην περίπτωση που τα κέρδη αυτά θα υποχωρήσουν στα 500 εκατ.ευρώ το 2009 θα υπάρξει έλλειμμα στα έσοδα του προϋπολογισμού με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.

    Για την Ολυμπιακή Αεροπορία ο κ.Βγενόπουλος επισήμανε ότι ήταν απόκτηση της από την MIG ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και έγινε μετά από συζητήσεις και συνεννόηση πολλών από των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα στην αίθουσα αυτή (δηλαδή εκπροσώπων της εφοπλιστικής κοινότητας).

    [04] "Αναποτελεσματική πολιτική"

    Αναποτελεσματική χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τα νέα φορολογικά μέτρα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο Δ. Ρέππας τονίζει ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική για την «ανασυγκρότηση της χώρας» και προβλέπει ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να συντάξει το νέο προϋπολογισμό.

    Και προσθέτει η κυβέρνηση "θα συνθλίβεται" ανάμεσα σε δύο όρια, αυτό των ευρωεκλογών και εκείνο της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

    Απαντά στα περί "βουλιμίας" για εξουσία του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για "εξουσιολατρεία" και "εξουσιομανία" της ΝΔ, η οποία αδιαφορεί για τις συνέπειές τους για τη χώρα.

    Αναφερόμενος στην επάνοδο του Κώστα Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ, τη χαρακτηρίζει "απολύτως θετική", δεχόμενος ότι θα βοηθήσει το Κίνημα να έχει καλύτερη προσέγγιση με το "μεσαίο χώρο" και με τμήματα της "ανανεωτικής αριστεράς".

    Η συνέντευξη του Δημήτρη Ρέππα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ποια είναι η πρώτη εκτίμησή σας για τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που δημιούργησε η ίδια. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και η γενικότερη οικονομική κατάσταση είναι οικτρή και αυτό είναι συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής. Επόμενο είναι να παίρνει πρωτοβουλίες και να επιβάλει φόρους, οι οποίοι είναι και άδικοι, ακολουθώντας μια πολιτική που είναι και αναποτελεσματική. Δεν πρόκειται να αποδώσει. Με τα μέτρα αυτά, τα οποία ουσιαστικά θα βαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους, αυτούς που, όπως συνήθως λέμε, αποτελούν τα υποζύγια της φορολογικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, επιδιώκει να εισπράξει περίπου 280 εκατ. ευρώ, ποσό αμελητέο για να αντιμετωπίσει και να καλύψει τα ελλείμματα που η ίδια δημιούργησε με τη δημοσιονομική διαχείρισή της. Θα έλεγα ότι το ποσό αυτό είναι περίπου ίσο με το ποσό το οποίο δαπανάει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για να καλύψει τις δαπανηρότατες λειτουργίες, πολυτελείς λειτουργίες νέων υπηρεσιακών μονάδων, επιτροπών ή υψηλά αμειβόμενων θέσεων που δημιούργησε με δικές της νομοθετικές πρωτοβουλίες.

    ΕΡ: Έχετε χαρακτηριστεί, ως ΠΑ.ΣΟ.Κ., "βουλιμικοί" της εξουσίας. Θεωρείτε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός σας αδικεί ή δίνετε κι εσείς αφορμές;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση επιδίδεται σε συνθηματολογική διαχείριση της πολιτικής κατάστασης προκειμένου να συγκαλύψει την επί της ουσίας αποτυχία της. Θα μπορούσα να καταγγείλω την κυβέρνηση και τα στελέχη της για εξουσιολατρεία. Ότι επιδιώκουν να παραμείνουν στη νομή της εξουσίας με οποιοδήποτε τίμημα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που συνεπάγεται για τη χώρα αυτή η εξουσιομανία τους. Το θέμα είναι αν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εμπνεύσει ελπίδα και αισιοδοξία, αν μπορεί να καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Επειδή συμβαίνει το αντίθετο με συνέπεια η χώρα να βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην κρίση αποτελεί κοινή πεποίθηση πως χρειάζεται αλλαγή πορείας της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση και αυτό προϋποθέτει κυβερνητική αλλαγή.

    ΕΡ: Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα και σε ποιόν χρόνο τις τοποθετείτε;

    ΑΠ: Αν δεν είχε να αντιμετωπίσει τις κορυφαίες πολιτικές διαδικασίες των ευρωεκλογών και της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας η κυβέρνηση θα επέλεγε ασφαλώς να ολοκληρώσει την θητεία της το 2011. Τούτων όμως δοθέντων η κυβέρνηση αναζητά τον πρόσφορο πολιτικά χρόνο ώστε να αποφύγει την συντριβή και ει δυνατόν να στερήσει την αυτοδυναμία από το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα και σε κάθε περίπτωση μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, πριν δηλαδή η κυβέρνηση υποχρεωθεί να καταθέσει τον Προϋπολογισμό. Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο δεν αποκλείονται, ωστόσο θεωρώ πιο πιθανό οι δημοσκοπήσεις που θα γίνουν μέχρι τέλος Απριλίου να είναι αυτές που θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Οι δημοσκοπήσεις είναι πλέον «απαγορευτικές» για τη Νέα Δημοκρατία η οποία με την τακτική της θα δίνει όλο και περισσότερο την αίσθηση ότι «συνθλίβεται» εκλογικά και πολιτικά μεταξύ των δύο ορίων αφενός τις ευρωεκλογές αφετέρου την Προεδρική εκλογή.

    ΕΡ: Σε περίπτωση που τον Ιούνιο έχουμε μόνο ευρωεκλογές, αυτές θα έχουν, για σας, χαρακτήρα δημοψηφίσματος; Και με ποια διαφορά, από τη Νέα Δημοκρατία, θα ζητήσετε επιτακτικά τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών;

    ΑΠ: Ασφαλώς και πρέπει να έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Σβ αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει περιθώριο χαλαρής ψήφου αφού ένα και μόνο συμπέρασμα πρέπει να βγει από τις κάλπες: η αποδοκιμασία των αποτυχημένων πολιτικών που άσκησε η κυβέρνηση. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ακόμη και οι πολίτες που συμπαθούν τη Νέα Δημοκρατία να της στείλουν ανάλογο μήνυμα για την εξάντληση των ορίων της αντοχής και ανοχής τους. Κατά τα άλλα η καταγραφή σε εκλογική κάλπη του δεδομένου πλέον πως η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, αυτό ασφαλώς και επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.

    ΕΡ: Αναφέρονται δύο προβλήματα σχετικά με τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να πετύχει την αυτοδυναμία. Η «κυβερνησιμότητα» και η μη «συνθηματοποίηση» της πολιτικής σας. Πιστεύετε ότι πρέπει να δώσετε βάρος σε αυτά τα προβλήματα;

    ΑΠ: Η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί παράγοντα πολιτικής σταθερότητας που είναι τόσο χρήσιμη ιδίως στις παρούσες συνθήκες. Για να το επιτύχουμε αυτό, μεταξύ των άλλων, το πρόγραμμα αποτελεί βασικό εφόδιό μας. Φιλοδοξούμε να είμαστε η θετική επιλογή των πολιτών και όχι η εξ αντανακλάσεως προτίμησή τους, λόγω χρεοκοπίας της Νέας Δημοκρατίας. Γιβ αυτό η τεκμηρίωση των προγραμματικών θέσεών μας αποτελεί τον πιο πειστικό τρόπο για να κερδίσουμε όχι απλώς την ψήφο των πολιτών αλλά και την εμπιστοσύνη και τη συστράτευσή τους σε μια ελπιδοφόρα προσπάθεια αλλαγής. Προσωπικώς πιστεύω στην αξία της ουσιαστικής πολιτικής χωρίς να παραγνωρίζω την επικοινωνιακή διάσταση των πραγμάτων. Θα βλεγα πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ικανότητα κατά τις περιόδους που κυβέρνησε και στα θέματα που θίγετε όπως μαρτυρά η σύγχρονη πολιτική ιστορία.

    ΕΡ: Σε κύριο άρθρο εφημερίδας εγράφη ότι οι συναντήσεις του κ. Γ. Παπανδρέου με κορυφαίους επιχειρηματίες και την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ενδεικτικές της μεταστροφής υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Συμμερίζεστε τη συγκεκριμένη εκτίμηση;

    ΑΠ: Σε μια ανοιχτή κοινωνία η ανταλλαγή απόψεων είναι ζωτική ανάγκη για την ενημέρωση των πολιτών και για τη λήψη των ορθών πολιτικών αποφάσεων. Ούτε ο ιδρυματισμός της πολιτικής, δηλαδή η στεγανοποίηση της λειτουργίας της ούτε η πελατειακή αντίληψη, δηλαδή μια σχέση αλληλεξάρτησης έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Αντιθέτως, η ουσιαστική συζήτηση παράγει προστιθέμενη αξία για όλες τις πλευρές. Πράγματι το αυξημένο ενδιαφέρον για τέτοιες συναντήσεις συνιστά από μόνο του ένα πολιτικό μήνυμα για τις προσδοκίες που γεννά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΡ: Διεκτραγωδείτε την κατάσταση της οικονομίας και ίσως δεν έχετε άδικο.Τα προβλήματα, ωστόσο, ζητούν λύσεις. Είσαστε σε θέση να λύσετε τόσα πολλά και τόσο μεγάλα προβλήματα, όπως τα περιγράφετε, μόνοι σας;

    ΑΠ: Μια πολιτική αλλαγή δημιουργεί και ένα άλλο κλίμα ελπίδας και έντιμης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η συνειδητοποίηση της κρίσης αποτελεί και μια εκπληκτική αφετηρία, αφού η γνώση για τα βάρη που επωμίζεται η ερχόμενη κυβέρνηση γεννά συνθήκες κατανόησης και συμπόρευσης και περιορίζει εκ προοιμίου την κακόπιστη κριτική.Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο και αυτή η "κυβερνησιμότητα" αποτυπώνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω πως ο Πρόεδρος του Κινήματος αναδεικνύοντας πέντε κεντρικούς εθνικούς στόχους έχει οριοθετήσει τις πολιτικές επιλογές μας με σαφήνεια. Ακόμη τονίζω τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για τη διαμόρφωση νέων δεδομένων στην πολιτική προοπτική της χώρας, ιδίως με το κεφάλαιο της πράσινης ανάπτυξης που παραπέμπει σε ένα νέο ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρότυπο. Τέλος επισημαίνω τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων και με τη μορφή νομοσχεδίου για ειδικά θέματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πέντε δέσμες προτάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ τεκμηριώνοντας την ανάγκη να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο για την υπέρβαση της κρίσης.

    ΕΡ: Θεωρείτε ότι τα προβλήματα της οικονομίας επιβάλουν να γίνει απογραφή και από το ΠΑΣΟΚ, ή ότι πρέπει να αποφύγετε αυτή την πρακτική;

    ΑΠ: Η γνώση είναι δύναμη και πυξίδα γι αυτό που έρχεται. Προσωπική άποψή μου είναι ότι η όλη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής πρέπει να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα. «Η χώρα στο διαφανοσκόπειο», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας επιλογής που προϋποθέτει τη λεπτομερή αποτύπωση του επιπέδου αναφοράς κάθε τομέα και υπηρεσίας, ώστε έτσι να είναι εφικτή η επικέντρωση και συστράτευση των δυνάμεων σε προσδιορισμένους στόχους και μάλιστα στο πλαίσιο μιας εθνικής - κοινωνικής συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Αυτό μπορεί να είναι έργο έγκυρων διεθνών οίκων και δεν έχει καμιά σχέση με την καρικατούρα απογραφής που επεχείρησε η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιώντας αυτό το στρεβλό κομματικό προϊόν σαν πολιτικό εργαλείο για να παραπλανήσει τους πολίτες και να πλήξει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    ΕΡ: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα τη λύση των οποίων πρέπει να επιδιώξει να δώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ευθύς μόλις κερδίσει τις εκλογές;

    ΑΠ: Πιστεύω σε μια ισόρροπη αποτελεσματική δράση σε όλα τα μέτωπα. Ασφαλώς όμως θα ξεχώριζα:

    α) την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ιδίως από τη σκοπιά της απασχόλησης και της διασφάλισης του εισοδήματος

    β) την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής με πρωτοβουλίες για την αυτονομία της, για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία σε ένα ευνομούμενο κράτος γ) την εντατική προσπάθεια ώστε η Παιδεία, η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η γνώση να αναδειχθούν σε μοχλό για την ανάπτυξη και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας

    δ) στοχευμένες δράσεις άμεσης απόδοσης για την περιφρούρηση της κοινωνικής συνοχής και

    ε) οριζόντιες δράσεις για τη νέα γενιά ώστε να επανενταχθεί στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Αυτό σημαίνει συνειδητοποίηση του ρόλου της σε όλο το εύρος της κοινωνικοπολιτκής ατζέντας από την καλλιέργεια πνεύματος σύγχρονου πατριωτισμού μέχρι τον πρωταγωνιστικό γνωσιακό και επιχειρηματικό ρόλο της σε μια νέα κοινωνία της πράσινης ανάπτυξης.

    ΕΡ: Τι προσδοκά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την επάνοδο του Κώστα Σημίτη; Καλύτερη πρόσβαση στο «μεσαίο» χώρο, καλύτερη επαφή με τμήματα της ανανεωτικής αριστεράς, ενδυνάμωση της συνοχής του, τι απβ όλα;

    ΑΠ: Τα πρόσωπα συμβολίζουν πολλά για τις προσλαμβάνουσες του εκλογικού σώματος. Με αυτή την έννοια είναι απολύτως θετική η πρόσφατη εξέλιξη. Πιστεύω πως πέραν των όσων αναφέρετε, που ισχύουν απολύτως, ενισχύει την αντίληψη αυξημένης αποτελεσματικότητας για την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν έχει πολλούς Σημίτηδες η Ελλάδα ώστε να τους περιθωριοποιεί και να τους αγνοεί.

    ΕΡ: Που αποδίδετε το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και την πτώση της δημοτικότητάς της, δεν φαίνεται να έχετε τον «αέρα» της νίκης;

    ΑΠ: Αρκεί να αξιολογήσετε την απόσταση που διανύσαμε από το Συνέδριό μας, πέρυσι τέτοιο καιρό μέχρι σήμερα. Τότε όλοι προέβλεπαν? «αέρα» ήττας για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τώρα όλα τα στοιχεία δικαιολογούν μια αισιόδοξη πρόβλεψη και αυτή η αισιοδοξία είναι καλός σύμβουλος στην πορεία μας μέχρι την κάλπη. Δεν εφησυχάζουμε γιατί δεν μας αρκεί μια εκλογική νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά η αναμέτρηση με ευθύνες και προβλήματα που λιμνάζουν και οξύνονται και οδηγούν τη χώρα σε κατάρρευση. Γνωρίζω πως ο τρόπος εκδήλωσης των προτιμήσεων και η γενικότερη εκλογική συμπεριφορά έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Είμαι σίγουρος όμως ότι η στήριξη προς το Κίνημά μας είναι ουσιαστική και συνειδητή από την πλευρά των πολιτών που σιωπούν αλλά συνεχίζουν να ελπίζουν πως ξέρουμε και μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

    [05] Διαδηλώσεις στη Γαλλία

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους για να καταδικάσουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την οικονομική κρίση ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες υποστηρίζονται σύμφωνα με δημοσκοπήσεις από τα τρία τέταρτα των Γάλλων και αναμένεται να προσελκύσουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους, αντανακλούν την όλο και μεγαλύτερη απογοήτευση του κόσμου από τον Σαρκοζί όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για μεταρρύθμιση.

    Η οικονομική κρίση εκτόξευσε τον αριθμό των ανέργων σε πάνω από 2 εκατομμύρια και οδήγησε σε δεινή κατάσταση πολλούς που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με το υψηλό κόστος ζωής.

    Μεγάλη προσέλευση αναμένεται να έχει η κύρια πορεία διαμαρτυρίας στο Παρίσι, η οποία θα άρχιζε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδος και αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

    Μεγάλη προσέλευση είχαν επίσης εν γένει οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις.

    "Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε για τις διαδηλώσεις σήμερα το πρωί, οι διαδηλωτές ήταν περισσότεροι από αυτούς στις 29 Ιανουαρίου, καθώς επίσης έγιναν και περισσότερες απεργίες στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο Μπερνάρ Τιμπό, επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου CGT.

    Στις 29 Ιανουαρίου έως και 2,5 εκατομμύρια Γάλλοι είχαν κατέβει στους δρόμους.

    Στη Ρουέν, στη βόρεια Γαλλία, 40.000 ως 50.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενώ στη Χάβρη 35.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους. Ωστόσο η αστυνομία υπολογίζει σε μόνον 10.000 τους διαδηλωτές στη Χάβρη.

    Επίσης οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας έκοψαν κατά 10.000 μεγαβάτ την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το CGT.

    Τα συνδικάτα παρουσίασαν έναν μακρύ κατάλογο με αιτήματα, στα οποία περιλαμβάνεται ενίσχυση των χαμηλόμισθων, περισσότερα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας, φορολογικές αυξήσεις για τους ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα και διακοπή της σχεδιαζόμενης περικοπής θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 March 2009 - 15:31:18 UTC