Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Με υπευθυνότητα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις"
  • [02] "Ερχονται νέα μέτρα"
  • [03] Συζήτηση για τη Siemens
  • [04] ΑΜΚΑ: Υποχρεωτικός από τον Ιούλιο
  • [05] Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης

  • [01] "Με υπευθυνότητα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις"

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, συνεδρίασε το μεσημέρι η Κυβερνητική Επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου, τα μέλη της οποίας ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου για τα όσα συζητήθηκαν στο ECOFIN.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι πολύ δυσμενέστερες από εκείνες, που είχαν γίνει πριν από τρεις μήνες. Υπογράμμισε ότι στην Ευρωζώνη αναμένεται να έχουμε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 4% και το 2010 περισσότερα από 8 εκατομμύρια εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι.

    Η Ελλάδα, αν και προβλέπεται -όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου- να έχει καλύτερες επιδόσεις τόσο στον τομέα της ανάπτυξης, όσο και στον τομέα της ανεργίας, επηρεάζεται από τη σοβαρή επιδείνωση της σοβαρής κρίσης.

    «Δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές και μαγικές λύσεις», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει την επιλογή της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας και να λέει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα και ακολουθώντας μια πολιτική, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

    Ο κ. Παπαθανασίου μίλησε για «λύση της ανευθυνότητας» η οποία «είναι αυτή που, μετά βεβαιότητας, οδηγεί στην ανασφάλεια και σε κοινωνικά αδιέξοδα».

    «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να βγει η χώρα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις», συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν φοβάται κοινωνική έκρηξη, όπως φοβούνται στην Ευρώπη, ο κ. Παπαθανασίου απάντησε μονολεκτικά «όχι», ενώ σε άλλη ερώτηση αν είναι ισχυρή η κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα, είπε «βεβαίως, είναι ισχυρή».

  • ** Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός δεξιώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσσωμη την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, που κατέκτησε τον τίτλο της Ευρωλίγκας για 5η φορά. «Μας κάνατε υπερήφανους όλους τους Έλληνες» ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού προς διοίκηση, παίκτες και τεχνικό επιτελείο των «πρασίνων». Ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Παύλος Γιαννακόπουλος, ευχήθηκε: «Θα προσπαθήσουμε και του χρόνου να είμαστε εδώ.»

  • ** Το απόγευμα ο κ. Καραμανλής αναχώρησε για την Πράγα, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, που συνέρχεται αύριο.

    [02] "Ερχονται νέα μέτρα"

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής, διερωτήθηκε «αν είναι σοβαρό και υπεύθυνο να έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία αναθεώρησε τέσσερις φορές μέσα σε τέσσερις μήνες τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του 2008; να μην έχει δώσει στη δημοσιότητα την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2009, να μην έχει μέχρι σήμερα καταρτίσει ένα δανειακό πρόγραμμα για το 2009 και, ταυτόχρονα, να έχει δανειστεί περισσότερα από όσα προέβλεπε να δανειστεί για όλο το χρόνο».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης «αν είναι σοβαρό και υπεύθυνο η κυβέρνηση η οποία μιλάει για το τεράστιο δημόσιο χρέος που της κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ, να το έχει παραλάβει στο 98% και οι προβλέψεις για το 2010 να μιλούν για 108%».

    Η ΝΔ οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες για μια πενταετή καταστροφική πολιτική στην οικονομία» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κάνοντας ταυτόχρονα λόγο και για «νέα μέτρα» μετά τις ευρωεκλογές «που είναι προφανές ότι θα τα υποστεί και πάλι ο μέσος βΕλληνας πολίτης».

    Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι «το ΠΑΣΟΚ τάζει λαγούς με πετραχήλια», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η απάντηση είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε ότι «αυτοί που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν είναι γιατί διαφωνούν μ' αυτές τις προτεραιότητες, γιατί βολεύονται στη σημερινή μιζέρια, γιατί είναι όμηροι συγκεκριμένων συμφερόντων. Εμείς δεν είμαστε, γι' αυτό βάζουμε άλλες προτεραιότητες και αυτές θα ακολουθήσουμε ως κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς πόσο είναι εφικτό να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ αυτά που έχει υποσχεθεί με αυτό το έλλειμμα, ο κ. Παπακωνσταντίνο είπε ότι «μια νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική, και να διαπραγματευτεί διαφορετικά με την ΕΕ. Αρκεί να δείξει ότι έχει διάθεση να κάνει πραγματικές τομές και μεταρρυθμίσεις, καθώς η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται μόνο για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους αλλά και για το περιεχόμενο αυτού του ελλείμματος και του χρέους».

    «Είναι ενδιαφέρον, ο κ. Καραμανλής να θυμάται τον ελληνικό τουρισμό μια φορά το χρόνο, όταν μιλάει στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ. Ακούσαμε διάφορα χθες, ίσως το μόνο αξιοσημείωτο είναι η έκκληση για συγκράτηση των τιμών, δεν ακούσαμε όμως τίποτε για την αποτυχία των πολιτικών της κυβέρνησης στον τουρισμό» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

    "Να τεθούν κανόνες διαφάνειας"

    Σφροδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «μεγάλη ήττα της κυβέρνησης» τη ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση Παυλίδη και επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον κ. Καραμανλή τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με τη στάση τους είναι σε πλήρη ομηρία των συμφερόντων, που υπηρετούν».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Siemens (σσ. πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής συζητείται την Τετάρτη στη Βουλή), για την οποία έχουν κατηγορηθεί και οι δύο παρατάξεις, υποστηρίζοντας πως «ο κ. Καραμανλής έχασε μεγάλη ευκαιρία να ερευνηθεί η υπόθεση και να τεθούν κανόνες διαφάνειας. Η ΝΔ δεν τόλμησε, γιατί δεν ενδιαφέρεται για τη διαφάνεια, αλλά μόνο να είναι στην εξουσία για να υπηρετεί συμφέροντα».

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε πως «η διαφθορά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», καθώς, όπως είπε, «το ευρύτερο πρόβλημα είναι η συγκεκριμένη αντίληψη διακυβέρνησης».

    «Γι αυτό, το ζητούμενο δεν είναι η στοχοποίηση του α΄ και του β΄ προσώπου, ή κάποιου κόμματος, αλλά να αλλάξουμε την αντίληψη διακυβέρνησης», είπε και υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή την πολιτική βούληση».

    Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση από τη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι στη διάρκεια της πενταετίας κατασπαταλήθηκε το αναπτυξιακό και κοινωνικό απόθεμα της χώρας.Μιλώντας για τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε λόγο για «πλήρη δημοσιονομική αποτυχία για την οποία δεν ευθύνεται κυρίως η διεθνής κρίση, αλλά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση».

    Προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στη λήψη περιοριστικών μέτρων, κάτι που, «είναι ό,τι χειρότερο σε περίοδο ύφεσης» και πρόσθεσε ότι «είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει διαφορετική πορεία στον τρόπο διαχείρισης των αναπτυξιακών πόρων».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης, στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές και έθεσε ως στόχους τη νίκη στις ευρωεκλογές και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. «΄Οποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα παραλάβει τη χώρα στη βαθύτερη κρίση από τη μεταπολίτευση», πρόσθεσε.

    «Οι εκλογές θα είναι μια σκληρή μάχη απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα και απέναντι σε μια κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό», ανέφερε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «παρ΄ολα αυτά, το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει την ανατροπή, χωρίς να έχει συμβιβαστεί και αυτό γιατί πιστεύουμε σε καθαρές σχέσεις, ώστε να λειτουργούν οι θεσμοί προς όφελος του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος».

    «Οι ευρωεκλογές δεν θα είναι μόνο μια εθνική μάχη, αλλά μια μάχη για την κατεύθυνση της Ευρώπης. Η απάντηση απέναντι στις επιθέσεις, που δέχεται το ΠΑΣΟΚ και θα συνεχίσει να δέχεται, είναι ηχηρή και είναι η ισχυρή παρουσία του Κινήματος η συστράτευση, η ομόνοια και η ενότητα», υποστήριξε τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις Λ. Κατσέλη

    Τους τελευταίους τέσσερεις μήνες η κυβέρνηση άλλαξε τέσσερις φορές τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του 2008. Και όλο αυτό το βαφτίζει «υπευθυνότητα» και, στο όνομα της, λαμβάνονται μέτρα που είναι και άδικα και αναποτελεσματικά, αναφέρει σε δηλώσεις της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    "Χρειάζονται επειγόντως συγκεκριμένα μέτρα ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, να μπει τέλος στις αλόγιστες σπατάλες, στις χαριστικές ρυθμίσεις και στις φοροαπαλλαγές από τις οποίες ωφελούνται ισχυροί και ημέτεροι. Να προωθηθεί η δημοσιονομική εξυγίανση, να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας", αναφέρει η, κ.Κατσέλη. Και προσθέτει: "Οφείλουμε σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο περίοδο να κάνουμε αυτό που δυστυχώς δεν κάνει η σημερινή Κυβέρνηση: να δείξουμε σοβαρότητα, υπευθυνότητα και να δώσουμε αξιόπιστες λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν. Να δώσουμε στους πολίτες προοπτική ασφάλειας, σιγουριάς και ελπίδας".

    [03] Συζήτηση για τη Siemens

    Συζητείται αυτή την ώρα στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

    Το βράδυ της Πέμπτης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τη δεύτερη δικογραφία για τις άγονες γραμμές, για τον πρώην υπουργό Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη.

    [04] ΑΜΚΑ: Υποχρεωτικός από τον Ιούλιο

    Από τον Ιούλιο του 2009 οι πολίτες της χώρες θα έχουν το δικό τους μοναδικό και υποχρεωτικό ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) που θα αποτελεί "ταυτότητα" εργασίας και ασφάλισης κάθε πολίτη σε όλες τις συναλλαγές που θα αφορούν αυτούς τους τομείς.

    Η ολοκλήρωση της απόδοσης του ΑΜΚΑ προωθεί και ισχυροποιεί την ασφαλιστική μεταρρύθμιση βάζοντας τα θεμέλια για σύγχρονες απλοποιημένες παροχές σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας του πολίτη, τόνισε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης του υπουργείου σχετικά με τον ΑΜΚΑ.

    Ο ΑΜΚΑ θα αποδίδεται στους δικαιούχους του από τα ΚΕΠ όλης της χώρας και από τα 125 γραφεία ΑΜΚΑ που έχουν δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Για κάθε πληροφορία οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 11131. Επίσης μπορούν να ενημερώνονται από τη διαδικτυακή πύλη, στη διεύθυνση www.amka.gr.

    Μέχρι σήμερα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων ΑΕ ως ο αρμόδιος φορέας έχει ετοιμάσει μηχανογραφικά ΑΜΚΑ σε περίπου 7 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους και έχει ήδη αποστείλει 2 εκατ. κάρτες σε δικαιούχους.

    Η αποστολή θα συνεχιστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τον Ιούλιο όπου ο ΑΜΚΑ θα είναι απαραίτητος για όλους τους ασφαλισμένους.

    [05] Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης

    Η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά δημοπρατήθηκε σήμερα από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.

    Το έργο περιλαμβάνει 5 σύγχρονους σταθμούς μετρό και 4,8 χλμ υπόγειας γραμμής, ενώ έχει συμπεριληφθεί και η κατασκευή Σταθμού Μετεπιβίβασης και χώρου στάθμευσης 1.000 ΙΧ οχημάτων στον τερματικό σταθμό της Μίκρας.

    Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ.

    Βάσει της Διακήρυξης του νέου Διαγωνισμού οι διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρείες οφείλουν να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του έργου έως τις 22 Ιουνίου 2009. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2010 (υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξουν εμπλοκές με ενστάσεις, προσφυγές, κλπ) και να ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης.

    Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:

    -Η κατασκευή 5 σταθμών (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα)

    -Η κατασκευή δύο σηράγγων μονής τροχιάς, που θα κατασκευαστούν με υπόγεια μηχανική διάνοιξη (Μετροπόντικες)

    -Προμήθεια / εγκατάσταση / δοκιμές / θέση σε λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού

    -Κατασκευή Σταθμού Μετεπιβίβασης με εγκαταστάσεις για λεωφορεία και κτίριο για στάθμευση περίπου 1.000 θέσεων ΙΧ οχημάτων.

    Ορισμένα ειδικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο πρόσθετων διαγωνισμών που θα ακολουθήσουν (προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ), διαμορφώνοντας έτσι τον συνολικό προϋπολογισμού του έργου της επέκτασης του μετρό προς Καλαμαριά στα 465 εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 May 2009 - 18:30:23 UTC