Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πράσινη οικονομία για βιώσιμη ανάπτυξη"
  • [02] Σε θέση μάχης

  • [01] "Πράσινη οικονομία για βιώσιμη ανάπτυξη"

    Τρία μεγάλα ζητήματα τα οποία απασχολούν την ανθρωπότητα συζήτησε σήμερα στο Πεκίνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο.

    Ο κ. Παπανδρέου έφθασε στο "Μέγαρο του Λαού" συνοδευόμενος από τους συμπροέδρους της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Σοσιαλιστικής διεθνούς Ρικάρντο Λάγκος (πρώην πρόεδρος της Χιλής), Γιόραν Πέρσον (πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας), καθώς και τον γγ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κίνας, συμφώνησαν ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι ένα βασικό όχημα συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και μπορεί να εγγυηθεί λύσεις που θα οδηγούν σε μια ανθρώπινη κοινωνία.

    Η Κίνα παίζει και θα παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα θέματα τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφερόμενος στις διμερείς ελληνοκινεζικές σχέσεις υπογράμμισε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και συνεργασίας, κάτι που όπως είπε, θα είναι προς όφελος της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.

    Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου και της αντιπροσωπείας της σοσιαλιστικής διεθνούς στο Πεκίνο έτυχε ευρείας δημοσιότητας από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι χθεσινές του συναντήσεις με αξιωματούχους του κομμουνιστικού κόμματος ήταν στην πρώτη σελίδα του Κινεζικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενώ αποτέλεσε και πρώτη είδηση στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας CCTV.

    Στη συνάντηση Παπανδρέου Χου Ζιντάο έγινε αναφορά στην επίσκεψη που είχε κάνει στα μέσα της δεκαετίας του '80 ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της ''Πρωτοβουλίας των έξι'' είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Ντένγκ Ξιάο Πινγκ και συζήτησαν για θέματα πυρηνικού αφοπλισμού και τη μείωση της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών στην οποία είχαν μπει τότε οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ενωση.

    Μάλιστα, ο Κινέζος πρόεδρος, ανέφερε ότι η τότε ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου είχε δημοσιευτεί ολόκληρη στην πρώτη σελίδα της Λαϊκής Ημερησίας, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της Κίνας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κίνας για τις διεργασίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έλαβαν χώρα στις εργασίες της στο Πεκίνο, και έγινε συζήτηση για τις προτάσεις της Διεθνούς και της Κίνας ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης το φθινόπωρο αλλά και γενικότερα για θέματα περιβάλλοντος.

    Ο πρόεδρος της Κίνας ήταν αποκαλυπτικός στη συζήτηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου ως προς τις προθέσεις της χώρας του, η οποία είναι θετική για τη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας συνεργασίας γύρω από τις κλιματικές αλλαγές. Και φαίνεται ότι στην Κίνα έχουν πάρει αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της πράσινης ανάπτυξης και ήδη εφαρμόζουν πολλά σχετικά προγράμματα.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στο Πεκίνο με Κινέζους αξιωματούχους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συζήτησε επί των έντεκα βασικών ερωτημάτων που έχει αποστείλει η Σοσιαλιστική Διεθνής για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές σε όλες τις χώρες.

    Οι Κινέζοι συνομιλητές του έδωσαν τις δικές τους προσεγγίσεις στα ίδια θέματα από τις οποίες προκύπτει ότι στα δέκα από τα έντεκα ερωτήματα οι απαντήσεις που δίνουν η Διεθνής και η Κίνα είναι περίπου ταυτόσημες.

    Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε η σημερινή συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο και είναι η πρώτη φορά που η Κίνα παίρνει επισημως θέση για τα ζητήματα αυτά, ενώ η επιβεβαίωση από τον κ. Χου Ζιντάο εκτιμάται ότι έδωσε ήδη το πράσινο φως, ώστε αυτές οι θέσεις να γίνουν και επίσημη πολιτική της χώρας.

    Αναφορικά με τη διεθνή οικονομική κρίση ο πρόεδρος της Κίνας ανέφερε ότι η χώρα του χτυπήθηκε ιδίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές. Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε να ρίξει μεγάλα ποσά στις δημόσιες επενδύσεις για να μπορέσει να κρατήσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που όπως φαίνεται το πετυχαίνει. Αυτό που κάνει η Κίνα αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να το κάνει και η Ευρώπη, σχολίασε ο κ. Παπανδρέου, αλλά όπως είπε, η Ευρώπη έχει τις αγκυλώσεις της.

    Μεγάλο μέρος των επενδύσεων που κάνει αυτή την περίοδο η Κίνα στρέφονται στην πράσινη ανάπτυξη. Επίσης επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός και η αλλαγή της τεχνολογίας μέσω μεγάλων επενδύσεων. Στη συνάντηση επισημάνθηκε πάντως ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος του εκσυγχρονισμού και των μέτρων περιορισμού της ρύπανσης. Γι'αυτό όπως επισημάνθηκε οι αναπτυγμένες χώρες έχουν χρέος να βοηθήσουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες με τη μορφή επενδύσεων μιας τεχνογνωσίας που θα μείνει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Συζητήθηκαν επίσης, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και θέματα σχετικά με τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και από την πλευρά του κ. Παπανδρέου διατυπώθηκε η πρόταση προς τον κ. Χου Ζιντάο να προσπαθήσει η Κίνα μέσω της ισχύος που διαθέτει να πιέσει για την αλλαγή των κανονισμών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το IMF ώστε να μην υπάρξουν ξανά στο μέλλον ανάλογες φούσκες, όπως αυτές που προκάλεσαν την οικονομική κρίση.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου, πρότεινε να σταλεί εκπρόσωπος της Κίνας για να μετέχει στις εργασίες της επιτροπής Στίνγκλιτς.

    "Πράσινη οικονομία για βιώσιμη ανάπτυξη"

    Η ανάγκη για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της πράσινης οικονομίας, ήταν η κοινή διαπίστωση μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στο κοινό σεμινάριο, που διεξάγεται στο Πεκίνο και το οποίο διοργάνωσε το κινέζικο κόμμα.

    Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι η αγορά θα τα λύσει όλα. Χρειάζεται, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ένας νέος σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Τόνισε επίσης ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί εγγύηση για την βιώσιμη ανάπτυξη, για νέες θέσεις εργασίας, ποιότητα ζωής και ευημερία για όλους.

    Νωρίτερα στην εισαγωγική του παρέμβαση ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η συνεργασία μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας σε δύο καίρια ζητήματα, όπως είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι κλιματικές αλλαγές. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση της Διεθνούς για περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων των δύο πλευρών, βούληση η οποία, όπως είπε, αποδεικνύεται και από το διεξαγόμενο σεμινάριο.

    Οι νέοι τομείς στους οποίους ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να επεκταθεί η συνεργασία είναι στρατηγικής φύσεως, όπως είπε, και αφορούν στην ειρήνη και τον αφοπλισμό. Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, τόνισε ότι αυτή έφερε στην επιφάνεια όλα τα μειονεκτήματα και τις ανισορροπίες του "φονταμεταλισμού", όπως τον χαρακτήρισε, της ελεύθερης αγοράς.

    Οφείλουμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, να υιοθετήσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης και ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης.

    Χαρακτήρισε πολύ μεγάλη πρόκληση την επικείμενη παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές, που θα γίνει το φθινόπωρο στην Κοπεγχάγη, κυρίως για το πως θα χειριστούν οι κυβερνήσεις το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "ως εκ των ων ουκ άνευ" προϋπόθεση για την ευημερία όλων την πράσινη ανάπτυξη από την οποία, όπως τόνισε, εφόσον την υιοθετήσουμε μπορούμε να επωφεληθούμε όλοι.

    Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν λόγω της έλλειψης επαρκών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και τόνισε ότι αυτό καθιστά επιβεβλημένη τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μπορούν να αποφευχθούν στο μέλλον ένοπλες συγκρούσεις και συρράξεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση της Siemens και αν θεωρεί ότι αυτή δικαιώνει τη στάση του και τη στάση του κόμματός του στο θέμα. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η θέση μας είναι σωστή ανεξάρτητα αν δικαιωθήκαμε ή όχι. Πρέπει, είπε, να υπάρξει διαφάνεια για όλους και για όλα. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση που έχει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με κακές πρακτικές, έστω και αν αφορούν στελέχη όλων των κομμάτων.

    Πρέπει, πρόσθεσε, να διασωθεί το πολιτικό σύστημα και γι' αυτό δεν πρέπει να συμβάλουμε στην εμπέδωση ενός συστήματος ατιμωρησίας.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    "Είναι προφανές ότι στην πράξη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει καταργηθεί και λειτουργεί ως επικοινωνιακό ντεκόρ για τον πρωθυπουργό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επέκρινε τον Κ. Καραμανλή ότι από τις εκλογές του 2007 έχει συγκαλέσει μόνο έξι φορές το Υπουργικό Συμβούλιο, αντί να το συγκαλεί μια φορά το μήνα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το υπουργικό Συμβούλιο είναι το κορυφαίο όργανο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αν ο κ. Καραμανλής επιμένει να παίρνει αποφάσεις διαφορετικά, δική του υπόθεση. Οι Έλληνες πολίτες όμως να γνωρίζουν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ένα διακοσμητικό όργανο".

    Τοποθετούμενος σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για δραστικό περιορισμό δαπανών στο δημόσιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "προ ολίγων ημερών τα επίσημα στοιχεία έδειξαν αύξηση των δαπανών κατά 23% το πρώτο τρίμηνο", ενώ σε ό,τι αφορά την αποστροφή του πρωθυπουργού περί "εφαρμογής του ΕΣΠΑ", δήλωσε ότι "μέχρι σήμερα από το ΕΣΠΑ δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ".

    Σχετικά με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για "νέο κύμα μεταρρυθμίσεων", ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "αν είναι σαν το προηγούμενο, οι πολίτες έχουν κρίνει", ενώ πρόσθεσε ότι "χρειαζόμαστε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε σφόδρα τον πρωθυπουργό για την αναφορά του σε "δρομολόγηση διαλόγου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής", λέγοντας ότι "ο ίδιος (ο πρωθυπουργός) έχει κλείσει την Βουλή πριν από μερικές μέρες. Ο εμπαιγμός έχει κι αυτός τα όριά του".

    "Αν εννοούσε αυτά που λέει ο κ. Καραμανλής, η Βουλή σήμερα θα ήταν ανοιχτή", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επικαλέστηκε επίσης αποστροφή από την ομιλία του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή στις 27 Ιουνίου 2008, στην οποία ο κ. Καραμανλής είχε αναφέρει ότι "απόφασή μου είναι να ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει άμεσα την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής η οποία να αναλάβει την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για όλα τα άλλα ζητήματα".

    "Τα άλλα ζητήματα ήταν ζητήματα θεσμών και διαφάνειας", διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς αν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ είναι αρνητική σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για διάλογο, ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού είπε ότι "αν ο πρωθυπουργός τα εννοούσε αυτά θα τα είχε, ήδη, εφαρμόσει", πρόσθεσε ότι "εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε οποιονδήποτε διάλογο, αλλά υπάρχει όριο στο πόσο νομίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους Έλληνες πολίτες".

    "Όταν λειτουργήσουν πάλι αυτές οι Επιτροπές της Βουλής, εμείς συμμετέχουμε. Αυτό που δεν ανεχόμαστε είναι τον εμπαιγμό και σε αυτό αντιδρούμε", είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

    Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα και των ευρωεκλογών με "καθαρά πολιτικούς όρους", όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές θα μιλήσει για τα προβλήματα των πολιτών, για την Ελλάδα που συμμετέχει, διεκδικεί και κερδίζει στην Ευρώπη και για την κοινωνική Ευρώπη που βάζει στο επίκεντρό της τον πολίτη".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κληθείς, εξ άλλου, να σχολιάσει αποστροφή του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι "το ΠΑΣΟΚ κάνει κακό στην οικονομία", δήλωσε ότι "οι ξένοι επενδυτές επηρεάζονται αρνητικά από την αλλοπρόσαλλη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης που δεν έχει ούτε στόχο, ούτε σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, από την ανυπαρξία ευνομούμενου κράτους, από την μη μείωση της γραφειοκρατίας και από την μη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος".

    **** "Η κυβέρνηση καταφεύγει στο τζόγο για να μπορέσει να καλύψει τα έσοδα. Καλό θα ήταν να εκπονούσε κάποια στιγμή μια σοβαρή οικονομική πολιτική",είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά με το σχεδιαζόμενο μέτρο συνδυασμού αποδείξεων με τον λήγοντα αριθμό του Λαϊκού Λαχείου.

    *** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς αν ο ίδιος είναι η κορυφαία επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το ευρωψηφοδέλτιο, είπε ότι "ως την Κυριακή που θα ανακοινώσει ο κ.Παπανδρέου το ψηφοδέλτιο απομένουν 48 ώρες".

    Απάντηση στην Αλ. Παπαρήγα

    "Η κα Παπαρήγα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς για όσα είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το ενδεχόμενο υποβολής μήνυσης κατά του κ.Θ.Πάγκαλου, ενώ ερωτηθείς αν και ο κ. Πάγκαλος είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει κατά του ΚΚΕ, απάντησε λέγοντας ότι "όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ελεύθερα να διατυπώνουν την άποψή τους".

    Σε ό,τι αφορά αποστροφή της κα Παπαρήγα ότι "δεν μπορώ να μπω στο κεφάλι νοσηρών ανθρώπων και νοσηρών ηγεσιών" (όταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ερωτήθηκε αν κάποιοι ανησυχούν για τα ποσοστά του ΚΚΕ) ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι "στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν ηγετικές ομάδες, όσο για τα περί νοσηρών εγκεφάλων, δεν είμαι σίγουρος, δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις της κας Παπαρήγα. Εμάς μας απασχολεί το πώς θα πείσουμε εμείς τους πολίτες για τις θέσεις μας και το πρόγραμμά μας και όχι τα ποσοστά των άλλων κομμάτων".

    Δηλώσεις Λ.Κατσέλη για την οικονομία

    Σειρά ερωτημάτων θέτει προς την κυβέρνηση με σημερινές της δηλώσεις η πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία Λούκα Κατσέλη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ενώ η Ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, με την αγορά να ασφυκτιά - ήδη τον Απρίλιο σφραγίστηκαν 27.740 επιταγές συνολικού ποσού 271,4 εκ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 220,3% σε σχέση με τον Απρίλιο 2008, γινόμαστε σήμερα μάρτυρες μιας κακής θεατρικής παράστασης με την κυβέρνηση να παριστάνει ότι ασχολείται με την οικονομία

    Ειδικότερα η κ.Κατσέλη επισημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει πειστικά στον Ελληνικό λαό πριν τις Ευρωεκλογές μεταξύ άλλων στα ακόλουθα ερωτήματα:

    - Θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το φορολογικό βάρος στη μέση οικογένεια και στα χαμηλότερα στρώματα;

    - Θα αντιληφθεί αυτό που μέχρι χθες δεν γνώριζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι δηλαδή σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα για ένα ζευγάρι, στο οποίο εργάζεται μόνο το ένα μέλος και αμείβεται με τον μέσο μισθό, αυξήθηκε ακόμα περισσότερο το 2008 και έφτασε στο 42,7% του εργατικού κόστους από 39,5% το 2003, όταν ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ σήμερα είναι μόλις είναι 27,3%; Όταν το φορολογικό βάρος για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα το υψηλότερο μετά την Ουγγαρία.

    - Μπορεί να απαντήσει σήμερα η Κυβέρνηση γιατί παρά τα δήθεν μέτρα για την τόνωση της αγοράς, δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και τα προβλήματα σε επιχειρήσεις και κλάδους της οικονομίας συσσωρεύονται;

    - Γιατί τα 15 δις ευρώ εγγυήσεων το περίφημο πακέτο των 28 δις έχουν «παγώσει» και η ρευστότητα δεν έχει φτάσει στις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη;

    [02] Σε θέση μάχης

    Περίπου 90.000 υποψήφιοι ρίχτηκαν το πρωί στη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων για μια θέση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Πρώτο μάθημα στο οποίο εξετάστηκαν ήταν η Νεοελληνική Γλώσσα, ένα μάθημα κλειδί, με το οποίο φιλοδοξούν να ανοίξουν τις πύλες των Ιδρυμάτων πολλοί υποψήφιοι.

    Το θέμα της έκθεσης, που ζητήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Νέων Ελληνικών, ήταν το κάψιμο των βιβλίων στο τέλος του σχολικού έτους και η αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και γνώσης.

    Στους υποψήφιους δόθηκε ένα απόσπασμα από το δοκίμιο του Αγγελου Τερζάκη «Ταραγμένες Ψυχές» σχετικά με την αξία του βιβλίου και τους ζητήθηκε να αναπτύξουν τις απόψεις τους πάνω στο εξής: «Συχνά παρατηρείται πολλοί μαθητές να καταστρέφουν τα σχολικά τους βιβλία στα προαύλια των σχολείων κατά το τέλος του σχολικού έτους. Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στη σχολική σας εφημερίδα να αιτιολογήσετε το παραπάνω φαινόμενο και να αναφερθείτε στους τρόπους θα συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης».

    Το πρωί, ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος επισκέφθηκε το Λύκειο Μοσχάτου και 38ο Βαθμολογικό Κέντρο και ευχήθηκε στα παιδιά καλή επιτυχία, επισημαίνοντας ότι ολόκληρος ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε ετοιμότητα για την άψογη διεξαγωγή των εξετάσεων.

    Οι φετινές γενικές εξετάσεις θα διαρκέσουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά και θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιουλίου, καθώς έχουν προστεθεί δύο νέες κατηγορίες υποψηφίων.

    Στις 08:00, τα θέματα στάλθηκαν με το σύστημα VBI στα 1240 εξεταστικά κέντρα των Γενικών Λυκείων, στα 114 των Επαγγελματικών Λυκείων και στα 28 για τους φυσικά αδύνατους υποψηφίους. Η συμμετοχή των μαθητών έφτασε το 97,4%. Στις 09.45, τα ζητήματα αναρτήθηκαν στο σχετικό χώρο της ιστοσελίδας του ΥΠΕΠΘ.

    Μετά την αποστολή τους, τα θέματα φωτοτυπήθηκαν και μοιράσθηκαν στους υποψηφίους. Σε κάθε εξεταστικό κέντρο, ανάλογα με την ώρα έναρξης των εξετάσεων, οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν μετά την 1η ώρα.

    Κατά τη διαδικασία μετάδοσης δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα, ενώ οι λίγες διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των θεμάτων, που έγιναν από εξεταστές προς την Κεντρική Επιτροπή των Εξετάσεων, απαντήθηκαν με σαφήνεια.

    Αύριο, νωρίς το πρωί, θα προσέλθει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΥΠΕΠΘ η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, προκειμένου να επιλέξει τα θέματα, στα οποία θα διαγωνιστούν οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, για τους οποίους οι εξετάσεις ξεκινούν στις 18:30 επίσης με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

    Σε σημερινή της δήλωση σχετικά με την εξέλιση της διαδικασίας, η γεν. γραμματέας του υπ. Παιδείας, Νίκη Γκοτσοπούλου, κοινοποίησε ότι «σχετικά με την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, σε επίπεδο προσώπων, ανανεώθηκε κατά 70% σε σχέση με πέρυσι. Πρέπει να συγχαρούμε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων για την άριστη συνεργασία, που είχαν μεταξύ τους, καθώς δεν υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με την επιλογή των θεμάτων, και να τους ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή συνέχεια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 May 2009 - 14:30:18 UTC