Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υπεύθυνη στάση"
  • [02] Συνομιλίες για τα πυρηνικά

  • [01] "Υπεύθυνη στάση"

    Αισιόδοξη εμφανίστηκε η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ κ. Μαριέττα Γιαννάκου, μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ευρωεκλογών στην Ρηγίλλης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Υπάρχει πολύ αισιοδοξία και σε μένα προσωπικά και για την συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές και για την προτίμηση στη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε η κ. Γιαννάκου. Πρόσθεσε ότι με την συνθήκη της Λισαβόνας ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου και των πολιτών. Η υπευθυνότητα που έδειξε διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη χώρα μας την θέση που της αξίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ακόμη η κ. Γιαννάκου.

    Στο δίλημμα των Ευρωεκλογών αναφέρθηκε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Η επιλογή, είπε ο κ. Ζαγορίτης, είναι απλή ανάμεσα στην υπεύθυνη στάση και στο λαϊκισμό. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται, ξέρει ποιό είναι το σωστό και το λάθος και αυτό θα φανεί στις κάλπες.

    Ο κ. Ζαγορίτης ρωτήθηκε για τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Ραγκούσης. Νομίζω ότι συνήθως έκανε δηλώσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου ως εκπρόσωπος του κόμματος, είπε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε "ο κ. Ραγκούσης ας μάθει καλύτερα τι σημαίνει το σύμφωνο σταθερότητας. Στις χώρες που είναι εκτός συμφώνου το εισόδημα των πολιτών μειώθηκε κατά 25%".

    Εγκρίθηκε το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ

    Το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστας Καραμανλή.

    Ο υπουργός Μεταφορών, Ευ. Στυλιανίδης, έκανε λόγο για σημαντική μεταρρύθμιση, καθώς όπως είπε, «το συσσωρευμένο χρέος του οργανισμού αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ, ενώ η αναλογία εσόδων - εξόδων είναι ένα προς οκτώ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι οκτώ προς δέκα».

    «Ο Ελληνας πολίτης πληρώνει δύο εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για τη συντήρηση ενός δικτύου, το οποίο, δυστυχώς, από επιλογές του παρελθόντος απαξιώθηκε και επιβιώνει και λειτουργεί χάρη στη φιλοτιμία των εργαζομένων», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε:

    «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε τολμηρά στην εξυγίανση, να επανασυνδέσουμε την Ελλάδα με τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς σιδηροδρομικούς άξονες και να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους Ελληνες πολίτες, ώστε να βγάλουμε την ελληνική περιφέρεια από την απομόνωση».

    Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι πρόκειται για εξυγίανση, και όχι ιδιωτικοποίηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η απελευθέρωση επιτρέπει και τη συμμετοχή ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών».

    Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει διαβούλευση και η κυβέρνηση προτείνει ένα πρόγραμμα μισθωτής εφεδρίας, το οποίο θα μειώσει σαφώς τον αριθμό των εργαζομένων με τέτοιο τρόπο όμως, ώστε να μην διακόπτεται η λειτουργία του οργανισμού.

    Σημείωσε ακόμη, ότι παράλληλα με την προσπάθεια εξυγίανσης γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης των έργων, που εκτελούνται στην κεντρική γραμμή της ΠΑΘΕΠ.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα για τον προαστιακό και παλιές προμήθειες, ο κ. Στυλιανίδης παρέπεμψε σε απάντηση του ΟΣΕ.

    [02] Συνομιλίες για τα πυρηνικά

    Άλλη μία προσπάθεια ξεκίνησαν, σήμερα, ΗΠΑ και Ρωσία, να βρουν έναν κοινό παρονομαστή, ώστε να περιορίσουν τα τεράστια πυρηνικά τους οπλοστάσια. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες άρχισαν στη Μόσχα νέες διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη καινούριας συμφωνίας για το μείζον αυτό ζήτημα.

    Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), στην τρέχουσα φάση, οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν τρεις μέρες και εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή θα «διαδεχθεί» την ήδη υπάρχουσα. Δηλαδή, τη «Συμφωνία για τον Περιορισμό των Στρατηγικών Επιθετικών Όπλων» - γνωστή και ως START - η ισχύς της οποίας εκπνέει στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξάλλου, οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών εμφανίζονται αισιόδοξοι και δηλώνουν ότι οι πρόεδροι Μπάρακ Ομπάμα, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα παρουσιάσουν κατά την επόμενη συνάντησή τους, στις 6 Ιουλίου, στη Μόσχα, ένα καλό αποτέλεσμα.

    Πάντως, μόλις πριν από δέκα μέρες, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ προανήγγειλε - κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής παρέλασης, που γίνεται στη Μόσχα, με αφορμή τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας - πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ατομικού οπλοστασίου της χώρας του. Ως παράδειγμα, ανέφερε το διηπειρωτικό πύραυλο «Topol M», που φέρει πυρηνικές κεφαλές.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ πρόσθεσε πως το όπλο αυτό είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την άμυνα της χώρας του. «Το πρώτο μας καθήκον», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, «είναι η βελτίωση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων. Κι αυτό θα επιτευχθεί με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα. Θα πρέπει να είναι αξιόπιστα, ώστε να μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Δηλαδή, να εγγυώνται την ασφάλεια του κράτους μας».

    Πυρηνικά όπλα: λιγότερα μεν, πιο σύγχρονα δε

    Η ομιλία Μεντβέντεφ προδιέθετε μεν για αφοπλισμό, αλλά με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό. Μάλιστα, όπως είπε στη «ΝΒ» ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ρωσία και Παγκόσμια Πολιτική», Φιόντορ Λουκγιάνοφ, δεν υπάρχει σβ αυτήν καμία αντίφαση: «Για την αποτροπή δεν απαιτούνται τόσοι πολλοί πύραυλοι και πυρηνικές κεφαλές. Θα μπορούσαμε άνετα να τις μειώσουμε στο μισό. Αλλά δεν πρόκειται να εξαφανιστούν τα πυρηνικά όπλα. Και αυτό διότι συνιστούν τη σημαντικότερη εγγύηση για την ασφάλεια της Ρωσίας».

    Βέβαια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η συγκεκριμένη ανακοίνωση Μεντβέντεφ αποτελεί μια έμμεση - πλην σαφή - παραδοχή ότι στο πεδίο των συμβατικών όπλων οι ΗΠΑ είναι ισχυρότερες από τη Ρωσία. Πλην όμως και στο πεδίο των πυρηνικών η Μόσχα βρίσκεται - στην πραγματικότητα - πολύ πίσω από την Ουάσιγκτον. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας είναι άχρηστο, καθώς υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

    Επομένως, η μείωση των πυρηνικών κεφαλών της Ρωσίας στις 1.500, πρέπει να θεωρείται θετική εξέλιξη για τη Μόσχα. Άλλωστε, όπως επισήμανε, μιλώντας στη «ΝΒ», ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωατλαντικής Ασφάλειας, Αλεξάντερ Νίκιτιν, «είναι σαφές ότι πολλοί πύραυλοι είναι παλιοί και θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέους. Η Ρωσία, λοιπόν, πρέπει να επενδύσει στους Topol και στους Topol M. Κι αυτοί είναι εκατοντάδες και όχι χιλιάδες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 May 2009 - 18:30:16 UTC