Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τροιζηνία
  • [02] "Ανάγκη συστράτευσης"
  • [03] "Βαρύ ένταλμα"
  • [04] "Αντιμετώπιση αδυναμιών"
  • [05] "Ζούμε κομβικές στιγμές"

  • [01] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τροιζηνία

    Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Καρατζά Τροιζήνας βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη. Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και καίει δασικές εκτάσεις.

    Μάχη με τις φλόγες δίνει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής με 18 πυροσβεστικά αυτοκίνητα, σαράντα άτομα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη Canader και τρία Pzl.

    Την επιχείρηση κατάσβεσης συντονίζει ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Παναγιώτης Μπονάτσος.

    [02] "Ανάγκη συστράτευσης"

    Σε συστράτευση για να προστατεύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας, ώστε να μην ξαναέχουμε μια Πάρνηθα, μια Ηλεία, ένα Ταϋγετο, ένα Γράμμο κάλεσε από την Βάλια Κάλντα της Πίνδου όλους τους Έλληνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος επισκέφθηκε τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, σήμερα, σε συνέχεια της χθεσινής του παρουσίας στο Σπήλαιο Γρεβενών για τον εορτασμό της μάχης του Σπηλαίου του 1854.

    Ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Πίνδου το οποίο βρίσκεται στους Ν. Γρεβενών και Ιωαννίνων.

    Θεωρείται τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας. Αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών και θηλαστικών (γύπας, βασιλικός αετός, καφετιά αρκούδα, αγριόγιδο, ζαρκάδι) που έχουν εξαφανισθεί από τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Αυτοφυή είναι πολλά είδη πεύκης (μαύρη, λευκόδερμη, κόκκινη), οξιάς και ελάτης.

    Η Εγνατία Οδός θα αυξήσει την προσβασιμότητα στο Εθνικό Πάρκο δίνοντας την ευκαιρία σε πολύ περισσότερους Έλληνες να χαρούν τις ομορφιές του, γεγονός το οποίο έχει ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες Αρχές για να προστατευθεί το περιβάλλον του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στη Βάλια Κάλντα από τον υπεύθυνο του Εθνικού Δρυμού Γιάννη Τζαρτζάνη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ο Κάρολος Παπούλιας ζήτησε ιδιαίτερα να ενημερωθεί για τα μέτρα που υπάρχουν για την προστασία του Δρυμού και του Εθνικού Πάρκου. Τέλος, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε ο βουλευτής Γρεβενών, πρώην υπουργός, Χρίστος Φώλιας.

    [03] "Βαρύ ένταλμα"

    Το ΚΚΕ έχοντας αποκτήσει νέες εμπειρίες από την προεκλογική εκστρατεία είναι έτοιμο να δώσει σκληρό ιδεολογικό και πολιτικό αγώνα, ενόψει της καταιγίδας που έρχεται στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, δήλωσε σήμερα η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ταυτόχρονα άσκησε έντονη κριτική σε όλα τα άλλα κόμματα.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι το σύνθημα του ΚΚΕ είναι εγρήγορση, άμεση και οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων, πριν χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα βαρύ ένταλμα, το πακέτο υγείας και πρόνοιας, που αποφασίστηκε πρόσφατα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι έρχεται νέα καταιγίδα και στο πλαίσιο αυτό οι εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, δεν πρόκειται να προσφέρουν απολύτως τίποτα, αν το Κίνημα δεν ορθώσει το ανάστημά του, ώστε να απορριφθούν οι στρατηγικές που υπηρετούν τις επιχειρήσεις.

    Η Νέα Δημοκρατία, είπε η κα Παπαρήγα, με βάση και τις δηλώσεις και του πρωθυπουργού, είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις επιλογές της, στηρίζοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου, χωρίς να λογαριάζει το κόστος.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ασύστολη δημαγωγική και προκλητική στάση, προσθέτοντας ότι κάνει διαχωρισμό μεταξύ καλού και κακού κεφαλαίου, ενώ στην ουσία δεν προσφέρει καμία λύση στους εργαζόμενους.

    Αναφερόμενη στο ΛΑΟΣ είπε ότι αποτελεί βασικό στήριγμα ενσωμάτωσης του Κινήματος και προσπαθεί να αναδείξει ως νούμερο ένα πρόβλημα ,αυτό της μετανάστευσης, εμφανίζοντάς το ότι κλονίζει την ασφάλεια του λαού. Ο λαός, πρόσθεσε, εκτελεί συμβόλαιο αντικομμουνισμού.

    Στο ερώτημα ποιοι έδωσαν την παραγγελία, η απάντηση είναι: το ίδιο το σύστημα, ο λαός λειτουργεί σαν τους πληρωμένους δολοφόνους στο θέμα αυτό.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν μπορεί να προσφέρει καμία λύση με τα υπαρξιακά προβλήματα που συζητάει, ενώ είναι αδιέξοδη η προγραμματική του πρόταση.

    Ακόμη η κα Παπαρήγα είπε ότι το υπαρκτό οικολογικό πρόβλημα δεν μπορεί να αφεθεί σε ΜΚΟ ή πολιτικά μορφώματα, ενώ σημείωσε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει τα κροκοδείλια δάκρυα των μεγάλων κομμάτων σχετικά με το πρόβλημα της αποχής, γιατί στόχος τους είναι να τραβήξουν προς το μέρος τους τα λαϊκά στρώματα.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το οποίο, όπως είπε, αποφασίστηκε η σύζευξη δημόσιων και ιδιωτικών δομών στην πρόνοια και την πρόληψη, στην υγεία.

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οδηγούμαστε σε πλήρη υποβάθμιση, του όποιου εθνικού συστήματος υγείας, ώστε στην ουσία να είναι συμπληρωματικό το ιδιωτικό. Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για ισότιμη δωρεάν φροντίδα για όλους.

    Σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται στο ΚΚΕ για τα εκλογικά αποτελέσματα, η κα Παπαρήγα είπε ότι συζητάμε τα αποτελέσματα και δεν ομφαλοσκοπούμε, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την άμεση έναρξη των σχετικών συζητήσεων από τις κομματικές οργανώσεις και διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα αρχίσει έντονο και σκληρό ιδεολογικό αγώνα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ΛΑΟΣ είπε ότι ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο αντικομμουνισμός αναπτύσσονται στους κόλπους του συστήματος, μια κρίση, που όπως είπε, δεν έχει αποκλειστική σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών, είναι μια γενικότερη εκτίμηση, προσθέτοντας ότι η φασίζουσα ιδεολογία είναι μία από τις εφεδρείες του συστήματος.

    Αναφερόμενη, τέλος, στην εξαγγελία για μείωση της στρατιωτικής θητείας, η κα Παπαρήγα είπε ότι η θητεία δεν είναι επάγγελμα, πρόσθεσε ότι απειλείται η αμυντική ικανότητα της χώρας, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της στις ανακοινώσεις του υπουργού, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι διαμορφώνεται μισθοφορικός στρατός με συνείδηση βαρβαρότητας, αφού εντάσσονται σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ζήτησε την συνολική καταδίκη όλων αυτών των επιλογών.

    [04] "Αντιμετώπιση αδυναμιών"

    Τα εκλογικά αποτελέσματα της 7ης Ιουνίου συζήτησε η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

    Ο Πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η αριστερά δεν πήγε καλά σε όλη την Ευρώπη και χαρακτήρισε ως δυσοίωνη εξέλιξη την μεγάλη αποχή και το γεγονός ότι δυνάμεις της ακροδεξιάς ενισχύθηκαν.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πείσει ότι είναι κάτι το διαφορετικό, ότι ήταν η μόνη δύναμη που είχε πρόγραμμα για την αντιμετωπιση της οικονομικής κρίσης και τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί η λειτουργία του ΣΥΝ και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν διακυβεύεται η πολιτική γραμμή του κόμματος, αλλά, όπως είπε, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες και παραλείψεις με στόχο την αντιστροφή του κλίματος.

    Δηλώσεις και εκτιμήσεις μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έκαναν μέλη του οργάνου.

    Ο Ανδρέας Καρίτζης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ είπε:

    "Με συλλογικό τρόπο αναζητούμε αδυναμίες και παραλείψεις χωρίς να αμφισβητείται η βασική πολιτική επιλογή να βρισκόμαστε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και απέναντι στην κυβέρνηση, στις δυνάμεις της οικονομικής κρίσης και της ακροδεξιάς".

    Ο Σπ. Λυκούδης δήλωσε:

    "Σοβαρά πολιτικά προβλήματα που προέκυψαν από τη διαμόρφωση και την εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής μας γραμμής όλο το προηγούμενο διάστημα και η εγκατάλειψη του αριστερού ευρωπαϊσμού που εκφράστηκε και στο ευρωψηφοδέλτιό μας υπήρξαν οι βασικές αιτίες της μεγάλης εκλογικής μας υποχώρησης. Φαίνεται, όμως, πώς αυτές τις εκτιμήσεις δεν τις συμμερίζεται η ηγεσία του κόμματος η οποία και εμμένει στην γραμμή της".

    Ο Δ. Στρατούλης δήλωσε:

    "Συζητήσαμε σήμερα με αλληλεγγύη και ενότητα για τις αιτίες του μη ικανοποιητικού για μας εκλογικού αποτελέσματος και για τις αναγκαίες διορθώσεις και μέτρα που απαιτούνται για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αμφισβητείται ο κεντρικός πολιτικός στόχος του για ενότητα όλης της Αριστεράς και της Οικολογίας".

    Τέλος ο Θ. Μαργαρίτης δήλωσε:

    "Η ηγεσία του ΣΥΝ δεν πρέπει να διαπράξει το σφάλμα του κ. Καραμανλή δηλαδή να πει ότι "πήραμε το μήνυμα,συνεχίζουμε την ίδια πολιτική". Χρειάζεται με ειλικρίνεια να υπάρξει ανάληψη των πολιτικών ευθυνών για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, διορθωτικά μέτρα και αλλαγή πορείας".

    [05] "Ζούμε κομβικές στιγμές"

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης απηύθυνε πρόσκληση στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι «νιώθουν την καταστροφή να έρχεται και εκτιμούν ότι δεν θα εκλεγούν στις επόμενες εκλογές», να ενταχθούν στις τάξεις του ΛΑΟΣ. Αυτή η πρόσκληση, όμως, αφορά μόνο την περίοδο των εκλογών.

    Κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να περπατήσουν μαζί για να αποκρούσουν το ΠΑΣΟΚ και είπε ότι «ο κ. Καραμανλής δεν το θέλει αυτό, αλλά εμείς θα αποκρούσουμε μόνοι μας το ΠΑΣΟΚ».

    Είπε ακόμη ότι υποδέχθηκαν, στο κόμμα του, το εκλογικό αποτέλεσμα με σωφροσύνη και συστολή, εκτίμησε ότι «ζούμε κομβικές στιγμές» και υποστήριξε ότι «ο κ. Καραμανλής δείχνει να μην καταλαβαίνει ή και ακόμη χειρότερα, να συνηγορεί στο να έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία».

    «Το ΠΑΣΟΚ έδειξε σε αυτές τις εκλογές ότι δεν έχει τη δύναμη να έρθει στην εξουσία», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και υποστήριξε ότι «ο κ. Καραμανλής έχει πάρει στην πλάτη του το Γιώργο Παπανδρέου για να τον φέρει στην εξουσία».

    Επικαλέστηκε κάποιο παλαιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο -υποστήριξε ότι- του είπε πως οι «Καραμανλήδες» γεννήθηκαν για να φέρνουν τους «Παπανδρέου» στην εξουσία και παρέπεμψε στο 1963, στο 1981 και σήμερα. «Εμείς -είπε ο κ. Καρατζαφέρης- είχαμε τη δύναμη να υποστούμε την ταλαιπωρία με τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία» και έκανε αναφορά και στο «ΓΕΡΜΑΝΟ» για να μην έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

    «Γι αυτό ζητήσαμε συνεργασία. Ο κ. Καραμανλής δεν θέλησε τη συνεργασία και είναι δικαίωμά του και πρόβλημά του απέναντι στη βάση της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι «το ΠΑΣΟΚ έρχεται, και δεν έρχεται ποτέ σαν παρένθεση, αλλά έρχεται για δεκαετίες».

    «Τότε υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που έπαιρνε μαζί του το λαό. Σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου δεν σαγηνεύει το λαό, αλλά ανέλαβε ο κ. Καραμανλής και τον πήρε στην πλάτη του να τον κάνει πρωθυπουργό», υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Εμείς στο ΛΑΟΣ κάνουμε έναν αγώνα δημοκρατίας για να μην κατακλυστεί πάλι ο τόπος από το ΠΑΣΟΚ. Θα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το ΠΑΣΟΚ και όσο και αν το τραβάει ο κ. Καραμανλής στην εξουσία, εμείς θα το σπρώχνουμε στην αντίθετη πλευρά».

    Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που γράφουν, όπως είπε, ότι ο κ. Καραμανλής θα ακολουθήσει ατζέντα Καρατζαφέρη, δηλαδή ακραία πολιτική χωρίς τους ακραίους. «Το πρωτότυπο είναι πάντα καλύτερο», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι «ο ΛΑΟΣ άλλαξε "πολυκατοικία", παραμένει στην ίδια γειτονιά της κεντροδεξιάς, αλλά άλλαξε πολυκατοικία στην οποία υπάρχουν ένοικοι καταληψίες και τρωκτικά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 June 2009 - 18:30:28 UTC