Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χαμηλά τα επιτόκια στεγαστικής πίστης"
  • [02] "Ερχονται νέα μέτρα"

  • [01] "Χαμηλά τα επιτόκια στεγαστικής πίστης"

    Στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσφέρονται τα δεύτερα υψηλότερα επιτόκια προθεσμιακής κατάθεσης έως ένα έτος ενώ ταυτόχρονα τα ελληνικά νοικοκυριά απολάμβαναν, τον Μάρτιο του 2009, όπως συνέβαινε και πριν από έξι μήνες, από τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικής πίστης μεταξύ των 16 κρατών μελών της Ευρωζώνης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών.

    Ειδικότερα στην ανακοίνωση της ΕΕΤ αναφέρονται τα ακόλουθα:

    - Ονομαστικά επιτόκια για νέες καταθέσεις: στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσφέρονται τα δεύτερα υψηλότερα επιτόκια προθεσμιακής κατάθεσης έως ένα έτος. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τον Μάρτιο του 2009, τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων έως 1 χρόνο ήταν υψηλότερα κατά 1% και 0,64%, αντίστοιχα, σε σχέση με το μέσο όρο των 16 κρατών μελών της Ευρωζώνης, γεγονός που υπερκαλύπτει τα όποια υψηλότερα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    - Περιθώριο επιτοκίου (spread): σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το έτος 2008, το περιθώριο επιτοκίου, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του μέσου σταθμικού επιτοκίου των νέων τραπεζικών δανείων και του αντίστοιχου επιτοκίου των νέων καταθέσεων στην Ελλάδα, μειώθηκε το Δεκέμβριο του 2008 κατά 0,70% και διαμορφώθηκε στο 3,27%, με αποτέλεσμα να μειωθούν αντίστοιχα και τα έσοδα των τραπεζών από τόκους. Το περιθώριο αυτό στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,45% την ίδια περίοδο και διαμορφώθηκε στο 2,64% στο τέλος Δεκεμβρίου 2008.

    Κατά συνέπεια, η διαφορά επιτοκίου στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο στην ευρωζώνη ανήλθε στο 0,63%. Η εν λόγω διαφορά είναι σαφώς χαμηλότερη από το μέσο περιθώριο δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου μέσω εκδόσεως ομολόγων. Να ληφθεί μάλιστα υπόψη το γεγονός ότι λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, το κόστος άντλησης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών από τις αγορές είναι αντίστοιχα υψηλότερο.

    - Ονομαστικά επιτόκια για νέα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις

    Στεγαστικά δάνεια: σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ:

    - Τα ελληνικά νοικοκυριά απολάμβαναν, τον Μάρτιο του 2009, όπως συνέβαινε και πριν από έξι μήνες, από τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικής πίστης μεταξύ των 16 κρατών μελών της Ευρωζώνης,

    - Από το Δεκέμβριο του 2007 έως τον Μάρτιο του 2009, το μέσο επιτόκιο για υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια άνω των πέντε ετών μειώθηκε κατά 0,57% (από 5,11% σε 4,54%) στην Ελλάδα έναντι μείωσης 0,23% στη ζώνη του ευρώ (από 5,01% σε 4,78%),

    Καταναλωτικά δάνεια: στα καταναλωτικά δάνεια, με ή χωρίς δικαιολογητικά, τα ονομαστικά επιτόκια στην Ελλάδα ήταν υψηλότερα έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης (Μάρτιος 2009: 8,62% έναντι 7,73%). Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2009, το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών στη Σλοβακία (13,91%), την Ολλανδία (13,68%), την Πορτογαλία (13,5%), την Ιταλία (10,88%) και την Ισπανία (10,25%) ήταν υψηλότερο.

    Δάνεια προς επιχειρήσεις: τέλος, τα επιτόκια νέων δανείων προς επιχειρήσεις παρουσίασαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών (Δεκέμβριος 2007 - Μάρτιος 2009) μείωση της τάξης του 2,12% (για δάνεια μέχρι και ένα εκατομμύριο ευρώ) και 1,69% (για δάνεια άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ). Επίσης, για τα υφιστάμενα δάνεια προς επιχειρήσεις παρατηρήθηκε, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μείωση 0,92%.

    Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι το 31% επί του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι στεγαστικά δάνεια, στα οποία οι έλληνες καταναλωτές απολαμβάνουν από τα ανταγωνιστικότερα επιτόκια της ευρωζώνης. Το αντίστοιχο ποσοστό δανεισμού με πιστωτικές κάρτες ανερχόταν, τον Ιανουάριο του 2009, στο 4% και για τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια στο 10,5%. Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ (www.hba.gr).

    [02] "Ερχονται νέα μέτρα"

    «Πρέπει να τιμωρηθούν τα κόμματα που κυβέρνησαν, ή τα κόμματα τα οποία χειροκρότησαν την ΕΕ, όπως ο ΣΥΝ που ψήφισε, ο ΛΑΟΣ που υποστηρίζει και οι Οικολόγοι τα ίδια», τόνισε σε σημερινή της ομιλία στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και πρόσθεσε: «Τα κόμματα αυτά κάνουν κριτική βάζοντας όρια, ότι μπορεί να αλλάξει η ΕΕ από τα μέσα. Δεν αλλάζει. Γι αυτό η ψήφος, που πιάνει τόπο, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ».

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το κόμμα της λέει την αλήθεια και «δεν πρόκειται να παίξει με την ψήφο των εργαζομένων».

    Έκανε, επίσης, λόγο για «βρώμικη επίθεση» κατά του ΚΚΕ, κάτι που -όπως είπε- συμβαίνει πάντα όταν πλησιάζουν εκλογές, γιατί «αυτό που θα τους φοβίσει είναι η δύναμη του ΚΚΕ» και «ξέρουν πολύ καλά ότι το ΚΚΕ δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι».

    Η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι στις 8 Ιουνίου θα έρθουν καινούρια μέτρα.

    «Απλώς, τα φυλάνε στο συρτάρι. Η ΝΔ ξέρει ποια είναι αυτά, το ΠΑΣΟΚ επίσης τα ξέρει, η σύνοδος που έγινε στην Πράγα πριν από λίγες μέρες αποφάσισε γενική επίθεση στην κοινωνική πολιτική, στην ασφάλιση, στην Υγεία. Είναι ανάγκη να προλάβουμε τα χειρότερα. Αρκετά έπαιξαν και τα δύο κόμματα στις πλάτες άλλων. Ο αγώνας θα είναι σκληρός, θέλει θυσίες, δεν θα είναι ένας αγώνας στρωμένος με ρόδα. Αλλά, χίλιες φορές ένας δύσκολος αγώνας με το λαό επιτιθέμενο, από το να κάθεσαι παθητικά να περιμένεις ποιος θα απογοητεύσει, ποιος τυχόν θα σε αντιμετωπίσει με υποκριτικά φιλάνθρωπα αισθήματα», είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 May 2009 - 16:30:15 UTC