Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση σε ποσοστό 3% της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο
  • [02] Ευρωεκλογές-Ενημερωτικό περίπτερο
  • [03] Λ.Παπαδήμος:Αισιόδοξες προβλέψεις
  • [04] Κύπρος: Tο έργο της ελληνικής ΓΓΕΕ
  • [05] Το παρελθόν συναντά το παρόν μέσα από γεύσεις και αρώματα...
  • [06] Σε θέση μάχης
  • [07] "Αντεπίθεση εργατικού κινήματος"
  • [08] "Τομές στην Παιδεία"
  • [09] "Θα φέρουν εκπλήξεις"
  • [10] "Σε γενικό συναγερμό"
  • [11] Στον τελικό...

  • [01] Πτώση σε ποσοστό 3% της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο

    Πτώση σε ποσοστό 3% της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο

    [02] Ευρωεκλογές-Ενημερωτικό περίπτερο

    Ανοίγει τις πόρτες της στις 21 Μαΐου στην είσοδο του μετρό της πλατείας Συντάγματος, η "Ευρωβουλή Πολιτών", ένα περίπτερο πολυμέσων, με το οποίο το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα εγκαινιάζει τη θεσμική προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009.

    Οι Αθηναίοι, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες στα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις ιδέες, αλλά και τις προσδοκίες τους για την Ευρώπη που θέλουν, στέλνοντας βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η "Ευρωβουλή πολιτών" καθώς και άλλες τρισδιάστατες κατασκευές που θα εγκατασταθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα αναδείξουν σημαντικά θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες, όπως η μετανάστευση, η ενέργεια, η ασφάλεια και το περιβάλλον, κλπ, δίνοντας έμφαση στη σπουδαιότητα της συμμετοχής στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου με κεντρικό σύνθημα "Έχεις το λόγο - Ψήφισε".

    Το περίπτερο θα παραμείνει στην είσοδο του σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα, μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου.

    [03] Λ.Παπαδήμος:Αισιόδοξες προβλέψεις

    Η παρούσα οικονομική κρίση θα μπορούσε να τερματιστεί νωρίτερα από ότι αναμένεται, τόνισε ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στη Βιέννη, στην 37η Οικονομική Διάσκεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.

    Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδήμος υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ενδείξεων ότι σταθεροποιείται η ανάκαμψη. Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα είναι προφανώς νωρίτερα δυνατή μια ανάκαμψη.

    Όπως είπε, η μείωση των βασικών επιτοκίων από το 4,25% το περασμένο φθινόπωρο στο τωρινό 1% καθώς και περαιτέρω μέτρα της Νομισματικής Τράπεζας της Ευρώπης εγγυώνται μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών και ενισχύουν περαιτέρω την οικονομία.

    [04] Κύπρος: Tο έργο της ελληνικής ΓΓΕΕ

    Στο όραμα και τη στρατηγική της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου για την προβολή των εθνικών θεμάτων, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Επικοινωνίας, Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμώνα, σε ομιλία της σε ημερίδα στη Λευκωσία.

    Υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών, που προσφέρει η ΓΓΕ-ΓΓΕ προς τον πολίτη, τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και τους επαγγελματικούς φορείς επικοινωνίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Είπε ακόμη πως «το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση εκείνων των αναγκαίων δομών, υποδομών και κυρίως των ανθρώπινων πόρων, που θα εξασφαλίσουν έγκαιρο και έξυπνο σχεδιασμό, γρήγορη υλοποίηση δράσεων και έργων και κυρίως, συνεπή και αξιόπιστη λειτουργία των ιστοσελίδων».

    Σημείωσε τέλος πως η στρατηγική, που ακολουθείται στη ΓΓΕ-ΓΓΕ τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, αφορά δράσεις, οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρονικών επικοινωνιακών προϊόντων, αξιοποίηση και διάχυση αρχειακού υλικού ιστορικής αξίας, που διαθέτει η υπηρεσία, και εξωστρεφείς δράσεις ευρύτερου χαρακτήρα, τις οποίες οργανώνει η ίδια η ΓΓΕ-ΓΓΕ και παράγουν πρωτογενές υλικό προβολής.

    [05] Το παρελθόν συναντά το παρόν μέσα από γεύσεις και αρώματα...

    Πορτοκάλι: φρούτο ή κόσμημα; Η απάντηση σήμερα είναι εύλογη ωστόσο δεν ήταν και τόσο προφανής την εποχή του 1900. Τότε, που ένα και μοναδικό πορτοκάλι τυλιγόταν με περισσή χάρη σε χαρτί τυπωμένο με χρυσό χρώμα, στη Νάπολη και με την ετικέτα "Αναστασάκης" ταξίδευε από τη Χίο στη Ρωσία, για να το απολαύσει κάποιος που έπρεπε να δουλέψει 15 μέρες για να το πληρώσει.

    Μια τέτοια ξεχωριστή χρυσοτυπία του 1920 σώζεται σήμερα και φιγουράρει περήφανη δίπλα σε μια γκραβούρα του 1580 που απεικονίζει την πόλη της Χίου στα πρώιμα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Παραδίπλα τους βρίσκονται και άλλα χαρτιά περιτυλίγματος των εσπεριδοειδών, μπουκάλια στα οποία συσκευαζόταν ο χυμός του πορτοκαλιού το 1950, σφραγίδες εκτύπωσης χαρτιών, ζυγαριές του 1900 αλλά και βιβλία ημερομισθίων ενός κτήματος του 1940, όταν το μεροκάματο ήταν 30 δραχμές και το ένα μόνο πορτοκάλι κόστιζε μία δραχμή.

    Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στο Μουσείο Εσπεριδοειδών Citrus στη Χίο, ένα από τα τρία παρόμοια μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο, που δημιουργήθηκε το 2008, με σκοπό να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα αλλά και την ιστορία του εμπορίου των εσπεριδοειδών από το 1500 μέχρι και σήμερα, στη Χίο.

    "Πρόκειται για ένα μουσείο αγροτικής οικονομίας. Παρόμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ακόμη ένα στην Ισπανία και ένα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δημιουργός του Βαγγέλης Ξύδας, ο οποίος μιλά για την μοναδική πολιτιστική αξία του Κάμπου της Χίου αλλά και την προσωπική του επιθυμία να δοθεί στον επισκέπτη ένα ζωντανό άρωμα μνήμης από προϊόντα που παράγονται στις μικρές οικοτεχνίες του νησιού.

    Όπως αφηγείται ο κ. Ξύδας, η ιστορία του κάμπου ξεκινά γύρω στα 1400, όταν οι Γενοβέζοι άρχισαν να καλλιεργούν μουριές και να εκτρέφουν μεταξοσκώληκες.

    Αργότερα, η περιοχή πέρασε στα χέρια πλούσιων Ελλήνων εμπόρων που δημιούργησαν τους φημισμένους εμπορικούς τους οίκους σε μεγάλα εμπορικά κέντρα όλου του κόσμου. Μέσω των οίκων αυτών διακινούσαν σιτηρά από τη Ρωσία και τις Ινδίες μέχρι την Ευρώπη, ενώ μετέφεραν τα πρώτα βιομηχανικά προϊόντα από τη Δύση στην Ανατολή.

    Μέχρι το 1780, η Χίος βρισκόταν σε πλήρη οικονομική άνθηση και οι πλούσιοι έμποροι και εφοπλιστές Χιώτες επέλεξαν την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών για τον κάμπο καθώς τα φυτά αυτά είναι πολύ όμορφα και διακοσμητικά, ενώ απέφεραν και μεγάλες οικονομικές αποδόσεις.

    "Η σφαγή από τους Τούρκους το 1822, ο παγετός του 1850 και ο σεισμός του 1881 έπληξαν σοβαρά τις εμπορικές δραστηριότητες ενώ πολλοί Χιώτες εγκατέλειψαν το νησί. Κάποιοι παρέμειναν και κάποιοι άλλοι πούλησαν τα κτήματά τους στους επιστάτες τους. Όλοι αυτοί έκαναν τα εσπεριδοειδή μια πρωτοπόρα καλλιέργεια που χρησιμοποίησε τις γνωστές διασυνδέσεις των εμπόρων της Χίου και οδήγησε σε πολύ κερδοφόρες εξαγωγές κυρίως προς τη Ρωσία", σημειώνει ο κ. Ξύδας, χαρακτηρίζοντας την περίοδο 1880 - 1940 ως τη χρυσή εποχή των εσπεριδοειδών.

    Σήμερα, ο κάμπος παρακμάζει, η περιοχή οικοπεδοποιείται και τα εσπεριδοειδή χρησιμεύουν ως διακοσμητικά. Τίποτα δεν θυμίζει τα παλιά μεγαλεία. Τίποτα, εκτός από το Μουσείο Εσπεριδοειδών που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ξαναζήσει την ιστορία του τόπου μέσα από τις αφηγήσεις του ντοκιμαντέρ, τις χρυσότυπες συσκευασίες των πορτοκαλιών, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην καλλιέργεια και έχουν διασωθεί.

    Ιδιαίτερο κομμάτι του μουσείου αποτελεί ο χώρος όπου εκτίθενται αυθεντικές γκραβούρες που απεικονίζουν στιγμές της καθημερινότητας των ανθρώπων από τον 15ο αιώνα και μετά στη Χίο. "Πρόκειται για πρωτότυπες γκραβούρες που έχουν ιδιαίτερη αξία και έχουν συγκεντρωθεί από διάφορους συλλέκτες" αναφέρει ο Γιώργος Πλακωτάρης, εξάδελφος του Βαγγέλη Ξύδα και συνεργάτης του στην προσπάθεια δημιουργία του μουσείου.

    Ο ίδιος σημειώνει ότι πολλές φορές χρειάστηκε να πουλήσουν οι δυο τους ακόμη και κομμάτι από τη γη τους για να τις αποκτήσουν.

    Στο τέλος του μουσείου, το παρελθόν συναντά το παρόν μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα του τόπου. Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί γλυκό ροδέλα πορτοκάλι με κανέλα, νεραντζάκι με αμύγδαλο, μαρμελάδα σανγκουίνι, υποβρύχιο μαστίχα, αμυγδαλωτό μανταρινιού και άλλα τοπικά χιώτικα γλυκά.Και αν είναι τυχερός, θα βρεθεί εκεί σε μια συναυλία με κιθάρα, μια έκθεση καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, μια φιλική συζήτηση ή κάποια άλλη από τις εκδηλώσεις που φιλοξενεί ο χώρος του Μουσείου.

    [06] Σε θέση μάχης

    Περίπου 90.000 είναι οι υποψήφιοι, οι οποίοι, μπαίνουν σήμερα στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

    Αυτό το πρώτο μάθημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από πολλούς υποψήφιους, αν και φέτος για πρώτη φορά μειώθηκαν οι βαθμοί για την έκθεση, που συμπεριλαμβάνεται στην εξέταση του μαθήματος. Η υψηλή, πάντως, βαθμολογία στο συγκεκριμένο μάθημα, εκτιμάται ως κλειδί για πολλές σχολές των Πανεπιστημίων.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας λαμβάνει αυστηρά μέτρα για όλη τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο.

    Ο υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το πρωί το εξεταστικό κέντρο, στο 1ο Λύκειο Μοσχάτου.

    [07] "Αντεπίθεση εργατικού κινήματος"

    Περιοδεία στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος πραγματοποιεί σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων. Το απόγευμα θα μιλήσει σε εργαζόμενους της Εισπρακτικής Εταιρίας "MELLON".

    "Πέρα από το γεγονός ότι έχουμε την υποχρέωση να γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση και τι επιπτώσεις θα έχει, μας ενδιαφέρει πρώτα απ' όλα η ετοιμότητα του εργατικού κινήματος για την επίθεση που θα δεχτεί, επίθεση που κλιμακώνεται και θα χειροτερέψει".

    Αυτό τόνισε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, ανοίγοντας χθες τις εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε το κόμμα με θέμα: ?Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ?, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι, προεκλογικά, η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχει πάρει χαρακτηριστικά "πολιτικής χυδαιότητας". Χαρακτήρισε δε "απλοϊκή" αυτή την αντιπαράθεση και υποστήριξε ότι "άλλους τους αποπροσανατολίζει και άλλους τους οδηγεί σε αδράνεια".

    "Η Ν.Δ μας λέει ότι η κρίση ήρθε απ' έξω και ότι για τα ελλείμματα ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ", ανέφερε η γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος και πρόσθεσε ότι, "το ΠΑΣΟΚ λέει πως τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν αν δεν υπήρχαν οι μίζες και τα σκάνδαλα".

    Επιπλέον, η κ. Παπαρήγα μίλησε για "προσπάθεια εξωραϊσμού της αποχής στις ευρωεκλογές" από μερίδα του Τύπου και τόνισε ότι "σε συνθήκες κρίσης πρέπει να αντεπιτεθεί το εργατικό κίνημα" και να "οξύνει τις δυσκολίες του συστήματος".

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατηγόρησε τις "ηγεσίες των κινημάτων" ότι έχουν "συμβιβαστεί" και έχουν "παραδοθεί στην πολιτική διάλυσης" του κινήματος. Γι' αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει αντεπίθεση και μέσα στο χώρο του κινήματος, ώστε να παρεμποδιστούν εκείνοι που ?επιχειρούν τη διάλυσή του?.

    Επίσης, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια ερωτήματα, όπως, μεταξύ άλλων, "αν λένε "ναι" ή "όχι" στην Ε.Ε? και τόνισε ότι αν αυτά δεν απασχολούν τους εργαζόμενους, τότε θα δυσκολέψουν τα πράγματα και το εργατικό κίνημα θα βρεθεί στο κατώτατο επίπεδο, σε συνθήκες κρίσης.

    Τέλος, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η απάντηση στην διεθνή κρίση δεν είναι αυτή που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας το ερώτημα: "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", λέγοντας ότι η κίνησή αυτή του κ. Παπανδρέου, αποτελεί "ύβρι".

    [08] "Τομές στην Παιδεία"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και η Ελένη Σωτηρίου και Στέλλα Φωτάκη, υποψήφιες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα περιοδεύσουν σήμερα στο Αγρίνιο, αύριο στο Μεσολόγγι και την Κυριακή στη Λευκάδα.

    Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής θα πραγματοποιήσει από σήμερα τριήμερη περιοδεία στους νομούς Θεσσαλονίκης και Πιερίας.

    Την ανάγκη παρεμβάσεων και τομών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργο Μπαμπινιώτη.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ανέφερε στον κ. Μπαμπινιώτη πως "εμπιστευόμαστε τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τον ίδιο".

    «Δεν εμπιστευόμαστε βέβαια -πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας- την κυβέρνηση. Και αυτός είναι ο λόγος απουσίας μας απο το διάλογο. Διότι θεωρήσαμε απο την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ενας διάλογος σε λευκό χαρτί. Αλλά σε ένα χαρτί μουντζουρωμένο από την απόπειρα συνταγματικής αναθεώρησης και κατάργησης του άρθρου 16, αλλά και από την εν γένει συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στο εκπαιδευτικό κίνημα».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, που κατέθεσε στον κ. Μπαμπινιώτη τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματός του, αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε "ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας", όπως είπε, στο θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι χιλιάδες μαθητές που από σήμερα μπαίνουν στη "μάχη" των πανελλαδικών «θα είναι η τελευταία γενιά, που περνά αυτό το Γολγοθά».

    «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση για γενναίες αλλαγές στην κατεύθυνση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πράγμα όμως που προϋποθέτει την γενναία οικονομική ενίσχυση της εκπαίδευσης. Να αποτελέσει η εκπαίδευση στη χώρα μας ένα χώρο όπου θα επενδύσει η πολιτεία. Να επενδύσουμε στην παιδεία, να επενδύσουμε στη μόρφωση και στη γνώση, στο ανθρώπινο δυναμικό. Και όχι να επενδύουμε σε ανάπτυξη με τσιμέντο, σε εξοπλιστικά προγράμματα, όχι να δίνουμε το δημόσιο χρήμα εκεί όπου συνήθως δεν δίνει καμία ανταπόδοση στην κοινωνία και στο τέλος-τέλος καταλήγει και στις τσέπες και στα ταμεία κάποιων οι οποίοι συνήθως βγαίνουν λάδι», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, απαντώντας σε ερώτηση αν συνδέεται το κλείσιμο της Βουλής με την υπόθεση Siemens, ανέφερε: «Ο κόσμος τo 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Αναρωτιόμαστε ακόμα και σήμερα, γιατί έκλεισε η Βουλή; Η Βουλή έκλεισε διότι ένα είναι το κοινό μυστικό: παραγραφή. Παραγραφή που βολεύει και τους δυο, όσο κι αν κάποιοι φωνάζουν και κάποιοι προσπαθούν να το κρύψουν. Η παραγραφή είναι το μυστικό. Όμως, στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και στη συνείδηση των πολιτών δεν παραγράφονται τα αδικήματα. Μπορεί να την γλιτώνουν από ποινικής πλευράς, αλλά δεν θα την γλιτώσουν όσον αφορά το πολιτικό κόστος. Οι έλληνες πολίτες έχουν κουραστεί πια τα βλέπουν το ίδιο έργο. Και στις 7 του Ιούνη θα δώσουν την απάντησή τους».

    [09] "Θα φέρουν εκπλήξεις"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης θα παραχωρήσει σήμερα Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ θα παρουσιάσει τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ από τη Μακεδονία. Το βράδυ, θα μιλήσει στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

    «Οι κάλπες των Ευρωεκλογών θα φέρουν τέτοιες εκπλήξεις που θα ταράξουν όχι μόνο τα Κομματικά επιτελεία αλλά και τον Τύπο και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Το σύστημα μπάζει, η εποχή αλλάζει», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ.Αϊβαλιώτης.

    Το ευρωψηφοδέλτιο

    Η οικονομολόγος κα Νίκη Τζαβέλα ηγείται του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ, το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξη Τύπου, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο "υψηλών προδιαγραφών" και υποστήριξε ότι οι ευρωεκλογές δεν υπολείπονται των εθνικών εκλογών, καθόσον πάνω από το 65% των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή μας προέρχεται από την ευρωβουλή.

    Αναφερόμενος στην πολιτική επικαιρότητα είπε ότι το κλείσιμο της Βουλής δεν είναι συνταγματική εκτροπή.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέρριψε ευθύνες και στον κ. Παπανδρέου για το κλείσιμο της Βουλής, λέγοντας ότι μετέτρεψε τη Βουλή σε ανακριτικό γραφείο της οδού Ευελπίδων. Αναφέρθηκε στην πρότασή του, η οποία δεν έγινε δεκτή, να παραμείνει η Βουλή έως τις 8 Ιουνίου και μετά να συναποφασίσουν οι πολιτικοί για το τί θα πράξουν με τις υποθέσεις των σκανδάλων και είπε ότι το κλείσιμο της Βουλής δεν εξυπηρετεί μόνο τη ΝΔ αλλά και άλλα κόμματα. Από το κλείσιμο της υπόθεσης SIMENS, υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης εξυπηρετείται και το ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί υπήρχε φόβος για παραπομπή στελεχών του αλλά για ηθικούς λόγους, διότι θα το έπληττε ο θόρυβος που θα γινόταν.

    Για την υπόθεση "Γερμανός" υπάρχει κόμμα που αντιδρά με περίεργο τρόπο και μόνο στο άκουσμα του ονόματος της υπόθεσης, πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Τέλος υποστήριξε πως δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια γύρω από την υπόθεση Βατοπεδίου, την υπόθεση Παυλίδη και άλλες και "δεν θα μάθουμε ποτέ ποιοι υπουργοί ''τα πήραν''", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Άσκησε κριτική στους δύο πολιτικούς αρχηγούς για το ότι δεν είπαν τίποτε για τα φλέγοντα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ είπε ότι θα ζητάει ένα ντιμπέιτ την εβδομάδα με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να ενημερωθεί ο λαός για το τι πιστεύουν για όλα τα θέματα.

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές κατά την τελευταία πενταετία που ψήφισαν για τη διατήρηση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και τη διατήρηση του κάζους μπέλι.

    Το ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ έχει ως εξής:

    Μετά την κ. Τζαβέλα ακολουθούν: Αθανάσιος Πλεύρης, δικηγόρος, Νίκος Σαλαυράκος, δικηγόρος, Αγγελος Κολοκοτρώνης, δημοσιογράφος, Χαράλαμπος Καραθάνος, φαρμακοποιός, Αρτεμις Τσικνιά, γιατρός, Ανέστης Χαριτάντης, δικηγόρος, Παύλος Αλτίνης, δικηγόρος, Ελένη Αξιόγλου, δικηγόρος, Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, στέλεχος επιχειρήσεων, Γιώργος Ρούσος, οικονομολόγος, Ευαγγελία Δέσκα, δικηγόρος, Ιωάννα Μπαζντιάρα, βιολόγος, Γιάννης Φαλκονάκης, επικοινωνιολόγος, Τάνια Κυριακίδου, πρωταθλήτρια στίβου, Παναγιώτης Καράμπελας, πολιτικός επιστήμων, Σπύρος Ελευθερίου, αγρότης, Βασίλειος Τσάτσαρης, αξιωματικός εν αποστρατεία, Παναγιώτης Αρώνης, πιλότος ΟΑ, Αθηνά Κρεμύδα, φυσικοθεραπεύτρια, Δημοσθένης Ευσταθίου, φαρμακοποιός. Στην τελευταία τιμητική θέση τοποθετήθηκε ο απερχόμενος ευρωβουλευτής, πρέσβης Γιώργος Γεωργίου.

    Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι ο "πήχυς είναι το 4,2%" που είχε συγκεντρώσει το κόμμα του στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

    [10] "Σε γενικό συναγερμό"

    Το ΚΚΕ καλεί σε γενικό συναγερμό για τη μάχη των ευρωεκλογών, τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ η κ. Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου υποψήφια ευρωβουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Η κ. Παναγιωτακοπούλου επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να αντιστοιχηθεί στην κάλπη η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια που νοιώθουν τα πλατιά λαικά στρώματα από την πολιτική της ΕΕ, να αποδυναμωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ενισχυθεί το ΚΚΕ.

    Η συνέντευξη της κ. Παναγιωτακοπούλου στον Σωτήρη Σιδέρη έχει ως εξής:

    Ερ: Όλα δείχνουν ότι οι ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν σε κλίμα πόλωσης και με επίκεντρο το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ποια θα είναι η απάντηση του κόμματός σας και ποια θα είναι η προεκλογική τακτική του ΚΚΕ;

    Απ:"Δεν είμαστε γενικά κατά της πόλωσης. Το κόμμα μας, και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις καλεί σε γενικό συναγερμό για τη μάχη των ευρωεκλογών. Ισχυρό ΚΚΕ λαϊκή αντεπίθεση για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που ευθύνονται, τα μονοπώλια. Αυτή είναι αντικειμενική και φιλολαϊκή πόλωση.

    Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καλλιεργούν κλίμα αντιλαϊκής πόλωσης, γιατί θέλουν να κρύψουν την πλήρη ταύτιση τους στην αντιλαϊκή πολιτική, απ' την οποία απορρέουν και τα σκάνδαλά τους. Ο καβγάς που στήνεται στην ουσία αφορά το ποιος από τους δύο μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες τώρα να τους γυρίσουν την πλάτη!"

    Ερ: Για μια ακόμη φορά εκτιμάται ότι η αποχή θα είναι μεγάλη και πιθανόν να ξεπεράσει το 30%. Η στάση αυτή των ψηφοφόρων ερμηνεύεται ως αδιαφορία, αντανακλά ένα κλίμα ευρωσκεπτικισμού, απογοήτευσης ή μήπως οι πολίτες πιστεύουν ότι δεν κρίνεται τίποτα και αποστασιοποιούνται;

    Απ:"Η απογοήτευση συνυπάρχει με την αγανάκτηση και πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη! Όλοι όσοι απογοητεύτηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και απομυθοποίησαν την "ΕΕ", έχουν συμφέρον να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Γιατί είπε την αλήθεια για τη συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΟΝΕ και το ευρώ λέει την αλήθεια για το χαρακτήρα της "ΕΕ". Όλοι οι άλλοι είπαν και συνεχίζουν να λένε ψέματα. Η καταδίκη της "ΕΕ" αλλά και των κομμάτων της δεν περνά μέσα από την αποχή αλλά από την ψήφιση του ΚΚΕ γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη κερδισμένη και χρήσιμη ψήφος. Η αποχή βολεύει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ".

    Ερ:Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΚΚΕ;

    Απ: "Να αντιστοιχηθεί στην κάλπη η αγανάκτηση, η δυσαρέσκεια που νιώθουν πλατιά λαϊκά στρώματα από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούν κατά γράμμα διαχρονικά οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Να αποδυναμωθεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ηττηθούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να ενισχυθεί το ΚΚΕ".

    Ερ:Είναι πιθανό, ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις δεδομένου μάλιστα ότι μετά τις ευρωεκλογές αναμένονται νέα οικονομικά μέτρα;

    Απ:"Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της "ΕΕ" στην Πράγα ήδη αποφάσισε μέτρα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των συμφερόντων των μονοπωλίων. Μέτρα για τη σωτηρία των κερδών και πράσινο φως για στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Γι αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να είναι αρνητικό όχι μόνο γι αυτόν που ως κυβέρνηση θα τα εφαρμόσει αλλά και γι αυτόν που ως αντιπολίτευση στηρίζει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της "ΕΕ". Η αποδυνάμωση και των δύο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη μια και η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ από την άλλη, σε συνδυασμό με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, είναι η μόνη που μπορεί να βάλει εμπόδια, να κερδίσει ο λαός χρόνο και τελικά να ανοίξει το δρόμο για εξελίξεις προς όφελος του, να φωτίσει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης αυτόν της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας".

    [11] Στον τελικό...

    Με το τραγούδι "This is our Night" και με μια εντυπωσιακή εμφάνιση που ξεσήκωσε τους θεατές στο Ολιμπίσκι Αρένα της Μόσχας , ο Σάκης Ρουβάς έφερε την Ελλάδα στον σαββατιάτικο τελικό της Eurovision.

    Οι υπόλοιπες εννέα χώρες που προκρίθηκαν από τον δεύτερο ημιτελικό είναι οι: Κροατία, Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία, Λιθουανία, Αλβανία, Μολδαβία, Δανία, Εσθονία και Νορβηγία.

    Εκτός τελικού έμεινε η Κύπρος με τη νεαρή Χριστίνα Μεταξά, η οποία ερμήνευσε το τραγούδι "Firefly".

    Την τελική 25αδα των διαγωνιζόμενων συμπληρώνουν οι: Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Αρμενία, Ρωσία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μάλτα, Γερμανία, Τουρκία, Ρουμανία, Βρετανία, Φινλανδία, Ισπανία και Ισραήλ, το οποίο θα ανοίξει και την βραδιά του τελικού στις 10.00 το βράδυ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 May 2009 - 6:30:31 UTC