Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να αλλάξουμε ό,τι πικραίνει τους πολίτες"
  • [02] "Το ΠΑΣΟΚ έχει αξιόπιστη πρόταση"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Νέα χειρότερα μέτρα"
  • [05] "Αδιέξοδη πολιτική"

  • [01] "Να αλλάξουμε ό,τι πικραίνει τους πολίτες"

    Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Δ.Σιούφα θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 12.00.

    Την εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων των υπουργών και των υφυπουργών, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Επιλογή και απόφασή μας είναι να αλλάξουμε ό,τι πικραίνει και ό,τι απογοητεύει τους πολίτες, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πήραμε μια αυστηρή προειδοποίηση, ένα ηχηρό μήνυμα. Μπορούμε, όμως, να ανταποκριθούμε. Είναι υποχρέωσή μας. Η υπευθυνότητα είναι αδιαπράγματευτη επιλογή μας, τόνισε.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην αποχή, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή, και είπε ότι ένας στους δυο πολίτες δεν πήγε να ψηφίσει. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε άμεσο πολιτικό διακύβευμα, μπορεί να διευκόλυνε την πρωτοφανή αποχή, σημείωσε, και την χαρακτήρισε ως μήνυμα στο πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πολίτες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, με αυτόν τον τρόπο, σε βασικές πτυχές της πολιτικής ζωής και τόνισε ότι πρέπει να δούμε όλοι τις ευθύνες μας.

    Ειδικότερα για το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για υποχώρηση της ΝΔ και διατάραξη της σχέσης της με την κοινωνία. Το μήνυμα ήταν πολύ σοβαρό και καθαρό, οι πολίτες απαιτούν λύσεις, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφέρθηκε στις δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής, οι οποίες ταλαιπωρούν τον κόσμο και σημείωσε ότι οι δυσλειτουργίες αυτές αφορούν όλους τους υπουργούς και όλα τα υπουργεία, όλα τα επίπεδα στις σχέσεις κράτους και πολίτη.

    Ζητώ ένταση των προσπαθειών από όλους και σας καλώ να είστε αμείλικτοι, είπε ο κ. Καραμανλής στους υπουργούς και υφυπουργούς.

    Αναφέρθηκε επίσης σε συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών που παραβίασαν τις ξεκάθαρες αρχές που ο ίδιος έθεσε, από το Μάρτιο του 2004.

    Από σήμερα γυρίζουμε σελίδα. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του στον τομέα των αρμοδιοτήτων του, είπε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να αναζητούνται αλλού τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος, παρά μόνο στους ίδιους τους εαυτούς μας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Εμείς φταίξαμε, εμείς πρέπει να διορθωθούμε. Ο,τι πικραίνει τους πολίτες πρέπει να αλλάξει και είμαι αποφασισμένος να λάβω οποιαδήποτε πρωτοβουλία χρειαστεί, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Εκτίμησε επίσης ότι η τελική έκβαση του αγώνα δεν πρόκειται να κριθεί από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ενώ χαρακτήρισε την οικονομική κρίση ως την πιο επείγουσα εθνική υπόθεση, η οποία αφορά όλα τα Υπουργεία και όχι μόνο το Υπουργείο Οικονομικών.

    Κάλεσε τους υπουργούς να εποπτεύουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την παραγωγή κυβερνητικού έργου και τόνισε ότι δεν συγχωρείται καμιά ολιγωρία και καμιά καθυστέρηση. Να δούμε τί είναι ανάγκη να αλλάξουμε και να το αλλάξουμε, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση ήταν απόλυτα ειλικρινής με τους πολίτες προεκλογικά και η συνέπεια αυτή θα είναι σύμμαχός μας και στη συνέχεια.

    Εδωσε έμφαση στην περαιτέρω μείωση των δαπανών και στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα και αναφέρθηκε σε σοβαρές καταγγελίες, όπως είπε, για επίορκους λειτουργούς σε εισπρακτικούς μηχανισμούς και τόνισε ότι έχει δώσει εντολή προς τον αρμόδιο υπουργό να πάρει όποια μέτρα χρειαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης του διαλόγου σε θέματα διαφάνειας, μνημόνευσε εκ νέου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την οποία η κυβέρνηση θα συζητήσει, έδωσε έμφαση στην επίλυση άμεσων προβλημάτων στην υγεία και έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της ασφάλειας.

    Είπε ότι θα υπάρξει αυστηρότερη ποινική μεταχείριση στους κουκουλοφόρους, καθώς και αλλαγή πλαισίου που αφορά την ανωνυμία στο καρτοκινητά.

    Ζήτησε ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, έκανε αναφορά στην ανάγκη να ανοίξουν πολλά κλειστά επαγγέλματα και κάλεσε τους υπουργούς να κινηθούν στο τρίπτυχο: υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα, εθνική συνεννόηση.

    Ζήτησε να ενημερώνονται όλα τα κόμματα για τις παρεμβάσεις των υπουργών, τους οποίους κάλεσε να ζητούν προτάσεις από τα κόμματα και να τις συζητούν.

    Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι θα επιμείνει να ζητά εκλογές, παρά το ότι το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από τους πολίτες.

    Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις Ευρωεκλογές, οι μισοί ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν, είπε ο κ. Καραμανλής και χαρακτήρισε το αίτημα για πρόωρες εκλογές πρόφαση φυγής από τα προβλήματα.

    Είναι ανευθυνότητα να ζητά εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση, τη στιγμή που πήρε πιο λίγες ψήφους από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, σημείωσε και επανέλαβε ότι το αίτημά της για δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές αποδοκιμάστηκε από το λαό.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι η ΝΔ μπορεί να ανανεώσει την πλατιά στήριξή της από τους πολίτες και τόνισε ότι δεν είναι νοητές κομματικές συνεργασίες.

    [02] "Το ΠΑΣΟΚ έχει αξιόπιστη πρόταση"

    Στην επιμνημόσυνη δέηση για τους Σφαγιασθέντες του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και στην κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο, θα παραστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ακολούθως, θα μεταβεί στο Δημαρχείο, για την ανακήρυξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ως Επίτιμου Δημότη Διστόμου.

    Το βράδυ, θα παραθέσει δείπνο στους είκοσι δύο συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος, εκλεγέντες Ευρωβουλευτές και υποψηφίους, για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

    "Το ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι έχει αξιόπιστη πρόταση τόσο για να βγάλει την χώρα από την κρίση όσο και για μια ευνομούμενη πολιτεία", τόνισε ο κ.Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Επιτελικού Κύκλου Οικονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην "Ιπποκράτους", υπό την προεδρία του.

    Ο κ. Παπανδρέου έκρινε ως "αλαζονική" την στάση της ΝΔ απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι "δεν αλλάζει τίποτα" και μη βλέποντας ταυτόχρονα "δυνατότητες στον Κώστα Καραμανλή να κάνει σοβαρές ανατροπές, μιας και πρέπει να ανατρέψει την ίδια του τη φύση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι "επικοινωνιακές κινήσεις χωρίς βάθος".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η νίκη του Κινήματος στις εκλογές είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε, με την αντιπολίτευση που άσκησε και τις προγραμματικές του προτάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την κατάσταση στην οικονομία με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, την ανομία και την ατιμωρησία.

    Θέτοντας ένα γενικό πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αξιολογήσει την κυβερνητική πολιτική στην Οικονομία και στη συνέχεια να προγραμματίσει και να εξειδικεύσει τις δικές του προτάσεις.

    Η σπατάλη της ΝΔ και η μη επένδυση των δαπανώμενων χρημάτων σε αναπτυξιακές προοπτικές αποτελούν σημεία αιχμής που πρέπει να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε παρατήρηση στελέχους του Κινήματος ότι "οι πελατειακές λογικές στην οικονομία δεν απέδωσαν για την ΝΔ" απάντησε λέγοντας "όχι όσο θα ήθελαν".

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε ευρωπαϊκή αμηχανία, θεσμική και πολιτική, απέναντι στις εξελίξεις, ενώ πρόσθεσε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και του σοσιαλιστικού κόμματος στην Μάλτα "επιφορτίζει" αυτά τα κόμματα και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ με το βάρος να "περάσει" ένα διαφορετικό κλίμα στην Ευρώπη.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν πρέπει να "βράζουν" στην μιζέρια της ξενοφοβίας, που θέλουν να περάσουν οι συντηρητικοί.

    Δηλώσεις κ. Γ.Παπακωνσταντίνου

    "Ο πρωθυπουργός δεν πήρε κανένα μήνυμα από τις εκλογές και δεν κατάλαβε ότι οι πολιτικές του έχουν καταδικαστεί από τους Έλληνες πολίτες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις "επίσημες διαρροές", τις οποίες διαβάζει, όπως είπε, καθώς δεν υπήρξαν δηλώσεις μετά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

    Ερωτηθείς αν πέρασε ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας των ευρωεκλογών,όπως τον είχαν προσδιορίσει το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος είπε ότι "είναι ξεκάθαρο και σε αυτό συμφωνούν όλα τα στελέχη πως καταδικάστηκε απολύτως η πολιτική της κυβέρνησης".

    "Θέλετε να το πείτε δημοψήφισμα; Θέλετε να το πείτε κάτι άλλο;", ρώτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν σχολίασε, κατά την πάγια τακτική του να μην σχολιάζει δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ερώτηση για σχετική περί του "δημοψηφίσματος" αποστροφή του κ. Ευ. Βενιζέλου και επαναλαμβάνοντας την πλήρη συμφωνία όλων των στελεχών του Κινήματος για το "ξεκάθαρο αποτέλεσμα των εκλογών" σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως η ΝΔ μπορεί να καλύψει την διαφορά εφ όσον ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε αλλαγές, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το μήνυμα των εκλογών είναι να προχωρήσει σε αλλαγή διακυβέρνησης και αντιμετώπισης της ανομίας, σταματήματος χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και απάντησης στο κλείσιμο της Βουλής" και πρόσθεσε ότι "φοβάμαι πως από αυτή την κυβέρνηση και αυτόν τον πρωθυπουργό δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή πορείας".

    Σε ό,τι αφορά την ερώτηση αν επικροτήθηκαν οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωποςείπε ότι "τα πολιτικά αποτελέσματα διαμορφώνονται από αυτούς που ψηφίζουν" και υποστήριξε ότι "το πραγματικό ποσοστό της αποχής είναι 36%".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η επίκληση της αποχής για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων είναι υπεραπλούστευση, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται και σε όσους απείχαν.

    Κληθείς να σχολιάσει τις βαρύτατες επικρίσεις του κ. Θ. Πάγκαλου για όσους απείχαν, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "τιμούμε όσους ψήφισαν" πρόσθεσε ότι "η πραγματικότητα είναι πολυσύνθετη" και τόνισε ότι "η μη συμμετοχή είναι λάθος απόφαση".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος είπε ότι αυτό θα γίνει από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα συνεχίσει την προγραμματική του αντιπολίτευση εξειδικεύοντας το πρόγραμμά του.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ - ΛΑΟΣ στις εθνικές εκλογές, αφού εκτίμησε ότι οι εκλογές είναι πολύ πιθανό να μην αργήσουν, είπε ότι η συνεργασία αφορά τους ίδιους και επισήμανε ότι σε ορισμένα ζητήματα όπως τα εθνικά και το μεταναστευτικό ο ΛΑΟΣ έχει πάρει συγκεκριμένη θέση.

    Για Οικονομία

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin είπε ότι "ο κ. Αλμούνια ανακοίνωσε αυτά που έπρεπε να ακούσουμε από τον υπουργό Οικονομίας, δηλαδή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει πρόσθετα φορολογικά μέτρα."

    Είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ ερωτούσε σχετικά επί πάρα πολύ καιρό χωρίς να πάρει απάντηση από την κυβέρνηση, ενώ διατυπώνοντας την θέση του κόμματος είπε ότι "δεν πρέπει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής να πέσει στην μέση ελληνική οικογένεια και τα φτωχότερα στρώματα".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι "ανέφικτος ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2010 και δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει διότι θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την ύφεση της ελληνικής οικονομίας."

    "Σε περίοδο μηδενικής ανάπτυξης δεν κάνεις τέτοιες προσαρμογές, γιατί έτσι επιβαρύνεις ακόμα περισσότερο την κατάσταση της μέσης ελληνικής οικογένειας και των εργαζόμενων", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Αναφερόμενος στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 12% και του δείκτη εξαγωγών κατά 20%, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η κυβέρνηση έχει ως αποκλειστικό της μέλημα την δημοσιονομική προσαρμογή αλλά όχι την ανάπτυξη".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την σημερινή υπό τον Γιώργο Α. Παπανδρέου συνεδρίαση του Επιτελικού Κύκλου Οικονομίας του Κινήματος και συνδέοντας κατ' αρχήν το εκλογικό αποτέλεσμα με την κυβερνητική οικονομική πολιτική, είπε ότι "η νίκη του ΠΑΣΟΚ ήταν μεγαλύτερη εκεί όπου υπάρχουν κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης", ενώ πρόσθεσε ότι "η οικονομία θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε συγκεκριμένες πολιτικές και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φερέγγυα πρόταση που συνίσταται στην ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στήριξη των ασθενεστέρων και στροφή προς την "πράσινη ανάπτυξη".

  • ** Το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς διαφωνούμε με αυτά που πρεσβεύει, ενώ εξ άλλου ήταν αποτυχημένη και η πρώτη θητεία του, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος.

    Ερωτηθείς, είπε ότι διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών ωστόσο "δεν ευνοούν οι συσχετισμοί την υποβολή μιας εναλλακτικής υποψηφιότητας".

  • ** Αναφερόμενος στην επικείμενη υπογραφή συμφωνίας για την λαθρομετανάστευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών με την Λιβύη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε "που βρίσκεται η Ελλάδα, γιατί είναι απούσα και γιατί δεν ενεργοποιείται η συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό, αλλά και γιατί δεν εντάσσεται η συμφωνία αυτή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο".

  • ** "Δεν είναι λειτουργία σοβαρού υπουργού αυτή. Από πότε η πολιτική για τέτοια ευαίσθητα ζητήματα γίνεται από την τηλεόραση;", διερωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με τις εξαγγελίες Μεϊμαράκη για μείωση της στρατιωτικής θητείας στο στρατό ξηράς.

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς για ενδεχόμενη "κουμπαριά" μεταξύ του Χ. Καραβέλα και της Μαριέττας Γιαννάκου είπε ότι "δεν γνωρίζω, δεν θέλω να το χρησιμοποιήσω στην πολιτική αντιπαράθεση".

    Σε σχέση με τις δηλώσεις Καραβέλα ότι φυγοδίκησε για να μην γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων, είπε ότι "όλοι θα θέλαμε να υπάρχει μια Δικαιοσύνη χωρίς αμφιβολίες", πρόσθεσε ότι "έχει γίνει κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης" και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης καθαρών σχέσεων μεταξύ πολιτικής και Δικαιοσύνης με την τελευταία ανεπηρέαστη να κάνει την δουλειά της.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Κινητοποίηση του Δήμου Πολίχνης και της Κίνησης Πολιτών Καρατάσιου για το ρέμα Μυτιλήνης, στο Πνευματικό Κέντρο Καρατάσιου (09:00:00, Θεσσαλονίκη/Πολίχνη)

  • Σεμινάριο του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα "``Leave your Myth in Greece`` - Δίκτυα και διαδρομές επτά σημαντικών μεταναστευτικών ομάδων στην Ελλάδα" (09:30:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Τιτάνια")

  • Εκδηλώσεις για τη σφαγή του Διστόμου (10:30:00, Δίστομο, Παρουσία Παπανδρέου)

  • Η Αλέκα Παπαρήγα θα κάνει δηλώσεις για τα νέα μέτρα που επεξεργάζονται στην ΕΕ σε βάρος των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων (11:00:00, Περισσός)

  • Σύσκεψη υπό την προεδρία του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΝΔ Λ. Ζαγορίτη της ομάδας Ευρωβουλευτών του κόμματος (11:00:00, Αθήνα/Ρηγίλλης)

  • Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιεί ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας των Μαιευτηρίων ΜΗΤΕΡΑ και ΛΗΤΩ με την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (11:30:00, ΜΗΤΕΡΑ)

  • Συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής 2009-2010 (12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής)

  • Συνέντευξη Τύπου για το επιστημονικό συμπόσιο ενδοκρινολογία αναπαραγωγής- θέματα αιχμής στη γυναίκα και στον άνδρα, στον Ιατρικό Σύλλογο (12:00:00, Θεσσαλονίκη/πλ. Αριστοτέλους 4 )

  • Συνέντευξη Τύπου προέδρου ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη (12:00:00, Αθήνα/Γραφεία ΛΑΟΣ)

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα (12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνάντηση Λ. Κατσέλη με τους οικονομικούς συντάκτες (12:30:00, Ιπποκράτους)

  • Ημερίδα με θέμα «Επαγγελματική Κατάρτιση και Επιχειρηματικότητα» συνδιοργανώνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Θέρμης, στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΘ (15:00:00, Θεσσαλονίκη/Τσιμισκή 29)

  • Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης θα παραστεί στην Τελετή Έναρξης του διεθνούς μίτινγκ στίβου «Θεσσαλονίκη 2009», το οποίο θα διεξαχθεί στο Καυτανζόγλειο Στάδιο (19:50:00, Θεσσαλονίκη/Καυταντζόγλειο)

  • Εκδήλωση παράδοσης των επιστολών - αιτημάτων ενεργούς συμμετοχής στην προστασία του πλανήτη, των παιδιών που έλαβαν μέρος στην Η' Μαθητιάδα, στα γραφεία της ΤΕΔΚ Ν. Σερρών (20:00:00, Σέρρες)

  • Εκδήλωση με θέμα "Καινοτόμες Πρακτικές Δημόσιας και Εταιρικής Διακυβέρνησης" οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο (20:30:00, Αθήνα/Μ.Βρετανία). Ομιλία υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου: εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα παραθέσει δείπνο στους είκοσι δύο συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος, εκλεγέντες Ευρωβουλευτές και υποψηφίους, για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου (21:00:00, Πεύκη, Ταβέρνα "ΣΜΑΡΑΓΔΑ")

  • 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Thraki Palace στην Αλεξανδρούπολη, στις 10-13 Ιουνίου 2009

  • Επίσκεψη ΥΠΕΞ Μπακογιάννη σε Οσλο και Στοκχόλμη

  • Επίσκεψη Παπούλια στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου (Γρεβενά)

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Προκριματικά Μουντιάλ 2010

  • Υδατοσφαίριση-World League γυναικών (τελική φάση, Β΄ όμιλος, 2η ημέρα): Ισπανία-Ελλάδα - 14:00:00, Κίρισι (RUS)

    [04] "Νέα χειρότερα μέτρα"

    "Οι κυβερνήσεις της ΕΕ σχεδόν εν κρυπτώ επεξεργάζονται και συνδιαμορφώνουν νέα χειρότερα μέτρα σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων", τονίζει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ.

    Καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να "εμποδίσουν τα νέα χειρότερα μέτρα, γιατί έχουν τη δύναμη. Για να μην πληρώσουν την κρίση πρέπει να εμπιστευτούν το ΚΚΕ. Να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του και να οργανώσουν πιο αποφασιστικά την πάλη τους, την αντιμονοπωλιακή συμμαχία για τα δικαιώματά τους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".

    Δηλώσεις για το θέμα, θα κάνει σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Ένα οργανωμένο σχέδιο που εκπονήθηκε στους κόλπους του συστήματος από το 2007 και εφαρμόστηκε μέχρι και την παραμονή των ευρωεκλογών και είχε ως στόχο την εκτόπιση του ΚΚΕ από την τρίτη θέση είναι η αιτία που ανακόπηκε η δυναμική του κόμματος εκτιμά η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ που συνεδρίασε, προκειμένου να κάνει την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή τονίζεται ότι οι φετινές εκλογές προσεγγίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά της αναμέτρησης εθνικών εκλογών, καθώς αναδείχθηκε ως η πιο σύνθετη και σκληρή εκλογική μάχη για το ευρωκοινοβούλιο της τελευταίας 25ετίας, σε συνθήκες της αντιφατικής επίδρασης της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, στη συνείδηση και τη στάση των εργαζομένων. Το ασφαλές μέτρο σύγκρισης, προστίθεται στην ανακοίνωση, αποτελούν οι ψήφοι και το αντίστοιχο ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2007 και πολύ λιγότερο οι ευρωεκλογές του 2004, οι οποίες έγιναν ενώ είχαν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές και σε διαφορετικό πολιτικό κλίμα.

    Σε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ότι το κόμμα "κατάφερε να αντιμετωπίσει τη στρατηγική που εκπονήθηκε στους κόλπους του συστήματος, στο διάστημα 2007-2009 ως και τις παραμονές των εκλογών, με στόχο την εκλογική και πολιτική ήττα του και την εκτόπισή του από την τρίτη θέση. Στο μεγαλύτερο μέρος της η επίθεση αυτή δεν πέτυχε τον επιδιωκόμενο στόχο. Ωστόσο οδήγησε στην ανακοπή της δυναμικής που εμφανίζονταν, καθώς επέδρασε η μαζική αποχή σε συνδυασμό με την ανέντιμη επίθεση κατά του κόμματος με επίκεντρο τα οικονομικά του και κύρια επιδίωξη να πληγεί το ηθικό αγωνιστικό κύρος του και η ενότητα λόγων και έργων".

    Ιδιαίτερο κίνητρο για την κορύφωση της επίθεσης, αναφέρει η Κεντρική Επιτροπή, αποτέλεσε η διαπιστωμένη ιδεολογικοπολιτική ενότητα που πέρασε σε ανώτερο επίπεδο με την πραγματοποίηση του 18ου Συνεδρίου, καρπός του οποίου ήταν τα σημαντικά συμπεράσματα και διδάγματα από την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, που αποτελεί εφαλτήριο για την αναζωογόνηση της πάλης για το σοσιαλισμό.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ, η επίθεση εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που αποκαλύπτεται ότι και τα δύο αστικά κόμματα είναι βουτηγμένα στα σκάνδαλα και ενώ ένα μεγάλο μέρος του λαού έχει ταυτόχρονα απογοητευθεί από τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και γενικότερα την πολιτική της ΕΕ. Η συκοφαντική εκστρατεία συνάντησε την ενεργητική στήριξη ως και την ανοχή των άλλων κομμάτων και ενός μέρους των ΜΜΕ. Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο, η μήτρα της βρίσκεται στα ίδια τα όργανα της ΕΕ και στα περισσότερα κράτη μέλη της, με όχημα την εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού, με διώξεις σε μια σειρά χώρες.

    Για την αντίδραση του ΚΚΕ, η Κεντρική Επιτροπή σημειώνει ότι το κόμμα "αντιμετώπισε παλικαρίσια τις προβοκάτσιες, ανέδειξε την εμπειρία και την αντοχή του. Απέτρεψε ως ένα βαθμό να διοχετευθεί η ψήφος αντίστασης και αντεπίθεσης σε κόμματα ανώδυνης διαμαρτυρίας που η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της ευνοούν ως αναχώματα στο ριζοσπαστισμό".

    Η Κεντρική Επιτροπή τονίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και οι γενικότερες συνθήκες απαιτούν ανάπτυξη της επαγρύπνησης στο έπακρο. Καμιά επανάπαυση και υπογραμμίζει ότι το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο του τόπου, αλλά και κέντρα του ιμπεριαλισμού δεν θα παραδώσουν εύκολα τα όπλα προκειμένου να πλήξουν το ΚΚΕ. Θα συνεχιστεί η αντικομουνιστική επίθεση με ανέντιμα μέσα, με κάθε μέσο και τρόπο. Ο στόχος είναι η δυναμική του ΚΚΕ και κυρίως ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στο άμεσο μέλλον στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, που αποτελεί βεβαίως την κινητήρια δύναμη των θετικών εξελίξεων. Στόχος άμεσα συνδεδεμένος με την εξαπόλυση μιας νέας επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, ώστε να πληρώσουν αυτοί και μόνον αυτοί την κρίση, να συμβάλλουν στην ανάκαμψη των κερδών.

    Για τις εκλογικές επιδόσεις των δύο μεγάλων κομμάτων το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εκφράζουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης με τη στρατηγική και την εναλλαγή τους στη διακυβέρνηση, δέχθηκαν πλήγματα, γεγονός που διαπιστώνεται από το συνολικό άθροισμά τους σε ψήφους, σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη αποχή. Η αποχή επίσης εκφράζει διαμαρτυρία και απογοήτευση για την πολιτική της ΕΕ, αλλά και πνεύμα αναδίπλωσης και συμβιβασμού εξ αιτίας της επίδρασης της μοιρολατρίας, της αντίληψης ότι ο αγώνας δεν φέρνει αποτελέσματα". Ωστόσο εκτιμά ότι η αποχή, ανεξάρτητα του τι εκφράζει, δεν πλήττει την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, αντικειμενικά ευνοεί τα σχέδια της δικομματικής εναλλαγής ή αντιλαϊκών κυβερνήσεων συνεργασίας. Ουσιαστικά, ανεξάρτητα από προθέσεις, εμποδίζει την ανάκαμψη του κινήματος , περικλείει κινδύνους αποστράτευσης από το λαϊκό κίνημα, γίνεται εμπόδιο στην ορμητική είσοδο νέων λαϊκών μαζών.

    Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι "θα χρειαστεί πολύ σκληρή δουλειά και κυρίως ανάταση και άνοδος του κινήματος για να υποστεί ρωγμές το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, και η προσπάθεια που θα γίνει να αντισταθμιστούν οι δυσκολίες για την αναπαραγωγή του με επιλογή σε σχήματα συνεργασίας ανάμεσα στην ΝΔ και το ΛΑΟΣ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας το κόμμα οικολόγων πρασίνων, ή κάθε άλλο σχετικό πρόσφορο σενάριο" και προσθέτει:

    "Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης συνυπάρχουν και οι δύο τάσεις: Η θετική, που οδηγεί στην απότομη άνοδο του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος και στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Η αρνητική, που μπορεί να οδηγήσει στην ανώδυνη διαμαρτυρία και κατά συνέπεια στην απογοήτευση, στην αποστράτευση, στην αντιδραστικοποίηση, στον εγκλωβισμό σε ιδεολογήματα εθνικιστικά και ρατσιστικά στην ενίσχυση του αντικομουνισμού. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σοβαρά εμπόδια για τη χειραφέτηση και τον ριζοσπαστισμό της εργατικής τάξης , των λαϊκών μαζών. Ο αντικομουνισμός, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός εκκολάπτονται στους κόλπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γενικότερα του αστικού πολιτικού συστήματος, καθώς αποτελούν σημαντική εφεδρεία για το χτύπημα του εργατικού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας".

    Η Κεντρική Επιτροπή καλεί τα μέλη , τους οπαδούς και όσους ψήφισαν το ΚΚΕ να αναλύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, να διατυπώσουν τις απόψεις τους για να υπάρξει η τελική εκτίμηση της εκλογικής αναμέτρησης.

    [05] "Αδιέξοδη πολιτική"

    Με αντικείμενο την εκτίμηση του αποτελέσματος, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ. Χθες, συνεδρίασε η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Την ώρα που η οικονομία κατρακυλάει σε ακατάσχετο κατήφορο και παρά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ο κ. Γ. Παπαθανασίου όχι μόνο εμμένει σε μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική, αλλά και προανήγγειλε, στη βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε., ένα νέο σκληρό αντικοινωνικό πακέτο μέτρων εντός του Ιουνίου, στο όνομα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

    "Αυτό που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα δεν είναι αντιλαϊκά μέτρα που επιπροσθέτως θα επιδεινώσουν την οικονομική ύφεση, αλλά μια νέα προοδευτική πολιτική δημοσίου ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, απευθείας χαμηλότοκης δανειοδότησης του δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στήριξης των δημοσίων επενδύσεων και πρώτα απβ όλα των λαϊκών εισοδημάτων", αναφέρει ο κ.Λαφαζάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 June 2009 - 4:31:49 UTC